Quantcast
Channel: Λιδωρίκι
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7971

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ ..

$
0
0
Εκδρ.Ελ.Τσιτούρα , Κωσταντοπούλου,Αργ.Πέτρου, Ρέλλου,Σταθ.Μπούγαλη, Μ.Παπαδοπούλου, Σοφ.Κουτσιαύτη,ΙΔημολάς, Νίκη  Κολοκύθα,Βούλα  Δημολά

Αναμνηστική  φωτογραφία από  μία  απ’ τις  πολλές  Λιδορικιώτικες  εκδρομές  των  δεκαετιών  ‘60 και ‘70 . Από  αριστερά : Ελένη Τσιτούρα , …Κωνσταντοπούλου , Αργυρή Πέτρου , …Ρέλλου , Σταθ. Μπούγαλη , Μ.Παπαδοπούλου , Σοφία  Κουτσαύτη , Ι.Δημολάς , Νίκη  Κολοκύθα , Βούλα Δημολά …

Καλησπέρα  Λιδορικιώτες

Καλησπέρα  φίλοι  του  Λιδορικιού  και της καθημερινής  ηλεκτρονικής  εφημερίδας  του

ΠΕΜΠΤΗ  ΣΗΜΕΡΑ  5  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2015

Ανατολή Ήλιου: 06:53
Δύση Ήλιου: 17:23
Σελήνη 24 ημερών


ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

μ. Χ.

1605

Η Συνωμοσία της Πυρίτιδας. Οι καθολικοί προσπαθούν να ανατινάξουν το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Το σχέδιο αποκαλύπτεται και ο αρχηγός τους, Γκάι Φοκς, απαγχονίζεται.

1815

Η Αγγλία και η Ρωσία υπογράφουν στο Παρίσι ειδική συνθήκη, σύμφωνα με την οποία τα Επτάνησα τίθενται υπό την προστασία της Αγγλίας με την ονομασία Ηνωμέναι Πολιτείαι των Ιονίων Νήσων.

1935

Οι αδελφοί Πάρκερ κυκλοφορούν στην αγορά το επιτραπέζιο παιγνίδι Monopoly.

1956

Έρευνα που βλέπει το φως της δημοσιότητας στη χώρα μας αποκαλύπτει ότι 2 εκατομμύρια Έλληνες δεν ξέρουν να βάζουν την υπογραφή τους.

1959

Απελευθερώνεται από τις ελληνικές αρχές ο τελευταίος Ναζί που κρατούνταν για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ελλάδα, Μαξ Μέρτεν. Θα απελαθεί στη Δυτική Γερμανία. (Υπόθεση Μέρτεν)

1997

Κάνουν πρεμιέρα δύο νέα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, το «Τζόκερ» και το «Νέο Πρότο».

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/0511#ixzz3qdTdmLrH

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

μ. Χ.

1936

Μιχάλης Δερτούζος, έλληνας γκουρού της πληροφορικής, καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και διευθυντής του Εργαστηρίου Ερευνών της Επιστήμης των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. (Θαν. 27/8/2001)

1945

Αλέκα Παπαρήγα, ελληνίδα πολιτικός, τέως Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ.

1978

Μιχάλης Χατζηγιάννης, έλληνας τραγουδιστής και συνθέτης.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/0511#ixzz3qdU4sBrA

ΘΑΝΑΤΟΙ

μ. Χ.

1977

Ρενέ Γκοσινί, γάλλος κομίστας, συνδημιουργός του Αστερίξ. (Γεν. 14/8/1926)

1979

Κώστας Κοτζιάς, έλληνας λογοτέχνης, εκπρόσωπος του σοσιαλιστικού ρεαλισμού στην ελληνική λογοτεχνία. («Καπνισμένος Ουρανός») (Γεν. 1921)

1982

Ζακ Τατί, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ζακ Τατισέφ, γάλλος σκηνοθέτης και ηθοποιός. («Ο κύριος Υλό στο χάος της κυκλοφορίας», «Playtime»)(Γεν. 9/10/1907)

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/0511#ixzz3qdULFPs4

Η Συνωμοσία της Πυρίτιδας

611

0

Με αυτή την ονομασία (Gunpowder Plot στα αγγλικά) έμεινε στην ιστορία η απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά της Αγγλίας Ιάκωβου Α'από μία ομάδα φανατικών Καθολικών στις 5 Νοεμβρίουτου 1605 στο Λονδίνο.

Η άνοδος στο θρόνο του σκληροπυρηνικού προτεστάντη βασιλιά Ιάκωβου Α'το 1603 ανησύχησε τους Καθολικούς της Αγγλίας. Τον επόμενο χρόνο ένας δυναμικός Καθολικός, ο Ρόμπερτ Κέιτσμπι, διαπιστώνοντας ότι οι Καθολικοί κινδυνεύουν να γίνουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας μέσα στην ίδια τους την πατρίδα, άρχισε να επεξεργάζεται ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ανατροπή του βασιλιά. Θα ανατίναζε τη Βουλή των Λόρδων, την ώρα που ο βασιλιάς θα απηύθυνε χαιρετισμό προς το σώμα. Στη συνέχεια θα προκαλούσε λαϊκή εξέγερση και θα ανέβαζε στο θρόνο την 9χρονη κόρη του Ιάκωβου, Ελισάβετ, που ήταν Καθολική.

Στρατολόγησε αρκετά μέλη για τον σκοπό αυτό και μεταξύ αυτών τον Γκάι Φοκς, που θα αναλάμβανε το επιχειρησιακό σκέλος της συνωμοσίας, ως πρώην στρατιωτικός. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των συνωμοτών, ο Φοκς θα τοποθετούσε βαρέλια με πυρίτιδα στο υπόγειο του Κοινοβουλίου και θα τα ανατίναζε στις 5 Νοεμβρίουτου 1605, την ώρα που ο βασιλιάς θα μιλούσε στους λόρδους.

Η συνωμοσία, όμως, αποκαλύφθηκε στις 26 Οκτωβρίου 1605, όταν μια ανώνυμη επιστολή έφθασε στα χέρια του βαρώνου Μόντιγκλ. Αποστολέας της ίσως να ήταν ένας καθολικός ιερέας, στον οποίο ένας από τους συνωμότες είχε αποκαλύψει το σχέδιο κατά τη διάρκεια της εξομολόγησης. Οι αρχές άρχισαν αμέσως τις έρευνες και στις 4 Νοεμβρίουσυνέλαβαν τον Φοκς στο υπόγειο της Βουλής δίπλα σε 36 βαρέλια με πυρίτιδα, ικανά να ισοπεδώσουν το κτίριο.

Μόλις έμαθαν για την αποκάλυψη του σχεδίου και τη σύλληψη του Φοκς, οι υπόλοιποι συνωμότες αναχώρησαν εσπευσμένα από το Λονδίνο. Καταδιώχθηκαν, όμως, από απόσπασμα του σερίφη του Γουόρσεστερ και ο μεν Κέιτσμπι σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυρών, ενώ οι υπόλοιποι συνελήφθησαν.

Οι οκτώ επιζώντες της συνωμοσίας, ανάμεσά τους και ο Φοκς, οδηγήθηκαν σε δίκη στις 27 Ιανουαρίου 1606. Την ίδια ημέρα καταδικάσθηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν δια απαγχονισμού, πνιγμού ή διαμελισμού. Μετά το περιστατικό, ο Ιάκωβος έλαβε σκληρά μέτρα κατά των Καθολικών, αν και πολλοί σημαίνοντες Καθολικοί διορίσθηκαν σε σημαντικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού.

Σε ανάμνηση της αποτυχημένης «Συνωμοσίας της Πυρίτιδας», από τότε και μέχρι σήμερα διοργανώνονται λαϊκές γιορτές με την ονομασία Νύχτα του Γκάι Φοκς, με σαφές αντι-Παπικό περιεχόμενο, τουλάχιστον τα παλαιότερα χρόνια. Ήταν μια ευκαιρία για τους Άγγλους να εκφράσουν τα πατριωτικά τους συναισθήματα.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/693#ixzz3qdUTCysk

Η ιστορία της Monopoly

 

571

0

Οι αδελφοί Πάρκερ από τη Μ. Βρετανία ήταν οι πρώτοι που κυκλοφόρησαν ευρέως τη Monopoly στην παγκόσμια αγορά. Η πρώτη εμφάνισή της στα ράφια των καταστημάτων έγινε στις 5 Νοεμβρίουτου 1935. Ωστόσο, η ιστορία της είναι πολύ παλιότερη.

Σχεδιάστηκε από την αμερικανίδα οικονομολόγο Λάιζι Μάτζι, η οποία έλαβε και το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1904. Η αρχική ονομασία του ήταν «Το παιχνίδι του σπιτονοικοκύρη» και στόχος του να αποδείξει με απλό τρόπο πώς τα μισθώματα πλουτίζουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων και κάνουν φτωχότερους τους ενοικιαστές.

Αν και διασκεδαστικό, σ'αυτή την αρχική του μορφή το παιχνίδι δεν βγήκε στην παραγωγή πριν από το 1910 στις ΗΠΑ, ενώ στη Βρετανία κυκλοφόρησε τρία χρόνια αργότερα. Παράλληλα, διάφορες αυτοσχέδιες εκδοχές του άρχισαν να διαδίδονται και με το πέρασμα των χρόνων οι κανόνες άλλαξαν. Το παιχνίδι μετονομάστηκε σε «Monopoly Δημοπρασιών» και οι ονομασίες δρόμων και πάρκων προσαρμόστηκαν ανάλογα με την περιοχή όπου παιζόταν.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, το παιχνίδι ήταν πλέον γνωστό απλώς ως Monopoly. Μία εκδοχή -πολύ κοντά στη σημερινή- που παιζόταν τότε στη Φιλαδέλφεια, πωλήθηκε από τον Τσαρλς Ντάροου στους αδελφούς Πάρκερ, που αποφάσισαν να αγοράσουν τα δικαιώματα και απ'όλους όσοι είχαν κατοχυρώσει τη δική τους εμπορική εκδοχή του παιχνιδιού.

Έναν αιώνα μετά την αρχική έμπνευση της Μάτζι, η Monopoly εξακολουθεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των δημοφιλέστερων επιτραπέζιων παιχνιδιών. Υπολογίζεται πως έως σήμερα έχει παιχτεί από 500 εκατομμύρια ανθρώπους σ'όλο τον κόσμο, γεγονός που έχει καταγραφεί και ως ρεκόρ στο βιβλίο Γκίνες.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/26#ixzz3qdUlowKT

Στέλλα Κακογιάννη-Σουλιώτη

1920 – 2012

Στέλλα Κακογιάννη-Σουλιώτη

79

0

Κύπρια νομικός και πολιτικός, με πολλές πρωτιές στο ενεργητικό της. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα δικηγόρος της Κύπρου, η πρώτη γυναίκα Υπουργός της Κυπριακής Δημοκρατίας και η πρώτη και μοναδική γυναίκα Γενική Εισαγγελέας της χώρας.

Η Στέλλα Κακογιάννη γεννήθηκε το 1920 στη Λεμεσό. Ήταν ένα από τα τέσσερα παιδιά του δικηγόρου σερ Παναγιώτη Κακογιάννη και αδελφή του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, του διαπρεπούς δικηγόρου Γώγου Κακογιάννη και της Γιαννούλας Κακογιάννη, Προέδρου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννηςστην Αθήνα.

Μετά τις εγκύκλιες σπουδές της στην Κύπρο, φοίτησε το 1938 στο Saint James Secretarial College του Λονδίνου και στη συνέχεια εργάστηκε ως γραμματέας στην τότε αποικιακή κυβέρνηση της μεγαλονήσου. Μεσούντος του Β'Παγκοσμίου Πολέμου, εντάχθηκε το 1943 στη Βασιλική Αεροπορία Γυναικών και υπηρέτησε στο Κάιρο, όπου είχε την τύχη να γνωρίσει και να συνεργαστεί με τον σπουδαίο άγγλο συγγραφέα Λόρενς Ντάρελ, με τον οποίο εργαζόταν στο ίδιο τμήμα.

Αφυπηρέτησε το φθινόπωρο του 1946 με τον βαθμό του Υπολοχαγού και στη συνέχεια σπούδασε νομικά στo Gray’s Inn του Λονδίνου, όπου γνώρισε και τον μελλοντικό σύζυγό της, τον γιατρό Δημήτριο Σουλιώτη, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη, τη γιατρό Αλεξία Σουλιώτη. Μετά την αποφοίτησή της το 1951 επέστρεψε στην Κύπρο και άσκησε τη δικηγορία στο γραφείο του πατέρα της στη Λεμεσό μέχρι την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Αύγουστο του 1960, οπότε ανέλαβε το Υπουργείο Δικαιοσύνης επί προεδρίας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Μετά τις διακοινοτικές ταραχές του 1963 ανέλαβε και το Υπουργείο Υγείας. Το 1970 παρέδωσε και τα δύο υπουργικά χαρτοφυλάκια που κατείχε για να αναλάβει το 1971 τη θέση του Επιτρόπου Νομοθεσίας, ενός νεοσύστατου θεσμού, ο οποίος απέκτησε γερά θεμέλια επί της θητείας της που ολοκληρώθηκε το 1984.

Ταυτόχρονα ήταν σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στις διακοινοτικές συνομιλίες που άρχισαν τον Ιούνιο του 1968. Με την επανάληψή τους το 1975, ένα χρόνο μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, υπηρέτησε ως σύμβουλος του Μακαρίου για το Κυπριακό και αργότερα ως ειδική σύμβουλος όλων των Προέδρων της Δημοκρατίας έως και τουΤάσσου Παπαδόπουλου (2003-2008). Σημαντική συμβολή στη βιβλιογραφία για το Κυπριακό αποτελεί το δίτομο έργο της Δέσμια Ανεξαρτησία: Κύπρος 1878-1964, που εκδόθηκε στα αγγλικά από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα (Fettered Independence: Cyprus 1878-1964).

Το 1984 με πρόταση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού διορίσθηκε στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην οποία παρέμεινε έως το 1988. Διετέλεσε ακόμη Πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρούαπό το 1961 έως το 2004 και αντιπρόεδρος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου από το 1971 έως το 1978. Από το 1987 έως το 1991 υπηρέτησε ως μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Η Στέλλα Κακογιάννη-Σουλιώτη πέθανε στις 2 Νοεμβρίου 2012 στη Λεμεσό, σε ηλικία 92 ετών.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/558#ixzz3qdV4ALBY

Τα Φαιδρά Καμώματα του Τιλ

Οϊλενσπιγκελ

30

0

Συμφωνικό ποίημα του γερμανού συνθέτη και διευθυντή ορχήστρας Ρίχαρντ Στράους (1864-1949), ενός από τους σπουδαιότερους συνθέτες του ύστερου ρομαντισμού. Ο πρωτότυπος τίτλος του στα γερμανικά είναι «Till Eulenspiegels Lustige Streiche». Διαρκεί γύρω στα 15 λεπτά και είναι γραμμένο για μεγάλη ορχήστρα.

Ο Στράους άρχισε να γράφει το 1894 μία όπερα με ήρωα τον Τιλ Οϊλενσπίγκελ, ένα θρύλο του γερμανικού μεσαίωνα, αλλά οι υποχρεώσεις του ως διευθυντή ορχήστρας δεν του επέτρεψαν να την ολοκληρώσει. Αντ’ αυτής, με το υπάρχον μουσικό υλικό συνέθεσε τον επόμενο χρόνο ένα συμφωνικό ποίημα για να σατιρίσει το μουσικό συντηρητισμό της εποχής του.

Ο πονηρός αγύρτης Τιλ Οϊλενσπίγκελ αμφισβήτησε την καθεστηκυία τάξη της εποχής του και καταδικάσθηκε σε θάνατο για την κακή συμπεριφορά του. Ο Στράους τον βλέπει με συμπάθεια και στο τέλος του έργου θα θριαμβεύσει το ειρωνικό πνεύμα του ήρωά του.

Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1895 στην Κολωνία με μεγάλη επιτυχία και έκτοτε είναι μία από τις δημοφιλέστερες συνθέσεις του Ρίχαρντ Στράους.

 

ΠΗΓΗ:http://www.sansimera.gr/articles/691#ixzz3qdVSy8Zd

 

Αντάτζιο για Έγχορδα

46

0

Το πιο γνωστό και πολυπαιγμένο έργο του Σάμιουελ Μπάρμπερ (1910-1981). Ο πρωτότυπος τίτλος του στα αγγλικά είναι «Adagio for Strings» και φέρει τον αριθμό 11a στην εργογραφία του σημαντικού αμερικανού συνθέτη.

Το 1936 o Μπάμπερ συνέθεσε το Κουαρτέτο αρ. 1 και από το έργο απέσπασε το αντάτζιο του δεύτερου μέρους, το οποίο μετέγραψε για ορχήστρα εγχόρδων. Η πρεμιέρα του νέου έργου δόθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1938 στη Νέα Υόρκη από την ορχήστρα του NBC υπό τη διεύθυνση του Αρτούρο Τοσκανίνι. Η συναυλία, που περιλάμβανε και άλλα έργα του Μπάρμπερ, δόθηκε στα στούντιο του NBC, ενώπιον επιλεγμένου κοινού και μεταδόθηκε απευθείας από τα ερτζιανά.

Η υποδοχή του έργου ήταν ενθουσιώδης και οι κριτικές θετικές. Ο κριτικός Αλεξάντερ Μόριν έγραψε ότι το έργο είναι «γεμάτο συμπόνοια και εξαγνιστικό πάθος, που σπάνια αφήνει κάποιον με στεγνά μάτια». Με την πάροδο των ετών έγινε το πιο δημοφιλές έργο του Μπάρμπερ. Βοήθησε σε αυτό ότι χρησιμοποιήθηκε ως υπόκρουση στις κηδείες των επιφανών προσωπικοτήτων (Ρούζβελτ, Πρίγκιπας Ρενιέ), αλλά και στην επιμνημόσυνη δέηση των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι ακροατές του ΒΒC το ψήφισαν το 2004 ως το πιο λυπητερό κομμάτι στην ιστορία της κλασσικής μουσικής. Το κομμάτι έχουν διασκευάσει σπουδαία ονόματα της ηλεκτρονικής χορευτικής σκηνής, όπως ο Γουίλιαμ Όρμπιτ και ο dj Tiesto.

 

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/846#ixzz3qdVvFK9M

Η Πατρίδα μου

Μπέντριχ Σμέτανα

Μπέντριχ Σμέτανα

81

0

Κύκλος έξι συμφωνικών ποιημάτων του τσέχου συνθέτη Μπέντριχ Σμέτανα (1824-1884), ένα μουσικό έργο - ύμνος στην ιστορία, τη φύση και τους θρύλους της Βοημίας (σημερινής Τσεχίας). Ο πρωτότυπος τίτλος του στα τσεχικά είναι Má Vlast.

Το έργο γράφτηκε μεταξύ 1874 και 1879, σε μία περίοδο που ο συνθέτης αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία του προκάλεσαν έναν έντονο παρατεταμένο ακουστικό πόνο και τελικά την πλήρη κώφωση. Στην ολοκληρωμένη του μορφή το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 5 Νοεμβρίου 1882 στην Πράγα.

Η Πατρίδα μουαποτελείται από έξι μέρη:

Vyšehrad (Βίζεχραντ)

Ο κύκλος ανοίγει με το συμφωνικό ποίημα Βίζεχραντ. Περιγράφει το ομώνυμο κάστρο των θρύλων της Πράγας, που ήταν η έδρα των πρώτων τσέχων βασιλέων. Ξεκίνησε να γράφεται στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1874 και ολοκληρώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1874. Η πρεμιέρα  δόθηκε στις 14 Μαρτίου 1875.

Vltava (Μολδάβας)

Ο Μολδάβας, ο ποταμός που διασχίζει την Πράγα, εκτός από τις ομορφιές του, συχνά γίνεται πρόξενος πλημμυρών και μεγάλων καταστροφών στην πόλη. Ο γενάρχης της τσέχικης εθνικής μουσικής σχολής, Μπέντριχ Σμέτανα, τον ύμνησε στο ομώνυμο συμφωνικό του ποίημα, αποδίδοντας με νότες την πορεία του Μολδάβα από τις πηγές μέχρι το τέλος της διαδρομής του. Ξεκίνησε να γράφεται στις 20 Νοεμβρίου 1874  και ολοκληρώθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1874. Η πρεμιέρα δόθηκε στις 4 Απριλίου 1875. Ο Μολδάβαςείναι η πιο δημοφιλής σύνθεση του Σμέτανα κι ένα από τα πιο πολυπαιγμένα έργα της κλασσικής μουσικής.

Šárka (Σάρκα)

Το τρίτο συμφωνικό ποίημα της σειράς είναι αφιερωμένο στη θηλυκή πολέμαρχο Σάρκα, από τους βασικούς χαρακτήρες της τσέχικης μυθολογίας. Ήταν αρχηγός στον Πόλεμο των Παρθένωνμεταξύ ανδρών και γυναικών. Ολοκληρώθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1875 και η πρεμιέρα του δόθηκε στις 17 Μαρτίου 1877.

Z českých luhů a hájů (Από τα δάση και τις πεδιάδες της Βοημίας)

Το έργο αυτό περιγράφει τις ομορφιές της βοημικής εξοχής και την εξέλιξη ενός χωριάτικου πανηγυριού. Ολοκληρώθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1875 και πρωτοπαρουσιάστηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1875.

Tábor (Τάμπορ)

Το τμήμα αυτό του έργου πήρε το όνομά του από την πόλη Τάμπορ της Νότιας Βοημίας. Την ίδρυσαν οι Χουσίτες, που ήταν οπαδοί του χριστιανικού κινήματος, που ακολουθούσε τις διδασκαλίες του τσέχου μεταρρυθμιστή Γιαν Χους, (1369-1415), ενός από τους πρόδρομους της Μεταρρύθμισης. Οι Χουσίτες ενδιαφέρθηκαν για τα κοινωνικά ζητήματα και ενίσχυσαν την τσεχική εθνική συνείδηση. Το έργο ολοκληρώθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1878 και η πρεμιέρα του δόθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1880.

Blaník (Μπλανίκ)

Αναφέρεται στο βουνό Μπλανίκ της Βοημίας, όπου ο μύθος λέει ότι στρατοπέδευε ένας μεγάλος στρατός ιπποτών οδηγούμενος από τον Άγιο Βεντσεσλάς, προστάτη Άγιο της Βοημίας. Οι ιππότες θα δεχτούν επίθεση και από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, αλλά θα κατορθώσουν να κρατήσουν την πατρίδα τους ελεύθερη. Το συμφωνικό ποίημα ολοκληρώθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1878 και η πρεμιέρα του δόθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1880.

http://www.sansimera.gr/articles/502#ixzz3qdXKnoFC

Ο  ΑΥΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ

meteo.gr

Παρασκευή
6/11

02:00

9°C

41%

3 Μπφ B
16 Km/h

ΚΑΘΑΡΟΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!


08:00

9°C

36%

3 Μπφ B
16 Km/h

ΚΑΘΑΡΟΣ

14:00

18°C

34%

2 Μπφ NA
9 Km/h

ΚΑΘΑΡΟΣ

20:00

12°C

61%

1 Μπφ Α
3 Km/h

ΚΑΘΑΡΟΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!


ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“ Ο  ΓΑΜΟΣ  ΚΑΙ  ΤΑ..ΠΟΥΡΝΆΡΙΑ …”

( “ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΠΕΤΑΜΕΝΑ  ΣΤΗ…ΛΑΣΠΗ ..!!! “ )

   Με  ευκαιρία  φίλοι  μου τις  φωτογραφίες  της Αρχαιολογικής μας  συλλογής που  μας έστειλαν  απ’ το  χωριό  μας  , και  της  τραγικής  κατάστασης  που  επικρατεί στον  προαύλιο  χώρο της , χωρίς  φυσικά να  γνωρίζουμε  και  το ¨εσωτερικό..χάλι “ του  κτιρίου , λόγω  αδυναμίας..προσέγγισης , κάνουμε  το  αποψινό  μας σχόλιο με  μεγάλη  οργή , αγανάκτηση , πίκρα μα  και  αηδία , βλέποντας την συνεχιζόμενη προκλητική  αδιαφορία της Δ.Α για  τα  Λιδορικιώτικα  προβλήματα .

   Αναρωτιόμαστε πραγματικά , οι Δημοτικοί  μας  άρχοντες , δεν  βλέπουν πως  με την  εγκατάλειψη στη  τύχη  του  ενός  ιστορικού  κτιρίου , όπως  της Συλλογής , το  οδηγεί  ευθέως  στην απαξίωση και καταστροφή  του ; Ευτυχώς , το  χωριό  μας  είχε  τη  τύχη να  διαθέτει ένα  απ’ τα  λίγα  κτίσματα  Συγγρού , αυτής  της  κατηγορίας κι’ αντί  να  το προσέχουμε  σαν κόρη οφθαλμού , το αφήνουμε και..σαπίζει ..ΠΡΑΓΜΑΤΑ  ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ  ..

   Έχουμε μπροστά  μας την  περίπτωση των  ανθρώπων που  ΠΑΡΑΤΗΣΑΝ  ΤΟΝ  ΓΑΜΟ ΚΑΙ  ΠΑΝΕ  ΓΙΑ  ΠΟΥΡΝΑΡΙΑ ….!!!

  Σε  κάθε  περίπτωση , μπορεί  να  ισχυριστούν , πιθανώς ,  πως  δεν  γνώριζαν , τώρα  όμως  δεν  δικαιολογούνται ΓΙΑΤΙ  ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ , γιατί  είμαστε  βεβαιότατοι  πως  ..” ΚΡΥΦΟΔΙΑΒΑΖΟΥΝ  ..” ΛΙΔΩΡΙΚΙ “..εμείς  όμως  για  να  ξεκαθσρίσουμε  το θέμα  του  ποιος  έχει  την  ευθύνη για  τον καθαρισμό  και  την  συντήρηση του  κτιρίου  αυτού , θα  απευθυνθούμε  και  στην Εφορεία  Αρχαιοτήτων Δελφών , γιατί δεν μπορεί  να  το  χαρακτηρίσουμε  σαν..” ΑΔΕΣΠΟΤΟ “ ΌΠΩΣ  ΚΑΝΕΙ  Η  Δ.Α  ΓΙΑ  ΤΑ  ΓΕΛΆΔΙΑ …

  Μέχρι  νεοτέρας , σας  ευχόμαστε  καλό  βράδυ

  Απ’ το “ Λιδωρίκι “ με  αγάπη ….Κ.Κ.-

  www.lidoriki.com


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7971

Trending Articles