Quantcast
Channel: Λιδωρίκι
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7971

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ..

$
0
0

ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ
Μάϊος 1959 , περιφορά;  εικόνας Ζ.Πηγής ,Π.Πανάγος, ..Γάτος, πίσω αριστ. Παπα Λακαφώσης Ηλίας
Μάϊος  1959 , Ζωοδόχου Πηγής , λιτάνευση  της  εικόνας  της  Παναγίας , πρώτο  πλάνο , Παν.Πανάγος και…Γάτος , ψάλτες , πίσω  αριστερά ο παπα Λιας  Λακαφώσης απ’ το  Λευκαδίτ και  ο  παπα Σπύρος  Κοράκης
Αρχείο  Γ.Μπήλιου
ΣΗΜ: Η φωτογραφία  αυτή  είναι  αφιερωμένη ..” εξαιρετικά “ σε  κάποιους Νεο…Λιδορικιώτες  και  Νεο..Λιδορικιώτισσες , που  αμφισβητούν την ύπαρξη  στο  χωριό  μας  του  πανηγυριού της  Ζωοδόχου  Πηγής , κάνοντάς  το..” μπάρμπεκιου..παζάρ “
      **************

Καλησπέρα  Λιδορικιώτες  όλου του κόσμου
Καλησπέρα  φίλοι του  Λιδορικιού  και  της  Λιδορικιώτικης εφημερίδας ..
ΤΡΙΤΗ  ΣΗΜΕΡΑ  20  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2015
Ανατολή Ήλιου: 07:37
Δύση Ήλιου: 18:42
Σελήνη 7 ημερών


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/#ixzz3p7VGFH3N
ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
μ. Χ.
1888

Εγκαινιάζεται το Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα.
1912

Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τα Γιαννιτσά. Οι Τούρκοι υποχωρούν στη Θεσσαλονίκη.
1921

Μεσούσης της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο γάλλος πρεσβευτής Φρανκλέν Μπουγιόν υπογράφει με τονΚεμάλ Ατατούρκτη Συμφωνία της Άγκυρας, η οποία προβλέπει αναγνώριση του Κεμαλικού καθεστώτος, εμπορικές συναλλαγές, αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από τις κατεχόμενες περιοχές και χορήγηση όπλων.
1947

Η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών της Βουλής των Αντιπροσώπων αρχίζει το έργο της, με αντικείμενο την κομουνιστική διείσδυση στοΧόλιγουντ.
1968

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού, ο αμερικανός Ντικ Φόσμπερι κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις ύψος, εισάγοντας ένα νέο παλμό στο αγώνισμα, καθώς περνά τον πήχη με την πλάτη.
1977

Σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα ο Ρόνι Βαν Ζαντ, μέλος των Lynyrd Skynyrd. Τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος τραυματίζονται σοβαρά, ενώ τρεις ακόμη επιβαίνοντες χάνουν τη ζωή τους. Το αεροπλάνο είχε προορισμό τη Νέα Ορλεάνη, όπου οι Lynyrd Skynyrd θα έδιναν συναυλία στο τοπικό πανεπιστήμιο.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/2010#ixzz3p7VctlS0
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
μ. Χ.
1854

Αρθούρος Ρεμπό, γάλλος ποιητής. (Θαν. 10/11/1891)
Αποφθέγματα
1885

Φέρντιναντ «Τζέλι Ρολ» Μόρτον, αμερικανός πιανίστας και συνθέτης, από τους πρωτοπόρους τηςτζαζ. (Θαν. 10/7/1941)
1940

Σπύρος Ευαγγελάτος, σκηνοθέτης του θεάτρου και ακαδημαϊκός.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/2010#ixzz3p7VxW2nB
μ. Χ.
460

Ευδοκία, αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, σύζυγος του Θεοδοσίου Β'. (Γεν. 401)
1932

Τζιοβάνι Μπατίστα Πιρέλι, ιταλός επιχειρηματίας, ιδρυτής της φερώνυμης εταιρίας ελαστικών (Pirelli).(Γεν. 27/12/1848)
1999

Λουκάς Μπάρλος, έλληνας επιχειρηματίας, που διετέλεσε και πρόεδρος της ΑΕΚ, ο πιο επιτυχημένος διοικητικός ηγέτης που ανέδειξε η ομάδα της Νέας Φιλαδέλφειας. (Γεν. 1920)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/2010#ixzz3p7WAS2OG

Η τραγωδία στο «Λένιν»


Το μνημείο των θυμάτων
Το μνημείο των θυμάτων
115
0

Πολύνεκρο δυστύχημα στο στάδιο Λένιντης Μόσχας (μετέπειτα Λουζνίκι).Συνέβη κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα στις 20 Οκτωβρίου 1982 και θύμιζε αρκετά την τραγωδία της Θύρας 7ένα χρόνο νωρίτερα.
Χιόνιζε εκείνο το βράδυ στη Μόσχα, το κρύο ήταν τσουχτερό και λίγος κόσμος αποφάσισε να πάει στο γήπεδο για να παρακολουθήσει τον πρώτο αγώνα για τη δεύτερη φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ μεταξύ της τοπικής Σπαρτάκ και της ολλανδικής Χάαρλεμ. Όλοι οι θεατές τοποθετήθηκαν στην ανατολική κερκίδα του αχανούς σταδίου και οι υπεύθυνοι άφησαν μόνο μία θύρα ανοικτή.
Λίγο πριν από το τέλος του αγώνα κι ενώ το σκορ ήταν 1-0 υπέρ της Σπαρτάκ, οι θεατές άρχισαν σταδιακά να αποχωρούν, όταν ο Σεργκέι Σετσόφ πέτυχε το δεύτερο τέρμα της μοσχοβίτικης ομάδας («Θα ήταν καλύτερα να μην το πετύχαινα ποτέ», δήλωσε μετά) και κάποιοι θεατές προσπάθησαν να επιστρέψουν στην εξέδρα για να πανηγυρίσουν. Επικράτησε συνωστισμός, καθώς οι αστυνομικοί δεν επέτρεψαν σε εκείνους που προσπαθούσαν να βγουν να αλλάξουν κατεύθυνση, πολλοί έπεσαν στις σκάλες και ποδοπατήθηκαν. Ο επίσημος απολογισμός ήταν 66 νεκροί, αν και πολλοί, συμπεριλαμβανόμενων των συγγενών των θυμάτων, ανεβάζουν τον αριθμό τους στους 340.
Την επομένη του τραγικού συμβάντος τα σοβιετικά ΜΜΕ τήρησαν σιγή ιχθύος. Μόνο ένα μικρό άρθρο στην εφημερίδα Βετσέρμιαγια Μόσκβαανέφερε: «Χθες στο Λουζνίκι, μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα, σημειώθηκε ένα ατύχημα και τραυματίστηκαν ορισμένοι θεατές». Πλήρης η μυστικοπάθεια και στις σοβιετικές αρχές. Οι σοροί των θυμάτων παραδόθηκαν στους συγγενείς τους δεκατρείς μέρες αργότερα. Στις 8 Φεβρουαρίου 1983 έγινε μια δίκη, όπου μοναδικός υπεύθυνος θεωρήθηκε ο διευθυντής του γηπέδου, ο οποίος καταδικάστηκε σε 18μηνη καταναγκαστική εργασία.
Για αρκετά χρόνια δεν διεξάγονταν αγώνες στο Λουζνίκιστο τέλος Οκτωβρίου, για να εμποδιστούν οι συγγενείς των θυμάτων να αφήσουν εκεί λουλούδια. Οι παίκτες της ολλανδικής ομάδας, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος έμαθαν για το συμβάν μόλις το 1989, την εποχή της Περεστρόικακαι της Γκλάσνοσττου Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, όταν η αθλητική εφημερίδα Σοβιέτσκι Σποραναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο συμβάν. Στο σημείο της τραγωδίας υπάρχει μνημείο αφιερωμένο στους νεκρούς φιλάθλους της Σπαρτάκ.
Για την ιστορία, η Σπαρτάκ νίκησε και στον επαναληπτικό με 3-1, και προκρίθηκε στον τρίτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου αποκλείστηκε από τη Βαλένθια.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/330#ixzz3p7WON0uS

Άγιος Γεράσιμος


1509 – 1579


Άγιος Γεράσιμος
719
0

Ο επονομαζόμενος και νέος ασκητής, για να αντιδιαστέλλεται με άλλους αγιάσαντες Γεράσιμους. Είναι ο προστάτης της νήσου Κεφαλληνίας, στην οποία τιμάται ιδιαιτέρως.
Ο Γεράσιμος γεννήθηκε το 1509 στα Τρίκαλα Κορινθίας από πλούσιους γονείς, τον Δημήτριο και την Καλή. Ο πατέρας του καταγόταν από την ονομαστή βυζαντινή οικογένεια των Νοταράδων.
Σε νεαρή ηλικία εγκατέλειψε την πατρική οικία. Περιηγήθηκε τη Ζάκυνθο και, αφού επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη, το Άγιο Όρος, μονές της Ανατολής, τα Ιεροσόλυμα, όπου χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος, τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, την Αίγυπτο και την Κρήτη, κατέληξε πάλι στη Ζάκυνθο και εγκαταστάθηκε στη Σπηλαία. Αργότερα, έχτισε γυναικείο μοναστήρι με την ονομασία Νέα Ιερουσαλήμ στη θέση Ομαλά της Κεφαλληνίας, όπου μόνασε.
Ο Γεράσιμος «εκοιμήθη εν ειρήνη» στις 15 Αυγούστου 1579. Η μνήμη του δεν εορτάζεται από την εκκλησία την ημέρα τού θανάτου του, λόγω της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αλλά στις 20 Οκτωβρίου, ημέρα της ανακομιδής των λειψάνων του, οπότε εορτάζουν και οι φέροντες το όνομά του. Επίσης, στις 16 Αυγούστουγίνεται στα Ομαλά Κεφαλληνίας η περιφορά τού άφθαρτου λειψάνου του στη μονή που πήρε και το όνομά του.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/1027#ixzz3p7WlYLjx

Ο Τζέιμς Μποντ στα Μετέωρα

Ο Ρότζερ Μουρ ως Τζέιμς Μποντ, στην ταινία «Για τα μάτια σου μόνο»
Ο Ρότζερ Μουρ ως Τζέιμς Μποντ, στην ταινία «Για τα μάτια σου μόνο»
241
0

Το 985 μ.Χ., όταν ο πρώτος μοναχός αντίκρισε το σύμπλεγμα των 60 πανύψηλων και μακρόστενων βράχων, που έμελλαν να ονομαστούν Μετέωρα, δεν πτοήθηκε, παρ'όλο που δεν είχε στη διάθεσή του καμία από τις «μαγικές» συσκευές τού Q. Σταδιακά ακολούθησαν το παράδειγμά του και άλλοι ερημίτες, οι οποίοι εγκαθίδρυσαν τα «αιωρούμενα» μοναστήρια τους σε 24 από τους 60 βράχους.
Χίλια χρόνια αργότερα, στις 20 Οκτωβρίουτου 1980, τη γαλήνη τους ήρθε, ως εξ ουρανού, να ταράξει ο Τζέιμς Μποντ, σκαρφαλώνοντας σ'ένα από τα έξι εναπομείναντα μοναστήρια, εκείνο του Αγίου Βαρλαάμ. Για τις ανάγκες της ταινίας Για τα μάτια σου μόνο, το μοναστήρι μετατράπηκε στο καταφύγιο του κακούΚριστάτου. Οι μοναχοί εξοργίστηκαν και προκειμένου να προστατέψουν τα κτίρια από την ιερόσυλη κάμερα των άγγλων τεχνικών, τα κάλυψαν με αδιαφανές πλαστικό.
Παρ'όλες τις εκκλησιαστικές... επεμβάσεις, η σκηνή αναρρίχησης μάς προσφέρει δέκα ολόκληρα λεπτά εξοντωτικής αγωνίας, καθώς ο σωσίας του Ρότζερ Μουρ χάνει την ισορροπία του, όχι μία, αλλά τέσσερις φορές.
Η Μονή Βαρλαάμ είναι ίσως η πλουσιότερη των Μετεώρων από πολιτιστικής άποψης. Έχει στην κατοχή της μια πλειάδα έργων τέχνης του 16ου αιώνα -κυρίως τοιχογραφίες- τα οποία όμως δεν έχουν καμία σχέση με τα βιτρό και τις ξύλινες επενδύσεις των σκηνικών που διαλύει ο Τζέιμς Μποντ, στην προσπάθειά του να κατατροπώσει τις δυνάμεις του κακού.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/17#ixzz3p7X6RUwD

Θανάσης Κωσταβάρας

1927 – 2007

Θανάσης Κωσταβάρας
113
0

Ποιητής, από τους σημαντικότερος της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Συνήθιζε να λέει ότι «είναι ταγμένος στο όνειρο για ένα καλύτερο κόσμο».
Ο Θανάσης Κωσταβάρας γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίουτου 1927 στην Ανακασιά Μαγνησίας, όπου πέρασε τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια. Σε ηλικία δεκαπέντε χρόνων, ως Επονίτης, προσχώρησε στον ΕΛΑΣ και το 1944 τραυματίστηκε σε μάχη με τους Γερμανούς. Μετά την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών του στο Βόλο ήρθε στην Αθήνα και το 1946 εγγράφηκε στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συνελήφθη και πέρασε από Στρατοδικείο τον Μάρτιο του 1949. Στάλθηκε στη Μακρόνησο, όπου υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία, πρώτα στο Β'Τάγμα και ύστερα στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Απολύθηκε τον Ιούλιο του 1952 και μετά την αποπεράτωση των σπουδών του εργάστηκε ως οδοντίατρος.
Στο χώρο της λογοτεχνίας παρουσιάστηκε το 1953, με τη συλλογή ποιημάτων «Πρελούντια», την οποία αποκήρυξε αργότερα, και ακολούθησε τρία χρόνια αργότερα η ποιητική συλλογή «Αναζήτηση». Συνολικά, έγραψε 20 ποιητικές συλλογές, καθώς και δοκίμια, διηγήματα και θεατρικά έργα. Συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Επιθεώρηση Τέχνης», «Αντί», «Λέξη» και «Μανδραγόρας», του οποίου υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής. Ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων το 1981. Το 1983 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου και το 1987 με το 2ο Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή «Τα ερωτικά», το οποίο όμως αποποιήθηκε. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, πολωνικά, γαλλικά, γερμανικά. Εκτός από τη λογοτεχνία ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και τη μικρογλυπτική.
Ο Θανάσης Κωσταβάρας ήταν νυμφευμένος με τη δοκιμιογράφο Αγγελική Κωσταβάρα, με την οποία απέκτησε ένα γιο, τον Κωνσταντίνο. Απεβίωσε στις 20 Οκτωβρίουτου 2007, σε ηλικία 80 ετών.

Εργογραφία

Ποίηση
  • Πρελούντια (1953)
  • Αναζήτηση (1956)
  • Αναβίωση (1957)
  • Έξοδος (1957)
  • Κοντσέρτο (1958)​
  • Ρωμέικη σουίτα (1959)
  • Ο γυρισμός (1963)
  • Κατάθεση (1965)
  • Συμπληρώματα (1970)
  • Ο μουγκός τραγουδιστής (1982, επιλογή ποιημάτων του από τον ίδιο)
  • Ιστορήματα (1985)
  • Τα ερωτικά (1986)
  • Ζώδια (1986)
  • Ο φόβος του ακροβάτη (1989)
  • Κήποι στον Παράδεισο (1990)
  • Στο βάθος του χρώματος (1993)
  • Το ημερολόγιο της αυριανής εξορίας (1995)
  • Η μακρινή άγνωστη χώρα (1999)
  • Οι μεταμορφώσεις των κήπων (2003)
  • Χαιρετισμοί (2006)
Πεζά
  • Το ρήγμα (1966)
  • Ο λάκκος (1972)
Θεατρικά
  • Οι ανίκητοι (1959)
  • Το Φαγκότο ή Το τραγικό τέλος του Νικηφόρου Φωκά και η ηρωική ζωή του Π. Ν. Πάστη (1971)
  • Τα ιερά και τα όσια (1983)

Κρίσεις για το έργο του

…Ο Θανάσης Κωσταβάρας, από τις πιο αυθεντικές φωνές αυτής της ποίησης της ήττας, που τη δέχεται στην ιστορική εκδοχή της, ενώ μέσα του συντηρεί την εποχή του αγώνα ως ζωοδότη ήλιο, νοσταλγεί, στην ερημιά της δικτατορευόμενης πρωτεύουσας, ακόμη και ένα θάνατο σαν τους πραγματωμένους εκεί…
Μιχάλης Μερακλής
…Η διαλογική μορφή που διακρίνει την αφηγηματική πεζογραφία του Θανάση Κ. Κωσταβάρα αποτελεί κατά κάποιο τρόπο μια γέφυρα με το θεατρικό του έργο, στο οποίο θίγονται σύγχρονα θέματα και η μεταπολεμική προβληματική. Η ποίησή του, ξεκινώντας και αποδίδοντας τις εφηβικές και νεανικές του εμπειρίες, αντλημένες από τις κρίσιμες ιστορικές περιόδους που έζησε και τις κακουχίες που υπέστη, είχε το χαρακτήρα μιας μαρτυρίας. Στην ώριμη φάση της, η ποίησή του, διατηρώντας τα ίδια βιωματικά μοτίβα, πλουτίζεται με νέα στοιχεία, ανάμεσα στα οποία ο φόβος και ο έρωτας συγκροτούν ένα δίπτυχο, που αιωρείται ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, έτσι ώστε, με χαμηλούς τόνους, να αναδύεται ο κόσμος του συγγραφέα. Αλλά στην τελευταία του, ως αυτή τη στιγμή, συλλογή Ο φόβος του ακροβάτη μετακινείται αισθητά, περνώντας στον υπαρξιακό χώρο.
Αλέξανδρος Αργυρίου

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/709#ixzz3p7XU2LcV
Ο  ΑΥΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ
meteo.gr
Τετάρτη
21/10
03:00

17°C
74%

3 Μπφ ΒΔ
16 Km/h


ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
Μέτρια δραστηριότητα κουνουπιών


09:00

17°C
68%

2 Μπφ B
9 Km/h


ΒΡΟΧΗ
Μέτρια δραστηριότητα κουνουπιών


15:00

20°C
68%

2 Μπφ Α
9 Km/h


ΒΡΟΧΗ
Πολύ Υψηλή δραστηριότητα κουνουπιών


21:00

16°C
100%

2 Μπφ BA
9 Km/h


ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ

 ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  “ ΗΡΘΑΝ  ΤΑ ..” ΑΥΡΙΑ “ ΝΑ  ΔΙΩΞΟΥΝ ΤΑ..” ΣΗΜΕΡΑ “

4973233331_11525bf032_m
   Αυτό  το  πολύ..έξυπνο  και  φιλοσοφημένο σύνθημα , υπάρχει  γραμμένο  σε  ένα  τοίχο στην  πλατεία  Εξαρχείων , και  φυσικά  σημαίνει  πολύ..περισσότερα , απ’ όσα  εκ πρώτης  όψεως φαίνεται ..
   Το  διαλέξαμε φίλοι  μου , γιατί  ταιριάζει  πάρα  πολύ  στα..Λιδορικιώτικα κοινωνικο..θρησκευτικά πράγματα , όπου έχουν  συμβεί και  συμβαίνουν πολλά ..παράξενα  και  περίεργα ..
   Όλοι  οι  παλιότεροι  Λιδορικιώτες , θυμόμαστε  πολύ  καλά , κάποιες  όμορφες  εκδηλώσεις – πανηγύρια , στα  οποία  συμμετείχαν όχι  μόνο  Λιδορικιώτες , αλλά  και  άνθρωποι  από  γειτονικά  χωριά, πρώτο  και  καλύτερο  το πανηγύρι  στον  Αι Νικόλα  τον  Καλό , κάτω  προς  το  Βελούχι , όπου  οι  χωριανοί  μας  γλεντούσαν  οικογενειακά όλη  τη  μέρα  , δείτε ο  αξέχαστος  χωριανός  και  φίλος  Θαν. Φαλίδας με  τον Ηλία  Δελενίκα ,τον..Γαλέο , στον  Αι  Νικόλα ..

31
000

Δείτε  και  το πως  το  κατάντησαν το  όμορφο  εκκλησάκι , μόνο..” παχνιά “ δεν  του ‘χουν …βάλλει …
Το  πανηγύρι  γινόταν μια  Κυριακή  του  Μάη για  πολλές  δεκαετίες , τώρα  φυσικά  δεν  πατάει  άνθρωπος και  το  γιατί  το..βλέπετε
  Ένας  άλλος  Αι  Νικόλας , των  Καλτεζών , πανηγύριζε και μάζευε  κόσμο , κυρίως  Βαρουσιώτες , κι’ αυτό  το  πανηγύρι..έσβησε…΄
IMG_0010
  Βέβαια , να  μη  ξεχάσουμε  το  υπέροχο  πανηγύρι  τ’ Αι Γιωργιού , στο  Βαρούσι , που  ήταν τρανταχτό  πανηγύρι και  σ’ αυτό  γλεντούσε  όλο  το  Λιδωρίκι ..
ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΑΪ ΓΙΩΡΓΗ

Αναμνηστική φωτογραφία  απ'το  Λιδορικιώτικο πανηγύρι του  Αγίου  Γεωργίου στο Βαρούσι . Όρθιοι ,πρώτος από αριστερά  ΛάμπροςΚολοκύθας από  Σεβεδίκο , τρίτος Θαν. Βελίας ,Λιδορίκι , Κώστας  Κρικέλας , Λευκαδίτι , Θανάσης  Αποστολόπουλος - Βάγιας , Λιδορίκι  , Θανάσης  Πολίτης , Συκιά , καθιστοί δεύτερος  από  αριστερά  Γιώργος Τσιάντας ,Λιδορίκι  και  τελευταίος  ο Νίκος  Βελίας ,ιερέας , που  έχει  αποβιώσει  .
   Το  πανηγύρι  αυτό  , που  χάλαγε  κόσμο , έχει  χάσει  τελείως  την αίγλη  του , δεν  έχει  πλέον  στοιχεία  πανηγυριού και  προσφέρονται ..λουκούμια  και  κόκα  κόλα ..άντε  και  κανένα  ..σουβλάκι

  Τελευταίο  αφήσαμε  το  πανηγύρι  της  Ζωοδόχου  Πηγής , που  γίνεται την  Παρασκευή  μετά  την  Λαμπρή , βέβαια εδώ  είναι  να  τρελαίνεται  κανένας , με  τα  επιμόνως..λεγόμενα , πάποιων  κυριών , που  ενώ  δεν  γνωρίζουν , αφού  δεν  είναι  απ’ το  Λιδορίκι , ισχυρίζονται πως  τέτοιο  πανηγύρι δεν  είχαμε  στο  Λιδορίκι , γιατί έτσι  τους  είπαν ..συγγενείς  τους ..
ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ

Λιδορίκι  1955 , γιορτή  της Ζωοδόχου  Πηγής , γιορτάζει  η  εκκλησία  μας  και μετά  τη  λειτουργία ξεκινάει το..πανηγύρι στη  Βαθειά . Πανηγύρι  παραδοσιακό  , οικογενειακό , νοικοκυρίσιο που  για  πολλές  δεκαετίες  απολάμβαναν όλοι  οι Λιδορικιώτες . Πρώτος στο  χορό  ο  Θύμιος Γεωργουσόπουλος - Ταρανοθύμιος , τον  βαστάει  ο  Κώστας  Κουτσούμπας . Το  όμορφο  αυτό  πανηγύρι  δυστυχώς , άγνωστο  για ποιούς  λόγους ..έσβησε .
  Εδώ  όμως  φίλοι  μου , θα  πρέπει  να  συμπληρώσουμε  με..θλίψη , πως  χωρίς  αιτία  και..αφορμή , κάποιοι  εφηύραν  διάφορα ..τζερτζελοπανλήγυρα , του  γνωστού..τύπου “ Γιορτή..τραχανόπιτας “ , μάλιστα τραχανόπιτας , που  μάλιστα  την  χαρακτηρίζουν και…” παραδοσιακή “ , ενώ  κανένας  δεν  την ξέρει  ακτός  από  τους  ίδιους ..
  Ευτυχώς  όμως  κατάλαβαν  γρήγορα  την  γκάφα  τους  και έκοψαν τις “ τραχανόπιτες ..”, πάλι  καλά …
  Ηθικόν  δίδαγμα , αυτά  τα  θέματα , που  αφορούν  στη  Λιδορικιώτικη  ζωή , ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ  ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ  ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ  ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ  ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ  ΕΙΔΙΚΑ  ΤΗΣ  Τ.Κ  του  χωριού  μας ..και  όχι  να  κάθονται  και  να..κόβουν  και  να ..ράβουν , οι  διάφοροι απίθανοι και  μάλιστα …νεο. Λιδορικιώτες , αρκετά  νομίζουμε  έπαιξαν  με τη  Λιδορικιώτικη  ζωή 
ΣΗΜ : Οι  φωτογραφίες  είναι  παρμένες  απ'την  "Τράπεζα Λιδορικιωτικης Φωτογραφίας ", photolidoriki.blogspot.com , όπου  μπορείτε  να  βρείτα χιλιάδες  Λιδορικιώτικες  φωτογραφίες ,στέλτε  και  σεις  παλιές  φωτογραφίες  για  να  μείνουν για  πάντα  στην  Τράπεζα του  χωριού  μας ..

   Καλό  σας  βράδυ
Απ’ το  “ Λιδωρίκι “ με  αγάπη …..Κ.Κ.-
   www.lidoriki.com

Viewing all articles
Browse latest Browse all 7971

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>