Τι δήλωσε ο διευθυντής της Europol για την τρομοκρατική απειλή, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι. Τη μάχη κατά της τρομοκρατίας κήρυξε ο Βέλγος πρωθυπουργός, καλώντας τα πολιτικά κόμματα της χώρας του σε εθνική ενότητα κατά του φανατισμού
Νοέμβριος 19 2015 22:47
Eίναι «πιθανό» το ενδεχόμενο να διαπραχθούν νέες επιθέσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο διευθυντής της Europol Ρομπ Γουάινραϊτ, ο οποίος τόνισε ότι θεωρεί την τρομοκρατική απειλή μετά τηςεπιθέσεις στο Παρίσι ως «την πλέον σοβαρή τα τελευταία 10 χρόνια».
«Μπορούμε να εκτιμήσουμε, χωρίς να υπερβάλουμε, ότι και άλλες επιθέσεις είναι πιθανές» δήλωσε ο Γουάινραϊτ ενώπιον της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χαρακτήρισε την τρομοκρατική απειλή «την σοβαρότερη εδώ και 10 χρόνια στην Ευρώπη».
Κληθείς από τους ευρωβουλευτές να καταθέσει την άποψή του μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, στις οποίες σκοτώθηκαν 129 άνθρωποι, ο διευθυντής της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (Europol) υπενθύμισε ότι τον Ιανουάριο του 2016 αναμένεται να ανοίξει ένα αντιτρομοκρατικό κέντρο στους κόλπους της Europol «που θα χρηματοδοτείται από πραγματικούς πόρους, το οποίο θα ενισχύει τις δυνατότητές μας στην παρακολούθηση του Διαδικτύου, την παρακολούθηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας με στόχο τον εντοπισμό των όπλων και την διακίνησή τους, όπως επίσης την παρακολούθηση των ξένων μαχητών και των δραστηριοτήτων τους».
Πρόκειται για «υποστήριξη στο επιχειρησιακό έργο» των αρμόδιων αρχών στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκρίνισε ο ίδιος.
«Δεν είμαστε το ευρωπαϊκό FBI» επισήμανε.
«Έχουμε προσπαθήσει να κινητοποιήσουμε τα Κράτη για να μοιράζονται τα αντιτρομοκρατικά δεδομένα τους μέσω του κόμβου πληροφοριών της Europol» εξήγησε ο Ρομπ Γουάινραϊτ.
«Έχουν καταγραφεί μεγάλες βελτιώσεις τα τελευταία 2 χρόνια (…) όμως δεν έχουμε ακόμη φθάσει στο επιθυμητό επίπεδο».
Για παράδειγμα αναφορικά με την παρακολούθηση των μετακινήσεων των φερόμενων ξένων μαχητών μεταξύ Ευρώπης, Συρίας και Ιράκ, περίπου 10.000 ύποπτοι «έχουν εισέλθει στα κράτη μέλη και τις χώρες εταίρους σε διεθνές επίπεδο» ανέφερε.
«Καταγράφηκε επίσης διπλασιασμός των πληροφοριών που ανταλλάχθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 ετών» συνέχισε ο ίδιος και 2.000 ονόματα έχουν ταυτοποιηθεί ότι ανήκουν σε πραγματικούς μαχητές, οι υπόλοιποι είναι απλά ύποπτοι ή πρόσωπα που διευκολύνουν τις μετακινήσεις τους.
«Στην Ευρώπη γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον 5.000 Ευρωπαίοι υπήκοοι» ταξίδεψαν στη Συρία, είπε ο Γουάινραϊτ.
«Μάχη εναντίον των εχθρών της ελευθερίας», κήρυξε ο πρωθυπουργός του Βελγίου
«Μάχη κατά των εχθρών της ελευθερίας», κήρυξε σήμερα ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, τη στιγμή που το Βέλγιο θωρακίζεται με έκτακτα μέτρα ασφαλείας κατά της τρομοκρατίας.
Μιλώντας καταχειροκροτούμενος, ενώπιον του βελγικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι καθήκον της δημοκρατίας είναι να πολεμήσει τους εχθρούς της ελευθερίας προασπίζοντας το «κράτος δικαίου». Ο ίδιος κάλεσε στη συνέχεια όλα τα κόμματα σε εθνική ενότητα και πρόσθεσε πως «ο φανατισμός και ο ρατσισμός είναι δηλητήρια που προσπαθούν να διαιρέσουν και να καταστρέψουν». Πρόσθεσε ακόμη ότι «η θέση των τζιχαντιστών που επιστρέφουν στο Βέλγιο είναι στη φυλακή». Ο πρωθυπουργός του Βελγίου συνέχισε την ομιλία του λέγοντας ότι είναι πιθανό να υπάρξουν κι άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις, οι οποίες όμως δεν θα πετύχουν το σκοπό τους. «Κανένας πανικός, κανένας διχασμός, κανένα πνεύμα εκδίκησης δε θα επικρατήσει. Θα ενεργήσουμε με αξιοπρέπεια και αμείλικτη βούληση. Θα προστατέψουμε τις αξίες μας» ανέφερε ο Σ. Μισέλ.
Στο μεταξύ, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, η κυβέρνηση του Βελγίου αποφάσισε ότι πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα ασφαλείας, τα οποία θα επιβαρύνουν το βελγικό προϋπολογισμό για το 2016 με επιπλέον 400 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ των μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας στο Βέλγιο περιλαμβάνονται οι αυστηροί αστυνομικοί έλεγχοι στα σύνορα της χώρας, η κινητοποίηση επιπλέον 520 στρατιωτών των Ειδικών Δυνάμεων, η επέκταση του δικτύου καμερών παρακολούθησης, η καταγραφή δεδομένων των επιβατών αεροπορικών και σιδηροδρομικών μεταφορών, η αναθεώρηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και η φυλάκιση των ξένων μαχητών που επιστρέφουν στο Βέλγιο.