Σε Χίο και Λέσβο βρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, όπου εξέτασε Κέντρα Καταγραφής προσφύγων. Τα hot spots και οι καταυλισμοί θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ, δήλωσε ο αν. υπουργός
Οκτώβριος 27 2015 18:43
«Η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα δεν είναι η πόρτα για τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι μέρος του διαδρόμου. Η πόρτα βρίσκεται στην Τουρκία». Με τη σαφέστατη αυτή δήλωση περί της ελληνικής άποψης όσον αφορά τη διαχείριση της κατάστασης του προσφυγικού ρεύματος προς τη βόρεια κυρίως Ευρώπη ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Χίο και στη Λέσβο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Ο υπουργός, συνοδευόμενος από την αρμόδια για το θέμα υποστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, επισκέφθηκε στη Λέσβο που δέχεται το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών σε όλη την Ευρώπη το Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης (hot spot) στη Μόρια. Σκοπός τους ήταν να εξετάσουν τις προσωρινές λύσεις που θα υπάρξουν ώστε να μην επαναληφθούν σκηνές όπως αυτές στη διάρκεια της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών όπου μετανάστες, κυρίως από το Αφγανιστάν, έμεναν επί πολλές ώρες υπό βροχή. «Αυτές οι σκηνές δεν θα υπάρξουν ξανά αφού θα υπάρξει η απαραίτητη αυτή οργάνωση ώστε η κατάσταση σε δύσκολες στιγμές μεγάλων κυμάτων προσφύγων ή κακοκαιρίας να εκτονώνονται εύκολα» τόνισε ο κ. Μουζάλας.
Ταυτόχρονα, όμως, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ανακοινώθηκε ότι η εξετάστηκε ο πλήρης εκσυγχρονισμός του hot spot ώστε «κανένας πρόσφυγας που θα φτάνει εδώ να μη μένει περισσότερες από δυο μέρες. Να καταγράφεται γρήγορα και να αναχωρεί για τον τόπο που επιθυμεί».
Πάντως, είπε ο κ. Μουζάλας, τόσο τα hot spots όσο και οι καταυλισμοί που η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει και να λειτουργήσει θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αυτό συζητήθηκε κατά την προχθεσινή συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών και πρέπει να πάρει πλέον και τη μορφή απόφασης τακτικής Συνόδου για να ξεκινήσει η υλοποίησή του».
Στη Χίο ο κ. Μουζάλας επισκέφθηκε τους προτεινόμενους από την τοπική αυτοδιοίκηση χώρους όπου μπορεί να δημιουργηθεί Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης. Συνοδεία του δημάρχου Χίου, Μανώλη Βουρνού, επισκέφθηκε τους χώρους στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της ΒΙΑΛ και στα παλιά βυρσοδεψεία στην περιοχή Ταμπάκικα. Επίσης επισκέφθηκε τον καταυλισμό στο Μυρσινίδι, όπως και τον καταυλισμό που έχει στηθεί στο Δημοτικό Κήπο όπου μένουν καταγεγραμμένοι μετανάστες και πρόσφυγες πριν αναχωρήσουν για τον Πειραιά.
Όπως υποστήριξε ο κ. Μουζάλας στη Χίο, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική δομή και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα συναντηθεί εκ νέου με το δήμαρχο για τη ρύθμιση σχετικών λεπτομερειών. Επίσης ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα οριστεί από το υπουργείο συντονιστής σε κάθε νησί που θα έχει Κέντρο Ταυτοποίησης.
305.000 μετανάστες και πρόσφυγες στη Λέσβο από την αρχή της χρονιάς
Περισσότερους από 300.000 μετανάστες και πρόσφυγες, αριθμός πενταπλάσιος των μονίμων κατοίκων του νησιού, δέχθηκε η Λέσβος από την αρχή της χρονιάς έως και σήμερα.
Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου έχουν καταγραφεί έως σήμερα 305.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Ενώ μόνο τον Οκτώβριο (μέχρι σήμερα) καταγράφηκαν 117.039 αφίξεις αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν του Σεπτεμβρίου που καταγράφτηκαν 73.179.
Οι καταγεγραμμένοι μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Λέσβο σύμφωνα με Αστυνομικές πηγές ξεπερνούν τις 7.500. Στο σύνολο τους τις επόμενες μέρες θα προωθηθούν σε Πειραιά και Καβάλα με τακτικά και έκτακτα δρομολόγια.
Στο μεταξύ σήμερα το πρωί, μεταλλικό σκάφος μήκους 30 μέτρων με 200 επιβαίνοντες μετανάστες προσάραξε στην παραλία της Εφταλούς στη βόρεια Λέσβο. Στελέχη του Λιμενικού Σώματος αποβίβασαν τους επιβαίνοντες με ασφάλεια ενώ αναζητείται τρόπος να αποκολληθεί και να ρυμουλκηθεί το πλοίο.
(Φωτογραφία: Sooc.gr)