Για τα «μάτια» του ΔΝΤ ξέσπασε η νέα κόντρα του Μαξίμου με το Βερολίνο. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τι κρύβεται πίσω από τη σύγκρουση της κυβέρνησης με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Δεκέμβριος 09 2015 08:48
Μετά το δημοσίευμα της Die Welt το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Βερολίνουδεν ήταν καλό και στο Μέγαρο Μαξίμουείχε ήδη προκληθεί αναστάτωση περιμένοντας το επόμενο «χτύπημα» από τη Γερμανική πλευρά.
Μπορεί η ανακοίνωση της Γερμανικής Πρεσβείας να έβγαλε αρχικά την ελληνική πλευρά από τη δύσκολη θέση, όμως η πρώτη απάντηση που έδωσε το Μέγαρο Μαξίμου «φωτογράφιζε» τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κάνοντας λόγο για «αμετανόητους και εμμονικούς εχθρούς της Ελλάδας»
Κατά πολλά κυβερνητικά στελέχη οι «μάσκες» έπεσαν μετά τη νέα επίθεση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο του Ecofin με τη νέα κόντρα να θυμίζει το πρώτο επτάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και να έχει «άρωμα» καλοκαιριού.
Οι χθεσινές αναφορές του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών σήμαναν συναγερμό στην Ηρώδου Αττικούκαι μετά από μια μίνι σύσκεψη αποφασίστηκε η κυβέρνηση να βγει μπροστά με την επιθετική δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη.
Αυτό που τονίζουν κορυφαίες κυβερνητικές πηγές στο NEWS 247 είναι πως η ελληνική πλευρά ουδέποτε ζήτησε επίσημα να φύγει το ΔΝΤαπό το πρόγραμμα. «Το ίδιο ας αποφασίσει τι θέλει να κάνει», επεσήμαναν χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «μπορούμε να τα βρούμε κάπου στη μέση από τη στιγμή που δεν έχει βάλει λεφτά».
Το ΔΝΤ έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου σε αυτή τη φάση δήλωναν με νόημα άλλες πηγές.
Κυβερνητικά στελέχη δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει να είναι αποτέλεσμα κάποια εσωτερικής κόντρας, με το Σόιμπλε να επιθυμεί να στείλει τα δικά του μηνύματα.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που τονίζει η ελληνική πλευρά είναι πως η συνεννόηση είναι θεμιτή, απλώς «δεν μπορεί να ζητούν πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε».
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν εκφράσει επανειλημμένα τη δυσαρέσκεια τους για τις σκληρές μεταρρυθμίσεις που ζητά το ΔΝΤ και έχουν ξεκινήσει ήδη μια βολιδοσκόπηση για την επόμενη ημέρα. Κανείς δεν αρνείται πως το «καλό σενάριο» θα ήταν να απαλλαγεί από την παρουσία του από τη στιγμή που είναι ο θεσμός, που σύμφωνα με πληροφορίες και αυτή την ώρα, βάζει τα μεγαλύτερα εμπόδια στην επίλυση μεγάλων θεμάτων όπως το ασφαλιστικό.
Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι καθόλου τυχαία η χθεσινή αναφορά της Όλγας Γεροβασίλη πως «η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της».
Οι αναφορές του Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε ήρθαν για άλλη μια φορά να ρίξουν «λάδι στη φωτιά» και να προκαλέσουν νέους τριγμούς στις σχέσεις με το Βερολίνο την ώρα που το ζητούμενο είναι να κλείσει το δεύτερο πακέτο των προαπαιτουμένων με δύσκολα μέτρα.
Αυτός είναι και ο λόγος που πολλά κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται καχύποπτα υπενθυμίζοντας πως και άλλες φορές στο «παρά πέντε» μιας κρίσιμης διαπραγμάτευσης ο Γερμανός αξιωματούχος επέλεγε με μια δήλωσή του να δυναμιτίζει το κλίμα και να βάζει στο τραπέζι ακόμα και το grexit. Αυτή την συζήτηση, περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, προσπαθεί να επαναφέρει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε βάζοντας νέα εμπόδια στην διαπραγμάτευση.