Quantcast
Channel: Λιδωρίκι
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7971

ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ

$
0
0

Τα παιχνίδια της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης

 

Το μήνυμα Τσίπρα για το ασφαλιστικό είχε αποδέκτες τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο αντιπολιτευτικό μέτωπο και το παιχνίδι αυτό της γάτας με το ποντίκι θα συνεχιστεί

Βίκυ Σαμαρά

Νοέμβριος 22 2015 08:16

Adtech Ad

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο το πρωί της Παρασκευής μετά την απώλεια δύο βουλευτών για την κυβερνητική πλειοψηφία κατά την ψηφοφορία για τους πλειστηριασμούς, είχε διπλο στόχο:

Να σταλεί ένα μήνυμα συσπείρωσης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και συναίνεσης προς την αντιπολίτευση, με αφορμή το ασφαλιστικό που θα ψηφιστεί αρχές Δεκεμβρίου και το προσφυγικό, που όλο και γιγαντώνεται.

Το Μαξίμου έσπευσε δε στη συνέχεια να πει κατηγορηματικά “όχι” στα σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης που είχαν αρχίσει εκ νέου να διακινούνται στο πολιτικό παρασκήνιο. Και ο κ.Τσίπρας ξεκαθάρισε τις προθέσεις του δηλώνοντας στο Έθνος της Κυριακής ότι θα καλέσει τις πολιτικές δυνάμεις σε εθνικό διάλογο πρώτα από όλα για το ασφαλιστικό.

Όσον αφορά στη Νέα Δημοκρατία, θα πρέπει να περιμένει την ανάδειξη νέου αρχηγού είτε σήμερα στον πρώτο γύρο, είτε την επόμενη Κυριακή στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Όποιος και να είναι όμως ο νέος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται μάλλον απίθανο η ΝΔ λίγο μετά από μία προεκλογική αντιπαράθεση η οποία έχει αφήσει εσωκομματικά σημάδια να δώσει στήριξη σε ένα τόσο δύσκολο θέμα.

Ο νέος πρόεδρος θα έχει να αντιμετωπίσει τη σκληρή κριτική των ηττημένων εάν επιλέξει αυτή την οδό και το πιθανότερο είναι η ΝΔ να επιχειρήσει ελιγμό δια της αποχής στην ψηφοφορία επί του ασφαλιστικού. Με αυτό τον τρόπο θα προσπαθήσει να ξεφύγει και από τις πιέσεις που είναι βέβαιον ότι θα δεχθεί από τους εταίρους της στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Και αυτό καθεαυτό το σενάριο μίας συγκυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο ενός οικουμενικού σχήματος προκαλεί και θα προκαλέσει ακόμη περισσότερες αναταράξεις στη ΝΔ, καθώς μόνο η πλευρά Μεϊμαράκη φέρεται ανοιχτή σε αυτή τη συζήτηση. Υπάρχει όμως και η ελπίδα σε γαλάζια στελέχη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ σύντομα μπορεί να πέσει και τότε θα πρέπει η ΝΔ να είναι έτοιμη και διαθέσιμη να αποτελέσει εναλλακτική.

Δε λείπουν ωστόσο και εκείνοι που συμφωνούν με όσους στο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι οι περιπτώσεις Παναγούλη και Νικολόπουλου δε θα βρουν μιμητές σε κανένα από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης. Στην περίπτωση των δυσαρεστημένων του ΣΥΡΙΖΑ το δρόμο έδειξε ο Γαβριήλ Σακκελαρίδης επιλέγοντας να παραιτηθεί πριν την ψηφοφορία, ενώ στους ΑΝΕΛ ήταν κοινό μυστικό ότι ο Νίκος Νικολόπουλος ήταν δυσαρεστημένος λόγω της μη υπουργοποίησης του, αλλά και πως φλέρταρε με τη ΝΔ και συγκεκριμένα με τον κ.Μεϊμαράκη.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά πάντως έκλεισε το μάτι στο Μαξίμου μετά τη συνεδρίαση του ενιαίου πολιτικού κέντρου του κινήματος, δηλώνοντας ότι τα αδιέξοδα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δε θα γίνουν αδιέξοδα της χώρας και επαναφέροντας την πρόταση που είχε καταθέσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη προεκλογικά για αλλαγή του εκλογικού συστήματος και κυβέρνηση με συμμετοχή όλων των δυνάμεων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Το Ποτάμι από την πλευρά του εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι “η ομαλότητα έχει δυναμιτισθεί και δυναμιτίζεται συνεχώς από τα ψέματα, την ατζαμοσύνη και τις ιδεοληψίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ”, καθώς και προσωπικά στον κ.Τσίπρα σχολιάζοντας πως: “ ο αρχηγός του διχασμού, ο εμπνευστής του άχρηστου δημοψηφίσματος που μοίρασε στα δύο την Ελλάδα - για να προδώσει στη συνέχεια και αυτούς που τον ακολούθησαν - ζητάει συναίνεση”.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης απέφυγε έτσι τουλάχιστον τη δεδομένη στιγμή να πιάσει το μπαλάκι της συναίνεσης που πέταξε ο πρωθυπουργός, διερωτώμενος πάνω σε ποιο σχέδιο ζητά συναίνεση ο κ.Τσίπρας.

Το Ποτάμι σημειωτέον ότι στις 4 με 6 Δεκεμβρίου έχει συνέδριο, στο οποίο θα συζητηθούν όλα τα θέματα, ενδεχομένως και ζήτημα ηγεσίας. Προφανώς μέχρι τότε, δε θα μπει σε άλλες διαδικασίες.

'Ολη αυτή η συζήτηση πάντως, περί συναίνεσης για την ψήφιση του ασφαλιστικού ή διεύρυνσης της κυβερνητικης πλειοψηφίας, προδίδει την ανησυχία του Μαξίμου για τυχόν απρόβλεπτες εξελίξεις σε επικείμενες ψηφοφορίες, αλλά λειτουργεί και ως πίεση προς τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δια της υπενθύμισης ότι υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που μπορούν να στηρίξουν εάν χρειαστεί.

news247.gr


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7971

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>