18.01.2016
Οφείλουν να εξηγήσουν γιατί έκρυβαν από το 2012 τους φοροφυγάδες! Η αναφορά του Τσίπρα στο πρόστιμο στον Παπασταύρου
Ρεπορτάζ
Αλέξανδρος Διαμάντης
«Είστε διάσημος στην Ελλάδα!» Με αυτή τη φράση και το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη του υποδέχτηκε το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας τον υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζήτησαν και για την ομώνυμη λίστα με τους Ελληνες φοροφυγάδες.
Ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή τους δεν απέφυγε να σχολιάσει και την υπόθεση του συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Σταύρου Παπασταύρου. «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις όχι μόνο δεν είχαν την πολιτική βούληση, αλλά στενοί συνεργάτες τους βρίσκονταν μέσα στις επίμαχες λίστες» είπε και υπενθύμισε με νόημα: «Μόλις χθες επιβλήθηκε πρόστιμο 3,3 εκατομμυρίων ευρώ στον κ. Παπασταύρου, συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού. Γνωρίζουμε τις τεχνικές δυσκολίες για την ανεύρεση μαύρου χρήματος πίσω από offshore εταιρίες. Αλλά η πολιτική μας βούληση είναι ξεκάθαρη και πιστεύω ότι με την υποστήριξή σας θα έχουμε γρήγορα αποτελέσματα».
Ο κ. Μπόργιανς φέρεται ότι είπε στον κ. Τσίπρα (και αργότερα το ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου) ότι το 2012 είχε προτείνει συνεργασία στην ελληνική κυβέρνηση για τον εντοπισμό φοροφυγάδων, αλλά η πρόταση δεν προχώρησε. «Υποθέτω λόγω της αμηχανίας που είχε προκαλέσει η ''λίστα Λαγκάρντ''» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπόργιανς
Υστερα από τις εξελίξεις αυτές και τη δήλωση του κ. Τσίπρα έρχονται σε δεινή θέση τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος, οι οποίοι ασκώντας την εξουσία τα προηγούμενα χρόνια προστάτευαν τον κ. Παπασταύρου. Τόσο ο πρώην πρωθυπουργός όσο και ο πρώην αντιπρόεδρος οφείλουν μάλιστα να δώσουν εξηγήσεις για την ένοχη στάση τους!
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μετά και την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, «η ισχυρή πολιτική βούληση της σημερινής κυβέρνησης για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μετουσιώνεται σε πράξη με την έναρξη της συνεργασίας, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η διαβίβαση στοιχείων (γνωστή ως «λίστα Μπόργιανς») για 10.401 τραπεζικούς λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες με καταθέσεις που ανέρχονται στα 3,9 δισ. ευρώ». Η συνεργασία με τις φορολογικές Αρχές του γερμανικού κρατιδίου δεν περιορίζεται στην ανταλλαγή πληροφοριών.
Τι προβλέπει η κοινή συμφωνία της κυβέρνησης με το κρατιδίο!
Εξαιρετικά σημαντικό χαρακτηρίζεται το περιεχόμενο της συμφωνίας κοινής δήλωσης προθέσεων, η οποία υπεγράφη το Σάββατο, ανάμεσα στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και την Ελλάδα, με σκοπό τη πάταξη της φοροδιαφυγής και την παροχή τεχνογνωσίας. Προηγήθηκε η διαβίβαση των 10.000 και πλέον στοιχείων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής από τη φορολογική διοίκηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στο υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδος.
Ανταλλαγή πληροφοριών
Συγκεκριμένα, με σκοπό την εντατικοποίηση της συνεργασίας (ανταλλαγής στοιχείων) στους τομείς των δημόσιων εσόδων, της αποτελεσματικής επιβολής φόρων, της διενέργειας φορολογικών ελέγχων και της καταπολέμησης της διαφθοράς, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ - Μπόργιανς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο κοινών δράσεων. Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε η άμεση δημιουργία ενός πλαισίου ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειριών σε θέματα αξιολόγησης της φορολογητέας βάσης, συλλογής φόρων, διενέργειας φορολογικών ελέγχων και καταπολέμησης της απάτης.
Επιπλέον, πρόκειται να πραγματοποιηθούν εργαστήρια, παρακολούθηση της καθημερινής πρακτικής και επισκέψεις στους χώρους εργασίας (hospitation), καθώς και διενέργεια εκπαιδευτικών σεμιναρίων. Στα σεμινάρια θα δοθεί ειδικό βάρος στην πρακτική εφαρμογή μεθόδων ορθής αξιολόγησης της φορολογητέας βάσης, επιβολής και είσπραξης φόρων, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σχετικά με τη δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης κινδύνου (risk management system) ως αποτελεσματικού μέσου για την ευαισθητοποιημένη σε ενδεχόμενους κινδύνους επιλογή υποθέσεων ελέγχου, την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών σχετικά με τη λειτουργία κεντρικού μητρώου αφερέγγυων επιχειρήσεων (μητρώο διαφθοράς), στον καθορισμό της διάρθρωσης και των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών που σχετίζονται με τους φορολογικούς ελέγχους, στην ποινική ασυλία σε περιπτώσεις αυτοκαταγγελίας, την απόκτηση φορολογικών στοιχείων και την ανταλλαγή πληροφοριών.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνεργασίας, το ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας δήλωσε την προθυμία εκπαίδευσης 50 Ελλήνων υπαλλήλων της φορολογικής διοίκησης σε εκπαιδευτικά κέντρα του κρατιδίου και την επίσκεψη εμπειρογνώμων στην Ελλάδα, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην εφαρμογή και την υλοποίηση των κοινών δράσεων.
Απάντηση του υπ. Δικαιοσύνης στις αντιδράσεις
Σκληρή απάντηση έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σε όσους αντιδρούν στη νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία επιτρέπει τη χρήση παράνομων αποδεικτικών μέσων (λίστες φοροφυγάδων, κ.λπ.) στα οικονομικά εγκλήματα και στις υποθέσεις διαφθοράς. Απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις των... 42.000 δικηγόρων, ο κ. Παπαγγελόπουλος τόνισε καταρχάς ότι οι πρόεδροι των συλλόγων είναι αυτοί που αντιδρούν και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πολλές υπογραφές υφαρπάζονται. Παράλληλα επισήμανε πως η διάταξη καταπολεμήθηκε σφοδρά και οι αντιδράσεις ήταν «υποκριτικές και δόλιες» και θα ξεπεραστούν.
Επίσης ο κ. Παπαγγελόπουλος σημείωσε πως κάποιοι που δεν θέλουν να διαβάσουν τη νέα ρύθμιση, η οποία δεν παραβιάζει κανένα δικαίωμα, προβάλλουν αντιρρήσεις. Αντιθέτως, επισήμανε, η διάταξη θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τη χρήση των αποδεικτικών μέσων που δεν έχουν αποκτηθεί με νόμιμο τρόπο. Τόνισε, τέλος, πως η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά και ο πανεπιστημιακός και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος έχουν ταχθεί υπέρ της ρύθμισης.
Μπόργιανς: Στη Γερμανία 120.000 παραβάτες έχουν πληρώσει πρόσθετο φόρο
Στόχο να στηριχθεί η ελληνική φορολογική Αρχή έχει η υπογραφή της κοινής δήλωσης προθέσεων για την παροχή τεχνογνωσίας για την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς. «Οι φορολογικές έρευνες και οι υπηρεσίες έχουν εξασφαλίσει πάνω από 2 δισ. ευρώ επιπρόσθετα φορολογικά έσοδα μέσω της αγοράς φορολογικών cds και της εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων. Περισσότερα από 5 δισ. ευρώ των επιπρόσθετων φορολογικών εσόδων προστίθενται στο πλαίσιο αυτό σε ολόκληρη τη Γερμανία» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αποκάλυψη κεφαλαίων
Παράλληλα, ο κ. Μπόργιανς επισήμανε ότι από το 2010 περίπου 120.000 παραβάτες στη Γερμανία έχουν προβεί σε εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων τους που βρίσκονται στην Ελβετία, ενώ στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία έγιναν έως σήμερα 22.000 εθελοντικές αποκαλύψεις κεφαλαίων, με εκτιμώμενο πρόσθετο φορολογικό έσοδο ύψους 1 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, ο κ. Μπόργιανς τόνισε ότι η Αρχή εσόδων της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας έχει αποκτήσει 11 «φορολογικά cds», τα στοιχεία των οποίων εμπλουτίστηκαν με την έρευνα των φορολογικών Αρχών.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Μπόργιανς επεσήμανε: «Η Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία και η Ελλάδα συνδέονται με μια στενή φιλία εδώ και πολλά χρόνια και, εάν οι συνθήκες το απαιτούν, θα αποφασίσουμε από κοινού για την ύπαρξη πρακτικής εργασίας στις εφορίες μας. Επιπλέον, θέλουμε να αναπτύξουμε από κοινού μια σειρά προσαρμοσμένων προγραμμάτων για τους Ελληνες επιθεωρητές φορολογικών εσόδων».
Αλεξιάδης: Οσοι δεν αυτοκαταγγελθούν θα αντιμετωπίσουν αυξημένες ποινές
Αμεσα πρόκειται να προχωρήσει το νομοσχέδιο για την «αυτοκαταγγελία», όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης κατά τη διάρκεια της υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας με τον υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς.
Μάλιστα, τόνισε ότι με το επίμαχο νομοσχέδιο πρόκειται να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία τεράστια ποσά. Ουσιαστικά θα επιτραπεί για τελευταία φορά να νομιμοποιηθούν κεφάλαια, στο εξωτερικό και το εσωτερικό, που δεν έχουν φορολογηθεί έως σήμερα. Οσοι δεν θελήσουν να... αυτοκαταγγελθούν θα αντιμετωπίσουν αυξημένες ποινές, δεσμεύσεις και κατασχέσεις των περιουσιακών στοιχείων τους, πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις.
Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι άμεσα θα προχωρήσει και το νομοσχέδιο για το περιουσιολόγιο, που θα επιτρέψει στη Φορολογική Διοίκηση να έχει πλήρη εικόνα της περιουσίας του πολίτη και της επιχείρησης. Οσοι δεν δώσουν τα στοιχεία τους θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις, όπως ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι θα υπάρξει μια σειρά πρωτοβουλιών, οι οποίες θα επεκτείνουν τη χρησιμοποίηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και του πλαστικού χρήματος, τουλάχιστον στα ευρωπαϊκά επίπεδα, ενώ ανέφερε ότι πρόκειται να ολοκληρωθούν και όλες εκείνες οι δράσεις, για τις οποίες δεσμεύτηκε η χώρα μας στη συμφωνία με τους δανειστές τον Αύγουστο του 2015.
Τέλος, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι έχει αναληφθεί πρωτοβουλία και έχουν τεθεί σε λεπτομερή έλεγχο για το 2016 συνολικά 1.300.000 ΑΦΜ με διασταύρωση στοιχείων από όλες τις πλευρές. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επισήμανε ότι η χώρα μας αποδέχεται πλήρως την πρόταση του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας για την εκπαίδευση Ελλήνων στελεχών της φορολογικής Αρχής και την επίσκεψη ειδικών του γερμανικού κρατιδίου στη χώρα μας.
Βάσω Παλαιού
news247.gr