Ο βυθός έγινε… παραλία [εικόνες & βίντεο]
9:38 - 29 Δεκ 2015 - ΕΛΛΑΔΑΑκόμη πιο εντυπωσιακό είναι στην επανάληψή του το φαινόμενο της άμπωτης στο Ναύπλιο. Η θάλασσα τραβήχτηκε προς τα μέσα ακόμη πιο πολύ από ότι στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν και είχε παρατηρηθεί ξανά το φαινόμενο, με αποτέλεσμα οι Ναυπλιώτες και οι επισκέπτες της πόλης να αντικρίζουν μια τεράστια αμμουδερή παραλία. Σαν αυτές από το Ρίο της Βραζιλίας.
Το φαινόμενο εκδηλώνεται στην παραλία που βρίσκεται κατά μήκος της παραλιακής οδού Ναυπλίου – Νέας Κίου.
Το σπάνιο φαινόμενο
Παλίρροια, στη κοινή ναυτική γλώσσα «μαρέα», ονομάζεται το φυσικό φαινόμενο της περιοδικής ανόδου και καθόδου της στάθμης του νερού μίας μεγάλης λίμνης και κυρίως των θαλασσών. Η άνοδος της στάθμης ονομάζεται πλημμυρίδα, ενώ η κάθοδος ονομάζεται άμπωτη. Από κοινού, πλημμυρίδα και άμπωτη αποτελούν το φαινόμενο της παλίρροιας.
Το φαινόμενο αυτό που επαναλαμβάνεται δύο φορές το 24ώρο (ακριβέστερα 24ώρες 50′ και 30″) οφείλεται στη βαρυτική έλξη της Σελήνης αλλά και του Ήλιου πάνω στη Γη, καθώς και στη περιστροφή των ουρανίων σωμάτων αυτών. 24 ώρες και 50,5 λεπτά μεσολαβούν και μεταξύ δύο «διαβάσεων» της Σελήνης πάνω από ένα τόπο, δηλαδή δύο «άνω μεσουρανήσεων» όπως λέγονται.
Πώς εξηγείται το φαινόμενο
Η Σελήνη και ο Ήλιος έλκουν ισχυρότερα τους ωκεανούς που βρίσκονται πιο κοντά τους, λιγότερο ισχυρά το κέντρο της Γης και ακόμα λιγότερο τους ωκεανούς της απομακρυσμένης πλευράς. Με αυτόν τον τρόπο οι ωκεανοί τείνουν να διογκώνονται στην πλησιέστερη πλευρά, επειδή το νερό έλκεται περισσότερο και τείνει να απομακρυνθεί από τη Γη.
Επίσης, εξογκώνονται και τα νερά που βρίσκονται στην απομακρυσμένη πλευρά της, διότι το κέντρο της Γης έλκεται ισχυρότερα από ότι, τα νερά αυτής της πλευράς, και τείνει έτσι να απομακρυνθεί από αυτά. Κάθε μέρα, βλέπουμε δύο ισχυρές πλημμυρίδες (όταν ανεβαίνουν πολύ τα νερά) και δύο ασθενικές (όταν τα νερά είναι χαμηλά). Ανάμεσα σε δύο ισχυρές παλίρροιες μεσολαβούν περίπου 12 ώρες και 25 λεπτά.
Η διαφορά στη δύναμη που ασκείται στις δυο αντιδιαμετρικές πλευρές ονομάζεται παλιρροϊκή δύναμη. Προσοχή λοιπόν, η παλίρροια οφείλεται στην διαφορά των δύο δυνάμεων κι όχι σε αυτή καθ’ αυτή την βαρυτική έλξη.
Πού αλλού συμβαίνει στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα έντονο φαινόμενο παλίρροιας είναι αυτό στον πορθμό του Ευρίπου στην Χαλκίδα, καλούμενο και Παλίρροια του Ευρίπου. Οι μετρήσεις του εύρους και χρόνου των φαινομένων της παλίρροιας γίνονται με ειδικά όργανα τα παλιρροιόμετρα και παλιρροιογράφους.
Φωτογραφίες: In Time News
Πηγή: iefimerida.gr
- See more at: http://www.tsantiri.gr/ellada/exafanistike_xana_i_thalassa_sto_nauplio_-o_buthos_egine-_paralia_eikones__binteo/#sthash.DDdJPwVZ.dpuf