11.12.2015
Συνταρακτικές αποκαλύψεις στο βιβλίο αποκαλύψεις στο βιβλίο της Δ. Παπανδρέου! Η παραίτηση με παρέμβαση από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στον Κ. Σημίτη
Μια σημαντική αποκάλυψη -που θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις- για τα κυβερνητικά παρασκήνια της εποχής Σημίτη και την απομάκρυνση του Κώστα Λαλιώτη από τη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ το 2003 κάνει η Δήμητρα Λιάνη στο νέο βιβλίο της «Η οργή του Ανδρέα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη. Μάλιστα, η χήρα του Ανδρέα Παπανδρέου (που υπογράφει ως «Δήμητρα Α. Παπανδρέου») εμπλέκει τις ΗΠΑ σε ευθεία παρέμβαση στα δραματικά γεγονότα εκείνης της περιόδου...
Οπως γράφει χαρακτηριστικά, η παραίτηση Λαλιώτη στις 3 Ιουλίου 2003 «έγινε με παρέμβαση του πρεσβευτή των ΗΠΑ Τόμας Τζ. Μίλερ». Ο κ. Λαλιώτης ήταν έως τότε πανίσχυρος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, χωρίς τίποτα να προμηνύει την αντικατάστασή του, καθώς είχε αρχίσει και η αντίστροφη μέτρηση για τις εθνικές εκλογές.
Η συνάντηση που είχαν εκείνη την ημέρα Σημίτης και Λαλιώτης υπήρξε θυελλώδης. Απευθυνόμενη προς τον Κ. Λαλιώτη, η Δ. Λιάνη σημειώνει ότι «οφείλει ο ίδιος να μας πει όλα όσα συνέβησαν σ'εκείνη την πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Σημίτη στον έκτο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη, στην οποία, ως γνωστόν, ειπώθηκαν σκληρά πράγματα και οι φωνές τους ακούστηκαν στους κάτω ορόφους».
Η αποκάλυψη που κάνει η ίδια είναι εντυπωσιακή: «Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τόμας Μίλερ έχει στα χέρια του έναν φάκελο με χαρτιά. Η πρεσβεία τού φόρτωνε (του Λαλιώτη) αλλότρια βάρη; Εγώ προσωπικά έχω επιφυλάξεις. Τυχαίες συμπτώσεις; Θύμα ραδιουργίας; Ο,τι και να είναι, ο φάκελος παραδίδεται στον Κ. Σημίτη. Ο Σημίτης είναι σε αδιέξοδο, αναζητά λύση. Οι Αμερικανοί είναι σκληροί, δεν παίρνουν από λόγια. "Ή μας ακούς ή θα πέσει η κυβέρνηση"».
Συζήτηση - φωτιά
Η κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση Σημίτη - Λαλιώτη είχε στο επίκεντρό της το «τελεσίγραφο των Αμερικανών», καθώς «αν δεν βρισκόταν τότε διέξοδος, το ΠΑΣΟΚ κινδύνευε να πέσει από την κυβέρνηση ανά πάσα στιγμή». Οπως αποκαλύπτει η Δ. Λιάνη, ο Σημίτης βγήκε από τη δύσκολη θέση με τη βοήθεια ενός υπέργηρου προσωπικού φίλου του Ανδρέα και συνδέσμου με τις ΗΠΑ, ο οποίος πρότεινε να προσφερθεί προσχηματικά στον Λαλιώτη η θέση του υπουργού Γεωργίας. Οντως εκείνος αρνήθηκε και οδηγήθηκε σε «πολιτική αποστρατεία», αντικαταστάθηκε από τον «αμερικανόφιλο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη» και στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης πήγε ο «νεοενταχθείς στην παρέα Γ. Φλωρίδης». Κατά τη Δ. Λιάνη -που συνδέει εμμέσως τα γεγονότα και με το Σχέδιο Ανάν, στο οποίο τελικώς ο Κ. Λαλιώτης τάχθηκε αντίθετος-, «ο ΓΑΠ τότε χασκογελούσε, τον βόλευε η εξέλιξη. Ξεφορτωνόταν έναν δύσκολο εταίρο, που ήθελε να έχει μόνιμο λόγο και δικαίωμα συμμετοχής στις μεγάλες αποφάσεις...».