Quantcast
Channel: Λιδωρίκι
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7971

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ..

$
0
0





Απ’ το  2007 αγαπημένοι  μου  φίλοι , ψάχνω για  να ‘βρω μια  φωτογραφία  απ’ το  μικρό . ταπεινό  πέτρινο  εκκλησάκι  της  “ Νεταμόρφωσης του  Σωτήρος “ , που  υπήρχε  πέρα  στο  Λουτσοβιώτικο , “ Δίπλα  στο  ποτάμι και κάτω  απ’ τα  δέντρα “  όπως τιτλοφορεί ένα  υπέροχο μυθιστόρημά  του ένα  μεγάλος  Αμερικανός  συγγραφέας ..
   Θα  μου  πείτε  γιατί ; αφού  το  εκκλησάκι  δεν  ήταν  καν Λιδορικιώτικο , ναι βέβαια , αλλά  είχα  πάει  μικρό  παιδί  με  τη  μάνα  μου , στο  πανηγύρι του  , που γινόταν στις  6 Αυγούστου , Αγία   Σωτήρα , θυμάμαι  το  λέγαμε , και  εκεί  μαζεύονταν  πολλοί  προσκυνητές  απ’ όλα  σχεδόν τα  γύρω  χωριά .
   Η  τύχη  όμως  με  βοήθησε , προ  ημερών , ένα  αγαπητός  χωριανός  και  συγγενής , ο  Γιώργος  Ριόλας  μου  έστειλε  αυτή  την  υπέροχη  φωτογραφία , τον  ευχαριστώ  θερμά ..

ΣΗΜ : Χθεα  φίλοι  μου μ αντί  για  τη  φωτιγραφία  της Μετανόρφωσης  του  Σωτήρος , από  λάθος είχε  μπει το  εκκλησάκι της  Αγίας  Μονής , επανορθώσαμε  και  ζητάμε  συγγνώμη , ευχαριστούμε .
  6-8-51 Aγία  Σωτήρα - Λούτσοβο , στη  ρεματιά , Γ.Μπήλιος , Κατίνα  Σκούτα
6-8-1951 , ανήμερα  του  πανηγυριού της  “ ΑΓΙΑΣ  ΣΩΤΗΡΑΣ “ ο  Γιώργος  Μπήλιος  με  την  Κατίνα Σκούτα , τη  συμμαθήτριά  μου , στην  όμορφη  εξοχική  περιοχή  στο  Λουτσοβιώτικο .
Αρχείο  Γ. Μπηλιου
*************


Καλημέρα  Λιδορικιώτες…
Καλημέρα  φίλοι του χωριού μας  και  της  εφημερίδας  μας ..
ΚΥΡΙΑΚΗ  ΣΗΜΕΡΑ  18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2015
Ανατολή Ήλιου: 07:35
Δύση Ήλιου: 18:45
Σελήνη 5 ημερών


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/#ixzz3ovUMopEC
ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ

μ. Χ.
1081

Οι Νορμανδοί υπό τον Ροβέρτο Γυισκάρδο νικούν τους Βυζαντινούς υπό τον Αλέξιο Κομνηνό και Γεώργιο Παλαιολόγο στη Μάχη του Δυρραχίου και βάζουν πόδι στον ελλαδικό χώρο.
1776

Θαμώνας ενός μπαρ της Νέας Υόρκης παραγγέλνει το πρώτο κοκτέιλ («ουρά του κόκορα»), που είναι διακοσμημένο με ουρά πτηνού.
1851

Εκδίδεται για πρώτη φορά το μυθιστόρημα τουΧέρμαν Μέλβιλ«Μόμπι Ντικ», με τίτλο«Η Φάλαινα».
1860

Λήγει ο Β'Πόλεμος του Οπίου, με την υπογραφή της Συνθήκης του Τιεντσίν εις βάρος της Κίνας. Οι Κινέζοι υποχρεώνονται να ανοίξουν τα λιμάνια τους, να νομιμοποιήσουν το εμπόριο του οπίου και να επιτρέπουν τη δράση των χριστιανών ιεραποστόλων.
1944

Φτάνει στην Αθήνα η εξόριστη κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου, μετά την αποχώρηση των Γερμανών στις 12 Οκτωβρίου.
1981

«Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο Λαός στην εξουσία». Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το κόμμα του κερδίζουν τις βουλευτικές εκλογέςμε ποσοστό 48,06%, έναντι 35,86% της Νέας Δημοκρατίαςκαι 10,93% του ΚΚΕ. Ταυτόχρονα διεξάγονται και οι πρώτεςευρωεκλογές, στις οποίες λαμβάνουν: ΠΑΣΟΚ 40,12%, ΝΔ 31,34%, ΚΚΕ 12,84%, ΚΚΕ Εσωτερικού 5,29%, ΚΟ.ΔΗ.ΣΟ. 4,25%, Κόμμα Προοδευτικών 1,95%, Λοιπά 4,21%.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/1810#ixzz3ovUnaiU9
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 
μ. Χ.
1918

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, έλληνας πολιτικός από τα Χανιά, που διετέλεσε πρωθυπουργός την περίοδο 1990 - 1993, και επίτιμος πρόεδρος τηςΝέας Δημοκρατίας.
1920

Μελίνα Μερκούρη, ηθοποιός και πολιτικός. (Θαν. 6/3/1994)
1961

Γουίντον Μαρσάλις, αμερικανός τρομπετίστας τηςτζαζ.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/1810#ixzz3ovVKbDA3
ΘΑΝΑΤΟΙ
μ. Χ.
1871

Τσαρλς Μπάμπατζ, βρετανός μαθηματικός και μηχανικός, ο οποίος ανακάλυψε μία από τις πρώιμες αυτόματες αριθμομηχανές, που σήμερα θεωρείται ο πρόδρομος των ηλεκτρονικών υπολογιστών. (Γεν. 26/12/1791)
1889

Αντόνιο Μέουτσι, ιταλός εφευρέτης. Από πολλούς θεωρείται αυτός που ανακάλυψε το τηλέφωνο, εφεύρεση που αποδίδεται στον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ. (Γεν. 13/4/1808)
1931

Τόμας Έντισον, αμερικανός επιχειρηματίας και εφευρέτης, με 1.093 πατέντες στο ενεργητικό του. Μεταξύ άλλων, ανακάλυψε τον ηλεκτρικό λαμπτήρα, το γραμμόφωνο και τον τηλέγραφο. (Γεν. 11/2/1847)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/1810#ixzz3ovVa3EXv

Ο τορπιλισμός του «Φετίχ

Μπουλέντ»


616
0

Με την έναρξη του Α'Βαλκανικού Πολέμου, ο υποπλοίαρχος Νικόλαος Βότσης διατάχθηκε να επιτηρεί την παραλιακή ζώνη της Κατερίνης με το τορπιλλοβόλλο «Τ- 11», προκειμένου να μην επιχειρηθεί εκφόρτωση πολεμικών εφοδίων από τουρκικά πλοία στα μαχόμενα Οθωμανικά στρατεύματά τους στη Μακεδονία. Όμως, ο 35χρονος υδραίος αξιωματικός, γόνος ναυμάχων του '21, διψούσε για πολεμική δράση και έβαλε ως στόχο ένα παλαιό θωρηκτό του οθωμανικού στόλου, το «Φετίχ Μπουλέντ», που ναυλοχούσε στο λιμάνι της τουρκοκρατούμενης τότε Θεσσαλονίκης. Έμαθε ότι από το πλοίο είχαν αφαιρεθεί τα μεγάλα κανόνια του, τα οποία είχαν τοποθετηθεί στην ξηρά για την καλύτερη υπεράσπιση της περιοχής. Ζήτησε από το επιτελείο να δράσει και έλαβε θετική απάντηση.
Η επιχείρηση ορίστηκε για το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου. Με τη βοήθεια δύο ελλήνων ψαράδων από την Κατερίνη, που γνώριζαν πολύ καλά τα κατατόπια του Θερμαϊκού, το ελληνικό τορπιλλοβόλο εισέδυσε με πάσα μυστικότητα και περισσή ικανότητα στο ναρκοθετημένο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και χωρίς να γίνει αντιληπτό έβαλε από απόσταση 150 μέτρων με δύο τορπίλες κατά του τουρκικού θωρηκτού στις 23:35, σύμφωνα με την αναφορά του κυβερνήτη. Οι βολές ήταν επιτυχημένες και το «Φετίχ Μπουλέντ» έγειρε προς τα δεξιά και άρχισε να βυθίζεται, παρασύροντας στον υγρό τάφο του τον ιμάμη του πλοίου και έξι ναύτες. Μία τρίτη τορπίλη, που εκτοξεύτηκε από το «Τ-11», προσέκρουσε στον κυματοθραύστη. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ο Βότσης ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός, καθώς στο λιμάνι ήταν αραγμένα δύο ακόμη πλοία, ένα αγγλικό και ένα ρωσικό, και θα μπορούσε να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο αν τους συνέβαινε το παραμικρό.
Αμέσως σήμανε συναγερμός στο τουρκικό στρατόπεδο. Ο εκκωφαντικός κρότος, που δόνησε την πόλη, αρχικά νομίστηκε ότι προερχόταν από έκρηξη σε πυριτιδοποθήκη, αλλά το αρχικό ξάφνιασμα διαδέχθηκε η κατάπληξη, όταν οι Οθωμανοί αξιωματικοί πληροφορήθηκαν την ανατίναξη του πλοίου. Αμέσως, ο τεράστιος προβολέας από το Καραμπουρνάκι άρχισε να χτενίζει το λιμάνι για την επισήμανση του εισβολέα, αλλά το ελληνικό τορπιλλοβόλο διέφυγε, όπως ήλθε, απαρατήρητο, και στις 4 το πρωί της 19ης Οκτωβρίου 1912 επέστρεψε στη βάση του, στα παράλια της Κατερίνης. Την ίδια μέρα, ο Νικόλαος Βότσης απέστειλε την αναφοράτου προς το επιτελείο και δέχθηκε τα συγχαρητήρια του υπουργού Ναυτικών, Νικολάου Στράτου.
Το γεγονός του τορπιλλισμού και της βύθισης του «Φετίχ Μπουλέντ» προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό στο λαό και το μαχόμενο στρατό. Ήταν η πρώτη μεγάλη ναυτική επιτυχία των Βαλκανικών Πολέμων και γιορτάστηκε με πανηγυρισμούς σε όλη την Ελλάδα. Αναφορά στο κατόρθωμα του Βότση περιλαμβάνεται στον ύμνο του Πολεμικού Ναυτικού «Ο Ναύτης του Αιγαίου», που συνέθεσε το 1912 ο Κωνσταντίνος Λυκόρτας.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/680#ixzz3ovVomQ8T

Ο Ελληνοβουλγαρικός Πόλεμος

του 1925

Ο στρατηγός Νίδερ και αριστερά του ο συνταγματάρχης Πάγκαλος, σε παρατηρητήριο κοντά στο Στρυμόνα.
Ο στρατηγός Νίδερ και αριστερά του ο συνταγματάρχης Πάγκαλος, σε παρατηρητήριο κοντά στο Στρυμόνα.
608
0

Προκλήθηκε με αφορμή ένα μικρό συνοριακό επεισόδιο. Είχε διάρκεια μιας εβδομάδας και μικρές απώλειες (50 άνδρες).
Οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις, οι οποίες μετά τον Β'Βαλκανικό Πόλεμογνώρισαν ελάχιστα διαλείμματα βελτίωσης, είχαν ενταθεί λόγω της δράσης των κομιτατζήδων σε ελληνικά εδάφη, με την ενθάρρυνση της βουλγαρικής κυβέρνησης και απώτερο σκοπό την αυτονόμηση της ελληνικής Μακεδονίας.
Στις 18 Οκτωβρίου 1925 ένας έλληνας στρατιώτης που υπηρετούσε σε συνοριακό φυλάκιο στη θέση Δεμίρ Καπού, κοντά στο Μπέλες, κυνηγώντας τον σκύλο του πέρασε τη συνοριακή γραμμή και σκοτώθηκε από τα πυρά ενός βούλγαρου σκοπού. Στη συνέχεια, από την ανταλλαγή πυρών μεταξύ των ανδρών των δύο φυλακίων, έχασαν τη ζωή τους δύο έλληνες στρατιώτες και ο λοχαγός - διοικητής τους.
Μέσα στο ασταθές πολιτικό κλίμα της εποχής, ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλοςδιέταξε την εισβολή ελληνικών δυνάμεων στη Βουλγαρία, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις ελλήνων και ξένων διπλωματών. Ο δικτάτορας πίστεψε ότι το συνοριακό επεισόδιο αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου εισβολής. Έδωσε εντολή στο Γ'Σώμα Στρατού να εισβάλει στο βουλγαρικό έδαφος και να καταλάβει το Πετρίτσι, κέντρο δράσεως των κομιτατζήδων. Όντως, οι Ελληνικές δυνάμεις εισέβαλαν και έκαψαν μερικά βουλγαρικά χωριά. Παράλληλα, επιδόθηκε στη βουλγαρική κυβέρνηση ελληνική διαμαρτυρία με την απαίτηση: α) να ζητήσει η Βουλγαρία από την Ελλάδα συγγνώμη, β) να τιμωρηθούν οι ένοχοι, γ) να καταβληθεί στην Ελλάδα αποζημίωση 2 εκατομμυρίων γαλλικών φράγκων.
Η Βουλγαρία, από την πλευρά της, προσέφυγε στην Κοινωνία των Εθνών, τον ΟΗΕ της εποχής, και κατάφερε ώστε το Συμβούλιο να ζητήσει άμεση διακοπή των εχθροπραξιών και την αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων από τα βουλγαρικά εδάφη.
Ενόψει ενός γενικευμένου πολέμου, το Γενικό Επιτελείο συνειδητοποίησε ότι δεν υπήρχαν πυρομαχικά και εξοπλισμός, καθώς σχεδόν το σύνολο του βαρέως εξοπλισμού και των πυρομαχικών του ελληνικού Στρατού είχε εγκαταλειφθεί στη Μικρά Ασία. Ζητήθηκε εσπευσμένα η βοήθεια της Σερβίας, η οποία σε αντάλλαγμα πήρε την Ελεύθερη Ζώνη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κι ένα «διάδρομο» με τη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Γευγελής. Λίγο αργότερα, ο Πάγκαλος ανετράπη και η νέα κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύθηκε τη συμφωνία, με αποτέλεσμα οι Σέρβοι να πάρουν τελικά μόνο την Ελεύθερη Ζώνη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Η Κοινωνία των Εθνών συγκρότησε διεθνή ανακριτική επιτροπή υπό τον άγγλο διπλωμάτη σερ Χόρας Ράμπολντ για να εξετάσει τις ευθύνες των δύο κρατών και να αποφασίσει σχετικά. Στις 28 Νοεμβρίουη επιτροπή Ράμπολντ υπέβαλε το πόρισμά της, το οποίο υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο. Σύμφωνα με αυτό, η ευθύνη βάρυνε τελικά την Ελλάδα, η οποία όφειλε να καταβάλει στη Βουλγαρία αποζημίωση 45.000 αγγλικών λιρών, ενώ η Βουλγαρία υποχρεώθηκε να αποζημιώσει την οικογένεια του έλληνα λοχαγού Χαράλαμπου Βασιλειάδη, που σκοτώθηκε από τα πυρά των βούλγαρων συνοριακών φρουρών. Μάλιστα, η Αγγλία απείλησε ότι εάν η Ελλάδα δεν αποδεχόταν την απόφαση δεν θα δίσταζε να χρησιμοποιήσει το στόλο εναντίον της.
Η Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε για την ανισότητα της μεταχείρισης, σε σχέση με εκείνη της Ιταλίας, όταν δυνάμεις της κατέλαβαν για λίγο την Κέρκυρα, το 1923, ως αντίποινα για το φόνο του ιταλού στρατηγού Ενρίκο Τελλίνι, ο οποίος επιθεωρούσε τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Όμως, μεγάλη ήταν η ευθύνη του δικτάτορα Πάγκαλου, ο οποίος δεν κατανόησε τις διεθνείς εξελίξεις και τις μεθόδους της διπλωματίας.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/179#ixzz3ovW6l7C7

Μελίνα Μερκούρη


1920 – 1994

Μελίνα Μερκούρη
5604
0

Η Μελίνα Μερκούρη (Μαρία Αμαλία Μερκούρη) γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίουτου 1920. Ήταν η αγαπημένη εγγονή του δημάρχου Αθηναίων Σπύρου Μερκούρη και κόρη του βουλευτή της ΕΔΑ και υπουργού Σταμάτη Μερκούρη.
Σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού (1943-46) και έκανε το ντεμπούτο της στη σκηνή το 1944. Ως πρωταγωνίστρια καθιερώθηκε το 1949 με το ρόλο της Μπλανς από το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Λεωφορείον ο Πόθος». Η πρώτη κινηματογραφική δουλειά της ήταν η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Στέλλα» (1955). Με το ρόλο, όμως, της Ίλια στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» (1960), αλλά και τη θεατρική μεταφορά του έργου στη Νέα Υόρκη, η Μελίνα Μερκούρη απέκτησε πλέον διεθνή φήμη.
Το 1965 παντρεύτηκε τον αμερικανό σκηνοθέτη Ζυλ Ντασέν, ο οποίος και τη σκηνοθέτησε στις ταινίες «Ποτέ την Κυριακή» (1960), «Φαίδρα» (1962), «Τοπκαπί» (1964) και «A Dream of Passion» (1978).
Η Μελίνα Μερκούρη πάλεψε σκληρά για την ανατροπή της χούντας από το εξωτερικό όπου βρισκόταν. Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας γύρισε στην Ελλάδα και πολιτεύτηκε. Εκλέχθηκε με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 1981 και ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Πολιτισμού, αξίωμα που διατήρησε ως το τέλος της πρώτης οκταετίας των κυβερνήσεων Παπανδρέου.
Όραμά της ήταν μέχρι το θάνατό της η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Δημιούργησε τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα για να έρθει το θέατρο στην επαρχία, ενώ δική της έμπνευση ήταν και η δημιουργία του θεσμού της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης».
Το άστρο της Μελίνας έσβησε στις 6 Μαρτίουτου 1994.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/11#ixzz3ovWShnWn

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

1918 – ...

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
52
0

Έλληνας πολιτικός από την Κρήτη, που δέσποσε στα πολιτικά πράγματα της χώρας στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδαςαπό τις 11 Απριλίου 1990 έως Μάιο του 1990 έως τις 13 Οκτωβρίου 1993.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γεννήθηκε στα Χανιά στις 18 Οκτωβρίου 1918. Ήταν ο δευτερότοκος γιος του δημοσιογράφου και πολιτικού Κυριάκου Μητσοτάκη (1883-1944) και της Σταυρούλας Πλουμιδάκη, γόνου πολιτικής οικογένειας των Χανίων και μικρανιψιάς του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στα Χανιά, όπου ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές τον Ιούνιο του 1935 από το Πρακτικό Λύκειο της πόλης. Στη συνέχεια σπούδασε νομικά, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), από το οποίο αποφοίτησε τις παραμονές του ελληνοϊταλικού πολέμουτο 1940.

Με τον θείο του Ελευθέριο Βενιζέλο στο πατρικό του σπίτι της Χαλέπας το 1925
Το προσκλητήριο του πολέμου τον βρήκε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών στη Σύρο και σύντομα βρέθηκε στο Μακεδονικό Μέτωπο. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής πρωτοστάτησε στη δημιουργία αντιστασιακών οργανώσεων στην Κρήτη, συνελήφθη από τους Γερμανούς και καταδικάστηκε δύο φορές σε θάνατο. Την ίδια περίοδο ανέλαβε πολιτικές πρωτοβουλίες για την από κοινού δράση των αντιστασιακών οργανώσεων στην Κρήτη και την αποφυγή αλληλοσφαγής, όπως συνέβη σε πολλές περιπτώσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στις 7 Νοεμβρίουως εκπρόσωπος της ΕΟΚ (Εθνική Οργάνωση Κρήτης) συνυπέγραψε με τον ομόλογό του του ΕΑΜ Μιλτιάδη Πορφυρογέννη τη Συμφωνία του Θερίσσου.
Αμέσως μετά την απελευθέρωση, δραστηριοποιήθηκε στην πολιτική και επανεξέδωσε την εφημερίδα τού Ελευθερίου Βενιζέλου «Κήρυξ» Χανίων. Σε ηλικία 28 ετών εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Χανίων με το Κόμμα των Φιλελευθέρων το 1946 και επανεξελέγη με τη σημαία του ίδιου κόμματος από το 1950 έως το 1958. Το 1951 έγινε υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Σοφοκλή Βενιζέλου (1 Φεβρουαρίου - 27 Οκτωβρίου), ενώ εκτελούσε και καθήκοντα υπουργού Οικονομικών και Δημοσίων Έργων (12 Σεπτεμβρίου - 27 Οκτωβρίου). Μετά τη νίκη του Ελληνικού Συναγερμού του Αλεξάνδρου Παπάγουτο 1952, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναδείχθηκε από τους σημαντικότερους και μαχητικότερους κοινοβουλευτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης.

Ο Κ. Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρίκα
Τον επόμενο χρόνο (6 Ιουνίου1953) νυμφεύθηκε τη Μαρίκα Γιαννούκου (1930 - 2012), κόρη πλούσιας οικογένειας των Αθηνών, με την οποία απέκτησε  τέσσερα παιδιά: τη Θεοδώρα (Ντόρα) (γ. 1954), την Αλεξάνδρα (γ. 1955), την Αικατερίνη (γ.1959), και τον Κυριάκο (γ. 1968).
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συμμετείχε ενεργά στις διεργασίες για την ίδρυση νέας πολιτικής κίνησης στο χώρο του κέντρου. Το 1961 συνέβαλε αποφασιστικά στη συγκρότηση της Ένωσης Κέντρου κι έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εσωκομματικές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις του κόμματος. Υπήρξε στενός συνεργάτης και υποστηρικτής τουΓεωργίου Παπανδρέου, ιδιαίτερα στις συγκρούσεις του τελευταίου με τον Σοφοκλή Βενιζέλο.
Την περίοδο 1961 - 1963, μετά τις εκλογές της βίας και της νοθείας, υποστήριξε μαχητικά τις θέσεις της ΕΚ εναντίον της ΕΡΕκαι της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Δόβα, στο πλαίσιο του «ανένδοτου αγώνα». Μετά το θάνατο του Γεωργίου Καρτάλη το 1957, υπήρξε ο πολιτικός που στήριξε και προώθησε η δημοκρατική εφημερίδα «Ελευθερία» του στενού φίλου του Πάνου Κόκκα.
Το 1963, μετά τη νίκη της ΕΚ, ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών (8 Νοεμβρίου - 21 Δεκεμβρίου), το οποίο διατήρησε και στη νέα κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου το 1964 (19 Φεβρουαρίου 1964 - 15 Ιουλίου 1965). Τον Ιούλιο του 1965 διαφώνησε με το Γεώργιο Παπανδρέου για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης στις σχέσεις πρωθυπουργού - βασιλιά («Ιουλιανά») και πρωταγωνίστησε στο σχηματισμό των βασιλικών κυβερνήσεων 1965 - 1966 (κυβερνήσεις της Αποστασίας). Στις κυβερνήσεις του Γεωργίου Αθανασιάδη - Νόβα (15 Ιουλίου - 20 Αυγούστου 1965) και Στέφανου Στεφανόπουλου (17 Σεπτεμβρίου 1965 - 22 Δεκεμβρίου 1966) συμμετείχε ως Υπουργός Συντονισμού.

Στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου με τον Στέφανο Στεφανόπουλο
Για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη η περίοδος των «Ιουλιανών» θα αποτελέσει μόνιμη πηγή επιθέσεων από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι όχι μόνο δεν θέλησε να ανατρέψει τον Γεώργιο Παπανδρέου, αλλά αντίθετα προσπάθησε ως την τελευταία στιγμή να τον αποτρέψει από τη σύγκρουση με τον βασιλιά και την παραίτηση. Μία σύγκρουση που κινδύνευε να φέρει αντιμέτωπη την κυβέρνηση με τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις οποίες έλεγχε απόλυτα ο βασιλιάς με ευθύνη και του Γεωργίου Παπανδρέου, όπως έχει δηλώσει. Από την ώρα, όμως, της παραίτησης Παπανδρέου, ο Μητσοτάκης στήριξε τις κυβερνήσεις των «Αποστατών», σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης. «Ήταν μια δύσκολη πολιτική απόφαση, με προβλεπόμενο μεγάλο προσωπικό κόστος. Έκανα, όμως, εκείνο που μου υπαγόρευε η συνείδησή μου».
Μετά την επιβολή της δικτατορίας (21 Απριλίου 1967), ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συνελήφθη μαζί με τους άλλους πολιτικούς, για να αφεθεί, αργότερα, ελεύθερος με τη γενική αμνηστία και να φύγει στο εξωτερικό. Εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, το 1973, μετά την άρση του στρατιωτικού νόμου, συνελήφθη και πάλι, από τη χούντα του Ιωαννίδη, και αποφυλακίστηκε με τη μεταπολίτευση.
Στις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές του 1974 κατέβηκε ως ανεξάρτητος στο Νομό Χανίων και δεν εξελέγη, παρά τον σημαντικό αριθμό ψήφων που έλαβε, λόγω του ισχύοντος εκλογικού νόμου. Το 1977 ίδρυσε το Κόμμα των Νεοφιλελευθέρων, με το οποίο εξελέγη βουλευτής Χανίων στις εκλογές του 1977.

Με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή
Το 1978 προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία, μετά το άνοιγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλήπρος τον κεντρώο χώρο, και ανέλαβε υπουργός Συντονισμού στην κυβέρνηση Καραμανλή (10 Μαΐου 1978 - 10 Μαΐου 1980) και υπουργός Εξωτερικών (10 Μαΐου 1980 - 17 Σεπτεμβρίου 1981) στην κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη.
Μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία (18 Οκτωβρίου 1981), διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας έως την 1η Σεπτεμβρίου 1984, οπότε εξελέγη πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπερισχύοντας του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου. Λόγω του αρνητικού αποτελέσματος στις εκλογέςτου Ιουνίου του 1985, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ζητά την ανανέωση της εμπιστοσύνης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στις 24 Αυγούστουτης ίδιας χρονιάς. Πέντε μέρες αργότερα επανεκλέγεται στην ηγεσία του κόμματος. Ο Κωστής Στεφανόπουλος διαφωνεί με τη διαδικασία και αποχωρεί από το κόμμα για να ιδρύσει τη ΔΗΑΝΑ, το κόμμα της Δημοκρατικής Ανανέωσης.
Στις εκλογές του 1989, η Ν.Δ. δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, λόγω του εκλογικού συστήματος. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διαπραγματεύεται με την ηγεσία του Συνασπισμού της Αριστεράς τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Τζανή Τζανετάκη, με πρωταρχικό στόχο την «κάθαρση», δηλαδή τη μη παραγραφή των σκανδάλων που έγιναν την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ (κατ’ άλλους «Βρώμικο ’89»).

Κυβέρνηση Μητσοτάκη
Μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1989, στις οποίες η ΝΔ και πάλι δεν εξασφάλισε κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υποστήριξε οικουμενική κυβέρνησημε πρωθυπουργό των Ξενοφώντα Ζολώτα. Τον Απρίλιο του 1990 η Νέα Δημοκρατία πέτυχε την πολυπόθητη αυτοδυναμία με τη συνδρομή του ενός βουλευτή της ΔΗΑΝΑ και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ορκίστηκε πρωθυπουργός στις 11 Απριλίου 1990, σε ηλικία 72 ετών.
Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία μετριοπαθής προσπάθεια εφαρμογής μιας φιλελεύθερης πολιτικής, σε μια εποχή που ο κομμουνισμός γκρεμιζόταν και ο νεοφιλευθερισμός άρχισε να γίνεται το κυρίαρχο οικονομικό δόγμα. Η επίδοσή της πιθανόν θα ήταν πιο επιτυχής, εάν δεν είχε να αντιμετωπίσει σοβαρές εσωτερικές αντιθέσεις και διαφωνίες («Καραμανλικοί», Αντώνης Σαμαράς), οι οποίες συνέβαλαν τελικά στην πτώση της, όταν απέσυρε την υποστήριξή του από την κυβέρνηση ο βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Σιμπιλίδης.
Η κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη και προκήρυξε εκλογές για τις 10 Οκτωβρίου 1993, τις οποίες έχασε από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος και έκτοτε παρέμεινε βουλευτής (και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ) έως τις 11 Φεβρουαρίου 2004, οπότε αποχώρησε από την ενεργό πολιτική, ύστερα από παρουσία 58 χρόνων.
Η πολιτική αντίληψη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μπορεί να συνοψιστεί στο τρίπτυχο: Σεβασμός στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα, εμπιστοσύνη στην ατομική πρωτοβουλία, σταθερός προσανατολισμός προς την Ευρώπη και συμμετοχή στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Προσπάθησε να την εκφράσει έμπρακτα, τόσο από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, όσο και ως πρωθυπουργός.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/1394#ixzz3ovWz2IUT

Τόμας Έντισον


1847 – 1931

Τόμας Έντισον
193
0

Αμερικανός εφευρέτης και επιχειρηματίας, μία από τις επιφανέστερες μορφές στην ιστορία της τεχνολογίας. Είναι ο εφευρέτης με τις 1093 ευρεσιτεχνίες, στις οποίες περιλαμβάνονται ο ηλεκτρικός λαμπτήρας πυράκτωσης, ο φωνογράφος, το σύγχρονο τηλέφωνο, η κινηματογραφική μηχανή προβολής, οι σιδηροαλκαλικές μπαταρίες και τεχνικές κατασκευής τσιμέντου και χημικών προϊόντων. Είναι, επίσης, ο ιδρυτής του πρώτου εργαστηρίου βιομηχανικής έρευνας.
Ο Τόμας Άλβα Έντισον (Thomas Alva Edison) γεννήθηκε στις 11 Φεβρουάριου 1847 στο Μιλάνο της πολιτείας Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήταν το μικρότερο από τα τέσσερα επιζήσαντα τέκνα του αυστηρού μικρέμπορου Σάμιουελ Όγκντεν και της υπομονετικής πρώην δασκάλας Νάνσι ΄Ελιοτ Εντισον. Οι γονείς του, όχι απλώς δεν είχαν περιουσία, αλλά εξαιτίας της φτώχειας τους αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στο Πορτ Χιούρον του Μίσιγκαν, όπου εγκαταστάθηκαν όταν ο Τόμας ήταν επτά ετών.

Στα βάσανα της οικογένειας προστέθηκε και η αγωνία του τι θα απογίνει ο μικρός και ατίθασος Τόμας, όταν τον έδιωξαν από το σχολείο. Πράγματι, ύστερα από οστρακιά που είχε περάσει σε μικρότερη ηλικία, το νεαρό παιδί είχε πρόβλημα στην ακοή. Αυτό το «κουσούρι» της βαρηκοίας του στέρησε μία θέση στα θρανία. Δεν πτοήθηκε όμως. Άρχισε να μελετά στο σπίτι με τη βοήθεια της μητέρας του. Η μειωμένη ακοή είχε και τα καλά της: του εξασφάλισε την απαραίτητη απομόνωση, ώστε να διαβάσει διάφορα εκλαϊκευμένα επιστημονικά περιοδικά που έπεφταν στα χέρια του.
Σε ηλικία 12 ετών άρχισε να εξοικονομεί τα προς το ζην, πουλώντας εφημερίδες και καραμέλες στο σιδηρόδρομο που ένωνε το Πορτ Χιούρον με το Ντιτρόιτ. Έλειπε ώρες ολόκληρες από το σπίτι, βρίσκοντας συχνά πυκνά αφορμές, αφού ο πατέρας του προσπαθούσε να δαμάσει τον ατίθασο χαρακτήρα του μικρού με το ξύλο. Λέγεται, μάλιστα, ότι μια φορά τον μαστίγωσε για παραδειγματισμό δημόσια. Δεύτερο σπίτι του, λοιπόν, έγινε ένα βαγόνι. Εκεί εγκατέστησε ο Τόμας το μικρό εργαστήριό του κι έγραφε και τύπωνε μία μικρή εφημερίδα, τη «Weekly Herald».

Τηλεγραφιτής

Κάτω από αυτές τις συνθήκες πέρασαν τα χρόνια ως την εφηβεία του. Ωσότου ένα περιστατικό το 1862, όταν ήταν πια 15 ετών, σημάδεψε την πορεία του. Ο νεαρός Τόμας έσωσε τη ζωή ενός αγοριού που είχε πέσει στις ράγες του τρένου. Όταν ο πατέρας του μικρού, τηλεγραφητής το επάγγελμα, τον ρώτησε πώς θα μπορούσε να επληρώσει το καλό που έκανε στον γιο του, ο έφηβος Τόμας δεν δίστασε: «Θέλω να μου μάθετε να χειρίζομαι τον τηλέγραφο» απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη. Έτσι, ο «μικρός του βαγονιού» από το 1863 έως το 1868, δούλεψε ως έκτακτος τηλεγραφητής σε διάφορες πόλεις της Δύσης και του Νότου, συχνά πίσω από τα μέτωπα του Εμφυλίου Πολέμου.
Ήταν 21 ετών, πεπειραμένος τηλεγραφητής πλέον, όταν μονιμοποιήθηκε στη νυχτερινή βάρδια της Western Union Telegraph Company στη Βοστώνη. Εκείνη η χρονιά, το 1868, ήταν το δεύτερο έτος - σταθμός για τον Έντισον. Αγόρασε ένα μεταχειρισμένο αντίτυπο του περιοδικού του αυτοδίδακτου άγγλου φυσικού Μάικλ Φάραντεϊ «Πειραματικές έρευνες στον ηλεκτρισμό», και το αποστήθισε. Τα πειράματα του Φάραντεϊ περιγράφονταν τόσο λεπτομερώς, ώστε ο Έντισον τα εκτέλεσε όλα κατά γράμμα. Τις παρατηρήσεις του κατά τη διάρκεια των πειραμάτων τις κατέγραφε σε σημειωματάρια, οι οποίες αργότερα αποδείχθηκαν πολύτιμες.

Τα πρώτα πειράματα


Το πάθος του πλέον ήταν ένα: οι εφαρμογές του ηλεκτρισμού. Άρχισε να κοιμάται ελάχιστα και να πειραματίζεται διαρκώς. Η δουλειά γραφείου τώρα πια δεν τον «χωρούσε». Παραιτήθηκε. Είχε αποφασίσει, όμως, να γίνει επαγγελματίας εφευρέτης. Δανείστηκε ένα μικρό ποσό, συνέχισε τις έρευνές του και το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς κατέθεσε την πρώτη ευρεσιτεχνία του για έναν ηλεκτρικό «καταγραφέα φωνής» και μια συσκευή ηλεκτρικής καταγραφής ψήφων. Η εφεύρεση λειτούργησε άψογα ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου. Αλλά δεν την αγόρασε κανείς.
Δέκα μήνες μετά, βρέθηκε στη Νέα Υόρκη, απένταρος για άλλη μια φορά. Κοιμόταν σ’ ένα υπόγειο στη Γουόλ Στριτ. Μια βλάβη στον πίνακα αναγραφής των τιμών του χρυσού στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μπορεί να προκάλεσε κρίση στην αγορά το 1869, έδωσε όμως στον Έντισον τη μεγάλη ευκαιρία. Τον κάλεσαν να επισκευάσει το σύστημα. Εκείνος δεν περιορίστηκε στην αποκατάσταση της βλάβης. Πρότεινε μια βελτίωση, η οποία έδινε τη δυνατότητα παροχής τηλεγραφικών πληροφοριών σε συνδεδεμένους με τον πίνακα συνδρομητές - χρήστες. Η ιδέα του έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και η κατασκευάστρια εταιρεία του πίνακα, η πρώην εργοδότριά του Western Union, φρόντισε να τον ανταμείψει με 40.000 δολάρια.

Η καταξίωση


Το κεφάλαιο αυτό ήταν αρκετό για αρχή. Ο Έντισον το επέδυσε στην κατασκευή ενός μικρού εργοστασίου στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ, όπου κατασκεύαζε τηλεγράφους για το χρηματιστήριο και τηλεγράφους μεγάλης εκτυπωτικής ταχύτητας. Η Western Union του ανέθεσε επίσης το έργο της βελτίωσης ενός άλλου τηλεγράφου, που μετέδιδε στοιχεία για τις ποσότητες των αποθηκευμένων προϊόντων. Η εταιρεία, ιδιοκτησίας των Βάντερμπιλτ και Μόργκαν, ήταν τότε ο κολοσσός των ηλεκτρικών ειδών στην Αμερική. Και ο Έντισον είχε γίνει το χαϊδεμένο της παιδί - η «ιδιοφυΐα που δούλευε νυχθημερόν σαν σκυλί», όπως έλεγαν οι εργοδότες του. Μάλιστα, για να πάρει άδεια να δουλεύει όλη τη νύχτα στα γραφεία λέγεται ότι παρομοίασε τον εαυτό του με γιατρό που πρέπει να βρίσκεται διαρκώς εκεί για να ελέγχει ανά πάσα στιγμή τον σφυγμό των ασθενών του.
Η επαγγελματική καταξίωση έφερε και τον γάμο. Ο Έντισον νυμφεύθηκε το 1871 τη Μαίρη Στίλγουελ, μία ευγενική, αλλά αγράμματη γυναίκα από το Νιούαρκ, με την οποία απέκτησε δύο γιους και μία κόρη. Ούτε η σύζυγός του, ούτε τα παιδιά του, όμως, μπόρεσαν να τον αποσπάσουν από το εργαστήριό του. Ένιωθε πια ένας «μισθοφόρος της επιστήμης». Έτσι δικαιολόγησε και το γεγονός ότι προσέφερε τις υπηρεσίες του και στην ανταγωνιστική της Western Union εταιρεία, την οποία είχε ιδρύσει ο τραπεζίτης Τζέι Γκουλντ.

Η επιτυχία

Τρία χρόνια αργότερα έκανε τη μεγάλη επιτυχία. Κατασκεύασε τον τετραπλό τηλέγραφο, ο οποίος μπορούσε να στέλνει ταυτόχρονα μηνύματα προς την ίδια κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας μόνο ένα καλώδιο. Και το 1876, δύο χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία, πήρε τη μεγάλη απόφαση. Εγκατέλειψε οριστικά τη Western Union, αλλά και το μικρό εργοστάσιο στο Νιούαρκ, για να ιδρύσει στο Μένλοου Παρκ, επίσης στο Νιου Τζέρσεϊ, ένα επιστημονικό «εργοστάσιο εφευρέσεων», ένα εργαστήριο που θα φιλοξενούσε τις έρευνες και τα πειράματα, όχι μόνον του ίδιου, αλλά και των συνεργατών του.
Μόνο ελάχιστα πανεπιστήμια μπορούσαν πλέον να συναγωνισθούν τον εξοπλισμό του Μένλοου Παρκ, όπου σ’ ένα ξύλινο ορθογώνιο κτίριο ο Έντισον είχε εγκαταστήσει γαλβανόμετρα, μπαταρίες, πηνία, μια ατμομηχανή Μπράουν, ένα φωτογραφικό εργαστήριο, ένα σιδηρουργείο και μία βιβλιοθήκη επιστημονικών εκδόσεων. Εκεί βελτίωσε τον «ομιλούντα τηλέγραφο» - το τηλέφωνο που είχε κατασκευάσει ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ το 1876 - προσθέτοντας στη συσκευή έναν μεταδότη από άνθρακα και αυξάνοντας έτσι την ευκρίνεια του ήχου. Εκεί «γεννήθηκε» ο φωνόγραφος το 1877, η εφεύρεση που τον έκανε διάσημο διεθνώς, αλλά δεν έμελλε να έχει τότε την αναμενόμενη εμπορική ανταπόκριση, λόγω του υψηλού κόστους της.

Το στοίχημα


Ένα χρόνο μετά τον θρίαμβο του φωνογράφου, ο Έντισον, εντυπωσιασμένος από το εκτυφλωτικό φως που εξέπεμπε ένα ηλεκτρικό τόξο που είχε δει στη μεγάλη έκθεση της Φιλαδέλφειας του 1876, ξεκίνησε τις προσπάθειές του να παραγάγει ηλεκτρικό φως. Φυσικά δεν ήταν ο πρώτος. Οι ευρωπαίοι επιστήμονες προπορεύονταν σε αυτόν τον τομέα, έχοντας εφεύρει το φως βολταϊκού τόξου. Αλλά ο Έντισον είχε βάλει ένα δημόσιο στοίχημα: να ανακαλύψει τον τρόπο για την παραγωγή ασφαλούς, ήπιου και φθηνού ηλεκτρικού φωτός, που θα αντικαθιστούσε τους λαμπτήρες γκαζιού σε εκατομμύρια σπίτια.
Πολλοί τον πίστεψαν. Τον ονόμασαν προφήτη. Οι πρώην εργοδότες του Μόργκαν και Βάντερμπιλτ έσπευσαν να επενδύσουν 50.000 δολάρια. Σπανίως κεφαλαιούχοι χρηματοδοτούσαν μια εφεύρεση προτού υλοποιηθεί και η έρευνα για τους λαμπτήρες πυράκτωσηςήταν μία από τις ελάχιστες φορές. Εξάλλου, η συγκεκριμένη έρευνα είχε ταλανίσει επί δεκαετίες ολόκληρες τους επιστήμονες. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ιδιοφυής φυσικός και πρώην συνεργάτης του Νίκολα Τέσλαθεωρούσε ότι ο Έντισον έψαχνε «ψύλλους στ’ άχυρα».
Τα δημοσιεύματα στον Τύπο οργίαζαν. Έδιναν την είδηση ότι ο Εντισον θα συνέδεε τους λαμπτήρες του σε παράλληλο κύκλωμα, ώστε, αν καιγόταν ένας, το κύκλωμα να εξακολουθεί να λειτουργεί. Αλλά δεν έλειψαν και οι Κασσάνδρες. Οι κριτικές των αμφισβητιών μέσα από τις στήλες των εφημερίδων πλήθαιναν. Επιφανείς επιστήμονες, όπως ο Γουίλιαμ Πρις, προέβλεψαν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Διαψεύστηκαν. Στις 21 Οκτωβρίου 1879 το Μένλοου Παρκ φωτίστηκε από 30 λαμπτήρες πυράκτωσης με νήμα από άνθρακα, οι οποίοι συνδέονταν παράλληλα με χωριστούς διακόπτες.
Μέσα σε τρία χρόνια, το 1882, ο Έντισον θα δημιουργούσε τον πρώτο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Νέα Υόρκη, την πρώτη πόλη του κόσμου που θα φωτιζόταν με ηλεκτρισμό. Παρ’ όλα αυτά είχε έλθει η στιγμή να εγκαταλείψει οριστικά το Μένλοου Παρκ. Από το 1877 ο Έντισον είχε μεταφέρει ήδη το εργαστήριο ερευνών του στο Γουέστ Όραντζ του Νιου Τζέρσεϊ, σ’ ένα συγκρότημα εργοστασίων, όπου απασχολούνταν 5.000 εργαζόμενοι. Η γκάμα των προϊόντων ήταν πλέον τεράστια: κέρινοι δίσκοι φωνογράφου, σπινθηροσκόπια, αλκαλικές μπαταρίες, πολύγραφοι, κάμερες, κινηματογραφικές μηχανές προβολής.
Αυτό που τον απασχολούσε τώρα περισσότερο ήταν η διάδοση των προϊόντων του στην αγορά. Ήταν η εποχή της μεγάλης δόξας. Όμορφος και γοητευτικός, παρ’ ότι συνειδητά ατημέλητος στην εμφάνιση, δεν δυσκολεύθηκε να βρει δεύτερη σύζυγο μετά τον θάνατο της πρώτης του γυναίκας το 1884. Η ευγενική, πανέξυπνη και δυναμική Μάινα Μίλερ από το Οχάιο, αν και μετρούσε τα μισά του χρόνια, δέχθηκε να ενωθεί μαζί του με τα δεσμά του γάμου και ανέλαβε το δύσκολο έργο της «χαλιναγώγησης» του εκκεντρικού εφευρέτη που μασούσε διαρκώς καπνό. Προϊόν αυτής της ένωσης ήταν δύο γιοι και μία κόρη.

Η πτώση

Τα κέρδη τώρα είναι τεράστια για τον Έντισον. Μεγάλο τμήμα τους προέρχεται από την αναπτυσσόμενη βιομηχανία του κινηματογράφου. Όλα βαίνουν κατ’ ευχήν. Ως το 1892 τουλάχιστον - μια επιχειρηματικά δίσεκτη χρονιά για τον Έντισον. Η Edison General Electric Company, την οποία είχε ιδρύσει πριν από τρία χρόνια, τώρα συγχωνεύεται με την κύρια ανταγωνίστριά της, την Thompson Houston Company. Έτσι, προκύπτει ο σημερινός βιομηχανικός κολοσσός, η General Electric. Εκείνος, όμως, ρισκάροντας τεράστια ποσά στην ανάπτυξη μιας μεθόδου διαχωρισμού των μεταλλευμάτων, καταφέρνει τελικά να χάσει όλη την περιουσία των τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων που είχε αποφέρει το σύστημα ηλεκτροφωτισμού. Και όχι μόνον. Ο Έντισον ήταν αυτοδημιούργητος, αλλά και αυτοδίδακτος. Η έλλειψη θεωρητικής κατάρτισης αρχίζει να γίνεται αισθητή. Οι επιστήμονες που εισάγουν τη χρήση εναλλασσόμενου ρεύματος υψηλής τάσης για τη μεταφορά του σε μακρινές αποστάσεις αφήνουν πίσω τους τον πρωτοπόρο τηλεγραφητή.
Είχε φθάσει η αρχή του τέλους. Ο άνθρωπος που έσπρωξε την ανθρωπότητα στην εποχή της μηχανής χάνει το συμβόλαιο για το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του καταρράκτη του Νιαγάρα από τον συνάδελφο εφευρέτη και ανταγωνιστή του Τζορτζ Γουέστινγκχάους. Η διαφημιστική εκστρατεία του Έντισον, που προειδοποιούσε το κοινό για τους «κινδύνους του εναλλασσόμενου ρεύματος υψηλής τάσης», δεν είχε αποδώσει καρπούς. Ο εφευρέτης της «λυχνίας Έντισον» περιορίστηκε έτσι στη δημιουργία λειτουργικών καμίνων τσιμέντου και χυτών κατασκευών για κατοικίες χαμηλού κόστους. Εκεί είχε μεγαλύτερη επιτυχία.
Με το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο ηλικιωμένος πλέον εφευρέτης ασχολείται περισσότερο με τα «κοινά». Γίνεται πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ναυτικού των ΗΠΑ. Με δική του εισήγηση δημιουργείται το 1920 το πρώτο αμερικανικό στρατιωτικό ερευνητικό ίδρυμα, το Naval Research Laboratory.
Ο Έντισον είναι πλέον ήρωας για τους συμπατριώτες του, γιατί ενσαρκώνει το «αμερικάνικο όνειρο»: τον γρήγορο πλουτισμό, με σκληρή δουλειά και εξυπνάδα. Τι κι αν τον χαρακτηρίζουν «εμπορικό εφευρέτη που δουλεύει για το ασημένιο δολάριο», «τύραννο» για τους συνεργάτες του», «άνθρωπο που έκανε την επιστήμη επιχείρηση», «δύστροπο» και «αντιδιανοούμενο»; Ο Έντισον έχει καταφέρει να χτίσει τη δική του, ιδιότυπη «λαϊκή δημοκρατία», αφού ένα πράγμα τον ένοιαζε εκτός από το κέρδος: οι εφευρέσεις του να έχουν εφαρμογή στην καθημερινότητα και να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των πολλών.
Ο θάνατος βρήκε τον Τόμας Άλβα Έντισον σε ηλικία 84 ετών στον επίγειο παράδεισό του, το εργαστήριο του Γουέστ Όραντζ, στις 18 Οκτωβρίου 1931, την ημέρα που επιχειρούσε να κατασκευάσει ελαστικό από φυτά της Αμερικής.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/1195#ixzz3ovXhTPCj

Μόμπι-Ντικ


Ένα από τα αριστουργήματα της αμερικανικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η πλειονότητα των κριτικών δέχεται ότι το μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλστέκεται στο ίδιο δημιουργικό ύψος με τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες και τα έργα του Σαίξπηρ. Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρώτα στην Αγγλία στις 18 Οκτωβρίου 1851 με τον τίτλο Η Φάλαινακαι ένα μήνα αργότερα (14 Νοεμβρίου 1851) στις ΗΠΑ, με τον τίτλο Μόμπι Ντικ ή Η Φάλαινα.
Ο Μόμπι Ντικείναι μια θαλασσινή περιπέτεια, γεμάτη συμβολισμούς και μεταφορές. Με αφηγητή τον ναύτη Ισμαήλ, παρακολουθούμε το ταξίδι ενός σαλεμένου καπετάνιου, ονόματι Αχαάβ, που έχει βάλει σκοπό της ζωής του να ανακαλύψει και να σκοτώσει μια θηριώδη λευκή φάλαινα με το όνομα Μόμπυ Ντικ, η οποία σε ένα προηγούμενο ταξίδι τού είχε κόψει το πόδι σε μια μονομαχία τους στη θάλασσα. Ο Μέλβιλ, που είχε δουλέψει χρόνια ως ναυτικός, εστιάζεται σ'έναν «άνθρωπο που δε φοβάται Θεό, που μοιάζει με Θεό, είναι υπέροχος άνθρωπος ο Καπετάν Αχαάβ».
Το πολυσέλιδο μυθιστόρημα περιγράφει την επικών διαστάσεων σύγκρουση Αχαάβ και Μόμπι Ντικ, που είναι, κατ'επέκταση, μια αναμέτρηση ανάμεσα στις δυνάμεις της Φύσης και τον Άνθρωπο. Ο «Μόμπι Ντικ» δεν είναι μόνο μια συναρπαστική ναυτική περιπέτεια, αλλά ένα φιλοσοφικό δοκίμιο για τη φύση του καλού και του κακού, για τον άνθρωπο και τη μοίρα του. Συν τοις άλλοις, είναι ένα εγκυκλοπαιδικό μυθιστόρημα, που δίνει στον αναγνώστη πληθώρα πληροφοριών για τη ζωή στη θάλασσα και τη φαλαινοθηρία.
Το βιβλίο του Μέλβιλ κυκλοφόρησε σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε μια φάση μεταμόρφωσης, από μια συνομοσπονδία αποικιών σε ένα κράτος με επεκτατικές βλέψεις (Πόλεμοι κατά των Μεξικανών και Ινδιάνων, Επέκταση στη Δύση), αλλά και στα πρόθυρα του Εμφυλίου Πολέμου, με τις μεγάλες κοινωνικές διαφορές Βορείων και Νοτίων. Ήταν, όμως, και μια περίοδος αρκετά δημιουργική για τα αμερικανικά γράμματα.
Το 1850 ο Ναθάνιελ Χόθορν δημοσίευσε το δικό του αριστούργημα, το μυθιστόρημα Το Άλικο Γράμμα, μια εμβριθή μελέτη για το καλό και το κακό, που επηρέασε σημαντικά τον γείτονα και φίλο του Μέλβιλ στη συγγραφή του Μόμπυ Ντικ. Το 1852 η Χάριετ Μπίτσερ Στόου κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της Η Καλύβα του Μπαρμπά-Θωμά, ένα από τα πλέον ευπώλητα βιβλία στην εκδοτική ιστορία των ΗΠΑ. ΄Όμως, το μυθιστόρημα του Μέλβιλ πέρασε απαρατήρητο, με αρνητική στο μεγαλύτερο μέρος της την κριτική. Χρειάστηκε να φθάσουμε στη δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα για να αναγνωρισθεί από τους Μοντερνιστές η σπουδαιότητα του Μόμπυ Ντικκαι η Αμερική να ανακαλύψει ένα μεγάλο συγγραφέα.
Ο Μόμπυ Ντικέχει μεταφερθεί επανειλημμένα στον κινηματογράφο, στο θέατρο και την τηλεόραση. Καλύτερη διασκευή για τη μεγάλη οθόνη θεωρείται η ομώνυμη ταινία του Τζον Χιούστον, παραγωγής 1956, σε σενάριο του συγγραφέα Ρέι Μπράντμπερικαι με πρωταγωνιστή τον Γκρέγκορι Πεκ στο ρόλο του Αχαάβ.
Στα ελληνικά, το μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλ Μόμπυ Ντικκυκλοφορεί στην κλασική έκδοση του Gutenberg, σε μετάφραση Α. Κ. Χριστοδούλου.
Περί Πηγών...
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/342#ixzz3ovYRUgAA

Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής

Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής

334
0

Ένας από τους τέσσερις ευαγγελιστές, άγιος της Χριστιανικής Εκκλησίας και εκ των συνεργατών του Αποστόλου Παύλου. Σύμφωνα με την παράδοση, είναι ο συγγραφέας τού τρίτου συνοπτικού Ευαγγελίου («Κατά Λουκάν») και των «Πράξεων των Αποστόλων». Η μνήμη του τιμάται από τη Χριστιανοσύνη στις 18 Οκτωβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Λουκάς.
Ο Λουκάς, σύμφωνα με την παράδοση (Ευσέβιος), γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Συρίας, έζησε τον 1ο αιώνα και ήταν ένας από τους πλέον μορφωμένους ανθρώπους της εποχής του. Αρχικά ήταν ειδωλολάτρης, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι δεν μνημονεύεται από τον απόστολο Παύλο (Κολοσσαείς δ' 11) μεταξύ των μαθητών και ακολούθων του, που ήταν Εβραίοι, καθώς και από την προέλευση τού ονόματός του, που αποτελεί σύντμηση του λατινικού Λουκανός. Για τον τρόπο και τον χρόνο μεταστροφής του στη χριστιανική πίστη δεν γνωρίζουμε τίποτε.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ευαγγελιστής Λουκάς φιλοτέχνησε την εικόνα της Παναγίας.
Ο Λουκάς ήταν συνοδός και συνεργάτης τού αποστόλου Παύλου από τη δεύτερη ακόμη αποστολική περιοδεία του, όπως φαίνεται από εδάφια των «Πράξεων των Αποστόλων». Συνόδευσε τον Παύλο στη Μακεδονία από την Τρωάδα (Πράξ. ιστ' 11-12) και παρέμεινε στους Φιλίππους πιθανότατα μέχρι το τέλος της τρίτης αποστολικής πορείας τού Παύλου. Τέλος, συνόδευσε τον Παύλο από την Καισάρεια στη Ρώμη (Πράξ. κζ' 1, κη' 16).
Ως προς τη δράση του Λουκά μετά τον θάνατο του Παύλου, δεν γνωρίζουμε το παραμικρό μετά βεβαιότητας. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Λουκάς κήρυξε τη χριστιανική πίστη στη Δαλματία, Γαλλία, Ιταλία και Μακεδονία (Επιφάνιος) και στην Αχαΐα (Γρηγόριος Ναζιανζηνός). Ο Συμεών ο Μεταφραστής λέγει ότι από τη Ρώμη ο Λουκάς μετέβη στην Ανατολή, διέσχισε τη Λιβύη κι έφθασε στην Αίγυπτο. Εκεί χειροτονήθηκε επίσκοπος στην περιοχή της Θηβαίδας, όπου και πέθανε.
Άλλοι συγγραφείς και εκκλησιαστικοί πατέρες αναφέρουν ότι πέθανε στη Θήβα της Βοιωτίας (Μάξιμος Μαργούνιος), ενώ ο Γρηγόριος ο Θεολόγος υποστηρίζει ότι μαρτύρησε. Ο Ισίδωρος της Σεβίλλης γράφει ότι πέθανε σε ηλικία 74 ετών και ο Νικηφόρος Κάλλιστος ογδόντα ετών.
Παλαιότατη παράδοση θέλει τον Λουκά ζωγράφο, που φιλοτέχνησε μάλιστα την εικόνα της Παναγίας. Την παράδοση αυτή προϋποθέτει η ορθόδοξη εκκλησιαστική υμνολογία. Ο ευαγγελιστής Λουκάς ήταν κάτοχος μεγάλης ελληνιστικής παιδείας και γνώστης τής ιστορικής μεθόδου τής εποχής του. Τα έργα του, το «Ευαγγέλιο» και οι «Πράξεις Αποστόλων», παρουσιάζουν ευχέρεια χρήσης τής Ελληνιστικής Κοινής και αποτελούν ένα από τα πρώτα ιστορικά μνημεία τού χριστιανισμού.
Στον Δυτικό χριστιανικό κόσμο, ο Άγιος Λουκάς είναι προστάτης των καλλιτεχνών, των γιατρών, των χειρουργών, των μαθητών και των χασάπηδων.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/1025#ixzz3ovYlU3hH

Η ιστορία της Αλάσκας



693
0

Πολιτεία των ΗΠΑ στο βορειοδυτικό άκρο της Αμερικανικής Ηπείρου, με πρωτεύουσα την πόλη Τζούνο (30.987 κάτοικοι). Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση (1.717.855 τ.χ.), η έκτη σε πλούτο (54.627 δολάριακατά κεφαλήν εισόδημα) και η πιο αραιοκατοικημένη (0,42 κάτοικοι ανά τ.χ.). «Αλάσκα» στη γλώσσα των Εσκιμώων σημαίνει η «γη που δεν είναι νησί». Μεγαλύτερη και πιο γνωστή πόλη είναι το Άνκορεϊτζ (275.043 κάτοικοι), ενώ την Αλάσκα κατοικούν συνολικά 626.932 άνθρωποι.
Οι Ρώσοι ήταν αυτοί που έβαλαν πρώτοι πόδι στην Αλάσκα, στα μέσα του 18ου αιώνα, επωφελούμενοι της γειτνίασής της με τη Σιβηρία, από την οποία χωρίζεται με τον Βερίγγειο Πορθμό. Ασχολήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά με το εμπόριο της γούνας, παραμερίζοντας τους ιθαγενείς εσκιμώους Ινουίτ.
Ο οξύς ανταγωνισμός με τους Γάλλους και Άγγλους εμπόρους μείωσε βαθμιαία το ενδιαφέρον τους για την περιοχή. Μετά την ήττα των Ρώσων στον Κριμαϊκό Πόλεμο, το 1856, ο τσάρος έψαχνε τρόπους για να την ξεφορτωθεί. Προφανώς, ο φυσικός πλούτος της περιοχής ήταν άγνωστος στον Αλέξανδρο Β'και την κυβέρνησή του.
Η αμερικανική κυβέρνηση δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, παρότι η χώρα επούλωνε τις πληγές της από τον αιματηρό Εμφύλιο Πόλεμο. Πρόλαβε Ισπανούς και Καναδούς και μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους αγόρασε την Αλάσκα αντί 7,2 εκατομμυρίων δολαρίων, στις 30 Μαρτίου 1867.
Η είδηση της εξαγοράς προκάλεσε την αντίδραση του αμερικανικού τύπου, αλλά και μελών του Κογκρέσου. Οι εφημερίδες επιτέθηκαν με δριμύτητα στον υπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Σιούαρντ, που πρωτοστάτησε στη συμφωνία. Θεώρησαν παρανοϊκό να ξοδευτούν τόσα πολλά χρήματα για ένα έρημο και απόμακρο μέρος, μονίμως χιονισμένο. Η συμφωνία αγοράς επικυρώθηκε τελικά από το Κογκρέσο στις 9 Απριλίου 1867 και στις 18 Οκτωβρίουτου ίδιου χρόνου η Αυτοκρατορική Ρωσία μεταβίβασε την κυριαρχία της Αλάσκας στις ΗΠΑ.
Ο χρόνος δικαίωσε πλήρως τον Σιούαρντ. Η Αλάσκα αποδείχθηκε ευλογημένη γη, με απίστευτο φυσικό πλούτο: χρυσό, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ξυλεία και αλιεία.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/239#ixzz3ovZ4JBWX
Ο  ΑΥΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ
meteo.gr
Δευτέρα
19/10
03:00

13°C
96%

2 Μπφ ΒΔ
9 Km/h


ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ

09:00

13°C
95%

2 Μπφ B
9 Km/h


ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ


Μικρή πιθανότητα βροχής
15:00

21°C
64%

1 Μπφ NA
3 Km/h


ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ

21:00

16°C
87%

2 Μπφ BA
9 Km/h


ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ

 ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  “ ΟΛΟ  ΜΕΛΕΙ..ΜΈΛΙ ΚΑΙ  “ ΤΗΓΑΝΙΤΑ “..ΤΙΠΟΤΑ …”
   Προ  ημερών , είχαμε  αναρτήσει  φίλοι  μου δυο  μικρά  αλλά  πολύ..χρήσιμα βιντεάκια , απ’ τη  θεαματική  μεταμόρφωση  του  χωριού  “ Ανάβρα “ Μαγνησίας από  ένα  χωριό  700  κατοίκων , κάτι  σαν  το  Λιδορίκι  δηλαδή , σε  πραγματικό  παράδεισο ..
   Θα  μου  πείτε καλά  και πως  έγινε  αυτό , ξαναανεβάζουμε το  ένα  βίντεο , για  να  καταλάβετε , εξηγώντας  , πως  όλα  στους  Δήμους  και  τις  κοινότητες , εξαρτώνται , απο  κάποια  στοιχεία  που  θα  ακούσετε  τον  δήμαρχο κ. Τσουκαλά , να  περιγράφει ..ΔΕΊΤΕ …

  Όπως  βλέπετε , ο  άνθρωπος  αναφέρεται ΣΕ  ΟΛΑ  ΟΣΑ   ΕΓΙΝΑΝ , ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΣ  ΟΛΑ  ΟΣΑ  ΛΕΙΠΟΥΝ  ΑΠΟ  ΕΜΑΣ , πέρα  όμως  απ’ όλα  αυτά , διαβάζουμε  καθημερινά, για  διάφορες  πρωτοβουλίες , που  παίρνουν κάποιοι Δήμοι , βοηθώντας  σημαντικά  και ουσιαστικά τους  δημότες  τους και ιδιαίτερα  όσους  έχουν  ανάγκη ..
  Έχουμε  διαβάσει για  το  θεσμό  του  “ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΎ  ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΊΟΥ “ , που  στις  δύσκολες  μέρες  που  δυστυχώς  περνάμε , έχουν  κυριολεκτικά πολλές  οικογένειες  και  μάλιστα  με  μικρά παιδιά , τα Παντοπωλεία  αυτά , λειτουργούν  εδώ και καιρό και  έλυσαν  μεγάλα  και  σοβαρά  προβλήματα , ο  δικός  μας ..χελωνο…Δήμος , Ό  ΔΗΜΟΣ  ΤΟΥ  ΚΑΙ  10’  ,΄μόλις  πρόσφατα , ανακοίνωσε  (!!!!)  ΠΩΣ  ΔΕΧΕΤΑΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ  ΝΑ  ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΙΣ  ΛΙΣΤΕΣ  ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ  ΤΟΥ  Δ.Κ.Π ..
   Για  να  καταλάβετε , μέχρι  τώρα , δεν  μπορούσαν  οι  άνθρωποι  γιατί  ήταν “ ΑΠΑΣΧΟΛΗΜΕΝΟΙ  ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ  ΑΠΟ..ΧΩΡΊΟΥ ΕΙΣ  ΧΩΡΙΟΝ , ΓΙΑ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ  ΚΑΙ ..ΠΑΡΟΥΣΊΑ ( ΦΩΤΟΓΡΆΦΙΣΕΙΣ ..ΔΕΚΑΡΙΚΟΙ  ΛΟΓΟΙ ΚΛΠ..ΚΛΠ )  ΣΤΑ  ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ , ΠΟΥ  ΝΑ  ΠΕΡΙΣΣΈΨΕΙ  ΛΟΙΠΌΝ  ΧΡΌΝΟΣ ΓΙΑ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ  ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ , ΤΩΡΑ  ΌΜΩΣ , ΠΟΥ  ΕΓΙΝΕ  ΚΑΙ  ΤΟ  ΤΕΛΕΥΤΑΊΟ  ΠΑΝΗΓΥΡΙ , ΘΥΜΗΘΗΚΑΝΕ ΚΑΙ  ΤΟΥΣ ..” ΥΠΟΦΈΡΟΝΤΕΣ “..ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ  ΜΑΣ ..
Για  των  γραφομένων  μας το..”ΑΛΗΘΕΣ “…!!!

13.4.15


H ΔΩΡΙΔΑ ΑΠΟΚΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

Ημερομηνία δημοσίευσης:12/04/2015
Στην ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου αναμένεται να προχωρήσει ο Δήμος Δωρίδας, με κυρίαρχο στόχο την στήριξη των ευπαθών κοινωνικά  ομάδων. 
Το συγκεκριμένο θέμα πρόκειται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 15 Απριλίου.  Όπως επισημαίνεται στην σχετική εισήγηση, ο Δήμος Δωρίδας πραγματοποιεί παρεμβάσεις στο μέτρο των δυνατοτήτων του για να συνδράμει τους δημότες που έχουν ανάγκη παρέχοντας τους είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης, που προέρχονται από προσφορές ή χορηγίες.  Επιπλέον τονίζεται ότι οι δύσκολες και οι δημοσιονομικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας, επιβάλλουν ένα ενισχυμένο ρόλο στην κοινωνική πολιτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα αναφέρεται  πως η αμεσότητα του χαρακτήρα του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η σχέση της με τον πολίτη, δημιουργεί την επιτακτική ανάγκη, με θεσμοθετημένες ενέργειες και δράσεις να βρεθούμε κοντά στους πολίτες,  δίπλα τους  σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες και να δώσουμε, κατά το μέτρο του δυνατού, λύσεις στα άμεσα προβλήματά τους.
Μετά τα παραπάνω και σύμφωνα με τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, κρίνεται απαραίτητη η ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Δήμου μας, ως πυρήνας  της τοπικής κοινωνίας, με στόχο την ποιοτική βελτίωση του κοινωνικού κράτους και την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ιδιαίτερα σήμερα.
Στα πλαίσια των δράσεων αυτών ο Δήμος Δωρίδας θα ιδρύσει Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο που θα έχει ως σκοπό την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, την ευαισθητοποίηση ατόμων κι ομάδων πληθυσμού αλλά και εταιρειών με στόχο τη συμμετοχή τους στα προγράμματα στήριξης των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας.
Απώτερος σκοπός της δράσης αυτής είναι η δημιουργία ενός πλέγματος κοινωνικής προστασίας μέσω του οποίου θα καλύπτονται πρωτογενείς ανάγκες διαβίωσης των κατοίκων του δήμου μας, ώστε να καταστεί εφικτή η με αξιοπρεπείς όρους επανένταξη και επανασύνδεσή τους με τον κοινωνικό ιστό.
Στόχος είναι η δημιουργία ενός δικτύου συνεργαζόμενων υπηρεσιών, εθελοντών, επιχειρήσεων, ιδιωτών - το οποίο θα διευρύνεται καθημερινά - προσφέροντας στους ωφελούμενους συμπολίτες μας, οι οποίοι θα επιλεχθούν με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, είδη πρώτης ανάγκης, κυρίως τρόφιμα, μη ευπαθή προϊόντα, είδη ιματισμού, εκπτωτικά πακέτα σε προϊόντα και υπηρεσίες συνεργαζόμενων επιχειρήσεων κ.α.
Οι προμήθειες των παραπάνω προϊόντων που θα διανέμονται θα προέρχονται από δωρεές ευαισθητοποιημένων ατόμων  δημοτών ή μη , συλλόγων, σωματείων και εταιρειών και από το Δήμο Δωρίδος σε βάρος του δημοτικού προϋπολογισμού.
Το Δημοτικό Κοινωνικού Παντοπωλείο  πρόκειται να στεγασθεί  σε οιονδήποτε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που ανήκει είτε σε δημόσια περιουσία, είτε σε υπηρεσία του Δήμου ή σε κτήριο προσφοράς ιδιωτών ή επιχειρήσεων.
Το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο θα λειτουργεί ως πρόγραμμα του Τμήματος Υπηρεσιών Κοινωνικής Προστασίας  του Δήμου Δωρίδας.
Παροχές Δημοτικού Παντοπωλείου
Στο πλαίσιο λειτουργίας του Δημοτικού κοινωνικού Παντοπωλείου προβλέπεται να διανέμονται  σε άπορους κατοίκους του Δήμου Δωρίδος.
α) τυποποιημένα τρόφιμα μακράς διάρκειας .
β) είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας.
γ) είδη βρεφικής ανάπτυξης.
δ) νωπά τρόφιμα.
ε) είδη ένδυσης, υπόδησης και οικιακού εξοπλισμού.
Τα παρεχόμενα είδη του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου προέρχονται κυρίως από χορηγίες και εφόσον διαπιστώνεται ανεπάρκεια ειδών, είναι δυνατή η προμήθειά τους με δαπάνη του Δήμου σύμφωνα με τις διατάξεις του Ενιαίου Κανονισμού Προμηθειών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τα είδη που παρέχονται από το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι εντελώς δωρεάν.  Τα προϊόντα του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου θα παραχωρούνται δωρεάν από επιχειρηματίες, προμηθευτές, άτομα, οργανωμένους φορείς, σχολεία και επιπλέον θα εξασφαλίζονται μέσω της διοργάνωσης διαφόρων εκδηλώσεων . Ο αριθμός των διακιούχων ανα εξάμηνο (μονήρη άτομα και οικογένειες) εξαρτάται από τα προϊόντα τα οποία θα είναι διαθέσιμα.
Δικαιούχοι Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου
Δυνητικοί δικαιούχοι του Δημοτικού Παντοπωλείου είναι:
α) ΄Ελληνες πολίτες δημότες ή κάτοικοι του Δήμου Δωρίδος
β) Ομογενείς δημότες ή  κάτοικοι του Δήμου Δωρίδος
γ) Αλλοδαποί που αποδεδειγμένα κατοικούν μόνιμα στο Δήμο Δωρίδος και διαθέτουν άδεια παραμονής και θεωρημένο διαβατήριο, εφόσον πληρούν και τις προϋποθέσεις των επόμενων παραγράφων.
Βασικό κριτήριο για την ένταξη, μεμονωμένων ατόμων ή οικογενειών από τις κατηγορίες της προηγούμενης παραγράφου, στους δικαιούχους των υπηρεσιών του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι η διαπίστωση «απορίας», η οποία αποδεικνύεται από το εισόδημα σε συνδυασμό με την εξέταση και άλλων κοινωνικών κριτηρίων όπως  η ανεργία,  η οικογενειακή κατάσταση,  η ασθένεια, η αναπηρία, συνθήκες στέγασης και διαβίωσης, καθώς και τυχόν άλλα ιδιαίτερα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Μητρώο Εθελοντών
Για τις ανάγκες του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου Δωρίδος μπορούν να συνδράμουν και εθελοντές. Για  το λόγο αυτό πρέπει να τηρείται μητρώο εθελοντών μετά από αίτησή τους.
Κάρτα δικαιούχου Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου
Η κάρτα δικαιούχου του δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου χορηγείται σε όποιον πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του παρόντος κανονισμού και έχει κριθεί δικαιούχος.
Η κάρτα δικαιούχου είναι αυστηρά προσωπική  και αναγράφει  τα στοιχεία του δικαιούχου. Δύναται να αναγράφει εκτός από το όνομα του διακιούχου και το όνομα ενός δευτέρου ατόμου, που ο διακούχους θα έχει ορίσει ως εκπρόσωπό του. Το άτομο αυτό,  το οποίο  θα μπορεί να είναι μέλος  της οικογένειάς του ή στενό φιλικό  του πρόσωπο και θα μπορεί να προμηθεύεται προϊόντα από το κοινωνικό Παντοπωλείο εκ μέρους του.
Η κάρτα δικαιούχου είναι αυστηρά εκδίδεται με ισχύ ενός (1) εξαμήνου . Στην κάρτα αναγράφεται το χρονικό διάστημα που ισχύει για τη χρήση των υηρεσιών του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου. Η κάρτα ανανεώνεται εφόσον κρίνεται απαραίτητο υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει επέλθει στο μεταξύ μεταβολή  της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης του δικαιούχου.
Εάν ο  κάτοχος – δικαιούχος της κάρτας δεν είναι σε θέση να παρευρίσκεται ο ίδιος στο Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο, λόγω ηλικίας ή άλλων προβλημάτων υγείας, η κοινωνική υπηρεσία, με μέριμνα του δήμου, μπορεί να αναλαμβάνει την μεταφορά των προϊόντων στην κατοικία του, εφόσον υπάρχει σχετική δυνατότητα.
http://www.orafok.gr/articleviews.php?id=10719
www.lidoriki.com
**************

12.10.15

ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΑ ΣΤΑ ..ΠΕΤΑΧΤΑ
periskopio1-1

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ  ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ..
Ο  ΔΗΜΟΣ , ΤΟ  ΔΗΜΟΤΙΚΟ..ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ  ΚΑΙ  ΤΑ..” ΣΠΙΤΙΑ “  ΤΩΝ…ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ !!!!!
( Κάθε ομοιότητα είναι εντελώς.. τελείως..συμπτωματική …!! )

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ
       Το  Δημαρχείο  Λιδορικίου
   Όλοι  φίλοι  μου γνωρίζετε  πως  ο  Δήμος  μας , όταν  ήταν  Λιδορικίου , εθεωρείτο ο “ ΔΗΜΟΣ  ΤΩΝ  ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ “ , το  γιατί  ψάξτε  βρέστε το.., όταν όμως..ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΨΕ και..ετεροδημοτο..κρατείται , μετονομάστηκε  σε  Δήμο  Δωρίδας και  θεωρείται , Δήμος  των  μηχανικών αλλά  και  των οικονομολόγων !!!, μάλιστα  όπως  ακριβώς  το  διαβάσατε , θα  μου  πείτε  ποιος  τους  έδωσε το..παρατσούκλι , δεν  γνωρίζουμε  αλλά  μάλλον ..μόνοι  τους ..” αυτοβαφτίστηκαν …” έτσι  για…εφέ ..
   Το  καλύτερο  όμως  παρατσούκλι  φίλοι  μου  τους  το  έδωσαν  τα..γεγονότα  και  φυσικά  οι..Δημότες , και  ξερετε  ποιο  είναι ; “ Ο  ΔΗΜΟΣ  ΤΟΥ… ΚΑΙ ..ΔΕΚΑ “ …μάλιστα , γιατί  όπως  λέμε καμιά  φορά πως  κάποιος  δραστηριοποιείται  και..πράττει  στο…” ΠΑΡΑ  ΠΕΝΤΕ “ , ΔΗΛΑΔΉ  ΟΛΊΓΟΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ..ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ , Ο  ΔΗΜΟΣ  ΜΑΣ  ΛΟΙΠΟΝ , ΑΝΤΙ  ΝΑ  ΠΡΟΗΓΕΊΤΑΙ  ΤΩΝ  ΓΕΓΟΝΌΤΩΝ , ΕΠΕΤΑΙ  ΠΑΝΤΑ  ΑΥΤΩΝ , ΣΥΡΟΜΕΝΟΣ  ΑΠΟ  ΑΥΤΑ…
  Θα  θυμάστε  φίλοι  μου  τα πάσα ΘΑ..ΘΑ..ΘΑ ακούσαμε  μέσα  στην  πενταετία που  τους  υφιστάμεθα , να  τα  καλάθια  της  νοικοκυράς , να  τα  Δωρικά  προϊόντα , και  να  σου  μέτρα  για  την  ανάπτυξη , και  να  οι  λίμνες , και να..τα..Ευρωπαϊκά ταξίδια  και  οι  εκδηλώσεις  ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΆΤΩΝ , άλλων  Δήμων , μάλιστα  ο  κ.Καπεντζώνης ήταν  ο πρώτος που  δήλωσε  πως θα  στεγάσει πρόσφυγες κλπ , και  όλα  αυτά  φυσικά  στον..” αέρα “ …
  Πριν από  λίγο  καιρό  μάλιστα , με  τυμπανοκρουσίες και..φανφάρες , είχε  εξαγγείλει  και  τη  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ  ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ , μάλιστα , χωρίς  να  μας ΄λέει , που  θα  στεγαστεί και  ποιοι  θα  βοηθήσουν , βέβαια  υπήρχε  κάποιο  πρόγραμμα ενίσχυσής  του , που  όμως  έληξε  πρόσφατα  αλλά  παρατάθηκε  για  μικρό  διάστημα ..
   Πέντε  χρόνια  λοιπόν  ο  Δήμος  μας το  είχε..” ΘΑΜΜΕΝΟ  ΤΟ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ  ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΊΟ “ και ..ξαφνικά προχθές  στις  9 – 10 – 2015 , ΑΚΟΥΣΟΝ  ΑΚΟΥΣΟΝ , και  ενώ  πριν λίγες  μέρες  οι  εφημερίδες  ασχολήθηκαν  με  το  θέμα της  χρηματοδότησής  τους  που  έληξε  και..μικροπαρατάθηκε , Ο ΔΗΜΟΣ  ΜΑΣ  , Ο  ΔΗΜΟΣ  ΤΟΥ..ΚΑΙ  ΔΕΚΑ  ΠΑΡΑΚΑΛΩ , ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΜΕΣΩ  ΜΜΕ της  Φωκίδας , ΠΩΣ  ΔΕΧΕΤΑΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΩΝ  ΠΟΥ  ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ  ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ  ΣΤΗΝ  ΕΝΊΣΧΥΣΗ  ΤΟΥ “ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ  ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ “ που  φυσικά  δεν  υπάρχει  και  είναι ..αμφίβολο  αν  θα  υπάρξει ..
  Με  αυτή  του  λοιπόν την ενέργεια – ανακοίνωση , ποιους  προσπαθεί  η  Δ.Α  να  κοροϊδέψει  ; ΠΟΙΟΥΣ ; Τους  κάποιους  συνανθρώπους  μας  που  έχουν  ανάγκη ; Εμάς  του  υπόλοιπους  Δημότες ; ή  όλους  μας ;;;
  Μήπως  η  Δ.Α θα  πρέπει  να  δημοσιεύσει  και  κάποια  στοιχεία που να..” ενισχύουν “ την δημιουργία  του  Κοινωνικού  παντοπωλείου ..” φαντάσματος “ , στο  Δήμο  μας , όπως  π.χ  που  θα γίνει  το παντοπωλείο , ποιοι  θα  το  διαχειρίζονται  και  ένα  σώρό  άλλα , πως, ποιοι  κλπ ;
   Τέλος  πάντων , επειδή  έχουμε  χορτάσει  από..μπαρούφες , και  επειδή η  ζωή , μας  έχει  διδάξει  να  είμαστε..ολίγον  τι..καχύποπτοι ( όπου  χρειάζεται  βέβαια ..) θα  σας  δηλώσω  ευθαρσώς πως  μόλις  διάβασα  αυτή  την  ανακοίνωση περί “ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ  ΤΟ  ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΊΟ “ , το  μυαλό  μου  φίλοι μου πήγε..αυτόματα , σε  ένα  διαχρονικό  ανέκδοτο που  “ το  λέγαμε  ΓΡΑΨ’ ΤΟΝ  ΓΙΑ..ΣΠΙΤΙ “ , η  τελευταία του  “ βερσιόν “ είναι  αυτή  που  αφορούσε  στον Άκη  Τσοχατζόπουλο  ( ΤΟΥ  ΠΑΡΑΛΊΓΟ..ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ  ΜΑΣ ..), και την ακολουθία  του , που  μετά από κάποιους  σεισμούς επισκέφτηκαν..” ΕΠΙ  ΤΟΠΟΥ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΕΠΙΛΥΣΗ  ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ  ΤΩΝ..ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ..”
  Το  σκηνικό  βέβαια  είναι ..γνωστό , σε  κάποιο  καφενείο  της  κεντρικής  πλατείας  του  χωριού , είχε στρατοπεδεύσει , η  κουστωδία , είχε  οριστεί  ο  επικεφαλής  της , και  ο  Γραμματικός  που  θα  κατέγραφε  τις  αιτήσεις  των   ενδιαφερομένων…παραδίπλα  ήταν ο  Άκης  και το  επιτελείο  του..
   Οι  ενδιαφερόμενοι είχαν  ενημερωθεί , με  ντουντούκες  κλπ , για  το  κλιμάκιο και είχαν αρχίσει  να  μαζεύονται , δημιουργώντας  , ως  συνήθως  εν..Ελλάδι ουρά ..όταν  όλα  λοιπόν  ήταν  έτοιμα  , άρχισαν  να  εξετάζονται ‘ ΕΠΙ  ..ΤΟΠΟΥ ‘ τα  αιτήματα  των  δόλιων των  χωρικών ..
   Προχωράει  λοιπόν ο  πρώτος με  την  αίτηση  στο  χέρι και ο επικεφαλής τον  ρωτάει , το  όνομά  και  το  επίθετό  σας ; Απαντάει  αυτό και  αμέσως  ρωτάει  ο επικεφαλής , ποιο  ακριβώς  κ….είναι  το  αίτημα  σας ; κι’ ο  χωρικός , ξέρετε  κύριε , με  το  σεισμό  έπεσε  το  σπίτι  μου  και  θέλω βοήθεια  για  να  το  φτιάξω , “ δηλαδή  θέλετε  σπίτι ; Μάλιστα  κύριε  , απαντάει  ο χωρικός ..
   Πολύ  καλά  λοιπόν κ…… και  γυρνώντας  στον  Γραμματικό του  λέει : Εντάξει , γράψτον  για  σπίτι.., και  γεμάτος  χαρά  ο  σεισμόπληκτος , έφυγε  ικανοποιημένος ..ακολούθησε  ο  δεύτερος , και  έγινε  η ίδια  ακριβώς  διαδικασία , το ίδιο  και  στον  τρίτο  και  τον  τέταρτο  και  συνεχιζόταν το  ίδιο ακριβώς  βιολί , οπότε  ο  επικεφαλής  άλλαξε  την  διαδικασία για  οικονομία χρόνου , καθένας που  πλησίαζε , έλεγε  το  όνομά του  στον  Γραμματικό και  ο  πεικεφαλής  γυρνούσε  και  του  έλεγε , εντάξει , γράψτον  για..σπίτι…
   Έτσι  λοιπόν με  την  απλοποίηση  και  συντόμευση τησ  διαδικασίας , σε  λίγο  η  ουρά τελείωσε , είχε  απομείνει μόνο  ένας  συνεσταλμένος  νεαρός , που μάλλον  έτρεμε  από..αγωνία , πλησίασε  λοιπόν κι’ αυτός  , είπε  το ονοματεπωνυμό  του και  ο  επικεφαλής , όπως  ήταν  επόμενο  γύρισε  και είπε  στο  γραφιά το  κλασσικό πια , γράψτον  για  σπίτι και  ενώ  όλοι  έκλειναν τα χαρτιά  τους  , θεωρώντας  την  διαδικασία  περατωθείσα , ο  νεαρός  πλησιάζει σεμνά  και..ταπεινά  τον επικεφαλής , ζητώντας  να  του  πει  κάτι  , πράγματι , ο  επικεφαλής  του  είπε  να  πλησιάσει και  φυσικά  τον  ρώτησε , καλά  εσύ  δεν  θέλεις  σπίτι ; τι  θέλεις  τελικά;
   Κι’ ο  νεαρός , πνιγμένος  στην ..ντροπή , ξέρετε  κύριε , εγώ  δεν  ήρθα  για  σπίτι αλλά..να..προ καιρού , είχα  ένα  ατύχημα με  το  μηχανάκι  μου και καταστραφήκανε  σχεδόν τα ..γεννητικά  μου  όργανα και  συγκεκριμένα οι..” όρχεις  “ μου  και  θα  ήθελα  αν  είναι  δυνατόν να  βοηθηθώ  για  να  κάνω  κάποιες χειρουργικές  επεμβάσεις ..
   Κόκκαλο  ο  επικεφαλής , γυρνάει και λέει  κάτι στο  διπλανό  του και  αφού  ενημερώθηκαν και  οι  υπόλοιποι , κάλεσε  τον νεαρό και  του  λέει  εμπιστευτικά , κοίταξε  να  δεις  φίλε  μου , και όλοι  οι  άλλοι  τα  ίδια  με  σένα  θα  πάρουν….

                        ****************
  Όπως  βλέπετε  λοιπόν   φίλοι  μου , η  ιστορία  ξεκίνησε (  πολύ  αργά  βέβαια ) , ΤΟΝ  ΑΠΡΙΛΙΟ  ΤΟΥ  2015 , ΓΙΑ  ΤΟ  ΔΉΜΟ  ΜΑΣ  ΦΥΣΙΚΑ , ΚΑΙ  Ο  ΔΉΜΟΣ  ΜΑΣ ΑΡΧΙΣΕ  ΝΑ ..ΕΓΕΡΕΓΕΙΤΑΙ , ΣΥΓΓΝΩΜΗ , ΝΑ  ΕΝΕΡΓΕΙ ΤΑ  ΔΕΟΝΤΑ , ΣΤΑ  ΜΈΣΑ  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟΥ  ΙΔΙΟΥ  ΕΤΟΥΣ  , ΕΥΤΥΧΩΣ …
   Η  ΩΚΥΠΟΥΣ  ΛΟΙΠΌΝ  ΧΕΛΩΝΑ  ΤΗΣ  ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ  ΜΑΣ  ΑΡΧΗΣ (  ΠΟΥ  ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ..ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ..) , ΕΚΑΝΕ  ΠΕΡΙΠΟΥ  ΕΞΙ  ( 6 ) ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ  ΝΗΝΕΣ  ΓΙΑ  ΝΑ..ΑΝΤΙΔΡΆΣΕΙ ,   ΜΟΝΟ   ΕΞΙ  ΜΗΝΕΣ  !!!! ΕΝΩ  ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ  ΠΩΣ  ΚΆΠΟΙΟΙ  ΔΩΡΙΕΙΣ …” ΠΕΙΝΟΥΣΑΝ “….!!!
Koούρος 30-5-Καρούτες 002
   Η..ΩΚΥΠΟΥΣ ΧΕΛΩΝΑ ΤΟΥ  ΔΗΜΟΥ  ΜΑΣ …!!!
Θα  θυμάστε  βέβαια , τι  λέγαμε  παλιότερα για  τέτοιες  περιπτώσεις “ ΤΑ  ΖΩΑ  ΜΟΥ…” ΑΡΓΆ “  ΜΆΛΙΣΤΑ  ΦΊΛΟΙ  ΜΟΥ ΕΤΣΙ  ΛΈΓΑΜΕ  , ΑΛΛΆ ΤΩΡΑ  ΌΜΩΣ  ΕΔΏ  ΚΑΙ  ΚΆΜΠΟΣΟ  ΚΑΙΡΟ , ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΠ’ ΤΟ  2011  ΚΑΙ..ΔΩΘΕ , ΜΕ  ΤΗΝ  ΠΕΙΡΑ  ΠΟΥ  ΑΠΟΚΤΉΣΑΜΕ , ΑΛΛΆΞΑΜΕ ΤΟ..ΣΛΟΓΚΑΝ ΚΑΙ  ΤΟ  ΚΑΝΑΜΕ
 “ ΤΑ  ΖΩΑ  ΜΟΥ…ΑΚΙΝΗΤΑ .. “ …!!!
   (  ΕΤΣΙ...ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ…ΚΑΛΥΤΕΡΑ ..!!! )
Nuvola apps bookcase.pngΕτυμολογία
ωκύπους < αρχαία ελληνικήὠκύπους< ὠκύς + πούς
Open book 01.svgΕπίθετο
ωκύπους
Εκείνο  όμως  που  μας  έκανε  μεγάλη  εντύπωση  και  φυσικά..ανησυχούμε  φίλοι  μου  είναι , το  ότι , σε  πολλούς  Ελληνικούς  Δήμους , Αττικής  αλλά  και  περιφέρειας , ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΑΜ  ΔΗΜΟΤΙΚΑ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ  ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ , ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΔΩΡΕΑΝ  ΒΟΗΘΕΙΑ  ΜΑΘΗΤΩΝ  ΠΟΥ  ΕΧΟΥΝ  ΑΝΑΓΚΗ , ΚΑΤΙ  ΠΟΛΎ  ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ , ΓΙΑΤΊ  ΕΔΩ  ΤΑ  ΠΑΙΔΙΑ  ΛΙΠΟΘΥΜΆΝΕ  ΑΠ’ ΤΗΝ  ΠΕΙΝΑ , ΘΑ  ΈΧΟΥΝ  ΝΑ  ΠΛΗΡΏΣΟΥΝ  ΤΑ  ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ;
   Μέχρις  εδώ  φίλοι  μου  ΟΛΑ  ΕΙΝΑΙ  ΙΔΑΝΙΚΑ , ΜΑΣ  ΒΑΣΑΝΙΖΕΙ  ΟΜΩΣ ΕΝΑ..ΣΟΒΑΡΟ ΕΡΩΤΗΜΑ , “ΠΩΣ  ΚΑΙ  Ο  κ. ΚΑ[ΑΝΤΖΏΝΗΣ “ ΠΟΥ  ΔΕΝ  ΑΦΉΝΕΙ  ΤΙΠΟΤΑ  ΝΑ  ..ΠΕΡΆΣΕΙ ΈΤΣΙ , ΔΕΝ  ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ ΚΑΤΙ  ΤΈΤΟΙΟ ; ΓΙΑΤΙ  Σ’ ΑΥΤΑ  ΕΙΝΑΙ..ΜΑΝΟΥΛΑ , ΓΙΑΤΙ ; ΔΕΝ  ΤΟ  ΕΧΕΙ  ΠΑΡΕΙ  ΧΑΜΠΑΡΙ ; Η  ΚΑΤΙ  ΑΛΛΟ  ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ;
   Το  λέμε  αυτό , γιατί  γνωρίζουμε  πια  πολύ  καλά την μέθοδο του κ. Καπεντζώνη , ΑΜΟΛΑΕΙ  ΠΟΛΛΑ  ΚΑΙ  ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ , ΠΟΥ  ΒΕΒΑΙΑ  ΠΟΤΕ  ΔΕΝ  ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ  , ΓΙΑΤΙ  Ο  ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ  ΣΩΣΤΟΣ ..ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ , ΜΑΛΙΣΤΑ   ΚΑΙ  ΓΝΩΡΊΖΕΙ  ΚΑΙ  ΕΓΦΑΡΜΟΖΕΙ “ ΚΑΤΑ  ΓΡΑΜΜΑ “ ΤΗ  ΛΑΪΚΗ  ΡΗΣΗ , ΕΙΔΙΚΑ  ΤΩΝ..ΠΕΔΙΝΩΝ ΚΑΙ..ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΊΩΝ , ΠΟΥ  ΛΕΕΙ : “ ΤΟ  ΤΑΞΙΜΟ  ΔΕΝ  ΧΑΛΑΕΙ..ΣΠΙΤΙ , ΤΟ  ΔΟΣΙΜΟ  ΕΙΝΑΙ  ΠΟΥ ..ΧΑΛΑΕΙ ..!”   Μιλάμε  φίλοι  μου για..” ΕΦΕΤΕΣ “..!!!
   Επειδή όμως  πολλά  είπαμε και ο  χρόνος  πέρασε , τελειώνοντας , θα  θέλαμε  να  θυμίσουμε για  άλλη  μια  φορά , πως ΟΙ  ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΕΣ , ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ  ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ  ΝΑ  ΝΟΙΑΖΌΜΑΣΤΕ , ΓΙΑ  ΤΙΣ  ΕΠΟΜΕΝΕΣ  ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ  ΕΚΛΟΓΕΣ , ΠΟΥ  ΑΝ  ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΊ Ο.. “ ΚΑΚΟ..ΚΡΑΤΗΣ “ , ΣΥΓΓΝΩΜΗΝ  Ο  ΚΑΛΛΙΚΡΆΤΗΣ , ΘΑ  ΓΙΝΟΥΝ  ΣΥΝΤΟΜΌΤΕΡΑ…
  Απ΄το  “ Λιδωρικι “ με  αγάπη….Κ.Κ.-
   www.lidoriki.com

Viewing all articles
Browse latest Browse all 7971

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>