Λιδορίκι κάπου στη δεκαετία του ‘60 , ο Γιάννης Δημολάς , κουμπάρος σε ένα γάμο χορεύει μπροστά ακολουθούν νύφη και γαμπρός , η Βούλα Δημολά και ο Γ, Μπήλιος
Αρχείο Ιωαν. Δημολά
*********
Καλησπέρα Λιδορικιώτες όλου του κόσμου
Καλησπέρα στους φίλους του χωριού μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης
ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΗΜΕΡΑ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015
Ανατολή Ήλιου: 07:25
Δύση Ήλιου: 17:06
Σελήνη 25 ημερών
Γιορτάζουν: Νικόλαος, Νικολία, Νικολέτα.
ΤΙΣ ΠΙΟ ΘΕΡΜΕΣ ΜΑΣ ΕΥΧΕΣ ΣΕ ΟΣΕΣ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ Ή ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΕΘΛΙΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
μ. Χ.
1892
Το μπαλέτο του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι«Καρυοθραύστης»παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αγία Πετρούπολη από τα ρωσικά αυτοκρατορικά μπαλέτα. (18 Δεκεμβρίουμε το νέο ημερολόγιο).
1915
Στην Ελλάδα διεξάγονται εκλογές, με αποχή του κόμματος των «Φιλελευθέρων» του Ελευθερίου Βενιζέλου. Οι αντιβενιζελικές δυνάμεις κερδίζουν, αλλά η αποχή αγγίζει το 69%. Στην εξουσία παραμένει η κυβέρνηση Στέφανου Σκουλούδη.
1925
Οι συνδικαλιστές διατυπώνουν για πρώτη φορά το αίτημα για 13ο μισθό, εν όψει των Χριστουγέννων.
1944
Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ επιτίθενται στο Σύνταγμα Χωροφυλακής «Μακρυγιάννη», κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών.
1987
Ο ΠΑΟΚσυντρίβει 6-1 τον Ολυμπιακόγια το πρωτάθλημα της Α'Εθνικής. Είναι η μεγαλύτερη εκτός έδρας ήττα των ερυθρολεύκων για το πρωτάθλημα της Α'Εθνικής.
2008
Ο ειδικός φρουρός Επαμεινώδας Κορκονέας, 37 ετών, πυροβολεί και σκοτώνει στα Εξάρχεια τον 16χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Ξεσπούν επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/0612#ixzz3tYcEke2V
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
μ. Χ.
1778
Γκέι Λουσάκ, γάλλος χημικός, που διακρίθηκε για τις μελέτες του στα αέρια. Το 1805 ανακάλυψε τη σχέση 2 προς 1 του υδρογόνου με το οξυγόνο που αποτελούν το νερό. (Θαν. 9/5/1850)
1878
Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, σοβιετικός κομουνιστής ηγέτης, που έμεινε στην ιστορία ως Στάλιν. (Θαν. 5/3/1953)
1920
Ντέιβ Μπρούμπεκ, αμερικανός τζαζίστας. (Θαν. 5/12/2012)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/0612#ixzz3tYcgidE7
ΘΑΝΑΤΟΙ
μ. Χ.
1892
Ερνστ Βέρνερ φον Ζίμενς, γερμανός εφευρέτης και επιχειρηματίας, ιδρυτής της βιομηχανίας ηλεκτρικών ειδών Siemens. (Γεν. 13/12/1816)
1912
Χριστόδουλος Σώζος, κύπριος δικηγόρος και πολιτικός (Δήμαρχος Λεμεσσού). Έπεσε ηρωικά μαχόμενος, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας των Ιωαννίνων στον Α'Βαλκανικό Πόλεμο. (Γεν. 1872)
1990
Παύλος Σιδηρόπουλος, έλληνας ρόκερ. (Γεν. 27/7/1948)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/0612#ixzz3tYcrC1cE
Η δολοφονία Γρηγορόπουλου
Ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος
392
Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 ο 37χρονος αστυνομικός (ειδικός φρουρός για την ακρίβεια) Επαμεινώνδας Κορκονέας πυροβόλησε και σκότωσε στα Εξάρχεια τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Την επομένη ξέσπασε ένα κύμα νεανικής αγανάκτησης πανελλαδικής εμβέλειας, που οδήγησε σε πρωτοφανούς έντασης ταραχές, κυρίως στη Αθήνα, τις «χειρότερες από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974», σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή». Το αιματηρό περιστατικό και τα επακόλουθά του έλαβαν διεθνείς διαστάσεις και σε πολλές μεγαλουπόλεις του κόσμου διοργανώθηκαν εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης.
Η μοιραία συνάντηση δράστη και θύματος έγινε λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια. Αρχικά υπήρξε φραστική αντιπαράθεση μιας ομάδας νεαρών με τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη. Στη συνέχεια, οι δυο άνδρες διατάχθηκαν να αποσυρθούν από τον τόπο του επεισοδίου. Προς στιγμή υπάκουσαν στις εντολές των προϊσταμένων τους, αλλά λίγο μετά επανήλθαν πεζή στην οδό Τζαβέλα, όπου βρισκόταν η παρέα των νεαρών. Ανάμεσά τους ήταν και ο συνομήλικος του Γρηγορόπουλου, Νίκος Ρωμανός, που απασχολεί έκτοτε τις αρχές και τη δημοσιότητα με την αναρχική του δράση.
Η προσαγωγή του Επ. Κορκονέα στον ανακριτή
Η φραστική αντιπαράθεση συνεχίστηκε και τότε ξαφνικά ο Κορκονέας έβγαλε το υπηρεσιακό του περίστροφο και πυροβόλησε τρεις φορές. Μία από τις σφαίρες χτύπησε τον 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και τον άφησε άπνου. Στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου διακομίστηκε, απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Σύμφωνα με τον Τύπο, ο νεαρός Γρηγορόπουλος ήταν γόνος ευκατάστατης οικογένειας των Αθηνών, κάτοικος Παλαιού Ψυχικού και μαθητής ιδιωτικών σχολείων (Σχολή Μοραΐτη, Λύκειο «Ώθηση»).
Αμέσως μετά, οι δυο ειδικοί φρουροί ενημέρωσαν, ως όφειλαν, την υπηρεσία τους για το συμβάν, αναφέροντας ότι δέχθηκαν επίθεση με πέτρες και μπουκάλια από τους νεαρούς. Είναι και το σενάριο που διακινεί η αστυνομία τις πρώτες ώρες. Στις ανακοινώσεις της κάνει λόγο για τον εξοστρακισμό της σφαίρας που προκάλεσε το θάνατο του νεαρού παιδιού. Οι δυο ειδικοί φρουροί συνελήφθησαν και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, όπως και ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Εξαρχείων, στη δύναμη των οποίων ανήκαν. Στην πρώτη του κατάθεση, ο δράστης υποστήριξε ότι πυροβόλησε τρεις φορές, δύο στον αέρα και μία στο έδαφος. Οι αυτόπτες μάρτυρες, όμως, τον διέψευσαν, καθώς κατέθεσαν ότι πυροβόλησε κατευθείαν προς την πλευρά των νεαρών, οι οποίοι δεν προκάλεσαν τους δύο αστυνομικούς.
Σε κυβερνητικό επίπεδο, μετά το αρχικό σοκ, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, πολιτικός προϊστάμενος της αστυνομίας εκείνη την περίοδο, και ο υφυπουργός του Παναγιώτης Χηνοφώτης υπέβαλαν για λόγους ευθιξίας τις παραιτήσεις τους στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος δεν τις έκανε αποδεκτές. Ο κύριος Παυλόπουλος, αφού εξέφρασε την οδύνη του για το θάνατο του μαθητή, διαβεβαίωσε ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά και χαρακτήρισε μεμονωμένο το περιστατικό.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Την επομένη, 7 Δεκεμβρίου, σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς την οικογένεια του μαθητή, χαρακτήρισε το θάνατό του ως τραύμα στη λειτουργία του κράτους δικαίου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα αποδοθούν ευθύνες στους υπαιτίους. Ανακοινώσεις για το συμβάν εξέδωσαν και τα πολιτικά κόμματα, που απέδωσαν ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή. Από την πλευρά της, η Εισαγγελία Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράνομη οπλοχρησία σε βάρος του Επαμεινώνδα Κορκονέα και για απλή συνέργεια στον Βασίλη Σαραλιώτη.
Από τις ταραχές στο κέντρο της Αθήνας
Η δολοφονία Γρηγορόπουλου προκάλεσε ακαριαία ένα νεανικό κύμα διαμαρτυρίας (βοηθούντων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης), που όμοιό του δεν είχε ξαναζήσει η χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά. Από τις 7 έως τις 10 Δεκεμβρίουπραγματοποιήθηκαν μεγάλες πορείες διαμαρτυρίας στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της χώρας. Μαθητές γυμνασίων και λυκείων προχώρησαν σε πορείες, καταλήψεις σχολείων και αποχή από τα μαθήματα. Σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια και πρωτοφανείς καταστροφές σε δημόσια κτίρια, τράπεζες, εμπορικά καταστήματα, μνημεία και αυτοκίνητα. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην Αθήνα. Σύμφωνα με εκτίμηση του ΕΒΕΑ, οι ζημιές που προκλήθηκαν μόνο στην Αθήνα ξεπέρασαν τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Οι αναλυτές απέδωσαν τη νεανική εξέγερση στο αίσθημα απελπισίας που διακατείχε τη νέα γενιά, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ραγδαία αυξανόμενης νεανικής ανεργίας, αλλά και στην ανικανότητα της ιθύνουσας τάξης να τους εμπνεύσει, λόγω σκανδάλων και διαφθοράς.
Στο δικαστικό σκέλος της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, στις 10 Δεκεμβρίου οι δύο ειδικοί φρουροί κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά την απολογία τους στον ανακριτή. Και οι δύο κατηγορούμενοι παρέδωσαν στον ανακριτή δια του συνηγόρου τους Αλέξη Κούγια απολογητικά υπομνήματα. Ο Κορκονέας ισχυρίστηκε ότι δεν είχε πρόθεση να δολοφονήσει τον Γρηγορόπουλο και ότι έριξε δύο προειδοποιητικές βολές στον αέρα, ευρισκόμενος, αυτός και ο συνάδελφός του, σε καθεστώς φόβου, καθώς είχαν δεχθεί επίθεση με πέτρες και δοκάρια από ομάδα τριάντα αναρχικών. Ανέφερε ότι οι νέοι αυτοί, ενώ είναι γόνοι πλούσιων οικογενειών, συνηθίζουν να συχνάζουν στα Εξάρχεια, αλλά και σε διάφορα γήπεδα, όπου προκαλούν επεισόδια. Επίσης, είπε ότι ο θανών είχε αποβληθεί από τη Σχολή Μωραΐτη και άλλαζε συχνά σχολεία, γεγονός που αποτυπώνει μία αποκλίνουσα συμπεριφορά. Η Σχολή Μωραΐτη, σε ανακοίνωσή της διέψευσε τους ισχυρισμούς του αστυνομικού.
Στις 18 Δεκεμβρίουκατατέθηκε στον ανακριτή το πόρισμα της βαλλιστικής εξέτασης, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν «στοιχεία απολύτως συμβατά με πρόσκρουση της βολίδας σε σκληρή - ανένδοτη επιφάνεια με το πλαϊνό τμήμα της και στη συνέχεια εποστρακισμού της από την επιφάνεια αυτή». Στις 14 Ιανουαρίου 2009 παραδόθηκε στον ανακριτή η έκθεση της βλητικής αυτοψίας. Οι πραγματογνώμονες δέχονται ότι η σφαίρα εποστρακίστηκε σε τσιμεντένια μπάλα και στη συνέχεια έπληξε το θύμα. Αντίθετα, οι τεχνικοί σύμβουλοι της οικογένειας Γρηγορόπουλου δεν δέχτηκαν τον εποστρακισμό της σφαίρας, ισχυριζόμενοι ότι «πρόκειται για μία πολυσυζητημένη λέξη, για την οποία έχει αναπτυχθεί φιλολογία και παραφιλολογία, η οποία στην ουσία δεν προσδιορίζει τίποτα».
Ο Β. Σαραλιώτης (αριστερά) και ο Ε. Κορκονέας
Στις 24 Αυγούστου 2009 το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών επικύρωσε το πρωτοβάθμιο βούλευμα (του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών) και διέταξε την παραπομπή των δύο ειδικών φρουρών στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, προκειμένου να δικαστούν για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο ο Κορκονέας και για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο ο Σαραλιώτης.
Η δίκη της υπόθεσης ορίστηκε για τις 15 Δεκεμβρίου 2009 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χαλκίδας για λόγους ασφαλείας. Ύστερα από αντίδραση τοπικών φορέων, ο Άρειος Πάγος μετέφερε τη δίκη στην Άμφισσα και όρισε την έναρξη διεξαγωγής της την 20η Ιανουαρίου 2010. Η ακροαματική διαδικασία διάρκεσε σχεδόν δέκα μήνες και χρειάστηκαν συνολικά 84 συνεδριάσεις για να εκδώσει το δικαστήριο την απόφασή του.
Στις 11 Οκτωβρίου 2010, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας, αποτελούμενο από 3 τακτικούς δικαστές και 4 ένορκους, έκρινε και τους δύο ειδικούς φρουρούς ενόχους, τον Κορκονέα για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο (με μετατροπή της κατηγορίας επί το αυστηρότερον και χωρίς ελαφρυντικά) και τον Σαραλιώτη για συνέργεια. Ο Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη (ψήφοι 4-3) και 15 μήνες φυλάκιση, ενώ ο Σαραλιώτης σε πρόσκαιρη κάθειρξη δέκα ετών (ψήφοι 6-1). Και οι δυο καταδικασθέντες οδηγήθηκαν στη φυλακή, αλλά μετά από ένα χρόνο ο Σαραλιώτης αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους.
Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η «ακατάσχετη επιθυμία του Επαμεινώνδα Κορκονέα να προκαλέσει με κάθε τρόπο άοπλα νεαρά άτομα και να κάνει επίδειξη ισχύος, εμφορούμενος από την ασφάλεια που του παρείχε η κατοχή του οπλισμού του» ήταν μία από τις αιτίες που όπλισαν το χέρι του με αποτέλεσμα τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ακόμη, χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του «εριστική, ανάρμοστη και προκλητική».
Η κατ’ έφεση δίκη, που επρόκειτο να αρχίσει στις 9 Απριλίου 2014 στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, αναβλήθηκε λόγω απεργίας των δικαστικών υπαλλήλων. Η νέα δικάσιμος αναμένεται να προσδιοριστεί για τον Μάρτιο του 2015.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/857#ixzz3tYdJvh00
Άγιος Νικόλαος
6689
Από τους δημοφιλέστερους αγίους του χριστιανικού κόσμου. Η μνήμη του εορτάζεται σε Ανατολή και Δύση στις 6 Δεκεμβρίου.
Ο Νικόλαος γεννήθηκε στις 15 Μαρτίουτου 270 στα Πάταρα της Λυκίας (σημερινό Γκελεμίς Τουρκίας) από γονείς ευσεβείς και πλούσιους και έτυχε επιμελημένης μόρφωσης. Αφού μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς, χειροτονήθηκε ιερέας και αγωνίστηκε για τη διάδοση της χριστιανικής πίστης, προστατεύοντας συγχρόνως κάθε αδύνατο, πάσχοντα ή αδικούμενο. Η άνοδός του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο των Μύρων της Λυκίας (σημερινό Ντεμρέ Τουρκίας), προκάλεσε την οργή των ειδωλολατρών, οι οποίοι των συνέλαβαν και τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια.
Αποφυλακίστηκε μετά την επικράτηση του Μεγάλου Κωνσταντίνου και αφοσιώθηκε στο ποιμαντικό του έργο. Έλαβε μέρος στην Α'Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας (325), όπου διαμορφώθηκε εν πολλοίς το χριστιανικό δόγμα, με την καταδίκη της αίρεσης του Αρείου. Εκοιμήθη εν ειρήνη στις 6 Δεκεμβρίουτου 343. Μετά την κοίμησή του ονομάστηκε «μυροβλύτης», επειδή τα λείψανά του άρχισαν να αναβλύζουν άγιο μύρο. Στον Άγιο Νικόλαο αποδίδονται και πολλά θαύματα.
Το μεγαλύτερο μέρος των λειψάνων του βρίσκονται σήμερα στη Βασιλική του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι της Ιταλίας κι ένα μέρος τους στον ναό του Αγίου Νικολάου στο νησάκι Λίντο της Βενετίας. Η μεταφορά τους στην Ιταλία έγινε επί βυζαντινού αυτοκράτορος Αλεξίου Β'Κομνηνού (1180-1183), όταν τα Μύρα κατακτήθηκαν από τους Σελτζούκους Τούρκους και υπήρχε κίνδυνος να τα καταστρέψουν.
Στην ελληνική λαϊκή παράδοση η εορτή του Αγίου Νικολάου αποτελεί το τέλος του εορταστικού τριημέρου που ονομάζεται «Νικολοβάρβαρα» και είναι ταυτισμένα με το δυνατό κρύο και τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Σχετικές οι παροιμίες: «άε Βαρβάρα φύσα, άε Σάββα βρέξον, αε Νικόλα σόντσον (χιόνισε)» (ποντιακή), «Τα Αγιονικολοβάρβαρα ή βρέχει ή χιονίζει» και «Βαρβαρίτσες, Νικολίτσες, όπου να’σαι μέσα να’σαι».
Ο Άγιος Νικόλαος τιμάται ιδιαίτερα σε όλο τον ελληνικό χώρο από τους ανθρώπους της θάλασσας. Είναι προστάτης των ναυτικών, του Πολεμικού και του Εμπορικού Ναυτικού. Είναι ο πολιούχος Άγιος της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου, του Γαλαξειδίου, της Κοζάνης, του Πολύγυρου, της Σητείας και της Σύρου.
Στον Ρωμαιοκαθολικό Κόσμο ο Άγιος Νικόλαος, εκτός από τους ναυτικούς, είναι προστάτης των παιδιών, των απασχολουμένων στα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, των ενεχυροδανειστών, των φαρμακοποιών, των μεταμελημένων κλεπτών, των βαρελοποιών, των εμπόρων και των αδίκως κατηγορηθέντων. Στη δυτική παράδοση ο Άγιος Νικόλαος (Santa Claus) είθισται να φέρνει τα χριστουγεννιάτικα δώρα στα παιδιά, όπως, στη δική μας παράδοση, ο Άγιος Βασίλης.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/737#ixzz3tYduIlcP
Βέρνερ Φον Ζίμενς
1816 – 1892
135
Γερμανός εφευρέτης και επιχειρηματίας, ιδρυτής της ομώνυμης βιομηχανίας ηλεκτρικών ειδών.
Ο Ερνστ Βέρνερ φον Ζίμενς (Ernst Werner von Siemens) γεννήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1816 στο Λέντε του Ανοβέρου και ήταν το τέταρτο από τα δεκατέσσερα παιδιά ενός αγρότη. Παράτησε από νωρίς το σχολείο και κατατάχθηκε στο πρωσικό πυροβολικό για να γίνει μηχανικός.
Πολύ γρήγορα έδειξε το ταλέντο του και το 1842 έκανε την πρώτη του ανακάλυψη, μια μέθοδο επιμετάλλωσης με ηλεκτρισμό. Τα επόμενα χρόνια, εκμεταλλευόμενος τη μετάθεσή του στο Βερολίνο, ασχολήθηκε με τη βελτίωση του ηλεκτρικού τηλέγραφου, καθώς κατάλαβε αμέσως τις δυνατότητές του για την παγκόσμια επικοινωνία.
Ο Ζίμενς θέλησε να εκμεταλλευτεί οικονομικά αυτές τις ανακαλύψεις του και με τον φίλο του μηχανικό Γιόχαν Χάλσκε ίδρυσε στις 12 Οκτωβρίου 1847 την εταιρεία Telegraphen - Bauanstalt von Siemens & Halske (Εταιρεία Κατασκευής Τηλεγράφων Ζίμενς και Χάλσκε).
Οι δουλειές πήγαν καλά από την αρχή, με την εξασφάλιση συμβολαίων από το στρατό για την εγκατάσταση τηλεγραφικού δικτύου. Έτσι, ο Βέρνερ αποφάσισε να παραιτηθεί από το στράτευμα (1849) και να ασχοληθεί αποκλειστικά με την επιχείρηση και τις εφευρέσεις. Τρία χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τη Ματίλντα Ντρούμαν, με την οποία απέκτησε δύο αγόρια. Μετά τον θάνατο της Ματίλντα, ήλθε σε δεύτερο γάμο με τη συγγενή του Αντωνία Ζίμενς, η οποία του χάρισε μία κόρη κι ένα γιο.
Η εταιρεία των Ζίμενς και Χάλσκε άρχισε να γιγαντώνεται και σύντομα απόκτησε πολυεθνικό χαρακτήρα, με παραρτήματα στο Λονδίνο και την Αγία Πετρούπολη, τα οποία διηύθυναν οι αδελφοί του Βέρνερ, Γουίλιαμ και Καρλ αντίστοιχα. Ο Χάλσκε διαφώνησε με αυτή την επιλογή και αποχώρησε από την εταιρεία, η οποία έμεινε αποκλειστικά στην οικογένεια Ζίμενς.
Το μυαλό του Βέρνερ συνέχισε να είναι σε εξαιρετική φόρμα και στις 14 Δεκεμβρίου 1877 έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον μετατροπέα κινούμενου πηνίου, που αργότερα μετεξελίχθηκε στο μεγάφωνο, ενώ πέντε χρόνια αργότερα (29 Απριλίου 1882) άρχισε τις δοκιμές του ηλεκτρικού λεωφορείου (τρόλεϊ).
Ο Βέρνερ Ζίμενς αναμίχθηκε στα κοινά και το 1866 έγινε μέλος της Πρωσικής Βουλής. Πάντοτε φιλελεύθερος, ψήφισε επανειλημμένα κατά της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών. Το 1888 απέκτησε τίτλο ευγενείας με την προσθήκη του φον στο όνομά του (Βέρνερ φον Ζίμενς). Αποχώρησε από την εταιρεία του το 1890 και στις 6 Δεκεμβρίου 1892 άφησε την τελευταία του πνοή στο Βερολίνο, που ήταν πλέον η πρωτεύουσα της ενοποιημένης Γερμανίας. Προς τιμήν του, η μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής αγωγιμότητας ονομάστηκε «ζίμενς» (SI).
Σήμερα, η Ζίμενς (Siemens AG)είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παγκοσμίως, με 362.000 εργαζομένους (2013) και τζίρο 72 δισεκατομμυρίων ευρώ (2014). Δραστηριοποιείται στους τομείς των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, υπολογιστών, τηλεπικοινωνιών, ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, ιατρικών μηχανημάτων, του ηλεκτροφωτισμού και των συστημάτων αυτοματισμού και ελέγχου. Στη χώρα μας επιχειρεί από το 1930, όταν εγκατέστησε τα πρώτα αυτόματα τηλεφωνικά δίκτυα.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/314#ixzz3tYeGuoEV
Ο Καρυοθραύστης
Από την πρεμιέρα του «Καρυοθραύστη» το 1892
292
Μπαλέτο σε δύο πράξεις και τρεις σκηνές του σπουδαίου Ρώσου συνθέτη Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, σε λιμπρέτο του Μαριούς Πετιπά και χορογραφία των Μαριούς Πετιπά και Λεβ Ιβάνοφ. Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα έργα στην ιστορία του μπαλέτου.
Ο Καρυοθραύστης (Щелкунчик, Στσελκούντσικ, στα ρωσικά) βασίζεται στο παραμύθι του Γερμανού συγγραφέα Ερνστ Χόφμαν Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών (1816), μία σκληρή ιστορία για την ανθρώπινη φύση και τη φιλία. Το 1844 διασκευάστηκε από τον Αλέξανδρο Δουμά πατέρα, ο οποίος με μεγάλη ευαισθησία κατόρθωσε να μετατρέψει την ιστορία του Καρυοθραύστη σ'ένα τρυφερό παιδικό παραμύθι που διαβάζεται μέχρι τις μέρες μας.
Το 1891 ο διευθυντής των «Αυτοκρατορικών Μπαλέτων» της Αγίας Πετρούπολης Ιβάν Βσεβολόζκι παρήγγειλε στον Τσαϊκόφσκι δύο έργα (μία όπερα κι ένα μπαλέτο), τα οποία θα ανέβαιναν στην ίδια παράσταση. Η όπερα επρόκειτο να είναι η Γιολάντα, ενώ για το μπαλέτο συμβουλεύτηκε τον φίλο του χορογράφο Μαριούς Πετιπά, ο οποίος του πρότεινε το παραμύθι του Χόφμαν στη διασκευή του Δουμά πατρός.
Η πρεμιέρα του Καρυοθραύστηδόθηκε μαζί με την όπερα Γιολάνταστις 6 Δεκεμβρίου 1892 (18 Δεκεμβρίουμε το νέο ημερολόγιο) στο θέατρο Μαρίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, χωρίς μεγάλη επιτυχία. Οι κριτικοί είχαν σοβαρές ενστάσεις για το ανέβασμα του μπαλέτου, αλλά επαίνεσαν τη μουσική του Τσαϊκόφσκι. Ο Καρυοθραύστηςπαρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1934 και δέκα χρόνια αργότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Άρχισε να γνωρίζει επιτυχία σε παγκόσμια κλίμακα μόλις τη δεκαετία του '60. Σήμερα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα έργα στην ιστορία του μπαλέτου και μία από τις σταθερές στα καλλιτεχνικά δρώμενα των Χριστουγέννων.
Ο Καρυοθραύστης, που διαρκεί γύρω στα 85 λεπτά, είναι από τις δημοφιλέστερες συνθέσεις του Τσαϊκόφσκι. Η μουσική του ανήκει στη Ρομαντική περίοδο και περιέχει πασίγνωστες μελωδίες (Overture, March,Trepak, Waltz of Flowers, Dance of the Sugar Plum Fairy). Αρκετά νωρίτερα από την πρεμιέρα του μπαλέτου (19 Μαρτίου 1892), ο Τσαϊκόφσκι παρουσίασε μία εικοσάλεπτη ορχηστική σουίτα, με τα κυριότερα μουσικά θέματα του Καρυοθραύστη (Σουίτα Καρυοθραύστης, έργο 71α).
Πλοκή του Μπαλέτου
Το έργο, που εκτυλίσσεται την παραμονή των Χριστουγέννων σ’ ένα σπίτι μιας μικρής γερμανικής πόλης, κινείται μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.
Στην πρώτη πράξη, η μικρή Κλάρα δέχεται ένα δώρο από τον νονό της, τον δημοτικό σύμβουλο και παιχνιδοποιό Ντροσελμάγερ. Είναι ένας κινούμενος στρατιώτης, που λειτουργεί ως καρυοθραύστης. Όταν η γιορτή τελειώνει και οι καλεσμένοι φεύγουν, η Κλάρα μπαίνει στο ήσυχο σαλόνι για να κοιμίσει τον καρυοθραύστη. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμάται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μεγαλώνει μαγικά, όλα τα παιχνίδια, ανάμεσά τους και ο καρυοθραύστης, ζωντανεύουν και ρίχνονται στη μάχη με μεγάλα ποντίκια που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Τελικά, ο καρυοθραύστης κερδίζει τη μάχη και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκηπα.
Στη δεύτερη πράξη, η Κλάρα και ο πρίγκηπας - Καρυοθραύστης ξεκινούν για ένα μαγικό ταξίδι. Περνούν από τη Βασίλισσα του Χιονιού, αλλά και από τη χώρα των Ζαχαρωτών με τη νεράιδα Ζαχαρένια. Η Κλάρα δεν θέλει να αποχωριστεί τον Καρυοθραύστη της, όμως την ημέρα των Χριστουγέννων, καθώς ξυπνά κοντά στην οικογένειά της, το μόνο που κρατά στα χέρια της είναι ο Καρυοθραύστης, η κούκλα που της είχε χαρίσει ο νονός της.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/583#ixzz3tYeXycsJ
Άννα Χρυσάφη
1921 – 2013
491
Από τις μεγάλες κυρίες του κλασικού λαϊκού τραγουδιού, που έλαμψε στο πάλκο και τη δισκογραφία.
Η Άννα Χρυσάφη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίουτου 1921, από γονείς μικρασιατικής καταγωγής. Ξεκίνησε να δουλεύει ως μοδίστρα της υψηλής κοινωνίας της Αθήνας (έραβε μάλιστα και τη Σοφία Μινέικο-Παπανδρέου, μητέρα του Ανδρέα Παπανδρέου), αλλά γρήγορα την κέρδισε το τραγούδι.
Το 1949 το άστρο της άρχισε να λάμπει, όταν τραγούδησε τη μεγάλη επιτυχία του Μανώλη ΧιώτηΠεταλάκιακαι εμφανίστηκε στην αθηναϊκή κοσμική ταβέρνα Ροσινιόλδίπλα στον Γιώργο Μητσάκη, με τον οποίο συνεργάστηκε στο μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του '50. Το μεγάλο της παράπονο ήταν ότι ενώ τραγουδούσε τραγούδια στο πάλκο και τα έκανε επιτυχίες, όπως Το δαχτυλίδιτου Μητσάκη, ο συνθέτης τα ηχογραφούσε με άλλες τραγουδίστριες.
Υπήρξε η πρώτη λαϊκή τραγουδίστρια που εμφανίστηκε σε ελληνική ταινία, στην κωμωδία του Νίκου Τσιφόρου Ο Πύργος των Ιπποτώντου 1952, με το τραγούδι Μια γυναίκα, δύο άντρεςτου Γιώργου Μητσάκη. Η Χρυσάφη ήταν το κεντρικό πρόσωπο στο γλέντι μπουζουκιών που έστησε στις Κάννες τον Μάιο του 1960 ο Γιώργος Ζαμπέτας, μαζί με τον Μάνο Χατζιδάκικαι τη Μελίνα Μερκούρη, με αφορμή την προβολή στο διαγωνιστικό τμήμα του ομώνυμου κινηματογραφικού φεστιβάλ της βραβευμένης ταινίας του Ζιλ ΝτασένΠοτέ την Κυριακή. Νωρίτερα είχε συνεργαστεί με τον Χατζιδάκι στη μεγάλη επιτυχία Δεν μπορεί κανείς να ξέρει, που ακούστηκε στην κωμωδία του Γιάννη Δαλιανίδη Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος.
Η Άννα Χρυσάφη συνεργάστηκε με όλα τα μεγάλα ονόματα του ρεμπέτικου: Γιάννη Παπαϊωάννου, Βασίλη Τσιτσάνη, Σωτηρία Μπέλλου, Μάρκο Βαμβακάρη, Τάκη Μπίνη και πολλούς άλλους. Χάρη στην αναβίωση του ενδιαφέροντος για το ρεμπέτικο είχε ενεργή παρουσία στη λαϊκή μουσική σκηνή και μέσα στη δεκαετία του 1970.
Μεγάλες της επιτυχίες ήταν τα τραγούδια: Πεταλάκιατου Μανώλη Χιώτη, Το παρελθόν θυμήθηκατου Στράτου Καμενίδη, Στο Τούνεζι στην Μπαρμπαριάκαι Ανάθεμά σε θάλασσα (ντουέτο με τη Μαρίκα Νίνου) του Βασίλη Τσιτσάνη, Μες στης Πόλης το χαμάμτου Ανέστου Δελιά, Πολλά ν'ακούς λίγα να λεςτου Απόστολου Καλδάρα, Το κορίτσι απόψε θέλειτου Γιάννη Τατασόπουλου, Λίγα ψίχουλα αγάπης σου γυρεύωτου Σταύρου Τζουανάκου και κυρίως τα Πάρε το δαχτυλίδι μου, Όπου Γιώργος και μάλαμακαι Πάλιωσε το σακάκι μουτου Γιώργου Μητσάκη.
Τα τελευταία χρόνια ζούσε, με τον σύζυγό της Φώτη, στους Αγίους Αναργύρους και τα καλοκαίρια στο εξοχικό τους στην Ανάβυσσο. Η Άννα Χρυσάφη πέθανε την 1η Σεπτεμβρίου 2013, σε ηλικία 92 ετών.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/688#ixzz3tYf4pwOL
Δεκαετία , μάλλον , 1950 , ο Γιάννης Δημολάς στο πρώτο του μαγαζί , μετά τη Βαθιά , στο Ταμπακαίϊκο , απέναντι απ’ την σημερινή ΑΤΕ
Αρχείο Γιάννη Δημολά
Ο ΑΥΡΙΑΝΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΛΙΔΟΡΙΚΙ
Δευτέρα
7/12
02:00
6°C
49%
3 Μπφ B
16 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ

08:00
50%
3 Μπφ B
16 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
14:00
16°C
35%
1 Μπφ ΝΔ
3 Km/h
ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ
20:00
9°C
59%
1 Μπφ B
3 Km/h
ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
“ ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΙ’ Η Ν.Δ ..ΧΤΕΝΙΖΕΤΑΙ ..”!!!!
Μαύρες γιορτάδες κινδυνεύουν να κάνουν φίλοι μου οι υπάλληλοι της Ν.Δ , αφού , όπως γράφουν οι εφημερίδες , μπήκαν στον έβδομο μήνα απλήρωτοι , παρά τις επιστολές που έχουν στείλει στους υποψήφιους , για να μάθουν το τι γενέσθαι , αλλά δυστυχώς μόνον ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε . Μάλιστα ο πρώην Πρόεδρος , πρότεινε να πληρωθούν από την Κρατική χρηματοδότηση , που υπογράφτηκε προχθές , κάτι όμως που δεν βρίσκει σύμφωνους τους υπόλοιπους υποψήφιους , χωρίς όμως ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΎΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΙ ..
Πάντως , εδώ πρέπει να τονίσουμε πως το Κράτος θα έπρεπε να θέσει σαν προϋπόθεση είσπραξης της ενίσχυσης η εξόφληση των εργαζομένων , γιατί αν δεν κάνουμε λάθος παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο ΠΑΣΟΚ ..
Βέβαια , να μακάρι να ήταν μόνον αυτά τα προβλήματα της χώρας μας , “ ΠΕΙΝΑ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ “ ΓΡΆΦΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΏΤΗ ΣΕΛΊΔΑ ΤΗΣ Η “ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ “ , συνεχίζοντας πως σε Πάτρα , Λάρισα , Ηράκλειο , Αγρίνιο αλλά και Αττική ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΙΠΟΘΥΜΟΥΝ ΑΠΟ ΑΣΙΤΙΑ , και πολλά άλλα , και αντί να βοηθηθεί ο κοσμάκης που υποφέρει βοηθούνται οι..” ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΦΟΡΗΣ ..ΚΟΙΛΆΔΑΣ ..!!! “..
Μήπως είναι καιρός οι κ.κ. ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ , να εφαρμόσουν αυστηρότατα τους Νόμους και τα κόμματα να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους , αλλιώς να..κλείσουν ΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΩΜΕΝΑ ;
Αποδίδοντας όμως τα του καίσαρος τω..καίσαρι , θα πρέπει να παραδεχτούμε πως ο κ. Μεϊμαράκης πήρε τη σωστή θέση , οι άλλοι ,όμως ..;;;;
Καλό σας βράδυ
Απ’ το “ Λιδωρίκι “ με αγάπη ….Κ.Κ.-