Ο Νίκος Φίλης, ο Bill Gates, η “γόνος”-μανικιουρίστ και η οπερέτα της πενταροδεκάρας…
Οκτώβριος 22 2015 07:38
Ο Νίκος Φίλης, ανήκει στο κλειστό club των εκλεκτών, που δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους αλλά αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στην σταδιοδρομία τους. O Bill Gates και ο Mark Zuckerberg ανήκουν για παράδειγμα σε αυτό το club. Πρόκειται συνήθως για ιδιοφυΐες, το ταλέντο των οποίων θα άνθιζε οπουδήποτε. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι οι “νόρμες” των πανεπιστημίων θα περιόριζαν τη δημιουργικότητά τους. Ίσως αν είχαν πάρει πτυχία, να μην είχαμε σήμερα windows και facebook. Επίσης δεν θα είχαμε και τον Φίλη, Υπουργό.
Για όλους εμάς του υπόλοιπους η παιδεία είναι θεμελιώδες δικαίωμα. Οι Έλληνες το γνωρίζουν καλά αυτό καθώς τα προηγούμενα χρόνια “πειραματίστηκαν” με… παξιμάδια, προκειμένου να προσφέρουν στα παιδιά τους το καλύτερο επίπεδο μόρφωσης. Δυστυχώς αυτό το επίπεδο, δεν προσφέρεται κατά κανόνα από την δημόσια εκπαίδευση όλων των βαθμίδων. Ακόμη και ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός προτίμησε τη σχολή Χίλλ και όχι κάποιο σχολείο της Γκράβας, που είναι και κοντά στο σπίτι.
Ο Υπουργός Παιδείας ωστόσο αποφάσισε να τιμωρήσει όσους γυρίζουν την πλάτη στο δημόσιο σχολείο. “Όποιος πάει το παιδί του σε ιδιωτικό αναλαμβάνει το κόστος” δήλωσε χθες με αφορμή τις αντιδράσεις. Αν απομονώσει κανείς τη φράση, πρόκειται για κάτι αυτονόητο, είναι όμως γεμάτη υπονοούμενα.
Υπονοούμενα γι’ αυτούς που έχουν λεφτά και τολμούν να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά. Υπονοούμενα όμως και για όσους κάνουν ότι δεν έχουν λεφτά, αλλά επίσης πηγαίνουν τα παιδιά τους στο ιδιωτικό. “Δεν πιστεύω ότι όσοι πάνε στα ιδιωτικά σχολεία είναι ζάπλουτοι και Κροίσοι, είναι εύποροι βεβαίως” δήλωσε ο Υπουργός. Τι το θέλουμε το TAXIS ενώ έχουμε τον Φίλη;
Η επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι μια από τις τελευταίες πράξεις αυτοχειρίας της κοινωνίας. Είναι επίσης άδικη. Οι πολίτες που επιλέγουν τα ιδιωτικά σχολεία, έχουν πληρώσει για την υπηρεσία των δημοσίων σχολείων μέσω των φόρων, αλλά επιλέγουν να μην την χρησιμοποιούν. Υπ’ αυτή την έννοια, απαλλάσσουν το κράτος από μια υποχρέωσή του. Ως εκ’ τούτου θα έπρεπε να επιδοτούνται, τουλάχιστον κατά ένα ποσό, αν όχι κατά το σύνολο του κόστους για τη φοίτηση ενός μαθητή στο δημόσιο σχολείο. Τα λεφτά που δίνουν μέσω φόρων, πρέπει να έχουν μια κάποια ανταποδοτικότητα. Αν αναρωτιέστε πόσο είναι το κόστος; Σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, ένας μαθητής δημοσίου γυμνασίου κοστίζει στο κράτος λίγο περισσότερο από 5000 ευρώ. Αν δεν φοιτήσει ένας μαθητής, το κράτος “γλιτώνει” το κόστος αυτό.
Ο Υπουργός έβαλε πάντως τα πράγματα στη θέση τους, λέγοντας ότι η αύξηση είναι “πενταροδεκάρες”. Πράγματι είναι απορίας άξιον ποιοι είναι αυτοί που το κάνουν θέμα. Η ίδια έρευνα του ΙΟΒΕ πάντως διαπιστώνει ότι το κόστος εκπαίδευσης για έναν μαθητή γυμνασίου, ανέρχεται σε περισσότερα από 7000 ευρώ ετησίως. Αν μια οικογένεια στέλνει τα δύο παιδιά της στο ιδιωτικό θα επιβαρυνθεί δηλαδή κατά 1820 ευρώ ετησίως. Ακόμη και με τον μισθό ενός υπουργού, δεν τα λες πενταροδεκάρες. Χώρια τα φροντιστήρια με το χαμηλό ΦΠΑ.
You cant’ teach an old dog new tricks. Πρόκειται για μια παροιμία που θα καταλάβατε όσοι προλάβατε να φοιτήσετε σε φροντιστήριο αγγλικών χωρίς ΦΠΑ. Έτσι είναι δύσκολο να αλλάξεις την ιδεοληψία του ανθρώπου που σκέφτηκε ότι θα γίνει λαοφιλής άμα “τα πάρει από τους πλούσιους”. Τους βάφτισε λοιπόν όλους πλούσιους και επέβαλλε ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Όταν του σφύριξαν ότι οι κόρες των εφοπλιστών δεν πηγαίνουν να μάθουν μανικιούρ-πεντικιούρ σε ΙΕΚ, ήταν αργά για να κάνει πίσω. Δεν τον άφηνε ο εγωισμός και κάπως έτσι άρχισε τις εκπτώσεις.
Άλλωστε οι κόρες των εφοπλιστών και όσων έχουν πραγματικά χοντρά πορτοφόλια, πηγαίνουν στα πολύ ακριβά ιδιωτικά πολλά εκ΄ των οποίων ως γνωστόν απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ (όπως η Γερμανική Σχολή Αθηνών, η Ελληνογαλλική Σχολή, η Αμερικανική Σχολή κ.α.)καθώς είτε ανήκουν σε ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα είτε λειτουργούν υπό το όχημα μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων.
(Φωτογραφία: Sooc.gr)