Quantcast
Channel: Λιδωρίκι
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7971

ΟΜΠΡΕΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΤΣΗ

$
0
0

 

02.12.2015

Δέκα χρόνια στηρίζει τους Ελληνες, παρέχοντας γεύματα σε μαθητές, συσσίτια και περίθαλψη σε φτωχούς, εξοπλισμό σε νοσοκομεία και υποτροφίες

Δέκα χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στην ελληνική κοινωνία συμπληρώνει φέτος το Κοινωφελές Iδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, που επεκτείνει τις δράσεις του στους τομείς της Εκπαίδευσης, των Επιστημών, της Υγείας, της Κοινωνικής Πρόνοιας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και του Περιβάλλοντος, με σκοπό να δημιουργήσει μια «ομπρέλα προστασίας» για τους αδύναμους και να δώσει ελπίδα και όραμα στη νέα γενιά. Με τη χώρα να βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης, προτεραιότητες του Ιδρύματος είναι σήμερα η ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, η βελτίωση υποδομών, η ενδυνάμωση ΜΚΟ και η ανάπτυξη κοινωνικών δομών, η επιβράβευση της ακαδημαϊκής και ερευνητικής παραγωγής, και η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Ελλάδας.
Από τις αρχές του έτους το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση δραστηριοποιείται έντονα στον τομέα της επισιτιστικής ασφάλειας ενισχύοντας συσσίτια, Κοινωνικά Παντοπωλεία και πρωτοβουλίες της Τράπεζας Τροφίμων, και συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Διατροφή» (ή πρόγραμμα «Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής»), με σκοπό την παροχή δωρεάν γευμάτων σε 15.000 μαθητές σε 150 σχολεία της χώρας. Το Ιδρυμα στηρίζει επίσης το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, τα προγράμματα που υλοποιεί η μη κερδοσκοπική εταιρία «Μπορούμε» με στόχο τη διάθεση ανεκμετάλλευτων αγροτικών προϊόντων σε ιδρύματα και την ευαισθητοποίηση του κοινού για το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων, ενώ το περασμένο καλοκαίρι ανέλαβε και το κόστος σίτισης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που βρήκαν «καταφύγιο» στη Σάμο.
Οι παραπάνω δράσεις αποτελούν συνέχεια των πρωτοβουλιών που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του 2014, όταν το Ιδρυμα πρόσφερε 5.000 δέματα τροφίμων σε ευάλωτες οικογένειες και 2.000 μικρά γεύματα σε μαθητές. Ανέλαβε επίσης τα έξοδα ανακαίνισης των κτιριακών εγκαταστάσεων του «Κέντρου Αγάπης Ελευσίνας», εξασφάλισε το πετρέλαιο της χρονιάς σε οργανισμούς παιδικής προστασίας και υποστήριξε 50 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας.
Στον τομέα της Υγείας, το Ιδρυμα προχώρησε στη δημιουργία του πρώτου σύγχρονου Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας για ογκολογικούς ασθενείς, στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Αγιος Σάββας», με δυνατότητα υποδοχής 30.000 ασθενών και υλοποίησης 3.800 χειρουργικών επεμβάσεων ετησίως. Επιπλέον, αναβάθμισε τις υποδομές νοσοκομείων και μονάδων υγείας, δώρισε ιατρικό εξοπλισμό σε νοσηλευτικά ιδρύματα, όπως το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς», το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας - Πειραιά «Ο Αγιος Παντελεήμων», παρείχε πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε χιλιάδες παιδιά και ηλικιωμένους, και οδοντιατρική κάλυψη σε απόρους και ανασφάλιστους πολίτες.
Στο μέτωπο της Παιδείας υλοποιείται εδώ και τρία χρόνια το πρόγραμμα «Μαθαίνουμε Παρέα», με εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σε Μακεδονία, Θράκη, Ιόνιο, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και βορειοανατολικό Αιγαίο, ενώ πολύ σύντομα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και σχολεία της Στερεάς Ελλάδας, της δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Κρήτης, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Στην πρώτη περίοδο υλοποίησης του προγράμματος (σχολική χρονιά 2013-2014), ξεδιπλώθηκε ένα πλούσιο «ψηφιδωτό» δράσεων για 650 μαθητές, ενώ πέρυσι 680 παιδιά είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στην τεχνολογία και τις τέχνες.
Το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση «τρέχει» επίσης προγράμματα υλικοτεχνικής υποστήριξης σχολείων (παροχή ηλεκτρικών συσκευών, ξύλινων πάγκων, εκπαιδευτικού υλικού κ.ά.), στηρίζει οικονομικά τις ελληνικές αποστολές που συμμετέχουν σε διεθνείς μαθητικούς διαγωνισμούς και Μαθηματικές Ολυμπιάδες, χρηματοδοτεί την εκπόνηση επιστημονικών μελετών από ερευνητικές ομάδες και υλοποιεί προγράμματα υποτροφιών για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μόνο το 2014 χορηγήθηκαν 45 νέες υποτροφίες, ενώ από το 2005 μέχρι σήμερα χορηγήθηκαν συνολικά 429 υποτροφίες (στον αριθμό αυτόν δεν υπολογίζονται οι χιλιάδες υποτροφίες που χορηγήθηκαν από το Ιδρυμα Υποτροφιών Ηλείων Ιωάννη Σ. Λάτση, που από το 2011 ένωσε τις δυνάμεις του με το Κοινωφελές ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση).
Το πανελλαδικό πρόγραμμα προπτυχιακών υποτροφιών αφορά νεοεισαχθέντες φοιτητές σε ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, και προκηρύσσεται συνήθως τον Σεπτέμβριο, με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Το πρόγραμμα μεταπτυχιακών υποτροφιών στηρίζει αποφοίτους ελληνικών ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, οι οποίοι θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές σε πανεπιστήμια της χώρας μας ή του εξωτερικού. Η προκήρυξή του ανακοινώνεται συνήθως τον Μάρτιο, ενώ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις επιδόσεις, στην εκπαιδευτική εξέλιξη, στις μελλοντικές επιδιώξεις, καθώς και στην κοινωνική και οικονομική κατάσταση των υποψηφίων.
Σημαντικό μερίδιο των δωρεών και χρηματοδοτήσεων του Ιδρύματος διεκδικούν επίσης οι τομείς του Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το Ιδρυμα στηρίζει θεσμούς που ενθαρρύνουν τη μαθητική καλλιτεχνική δημιουργία, καλύπτει το κόστος συμμετοχής σχολείων (μαθητές των οποίων αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες) στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», ενώ κάθε χρόνο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ο Κύκλος των Μουσείων», εκδίδει λευκώματα αφιερωμένα σε αρχαιολογικά μουσεία της χώρας, που διανέμονται δωρεάν σε βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια, ιδρύματα, αρχαιολογικές υπηρεσίες, φορείς πολιτισμού και έρευνας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το Ιδρυμα είχε καθοριστική συμβολή στην ανακαίνιση του ιστορικού κτιρίου Τσίλλερ του Εθνικού Θεάτρου, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, στο κέντρο της Αθήνας, έχει χρηματοδοτήσει αρχαιολογικές ανασκαφές στη νησίδα Δεσποτικό, στις Κυκλάδες, αλλά και σημαντικές πολιτιστικές δράσεις και εκθέσεις.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) «Υιοθετήστε έναν αθλητή στον δρόμο για το Ρίο 2016», με στόχο τη στήριξη Ελλήνων αθλητών και αθλητριών στην προσπάθεια που καταβάλλουν για να δώσουν το «παρών» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στη Βραζιλία, το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στέκεται δίπλα στους αθλητές του στίβου Λούη Τσάτουμα (άλμα εις μήκος) και Νικόλ Κυριακοπούλου (άλμα επί κοντώ).

Χρηματοδοτεί 17 φορείς που προσφέρουν βοήθεια στον συνάνθρωπο

Στο πλευρό 17 φορέων που προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σε ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας, στέρησης, πείνας, ασθένειας ή κακοποίησης και σε άτομα με αναπηρίες, θα βρεθεί το επόμενο διάστημα το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, μέσω του προγράμματος «Σημεία Στήριξης». Σε συνεργασία με το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ιδρυμα και τη Φιλανθρωπική Οργάνωση Hellenic Hope, θα διατεθούν συνολικά 85.000 ευρώ που θα αποτελέσουν τον «σπόρο» προκειμένου κάθε φορέας να υλοποιήσει έργα μικρής κλίμακας αλλά μεγάλης σημασίας και αποτελεσματικότητας στους τομείς της υγείας, της κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης, της παροχής φροντίδας σε ηλικιωμένους και της προστασίας παιδιών που πλήττονται από την οικονομική κρίση.
«Είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνδιαμόρφωση και συγχρηματοδότηση από τρία κοινωφελή ιδρύματα ενός νέου προγράμματος που στοχεύει στη στήριξη αξιόλογων παραδοσιακών αλλά και νεοσύστατων φορέων της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου αυτοί με τη σειρά τους να ανακουφίσουν με καινοτόμους και χρηστικούς τρόπους συμπολίτες μας που βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο την τρέχουσα κρίση. Με το πρόγραμμα αυτό διαμορφώνουμε μια αλυσίδα αλληλεγγύης, στην οποία ευελπιστούμε ότι θα προστίθενται διαρκώς νέοι κρίκοι προσφοράς και συμπαράστασης» αναφέρει ο γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, Δημήτρης Αφεντούλης.
Στη λίστα των φορέων που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» βρίσκονται η πρωτοβουλία «Bloode», ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος, ο Αθλητικός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία «Ηροδικός», το «Αγγιγμα Ζωής», το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, οι «Γυναίκες σε Δίκτυο», ο Σύλλογος Φίλων Εθελοντών της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, η ομάδα «MathΑid Greece», το Φιλανθρωπικό Σωματείο Κοινωνική Μέριμνα Μοσχάτου «Διονύσιος Θεοφιλάτος», η ΜΚΟ «Praksis», η Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ», ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Μέντορες», το Χαρίσειο Γηροκομείο, το Αννουσάκειο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων - Κέντρο Αποθεραπείας & Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας «Ο Αγιος Σπυρίδωνας», το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, η Ενωση «Μαζί για το Παιδί» και ο Σύλλογος Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων.

Η ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης Ηλείας μέσα σε τέσσερα χρόνια

Η πρώτη περίοδος λειτουργίας του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση σημαδεύτηκε από τις μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το 2007 στην Ηλεία, την Εύβοια και άλλες περιοχές, αφήνοντας πίσω τους δεκάδες νεκρούς και τεράστιες καταστροφές σε οικισμούς και περιβάλλον. Προτεραιότητα του Ιδρύματος ήταν ο σχεδιασμός ενός τετραετούς, εθνικής εμβέλειας προγράμματος ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, με σκοπό τη στήριξη των πληγέντων και την ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Μετά την καταγραφή των ζημιών στον νομό Ηλείας χρηματοδοτήθηκε η αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας, με τη φύτευση 35.000 δέντρων και φυτών και τη θωράκιση του μουσείου με νέα συστήματα πυροπροστασίας.
Χρηματοδοτήθηκαν επίσης η ανέγερση νέας πτέρυγας στο Γηροκομείο Πελοπίου, της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας και η αποκατάσταση ζημιών στην Ιερά Μονή Κρεμαστής. Το Ιδρυμα παρείχε οικονομική στήριξη για έργα μικρής κλίμακας σε 103 πυρόπληκτους δήμους (αναδασώσεις, εξωραϊσμός καμένων περιοχών, αγορά εξοπλισμού για δασοπυρόσβεση και δασοπροστασία, αναβάθμιση ενδο-αστικού πρασίνου κ.λπ.), ενίσχυσε το Πυροσβεστικό Σώμα με περισσότερα από 40 νέα οχήματα, ασυρμάτους και μέσα ατομικής προστασίας, προμηθεύτηκε και διένειμε εξοπλισμό σε 161 εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας των δασών και χρηματοδότησε τις εκστρατείες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Ακόμα, υλοποίησε προγράμματα εκπαίδευσης γεωπόνων από τις πληγείσες περιοχές σε καινοτόμες καλλιέργειες, με στόχο την «αναγέννηση» των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών, και συνεργάστηκε με τα ιδρύματα Α. Γ. Λεβέντη και Μποδοσάκη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Μέλλον των Δασών», της WWF, με αντικείμενο την καταγραφή των κινδύνων που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά δάση, την επίβλεψη των καμένων περιοχών και τη διατύπωση προτάσεων για την αποκατάστασή τους. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 εγκρίθηκαν εκτάκτως 2.000 υποτροφίες για φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ που προέρχονταν από πυρόπληκτες περιοχές, ενώ αποφασίστηκε η χορήγηση οικονομικών βοηθημάτων σε οικογένειες πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους ή υπέστησαν μόνιμη βλάβη κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

DimokratiaNews.gr


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7971

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>