Quantcast
Channel: Λιδωρίκι
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7971

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ..

$
0
0


   Στο  κέντρο του χωριού  μας , στο  Αλωνάκι υπήρχαν  δύο  ραφεία , το  παλιότερο  ήταν το "Νέον  Στυλ"του αείμνηστου Μπάμπη Χούσου στο  σπίτι της οικογένειας  Ντίνου  Γεωργίου . Ο Μπάμπης  καταγόταν  απ'τους  Άγιους  Πάντες ( Βίδαβη  ) το άλλο ήταν  του Μήτσου Κατσένιου , στη  κάτω  άκρη της  πλατείας , στο  παλιό Μαραζιαραίίκο ΄όπου  υπήρχε  ένα μεγάλο  εμπορικό , που κάηκε  στο  ολοκαύτωμα  του 1944 ..
      ************



Καλησπέρα  αδέρφια  Λιδορικιώτες 
Καλησπέρα  φίλοι του  χωριού  μας ..
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  ΣΗΜΕΡΑ  18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2015
Ανατολή Ήλιου: 07:34
Δύση Ήλιου: 17:09
Σελήνη 8 ημερών

ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
μ. Χ.
1803

Εξήντα (κατ'άλλους 22) Σουλιωτοπούλεςχορεύουν το χορό του Ζαλόγγουκαι πέφτουν στο γκρεμό μαζί με τα παιδιά τους, για να μην παραδοθούν στους Τούρκους.
1940

Ο Αδόλφος Χίτλερυπογράφει ένα μυστικό διάταγμα, με το οποίο αρχίζουν οι προετοιμασίες για τη ναζιστική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση, που θα μείνει στην ιστορία με τον κωδικό Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα.
1944

Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde».
1974

Ο ανώτατος δικαστικός Μιχαήλ Στασινόπουλοςορκίζεται προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την παραίτηση του στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη.
1991

Ομάδα επιχειρηματιών υπό τον καθηγητή Μιχάλη Σάλλα εξαγοράζει το 67% της Τράπεζας Πειραιώς, που ανήκει στον όμιλο της Εμπορικής Τράπεζας.
2000

Σπάνια επίδειξη «ευ αγωνίζεσθαι» από τον ιταλό επιθετικό της Γουέστ Χαμ, Πάολο Ντι Κάνιο, στον αγώνα εναντίον της Έβερτον (1-1). Αντί να προωθήσει την μπάλα στα δίχτυα, σταματάει τον αγώνα για να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες στον πεσμένο αντίπαλο τερματοφύλακα. Ο ίδιος παίκτης είχε εξοργίσει τη φίλαθλη κοινή γνώμη της Βρετανίας, όταν διαμαρτυρόμενος έσπρωξε βάναυσα τον διαιτητή Άλκοκ, ενέργεια που του στοίχισε ποινή 11 αγωνιστικών.

← 17 Δεκεμβρίου
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/1812#ixzz3uh6VcNxC
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
μ. Χ.
1911

Ζιλ Ντασέν, γαλλικής καταγωγής αμερικανός σκηνοθέτης, σύντροφος της Μελίνας Μερκούρη.(Θαν. 31/3/2008)
1913

Βίλι Μπραντ, καγκελάριος της Γερμανίας κατά το διάστημα 1969 - 1974 και «αρχιτέκτονας» της πολιτικής της ύφεσης (Ostpolitik) -το άνοιγμα δηλαδή της Δύσης στην τότε κομμουνιστική Ανατολή- κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1971. (Θαν. 8/10/1992)
1966

Μάριος Φραγκούλης, έλληνας τενόρος.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/1812#ixzz3uh6hVncB
ΘΑΝΑΤΟΙ
μ. Χ.
1737

Αντόνιο Στραντιβάρι, ιταλός κατασκευαστής βιολιών. (Γεν. 1644)
2010

Ζακλίν ντε Ρομιγί, γαλλίδα κλασική φιλόλογος και ελληνίστρια. (Γεν. 26/3/1913)
2011

Βάτσλαβ Χάβελ, θεατρικός συγγραφέας και πρώην πρόεδρος της Τσεχίας. (Γεν. 5/10/1936)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/1812#ixzz3uh73VtOS


Ο Χορός του Ζαλόγγου



1937
0

Μία ομάδα από Σουλιώτισσες (ποικίλλει ο αριθμός τους, από 22 έως 57), για να μη συλληφθούν ζωντανές από τους Τουρκαλβανούς που τις πολιορκούσαν στο Ζάλογγο, στήνουν κυκλικό χορό και στη συνέχεια ρίχνονται στον γκρεμό με τα παιδιά τους. Πραγματικό γεγονός ή εθνικός μύθος;
Στα τέλη του 1803 ο Αλή Πασάς θέλησε να τελειώσει μία και καλή με τους Σουλιώτες, τους ανυπότακτους ορεσίβιους Θεσπρωτούς, που τόσα προβλήματα δημιουργούσαν στο Σουλτάνο και στη δική του εξουσία στην Ήπειρο. Τους πολιόρκησε στενά και τους εξανάγκασε να συνθηκολογήσουν στις 12 Δεκεμβρίου 1803. Ο βασικός όρος της συμφωνίας, που δεν τηρήθηκε, ήταν να εκκενώσουν τα χωριά τους συν γυναιξί και τέκνοις. Στις 16 Δεκεμβρίουοι Σουλιώτες χωρίστηκαν σε τρεις φάλαγγες και άφησαν πίσω τους την πατρογονική γη.
Δύο ημέρες αργότερα, η τρίτη φάλαγγα, που κατευθυνόταν νότια, δέχθηκε επίθεση στο Ζάλογγο από πολυάριθμο σώμα Τουρκαλβανών με αρχηγούς τους Μπεκίρ Τζογαδούρο, Άγο Μουχουρδάρη και Μέτζο Μπόνο. Κατά τη διάρκεια της σφοδρής σύγκρουσης που ακολούθησε, μία ομάδα Σουλιωτών εγκλωβίστηκε από τον εχθρό. Ανάμεσά τους και περίπου 60 γυναίκες, πολλές από αυτές σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των διωκτών τους, έριξαν τα παιδιά τους από την απόκρημνη κορυφή του Ζαλόγγου και στη συνέχεια, πιασμένες χέρι - χέρι, έπεσαν και ίδιες χορεύοντας. Το Ζάλογγο με τα χρόνια μεταβλήθηκε σε σύμβολο ηρωισμού και αυτοθυσίας.
Η μοναδική συγκεκριμένη μαρτυρία για το Χορό του Ζαλόγγου προέρχεται από τον αξιωματικό του Αλή πασά, Σουλεϊμάν αγά, αυτόπτη μάρτυρα του περιστατικού. Το αφηγήθηκε στον εξισλαμισμένο γάλλο μισθοφόρο Ιμπραήμ Μανσούρ Εφέντι, ο οποίος τη συμπεριέλαβε σε βιβλίο του που κυκλοφόρησε στο Παρίσι το 1828 με τις αναμνήσεις του από την Αυλή του Αλή Πασά. Σύμφωνα με τη μαρτυρία αυτή, οι γυναίκες «πιάστηκαν από τα χέρια κι άρχισαν ένα χορό, που τα βήματά του τα κινούσε ένας ασυνήθιστος ηρωισμός και οι αγωνία τού θανάτου τόνιζε το ρυθμό του... Στο τέλος των επωδών, οι γυναίκες βγάζουν μία διαπεραστική και μακρόσυρτη κραυγή, που ο αντίλαλός της σβήνει στο βάθος ενός τρομακτικού γκρεμού, όπου ρίχνονται μαζί με όλα τα παιδιά τους».
Ο Πρώσος διπλωμάτης και περιηγητής Γιάκοπ Μπαρτόλντι (1779 - 1825) είναι ο πρώτος που κατέγραψε το γεγονός μεταξύ 1803 και 1804, ευρισκόμενος στα Ιωάννινα, χωρίς να αναφέρεται στο χορό. Ο αγωνιστής του ‘21 και απομνημονευματογράφος Χριστόφορος Περραιβός (1773 - 1863) είναι ο πρώτος έλληνας συγγραφέας, που αναφέρεται στο Χορό του Ζαλόγγου στη δεύτερη έκδοση της «Ιστορίας του Σουλίου και της Πάργας» (1815). Στην έκδοση, όμως, του 1857 δεν κάνει αναφορά σε χορό.
Το 1888 ο Συριανός λόγιος και ιστορικός Περικλής Ζερλέντης (1852-1925) διατύπωσε επιφυλάξεις και αμφιβολίες για το χορό του Ζαλόγγου, ύστερα από επιτόπιο έρευνα, χωρίς να αμφισβητεί το γεγονός της αυτοθυσίας των Σουλιωτισσών. Χρόνια αργότερα, ο φιλόλογος Αλέξης Πολίτης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, υποστήριξε σε άρθρο του στο περιοδικό «Ο Πολίτης» (2005), ότι τραγούδι, που συνόδευε το χορό, το πασίγνωστο «Έχε γεια καημένε κόσμε» αναφέρεται για πρώτη φορά μόλις το 1908.
Το έτος αυτό ο συγγραφέας της «Γκόλφως»Σπυρίδων Περεσιάδης παρουσίασε για πρώτη φορά το θεατρικό έργο «Ο Χορός του Ζαλόγγου», που διαδόθηκε ευρύτατα στον ελλαδικό χώρο, μέσα από παραστάσεις «μπουλουκιών» και ερασιτεχνικών τοπικών θιάσων και ίσως εκεί να οφείλεται η διάπλαση του «Χορού του Ζαλόγγου» ως ιστορικού γεγονότος.
Σχετικά...
  • Στις 23 Μαρτίου 1959 πρωτοπροβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία του Στέλιου Τατασόπουλου «Ζάλογγο το κάστρο της λευτεριάς», με πρωταγωνιστές τους Τζαβαλά Καρούσο, Νίνα Σγουρίδου, Βύρωνα Πάλλη, Ελένη Ζαφειρίουκαι Δήμο Σταρένιο. Τη μουσική του έργου υπογράφει ο Μάνος Χατζιδάκις.
  • Στο βράχο τού Ζαλόγγου στήθηκε το 1960 μνημείο, που παριστάνει σύμπλεγμα γυναικών που χορεύουν, έργο τού γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/861#ixzz3uh7QzaoI

Η Μάχη του Βερντέν




639
0

Από τις σημαντικότερες πολεμικές αναμετρήσεις του Α'Παγκοσμίου Πολέμου, με μεγάλη διάρκεια (21 Φεβρουαρίου - 18 Δεκεμβρίου 1916) και πολύ αίμα. Αντιμέτωπες τέθηκαν, για μια ακόμη φορά, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Το Βερντέν είναι μία πόλη της βορειοανατολικής Γαλλίας στις όχθες του ποταμού Μόζα ή Μεύση (Μeuse). Βρίσκεται σε στρατηγική θέση από την εποχή κιόλας του Αττίλα, ο οποίος απέτυχε να την κατακτήσει. Ελέγχει τη βόρεια είσοδο της πεδιάδας της Καμπανίας, που οδηγεί κατευθείαν στο Παρίσι. Γι'αυτό και οι Γάλλοι είχαν φροντίσει να κατασκευάσουν οχυρωματικά έργα σε μεγάλη έκταση.
Στα τέλη του 1915 οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Δυτικό Μέτωπο είχαν βαλτώσει. Τη γερμανική προέλαση του 1914 διαδέχθηκε ο πόλεμος των χαρακωμάτων. Ο αρχηγός του Γερμανικού Επιτελείου, Έριχ φον Φαλκενχάιν, πίστευε ότι μια μαζική επίθεση του στρατού του θα προκαλούσε μεγάλες απώλειες στους Γάλλους και θα ανέτρεπε την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Διάλεξε το Βερντέν, που ήταν απομονωμένο από τα τρία σημεία του ορίζοντα, με μικρές δυνατότητες υποχώρησης και μόνο μία οδό ανεφοδιασμού για τους Γάλλους. Επιπλέον, σε μια ενδεχόμενη νίκη του, ο δρόμος για το Παρίσι θα ήταν ανοικτός.
Η επιχείρηση σχεδιάστηκε με μεγάλη μυστικότητα, αλλά διέρρευσε στους Γάλλους, λίγες μέρες πριν από την έναρξή της, που καθυστέρησε εξαιτίας του κακού καιρού. Έτσι, οι Γάλλοι πρόφτασαν να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στο Βερντέν με δύο μεραρχίες και ανέβασαν τις δυνάμεις τους στους 30.000 άνδρες. Η επίθεση των Γερμανών άρχισε στις 7 το πρωί της 21ης Φεβρουαρίου 1916 με σφοδρό κανονιοβολισμό των γαλλικών θέσεων. Υπολογίστηκε ότι μέχρι το απόγευμα ρίχτηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο βόμβες.

Το Βερντέν φλεγόμενο από τους βομβαρδισμούς
Ακολούθησε επίθεση από τρία σώματα στρατού, συνολικής δυνάμεως 150.000 ανδρών. Οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά φλογοβόλα όπλα για να «καθαρίσουν» τα γαλλικά χαρακώματα, αλλά και χημικά αέρια. Δύο μέρες αργότερα είχαν προελάσει 7 χιλιόμετρα μέσα στις εχθρικές γραμμές, ενώ στις 25 Φεβρουαρίουκατέλαβαν το Φορ Ντουαμόν, ένα σπουδαίο κρίκο στην οχυρωματική αλυσίδα του Βερντέν.
Η κατάσταση έγινε απελπιστική για τους Γάλλους. Τους έσωσαν, όμως, οι ενισχύσεις υπό τον στρατηγό Πετέν, που κατόρθωσε να σταθεροποιήσει το μέτωπο. Οι έντονες χιονοπτώσεις και η αριθμητική ισορροπία οδήγησαν τη μάχη σε στασιμότητα και τέλμα, γνώριμο στοιχείο των επιχειρήσεων στο Δυτικό Μέτωπο. Στις μάχες του Βερντέν έλαβε μέρος και ένας νεαρός λοχαγός, ο Σαρλ Ντε Γκολ (μετέπειτα Πρόεδρος της Γαλλίας), ο οποίος πιάστηκε αιχμάλωτος.
Τον Μάιο ο Πετέν πήρε προαγωγή και παραχώρησε τη θέση του στον Ρομπέρ Νιβέλ, ένα στρατηγό με επιθετικό πνεύμα και αποφασιστικότητα. Σε αυτόν αποδίδεται η φράση «Δεν θα περάσουν» («Ils ne passeront pas»), που έγινε δημοφιλής αργότερα σε ανάλογες περιστάσεις («Νο Passaran»). Την 1η Ιουλίου 1916 οι γερμανικές δυνάμεις αποδυναμώθηκαν, όταν οι Αγγλογάλλοι άνοιξαν νέο μέτωπο βόρεια στη Σομ και το φθινόπωρο ήταν εξουθενωμένες από τις μεγάλες απώλειες. Τη μεγάλη ευκαιρία εκμεταλλεύτηκε ο Νιβέλ και στις 21 Οκτωβρίουεκδήλωσε την αντεπίθεσή του. Μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 1916 οι Γερμανοί είχαν απωθηθεί στις θέσεις που κατείχαν στις 21 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησαν τη μάχη.
Το Βερντέν έγινε σύμβολο της γαλλικής αποφασιστικότητα,ς με τρομακτικό κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Οι Γάλλοι στην «Κιμαδομηχανή του Βερντέν» έχασαν 378.000 άνδρες (163.000 νεκροί και 215.000 τραυματίες) και οι Γερμανοί 330.000 (143.000 νεκροί και 187.000 τραυματίες). Η αντοχή και η αποτελεσματικότητα των οχυρώσεων στο Βερντέν οδήγησε τους Γάλλους στην κατασκευή της περίφημης Γραμμής Μαζινό, η οποία αποδείχθηκε εντελώς ανεπαρκής για τις συνθήκες του Β'Παγκοσμίου Πόλεμου.
Περί Πηγών...
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/365#ixzz3uh7y7DCI


Ζιλ Ντασέν

1911 – 2008

Ζιλ Ντασέν
1263
0

Αμερικανός σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου, σύζυγος της Μελίνας Μερκούρη. Οι ταινίες του εκτείνονται από το αστυνομικό γκανγκστερικό φιλμ νουάρ ως τον κοινωνικό ρεαλισμό και τον λυρικό εξπρεσιονισμό.
Ο Ζιλ Ντασέν (Jules Dassin) γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίουτου 1911 στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ και ήταν το 8ο παιδί ενός ρωσοεβραίου κουρέα. Ξεκίνησε την κινηματογραφική του πορεία ως μαθητευόμενος στο πλευρό του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Αργότερα, συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Μαρκ Χέλνγκερ, με τον οποίο έκανε δύο ταινίες. Η συνεργασία τους διακόπηκε, όταν αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί τη σκοτεινή εποχή του Μακαρθισμού, λόγω των διώξεων και των παρεμβάσεων που δεχόταν στη δουλειά του. Όταν κλήθηκε να απολογηθεί στο Κογκρέσο, κατηγορούμενος για αντιαμερικανική δράση, γύριζε την ταινία «Night and the City».
Εγκαταλείποντας τις ΗΠΑ, εγκαταστάθηκε στη Γαλλία. Εκεί γύρισε την ταινία «Ριφιφί», ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φιλμ νουάρ της παγκόσμιας κινηματογραφίας, με το οποίο κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Κανών το 1955.
Στη Γαλλία, επίσης, παντρεύτηκε την Μπεατρίς Λονέρ, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον διάσημο γάλλο τραγουδιστή Τζο Ντασέν (1938-1980) και την ηθοποιό Ζουλί Ντασέν. Ωστόσο, τη ζωή του χάραξε βαθιά ο έρωτάς του με τη Μελίνα Μερκούρη, την οποία γνώρισε δύο χρόνια μετά το «Ριφιφί».
Από τη στιγμή εκείνη άρχισε η δεύτερη καριέρα του, καθώς οι περισσότερες ταινίες που σκηνοθέτησε είχαν πρωταγωνίστρια τη Μελίνα. Μαζί γύρισαν εννέα ταινίες, μεταξύ των οποίων το «Τοπκαπί», η «Φαίδρα» και το «Ποτέ την Κυριακή», που τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Κανών το 1960. Η ίδια ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρσκηνοθεσίας και σεναρίου, όμως τελικά απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης μουσικής και τραγουδιού για «Τα Παιδιά του Πειραιά» του Μάνου Χατζιδάκι.
Με τη Μελίνα, παντρεύτηκε το 1966 και υιοθέτησε τόσο την υπηκοότητα του Έλληνα, όσο και το όραμα της συντρόφου του για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Μαζί ανέπτυξαν έντονη αντιδικτατορική δράση την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχώνκαι με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Ελλάδα.
Σε μία συνέντευξή του είχε πει: «Ζούσα μια διαφορετική εξορία από το ' 67 έως το '74. Σκηνοθέτησα μία μόνο ταινία, γιατί η καρδιά μου είχε μόνο απογοήτευση για τη δικτατορία στην Ελλάδα. Αφοσιώθηκα στη Μελίνα, μένοντας πλάι της όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι ταινίες δεν βρίσκονταν καν στο μυαλό μας, γυρίσαμε μία, την "Υπόσχεση την αυγή", απλώς και μόνο επειδή είχαμε υπογράψει τα συμβόλαια».
Στην Αθήνα ο Ζιλ Ντασέν σκηνοθέτησε και τρία θεατρικά έργα, την «Όπερα της Πεντάρας», τον «Γλάρο», και τον «Θάνατο του εμποράκου». Σε συνέντευξή του είχε δηλώσει: «Ξεκίνησα από το θέατρο και λόγω του θεάτρου είχα αρχίσει από νωρίς να σέβομαι και να αγαπώ την Ελλάδα».
Μετά το θάνατο της διάσημης ηθοποιού και πολιτικού, ο Ντασέν δημιούργησε στη μνήμη της το Ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη», με στόχο την προώθηση της δημιουργίας του νέου Μουσείου της Ακρόπολης και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού. Κατέχοντας τη θέση του προέδρου, παραχώρησε στο ίδρυμα τα έσοδα από τις ταινίες του, προκειμένου να ενισχυθεί ο αγώνας για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.
Πέθανε πλήρης ημερών, σε ηλικία 97 ετών, στις 31 Μαρτίου 2008.

Φιλμογραφία

  • Στα 16 γνώρισα τον έρωτα (1980)
  • Κραυγή γυναικών (1978)
  • Η Δοκιμή (1974)
  • Υπόσχεση την Αυγή (1970)
  • Εκτέλεση εν ψυχρώ (1968)
  • Hamilchama al hashalom- Survivor (1968)
  • 0:30 Καλοκαίρι Βράδυ (1966)
  • Τοπκαπί (1964)
  • Φαίδρα (1962)
  • Ποτέ την Κυριακή (1960)
  • Ο Νόμος (1959)
  • Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται (1957)
  • Ριφιφί (1955)
  • Η Νύχτα και η Πόλη (1950)
  • Thieves' Highway (1949)
  • Γυμνή Πόλη (1948)
  • Brute Force (1947)
  • A Letter for Evie (1946)
  • Two Smart People (1946)
  • The Canterville Ghost (1944)
  • Young Ideas (1943)
  • Reunion in France (1942)
  • The Affairs of Martha (1942)
  • Nazi Agent (1942)
  • The Tell-Tale Heart (1941)

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/349#ixzz3uh8jaUqr

Τασσώ Καββαδία

1921 – 2010

  • ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Τασσώ Καββαδία
23
0

Ελληνίδα ηθοποιός, που τυποποιήθηκε σε ρόλους «κακιάς» στην κινηματογραφική της διαδρομή. Ήταν μία καλλιεργημένη και μορφωμένη γυναίκα, που υπηρέτησε με συνέπεια το θέατρο, ενώ εργάστηκε ως ραδιοφωνική παραγωγός, δημοσιογράφος και μεταφράστρια λογοτεχνικών και άλλων έργων.
Η Αναστασία (Τασσώ) Καββαδία γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1921 στην Πάτρα. Σπούδασε πιάνο στην Αθήνα, ζωγραφική και διακόσμηση στο Παρίσι, σκηνογραφία και ενδυματολογία κοντά στο Γιάννη Τσαρούχη και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης κοντά στον Κάρολο Κουν.
Την πρώτη της εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη πραγματοποίησε το 1954, κρατώντας ένα δεύτερο ρόλο στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Κυριακάτικο Ξύπνημα», δίπλα στην Έλλη Λαμπέτη, τον Δημήτρη Χορνκαι τον Γιώργο Παππά. Ο Κακογιάννης τη συμπεριέλαβε και στην επόμενη ταινία του, τη «Στέλλα», ως τη στρυφνή αδελφή του Αλέκου Αλεξανδράκη. Κι έτσι ξεκίνησε μία μεγάλη καριέρα, που μπορεί να μην την έκανε ποτέ πρωταγωνίστρια, αλλά την έκανε ένα από τα μυθικά πρόσωπα του ελληνικού σινεμά.
Πεθερά, αδελφή, νύφη, ακόμα και δεσμοφύλακας αναμορφωτηρίου, η Τασσώ Καββαδία καθιερώθηκε στο ρόλο της «κακιάς». Η ίδια έλεγε: «Ήμουν αυστηρή, όχι κακιά, αλλά σωστή για τα δεδομένα της εποχής. Δεν είχα άδικο να αντιπαθώ την Τζένη Καρέζηπου τα ’φτιαξε με τον Κούρκουλο, ο οποίος ήταν αρραβωνιασμένος με την κόρη μου, ή με τον Μάνο Κατράκηπου η κομμώτρια Λάσκαρη τον απατούσε και του έτρωγε τα λεφτά».
Στο θέατρο, πάντως, έπαιξε ρόλους που κάλυπταν όλο το ρεπερτόριο, με μοναδική εξαίρεση την αρχαία τραγωδία. «Δεν έπαιξα αρχαία τραγωδία, γιατί τη σέβομαι πάρα πολύ, είναι κάτι μουσειακό για μένα. Ποτέ δεν μου έγινε πρόταση. Δεν μου αρέσει το μουσειακό θέατρο, μου αρέσει το καθημερινό θέατρο» είχε δηλώσει. Η πρώτη της θεατρική εμφάνιση έγινε το 1954 στο Θέατρο Τέχνης με τη «Μικρή μας πόλη» του Θόρντον Ουάιλντερ.
Από το 1954 έως το 1969 εργάστηκε στο ραδιόφωνο και ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά, καλύπτοντας το ελεύθερο και καλλιτεχνικό ρεπορτάζ. Επίσης, ασχολήθηκε με λογοτεχνικές και άλλες μεταφράσεις.
Είχε κάνει δύο γάμους. Το 1942 με τον βιομήχανο Αντώνη Σαλαπάτα, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά και στη συνέχεια τον συγγραφέα Βασίλη Καζαντζή.
Η Τασσώ Καββαδία πέθανε στην Αθήνα στις 18 Δεκεμβρίου 2010, σε ηλικία 88 ετών.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/1521#ixzz3uh9Cvn7Y

Ρόνι Μπιγκς

1929 – 2013

Ρόνι Μπιγκς
39
0

Διάσημος Άγγλος εγκληματίας, με σημαντική συνεισφορά στη θρυλική Μεγάλη Ληστεία του Τρένου (8 Αυγούστου 1963).
Ο Ρόναλντ Άρθουρ «Ρόνι» Μπιγκς (Ronald Arthur «Ronnie» Biggs) γεννήθηκε στις 8 Αυγούστουτου 1929 στη συνοικία Λάμπεθ του Λονδίνου. Το 1947 κατατάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία (RAF), αλλά δύο χρόνια αργότερα αποτάχθηκε, επειδή είχε διαρρήξει ένα φαρμακείο. Τον ίδιο χρόνο έκλεψε ένα αυτοκίνητο και πέρασε για πρώτη φορά τα σίδερα της φυλακής. Μετά την αποφυλάκισή του πήρε μέρος σε μια αποτυχημένη ληστεία ενός γραφείου στοιχημάτων και φυλακίστηκε ξανά.
Μετά τη δεύτερη αποφυλάκισή του αποφάσισε να ακολουθήσει τον ίσιο δρόμο. Δούλεψε για ένα διάστημα ως ξυλουργός και στα 27 του παντρεύτηκε τη 17χρονη Τσάρμιεν Πάουελ, κόρη διευθυντού δημοτικού σχολείου, με την οποία απέκτησε τρεις γιους.
Ανήμερα των 34ων γενεθλίων (8 Αυγούστου 1964) έλαβε μέρος στη «Μεγάλη Ληστεία του Τρένου», όπως έμεινε στην ιστορία η ληστεία του ταχυδρομικού τρένου Γλασκώβης - Λονδίνου, η οποία απέφερε λεία 2,3 εκατομμύρια στερλίνες (47,6 εκατομμύρια ευρώ σε σημερινές τιμές) στην 11μελή συμμορία. Ο ίδιος ο Μπιγκς είχε δηλώσει ότι το μερίδιό του από τη ληστεία ήταν 147.000 λίρες. «Μέσα σε τρία χρόνια τα είχα σκορπίσει όλα» δήλωσε κάποτε.
Ο ίδιος συνελήφθη και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 30 ετών. Κατάφερε, όμως, να δραπετεύσει στις 8 Ιουλίουτου 1965 από τις φυλακές του Λονδίνου και να εγκαταλείψει τη χώρα. Στη συνέχεια περιπλανήθηκε στη Γαλλία, την Αυστραλία και τη Βραζιλία, όπου βρήκε ασφαλές καταφύγιο, καθώς η χώρα της σάμπας δεν είχε υπογράψει συμφωνία εκδόσεως με τη Μεγάλη Βρετανία.
Το 1980 γνώρισε επιτυχία ως τραγουδιστής με τα τραγούδια No One is Innocentκαι Belsen Was a Gas, που συμπεριλήφθηκαν στο σάουντρακ της ταινίας του Τζούλιαν Τεμπλ The Great Rock 'n' Roll Swindle, ένα ψευδο-ντοκιμαντέρ για τους Sex Pistols. Το No One is Innocentκυκλοφόρησε και ως σινγκλ και έφθασε στο Νο7 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών.
Τον Απρίλιο του 1981 απήχθη από μια ομάδα βετεράνων Άγγλων στρατιωτών, οι οποίοι σκόπευαν να τον παραδώσουν στη Μεγάλη Βρετανία και να εισπράξουν την επικήρυξη. Όμως, το πλοιάριο που τους μετέφερε έπαθε βλάβη στα ανοιχτά των Μπαρμπέιντος και η ακτοφυλακή του νησιού που επιλήφθηκε της υπόθεσης τον άφησε ελεύθερο, ελλείψει συμφωνίας εκδόσεως.
Το 1997 η Βραζιλία και η Μεγάλη Βρετανία υπέγραψαν τελικά τη συμφωνία εκδόσεως και στις αρχές του 2001 ο Μπιγκς παραδόθηκε στις βρετανικές αρχές  και οδηγήθηκε στη φυλακή για να εκτίσει τα υπολειπόμενα 28 χρόνια της ποινής του. Όμως, το 2009 απελευθερώθηκε, λόγω ηλικίας και προβλημάτων υγείας.
Μία από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του ήταν τον Μάρτιο του 2013, όταν παρέστη στην κηδεία ενός μέλους της συμμορίας. Τον Αύγουστο του 2013, ενώ πλησίαζε η 50ή επέτειος από τη ληστεία, η οποία, μάλιστα, συνέπιπτε με τα 84α του γενέθλια, ο Μπιγκς είχε δηλώσει: «Αν θέλετε να με ρωτήσετε αν μετάνιωσα που πήρα μέρος στη ληστεία, η απάντηση είναι όχι».
Ο Ρόνι Μπιγκς πέθανε στις 18 Δεκεμβρίουτου 2013, σε ηλικία 84 ετών.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/747#ixzz3uh9fbhT5

Βίλι Μπραντ

1913 – 1992

Βίλι Μπραντ
433
0

Ο αποκαλούμενος «καγκελάριος της ειρήνης» γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίουτου 1913 στο Λίμπεκ της Γερμανίας ως Χέρμπερτ Ερνστ Καρλ Φραμ. Άλλαξε το όνομά του σε Βίλι Μπραντ (Willy Brandt) το 1933, όταν καταδιωκόμενος από τους Ναζί αναγκάστηκε να διαφύγει στη Νορβηγία.
Για τα επόμενα 15 χρόνια δραστηριοποιήθηκε κατά του ναζισμού, εργαζόμενος ως δημοσιογράφος και ταξιδεύοντας σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις με νορβηγικό διαβατήριο, αφού το 1938 η κυβέρνηση της Γερμανίας του αφαίρεσε τη γερμανική υπηκοότητα.
Η πολιτική καριέρα του ξεκίνησε το 1948 με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Το 1957 εξελέγη δήμαρχος του Δυτικού Βερολίνου και το 1964 πρόεδρος του κόμματός του. Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών - Χριστιανοδημοκρατών το 1966, ενώ το 1969 εξελέγη καγκελάριος με τη συνεργασία των «Ελεύθερων Δημοκρατών».
Επί διακυβερνήσεώς του και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου «θεμελίωσε» την πολιτική της ύφεσης (Ostpolitik), το άνοιγμα, δηλαδή, της Δύσης στην τότε κομμουνιστική Ανατολή.
Το 1973 ξέσπασε το «σκάνδαλο Γκιγιόμ», όταν οι μυστικές υπηρεσίες αποκάλυψαν ότι ένας από τους γραμματείς του Μπραντ, ο Γκίντερ Γκιγιόμ, ήταν κατάσκοπος της Ανατολικής Γερμανίας. Ένα χρόνο αργότερα ο Γκιγιόμ συνελήφθη και ο Βίλι Μπραντ, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, παραιτήθηκε από καγκελάριος.
Για τις προσπάθειές του ανάπτυξης κλίματος αλληλοκατανόηση μεταξύ Ανατολής και Δύσης, το 1971 η Νορβηγική Ακαδημία του απένειμε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Ο Βίλι Μπραντ πέθανε σε ηλικία 78 ετών, στις 8 Οκτωβρίουτου 1992, τρία χρόνια μετά την κατεδάφιση του Τείχους του Βερολίνου.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/2#ixzz3uhA6qpSS

Βάτσλαβ Χάβελ

1936 – 2011

Βάτσλαβ Χάβελ
0

Τσέχος θεατρικός συγγραφέας και πολιτικός, από τους πρωτεργάτες της πτώσης του κομμουνισμού στην Ανατολική Ευρώπη. Διατέλεσε πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας (1989-1992) και της Τσεχίας (1993-2003). Το συγγραφικό του έργο αποτελείται από 20 θεατρικά έργα και δεκάδες δοκίμια, που έχουν τύχει της παγκόσμιας αναγνώρισης.
Ο Βάτσλαβ Χάβελ (Václav Havel, ορθή προφορά στα τσεχικά: Βάτσλαφ Χαβέλ) γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1936 στην Πράγα. Η οικογένειά του ανήκε στη μεγαλοαστική τάξη της Τσεχοσλοβακίας, με παράδοση στην επιχειρηματικότητα και τις τέχνες. Ο πατέρας του Βάτσλαβ, Μαρία Χάβελ, ήταν ιδιοκτήτης των κινηματογραφικών στούντιο Μπαράντοφκαι της γύρω περιοχής στα περίχωρα της Πράγας. Η μητέρα του, Μποζένα Βαβρέτσκοβα, καταγόταν από πλούσια οικογένεια διπλωματών και δημοσιογράφων.
Εξαιτίας του μεγαλοαστικού του παρελθόντος, το κομμουνιστικό καθεστώς της Τσεχοσλοβακίας του απαγόρευσε τη συνέχεια των σπουδών του μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης το 1951. Ολοκλήρωσε μετά κόπων και βασάνων τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το 1954, παρακολουθώντας νυχτερινό σχολείο και δουλεύοντας την ημέρα ως μαθητευόμενος σε χημικό εργαστήριο. Ο ίδιος ήθελε να σπουδάσει σε κάποια σχολή των ανθρωπιστικών επιστημών, αλλά το κομμουνιστικό καθεστώς δεν του το επέτρεψε. Γράφτηκε στη Σχολή Οικονομικών του Πολυτεχνείου της Πράγας, αλλά μετά από δύο χρόνια εγκατέλειψε τις σπουδές του.
Μετά τη στρατιωτική του θητεία (1957-1959), δούλεψε ως τεχνικός σκηνής σε θέατρο της Πράγας. Η μεγάλη του αγάπη για το θέατρο τον ώθησε να γράψει το πρώτο έργο του το 1963 με τίτλο Πάρτυ στον Κήπο (Zahradní slavnost), που γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία. Ακολούθησαν το Υπόμνημα (Memorandum), ένα από τα κορυφαία θεατρικά έργα του, που συνέβαλε στην παγκόσμια αναγνώρισή του, και Η Αυξανόμενη Δυσκολία της Συγκέντρωσης (Ztížená možnost soustředění). Το προσωπικό του ύφος διαμορφώθηκε από τον Κάφκα, τον Κάρελ Τσάπεκ, το τσέχικο θέατρο μίμων με τη σπουδαία παράδοση, αλλά και το σύγχρονο θέατρο του παραλόγου. Για τα θεατρικά του έργα, που χαρακτηρίστηκαν «πολιτικά», ο ίδιος διευκρινίζει: «Το θέατρο δείχνει την αλήθεια για την πολιτική: η πολιτική η ίδια είναι ο στόχος». Το 1964 παντρεύτηκε την κατά τρία χρόνια μεγαλύτερή του Όλγα Σπλιτσάλοβα, μιά φτωχή κοπέλλα, που δούλευε ως ταξιθέτρια, προς μεγάλη απογοήτευση της μητέρας του.
Η πολιτική δράση του Βάτσλαβ Χάβελ ξεκινά ουσιαστικά από την εισβολή των Σοβιετικών στην Τσεχοσλοβακία στις 20 Αυγούστου 1968 για να καταστείλουν τη λεγόμενη Άνοιξη της Πράγας, δηλαδή την προσπάθεια εκδημοκρατισμού του κομμουνιστικού καθεστώτος της Τσεχοσλοβακίας από τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ.
Ο Χάβελ θα αναδειχθεί σε κορυφαία προσωπικότητα της Άνοιξης της Πράγαςκαι θα προκαλέσει με τη στάση του το σοβιετοκίνητο καθεστώς του Γκούσταβ Χούζακ, που θα διαδεχθεί τον αποπεμφθέντα Ντούμπτσεκ στην ηγεσία του Κ.Κ. Τσεχοσλοβακίας. Θα του απαγορευτεί η πολιτική δραστηριότητα και θα αναγκαστεί να ζητήσει δουλειά σε μία ζυθοποιία. Η εμπειρία του αυτή θα αποτυπωθεί στο θεατρικό έργο του Το Ακροατήριο (Audience).
Στις 6 Ιανουαρίου 1977 θα δοθεί στη δημοσιότητα το μανιφέστο Χάρτα 77, που στοχεύει στον εκδημοκρατισμό της Τσεχοσλοβακίας. Ο Χάβελ είναι από τους πρωτεργάτες της συγγραφής και της κυκλοφορίας του. Αφορμή στάθηκε η σύλληψη των μελών του ψυχεδελικού συγκροτήματοςThe Plastic People of the Universe, με την κατηγορία της αντικομμουνιστικής δράσης. Η πολιτική του δράση μπαίνει για τα καλά στο στόχαστρο των αρχών, με συλλήψεις, φυλακίσεις και διαρκή παρακολούθηση από τη μυστική αστυνομία του κομμουνιστικού καθεστώτος.
Οι αναμνήσεις του από την πιο μακροχρόνια φυλάκισή του (Ιούνιος 1979 - Ιανουάριος 1984) περιέχονται στο βιβλίο του Γράμματα στην Όλγα (Dopisy Olze), που κυκλοφόρησε το 1989. Ο Χάβελ υπήρξε οπαδός της ειρηνικής αντίστασης στην εξουσία, όπως και οι Μαχάτμα ΓκάντικαιΜάρτιν Λούθερ Κινγκ, με τους οποίους τον συνέκρινε ο πρώην αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Η αγαπημένη του ρήση ήταν: «Η αλήθεια και η αγάπη πρέπει να κυριαρχούν στο ψέμμα και το μίσος».
Ο Βάτσλαβ Χάβελ υπήρξε μία από τις ηγετικές προσωπικότητες της Βελούδινης Επανάστασης, που ανέτρεψε αναίμακτα το κομμουνιστικό καθεστώς της Τσεχοσλοβακίας το 1989. Στις 29 Δεκεμβρίουέγινε Πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας με την καθολική ψήφο της Εθνοσυνέλευσης. Στις 20 Ιουλίου 1992 παραιτήθηκε από το αξίωμα, επειδή ήταν αντίθετος με τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας, που προωθούσε η ιθύνουσα τάξη της Σλοβακίας. Μετά το βελούδινο διαζύγιοτων δύο συνιστωσών οντοτήτων της Τσεχοσλοβακίας, ο Βάτσλαβ Χάβελ εκλέχτηκε πρώτος Πρόεδρος της Τσεχίας και παρέμεινε στο ανώτατο αξίωμα της χώρας έως το 2003. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του συνέβαλε στη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και προώθησε την ένταξη της Τσεχίας στο ΝΑΤΟ (1999) και την Ευρωπαϊκή Ένωση (2004).
Στις αρχές Ιανουαρίου 1996 έφυγε από τη ζωή η αγαπημένη του σύζυγος Όλγα, χτυπημένη από την επάρατη νόσο. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, ο αρειμάνιος καπνιστής Χάβελ διαγνώσθηκε ότι πάσχει από καρκίνο του πνευμόνων. Ένα χρόνο αργότερα παντρεύτηκε τη 44χρονη ηθοποιό Ντάγκμαρ Βέσκρνοβα. Τον Μάιο του 2007 κυκλοφόρησε το βιβλίο Από το Κάστρο και πίσω, με τις αναμνήσεις του από την προεδρική θητεία του και τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου ανέβηκε στην Πράγα το πρώτο θεατρικό έργο μετά από 18 χρόνια, με τίτλο Φεύγοντας (Odchazeni), βασισμένο στον Βασιλιά Ληρτου Σέξπιρ και τον Βυσσινόκηποτου Τσέχοφ.
Με επιβαρυμένη υγεία όλα αυτά τα χρόνια, ο Βάτσλαβ Χάβελ άφησε την τελευταία του πνοή στις18 Δεκεμβρίου 2011, στο εξοχικό του στο Χράντετσεκ. Κατά τη διάρκεια της ζωής του τιμήθηκε με δεκάδες διακρίσεις σε όλο τον κόσμο για τους αγώνες του για τη δημοκρατία. Στις 23 Μαΐου1993 βρέθηκε στην Αθήνα για να παραλάβει το βραβείο Ωνάση, για την προστασία την ανθρωπότητας.
Περί Πηγών...
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/427#ixzz3uhAdsgdC


Υπόθεση Μακρόπουλος


35
0

Τρίπρακτη όπερα του τσέχου συνθέτη Λέος Γιανάτσεκ (1854-1928), με ελληνικό ενδιαφέρον, όπως υποδηλώνει ο τίτλος της («Vec Makropulos» ο πρωτότυπος τίτλος στα τσέχικα).
Γράφτηκε μεταξύ 1923 και 1925 και το λιμπρέτο, το οποίο υπογράφει ο ίδιος ο Γιανάτσεκ, βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο του συμπατριώτη του συγγραφέα Κάρελ Τσάπεκ (1890-1938). Η πρεμιέρα της όπερας δόθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 18 Δεκεμβρίουτου 1926 στο Εθνικό Θέατρο του Μπρνο και η ελληνική της πρώτη μόλις στις 3 Ιουλίουτου 2002 στο Ηρώδειο από το Εθνικό Θέατρο του Μπρνο.

Η Υπόθεση

Η όπερα εκτυλίσσεται το 1920 και ισορροπεί ανάμεσα στο θρίλερ και την επιστημονική φαντασία. Το 1565 ο Έλληνας γιατρός του βασιλιά των Αψβούργων Ροδόλφου Β', Ιερώνυμος  Μακρόπουλος, ανακάλυψε τη συνταγή ενός ελιξιρίου που επιμήκυνε τη ζωή κατά 300 χρόνια. Κατέγραψε, λοιπόν, την εφεύρεσή του σ’ ένα χειρόγραφο, το οποίο συνέταξε στην ελληνική γλώσσα. Προκειμένου να πείσει τον βασιλιά για τις ιδιότητες του ελιξιρίου, ο γιατρός το έδωσε στην κόρη του, τη 16χρονη τότε Ελίνα Μακροπούλου, η οποία είχε γεννηθεί στην Κρήτη το 1549.
Ο βασιλιάς δεν επείσθη, ο γιατρός πέθανε χρόνια αργότερα στη φυλακή, αλλά η Ελίνα υπήρξε η ζωντανή απόδειξη της αλήθειας των ισχυρισμών του πατέρα της. Κάθε 60 ή 70 χρόνια άλλαζε το όνομά της για να μην κινήσει υποψίες, αλλά σε ολόκληρο το διάστημα των 300 χρόνων διατηρούσε πάντοτε τα αρχικά Ε. Μ.(Ελίνα Μακροπούλου, Ευγενία Μοντέζ, Ελιάν Μακ Γκρέγκορ, Εκατερίνα Μίσκιν, Ελσα Μίλερ, Εμίλια Μάρτι). Όλα τα προηγούμενά της πρόσωπα η ηρωίδα τα αποκαλύπτει στη διάρκεια της τρίτης πράξης της όπερας, οπότε και αποφασίζει να «παραδοθεί» στο θάνατο, προκειμένου να αποκατασταθεί, με τον τρόπο αυτό, η φυσική τάξη των πραγμάτων.

Οι Ρόλοι του έργου

  • Εμίλια Μάρτι, πρώην Ελίνα Μακροπούλου, διακεκριμένη τραγουδίστρια (σοπράνο)
  • Άλμπερτ Γκρέγκορ (τενόρος)
  • Δρ. Κολενάτι, δικηγόρος (μπασοβαρύτονος)
  • Βίτεκ, υπάλληλος του Κολενάτι (τενόρος)
  • Κριστίνα, κόρη του Βίτεκ, νεαρή τραγουδίστρια (σοπράνο)
  • Βαρώνος Γιάροσλαβ Πρους (βαρύτονος)
  • Γιάνεκ, γιός του βαρώνου (τενόρος)
  • Κόμης Χάουκ-Σέντορφ (τενόρος)
  • Ένας τεχνικός σκηνής (βαρύτονος)
  • Μια καθαρίστρια (άλτο)
  • Μια υπηρέτρια (άλτο)    
  • Ανδρική χορωδία εκτός σκηνής

Σχετικά

  • Η όπερα του Γιανάτσεκ έδωσε την αφορμή στον Άγγλο φιλόσοφο Μπέρναρντ Γουίλιαμς (1929-2003) να γράψει το δοκίμιο «The Makropulos Case: Reflections on the Tedium of Immortality», στο οποίο επιχειρηματολογεί γιατί ο άνθρωπος δεν έχει λόγο να ζει αιώνια.
  • Η όπερα αποτελεί σημείο αναφοράς του μυθιστορήματος του Αμερικανού συγγραφέα Μάθιου Γκάλαγουεϊ «The Metropolis Case», που κυκλοφόρησε το 2010.
  • Στις 5 Ιανουαρίουτου 1996, η εναρκτήρια παράσταση της όπερας στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης (ΜΕΤ) διακόπηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης Πράξης, όταν ο τενόρος Ρίτσαρντ Βέρσαλ, 63 ετών, προσπαθώντας να ανέβει μία σκάλα έπαθε καρδιακή προσβολή και ξεψύχησε επί σκηνής με την ατάκα του Βίτεκ στα χείλη: «Κρίμα να ζεις τόσο πολύ».

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/716#ixzz3uhB7FTUT
Ο  ΑΥΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ
meteo.gr
Σάββατο
19/12
02:00

2°C
Αισθητή Θερμοκρασία-1°C
31%

3 Μπφ B
16 Km/h


ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!


08:00

3°C
Αισθητή Θερμοκρασία-1°C
27%

3 Μπφ B
16 Km/h


ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ

14:00

11°C
26%

1 Μπφ NA
3 Km/h


ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ

20:00

5°C
49%

1 Μπφ Α
3 Km/h


ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!


ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
 “ ΣΤΟΥΣ  ΔΗΜΟΤΕΣ , ΠΟΤΕ ΘΑ  ΚΑΝΕΙ  “ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΕΡΑΓΜΕΝΩΝ Η  Δ.ΑΡΧΗ ; ..”
   Δεν  έχουμε  ειδικές  γνώσεις περί  τα..δημοτικά  φίλοι  μου , απλά  και μόνο γνωρίζουμε πως ο  Δημοτικός  άρχοντας , θα  πρέπει  μια  φορά το  χρόνο να  κάνει  ΔΗΜΟΣΙΟ  ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ , ΣΕ  ΑΝΟΙΧΤΟ  ΧΩΡΟ , κάτι  βέβαια  που δεν  έχει  γίνει  ποτέ  στο  χωριό  μας , αυτό  φίλοι  μου μπορεί να ακούγεται λίγο ..κακό και..αλαζονικό , αλλά  αν  το  καλοεξετάσετε , έτσι  με  τη..κοινή λογική , που  όλοι υποτίθεται πως  διαθέτουμε , θα  δούμε  πως τα  πράγματα δεν είναι  ακριβώς  έτσι , πως  δηλαδή  αποφεύγουν οι..” άρχοντές “ μας ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ  ΝΑ  ΚΑΝΟΥΝ  ΑΠΟΛΟΓΙΜΟΥΣ ΤΩΝ  ΕΤΗΣΙΩΝ ..ΈΡΓΩΝ , ΓΙΑΤΙ  ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ ΔΕΝ  ΕΧΟΥΝ  ΝΑ  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ  ΕΡΓΟ !!
  Και  μη  μου πείτε πως  τάχαμου..τάχαμου , έχουν  γίνει τόσα  Δημ. Συμβούλια , δεν  μπορεί  θα έχουν  γίνει  κι  πολλά  έργα , αμ  δε , αν  καλοδιαβάσετε  τα  θέματα  των  Συμβουλίων , θα  δείτε πως  άλλα  είναι  για..γέλια , άλλα  για  ..κλάματα και  πολλά  και  για  γέλια  και  για  κλάματα , όπως  το  θέμα ….
9. Συγκρότηση επιτροπών
εισαγωγής ζώων στις δημοτικές
βοσκές και ελέγχου αυθαίρετης
βόσκησης (άρθρου 4 Ν.Δ.
318/1969) για το έτος 2016.
(Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ.
Φλετούρης Κωνσταντίνος)

 ….Το  οποίο  είναι  μνημείο..ασυναρτησιο..μπουρδολογίας  , που  απλά  δεν  λέει  ΑΠΟΛΥΤΩΣ  ΤΙΠΟΤΑ και  είναι  μάλιστα  απορίας  άξιον , ΠΩΣ  ΔΕΝ  ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΑΝ ΟΛΟΙ  ΟΙ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ  ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ , ΓΙΑΤΙ , ΌΠΩΣ  ΚΑΤΑΛΑΒΑΊΝΕΤΕ  ΠΟΛΥ  ΚΑΛΆ , ΟΛΟΙ  ΤΟΥΣ  ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΠΤΟΙ  ΓΙΑ  ΤΗΝ…” ΣΥΝΤΑΞΉ ΤΟΥ “  ‘Η ΜΆΛΛΟΝ ΓΙΑ  ΤΗΝ..” ΑΣΥΝΤΑΞΙΑ  ΤΟΥ ..”, τέλος  πάντων , ελπίζουμε με  τα  σχολεία  που  θα φτιάξει ο  κύριος  με  τους  ¨κοιλιακούς “ , ο  κ.Ν.Φίλης , θα  έχουν όλοι  και  δεύτερη  ευκαιρία για  να  καλύψουν  τις..ανάγκες  τους , όχι  φυσικά  τις σωματικές ..

  Βέβαια , όταν  δεν υπάρχουν  “ έργα “ , θα μπορούσε  ο  κ. Δήμαρχος να  κάνει  έναν ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΌΛΩΝ  ΌΣΩΝ  ΔΕΝ  ΕΧΟΥΝ  ΓΙΝΕΙ , ΑΛΛΑ  ΤΌΤΕ  ΟΜΩΣ ΘΑ  ΧΡΕΙΆΖΟΝΤΑΝ …ΜΈΡΕΣ ΚΑΙ ΜΈΡΕΣ..ΓΙΑ  ΝΑ  ΑΝΑΦΕΡΘΟΎΝ , ΟΠΌΤΕ ΔΕΝ  ΚΑΝΟΥΝ  ΚΑΘΌΛΟΥ  ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΎΣ , ΔΕΝ  ΔΊΝΟΥΝ  ΔΕΚΆΡΑ  ΣΤΟΥΣ ΚΑΚΟΜΑΘΗΜΕΝΟΥΣ …ΥΠΗΚΟΟΥΣ  ΤΟΥΣ , ΠΟΥ  ΕΧΟΝ  ΤΟ  ΘΡΆΣΟΣ  ΝΑ  ΖΗΤΑΝΕ  ΚΑΙ..ΣΝΗΜΈΡΩΣΗ , ΑΥΤΟ  ΜΑΣ  ΕΛΕΙΠΕ  ΤΩΡΑ ..
  Ύστερα  τι  να  βγουν φίλοι  μου  να  πουν ; για  τις  ψευτομαντρούλες  που  έφτιαξαν  στα  μαντριά  των..κολλητών  τους ; ή  για  τις ταφόπλακες που  βάλανε  σε  όλες  τις  πολιτιστικές Λιδορικιώτικες  εστίες , Γελοιογραφικό..συγγνώμη , Λαογραφικό μουσείο , Δημοτική  βιβλιοθήκη , Αρχαιολογική συλλογή κλπ…κλπ , βέβαια , για  να είμαστε ακριβοδίκαιοι , ίσως  οι άνθρωποι , ως..ειδικοί , να  σχεδιάζουν “ επαναστατικές πολιτιστικές  εκδηλώσεις για το  ερχόμενο καλοκαίρι , βέβαια  θα θέλαμε να  πούμε , πως  οι  διάφορες  φήμες που  φέρνουν το  Δήμο συνδιοργανωτή ( παλιά  μου  τέχνη ..κόσκινο ..!) στις  “
ΒΟΪΔΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ “ ΤΟΥ  Λάκη , δεν  μπόρεσαν  να  διασταυρωθούν , πάντως  αν  έχουμε  κάποιο  νέο , σίγουρα θα  σας  ενημερώσουμε ..
  Διατί  να  το  κρύψωμεν  άλλωστε , η Δ.Α έχει  σημειώσει και εξαιρετικές  επιτυχίες , που έφεραν  τη  Δωρίδα σε  περιζήτητη  θέση ,  απ’ το  τέλος  προς  την  αρχή βέβαια  , λίμνες , υποδοχή μεταναστών , βελτίωση καθημερινότητας , καθαριότητα , ανεπιτήρητα γελάδια  , σκυλιά  και γιδοπρόβατα , κοινωνικό  παντοπωλείο και  τόσα  άλλα , που  μπορεί  βέβαια  να  ήταν..” μούφα “ έγινε  όμως.. “ έμμεση διαφήμιση “ αφού τραβήχτηκαν εκατοντάδες φωτογραφίες  που φυσικά  θα  ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ , τι στο  καλό..” tour..operators “ είμαστε ..
   Το  πρόβλημα  τελικά  δεν  είναι  των  αρχόντων  μας  φίλοι μου , αλλά  δικό  μας , γιατί  δυστυχώς δεν  έχουμε  τις  γνώσεις  και  τις  ..δυνατότητες  γενικά , ΝΑ  ΣΥΛΛΑΒΟΥΜΕ ΜΕ  ΤΑ  ..ΦΤΩΧΆ  ΜΑΣ  ΜΥΑΛΑ , ΤΑ  ΥΨΗΛΑ ..ΝΟΗΜΑΤΑ  ΤΩΝ  ΣΚΕΨΕΩΝ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟΝ  ΤΟΥΣ
   Εδώ  φίλοι  μου , θα  μπορούσαμε να  αναπνεύσουμε ..βαθιά..βαθιά και  αναστενάζοντας να  πούμε .. “  ΑΧ…ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΗ  ΟΡΕΙΝΗ  ΔΩΡΙΔΑ , ΤΙ  ΣΟΥ ‘ΛΑΧΕ ΝΑ,,ΠΑΘΕΙΣ …!!!”
  Αυτά  γι’ απόψε , καλό  σας  ξημέρωμα
  Απ’ το “ Λιδωρίκι “ με  αγάπη….Κ.Κ.-

www.lidoriki.com

Viewing all articles
Browse latest Browse all 7971

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>