ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ..ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ..!!
Μια υπέροχη οικογενειακή Χριστουγεννιάτικη φωτογραφία της οικογένειας του αείμνηστου Γιώργου Ν.Πέτρου – Ταλτογιώργου ..
Xριστούγεννα 1956, η Γιαννούλα Γ.Πέτρου - Αποστολοπούλου , φώναξε το Νίκο Κολοκύθα - Πανουργιά , για να βγάλει μια φωτογραφία να στείλει στον άντρα της Γιώργο στην Αμερική. Φώναξε δε και τη Μαρία - Γιούλα Χαρ. Δρόσου , την Ελένη Παν.Κλώσσα ( εγγονή του Κλωσσοθανάση ) με τα παιδιά της Αποστ.Γ.Πέτρου , Μαρία Γ.Πέτρου, Νικ.Γ.Πέτρου .
Αρχείο Μαρίας Γ.Πέτρου - Νταλάκα
******
Καλησπέρα Λιδορικιώτες όλου του κόσμου ..
Καλησπέρα στους φίλους του Λιδορικιού και της εφημερίδας μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης ..
ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΗΜΕΡΑ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015
Ανατολή Ήλιου: 07:18
Δύση Ήλιου: 17:07
Σελήνη 19 ημερών
- Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό
- NEO!Γιορτάζουν: Φαίδρα, Φαίδρος,Φιλούμενος, Φιλουμένη.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
μ. Χ.
1899
Ο ελβετός επιχειρηματίας Χανς Γκάμπερ ιδρύει την ποδοσφαιρική ομάδα της Μπαρτσελόνα.
1912
Αρχίζει οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για τηνκατάληψη των Ιωαννίνων, κατά τη διάρκεια του Α'Βαλκανικού Πολέμου.Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τις οχυρωμένες θέσεις Μεγάλο και Μικρό Μπισδούνι και Πεστά.
1964
Στο αίμα πνίγεται ο επίσημος εορτασμός στον Γοργοπόταμογια την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυραςαπό αντιστασιακούς το 1942. Έκρηξη στο χώρο της εκδήλωσης προκαλεί τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό 45.
1967
Πιπινέληςκαι Τσαγλαγιαγκίλ συμφωνούν στην απόσυρση της Ελληνικής Μεραρχίας από την Κύπρο, μετά τα γεγονότα στη Κοφίνου. Την ίδια ώρα, πολεμικά αεροπλάνα της Τουρκίας υπερίπτανται πάνω από τη Λευκωσία και το Προεδρικό Μέγαρο, όπου συσκέπτονταν ο Σάιρους Βανς με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.
1975
Ο Μπιλ Γκέιτς και ο Πολ Άλεν ονομάζουν τη νέα εταιρία που ίδρυσαν Microsoft (Microcomputer Software).
2009
Ο Αντώνης Σαμαράςεκλέγεται από τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών νέος πρόεδρος τηςΝέας Δημοκρατίας, με ποσοστό 50,6%, επικρατώντας της Ντόρας Μπακογιάννηπου λαμβάνει 39,72% και του Παναγιώτη Ψωμιάδη που λαμβάνει 10,22%. Στις κάλπες προσήλθαν 782.136 ψηφοφόροι.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/2911#ixzz3stX1vY3j
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
μ. Χ.
1882
Ανρί Φαμπρ, γάλλος αεροπόρος, εφευρέτης του υδροπλάνου. (Θαν. 30/6/1984)
1915
Γιουτζίν Πόλεϊ, αμερικανός μηχανικός, εφευρέτης του ασύρματου τηλεχειριστηρίου της τηλεόρασης.(Θαν. 20/5/2012)
1925
Ερνστ Χάπελ, αυστριακός ποδοσφαιριστής και προπονητής ποδοσφαίρου. (Θαν. 14/11/1992)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/2911#ixzz3stXUpS7N
ΘΑΝΑΤΟΙ
μ. Χ.
1924
Τζιάκομο Πουτσίνι, ιταλός συνθέτης. («Τόσκα») (Γεν. 22/12/1858)
1986
Κάρι Γκραντ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Άρτζιμπαλντ Αλεξάντερ Λιτς, άγγλος ηθοποιός. (Γεν. 18/1/1904)
2001
Τζορτζ Χάρισον, βρετανός κιθαρίστας και συνθέτης, ένας από τους τέσσερις Beatles. (Γεν. 25/2/1943)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/2911#ixzz3stXdnwzP
Τραγωδία στο Γοργοπόταμο
Πλήθος κόσμου κάτω από την ιστορική γέφυρα, λίγο πριν το δυστύχημα...
639
Στις 29 Νοεμβρίου 1964 χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκε στον Γοργοπόταμο για να τιμήσουν την 22η επέτειο από την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας, που αποτέλεσε μία από τις κορυφαίες αντιστασιακές πράξεις του Β'Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν η πρώτη φορά που εορτασμός διοργανώθηκε από το επίσημο ελληνικό κράτος.
Στην κυβέρνηση βρισκόταν η Ένωση Κέντρου με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Το πολιτικό κλίμα ήταν βαρύ από την παραίτηση του αναπληρωτή Υπουργού Συντονισμού Ανδρέα Παπανδρέου, λίγες μέρες νωρίτερα. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Ελευθερία», προσκείμενη στον Υπουργό Οικονομικών Κώστα Μητσοτάκη, τον είχε κατηγορήσει για χαριστικές αναθέσεις μελετών και έργων σε φιλικά του πρόσωπα («Σκάνδαλο Σκιαδαρέση») και ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε υποβάλλει την παραίτησή του για «να υπερασπισθεί την αθωότητα και την πολιτική του εντιμότητα».
Η τελετή στον Γοργοπόταμο κυλούσε ομαλά, μέχρι του σημείου που πολλοί από τους παρευρισκόμενους άρχισαν να διαμαρτύρονται, επειδή δεν επετράπη στις αντιστασιακές οργανώσεις να καταθέσουν στεφάνια. Στη συνέχεια, το πλήθος, που προερχόταν κυρίως από την Αριστερά, αποδοκίμασε την κυβερνητική αντιπροσωπεία υπό τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Μιχάλη Παπακωνσταντίνου. Ακολούθησε πανδαιμόνιο, διακοπή της τελετής και αποχώρηση των επισήμων.
Ήταν 1:22 μετά το μεσημέρι, όταν ακούστηκε μια ισχυρότατη έκρηξη στο χώρο του συγκεντρωμένου πλήθους, που σκόρπισε το θάνατο και τον πανικό. Κάποιος είχε πατήσει μια νάρκη κατά προσωπικού, με αποτέλεσμα 13 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους (Γεώργιος Γιαννακούλης, Νικόλαος Δασόπουλος, Κωνσταντίνος Κανιούρας, Χρήστος Κεστίνης, Κωνσταντίνος Λεμπέσης, Κική Λιακοπούλου, Κωνσταντίνα Μπότη, Δημήτριος Μυλωνάς, Ηρωδιών Παπαζαχαρίου, Απόστολος Πολύμερος, Ασημούλα Ραχιώτη, Κωνσταντίνος Τσαρουχάς, Δήμος Τσιντικίδης) και πάνω από 45 να τραυματισθούν.
Στην αρχή δημιουργήθηκε σύγχυση και κάποιοι από το πλήθος νόμισαν ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί. Στράφηκαν με άγριες διαθέσεις κατά των ανδρών της Χωροφυλακής, νομίζοντας ότι αυτοί πυροβόλησαν. Τελικά, επικράτησε σύνεση και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
Το τραγικό γεγονός αποδόθηκε αμέσως από την Αριστερά σε σαμποτάζ ακροδεξιών κύκλων ή επιχείρηση οργανωμένη από τις αμερικανικές υπηρεσίες. Τις επόμενες μέρες επικράτησε μεγάλη ένταση. Το επίσημο πόρισμα από τις έρευνες που ακολούθησαν υιοθέτησε την εκδοχή του ατυχήματος από παλιά νάρκη που είχε τοποθετηθεί εκεί το 1947 και δεν είχε περισυλεγεί κατά την εκκαθάριση της περιοχής δέκα χρόνια αργότερα. Το πόρισμα αμφισβητήθηκε από την Αριστερά, η οποία, όμως, προτίμησε να χαμηλώσει τους τόνους για να μην οξύνει περαιτέρω την κατάσταση.
Από τα επεισόδια κατά των αστυνομικών που ακολούθησαν την έκρηξη συνελήφθησαν 18 άτομα, ανάμεσά τους ο στρατηγός Αυγερόπουλος του ΕΛΑΣ και ο στρατηγός Κοσίντας του ΕΔΕΣ. Αρκετοί από τους κατηγορουμένους προφυλακίστηκαν μέχρι την έναρξη της δίκης, που άρχισε στη Λαμία στις 26 Μαΐου 1965. Το δικαστήριο εξέδωσε την ετυμηγορία τους στις 17 Ιουνίουκαι καταδίκασε τους 12 σε ποινές φυλακίσεως έως τρία χρόνια και αθώωσε τους έξι. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/354#ixzz3stY2HzzF
Microsoft: Το χρονικό
της «γέννησης» ενός γίγαντα
Ο Πολ Άλεν και ο Μπιλ Γκέιτς
439
29 Νοεμβρίου 1975: Δύο νεαροί φερέλπιδες επιχειρηματίες, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Πολ Άλεν, ονομάζουν τη νεοσύστατη εταιρία τους «Microsoft». Μια επιχείρηση, που έμελλε τα επόμενα χρόνια να εξελιχθεί σε μια γιγάντια εταιρία, σχεδόν μονοπωλιακού χαρακτήρα, στο χώρο της πληροφορικής.
Η περιπέτεια του Μπιλ Γκέιτς με τους υπολογιστές ξεκίνησε στα 13 του χρόνια, στο διακεκριμένο Γυμνάσιο του Λέικσαϊντ, στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Στο ίδιο σχολείο φοιτούσε και ο κατά δύο χρόνια μεγαλύτερός του Πολ Αλεν, που μοιραζόταν το ίδιο πάθος για τις νέες τεχνολογίες.
Η φιλία τους συνεχίστηκε και στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, λίγα χρόνια αργότερα. Φοιτητές όντες, οι δυο τους συνεταιρίστηκαν προκειμένου να δημιουργήσουν την πρώτη γλώσσα προγραμματισμού για τους προσωπικούς υπολογιστές, με βάση τη γλώσσα BASIC.
Η δουλειά τους έγινε γρήγορα γνωστή και προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών της εποχής. Η εταιρία υπολογιστών MITS εξεδήλωσε την επιθυμία να συνεργαστεί μαζί τους και οι δύο φίλοι δημιούργησαν τη Microsoft προκειμένου να την προμηθεύουν με μικροϋπολογιστικό λογισμικό - microcomputer software στ'αγγλικά. Από τα πρώτα συνθετικά των δύο αυτών λέξεων προήλθε και η ονομασία της νέας εταιρίας.
Ο φόρτος εργασίας δεν επέτρεψε στον Μπιλ Γκέιτς να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Χάρβαρντ, παρά μόνο πολλά χρόνια αργότερα, όταν ήταν ήδη φτασμένος επιχειρηματίας και ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/37#ixzz3stYGWkUs
Η ιστορία της Μπαρτσελόνα
611
Αθλητικό σωματείο με έδρα τη Βαρκελώνη της Καταλωνίας, περιοχής της Ισπανίας. Προφέρεται Μπαρθελόνα στα ισπανικά, Μπαρσελόνα στα καταλανικά (Μπάρσα, χαϊδευτικά). Η Μπαρτσελόνα ή Μπάρτσα, όπως τη γνωρίζουμε στην Ελλάδα, είναι πασίγνωστη για το ποδοσφαιρικότης τμήμα και δευτερευόντως για την ομάδα του μπάσκετ. Διατηρεί, επίσης, τμήματα στίβου, ράγκμπι, μπέιζμπολ, χόκεϊ σάλας, χόκεϊ επί πάγου και επί χόρτου, χάντμπολ, παγοδρομιών, ποδηλασίας, βόλεϊμπολκαι ποδοσφαίρου σάλας (φούτσαλ).
Είναι ο δεύτερος πλουσιότερος σύλλογος του κόσμου, με έσοδα που αγγίζουν τα 420 εκατομμύρια ευρώ (2006). Στη φανέλα της δεν διαφημίζει εμπορική φίρμα, αλλά την Unicef, την οποία ενισχύει με 1,2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Διαθέτει 156.366 εγγεγραμμένα μέλη, που εκλέγουν τον πρόεδρο του συλλόγου και 1.782 λέσχες φίλων της σε όλο τον κόσμο (2006).
Η Μπαρτσελόνα δεν είναι απλώς μια ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά μια ιδέα, ένα σύμβολο. Σύμβολο υπερηφάνειας των Καταλανών και του πόθου τους για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία από τη Μαδρίτη, σύμβολο κοινωνικών και αντιδικτατορικών αγώνων. Και φυσικά, η αιώνια αντίπαλός της Ρεάλ (Ελ Κλάσικο), που εκπροσωπεί την κεντρική εξουσία της Μαδρίτης και το Στέμμα, αλλά και της συμπολίτισσάς της Εσπανιόλ, που αντιπροσωπεύει τους βασιλόφρονες και τους κεντριστές της Καταλωνίας.
Η Μπαρτελόνα ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ελβετού επιχειρηματία Χανς Γκάμπερ. Στις 22 Οκτωβρίου 1899, ο Γκάμπερ δημοσίευσε μια αγγελία στις εφημερίδες της περιοχής, αναζητώντας ποδοσφαιριστές για τη δημιουργία ποδοσφαιρικής ομάδας. Στις 29 Νοεμβρίου 1899 οι ενδιαφερόμενοι συγκεντρώθηκαν στο Γυμνάσιο Σόλε και ίδρυσαν την ομάδα που πήρε το όνομα της πόλης. Στη συνάντηση εκείνη επελέγησαν και τα χρώματα της Μπαρτσελόνα, το μπλε και το γκρενά, που ήταν τα χρώματα της ελβετικής Βασιλείας (FC Basel), της ομάδας που υποστήριζε ο Γκάμπερ. Εξ ου και το προσωνύμιο μπλαουγκράνα, με το οποίο είναι γνωστή η Μπαρτσελόνα.
Χανς Γκάμπερ
Γρήγορα, η νέα ομάδα, υπό την καθοδήγηση του Γκάμπερ, ξεπέρασε τα σύνορα της Καταλωνίας κι έγινε μία από τις μεγάλες δυνάμεις του ισπανικού ποδοσφαίρου. Το 1902 αγωνίστηκε στον πρώτο μεγάλο τελικό της ιστορίας της, στο Κύπελλο του Βασιλιά (Copa del Rey), όπως ονομάζεται ο θεσμός του Κυπέλλου στην Ισπανία, αλλά έχασε από τη Βισκάγια με 2-1. Στις 14 Μαρτίου 1909 η Μπαρτσελόνα απέκτησε το πρώτο της γήπεδο χωρητικότητας 6.000 θέσεων, αλλά μέχρι το τέλος του χρόνου οι ανάγκες της είχαν μεγαλώσει, καθώς τα μέλη της είχαν ξεπεράσει τα 10.000.
Έτσι, μετακόμισε στο Λες Κορτς, χωρητικότητας 20.000 θέσεων, που με την πάροδο του χρόνου έφθασε τις 60.000 και τη φιλοξένησε ως τις αρχές της δεκαετίας του '50. Την εποχή αυτή στην ομάδα αγωνίστηκε ο Παουλίνο Αλκάνταρα, που με 356 γκολ στο ενεργητικό του παραμένει ο πρώτος σκόρερ της Μπαρτσελόνα. Ως το 1925 που ο Γκάμπερ παρέμεινε στην προεδρία της ομάδα, η Μπαρτσελόνα κατέκτησε 5 Κύπελλα Ισπανίας και άλλα μικρότερα έπαθλα, καθώς το πρωτάθλημα, η γνωστή μας Σέριε, άρχισε το 1928. Στην ομάδα αγωνίστηκαν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, όπως οι Σαχίρμπαμπα, Σαμιτιέρ, Ζαμόρα, Πλάτκο και Σεσούμαγκα.
Από τα μέσα της δεκαετίας του '20 η Μπαρτσελόνα οπισθοχωρεί και χάνει την αίγλη της για πολιτικούς λόγους. Στις 14 Ιουνίου 1925 οι οπαδοί της σε μια έκρηξη καταλανικού εθνικισμού γιουχάρουν τον ισπανικό εθνικό ύμνο και ο δικτάτορας Πρίμο Ντε Ριβέρα επιβάλλει εξάμηνη διακοπή των λειτουργιών της και την αποβολή του Γκάμπερ από την προεδρία της. Η ομάδα αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα και από τη μείωση των μελών της.
Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου (1936 - 1939), η Μπαρτσελόνα, όπως και όλη η Καταλωνία, τάσσεται με το πλευρό των Δημοκρατικών. Ο πρόεδρός της Ζόζεπ Σουνιόλ εκτελείται από τους εθνικιστές του στρατηγού Φράνκο. Η ομάδα περιοδεύει στις ΗΠΑ και το Μεξικό, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για τον αγώνα. Συχνά, τα γραφεία των συνδέσμων της γίνονται στόχος βομβιστικών επιθέσεων από τους Φαλαγγίτες του Φράνκο.
Η ομάδα της Μπαρτσελόνα το 1903
Με την επικράτηση του Φράνκο το 1939 αρχίζουν τα μαύρα χρόνια για την Μπαρτσελόνα, καθώς ο δικτάτορας πριμοδοτούσε σκανδαλωδώς την αγαπημένη του Ρεάλ Μαδρίτης, που αποτελούσε το σύμβολο της ενωμένης Ισπανίας, σε αντίθεση με την Μπαρτσελόνα, που αντιπροσώπευε τις αποσχιστικές τάσεις της Καταλωνίας. Η Μπαρτσελόνα τότε εξαναγκάστηκε να αφαιρέσει την καταλανική σημαία από το σήμα της και να ισπανοποιήσει το όνομά της. Όμως, το γήπεδό της παρέμεινε ένα από τα λίγα μέρη, που μπορούσε ο κόσμος να μιλήσει ελεύθερα τα καταλανικά.
Χαρακτηριστικό είναι και το επεισόδιο του 1943. Στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ισπανίας η Μπαρτσελόνα νίκησε 3-0 τη Ρεάλ. Στον επαναληπτικό της Μαδρίτης οι παίκτες της δέχθηκαν στα αποδυτήρια την επίσκεψη ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Φράνκο, ο οποίος τους υπενθύμισε ότι «παίζουν ποδόσφαιρο χάρις στη μεγαλοψυχία του καθεστώτος». Οι ποδοσφαιριστές της Μπάρτσα πανικοβλήθηκαν και έχασαν με κατεβασμένα τα χέρια 11-1.
Παρά τη δύσκολη πολιτική κατάσταση, η ομάδα σήκωσε κεφάλι και πέτυχε αξιόλογες διακρίσεις τη δεκαετία του '40 και του '50. Τη φανέλα της φόρεσαν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, όπως οι Σέζαρ, Ράμαλετς, Βελάσκο, Τσίμπορ, Κότσιτς και Κουμπάλα, που από πολλούς θεωρείται ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που φόρεσε την κυανέρυθρη φανέλα. Το 1954 η ομάδα μετακόμισε στο αχανές Καμπ Νουκαι το 1958 είχε και την πρώτη της ευρωπαϊκή διάκριση με την κατάκτηση του Κυπέλλου Εκθέσεων (νυν Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ).
Η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ το 2006
Το 1978 ήταν μια σημαδιακή χρονιά για την Μπαρτσελόνα. Στην προεδρία του συλλόγου εξελέγη ο 56χρονος εργολάβος οικοδομών Ζοζέπ Νούνιεζ, που υποσχέθηκε να κάνει την Μπάρτσα παγκόσμια δύναμη και οικονομικά αυτάρκη. Το 2000, όταν παρέδωσε την προεδρία στον Ζοάν Γκασπάρτ, είχε επιτύχει και τους δύο στόχους του. Η Μπαρτσελόνα με 7 πρωταθλήματα, 7 Κύπελλα, 5 σούπερ κύπελλα Ισπανίας, 1 Τσάμπιονς Λιγκ, 3 Κύπελλα Κυπελλούχωνκαι 2 Ευρωπαϊκά Σουπερ - Καπ ήταν η ομάδα που ονειρεύονταν οι οπαδοί της.
Τη φανέλα της την περίοδο Νούνιεζ φόρεσαν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, όπως οι Σούστερ, Θουμπιθαρέτα, Γκουαρντιόλα, Μπακέρο, Λίνεκερ, Μπεγκιριστάιν, Γκοϊγκοετσέα, Χάτζι, Κούμαν, Λάουντρουπ, Ρομάριο, Στόιτσκοφ, Μαραντόνα, Φίγκο, Κλάιφερτ, Τζιοβάνι (Ολυμπιακός, Εθνικός) και Ριβάλντο (Ολυμπιακός, ΑΕΚ). Πιο επιτυχημένος προπονητής ήταν ο παλιός της παίχτης Γιόχαν Κρόιφ με 11 τίτλους.
Μετά την παρένθεση Γκασπάρτ (2000 - 2003), η Μπαρτσελόνα ξαναβρέθηκε στο δρόμο των επιτυχιών, με πρόεδρο τον Ζοάν Λαπόρτα, προπονητή τον Φρανκ Ράικαρντ και παίκτες, όπως οι Ροναλντίνιο, Ανρί, Μέσι, Ντέκο, Ετό, Ζιουλί, Πουγιόλ Ινιέστα και Τσάβι.
Το 2008 ξεκίνησε η τετραετία των μεγάλων επιτυχιών και του «εξωπραγματικού» ποδοσφαίρου («ποδόσφαιρο playstation» ονομάστηκε) για την Μπαρτσελόνα, με προπονητή τον παλιό της παίχτη Πεπ Γκουαρντιόλα και μεγάλο αστέρι τον αργεντίνο Λιονέλ Μέσι. Έως τις 27 Απριλίου 2012, οπότε ολοκληρώθηκε η εποχή Γκουαρντιόλα στους «μπλαουγκράνα», η Μπαρτσελόνα κατέκτησε 14 από τους 19 τίτλους που διεκδίκησε.
Τίτλοι
- Πρωταθλήματα Ισπανίας (23): 1929, 1945, 1948, 1949, 1952, 1953, 1959, 1960, 1974, 1985, 1991, 1992, 1993, 1994, 1998, 1999, 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013, 2015.
- Κύπελλα Ισπανίας (27): 1910, 1912, 1913, 1920, 1922, 1925, 1926, 1928, 1942, 1951, 1952, 1953, 1957, 1959, 1963, 1968, 1971, 1978, 1981, 1983, 1988, 1990, 1997, 1998, 2009, 2012, 2015.
- Σούπερ-Κύπελλα Ισπανίας (11): 1983, 1991, 1992, 1994, 1996, 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013.
- Λιγκ-Καπ Ισπανίας (2): 1982, 1986.
- Τσάμπιονς Λιγκ (5): 1992, 2006, 2009, 2011, 2015.
- Κύπελλα Κυπελλούχων (4): 1979, 1982, 1989, 1997.
- Κύπελλα ΟΥΕΦΑ (3): 1958, 1960, 1966.
- Ευρωπαϊκά Σούπερ-Καπ (4): 1992, 1997, 2009, 2011.
- Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων (2): 2009, 2011.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/355#ixzz3stYcSiEL
Η ιστορία της Lancia
82
Ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία, που από το 1969 ανήκει στον όμιλο της FIAT. Ιδρύθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1906 από τον 25χρονο τότε Βιτσέντζο Λάντσια (1881 - 1937), ένα οραματιστή μηχανικό και δοκιμαστή αυτοκινήτων, που δούλευε για τη FIAT.
Χρειάστηκε λιγότερο από ένα χρόνο για να δημιουργήσει το πρώτο αυτοκίνητο, το οποίο ονόμασε «Άλφα». Από τότε όλα τα μοντέλα της Λάντσια (Lancia: Λάντσα η σωστή προφορά στα ιταλικά) χρησιμοποιούν ελληνικά γράμματα ή λέξεις (Ypsilon, Lambda, Hyena, Thema, Thesis κλπ).
Το 1937 ο Λάντσια δημιουργεί το πρώτο του αριστούργημα, την Aprilia, που σχεδόν εβδομήντα χρόνια μετά την κυκλοφορία της εντυπωσιάζει με τις καθαρές γραμμές και την προηγμένη τεχνολογία της. Όμως, δεν πρόλαβε να τη δει στους δρόμους, καθώς πέθανε στα 56 του από καρδιακή προσβολή, τον Φεβρουάριο του 1937.
Η Lancia από εκείνα τα χρόνια είναι γνωστή για τις πολλές της καινοτομίες στο τομέα της αυτοκίνησης. Ήταν η πρώτη που καθιέρωσε το κιβώτιο ταχυτήτων τεσσάρων σχέσεων, το δυναμό υψηλής τάσης και την περιστροφική αντλία νερού. Δημιούργησε και προχώρησε στην κατασκευή των κινητήρων V4 και V6. Μεταγενέστερα συνεισέφερε σημαντικά στη δημιουργία των κινητήρων V8 και V12.
Μετά τον θάνατο του Βιτσέντσο, η Lancia πέρασε στα χέρια της γυναίκας και του γιου του. Δεν μπόρεσε, όμως, να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό και έφθασε στα όρια της χρεωκοπίας το 1969. Η ένταξή της στο άρμα της FIAT ήταν μονόδρομος.
Η Lancia έχει γράψει ιστορία και στο χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, καθώς παραμένει η πιο πολυνίκης ομάδα στην ιστορία των ραλί. Έχει κατακτήσει τα πρωταθλήματα κατασκευαστών με τα μοντέλα Fulvia (1974), Stratos (1974, 1975, 1976), 037 (1983) και Delta (1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1992).
Από το 2003 η μητρική FIAT προσδιόρισε τον ρόλο της μέσα στον όμιλο. H Lancia θα διαθέτει μία γκάμα από μοντέλα, που το κύριο χαρακτηριστικό τους θα είναι η πολυτέλεια, η κομψότητα και η άνεση, ενώ δεν θα υστερούν σε επιδόσεις.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/193#ixzz3stYwlx9J
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Λιδορίκι , Χριστούγεννα 2007 , ένας αγαπημένος χωριανός , φίλος αλλά και..κουμπάρος , ο Βασίλης Ρέλλος “ ψαίνει “ (..το..ψήνει στα..Λιδορικιώτικα ) το κοντοσούβλι του για να επακολουθήσει η..γενική επίθεση ..
Αυτές τις υπέροχες “ ανθρώπινες “ φωτογραφίες , όπως και πολλές άλλες , μπορείτε να τις δείτε στην “ ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑΣ “ , photolidoriki.blogspot.com , βοηθήστε όλοι να συγκεντρώσουμε παλιές , αλλά και νέες , φωτογραφίες απ’ την Λιδορικιώτικη ζωή , για να μείνουν..αθάνατες ..
Αρχείο Βασ. Ρέλλου
Ο ΑΥΡΙΑΝΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΛΙΔΟΡΙΚΙ
Δευτέρα
30/11
02:00
6°C
70%
2 Μπφ B
9 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
08:00
58%
2 Μπφ B
9 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
14:00
13°C
37%
3 Μπφ Δ
16 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
20:00
9°C
57%
2 Μπφ ΒΔ
9 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
“ …ΤΕΛΙΚΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ..ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ;;;…”
Κοντεύουν οι..” γιορτάδες “ των Χριστουγέννων φίλοι μου , κι’ ο κόσμος ακόμα δεν μπορεί να το πιστέψει , αλλιώς ήξεραν οι Λιδορικιώτες τα Χριστούγεννα κι’ αλλιώς φυσικά τα περνούσαμε , οικογενειακά , με φίλους και..συγγενείς , με τα παιδιά και τα εγγόνια μας , και με τα ..δωράκια μας , έστω και λιγοστά , τώρα όμως ; Βαλαντωμένοι οι γονείς και οι παππούδες , που δεν έχουν δυστυχώς τη δύναμη να αγοράσουν έστω και ένα δωράκι στους δικούς τους ..
Βέβαια , δεν θα στερηθούμε μόνον αυτά τα δωράκια , όχι βέβαια , πολλά απ’ εκείνα που..είχαμε , θα στερηθούμε , αλλά..δεν μπορούμε να κάνουμε κι’ αλλιώς ..
Και ενώ ο κόσμος καίγεται κυριολεκτικά , παιδιά πεινάνε , οικογένειες ολόκληρες , πεινάνε , πρόσφυγες και μετανάστες ζουν μέρα νύχτα στις πλατείες , και..” λιάζονται “ κατά την κυρά..Τασιούλα , ενώ α[‘ την άλλη πλευρά το απίθανο αυτό Κράτος καταβροχθίζει τα λιγοστά ευρώπουλα σε..φιγούρες και φωτογραφίσεις ..
Άσε που καθημερινά , βλέπεις στα κανάλια και τις εφημερίδες , φωτογραφίες..φωτογραφίες..ιερωμένων με τους ολόχρυσους σταυρούς και με τα..χρυσοκέντητα άμφιά τους , καλοθρεμμένους και..ροδοκόκκινους , να φωτογραφίζονται , με..περίσσιο θράσος , και..αλαζονεία , να μοιράζουν ένα πιάτο φαγητό , πληρωμένο από άλλους φυσικά , στους σκελετωμένους , πεινασμένους συνανθρώπους μας , κι’ αναρωτιέται ο καθένας , “ ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΣΕΝΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΊ ; ΓΙ’ ΑΑΥΤΟΥΣ…ΣΤΑΥΡΩΘΗΚΕΣ ;
Θα δείτε αυτές τις μέρες , πράματα που θα σας..σοκάρουν , να εκμεταλλευόμαστε την δυστυχία συνανθρώπων μας , για να βγάλουμε φωτογραφίες μας , ικανοποιώντας την..μωροφιλοδοξία μας , αδιαφορώντας για το δίνοντας ένα πιάτο φαγητό ..” μετά..φωτογραφίσεως, βεβαίως ..βεβαίως , ΠΛΗΓΩΝΟΥΜΕ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ , ΤΗΝ ΗΔΗ ΚΟΥΡΕΊΑΣΜΈΝΗ ΑΞΙΟΠΡΈΠΕΙΑ ΤΩΝ ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ …
Και βλέποντας όλα αυτά τα..” Χάλια “, περιμένουμε με..αγωνία να εμφανιστούν οι μαυροφορεμένες κυρίες , ΣΤΗΝ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ ΑΓΟΡΑ , και σεμνά και ..ταπεινά , να πληρώσουν τους λογαριασμούς των δυστυχισμένων συνανθρώπων μας , ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΝΟΙΏΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΊΣ ΛΙΓΗ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ , μετά την καθημερινή αηδία ..
Ας ελπίσουμε αγαπημένοι μου φίλοι , πως ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΗΣ ΧΩΗΣ ΜΑΣ , ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΤΟΝΊΣΟΥΜΕ ΠΩΝ ΜΠΟΡΟΎΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΑΝΘΡΏΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ , ΧΩΡΙΣ ..ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕΙΣ..ΦΑΝΦΑΡΕΣ ΚΑΙ…ΤΑΜΠΟΥΡΛΑ ..ΑΘΟΡΥΒΑ , ΣΕΜΝΑ , ΚΡΥΦΑ ΚΑΙ..ΤΑΠΕΙΝΆ , ΝΟΙΩΘΟΝΤΑΣ , ΕΤΣΙ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΑΓΑΛΛΙΑΣΗ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ …
Καλώς να τις δεχτούμε φίλοι μου τις “ γιορτάδες “
Απ’ το “ Λιδωρίκι “ με αγάπη …Κ.Κ.-