Quantcast
Channel: Λιδωρίκι
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7971

ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠ'ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

$
0
0



 
Τα σύννεφα που έχουν πυκνώσει πάνω από τη διαπραγμάτευση σε συνδυασμό με την κάθοδο των αγροτών στην πλατεία Συντάγματος την Παρασκευή φέρνουν στην επιφάνεια τo νέο δίλημμα του Μεγάρου Μαξίμου. Συμφωνία με τους δανειστές ή σύγκρουση και εκλογές;
Αντώνης Αντζολέτος
Φεβρουάριος 08 2016 07:10
Adtech Ad
Τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έρχονται να πιέσουν ακόμα πιο πολύ την κυβέρνηση, καθώς το τελευταίο που θα επιθυμούσε αυτή τη στιγμή είναι να παρουσιάζεται «εκτός των τειχών» μια εικόνα αποσταθεροποίησης.
AdTech Ad
Ένας - ένας οι υπουργοί της κυβέρνησης έσπευσαν χθες να «κλείσουν» το «ανοιχτό παράθυρο» των εκλογών που άφησε ο Πάνος Καμμένος με τη συνέντευξή του στην REAL NEWS, ενώ όλα τα κορυφαία στελέχη, όπως ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Σωκράτης Φάμελλος μιλούν για τον «ορίζοντα τετραετίας» που έχει η κυβέρνηση.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν παραδέχονται πως είναι υπαρκτό το δίλημμα  «μάχη για τις δικές μας προτάσεις ή αλλιώς κάλπες» και ξεκαθαρίζουν πως ισχύει η νωπή λαϊκή εντολή που δόθηκε με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
«Νερό στον μύλο» των σεναρίων για εκλογές ήρθε να δώσει και η συνέντευξη του υφυπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα στην KONTRA NEWS που τόνισε μεταξύ άλλων, πως «αν χάσουμε την κοινωνική στήριξη, τον ξέρουμε τον δρόμο... Δεν θα χρειαστούμε κανέναν να μας πει το τι θα κάνουμε. Εμείς δεν είμαστε "δεμένοι"στις καρέκλες μας».
Από τις τοποθετήσεις των κορυφαίων στελεχών φαίνεται πως υπάρχει η άποψη που βάζει ένα όριο στις απαιτήσεις των δανειστών, αλλά και η κυριαρχούσα γνώμη ότι η χώρα δεν μπορεί να οδηγηθεί πάλι σε εκλογές.
Οι κόκκινες γραμμές που έχει βάλει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι ένας από τους βασικούς λόγους που φέρνουν στην επιφάνεια την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ως διέξοδο στις εμμονές και τις πιέσεις των «σκληρών» της τρόικας.
Κυβερνητικοί κύκλοι βλέπουν να έρχεται στο προσκήνιο, όπως και το καλοκαίρι, ένα πολιτικό παιχνίδι από κορυφαίους παράγοντες, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Πολ Τόμσεν που εξακολουθούν να θέλουν την «αριστερή παρένθεση» να πραγματοποιείται, έστω και σε μεγαλύτερη διάρκεια.
Με την κυβέρνηση, πάντως να ανοίγει σιγά - σιγά τα χαρτιά της για τον νέο εκλογικό νόμο που θα προωθήσει μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης (μικρότερο μπόνους που θα δίνεται και σε κόμματα που θα συγκροτούν κυβερνητικό σχηματισμό) τα εκλογικά σενάρια δεν θα φύγουν από το τραπέζι όσο η διαπραγμάτευση παραμένει ανοιχτή.
«Κλειδί» για τη λύση και το προσφυγικό
Βασικό επιχείρημα του Μαξίμου, είναι πως η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό προκειμένου η Ελλάδα να επικεντρώσει τις δυνάμεις της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού που απειλεί την Ευρώπη. Είναι προφανές πως ο Αλέξης Τσίπρας θα «ποντάρει» στο γεγονός ότι η κρίση της Συρίας πιέζει πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις και ειδικότερα την Γερμανία.  Μόνο μέσα από αυτόν τον δρόμο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα μπορέσει η χώρα να οδηγηθεί στην ανάπτυξη το 2016, βάζοντας στο τραπέζι το θέμα του χρέους και σε δεύτερο χρόνο την έξοδο στις αγορές.
Η «νέα πλατεία» πιέζει τον ΣΥΡΙΖΑ
Κανείς δεν αμφισβητεί πως τόσο οι κοινωνικές αντιδράσεις που μεταφέρονται στους βουλευτές των αγροτικών  περιοχών όσο και η εμμονή των δανειστών σε περαιτέρω σκληρά μέτρα έχει βάλει σε «κόκκινο συναγερμό» το Μαξίμου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βρει απέναντί του τη «νέα πλατεία» με τις συνδικαλιστικές του δομές να εμφανίζονται «μουδιασμένες», καθώς το ΠΑΜΕ κυριαρχεί, ενώ έντονη κινητικότητα υπάρχει το τελευταίο διάστημα στην ΛΑΕ με τοπικές οργανώσεις να κάνουν τις εμφανίσεις τους σε καθημερινή βάση σε κεντρικά σημεία των γειτονιών της Αθήνας.
Ο κίνδυνος να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ την επαφή με τα κοινωνικά στρώματα, που τον στήριξαν στις εκλογές, είναι η μεγάλη ανησυχία αυτή την ώρα στο Μαξίμου, που επιδιώκει να αναδείξει τη διαπραγμάτευση που πραγματοποιείται σε αντίθεση με τα «κενά λόγια» της αντιπολίτευσης.
Κυβερνητικά στελέχη ευελπιστούν πως αυτό θα έρθει στο προσκήνιο τις ερχόμενες εβδομάδες που θα κορυφωθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς με την ελληνική πλευρά να μην υποχωρεί, αλλά και στη μάχη που θα δοθεί στη Βουλή.
Το βλέμμα στην διαπραγμάτευση και στους βουλευτές
Με τα τεχνικά κλιμάκια να παραμένουν στην Αθήνα οι θεσμοί έφυγαν αφήνοντας πίσω τους ανοιχτά μέτωπα. Δημοσιονομικό, ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια καθυστερούν το κλείσιμο της αξιολόγησης με τον πρωθυπουργό να προσπαθεί το επόμενο διάστημα να αμβλύνει τις διαφορές μέσω των επαφών που θα πραγματοποιήσει σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Αυτό είναι κάτι που τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών κατά την αποχώρηση των θεσμών.
Ενδεχόμενη οπισθοχώρηση στις απαιτήσεις δανειστών είναι γεγονός πως θα προκαλέσει μια πολύ αρνητική εικόνα για το Μέγαρο Μαξίμου ιδίως προς το εσωτερικό τη στιγμή που ο πήχης, ειδικά για το θέμα του ασφαλιστικού, είχε μπει εξ'αρχής πολύ ψηλά.
Και επειδή η Άνγκελα Μέρκελ ήταν σαφής πως «οι συνεννοήσεις πρέπει να γίνουν με τους θεσμούς» στην κυβέρνηση θα συνεχίσουν για όλο το επόμενο διάστημα να παρακολουθούν από πολύ κοντά τις κινήσεις και τις διαθέσεις των βουλευτών της πλειοψηφίας.
Κορυφαία στελέχη εξακολουθούν να τονίζουν πως σε περίπτωση διαφωνίας η αποχώρηση από την κοινοβουλευτική ομάδα και η παράδοση της έδρας είναι η στάση για την οποία έχουν δεσμευτεί όλοι οι βουλευτές προεκλογικά.  Ωστόσο, όπως υποστήριζε κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος στο NEWS 247, από τη στιγμή που το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν θα έχει αλλαγές, που να υπερβαίνουν τις βασικές κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, δεν υπάρχει κανένας φόβος καταψήφισής του.
Την Τρίτη το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται με τους στενούς του συνεργάτες να βάλει στο τραπέζι όλα τα δεδομένα που έχουν να κάνουν με την διαπραγμάτευση και το προσφυγικό προετοιμάζοντας το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας.
πηγή φωτογραφίας: intime

news247.gr

Viewing all articles
Browse latest Browse all 7971

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>