Quantcast
Channel: Λιδωρίκι
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7971

EΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ

$
0
0



Λιδορίκι , 4-1-2009 , μια  παρέα κυνηγών , αγνώστου ..προέλευσης , στάθμευσε ή  μάλλον  “ κατέλαβε “ την πλατεία  της  Βαθιάς με  τα  αγροτικά  τους  , έχοντας πάνω  σε  ένα  από  αυτά το…”θύμα “ της..ημέρας , ένα  σκοτωμένο..αγριογούρουνο …όπως  βλέπετε  καθαρά , τα  αυτοκίνητα  έχουν  καταλάβει το  οδόστρωμα  αλλά  μαι  το  χώρο  μπροστά στο  καφενείο του  Κλώσσα , Γεροδήμου  μάλλον ..τότε
    **************
Καλησπέρα  αδέρφια  Λιδορικιώτες ..
Καλησπέρα  σε  όλους  τους  φίλους  του  χωριού  μας αλλά  και σε όλο  τον  κόσμο ..
ΤΕΤΑΡΤΗ  ΣΗΜΕΡΑ  16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015
Ανατολή Ήλιου: 07:32
Δύση Ήλιου: 17:08
Σελήνη 5 ημερών

Γιορτάζουν:  Μόδεστος, Μοδεστία.
ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
μ. Χ.
1497

Ο πορτογάλος θαλασσοπόρος Βάσκο Ντα Γάμα περιπλέει το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, ανοίγοντας νέους δρόμους στη ναυσιπλοΐα και το εμπόριο.
1923

Οι εκλογέςστην Ελλάδα εξελίσσονται σε θρίαμβο του Ελευθερίου Βενιζέλου, εξαιτίας της αποχής των αντιβενιζελικών δυνάμεων. Είναι οι τελευταίες εκλογές που διεξάγονται με σφαιρίδιο.
1940
Το αμεριανικό περιοδικό LIFE κυκλοφορεί μ'ένα έλληνα τσολιά στο εξώφυλλό του.
1985

Ψηφίζεται από τη Βουλή ο πρώτος νόμος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
1991
Συνέρχεται το δεύτερο (έκτακτο) συνέδριο του Συνασπισμού (16-19 Δεκεμβρίου). 1.250 σύνεδροι από 430 οργανώσεις εκλέγουν πρόεδρο τον Νίκο Κωνσταντόπουλο.
2011

Ο κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο κερδίζει μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, ως ο άνθρωπος με τις περισσότερες απόπειρες δολοφονίας εναντίον του. Από το 1959, όταν ανέτρεψε τον δικτάτορα Μπατίστα, έως το 2006, οπότε παρέδωσε την εξουσία στον αδελφό του, Ραούλ, έγινε στόχος 368 φορές!
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/1612#ixzz3uVDz4Wa0
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 
μ. Χ.
1770

Λούντβιχ φαν Μπετόβεν, γερμανός συνθέτης. (Θαν. 26/3/1827)
1775

Τζέιν Όστεν, αγγλίδα συγγραφέας. («Λογική κι Ευαισθησία», «Περηφάνια και Προκατάληψη») (Θαν. 18/7/1817)
Αποφθέγματα
1917

Άρθουρ Κλαρκ, άγγλος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας. («2001: Οδύσσεια του Διαστήματος»)(Θαν. 19/3/2008)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/1612#ixzz3uVERN8Ac
ΘΑΝΑΤΟΙ
μ. Χ.
1821

Αντώνης Οικονόμου, υδραίος αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, που δολοφονήθηκε στο Άργος. (Γεν. 1775)
1859

Βίλχελμ Καρλ Γκριμ, γερμανός παραμυθάς, ένας από τους δύο αδελφούς Γκριμ. (Γεν. 24/2/1786)
1974

Κώστας Βάρναλης, έλληνας ποιητής και πεζογράφος. (Γεν. 14/2/1884)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/1612#ixzz3uVEu5ecT


Αντώνης Οικονόμου

1775 – 1821

Αντώνης Οικονόμου
248
0

Υδραίος πλοίαρχος, πρωτεργάτης της λαϊκής εξέγερσης στην Ύδρα, που σηματοδότησε την κάμψη των αντιρρήσεων των προκρίτων και τη συμμετοχή του νησιού στην επανάσταση του 1821.
Ο Αντώνης Οικονόμου γεννήθηκε το 1775 στην Ύδρα και από νεαρή ηλικία ακολούθησε το ναυτικό επάγγελμα. Όταν το πλοίο του ναυάγησε στο Γιβραλτάρ, ταξίδευσε στην Κωνσταντινούπολη, με σκοπό την εξεύρεση δανείου για την αγορά καινούργιου. Εκεί συνάντησε τον Παπαφλέσσα, ο οποίος τον μύησε στη Φιλική Εταιρεία το 1820.
Αμέσως μετά επέστρεψε στην Ύδρα για να οργανώσει την προετοιμασία της επανάστασης στο νησί. Βρήκε συμπαράσταση από άνεργους ναυτικούς, τους οποίους στρατολόγησε με χρήματα Πελοποννήσιων φίλων του. Εκείνη την περίοδο, μεγάλο μέρος του ναυτικού πληθυσμού της Ύδρας, που ανερχόταν σε 10.000 άτομα, παρέμενε χωρίς δουλειά, μετά τη λήξη των Ναπολεόντειων Πολέμων και την ειρήνευση στην Ευρώπη.
Με την έκρηξη της Επανάστασης στην Πελοπόννησο, ο Οικονόμου προσπάθησε να συνεγείρει την άρχουσα τάξη του νησιού, αλλά οι πρόκριτοι και οι καραβοκύρηδες της Ύδρας δίσταζαν να πάρουν μέρος στην Επανάσταση και ζητούσαν εγγυήσεις για τη σοβαρότητα του εγχειρήματος. Τότε, ο Αντώνης Οικονόμου δεν έχασε χρόνο και με τους άνδρες του κατέλαβε την καγκελαρία και εκδίωξε τον διοικητή Νικόλαο Κοκοβίλα, αναλαμβάνοντας ο ίδιος τη διακυβέρνηση του νησιού.
Οι προεστοί, που αιφνιδιάστηκαν από την εξέλιξη αυτή, αναγκάστηκαν αναγνωρίσουν την εξουσία του και κάτω από τη λαϊκή πίεση να συνδράμουν χρηματικά στον εξοπλισμό του στόλου. Έτσι, στις 16 Απριλίουτου 1821, με καθυστέρηση ενός μήνα, ο Οικονόμου κήρυξε την επανάσταση στο νησί και ανέθεσε στον Γιακουμάκη Τομπάζη την αρχηγία του υδραίικου στόλου, τον οποίο έθεσε στη διάθεση του Αγώνα.

Ο Αντώνης Οικονόμου κηρύσσει την επανάσταση στην Ύδρα (πίνακας του Πέτερ φον Χες)
Γρήγορα, όμως, ο Οικονόμου απώλεσε το κύρος του μεταξύ των υποστηρικτών του, οι οποίοι ήταν κυρίως ναύτες και μικροκαραβοκύρηδες, επειδή απαγόρευσε την πειρατεία και θέσπισε αυστηρούς κανόνες για τη διανομή των πολεμικών λειών. Οι πρόκριτοι του νησιού, που είχαν χάσει την εξουσία τους, επωφελήθηκαν από τη διαμάχη των αντιπάλων του και οργάνωσαν συνωμοσία κατά του Οικονόμου. Στις 12 Μαΐου, μπράβοι των προεστών επιτέθηκαν στον Οικονόμου στην Καγκελαρία της Ύδρας, με σκοπό να τον σκοτώσουν. Στη σύντομη συμπλοκή που ακολούθησε υπήρξαν θύματα και από τις δύο πλευρές. Ο Οικονόμου κατόρθωσε να διαφύγει με πλοίο, αλλά περικυκλώθηκε από τους εχθρούς του και συνελήφθη. Κάποιοι από τους συγγενείς του κατόρθωσαν να τον απελευθερώσουν και να τον φυγαδεύσουν στην απέναντι ακτή της Αργολίδας.
Ο Οικονόμου παρέμενε επικίνδυνος για τους προκρίτους της Ύδρας, που είχαν επανακτήσει την εξουσία στο νησί. Όταν ο πρόκριτος των Καλαβρύτων Σωτήρης Θεοχαρόπουλος ζήτησε από τους Υδραίους να στείλουν πλοία για το έλεγχο του Κορινθιακού Κόλπου, αυτοί για να στέρξουν στο αίτημά του ζήτησαν πρώτα τη σύλληψη του Οικονόμου. Πράγματι, ο Θεοχαρόπουλος τον συνέλαβε και τον έθεσε υπό περιορισμό, πρώτα στη Μονή της Αγίας Βαρβάρας Καλαβρύτων και στη συνέχεια στη Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού (γνωστή και Μονή «του Φονιά»), στερώντας έτσι από την Επανάσταση ένα πολύτιμο μαχητή και ηγέτη.
Στις αρχές Δεκεμβρίου του 1821 ο Οικονόμου δραπέτευσε από το μοναστήρι και με 14 άνδρες του κατευθύνθηκε προς το Άργος, όπου παρεπιδημούσαν αρκετοί σύνεδροι της Α'Εθνοσυνέλευσης, ανάμεσά τους και οι εκπρόσωποι της Ύδρας. Στο άκουσμα ότι ο Οικονόμου με τους άνδρες του κατευθύνονται προς το Άργος, οι Υδραίοι πρόκριτοι καταθορυβήθηκαν. Τότε, με σύμφωνη γνώμη του Δημήτριου Υψηλάντη, που ήταν ο αρχιστράτηγος των ελληνικών δυνάμεων, οι Αχαιοί πρόκριτοι Ανδρέας Λόντος και Σωτήρης Χαραλάμπης συγκρότησαν μια ομάδα από 70 άνδρες, με σκοπό την εξόντωσή του.
Ο Κολοκοτρώνης, που πληροφορήθηκε το γεγονός, εξέφρασε την αντίθεσή του και έστειλε τον φρούραρχο του Άργους Δημήτριο Τσώκρη με 200 άνδρες να προστατεύσει τον Οικονόμου. Όμως, ο Τσώκρης ενεπλάκη σε αψιμαχία με τους Τούρκους και καθυστέρησε να εκτελέσει την εντολή του Κολοκοτρώνη. Οι άνδρες του Λόντου συνάντησαν τον Οικονόμου ανάμεσα στο Κουτσοπόδι και το Άργος και τον σκότωσαν στις 16 Δεκεμβρίουτου 1821, ύστερα από σύντομη συμπλοκή. Ο Τσώκρης, που έφθασε εκεί μετά από λίγο, το μόνο που έκανε ήταν να θάψει το πτώμα του Οικονόμου.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/745#ixzz3uVF6bGwx

Γιάκομπ και Βίλχελμ Γκριμ


1785–1863 / 1786–1859

Γιάκομπ και Βίλχελμ Γκριμ
538
0

Οι αδελφοί Γκριμ γεννήθηκαν σ’ ένα μικρό χωριό της Γερμανίας, ο Γιάκομπ (Jacob Ludwig Carl Grimm) στις 4 Ιανουαρίουτου 1785 και ο Βίλχεμ (Wilhelm Carl Grimm) στις 24 Φεβρουαρίουτου 1786. Και οι δύο σπούδασαν νομικά, όπως και ο πατέρας τους, ενώ από μικρή ηλικία έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον για τις γερμανικές λαϊκές αφηγήσεις και παραδόσεις.
Συνέλεγαν παραδοσιακές ιστορίες, προσπαθώντας να αποτυπώσουν στο χαρτί όσο πιο πιστά μπορούσαν την τεχνική και τις λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι αφηγητές. Από αυτές εμπνεύστηκαν για να γράψουν περισσότερα από 200 παραμύθια, τα οποία σήμερα είναι γνωστά ως Παραμύθια Γκριμ. Ο πρώτος τόμος με 86 παραμύθια κυκλοφόρησε στις 20 Δεκεμβρίου 1812 εν μέσω αντιδράσεων, επειδή ορισμένα από αυτά θεωρήθηκαν ακατάλληλα για παιδιά. Τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ έχουν μεταφραστεί σε 160 γλώσσες και αγαπήθηκαν από τα παιδιά όλου του κόσμου. Ανάμεσά τους, Η Κοκκινοσκουφίτσα, Η Σταχτοπούτα, Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι, Η ωραία κοιμωμένη, Χάνσελ και Γκρέτελ,Ραπουντζέλ.
Ο Γιάκομπ ως φιλόλογος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μεσαιωνική λογοτεχνία και γλωσσολογία. Συνέταξε τη Γερμανική Γραμματική, ενώ διατύπωσε και μία γενική αρχή, γνωστή ως Νόμος του Γκριμ, που περιγράφει τη σχέση μεταξύ των διαφόρων γλωσσών. Ο Βίλχελμ ασχολήθηκε περισσότερο με τη λογοτεχνική κριτική.
Το 1829 τα δύο αδέλφια έγιναν βιβλιοθηκάριοι και καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Gottingen. Την ίδια χρονιά, ο Γιάκομπ εξέδωσε άλλο ένα σημαντικό πόνημά του, τις Γερμανικές Μυθολογίες, με όλες τις δοξασίες της προχριστιανικής Γερμανίας.
Το 1840 ο βασιλιάς Φρειδερίκος Ουίλιαμ IV της Πρωσίας τούς κάλεσε στο Βερολίνο, όπου έγιναν μέλη της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών. Ξεκίνησαν να εργάζονται για τη δημιουργία ενός τεράστιου ιστορικού λεξικού, το οποίο άφησαν ημιτελές, καθώς ο Βίλχεμ πέθανε στις 16 Δεκεμβρίουτου 1859 και ο Γιάκομπ στις 20 Σεπτεμβρίουτου 1863. Το έργο τους ολοκληρώθηκε από μεταγενέστερους ερευνητές, πολλά χρόνια αργότερα.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/34#ixzz3uVFYCI9X

Η ιστορία της Μίλαν



153
1

Η Μίλαν είναι μία από τις μεγάλες δυνάμεις του ποδοσφαίρου, με εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Αποκαλείται και ροσονέριαπό το μαυροκόκκινο της εμφάνισής της.
Ιδρύθηκε στο Μιλάνο στις 16 Δεκεμβρίου 1899 από δύο Άγγλους, τον Άλφρεντ Έντουαρντς και τον Χέρμπερτ Κίλπιν. Προς τιμή τους, η ομάδα, παρότι ιταλική, διατηρεί το αγγλικό της όνομα Μίλαν και όχι Μιλάνο. Εννιά χρόνια αργότερα, το 1908, μία ομάδα παραγόντων υπό τον ελληνοβενετσιάνο Ιωάννη Παραμυθιώτη, αποχώρησε για να ιδρύσει την Ιντερνατσιονάλε, γνωστότερη σήμερα ως Ίντερ. Έκτοτε, το ποδοσφαιρικό Μιλάνο ζει και αναπνέει για τις κόντρες των δύο αιωνίων αντιπάλων της πόλης.
Ιστορικά, η Μίλαν υποστηρίζεται από τα εργατικά στρώματα της πόλης και τα συνδικάτα, ενώ η Ίντερ από τους εύπορους Μιλανέζους. Τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν αναστραφεί. Η Μίλαν ελέγχεται από τον συντηρητικό βαρόνο των ΜΜΕ και τέως πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η Ίντερ από το κεντροαριστερό πετρελαιοβιομήχανο Μάσιμο Μοράτι.
Από τις τάξεις της Μίλαν έχουν περάσει σπουδαία ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, όπως οι Μεάτσα, Ριβέρα, Σνέλινγκερ, Αλταφίνι, Λίντχολμ, Τραπατόνι, Γκριβς, Τζόρνταν, Πράτι, Μπενέτι, Μπαρέζι, Ντοναντόνι, Βαν Μπάστεν, Γκούλιτ, Ντεσαγί, Ράικαρντ, Ριβάλντο, Μπάτζιο, Λάουντρουπ, Ρόσι, Βιέρι, Σεβτσένκο και οι σύγχρονοι Ντίντα, Καφού, Κοστακούρτα, Ιντζάγκι, Σερζίνιο, Πίρλο, Νέστα και Κακά. Σημαία της ομάδας αποτελούν οι Μαλντίνι, ο πατέρας Τσέζαρε και ο υιός Πάολο.
Η Μίλαν είναι η πιο σπουδαία ευρωπαϊκή ομάδα μετά τη Ρεάλ, από πλευράς τίτλων.
Έχει κατακτήσει:
  • 7 Κύπελλα πρωταθλητριών Ευρώπης: 1963, 1969, 1989, 1990, 1994, 2003, 2007. 
  • 2 Κύπελλα Κυπελλούχων: 1968, 1973.
  • 4 Διηπειρωτικά Κύπελλα: 1969, 1989, 1990, 2007.
  • 18 πρωταθλήματα Ιταλίας: 1901, 1906, 1907, 1951, 1955, 1957, 1959, 1962, 1968, 1979, 1988, 1992, 1993, 1994, 1996, 1999, 2004, 2011.
  • 5 Κύπελλα Ιταλίας: 1967, 1972, 1973, 1977, 2003.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/197#ixzz3uVFu3uJ8

Λας Ποσάδας



66
0

Στο Καθολικό Μεξικό γιορτάζεται από τις 16 Δεκεμβρίουέως την παραμονή των Χριστουγέννωνη «Λας Ποσάδας» («Στα πανδοχεία»), σε ανάμνηση των περιπετειών που πέρασαν ο Ιωσήφ και η Μαρία, μέχρι να βρούν μέρος να γεννήσουν τον Ιησού.
Οι Μεξικάνοι αναπαριστούν το γεγονός με μία φάτνη σε κάθε σπίτι, ενώ παιδιά και μεγάλοι από σπίτι σε σπίτι ψέλνουν τα κάλαντα, κρατώντας κεριά και αγαλματίδια με τον Ιωσήφ και τη Μαρία πάνω σε γαϊδουράκι.
Οι εννέα ημέρες της γιορτής συμβολίζουν τους εννέα μήνες κύησης της Παρθένου Μαρίας.
Το λαϊκό δρώμενο της «Λας Ποσάδας» έχει ιστορία 400 ετών και ξεκίνησε τον 16ο αιώνα από τον μοναχό Πέδρο δε Γάντε.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/1026#ixzz3uVGH1p4z

Η  ΕΝΑΤΗ  ΤΟΥ  ΝΤΒΟΡΖΑΚ


Αντονίν Ντβόρζακ
Αντονίν Ντβόρζακ
180
0

Η Συμφωνία αριθμός 9, με υπότιτλο Του Νέου Κόσμου, είναι το κορυφαίο έργο του τσέχου συνθέτη Αντονίν Ντβόρζακ (1841 - 1904). Θεωρείται από τα σημαντικότερα έργα της συμφωνικής μουσικής και είναι η πιο γνωστή Ενάτη, μετά από αυτή του Μπετόβεν.
Στα τέλη του 19ου αιώνα ο Αντονίν Ντβόρζακ ήταν ένας καθιερωμένος συνθέτης, με συχνές μετακλήσεις στα μεγάλα μουσικά κέντρα της Ευρώπης για να διευθύνει έργα του. Το 1892 δέχθηκε πρόσκληση να αναλάβει τη διεύθυνση του Εθνικού Ωδείου της Νέας Υόρκης, με ετήσιο μισθό 15.000 δολάρια. Είπε αμέσως το «ναι» και έκανε το μεγάλο ταξίδι στο Νέο Κόσμο, αφού οι αποδοχές του θα ήταν κατά 20 φορές υψηλότερες από τις απολαβές του στην Ευρώπη.
Παράλληλα με τα διοικητικά και εκπαιδευτικά του καθήκοντα, στη Νέα Υόρκη συνέχισε να συνθέτει. Τον Ιανουάριο του 1893 άρχισε να γράφει την ένατη συμφωνία του, την οποία ολοκλήρωσε το Μάιο του ίδιου χρόνου, λίγο προτού φύγει με την οικογένειά του για διακοπές στο Σπίλβιλ της Αϊόβα, όπου υπήρχε μια τσέχικη κοινότητα. Η πρεμιέρα του έργου του δόθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1893 στο Κάρνεγκι Χολ με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης, υπό τη διεύθυνση του φίλου του μαέστρου Άντον Σεντλ.
Ο συνθέτης ενθουσιάστηκε από την υποδοχή της μουσικόφιλης Νέας Υόρκης στο έργο του και έγραψε στον εκδότη του: «Οι εφημερίδες είπαν ότι κανένας συνθέτης δεν γνώρισε τέτοιο θρίαμβο. Το Κάρνεγκι Χολ ήταν γεμάτο από μέλη της καλής κοινωνίας της Νέας Υόρκης. Το ακροατήριο χειροκρότησε τόσο πολύ, σαν να βρισκόταν στην αίθουσα βασιλιάς, αναγκάζοντάς με να υποκλιθώ πολλές φορές στο θεωρείο, όπου καθόμουν».
Η Ενάτητου Ντβόρζακ είναι γραμμένη για δύο φλάουτα, πίκολο, δύο όμποε, δύο κλαρινέτα, δύο φαγκότα, τέσσερα κόρνα, δύο τρομπέτες, τρία τρομπόνια, τούμπα, τύμπανα, κύμβαλα, τρίγωνο, βιολιά, βιόλες, βιολοντσέλα, και κοντραμπάσα. Αποτελείται από τέσσερα μέρη:
  1. Adagio - Allegro molto
  2. Largo
  3. Scherzo: Molto Vivace - Poco Sostenuto
  4. Allegro con fuoco
Η εισαγωγή του πρώτου μέρους είναι αργή, αλλά σύντομα γίνεται απειλητική και ανοίγει τον δρόμο σε ένα πολύ δραματικό κυρίως τμήμα. Το δεύτερο μέρος με το περίφημο σόλο του αγγλικού κόρνου, είναι κατά βάση λυρικό, αν και περιλαμβάνει στιγμές μεγάλης έντασης. Το Scherzo της Ενάτηςτου Μπετόβεν έχει επηρεάσει εμφανώς το Scherzo του έργου, αλλά το κυρίως θέμα παραπέμπει στον φυσικό κόσμο του Σμέτανα (Η πατρίδα μου), ενώ το ζεστό μελωδικό τρίο είναι προϊόν καθαρής έμπνευσης του Ντβόρζακ. Το θερμό και μερικές φορές βίαιο φινάλε περιλαμβάνει στοιχεία λαϊκών χορών, που πηγάζουν από τα τρία προηγούμενα μέρη, αλλά έχει νέο, δροσερό, μελωδικό υλικό. Στο τέλος μιας μεγάλης κορύφωσης, η τελευταία συγχορδία της συμφωνίας χάνεται στο πουθενά.
Ο Ντβόρζακ είχε ενδιαφερθεί και μελετήσει τη μουσική των Ινδιάνων και των μαύρων της Αμερικής. Σε μια προφητική δήλωσή του, άμα τη αφίξει του στη Νέα Υόρκη, είχε πει: «Είμαι πεπεισμένος ότι η μελλοντική μουσική αυτής της χώρας θα προέλθει από τις μελωδίες των νέγρων».
Πολύ κουβέντα είχε γίνει για τους «αμερικανικούς σκοπούς», που ακούγονται στην Ενάτη. Μερικοί βρήκαν αντηχήσεις λαϊκών τραγουδιών, όπως τα Yankee Doodle, Swing Low, Sweet Chariot. Ο ίδιος φρόντισε να ξεκαθαρίσει το θέμα από την αρχή: «Είναι ανοησίες τα όσα λέγονται για “ινδιάνικα” και “αμερικάνικα” θέματα, είναι ψέμματα. Προσπάθησα μόνο να συνθέσω στο πνεύμα των λαϊκών αμερικάνικων μελωδιών» έγραφε σ'ένα μαθητή του. Και σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα «New York Herald» δήλωσε: «Έγραψα τα δικά μου θέματα, ενσωματώνοντας σε αυτά χαρακτηριστικά της μουσικής των Ινδιάνων, χρησιμοποιώντας τα θέματά της ως μοτίβα».
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ έγραψε και ένα άλλο σπουδαίο έργο του, το «Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα (έργο 104)». Ο Ντβόρζακ επέστρεψε στην Πράγα το 1895 και αφιέρωσε τις δημιουργικές του δυνάμεις στη σύνθεση όπερας. Στην αγαπημένη του πόλη γινόταν άλλος άνθρωπος, μιλούσε τη γλώσσα του και απολάμβανε τις απλές χαρές της ζωής.



ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/363#ixzz3uVH2lP00
Ο  ΑΥΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ
meteo.gr
Πέμπτη
17/12
02:00

5°C
Αισθητή Θερμοκρασία2°C
75%

3 Μπφ BA
16 Km/h


ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!


Μικρή πιθανότητα βροχής
08:00

5°C
Αισθητή Θερμοκρασία2°C
75%

4 Μπφ BA
24 Km/h


ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ

14:00

7°C
Αισθητή Θερμοκρασία3°C
56%

5 Μπφ BA
35 Km/h
Ριπές ανέμου55 Km/h


ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ

20:00

4°C
Αισθητή Θερμοκρασία1°C
69%

3 Μπφ BA
16 Km/h


ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
“ ΜΙΖΕΡΙΑ  ..ΦΤΩΧΕΙΑ..ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ   ΚΑΙ..ΕΡΗΜΙΑ ..”
Έχοντας  σχεδόν καθημερινή επαφή με  το  χωριό μας , τηλεφωνική , μαθαίνουμε  πάνω..κάτω , τι  ακριβώς  γίνεται και  δεν  σας  κρύβουμε πως ..θλιβόμαστε , όχι για  τίποτα  άλλο , αλλά σκεφτόμαστε την ..κατάντια  μας , που  από..οδηγοί  βρεθήκαμε σε  λίγα  χρόνια..ουραγοί ..και  μαζεύουμε  τα..” πέταλα “ όπως  λέγαμε  παιδιά ..
   Προχθές  μάλιστα μου  τηλεφώνησε  ένας  χωριανός πκρο..βαλαντωμένος , ΄ρωτώντας  με αν  είδα σε  κάποιο  Ευπαλιώτικο μπλογκ , φωτογραφίες  με  το  στολισμό  του , και  μου  το  έλεγε με  βαριά ..πίκρα  και  μεγάλο μαράζι , αναφέροντας , ως  συνήθως γίνεται , παλιούς όμορφους  καιρούς και  παλιές  Λιδορικιώτικες δόξες…
   Τι  να  του  απαντήσω ; πως  έχει  ή  δεν  έχει  δίκιο ; Και  πως το  Λιδορίκι , δεν  απαξιώθηκε  μόνο  απ’ τους  ..περαστικούς Αυτοδιοικητικούς , νυν  και..πρώην , που ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ , ΚΟΜΜΑΤΙΚΩ  ΕΛΕΩ ,ΡΟΥΣΦΕΤΙΩΝ ΚΑΙ..ΣΥΓΓΕΝΟΛΟΓΙΩΚ  ΚΑΙ ..ΚΟΥΜΠΑΡΙΩΝ , ΒΕΒΑΙΩΣ ..ΒΕΒΑΙΩΣ . ΕΚΛΕΧΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ  ΜΕ ΤΗΝ .ΕΠΊΔΕΙΞΗ ΤΗΣ  ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ  ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ .., θρονιάστηκαν και  δεν  ξεκολλάνε ;
    Δεν  λέω , φταίνε  κι’ αυτοί , και  πολύ  μάλιστα , αλλά  κυρίως  φταίει  η  Λιδορικιώτική..αδιαφορία για  το  χωριό  μας , που  συνεχώς..μαραίνεται  εγκαταλειμμένο  , είναι δυνατόν  να ..προοδεύσει ένα  χωριό , με  κοντά δέκα  χρόνια  κλειστή τη  βιβλιοθήκη , που , για την ίδρυσή της  , κάποιοι και  όχι  βέβαια  απ΄τους  σημερινούς λεβέντες , έχυσαν  αίμα  κα..δάκρια ;
    ΜΕ  ΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΤΟ ΠΆΝΩ  ΑΠΟ  ΔΕΚΑ  ΧΡΟΝΙΑ  ΤΟ “ ΕΥΡΩΦΑΓΟ “ , ΤΗΝ …ΚΑΤΑΠΙΏΝΑ , ΟΠΩΣ  ΛΈΜΕ ΚΑΙ  ΣΤΑ ΛΙΔΟΡΙΚΙΏΤΙΚΑ , ΤΟ  ΘΛΙΒΕΡΌ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ , ΠΟΥ  ΤΟ ΧΟΥΝ  ΚΑΠΟΙΟΙ  ΓΙΑ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ  ΠΑΙΧΝΙΔΆΚΙΑ , ΚΑΙ  ΚΑΝΕΝΑΣ  ΔΕΝ  ΔΙΝΕΙ  ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ , ΤΙ  ΞΟΔΕΥΟΥΝ  ΚΑΙ  ΠΟΥ  ΠΑΝΕ ;  ΕΙΝΑΙ  ΔΥΝΑΤΟΝ  ΝΑ  ΑΝΕΧΌΜΑΣΤΕ  ΟΛΟΙ  ΜΑΣ  ΤΗΝ  ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΤΗΣ  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΉΣ  ΣΥΛΛΟΓΉΣ ; Που  το  παλιό εξαιρετικό πέτρινο  σχολείο Συγγρού , που  έχει και  ανεκτίμητη ιστορική  αξία , ΣΑΠΙΖΕΙ , ΓΕΜΑΤΟ  ΑΠΟ  ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ , ΑΦΟΥ  ΚΑΝΕΝΑΣ  ΔΕΝ  ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ  ΤΟΝ  ΚΑΘΑΡΙΣΜΌ  ΤΟΥ , ΑΦΟΎ  ΠΙΑ ΤΑ  ΕΥΡΗΜΑΤΑ  ΤΗΣ  ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ , ΤΑ  ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΦΈΡΕΙ ΑΛΛΑ ..ΦΑΝΕΡΆ  ΚΑΙ  ΑΛΛΑ  ΚΡΥΦΑ ,ΣΤΗΝ  ΑΜΦΙΣΣΑ  ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΔΕΛΦΟΎΣ , ΚΑΝΟΝΤΑ  ΟΛΟΙ  ΤΟΥΣ  ΤΟ..ΚΟΡΌΪΔΟ ;
   Το  θέμα  αυτό  φίλοι  μου , ΕΙΝΑΙ  ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ  ΓΙΑ  ΜΑΣ , ΚΑΙ  ΣΕΝ ΠΡΈΠΕΙ  ΝΑ  ΤΟ  ΑΦΉΣΟΥΜΕ  ΣΤΗΝ  ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΓΙΑ  ΝΑ  ΤΟ,,ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ  ΑΝΘΡΩΠΟΙ “ ΞΕΝΟΙ “, ΘΑ  ΠΡΈΠΕΙ  ΝΑ  ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ  ΟΛΟΥΣ  ΤΟΥ..ΑΝΕΥΘΥΝΟ..ΑΡΜΟΔΙΟΫΠΕΎΘΥΝΟΥΣ , ΝΑ  ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΟΎΝ ΚΑΙ  ΜΑΛΙΣΤΑ  ΕΜΠΡΆΚΤΩΣ , ΩΣΤΕ  ΝΑ  ΓΙΝΕΙ  ΕΝΑ  ΥΠΈΡΟΧΟ  ΔΩΡΙΚΟ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ , ΜΕ  ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ , ΠΡΟΒΟΛΩΝ , ΘΕΑΤΡΙΚΏΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΩΝ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ..
  ΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑ  ΜΕ  ΑΥΤΌ ΤΟ  ΣΚΟΠΌ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ  ΣΤΟ  ΔΗΜΟ , ΚΑΙ  ΦΥΣΙΚΆ  ΘΑ  ΖΗΤΉΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ  ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ  ΒΟΥΛΕΥΤΗ  ΜΑΣ ΑΛΛΑ  ΚΑΙ  ΟΛΩΝ  ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ  ΦΟΡΕΩΝ ΑΛΛΑ  ΚΑΙ ΤΩΝ  ΧΩΡΙΑΝΏΝ  ΜΑΣ …
  Ο φίλος  μας  λοιπόν , με  ρώτησε  αν  είδα  φωτογραφίες  απ’ το  στολισμένο Ευπάλιο , και τα  δικά μας  στολίσματα , που  είναι..ας  μη το  πούμε , και  εδώ  θα θέλαμε να  θυμίσουμε , ΠΩΣ  ΔΥΣΤΥΧΩΣ  ΓΙΑ  ΤΟ  ΧΩΡΙΟ  ΜΑΣ , ΟΙ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ  ΕΧΟΥΝ  ΤΗΝ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ  ΔΥΝΑΜΗ , ΔΕΝ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΠΟΤΕ , ΟΥΤΕ  ΚΑΙ  ΒΟΗΘΑΝΕ , ΚΑΙ  ΦΥΣΙΚΆ ΔΕΝ  ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ  ΣΕ  ΕΚΕΊΝΑ ΤΑ..ΓΥΦΤΟ..ΑΛΙΣΒΕΡΊΣΙΑ ΤΗΣ  ΓΚΙΩΝΑΣ , ΜΕ  ΤΑ  ΝΤΑΒΑΤΖΊΔΙΚΑ  200ΕΥΡΑ , ΣΤΟ  ΠΑΝΗΓΥΡΙ , ΑΝ  ΘΕΛΟΥΝ  ΟΙ  ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ , ΜΠΟΡΟΥΝ  ΑΝΕΤΑ ΜΟΝΟΙ  ΤΟΥΣ ΝΑ  ΣΤΟΛΙΣΟΥΝ ΤΟ  ΧΩΡΙΟ  ΜΑΣ  ΑΛΛΑ…..
  Οι  δύο παρακάτω  φωτογραφίες  είναι απ’ τα φετινά μας  στολίδια , η φάτνη  της  Βαθιάς  και  ένα..ψευτοστολίδι σε  κολώνα , ΝΑ  ΜΗΝ  ΠΑΡΑΠΟΝΙΟΜΑΣΤΕ  ΛΟΙΠΌΝ , ΑΦΟΥ  ΚΑΝΕΝΑΣ  ΔΕΝ  ΒΑΖΕΙ  ΤΟ  ΧΕΡΙ  ΣΤΗΝ  ΤΣΕΠΗ …ΞΕΚΑΘΑΡΑ  ΠΡΑΓΜΑΤΑ …






 Καλό  σας  βράδυ
Απ’ το  “Λιδωρίκι “ με  αγάπη ..

www.lidoriki.com

Viewing all articles
Browse latest Browse all 7971

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>