1 - 4 - 2011 , υπέροχη φωτογραφία με το ουράνιο τόξο πάνω απ'τη λίμνη , βγαλμένη κάπου απ'τον Άγιο Κωνσταντίνο , στο σταυρό , απ’ τον γνωστό Λιδορικιώτη Αρχιτέκτονα Θάνο Κολοκυθά
Αρχείο Θάνου Κολοκυθά
***************
Καλησπέρα Λιδορικιώτες
Καλησπέρα φίλοι του Λιδορικιού
ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015
Ανατολή Ήλιου: 07:36
Δύση Ήλιου: 18:43
Σελήνη 6 ημερών
ΠΗΓΗ:http://www.sansimera.gr/#ixzz3p2qlD3Tn
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
. Χ.
1912
Αρχίζει η μάχη των Γιαννιτσών, μία από τις σημαντικότερες του Α'Βαλκανικού Πολέμου. Η λαμπρή νίκη του Ελληνικού Στρατού κατά τη μάχη αυτή ανοίγει τον δρόμο προς τη Θεσσαλονίκη.
1924
25 άνθρωποι σκοτώνονται και 18 τραυματίζονται στον κινηματογράφο «Πανόραμα» της Αθήνας (Γ'Σεπτεμβρίου και Χαλκοκονδύλη), από τον πανικό που προκαλείται στην αίθουσα, όταν ακούγεται η κραυγή «Φωτιά!».
1943
Ο μεταπτυχιακός φοιτητής Άλμπερτ Σατζ ανακαλύπτει τη στρεπτομυκίνη, το πρώτο αντιβιοτικό φάρμακο για την καταπολέμηση της φυματίωσης.
1964
Το λαϊκό ορατόριο του Μίκη Θεοδωράκη«Άξιον Εστί» σε στίχους Οδυσσέα Ελύτηκάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Ρεξ της Αθήνας.
1980
Η Ελλάδα επιστρέφει στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, από το οποίο αποχώρησε το 1974, μετά τηνεισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο.
1995
Υστερα από καταγγελίες της ΕΣΗΕΑ, ανατίθεται προκαταρκτική εξέταση στον αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών, Γεώργιο Γεράκη, για συσσωρευμένα χρέη πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών που οφείλουν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, λόγω μη καταβολής του αγγελιόσημου, στα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσιογράφων ΤΣΠΕΑΘ και ΕΔΟΕΑΠ.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/1910#ixzz3p2r8mJTL
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
μ. Χ.
1784
Θεόφιλος Καΐρης, μεγάλος Δάσκαλος του Γένους.(Θαν. 13/1/1853)
1814
Θεόδωρος Βρυζάκης, ζωγράφος, ο πρώτος Έλληνας που σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. (Θαν. 6/12/1878)
1931
Τζον Λε Καρέ, ψευδώνυμο του Ντέιβιντ Κόρνγουελ, άγγλος συγγραφέας κατασκοπικών μυθιστορημάτων.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/1910#ixzz3p2rKR8e4
ΘΑΝΑΤΟΙ
μ. Χ.
1216
Ιωάννης ο Ακτήμων, βασιλιάς της Αγγλίας. Ένα χρόνο πριν από το θάνατό του είχε υποχρεωθεί να παραχωρήσει στους υπηκόους του τη Μάγκνα Κάρτα, το πρώτο Σύνταγμα στην Ευρώπη. (Γεν. 24/12/1167)
1909
Τσέζαρε Λομπρόζο, ιταλός ψυχίατρος, από τους θεμελιωτές της επιστήμης της εγκληματολογίας. (Γεν. 6/11/1835)
1937
Έρνεστ Ράδερφορντ, βρετανός φυσικός νεοζηλανδικής καταγωγής, με σπουδαίο έργο στην εξέλιξη της πυρηνικής φυσικής. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1908. (Γεν. 30/8/1871)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/1910#ixzz3p2rbKcIT
Η Μάχη της Λειψίας
Πίνακας του Αλεξάντερ Ζάουερβαϊντ (1783-1844), Μουσείο Πούσκιν, Μόσχα.
365
Γνωστή και ως Μάχη των Εθνών, διεξήχθη κοντά στη γερμανική πόλη της Λειψίας από τις 16 έως τις 19 Οκτωβρίου 1813. Εντάσσεται στο πλαίσιο των Ναπολεοντείων Πολέμων (1800 - 1815) και θεωρείται η μεγαλύτερη μάχη στην Ευρώπη πριν από τον Α'Παγκόσμιο Πόλεμο, με την εμπλοκή άνω των 500.000 στρατιωτών.
Μετά την καταστροφική εκστρατεία του στη Ρωσία (1812), ο Ναπολέων δεν το έβαλε κάτω και προσπάθησε να επανακτήσει την κυριαρχία του στα γερμανικά εδάφη. Με δυνάμεις που δεν ξεπερνούσαν τις 200.000 σημείωσε δύο δύσκολες νίκες επί των ρωσοπρωσικών δυνάμεων το Μάιο του 1813 στο Λίτζεν και το Μπάουτζεν.
Προ του νέου κινδύνου, οι αντιγαλλικές δυνάμεις αναδιοργανώθηκαν και συγκρότησαν τον Έκτο Συνασπισμό. Τον αποτελούσαν η Μεγάλη Βρετανία, η Πρωσία, η Ρωσία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Αυστρία, η Σουηδία και ορισμένα γερμανικά κρατίδια, που μπορούσαν να κινητοποιήσουν έως ένα εκατομμύριο στρατιώτες. Τη γενική αρχηγία είχε ο πρώσος στρατάρχη Γκέμπχαρντ φον Μπλίχερ, με αντικειμενικό στόχο την εκδίωξη των Γάλλων από την Κεντρική Ευρώπη.
Μετά την αποτυχία κατάληψης του Βερολίνου από τον στρατάρχη Ουντινό, ο Ναπολέων με τον στρατό του κινήθηκε δυτικά. Διέσχισε τον Έλβα στα τέλη Σεπτεμβρίου και στρατοπέδευσε κοντά στη Λειψία, με σκοπό να προστατεύσει τις γραμμές ανεφοδιασμού του και να αντιμετωπίσει εκεί τους Συμμάχους.
Η μεγάλη μάχη ξεκίνησε το πρωί της 16ης Οκτωβρίου, με επίθεση των συμμάχων από βορρά και νότο. Ο Ναπολέων έριξε στο πεδίο της μάχης 190.000 άνδρες και οι Σύμμαχοι 330.000. Και οι δύο πλευρές διέθεταν αξιοσημείωτη δύναμη πυρός με 2.500 κανόνια. Η πρώτη μέρα της μάχης βρήκε επιτιθέμενους και αμυνόμενους στα χαρακώματα.
Την επόμενη μέρα, η θέση των Γάλλων δυσκόλεψε αρκετά. Το Ιππικό των Συμμάχων ανέλαβε δράση και ο ανεφοδιασμός και οι ενισχύσεις ήταν εύκολη υπόθεση γι'αυτούς. Στις 18 Οκτωβρίουοι Σύμμαχοι επιτέθηκαν απ'όλα τα σημεία του ορίζοντα και η θέση του Ναπολέοντα έγινε δύσκολη μετά και την αποχώρηση των Σαξόνων συμμάχων του, που αυτομόλησαν προς το στρατόπεδο του Συνασπισμού.
Τις πρωινές ώρες της 19ης Οκτωβρίουο Ναπολέων άρχισε την υποχώρηση προς τα δυτικά, πάνω από τη μόνη διαθέσιμη γέφυρα του ποταμού Έλστερ. Όλα πήγαιναν καλά, ώσπου ένας τρομαγμένος δεκανέας ανατίναξε τη γέφυρα, ενώ ήταν γεμάτη από γάλλους στρατιώτες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παγιδευτεί μέσα στη Λειψία δύναμη 30.000 ανδρών, την οποία αποτελούσαν η οπισθοφυλακή και οι τραυματίες Γάλλοι. Οι περισσότεροι συνελήφθησαν αιχμάλωτοι, ενώ αρκετοί πνίγηκαν, προσπαθώντας να περάσουν κολυμπώντας τον ποταμό.
Οι απώλειες ήταν μεγάλες και για τις δύο πλευρές. Ο Ναπολέων έχασε 46.000 άνδρες, ενώ 21.000 τραυματίστηκαν, 15.000 αιχμαλωτίστηκαν και 325 κανόνια καταστράφηκαν. Μεταξύ των νεκρών, ο στρατάρχης Πονιατοφσκί που πνίγηκε προσπαθώντας να διαβεί τον ποταμό Έλστερ, οι σωματάρχες Λοριστόν και Ρενιέ, και ακόμη 15 στρατηγοί. Οι Σύμμαχοι έχασαν περίπου 52.000 άνδρες.
Η Μάχη της Λειψίας σήμανε το τέλος της Γαλλικής Αυτοκρατορίας στα ανατολικά του Ρήνου και την αρχή του τέλους για τον Κορσικανό στρατηλάτη.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/325#ixzz3p2rqY3Mz
Θεόφιλος Καΐρης
1784 – 1853
123
Λόγιος, ιερωμένος, φιλόσοφος, θεολόγος και μαθηματικός· από τους κορυφαίους του νεοελληνικού Διαφωτισμού. Ανέπτυξε ένα δικής του έμπνευσης θρησκειοφιλοσοφικό σύστημα, τον «Θεοσεβισμό» ή «Θεοσέβεια», που αντιστρατευόταν βασικά δόγματα του Χριστιανισμού (τριαδολογία, χριστολογία) και γι’ αυτό το λόγο καταδιώχθηκε από την επίσημη Ελλαδική Εκκλησία.
Ο Θεόφιλος Καΐρης γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1784 στην Άνδρο και ήταν ένα από τα οκτώ παιδιά του προκρίτου του νησιού Νικολάκη Τωμάζου Καΐρη και της συζύγου του Ασημίνας,το γένος Καμπανάκη. Μία από τις αδελφές του ήταν η λόγια και πρώιμη φεμινίστρια Ευανθία Καΐρη,
Αφού παρακολούθησε μαθήματα στις Κυδωνιές (Αϊβαλί), την Πάτμο και τη Χίο, χειροτονήθηκε διάκονος το 1802 και αμέσως αναχώρησε στο εξωτερικό για σπουδές φιλοσοφίας: πρώτα στην Πίζα, όπου παρέμεινε επί τέσσερα χρόνια, και μετά στο Παρίσι, όπου έμεινε τρία έτη και συνδέθηκε στενά με τον Αδαμάντιο Κοραή. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1811 διετέλεσε επί ένα χρόνο διευθυντής της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης και, στη συνέχεια, δίδαξε στη σχολή των Κυδωνιών μαθηματικά και φιλοσοφία. Το 1819 μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία και έλαβε μέρος στη Επανάσταση του 21. Πολέμησε, τραυματίστηκε και συμμετείχε στις Εθνοσυνελεύσεις ως πληρεξούσιος της Άνδρου.
Το 1834 ίδρυσε ορφανοτροφείο στην Άνδρο για τα ορφανά του Αγώνα, το οποίο σύντομα εξελίχθηκε στο κέντρο μιας καινούριας θρησκείας του Θεοσεβισμού.Ο Καΐρης πίστευε ότι η σχέση μεταξύ του Θεού και του ανθρώπου είναι προσωπική και μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη διαμεσολάβηση κανενός άλλου παράγοντα. Η θεοσέβεια του Καίρη συνοψίζεται στην βασική αρχή «Θεόν σέβου» («Να σέβεσαι τον Θεό») και εντάσσεται στον ντεϊσμό της «φυσικής θρησκείας» - αποδοχή της ύπαρξης του Θεού ως λογικής αναγκαιότητας και των φυσικών καταβολών της θρησκείας στον άνθρωπο - των Γάλλων διαφωτιστών και των Βρετανών εμπειριστών φιλοσόφων του 17ου και 18ου αιώνα.
Συνέθεσε προς τούτο άσματα και ύμνους στη δωρική διάλεκτο και αμφισβητώντας τη χριστιανική χρονολογία, πρότεινε ένα νέο ημερολόγιο και εισηγήθηκε δικά του ονόματα για τους μήνες, στο πρότυπο των Γάλλων Διαφωτιστών (Θεοσέβιος, Σοφάρετος, Δίκαιος, Άγιος, Αγάθιος, Σθένιος, Αγάπιος, Χαρίσιος, Μακρόθυμος, Αιώνιος, Ένθεος και Σώσιος), ενώ υποστήριξε την κατάργηση των εβδομάδων προτείνοντας τη διαίρεση κάθε μήνα σε τρεις δεκάδες.
Οι ανατρεπτικές δοξασίες του προκάλεσαν την αντίδραση της Ελλαδικής Εκκλησίας. Ο Καΐρης, καθαιρέθηκε από κληρικός και φυλακίστηκε. Το 1842 αποφυλακίστηκε και απελάθηκε από την Ελλάδα. Περιπλανήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στο Παρίσι και το Λονδίνο, όπου δίδαξε μαθήματα φιλοσοφίας σε ομογενείς. Μετά την ψήφιση του Συντάγματος του 1844, που προστάτευε την ελευθερία της συνείδησης, επανήλθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Άνδρο, απολαμβάνοντας την προστασία του Γαλλικού Κόμματος και προσωπικά του ηγέτη του Ιωάννη Κωλέττη.
Οι καταγγελίες για την διδασκαλία του δεν σταμάτησαν τα επόμενα χρόνια και τον Δεκέμβριο του 1852 καταδικάστηκε από το Πλημμελειοδικείο Σύρου σε φυλάκιση δύο ετών για προσηλυτισμό. Η φωτισμένη αγόρευση του διαπρεπούς νομικού Νικολάου Σαριπόλου, θεμελιωτή του δημοσίου δικαίου στην Ελλάδα, και η προφητική του προειδοποίηση, ότι όποια καταδίκη του Καίρη θα σήμαινε βέβαιο θάνατο. δεν ίσχυσε για να αποτρέψει την μισαλλοδοξία των διωκτών του, αλλά και του δικαστηρίου.
Ο Θεόφιλος Καΐρης οδηγήθηκε στα Λαζαρέτα της Σύρας, όπου στις 13 Ιανουαρίου 1853 άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο κελί του, σε ηλικία 69 ετών. Τάφηκε έξω από την Ερμούπολη χωρίς θρησκευτική τελετή και χωρίς να επιτρέψουν στον αδελφό του Δημήτριο να είναι παρών στην νεκρώσιμη ακολουθία.Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι εννέα ημέρες μετά το θάνατό του εκδικάσθηκε στον ΄Αρειο Πάγο αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης του δικαστηρίου της Σύρου. Τελικά, ο Άρειος Πάγος ακύρωσε την απόφαση κηρύσσοντάς τον αθώο.
Στο συγγραφικό έργο του Καΐρη περιλαμβάνονται οι πραγματείες: «Φιλοσοφικά και φιλολογικά», «Γνωστική ή των του ανθρώπου γνώσεων σύντομος έκθεσις», «Στοιχεία φιλοσοφίας των περί τα όντα γενικώτερον θεωρουμένων τα στοιχειωδέστερα», «Επιτομή της θεοσεβικής διδασκαλίας και ηθικής», «Θεοσεβών προσευχαί και ιερά άσματα», «Θεοσοφία». Εκτός απ’ αυτά, υπάρχουν σε χειρόγραφη μορφή έργα του γύρω από τις φυσικές επιστήμες και τα μαθηματικά, που δίδαξε στην διάρκεια της σχολικής του σταδιοδρομίας.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/1489#ixzz3p2s6IF00
Λουί και Ογκίστ Λιμιέρ
1864–1948 / 1862–1954
440
Οι αδελφοί Λιμιέρ, ο Λουί (5 Οκτωβρίου 1864 - 6 Ιουνίου 1948) και ο Ογκίστ (19 Οκτωβρίου 1862 - 10 Απριλίου 1954), γεννήθηκαν στην πόλη Μπεζανσόν της Γαλλίας, αλλά και οι δύο μεγάλωσαν στη Λιόν, όπου ο πατέρας τους διατηρούσε κατάστημα φωτογραφικών ειδών.
Από τα νεανικά τους χρόνια εργάστηκαν στην οικογενειακή επιχείρηση και από το 1892 ασχολήθηκαν με τη δημιουργία κινούμενης εικόνας. Κατασκεύασαν μία μηχανή λήψης και προβολής, για την οποία έλαβαν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις 13 Φεβρουαρίουτου 1894.
Στις 22 Μαρτίουτου 1895 προχώρησαν στην πρώτη ιδιωτική προβολή μιας δικής τους μικρού μήκους ταινίας και στις 28 Δεκεμβρίουτου ίδιου χρόνου έκαναν την πρώτη δημόσια προβολή, με εισιτήριο, στο Grand Café του Παρισιού.
Το 1896 οι αδελφοί Λιμιέρ ξεκίνησαν περιοδεία στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής. Ωστόσο, οι ίδιοι έκριναν ότι ο κινηματογράφος δεν έχει μέλλον κι έτσι πούλησαν την εφεύρεσή τους στον Ζορζ Μελιέ, κρατώντας για τον εαυτό τους μόνο ένα μικρό κομμάτι στην ιστορία της μεγάλης οθόνης.
Το 1903 πατένταραν την έγχρωμη φωτογραφία, η οποία λανσαρίστηκε το 1907. Για αρκετά χρόνια, η εταιρία «Λιμιέρ» κυριαρχούσε στην ευρωπαϊκή αγορά φωτογραφικών ειδών, μέχρι που συγχωνεύτηκε με την Ilford και ως φίρμα εξαφανίστηκε.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/12#ixzz3p2sRHPbX
Μανόλο Εσκομπάρ
1931 – 2013
41
Ισπανός τραγουδιστής και ηθοποιός, γνωστός από τις μεγάλες επιτυχίες του El Porompomperoκαι Y Viva Espana, που έγιναν συνθήματα στις εξέδρες των ποδοσφαιρικών γηπέδων, ενώ ειδικά το δεύτερο συνοδεύει τους θριάμβους της Εθνικής Ισπανίας.
Ο Μανόλο Γκαρθία Εσκομπάρ γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1931 στην πολίχνη της Ανδαλουσίας, Λας Νόριας ντε Ντάθα. Ήταν το πέμπτο από τα δέκα παιδιά του Αντόνιο Γκαρθία και της Μαρία Ντελ Κάρμεν Εσκομπάρ. Από μικρός έμαθε λαούτο και πιάνο και βοηθούσε τη φτωχή οικογένειά του, τραγουδώντας σε λαϊκά πανηγύρια. Στα δύσκολα χρόνια μετά τον ισπανικό εμφύλιομετακόμισε στη Βαρκελώνη.
Αρχικά έκανε διάφορες δουλειές του ποδαριού, αλλά γρήγορα αφοσιώθηκε στο τραγούδι. Σχημάτισε το συγκρότημα Manolo Escobar y sus guitarrasμαζί με δύο από τα αδέλφια του και γνώρισε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία το 1962 με το τραγούδι El porompompero, μια ρούμπα που έγραψε η συνθετική τριάδα Οτσαίτα, Βαλέριο και Σολάνο. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1972, η φήμη του εκτοξεύτηκε με το τραγούδι Y Viva Espana, που έγραψαν δύο Βέλγοι, ο Λέο Κερτς και ο Λέο Ροζεστράτεν. Υπήρξε η μεγαλύτερη επιτυχία, με πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια δίσκους.
Κατά τη διάρκεια της πενηντάχρονης καριέρας του, ο Εσκομπάρ εξελίχθηκε στο διασημότερο πρεσβευτή της λαϊκής ισπανικής μουσικής σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ παράλληλα συμμετείχε ως ηθοποιός και σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες. Η τελευταία του εμφάνιση μπροστά στο κοινό ήταν το Ιούλιο του 2010 στη Μαδρίτη, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την κατάκτηση του Μουντιάλαπό τους «φούριας ρόχας». Ο Εσκομπάρ ήταν φανατικός φίλος της Μπαρτσελόνα και σπάνια έχανε παιγνίδι της. Οι «μπλαουγκράνα» τον τίμησαν με το έμβλημα του συλλόγου από χρυσό και διαμάντια, ως αναγνώριση της σπουδαίας καλλιτεχνικής του πορείας και της αγάπης του για την ομάδα.
Τα τελευταία χρόνια ο Μανόλο Εσκομπάρ έπασχε από καρκίνο και είχε νοσηλευτεί πολλές φορές. Έχασε οριστικά τη μάχη με την επάρατη νόσο στις 24 Οκτωβρίου 2013, ενώ βρισκόταν στο πολυτελές σπίτι του στο Μπενιντόρμ της Βαλένθια, κοντά στα αγαπημένα του πρόσωπα. Ήταν νυμφευμένος από το 1959 με τη γερμανίδα Ανίτα Μαρξ, με την οποία είχε υιοθετήσει μία κόρη, τη Βανέσα.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/715#ixzz3p2sm7fqL
Gretchen am Spinnrade
104
Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του αυστριακού συνθέτη Φραντς Σούμπερτ (1797-1828) στο χώρο του λιντ (τραγουδιού).
Η Μαργαρίτα με τη ρόκα, όπως θα μπορούσε να αποδοθεί στα ελληνικά ο τίτλος του λιντ, γράφτηκε στις 19 Οκτωβρίου 1814, από τον 17χρονο Σούμπερτ, για γυναικεία φωνή (σοπράνο ή μετζοσοπράνο) και πιάνο. Εκδόθηκε στις 30 Απριλίουτου 1821.
Ο Σούμπερτ μελοποίησε ένα απόσπασμα από το πρώτο μέρος του θεατρικού έργου του Γκαίτε Φάουστ, το οποίο αρχίζει με τον στίχο «Meine ruh ist hin» (Η ηρεμία του μυαλού μου πέταξε). Στο τμήμα αυτό η ερωτοχτυπημένη Γκρέτσεν (Μαργαρίτα) γνέθει το μαλλί με τη ρόκα της και στοχάζεται τις υποσχέσεις του μάγου Φάουστ, που εν τω μεταξύ έχει πουλήσει την ψυχή του στον Μεφιστοφελή (την προσωποποίηση του διαβόλου) για να αποκτήσει σοφία και την αιώνια νεότητα.
Το τραγούδι, απαιτητικό τόσο για τον πιανίστα, όσο και για την ερμηνεύτρια, είναι γραμμένο σε φόρμα ρόντο (ABACADA). O Σούμπερτ χρησιμοποιεί το πιάνο για να αποδώσει τη ρυθμική επαναληπτικότητα της ρόκας.
Από τις ηχογραφήσεις του τραγουδιού εξαιρετικές θεωρούνται οι ερμηνείες:
- της ολλανδής σοπράνο Έλι Άμελινγκ, με τους πιανίστες Γιέργκ Ντέμους και Ντάλτον Μπάλντουιν.
- της αμερικανίδας σοπράνο Μπάρμπαρα Μπόνεϊ, με τον πιανίστα Τζέφρι Πάρσονς.
- της αγγλίδας μετζοσοπράνο Τζάνετ Μπέικερ, με τον πιανίστα Τζέραλντ Μουρ.
- της σουηδής μετζοσοπράνο Άνε Σοφί φον Ότερ, με τη συνοδεία της Ορχήστρας Δωματίου της Ευρώπης, υπό τη διεύθυνση του Κλάουντιο Αμπάντο.
Άξιες λόγου ηχογραφήσεις του τραγουδιού έχουν πραγματοποιήσει και οι:
- Καθλίν Φεριέρ (αγγλίδα κοντράλτο)
- Ρενέ Φλέμινγκ (αμερικανίδα σοπράνο)
- Κρίστα Λούντβιχ (γερμανίδα μετζοσοπράνο)
- Γκουντούλα Γιάνοβιτς (αυστριακή μετζοσοπράνο)
- Τζέσι Νόρμαν (αμερικανίδα σοπράνο)
- Ίρμγκαρντ Ζίφριντ (γερμανίδα σοπράνο)
- Ελίζαμπεθ Σούμαν (γερμανίδα σοπράνο)
- Ελίζαμπεθ Σβάρτσκοπφ (γερμανίδα σοπράνο)
- Νίνα Χάγκεν (γερμανίδα ροκ τραγουδίστρια)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/513#ixzz3p2tF6oNa
Pomp And Circumstance
64
Ορχηστρική σουίτα πέντε εμβατηρίων, που συνέθεσε από το 1901 έως το 1930 ο σημαντικός άγγλος συνθέτης Έντουαρντ Έλγκαρ (1857-1939). Ο πλήρης τίτλος του έργου είναι Pomp and Circumstance Military Marches, op. 39και προέρχεται από τον παρακάτω στίχο της τραγωδίας του Σαίξπηρ Οθέλος (τρίτη πράξη, τρίτη σκηνή):
…Farewell the neighing steed and the shrill trump,
The spirit-stirring drum, th'ear-piercing fife,
The royal banner, and all quality,
Pride, pomp, and circumstance of glorious war!...
…Σεις, χρεμετίζοντες ίπποι, και εσείς, ω σάλπιγγες οξύφωνοι,
αρρενωπά μου τύμπανα, διάτοροι αυλοί μου χαίρετε!
Χαίρε, σημαία μου βασιλική,
χαίρετε λάμψεις και πομπαί και έργα του πολέμου του περικλεούς…
(Μετάφραση Άγγελου Βλάχου, 1905)
Το καθένα από τα πέντε εμβατήρια είναι αφιερωμένο σ’ ένα φίλο του Έλγκαρ από τον χώρο της μουσικής.
March (Εμβατήριο) No.1
Είναι το πιο γνωστό από τα έξι εμβατήρια του έργου και από τις πιο γνωστές συνθέσεις του Έλγκαρ. Είναι αφιερωμένο στον ερασιτέχνη διευθυντή ορχήστρας Άλφρεντ Ρόντγουολντ (1861-1903), ο οποίος το παρουσίασε για πρώτη φορά στο Λίβερπουλ στις 19 Οκτωβρίου 1901.
March (Εμβατήριο) No.2
Είναι αφιερωμένο στον άγγλο συνθέτη Γκράνβιλ Μπάντοκ (1868-1946) και πρωτοπαρουσιάστηκε στις 19 Οκτωβρίου 1901 στο Λίβερπουλ, με μαέστρο τον Άλφρεντ Ρόντγουολντ (1861-1903).
March (Εμβατήριο) No.3
Αφιερωμένο στον άγγλο χοράρχη και οργανίστα του καθεδρικού ναού του Γουόρσεστερ Άιβορ Άτκινς (1869-1953), πρωτοπαρουσιάστηκε στις 8 Μαρτίου 1905 στο Κουίνς Χολτου Λονδίνου υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.
March (Εμβατήριο) No.4
Είναι αφιερωμένο στον γιατρό Τζορτζ Ρόμπερτσον Σινκλέρ (1863-1917), οργανίστα στον καθεδρικό ναό του Χέρφοντ. Πρωτοπαρουσιάστηκε στις 24 Αυγούστου 1907 στο Κουίνς Χολτου Λονδίνου, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.
March (Εμβατήριο) No.5
Αφιερωμένο στον άγγλο συνθέτη και οργανίστα του καθεδρικού ναού του Χέρφορντ, Πέρσι Χαλ (1878-1968), πρωτοπαρουσιάστηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1930 στο Κουίνς Χολτου Λονδίνου, υπό τη διεύθυνση του Χένρι Γουντ (1869-1944).
Ο Έλγκαρ άφησε ανολοκλήρωτο και ένα έκτο εμβατήριο, το οποίο ολοκλήρωσε το 2005 ο άγγλος συνθέτης Άντονι Πέιν. Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 2 Αυγούστου 2006 στο Ρόιαλ Άλμπερτ Χολτου Λονδίνο από τη Συμφωνική Ορχήστρα του BBC, την οποία διηύθυνε ο Άντριου Ντέιβις.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/559#ixzz3p2tdalSr
Ο ΑΥΡΙΑΝΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ
Τρίτη
20/10
03:00
18°C
90%
2 Μπφ BA
9 Km/h
ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ
09:00
17°C
90%
2 Μπφ B
9 Km/h
ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ
15:00
24°C
52%
3 Μπφ Δ
16 Km/h
ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
21:00
19°C
83%
3 Μπφ Δ
16 Km/h
ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΓΕΛΑΔΙΑ ΗΡΘΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ..” ΜΕΙΝΟΥΝ “..
Καθημερινά μας ενημερώνουν χωριανοί μας , φίλοι μου , πως έχουν αυξηθεί οι..” γελαδο..επιδρομές “ με τα γνωστά αποτελέσματα , καταστροφή περιβολιών , αυλών και φυσικά ..” βρώμισμα “ όλου του χωρριού μας ..
Δεν ξέρουμε τι ακριβώς έχουν κατά νου οι..αρμοδιοϋπεύθυνοι της Δ.Α που με την αδιαφορία τους έχουν φτάσει το πράγμα στο απροχώρητο , θα πρέπει όμως να καταλάβουν , η ευθ΄λυνες τους είναι πολύ μεγάλες , γιατί κατάφεραν τελικά να απαξιώσουν το χωριό μας , μη λαμβάνοντας επί τόσο καιρό “ ΣΟΒΑΡΆ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ “ μέτρα , γιατί όπως τελικά αποδείχτηκε η μία μήνυση που έγινε απ’ το Δήμο , δεν εξάλειψε το πρόβλημα ..
Βέβαια η Δ.Α επιμένει “ δπγματικά “ και μάλλον..περίεργα , να “ ΜΟΝΟΜΑΧΕΙ “ με τον Κώστα Κλώσσα , ενώ είναι αποδεδειγμένο πως δεν είναι ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟΣ ΠΑΡΑΒΑΤΗΣ , και κατά τους..γνωρίζοντες , υπάρχουν “ ΑΝΕΠΙΤΗΡΗΤΑ ΓΕΛΑΔΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΖΩΑ “ ΑΛΛΩΝ ΔΥΟ , ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ , ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΏΝ ΚΡΗΤΟΤΡΟΦΩΝ , ΑΥΤΌ ΌΜΩΣ ΠΡΕΠΕΟ ΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΠ΄ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΗΜΗ “ ΓΕΛΑΔΟΕΠΙΤΡΟΠΗ “ , ΠΟΥ ΈΧΕΙ ΟΡΙΣΤΕΊ , ΌΠΩΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ , ΑΠ’ ΤΗΝ Δ.Α ..
Τελειώνοντας , καλούμε όλους τους Λιδορικιώτες , να υπερασπιστούν το δικαίωμά μας να ΕΧΟΥΜΕ ΧΩΡΙΟ ΚΑΘΑΡΟ , ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΟ ΑΠΌ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΑΝΕΠΙΤΗΡΗΤΩΝ ΖΩΩΝ ..
Τώρα γιατί η Δ.Α παίζει αυτό το ..’” αδιάφορο “ παιχνίδι ..δεν ξέρουμε , πάντως είναι γεγονός ΠΩΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΑΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ …
ΩΣ ΠΟΤΕ ΌΜΩΣ ;;;;
Καλό σας ξημέρωμα
Απ’ το “ Λιδωρίκι “ με αγάπη ….Κ.Κ.-