Η πλέον απαγορευμένη σχέση που περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των "δεν πρέπει" των ναζί άνθισε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και θανάτου του Άουσβιτς.
Όταν ο Χίτλερ πήρε την εξουσία στα χέρια του το 1933, οι γραφειοκράτες του ναζιστικού καθεστώτος απαγόρευσαν με νομοθετικό πλαίσιο τις σχέσεις μεταξύ "Αρίων" και Εβραίων.
Όμως παρά τους νόμους που το απαγόρευαν, τέτοιες σχέσεις υπήρξαν στο 3ο Ράιχ, πολλές εκ των οποίων ενέπνευσαν την συγγραφή σχετικών βιβλίων.
Η νουβέλα της Kate Breslin με τον τίτλο «Οffensive and Upsetting» («προσβλητικό και ανατρεπτικό») αναφέρεται στην ερωτική σχέση μεταξύ ενώ αξιωματικού των SS και μίας κρατούμενης στο Άουσβιτς της Πολωνίας.
Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης που οι κρατούμενοι έκαναν τα πάντα για να επιβιώσουν και να αποφύγουν τον θάλαμο αερίων η Helena Citronova έσωσε την ζωή της, όπως και αυτή της οικογένειάς της επειδή ερωτεύτηκε και σύναψε ερωτικό δεσμό με τον Franz Wunsch, έναν μισητό αξιωματικό των SS.
Η ερωτική τους σχέση, αν και η ίδια παραδέχεται πως τον ερωτεύτηκε βαθιά, την βοήθησε να σώσει την ζώη τη δική της αλλά και της αδελφής της και των δύο παιδιών της.
Η νεαρή Εβραία από την Σλοβακία δούλευε στο εργοστάσιο του στρατοπέδου, όπου θα υπάρχοντα των Εβραίων που δολοφονούνταν γινόταν πρώτη ύλη και μεταφέρονταν στο Βερολίνο για να τροφοδοτήσουν την πολεμική μηχανή των Nazi.
To πρόγραμμα θανάτου του Άουσβιτς, οδήγησε στο θάνατο 1,2 εκατ. κρατούμενους.
Η νεαρή Εβραία θα είχε οδηγηθεί στον θάλαμο αερίων αν δεν είχε μαγέψει με τον τραγούδι της τον Wunsch ο οποίος της έστελνε μπισκότα με ερωτικά σημειώματα, τονίζοντας της των έρωτά του γι αυτήν.
Η Helena αρχικά προτιμούσε να πεθάνει από το να συνάψει σχέση με έναν ναζί, όμως τελικά, με τον καιρό τον αγάπησε, δήλωσε η ίδια χρόνια μετά στο Ισραήλ.
Η ίδια, όπως αποκάλυψε σε πρόγραμμα της ισραηλινής τηλεόρασης του 2003 με το όνομα «A Different Love» («Μία διαφορετική αγάπη»), δεν έχει ξεχάσει ούτε λεπτό από όσα έζησε.
Αναρτήθηκε από πίσω στα παλιά