Αδιάλλακτο το κουαρτέτο
Ασφαλιστικό, φορολογικό, δημοσιονομικό τα τρία μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης. Κλείνει αύριο η πρώτη εβδομάδα της αξιολόγησης. Στις 11 το πρωί συνάντηση για απολογισμό
Μαρίνα Φούντα
Φεβρουάριος 04 2016 21:06
Tις "κίτρινες κάρτες"που έβγαλαν οι εκπρόσωποι των δανειστών μετρά η κυβέρνηση, με τις πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο να αναφέρουν πως ο πρώτος γύρος διαπραγμάτευσης - που ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή με την αποχώρηση του κουαρτέτου από την Αθήνα - "δεν έκλεισε καλά".
Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τους επικεφαλής των δανειστών να τηρούν αδιάλλακτη στάση απέναντι στην ελληνική πλευρά και να επιμένουν για τη λήψη νέων μέτρων, ακόμη κι αν διέψευσε νωρίτερα αυτό το ενδεχόμενο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Οι δανειστές εγείρουν σοβαρές ενστάσεις σε τρία καυτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης και δη το ασφαλιστικό, το φορολογικό, αλλά και το δημοσιονομικό μέτωπο. Αυτά είναι τα τρία αγκάθια της πρώτης αξιολόγησης και όπως υποστηρίζουν πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση "συμφωνία αυτές τις ημέρες δεν υπήρξε πουθενά"μεταξύ κυβέρνησης και κουαρτέτου.
Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, οι δανειστές επιμένουν να απορρίπτουν την ελληνική πρόταση για αύξηση των εισφορών, ενώ εμμέσως πλην σαφώς ζητούν μειώσεις στις συντάξεις.
Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει την ίδια ώρα και η ελληνική πρόταση για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος. Υπενθυμίζεται πως η πρόταση της Αθήνας για το φορολογικό έχει κατατεθεί στους εκπροσώπους των δανειστών από την Τρίτη, ενώ προβλέπει, μεταξύ άλλων, δραματική αύξηση της φορολόγησης στα εισοδήματα που ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ, αφού ο συντελεστής για τα εισοδήματα αυτά θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει το 50%. Οι πληροφορίες θέλουν τους δανειστές, να έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους. Οι ενστάσεις του κουαρτέτου φέρεται να αφορούν στην επιβολή ανώτατου φορολογικού συντελεστή 50%, με τους δανειστές να εκτιμούν πως ένας τέτοιος συντελεστής δεν πρόκειται να τονώσει τα φορολογικά έσοδα, αλλά μάλλον θα δώσει νέα κίνητρα για όξυνση της φοροδιαφυγής. Τι αντιπροτείνουν οι δανειστές; Ο φορολογικός συντελεστής του 50% να επιβληθεί σε πιο χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια και συγκεκριμένα στα επίπεδα των 45.000 ευρώ, τα οποία σήμερα φορολογούνται με 42%.
Ως προς τα επιμέρους ζητήματα του φορολογικού, οι πληροφορίες θέλουν την ελληνική πλευρά να επιμένει στην ανάγκη μη ενσωμάτωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, προκειμένου να μην αυξηθεί περαιτέρω η φορολογική επιβάρυνση.
Με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας πρόσθετα φορολογικά βάρη για τα φυσικά πρόσωπα είναι αναπόφευκτα και θα φτάσουν τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως.
Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, όπως έγινε γνωστό, η αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης τους βρίσκεται στην τελική ευθεία, με στόχο να ξεκινήσει στις 29 Φεβρουάριου. Αυτό δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά την ολοκλήρωσή της συνάντησης που είχαν εκπρόσωποί της ΤτΕ με το κουαρτέτο, την οποία απασχόλησαν δύο θέματα, ήτοι η θέσπιση στόχων ανά τράπεζα για τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και η αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών φεύγουν αύριο από την Αθήνα, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί η επιστροφή τους. Μέχρι και πριν από μερικά 24ωρα οι δανειστές άφηναν να εννοηθεί πως θα επιστρέψουν στα μέσα του μήνα επί ελληνικού εδάφους, ωστόσο ακόμη τίποτα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.
Προτού αύριο οι εκπρόσωποι των δανειστών αναχωρήσουν για τις "βάσεις"τους, θα έχουν μια τελευταία συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο - στις 11 το πρωί - για τον απολογισμό της πρώτης εβδομάδας της διαπραγμάτευσης.
Φωτογραφία: sooc.gr
news247.gr