06.12.2015
Ποιοι είναι οι 8 + 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τους οποίους άφησε υπονοούμενα εν όψει των δύσκολων ψηφοφοριών στη Βουλή ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Ο κομβικός ρόλος του υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου
Από τον ΑΛέξανδρο Διαμάντη
Ο Βασίλης Λεβέντης μετά το πρόσφατο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών όπλισε τη βόμβα. Εκτοτε άπαντες, ακόμη και στην Κουμουνδούρου, αναζητούν τους περίφημους 11 υποψήφιους αντάρτες του ΣΥΡΙΖΑ που περιέγραψε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων. Κι αν από την κυβέρνηση ορισμένοι υποστηρίζουν ότι έκανε τη συγκεκριμένη αναφορά, ώστε να δημιουργήσει κλίμα προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για μια πιθανή και πιο γρήγορη υπουργοποίησή του, ισχύει το ρητό: «Οπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά».
Δεν εξηγείται διαφορετικά το σαφάρι, με πρωταγωνιστή τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστο Μαντά, ο οποίος για τον φόβο των Ιουδαίων άρχισε τις επαφές με τους βουλευτές του κόμματος. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Τρίτη έστειλε σαφές μήνυμα προς το εσωτερικό, τονίζοντας ότι ο εχθρός βρίσκεται εκτός και όχι εντός. «Εμείς όχι μόνο θα αντέξουμε αλλά και θα πετύχουμε στους στόχους μας. Κόντρα στις καταστροφολογικές εκτιμήσεις, πετύχαμε να καταλήξουμε σε ρυθμίσεις οι οποίες αποδεικνύονται πολλαπλά προστατευτικές για τα χαμηλά εισοδήματα αλλά και για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της» υπογράμμισε ενώπιον των βουλευτών του.
Στο ακροατήριο, βέβαια, κάθονταν και τα... 11 «όχι» του Βασίλη Λεβέντη, στους οποίους κυρίως απευθυνόταν ο πρωθυπουργός. Αυτοί, σύμφωνα με πληροφορίες, κινούνται πέριξ της ομάδας των «53», η οποία ωστόσο αυτήν τη στιγμή «υπολειτουργεί» ή τουλάχιστον δεν κινείται σε εσωκομματικό επίπεδο ως μια «σταθερή και αρραγής» τάση. Ειδικότερα, οι διαδρομιστές της Κουμουνδούρου έχουν στραμμένο το βλέμμα τους προς την πλευρά βουλευτών, όπως η Βασιλική Κατριβάνου, ο Δημήτρης Σεβαστάκης, ο Ηλίας Καματερός, ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, η Αννα Βαγενά, η Αννέτα Καβαδία και ο Γιώργος Πάλλης.
Στη συγκεκριμένη ομάδα θα πρέπει να προστεθεί και ο «πασοκογενής» Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος φροντίζει αρκετές φορές να προκαλεί καρδιοχτύπια στους επιτελείς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Να σημειωθεί ότι δυνητικά προβληματισμό μπορεί να προκαλέσουν και οι μουσουλμάνοι του κόμματος, που φυσικά προσώρας δεν αντιμετωπίζονται ως υποψήφιοι αποστάτες.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιτελείς του κόμματος διαθέτουν λίγο χρόνο, ώστε να προχωρήσουν στο σχετικό «μασάζ», εν όψει των δύσκολων ψηφοφοριών στη Βουλή. Πρώτος σκόπελος είναι το δεύτερο πακέτο των προαπαιτουμένων, το οποίο θα πρέπει να έχει κλείσει ως τις 22 Δεκεμβρίου και να περάσει από το Κοινοβούλιο άμεσα. Μητέρα των μαχών, πάντως, θα πρέπει να θεωρείται το Ασφαλιστικό, το οποίο η τρόικα απαιτεί να κατατεθεί σύντομα, με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο να ρίχνει κλεφτές ματιές προς τους διαφωνούντες βουλευτές. Υπογραμμίζεται ότι τρίτος σκόπελος για τον Αλέξη Τσίπρα είναι οι αγρότες.
Μολονότι η αύξηση των φορολογικών τους συντελεστών και η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο έχουν αναβληθεί για τον Γενάρη, οι βουλευτές της Περιφέρειας έχουν ήδη αρχίσει να εκφράζουν τις ενστάσεις τους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι, ακόμα και αν το Ασφαλιστικό δεν ρίξει την κυβέρνηση, το αγροτικό μπορεί «να αποτελέσει το κύκνειο άσμα της, όπως τουλάχιστον τη γνωρίζουμε σήμερα».
Γίνεται, λοιπόν, ηλίου φαεινότερον ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει -μόλις δυόμισι μήνες μετά τις εκλογές του Σεπτέμβριο- συμπτώματα όψιμων ανταρσιών, αν και στενοί συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα το αρνούνται. Για παράδειγμα, ο Χρήστος Μαντάς πριν από λίγες μέρες διατυμπάνιζε ότι «όλοι οι βουλευτές θα στηρίξουν το δεύτερο πακέτο μέτρων και δεν θα υπάρξει κανενός είδους χαραμάδα». Εντούτοις δεν έχει περάσει μεγάλο διάστημα από την παραίτηση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος μάλιστα είχε αναφορές στην ομάδα των «53», αλλά και τη διαγραφή του Στάθη Παναγούλη, που διατήρησε την έδρα του ως ανεξάρτητου πλέον βουλευτή, και ως εκ τούτου κανείς -σύμφωνα με ορισμένους- δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος.
Κρυφό χαρτί στο μανίκι του Αλέξη Τσίπρα είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφού ακόμη διατηρεί σχέσεις με τους «53». Ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας δεν αποκλείεται να επιστρατευτεί από τον πρωθυπουργό σε περίπτωση που εμφανιστούν τα δύσκολα, ώστε να αντιστρέψει το κλίμα, οδηγώντας ορισμένους στο «ναι σε όλα»! Η επιρροή του, βέβαια, μετά και τα δύσκολα μέτρα της κυβέρνησης έχει αρχίσει να φθίνει, ωστόσο θετική επίδραση μπορεί να έχουν ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας αλλά και η σύζυγός του Τασία Χριστοδουλοπούλου, οι οποίοι με τη σειρά τους ιδεολογικά τοποθετούνται στους «53».
Το μήνυμα Τσίπρα
Την ίδια ώρα, το επιχείρημα που ακούγεται έντονα στις ιδιωτικές συζητήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό της «αριστερής παρένθεσης». Μέσω του αφορισμού της συγκεκριμένης φράσης επιχειρείται αφενός να συσπειρωθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα και αφετέρου να καμφθούν οι «διαφορετικές απόψεις». Το μήνυμα, πάντως, που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας λίγα λεπτά μετά τη διαφοροποίηση Παναγούλη ήταν σαφές: Καμία ανοχή.
Εξάλλου ήταν η πρώτη φορά που πρόεδρος αριστερής παράταξης διέγραφε βουλευτή του, μολονότι την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο οι αντιδράσεις των νυν στελεχών της Λαϊκής Ενότητας ήταν σαφώς πιο σφοδρές. Ωστόσο, πλέον το μονοπάτι της διαγραφής για τον πρωθυπουργοί είναι δύσβατο, καθώς ακόμη μια θα φέρει τον αριθμό της πλειοψηφίας πιο κοντά στο μοιραίο 150.
DimokratiaNews.gr