11.08.2015
Μπορεί έως την τελευταία ώρα η Γερμανία να ζητά όλο και περισσότερα από την Ελλάδα και να επιχειρεί να μπλοκάρει τη συμφωνία, αλλά όλα έχουν μια εξήγηση γι'αυτήν την εμμονή της Μέρκελ και του Σόιμπλε. Γερμανικό ινστιτούτο οικονομικών μελετών ξεσκεπάζει την προτεσταντική ηθική, αποκαλύπτοντας ότι το Βερολίνο θησαυρίζει από το αίμα των Ελλήνων.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας του Λάιμπνιτς (IWH), η Γερμανία έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει εξοικονόμηση δημοσιονομικών πόρων ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από την έναρξη της ελληνικής κρίσης το 2010, ήτοι πάνω από 3% του ΑΕΠ.
«Οι εξοικονομήσεις αυτές υπερβαίνουν το κόστος της κρίσης, ακόμη και εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει πλήρως το χρέος της (σ.σ.: στην ονομαστική αξία του)» γράφουν στην έκθεση-ντοκουμέντο και προσθέτουν ότι η Γερμανία σε κάθε περίπτωση «κέρδισε από την κρίση στην Ελλάδα»! Οι ειδικοί του ινστιτούτου έκαναν υπολογισμούς βάσει ενός μοντέλου του τι θα συνέβαινε χωρίς την κρίση και με την κρίση, για να υπολογίσουν πώς θα διακυμαίνονταν τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων και ποιες θα ήταν οι τοποθετήσεις τους, καταλήγοντας στο προφανές συμπέρασμα ότι η κρίση τούς ώθησε να κάνουν τις κατά το δυνατόν πιο ασφαλείς τοποθετήσεις. «Κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, η Γερμανία κέρδισε εξαιτίας αυτού με δυσανάλογο τρόπο».
Επίσης το Ινστιτούτο προσπάθησε να εκτιμήσει ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις μιας ουδέτερης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη Γερμανία την ίδια περίοδο. Με βάση τους υπολογισμούς, κατά μέσο όρο τα επιτόκια δανεισμού της Γερμανίας από το 2010 έως σήμερα θα ήταν «κατά 3% υψηλότερα από ό,τι στην πραγματικότητα» και αυτό το γεγονός σημαίνει ότι το Βερολίνο πραγματοποίησε «συνολική εξοικονόμηση δημοσιονομικών δαπανών τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια».
Τέλος, το Ινστιτούτο Λάιμπνιτς σημειώνει στη μελέτη του ότι και άλλες χώρες, ευρωπαϊκές και μη -όπως η Γαλλία, η Ολλανδία αλλά και οι ΗΠΑ-, έχουν επίσης ωφεληθεί με τον ίδιο τρόπο από την κρίση, αν και σε μικρότερη κλίμακα.