Κατώτατη σύνταξη στα 486 ευρώ, κατάργηση των πρόωρων, 'ψαλίδι'στις επικουρικές
Ανατροπές στα όρια ηλικίας και κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Νέα παρέμβαση στο Ασφαλιστικό τον Οκτώβριο. Ποιοι ασφαλισμένοι θα επιβαρυνθούν από το Τρίτο Μνημόνιο
Αύγουστος 12 2015 10:34
Ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις άνω των 350 ευρώ, σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων περιλαμβάνονται στην τελική συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς.
Οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους είχαν "κλειδώσει" την έξοδο από την εργασία πριν από τα 62 ή τα 67 έτη προβλέπεται να γίνει με δόσεις, ενώ η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων θα εφαρμόζεται σταδιακά, ξεκινώντας από την ημέρα δημοσίευσης του νέου νόμου.
Τα βασικότερα σημεία των ανατροπών είναι:
- Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που θα απονέμονται στο εξής και αναδρομικά για όσες απονεμήθηκαν από 1/1/2015. Οι συντάξεις θα υπολογίζονται βάσει του νόμου 3863/10 με αποτέλεσμα η κατώτατη σύνταξη να πέφτει κάτω από τα 486 ευρώ, ενώ το προνομιακό τμήμα για συντάξεις 15-20 ετών θα καταβάλλεται με τη συμπλήρωση των 67ου έτους της ηλικίας.
- Αναμένονται νέες περικοπές στις συντάξεις με στόχο την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ το 2017, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ. Αρχικά, μειώσεις θα υποστούν οι επικουρικές συντάξεις, καθώς δεν έχουν βρεθεί δημοσιονομικά ισοδύναμα που να καλύπτουν πλήρως τις απώλειες που προέκυψαν από την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
- Για τον Οκτώβριο προγραμματίζεται νέα παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα με ενοποιήσεις Ταμείων, ακόμη στενότερη σύνδεση των παροχών με τις ασφαλιστικές εισφορές, αύξηση των εισφορών για τους αγρότες και μείωση των υψηλότερων συντάξεων μέσω νέων εισφορών και θέσπισης του ορίου των 1.000 ευρώ, για κύρια και επικουρική σύνταξη μαζί.
Πρόωρη συνταξιοδότηση
- Προωθείται η σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Στο πλαίσιο αυτό θα επιβαρυνθούν ασφαλισμένοι πριν το 1993 που είχαν "κλειδώσει" το δικαίωμα να βγούν στη σύνταξη πριν από τα 62 έτη, χωρίς 40 χρόνια ασφάλισης και πριν από τα 67 με πλήρη σύνταξη. Η επιβάρυνση θα συνίσταται ανάλογα με την ηλικία του ασφαλισμένου σε 5 έως 17 χρόνια επιπλέον δουλειάς. Μικρότερη θα είναι η επιβάρυνση για τους εργαζόμενους ηλικίας 55 ετών και άνω. Στόχος είναι το όριο της συνταξιοδότησης να φτάσει το 2022 στα 67 έτη.
- Στις περιπτώσεις όπου δεν προβλέπεται όριο ηλικίας για θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης, η σταδιακή αύξηση των ορίων θα αρχίσει από τη δημοσίευση του νόμου με όριο ηλικίας το 58ο έτος, εφόσον η θεμελίωση δικαιώματος προβλέπεται με τη συμπλήρωση τουλάχιστον 35 ετών ασφάλισης και σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο ηλικίας το 55ο έτος.
- Για όσους αποχωρήσουν από την εργασία τους με μειωμένη σύνταξη επιβάλλεται, εκτός από την ήδη προβλεπόμενη από την ισχύουσα νομοθεσία μείωση της επικουρικής κατά 6% ανά έτος, επιπλέον ποσοστό μείωσης 10% μέχρι τη συμπλήρωση του διαμορφούμενου νέου ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.
(Φωτογραφία: Sooc.gr)