ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗ3
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Τον Εθνικό Κήπο, μία όαση δροσιάς δίπλα στην πλατεία Συντάγματος, κατακλύζουν φέτος το καλοκαίρι οι τουρίστες που επισκέπτονται την Αθήνα -κατά 26,5% περισσότεροι από πέρυσι- και αποζητούν μια ολιγόωρη φυγή από την αφόρητη ζέστη. Αλλοι περιπλανώνται στα σκιερά δρομάκια του, βγάζουν αναμνηστικές φωτογραφίες με φόντο τις λίμνες και την πυκνή βλάστηση, άλλοι ξαποσταίνουν σε κάποιο από τα παγκάκια στο μακρόστενο κιόσκι με τις πασχαλιές που βρίσκεται δεξιά από τους εντυπωσιακούς φοίνικες που δεσπόζουν στην είσοδο επί της λεωφόρου Αμαλίας. Το βέβαιο είναι πως μπαίνοντας κάποιος στον κήπο αισθάνεται αμέσως τη διαφορά στη θερμοκρασία. Το Καφενείο του Κήπου, που βρίσκεται στην πλευρά της Ηρώδου Αττικού είναι γεμάτο με κόσμο. Μια παρέα Γάλλων φοιτητών προτιμά το γρασίδι δίπλα, με ένα δροσιστικό ρόφημα στο χέρι.
«Δώρο για την Αθήνα. Καταπράσινο πάρκο, ιδανικό για ένα δροσερό διάλειμμα, με ωραίους και φροντισμένους χώρους, μικρό ζωολογικό κήπο και όμορφα μονοπατάκια» λέει η 28χρονη Τσέλσι από την Ουάσιγκτον για τον Εθνικό Κήπο. «Πραγματική όαση! Το πάρκο είναι γεμάτο φυτά και λουλούδια, με παγκάκια, παιδική χαρά, αρχαία ερείπια και σκιώδη δρομάκια. Τέλειο μέρος για ξεκούραση και ρομαντικές βόλτες» σημειώνει η 36χρονη Ξένια από τη Ρωσία που επισκέπτεται πρώτη φορά την Αθήνα μαζί με την οικογένειά της. «Ο Κήπος έχει ήρεμη ατμόσφαιρα, μπορείς να περπατήσεις ήσυχα, να κάνεις πικ-νικ» περιγράφει στη «Κ» ο Νορβηγός Κλαούντιους που έφτασε με κρουαζιερόπλοιο χθες στον Πειραιά και επέλεξε να περάσει με την παρέα του το μεσημέρι του στον Εθνικό Κήπο.
Δεν συμμερίζονται όμως όλοι τον ίδιο ενθουσιασμό. «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα ζώα εδώ. Οι χελώνες στοιβάζονταν σε μια μικροσκοπική βρώμικη λίμνη» λέει στη «Κ» η Σάρα από τον Λίβανο. «Δεν είναι καλά συντηρημένο το πάρκο» λέει ο 32χρονος Βρετανός Τζόναθαν που το συγκρίνει με το Hyde Park του Λονδίνου, ενώ η Τζο από την Ταϊλάνδη είδε «μικροσκοπικούς χώρους και ταλαιπωρημένα ζώα».
Τουρίστες από κάθε γωνιά του κόσμου λειτουργούν σαν «πρεσβευτές» της Αθήνας ανεβάζοντας στο Διαδίκτυο φωτογραφίες και κάθε λογής σχόλια για τις ατραξιόν της πόλης. Με αυτό τον τρόπο επηρεάζουν καθημερινά -λιγότερο ή περισσότεροτους εν δυνάμει επισκέπτες. «Η Αθήνα είναι για τους περισσότερους γεμάτη ονειρικές γωνιές, ωστόσο πολλοί σχολιάζουν ότι είναι αμφιλεγόμενης αισθητικής. Υπάρχουν πολύ όμορφα μέρη, όπως εδώ στον Κήπο, αλλά υπάρχουν και πολλά άσχημα μέρη, όπως η Ομόνοια» λέει στη «Κ» η 24χρονη Γεωργία Ανδρίτσου, ξεναγός τουριστικού λεωφορείου. Η εικόνα του Κήπου μέσα από τα μάτια των επισκεπτών αποτυπώνεται και στις αναρτήσεις στους ηλεκτρονικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς. Οπως φαίνεται, τα περισσότερα θετικά σχόλια για τον Κήπο διατυπώνονται από Αμερικανούς και Καναδούς.
«Η αξιοπρεπής κατάσταση του Κήπου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη φροντίδα των εργαζομένων του» αναφέρει στη «Κ» ο κ. Γιώργος Αποστολόπουλος, αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Αθηναίων. «Βέβαια, ο εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο. Εχουμε ολοκληρώσει τη διαχειριστική μελέτη για τη βελτίωση των υποδομών και τη διαχείριση του Κήπου με προτάσεις των ειδικών που αναμένουν την έγκριση των συναρμόδιων φορέων. Κάποια χαλασμένα παγκάκια έχουν αλλαχτεί, έχουμε φτιάξει κάποιες τουαλέτες που είχαν πρόβλημα, έχουμε επιδιορθώσει κάποια σημεία στα κάγκελα που είχαν χαλάσει». Ερωτώμενος για τα ζώα του Κήπου δηλώνει: «Θεωρώ ότι είναι καλή η κατάσταση των ζώων. Θα μπορούσαμε να έχουμε ελεύθερες τις πάπιες, είναι κάτι που μας αρέσει, το θέλουμε πολύ, όπως ήταν και στο παρελθόν, υπάρχει όμως το πρόβλημα με τα αδέσποτα. Παρεισφρέουν μέσα από τα κάγκελα το βράδυ και επιτίθενται στα ζώα. Το νερό στις λίμνες καθαρίζεται. Τα σιντριβάνια δεν θα μπορούσαν να είναι πιο καθαρά, γιατί εκεί ζουν οι χελώνες και τρέφονται από το πλαγκτόν, οπότε θα ήταν σαν να καταστρέφεις την τροφή τους».