14.08.2015
«Παράθυρο» για αρπαγή σπιτιών με δίκες-εξπρές ανοίγει η κυβέρνηση με τροπολογία-κόλαφο που κατέθεσε χθες το απόγευμα στη Βουλή, κατ'εντολή των δανειστών, λίγο προτού περάσει το Μνημόνιο-τέρας. Με την τροπολογία διορίζονται άρον άρον 54 δικαστές που θα στελεχώσουν ειδικού τύπου Ειρηνοδικεία, ώστε να κλείσουν σε πρώτη φάση 130.000 εκκρεμείς υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Παράλληλα, στο νέο Μνημόνιο προβλέπεται ότι για την εξαίρεση από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας θα επιβληθούν κριτήρια που θα προσδιοριστούν με υπουργική απόφαση ύστερα από έναν μήνα, με κυριότερο αυτό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό όριο θα είναι πολύ χαμηλότερο από τα 300.000 ευρώ και αναμένεται να κυμανθεί στα 200.000 ευρώ ή και χαμηλότερα! Η επίμαχη τροπολογία προβλέπει «fast track» δικαστική διαδικασία για υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών που ζητούν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη (νόμος 3869/2010), προχωρώντας στη σύσταση ειδικού τμήματος ή τμημάτων στα Ειρηνοδικεία για την εκδίκαση αποκλειστικά των υποθέσεων αυτών. Τα... Κατσελοδικεία θα στελεχωθούν από 54 ειρηνοδίκες, για την πρόσληψη των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικός διαγωνισμός. Ο αριθμός των οργανικών θέσεων ειρηνοδικών αυξάνεται κατά 140, στους 916, ανά την επικράτεια, ενώ θα γίνουν και προσλήψεις διοικητικών υπαλλήλων. Η αίτηση κάθε οφειλέτη προβλέπεται να εξετάζεται υποχρεωτικά εντός έξι μηνών από το δικαστήριο. Στο μεσοδιάστημα, ο δανειολήπτης θα πρέπει να πληρώνει ένα ποσό «έναντι» δόσης, το οποίο θα αντιστοιχεί στο 10% των μηνιαίων χρεών, με ελάχιστο όριο τα 40 ευρώ.
Σε έναν μήνα από τη δημοσίευση του νόμου με το νέο Μνημόνιο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα εκδοθεί κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Δικαιοσύνης, η οποία θα καθορίζει τα κριτήρια εξαίρεσης της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Τα κριτήρια αυτά θα αφορούν την αντικειμενική αξία του ακινήτου, το ύψους των συνολικών οφειλών και το μεικτό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Παρότι η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει ως πιθανότερο όριο αντικειμενικής αξίας τα 300.000 ευρώ, όλα δείχνουν ότι ο πήχης θα μπει χαμηλότερα, ενώ το όριο για το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα αναμένεται να οριστεί στα 35.000 ευρώ.
Με την ίδια τροπολογία ορίζεται ότι οφειλές προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) μπορούν να ρυθμιστούν και αυτές με βάση τον νόμο Κατσέλη, υπό την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης έχει και χρέη προς ιδιώτες (τράπεζες).
Συντάξεις: Αυξάνονται τα όρια ηλικίας 5-17 έτη και στον δημόσιο τομέα
Ανατροπές για 10.000 στρατιωτικούς και 70.000 υπαλλήλους
Δραματικές αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 5-17 έτη προβλέπει και για τους δημοσίους υπαλλήλους πολυσέλιδη τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, στο «παρά ένα» της ψήφισης του νέου Μνημονίου. Οι διατάξεις της αλλάζουν τον «χάρτη» του ασφαλιστικού στον δημόσιο τομέα και υπολογίζεται ότι επηρεάζουν αρνητικά έως 80.000 δημοσίους υπαλλήλους.
Οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας μπορεί να είναι από 3-5 έτη για περίπου 10.000 εργαζομένους στα Σώματα Ασφαλείας, στις Ενοπλες Δυνάμεις και στο Πυροσβεστικό Σώμα, αφού από την έναρξη ισχύος του νόμου και μετά θα συνταξιοδοτούνται μόνο με τη συμπλήρωση 58 ετών και 40 χρόνων προϋπηρεσίας.
Επίσης, άλλοι 70.000 δημόσιοι υπάλληλοι επηρεάζονται από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που εναρμονίζονται πλήρως με τον ιδιωτικό τομέα.
Στόχος είναι από το 2022 και μετά όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι να συνταξιοδοτούνται στα 67 έτη ή στα 62 έτη με 40 χρόνια προϋπηρεσίας. Μεγάλοι «άτυχοι», όσοι, ενώ είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ήδη από το 2012, δεν έκαναν χρήση αυτής της προοπτικής και συνέχισαν να εργάζονται για να λάβουν πλήρη και όχι μειωμένη σύνταξη (8.000-10.000 άτομα), και τώρα εγκλωβίζονται στην εργασία τους για αρκετά επιπλέον έτη.
Ειδικότερα το 2016, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι γίνουν 50 ετών θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 6,7 έτη, το 2017 επέρχεται αύξηση ορίου συνταξιοδότηση κατά 8,4 έτη, το 2018 η αύξηση φτάνει τα 10,1 έτη, το 2019 οι 50άρηδες θα συνταξιοδοτηθούν έπειτα από 11,9 έτη, το 2020 η αύξηση θα είναι 13,6 έτη, το 2021 φτάνει τα 15,3 έτη, για να κλείσει το 2022 στα 17 παραπάνω έτη εργασίας.
Εξαιρούνται οι δικαστικοί και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου τους Κράτους, που αποχωρούν στα 65 έτη. Επίσης, εξαιρούνται οι υπάλληλοι με άγαμο παιδί ανίκανο για εργασία και οι εργαζόμενοι σε επίπονα επαγγέλματα.
Σε περίπτωση καταβολής μειωμένης σύνταξης, επιβάλλεται 16% μείωση για κάθε έτος συνταξιοδότησης πριν από τα γενικά όρια.
Με άλλη διάταξη, ορίζεται ότι το κατώτατο όριο σύνταξης (364 ευρώ) δεν χορηγείται σε όσους αποχωρήσουν από 1/7/15 και μετά και δεν είναι 67 ετών, οι οποίοι θα λάβουν μόνο το ποσό της σύνταξης που αναλογεί στα έτη ασφάλισής τους.
Το ποσό του κατώτατου ορίου σύνταξης (364 ευρώ) θα δοθεί εφόσον οι δικαιούχοι έχουν συμπληρώσει ή όταν συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους.