Αριστοκρατικόν
Βουλής 7
Το Αριστοκρατικόν ξεκίνησε το 1928 όταν ο παππούς Παναγιώτης Καρράς ήρθε από το Βασιλικό Πωγωνίου της Ηπείρου στην Αθήνα, για να επενδύσει το επιχειρηματικό του δαιμόνιο σ᾽ ένα σοκολατένιο όνειρο. Ξεκίνησε στον αριθμό 2 της οδού Βουκουρεστίου δίπλα στο καφενείο του Ζαχαράτου, θριάμβευσε, έγινε το σήμα κατατεθέν των μπον βιβέρ, έδωσε το δυναμικό ελληνικό παρόν στη διεθνή αριστοκρατία της σοκολάτας και άνοιξε νέους δρόμους γεύσης, ποιότητας κι έμπνευσης στη ζαχαροπλαστική. Το Φεβρουάριο του 1939 ήρθε και η επίσημη αναγνώριση με την απονομή του Χρυσού Μετάλλιου στη Διεθνή Βιομηχανική και Ειδική Έκθεση Ζαχαροπλαστικής της Άθήνας. Η Μαρία Κάλλας προμηθευόταν ανελλιπώς το αγαπημένο της κουτί με γροθιές από φιστίκια, η Τζάκι Κέννεντυ προτιμούσε λουκούμια με άρωμα τριαντάφυλλο και βανίλια, και η Γκρέις Κέλλυ φιστίκια καραμελέ. Οι παραδοσιακοί τρόποι παραγωγής και τα αγνά υλικά προσφέρουν στη σοκολάτα του Αριστοκρατικόν ιδιαίτερη γεύση. Η τέταρτη γενιά απογόνων του παππού Παναγιώτη Καρρά θα σας εντυπωσιάσει με τις νέες γεύσεις, παραμένοντας πιστοί στα μυστικά των αναλογιών και αναμείξεων.
Μητροπολιτικόν
Βουλής 39
Το ζαχαροπλαστείο Μητροπολιτικόν άνοιξε τις πόρτες του το 1930 από τον Γιώργο Γεροντόπουλο -μέχρι τότε τεχνίτη ζαχαροπλάστη στο ζαχαροπλαστείο του “Γιαννάκη”- ακριβώς κάτω από το πατρικό του σπίτι. Η σύζυγός του έφερε την πιο χαρακτηριστική συνταγή του μαγαζιού από το όμορφο νησί της Ύδρας, απ’ όπου καταγόταν: τα υδραίικα αμυγδαλωτά, και καθιέρωσε το σήμα κατατεθέν τους. Το Μητροπολιτικόν παραμένει πάντα στη θέση του στην οδό Βουλής 39 και στη θέση της καρδιάς παλαιών και νέων πιστών του αμυγδαλωτού και των φρεσκότατων γλυκών με ξηρούς καρπούς και σοκολάτα.Ο Δημήτρης Γεροντόπουλος, γιός του ιδρυτή της εταιρείας, θυμάται πως όταν στον Μεσοπόλεμο πολλά ζαχαροπλαστεία ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν ημιεπεξεργασμένα υλικά από την Ευρώπη, το Μητροπολιτικόν επέμεινε στη χρήση φρέσκων πρώτων υλών και την παρασκευή των γλυκών στο εργαστήριο του ζαχαροπλαστείου, που στεγάζεται στο ίδιο κτίριο με το κατάστημα αλλά σε άλλο όροφο. Κι έτσι, συνεχίζει την πορεία του μέχρι σήμερα με την τρίτη γενία πλέον, τον κο Γιώργο Γεροντόπουλο, τον νέο, εφαρμόζοντας επακριβώς τις παλιές συνταγές και τις μεθόδους παρασκευής.
Η Πνύκα
Πετράκη 24
Η Πνύκα άνοιξε πρώτη φορά το 1981 στο Σύνταγμα, σε ένα καταστημα που συνεχίζει να υπάρχει μέχρι σήμερα. Ιδρυτής της ο κ. Δημήτρης Κότσαρης. Το βάρος δίνεται στα αγνά υλικά που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη, στην υγιεινή και την καθαριότητα Η εξέχουσα καινοτομία του αρτοποιείου είναι ο παραδοσιακός πετρόμυλος που αλέθει το βιολογικό σιτάρι καθώς και ο τελευταίας τεχνολογίας φούρνος που ψήνει με τον καλύτερο και υγιεινότερο τρόπο. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε τον καλύτερο συνδυασμό της παράδοσης και της τεχνολογίας μέσα στον κατάλληλα διαμορφωμένο εργασιακό χώρο. Εκτός από το χωριάτικο ψωμί, όπου αποτελεί και τη σπεσιαλιτέ του καταστήματος, όλες οι άλλες ζύμες είναι με προζύμι, που σημαίνει ότι η δουλειά ξεκινάει από πολύ νωρίς ή από το προηγούμενο βράδυ. Σήμερα, ο κ. Κότσαρης, παραμένει υπερδραστήριος μεταφέροντας τις γνώσεις και την εμπειρία του ακόμα και εκτός Ελλάδος. Έχει επισκεφθεί αρκετές φορές στο πανεπιστήμιο Harvard της Βοστόνης για να δώσει διαλέξεις για το ψωμί και τη μεσογειακή διατροφή. Από το κατάστημα έχουν περάσει εξέχουσες προσωπικότητες όπως κορυφαίοι επιστήμονες, γιατροί, συγγραφείς, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι και πλήθος άλλων προσώπων εντός και εκτός Ελλάδος, που εκτιμούν την ποιότητα και την υγιεινή διατροφή.
Περί Λέσβου
Αθηνάς 27
Το παντοπωλείο Περί Λέσβου είναι μια νέα επιχείρηση - ιδρύθηκε μόλις το 2011 – η οποία στήθηκε από δυο φίλους, τον Λευτέρη Αντωνάκα και τον Ανδρέα Καραπατάκη. Το κατάστημα, που φέρνει στο νου κάτι από παλιό μπακάλικο, εμπορεύεται αποκλειστικά λεσβιακά προϊόντα: ούζο, τυροκομικά, γιαούρτια, παξιμάδια, χειροποίητα ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού, καθώς και ελαιόλαδο δικής τους παραγωγής. Στα άμεσα σχέδια των ιδιοκτητών είναι η πώληση προϊόντων (σάλτσες, ζυμαρικά, μαρμελάδες, παξιμάδια, κλπ) τα οποία θα παράγουν οι ίδιοι σε εργαστήρι που ήδη οργανώνουν στο Πλωμάρι. Το Περί Λέσβου είναι το μοναδικό παντοπωλείο τέτοιου είδους στην Αθήνα. Εκτός από τους μόνιμους πελάτες του, κατά κύριο λόγο Μυτιληνιούς ή άτομα με καταγωγή από το νησί, οι Αθηναίοι δοκιμάζουν τις νοστιμιές του και το επισκέπτονται με σταθερή πλέον συχνότητα.
Ελιξήριο
Ευριπίδου 41
Η επιχείρηση Elixir: Spices & Herbs ιδρύθηκε πριν από 50 περίπου χρόνια από τον πεθερό της σημερινής ιδιοκτήτριας, Μαρίας Γκλαβάρα. Το κατάστημα, που βρίσκεται σταθερά στο ίδιο σημείο, πουλούσε αρχικά ρίγανη και κάποια αρωματικά, προϊόντα εμπορίου χύμα, απορρυπαντικά, κλπ. όπως τα μπακάλικα της εποχής. Η σημερινή ιδιοκτήτρια, η οποία το ανέλαβε τα τελευταία 12 χρόνια, επέλεξε να το ανακαινίσει διατηρώντας ανέπαφο το ύφος του, αλλά προστατεύοντας τα μπαχαρικά από τις σκόνες σε προθήκες. Το κατάστημα εξειδικεύεται σε βότανα, μπαχαρικά, μυρωδικά, πολλές ποικιλίες αλατιού, αλλά και super foods, μια ειδική αντιοξειδωτική κατηγορία τροφών με άμεση δράση στον οργανισμό. Επίσης, εμπορεύεται σαπούνι ελαιόλαδου ιδίας παραγωγής από τη Μάνη. Η πελατεία της επιχείρησης αποτελούνταν παλιότερα από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι νέοι, Έλληνες και ξένοι, την επισκέπτονται.
Μιράν
Ευριπίδου 45
Το ‘Μιράν’ με παράδοση 90 χρόνων ξεκίνησε από το μεράκι, το πάθος και την τέχνη του Μιράν Κουρουνλιάν, του ιδρυτή και εμπνευστή του μαγαζιού αυτού. Ο Κουρουνλιάν, από την Καισαρεία της Καππαδοκίας, το 1915 με την γενοκτονία των Αρμενίων περιπλανήθηκε στην Κωνσταντινούπολη κι από εκεί στη Χίο και κατέληξε στον Πειραιά και την Παλιά Κοκκινιά. Εκεί όπου ο παππούς Μιράν καταπιάστηκε με την τέχνη που γνώριζε περισσότερο από καθετί, να φτιάχνει παστουρμά και σουτζούκι με όλη του τη μαεστρία και όλα τα μυστικά που, όπως αποδείχθηκε, έκαναν τον κόσμο να τα προτιμήσει και να τα λατρέψει. Με εφόδιο το μεράκι και τη φήμη που σιγά σιγά αποκτούσε, ο Μιράν Κουρουνλιάν κατάφερε να στεγάσει τα προϊόντα του στην οδό Ευριπίδου 45 σε ένα μικροσκοπικό κατάστημα μόλις 3 τετραγωνικών μέτρων που δημιουργούσε ουρές από τους λάτρεις των εδεσμάτων που παρήγαγε ο ίδιος. Η επιχείρηση πέρασε από γενιά σε γενιά και γρήγορα επεκτάθηκε. Το 1950 δημιουργήθηκε ένα πρότυπο εργοστάσιο για την παραγωγή των προϊόντων Μιράν, καταφέρνοντας έτσι να φτάσουν τα προϊόντα τους σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Το 1983 επεκτείνουν το εργοστάσιο τους και δημιουργούν μια σύγχρονη μονάδα που μπορούν να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες από τα δύο κλασικά προϊόντα τους, τον παστουρμά και το σουτζούκι. Τώρα την επιχείρηση έχουν αναλάβει οι «κληρονόμοι» της παράδοσης του παππού Μιράν και προσπαθούν να ξεπεράσουν τα όρια της Ελλάδας ώστε τα προϊόντα Μιράν να γίνουν γνωστά και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και να επεκτείνουν το ιστορικό πλέον κατάστημα τους, στην Οδό Ευριπίδου, προσφέροντας και άλλα ντόπια προϊόντα όπως μπαχαρικά, τυριά, αλλαντικά και εκλεκτά εδέσματα από Μικρούς Έλληνες παραγωγούς.
Γιαννιώτικο
Σωκράτους 2
Το παραδοσιακό παντοπωλείο «Γιαννιώτικο» ιδρύθηκε τη δεκαετία του ‘70. Αρχικά λειτούργησε κάνοντας αποκλειστικά τυρεμπόριο. Ήταν από τα πρώτα καταστήματα στην Αθήνα που προμηθευόταν τυριά, βούτυρα και γιαούρτια από συνεταιρισμούς της επαρχίας και τα πωλούσε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Σήμερα εμπορεύονται λιανικώς προϊόντα παντοπωλείου, ενώ ταυτόχρονα φέρνουν γαλακτοκομικά είδη από μικρά παραδοσιακά τυροκομεία απ’ όλη την Ελλάδα και προμηθεύουν χονδρικώς μικρά boutique ξενοδοχεία. Το Γιαννιώτικο φημίζεται για ορισμένα διακεκριμένα προϊόντα του, όπως το βούτυρο, η ξηρή μυζήθρα και το γιαούρτι. Το βούτυρο το προμηθεύονται ορισμένα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία που έχουν αντέξει στο χρόνο, όπως είναι το Αριστοκρατικόν.
Στου... Μεϊδάνη
Σωκράτους 3 & Ευριπίδου
Στου... Μεϊδάνη, πρόκειται για ένα παραδοσιακό μεζεδοπωλείο δίπλα στην κεντρική αγορά της Αθήνας, κάτω απ’ τη Βαρβάκειο αγορά. Ιδρύθηκε το 1964 από τον πατέρα του σημερινού ιδιοκτήτη. Αρχικά βρισκόταν στην Ομόνοια λειτουργώντας ως καφενείο και από το ‘94 και έπειτα ως μεζεδοπωλείο. Το 2006 μεταφέρεται στη σημερινή του θέση, στο νεοκλασικό σπίτι του ζωγράφου και εικαστικού Β. Κανιάρη. Η πελατεία του είναι σταθερή, συμπεριλαμβανομένου και των εκάστοτε δημάρχων. Το μαγαζί είναι ιδιαίτερα γνωστό και έχει καταχωρηθεί στο Γαλλικό οδηγό “Guide du Routard”. Το μαγαζί διαθέτει μεζέδες και λίγα πιάτα με το χοιρινό κότσι και το χαλβά με πορτοκάλι να ξεχωρίζουν. Τα υλικά που χρησιμοποιούν, λαχανικά, κρέατα, ψάρια, είναι όλα φρεσκότατα μιας και βρίσκεται δίπλα στη Βαρβάκειο αγορά. Φημίζεται, επίσης, για την καθαριότητα και το γεγονός ότι εξακολουθεί να είναι οικογενειακό μαγαζί.
Αριάνα
Θεάτρου 3
Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1921 από τον Ανδρέα Καλοθανάση συνεχίζοντας την πορεία της μέσω οικογενειακής διαδοχής. Λειτουργεί -τρίτη γενιά πλέον- από τους εγγονούς του ιδρυτή της. Φυσική συνέπεια της αδιάλειπτης παρουσίας της, για σχεδόν έναν αιώνα, στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας είναι πως τη γνωρίζουν σχεδόν όλοι οι Αθηναίοι που ενδιαφέρονται να βρουν ποιότητα και καλή τιμή στο συγκεκριμένο προϊόν. Η πελατεία είναι σταθερή, κυρίως κάτοικοι της πόλης, μεταξύ των οποίων και ο Θανάσης Βέγγος που πάντα ψώνιζε τις ελιές του από δω. Συχνές, όμως, είναι και οι επισκέψεις τουριστικών ομάδων, αφού το κατάστημα είναι ενταγμένο σε πολλά προγράμματα περιπάτου στο ’Ιστορικό Κέντρο’ της πόλης. Το αντικείμενό της είναι η εμπορία ελιών, λαδιού και τουρσιών. Τα περισσότερα από αυτά παράγονται στον ‘Παραδοσιακό Ελαιώνα’ της Άμφισσας και η επεξεργασία τους γίνεται στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας που βρίσκονται εκεί. Επίσης, είναι η τελευταία επιχείρηση στο είδος της η οποία έχει απομείνει στην περιοχή της και η μοναδική όπου μπορεί ο καταναλωτής να βρει τόσο μεγάλη ποικιλία ελιών και τουρσιών στην Αθήνα.
Κληματαριά
Πλατεία Θεάτρου 2
Η ταβέρνα Κληματαριά διανύει μια ιστορία που καλά κρατεί από το 1927. Τότε ήταν που ο κ. Γεροδήμος μετέτρεψε το καφενείο του Ι. Ν. Αγ. Ιωάννη σε οινομαγειρείο και έκτοτε στέριωσε. Στα 85 χρόνια λειτουργίας της συνεχίζει να φιλοξενεί καλοφαγάδες εμπόρους, τεχνίτες, ανθρώπους από τη γύρω αγορά και μουσικούς, όπως ο Βαμβακάρης και ο Παπαϊωάννου, καθότι ο χαρακτήρας της Κληματαριάς ήταν και είναι πολύ μουσικός. Έτσι και σήμερα, η μουσική είναι αδιάσπαστο κομμάτι της, γι’ αυτό και φιλοξενεί αξιόλογα μουσικά σύνολα που ολοκληρώνουν τον ζεστό και παραδοσιακό χώρο της. Φανερό παράδειγμα της αγάπης του κόσμου είναι η προσπάθεια μεταφοράς του εστιατορίου «Κοσμικό» το 1961 από την Ομόνοια στον χώρο της Κληματαριάς στην πλατεία Θεάτρου ως «Νέο Κοσμικό». Το νέο όνομα ποτέ δεν καθιερώθηκε γιατί ο κόσμος επέστρεφε στην «Κληματαριά» που αγαπούσε. Μια δεύτερη προσπάθεια αλλαγής του ονόματος γίνεται το 1996, όταν αναλαμβάνει την ταβέρνα ο κος Περικλής, και σημερινός ιδιοκτήτης, ονομάζοντάς την «Νέα Αγορά». Η προσπάθεια μετονομασίας πέφτει και πάλι στο κενό. Στην Κληματαριά οι γεύσεις ταυτίζονται με αυτές του παραδοσιακού, σπιτικού φαγητού: ζυμωτό ψωμί, φαγητό στη γάστρα, σπιτικές πίτες, μεζέδες και άφθονο κρασί και ρακή.
Μόκκα
Αθηνάς 44
Ιστορικό μαγαζί που υποδέχτηκε τους πρώτους του πελάτες το 1922, όταν ο Χρήστος Σαμούρκας άνοιξε εκεί το πρώτο οικογενειακό καφεκοπτείο. Στη μεταπολεμική περίοδο, γύρω στο 1950, ο Δημήτριος Αποστολίδης και ο Θεόδωρος Σαμούρκας ξεκίνησαν να ανοίγουν αλυσίδα καφεκοπτείων, τα οποία είχαν δικό τους καβουρντιστήρι για να είναι ο καφές πάντα φρεσκο-καβουρντισμένος. Ο καφές τους μετονομάστηκε στο γνωστό σε όλους μας “BRAVO” και ήταν οι πρώτοι που είπαν τον καφέ ‘Ελληνικό’. Το πρώτο καφεκοπτείο συνέχισε τη λειτουργία του έως το 1998 υπό την διεύθυνση του Δημητρίου Αποστολίδη και του εγγονού του Νικόλαου Ψωμά. Το 1999 ανακαινίστηκε το γνωστό Νεοκλασικό κτήριο, το καφέ και το παλιό καφεκοπτείο δημιουργώντας ένα κέντρο 1000τ.μ. επεξεργασίας καφέδων ανώτατης ποιότητας στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας.
Βορριάς
Ευριπίδου 22
Η επιχείρηση εμπορίας Ξηρών καρπών ιδρύθηκε το 1980 από τον Γεώργιο Βορριά και το 2009 την ανέλαβε η κόρη του, Μαρία. Η επιχείρηση εμπορευόταν αρχικά μόνο ξηρούς καρπούς, ενώ στην πορεία άρχισαν να προστίθενται κι άλλα είδη. Γνώρισε μεγάλη άνθηση τις δεκαετίες 1980-2000, κι έκτοτε η ζήτηση έχει διαφοροποιηθεί. Στο κατάστημα μπορεί να βρει κανείς παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού από τη Χίο, τόπο καταγωγής του ιδρυτή της, ελληνικές σοκολάτες, καραμέλες, αλκοόλ, αποξηραμένα φρούτα, κλπ. Οι πελάτες γνωρίζουν και ψωνίζουν από την οικογενειακή επιχείρηση σταθερά εδώ και 30 χρόνια.
Κρίνος
Αιόλου 87
Ένα από τα παλαιότερα και ιστορικότερα ζαχαροπλαστεία – λουκουματζίδικα της Αθήνας, ο «Κρίνος», είναι μια επιχείρηση, που λειτουργεί συνεχώς από το 1923 στο ίδιο κτίριο και με την ίδια διεύθυνση, από την ίδια οικογένεια. Το κτίριο, στο οποίο στεγάζεται η επιχείρηση κτίστηκε το 1855 από τον Σταμάτη Κρίνο ως διώροφη κατοικία με κατάστημα στο ισόγειο. Τότε φιλοξένησε το πρώτο φαρμακείο της Αθήνας, το Φαρμακείο του Κρίνου. Στη συνέχεια το 1923 ο Μηνάς Κασιμάτης, πατέρας των τωρινών ιδιοκτητών του ζαχαροπλαστείου, ερχόμενος στην Αθήνα ως πρόσφυγας από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας αγόρασε το κατάστημα και ίδρυσε στο χώρο αυτό το ζαχαροπλαστείο «Ο Κρίνος». Κύριο προϊόν της επιχείρησης αποτελούν οι παραδοσιακοί, ποιοτικοί λουκουμάδες, που φτιάχνονται καθημερινά φρέσκοι στο κατάστημα με παλιά συνταγή, που μεταφέρεται μέχρι σήμερα από γενιά σε γενιά. Σταθερά όλα αυτά τα χρόνια ο Κρίνος έχει πιστούς πελάτες, που έρχονται για να ξεκουραστούν στο ζαχαροπλαστείο μετά τη βόλτα τους στα μαγαζιά του κέντρου της πόλης.
Παντοπωλείο Μεσογειακής Διατροφής
Σοφοκλέους 1 & Αριστείδου 11
«Το Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής» ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2005 από τον Γιάννη Μπαρμπαλιά και στεγάζεται στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Αριστείδου, στοιστορικό κέντρο της Αθήνας, Στα ράφια του «Παντοπωλείου» θα βρείτε μια πληθώρα ελληνικών, παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων προερχόμενα από οικοτεχνίες, συλλόγους γυναικών και αγροτικούς συνεταιρισμούς. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων των προϊόντων είναι ότι παρασκευάζονται σύμφωνα με παραδοσιακές, σπιτικές συνταγές και με τα πιο αγνά υλικά. Επιπλέον στο χώρο του καταστήματος πραγματοποιούνται καθημερινά γευσιγνωσίες, θεματικές εκδηλώσεις και ενημερωτικά σεμινάρια, όπου καθένας μπορεί να γνωρίσει τις μοναδικές αυθεντικές γεύσεις της ελληνικής γης. Φέρνοντας την αγνότητα του χωριού κοντά στον άνθρωπο της πόλης, το «Παντοπωλείο», έχει καταφέρει να χτίσει μια σταθερή πελατεία η οποία συνεχώς αυξάνεται με την πάροδο των χρόνων. Επιπλέον αποτελεί μια από τις αγαπημένες επιλογές των τουριστών κατά την διάρκεια των γαστρονομικών τους περιπάτων στην Αθήνα.
Ζαφόλιας
Σοφοκλέους17
Ένα από τα πιο ιστορικά καταστήματα του κέντρου είναι αναμφισβήτητα ο Ζαφόλιας. Το πρώτο κατάστημα άνοιξε ο Απόστολος Ζαφόλιας το 1916, στο ίδιο σημείο που είναι και τώρα, στη Σοφοκλέους δίπλα στη Βαρβάκειο Αγορά, και από τον Ιανουάριο το 1965 είχε στο πλευρό του τον γιό του, Δημήτρη Ζαφόλια. Στο παρελθόν η εταιρεία είχε και δική της παραγωγή, αλλά τα τελευταία χρόνια, έχει επικεντρωθεί στο να βρίσκει και να πωλεί γνήσια Ελληνική φέτα, αγνό βούτυρο και πολλά άλλα ξεχωριστά προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα δίνοντας έμφαση στην καλύτερη ποιότητα και γεύση. Είναι ένα από τα πολύ λίγα μαγαζιά που επιμένουν παραδοσιακά, με εξυπηρέτηση που θυμίζει την παλιά Αθήνα. Ενδεικτικά, μπορεί κανείς να βρει φέτα από την Πελοπόννησο και τη Σπάρτη, φέτα δοχείου, παραδοσιακό κασέρι και βούτυρο γάλακτος λιωμένο από τη Μυτιλήνη, κεφαλοτύρι και πεκορίνο απ’ την Αμφιλοχία, γραβιέρες από την Κρήτη, τη Νάξο και το Μέτσοβο, τελεμέ από τα Τρίκαλα, όπως επίσης βούτυρο νωπό από το Βόλο, μετσοβόνε καπνιστό και άλλα πολλά. Διατηρεί μακροχρόνιες συνεργασίες με τους περισσότερους προμηθευτές και εξακολουθεί να προμηθεύει ξενοδοχεία και εστιατόρια της Αθήνας αλλά και τη σταθερή πελατεία του κέντρου.
Η Φωλιά του Μελιού
Σοφοκλέους & Στρέιτ 1-3
Η Φωλιά του Μελιού ιδρύθηκε το 1980 από τον Ζήση και την Ευδοξία Μάλλιου. Αρχικά η επιχείρηση βρισκόταν στην οδό Σοφοκλέους 18, σχεδόν δίπλα από τη σημερινή, ιδιόκτητη πλέον, θέση της. Οι δυο γιοι του ζευγαριού έχουν αναλάβει εδώ και χρόνια τα ηνία και μετέτρεψαν το απλό κατάστημα σε εταιρία που όχι μόνο πουλά, αλλά και παράγει μέλι. Οι ιδιοκτήτες διαθέτουν περίπου 500 μελίσσια στην Εύβοια, την Αττική και τα Χάνια του Πηλίου. Εκτός από μέλι, παράγουν και εμπορεύονται βασιλικό πολτό (όπου φέρνουν κάθε εβδομάδα μικρές ποσότητες), γύρη, κηρήθρα και κηραλοιφή (όπου μας εκμυστηρεύτηκαν ότι είναι το καλύτερο γιατρικό για ανοιχτές πληγές και κατακλύσεις). Το κατάστημα δουλεύει με σταθερή πελατεία, κυρίως μόνιμους κατοίκους της πόλης, η οποία ανανεώνεται όσο η φήμη του διαδίδεται από στόμα σε στόμα. Λόγω της ιδιαιτερότητας της φύσης του μελιού, η παραγωγή αυξομειώνεται κάθε χρονιά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Ίσως αυτός να είναι κι ο λόγος που η Φωλιά του Μελιού είναι από τις λίγες επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας που ασχολείται αποκλειστικά με το μέλι.
Λημνία Γη
Σοφοκλέους 18 και Αθηνάς
Στο νούμερο 18 της οδού Σοφοκλέους, λίγο πριν τη συμβολή της με την οδό Αθηνάς, βρίσκεται η Λημνία Γη. Εκεί, από τις αρχές του 2000, μας υποδέχεται ο ιδιοκτήτης της Δημήτρης Ψαρρής με ποικίλες γεύσεις από την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Λήμνο. Το κατάστημα εμπορεύεται αποκλειστικά Λημνιακά προϊόντα κι αν ο ίδιος έπρεπε να ξεχωρίσει τρία θα διάλεγε το κρασί και το τσίπουρο, που παράγονται από το αποστακτήριό του στην Αγία Σοφία Λήμνου, το ψωμί και τα παξιμάδια, και το τυρί από παλιές ράτσες προβάτων στη Λήμνο, στις οποίες οφείλει και την ιδιαίτερη γεύση του. Οι πελάτες του είναι κυρίως Λημνίοι, αλλά και Αθηναίοι που το μαθαίνουν, ακόμα και κάποιοι επισκέπτες από το εξωτερικό που άκουσαν γι’αυτό το μικρό μαγαζί με το καλό κρασί. Σκοπός του, μέσα από τα προϊόντα και τις γεύσεις, να μάθει ο κόσμος περισσότερα για το νησί, να το επισκεφθεί, να το αγαπήσει και να νιώσει αυτό που λένε και του αρέσει και του ίδιου, «για τη Λήμνο κλαις δυο φορές: μία όταν πηγαίνεις κι άλλη μία όταν φεύγεις”.
Μπαχλάς
Σοφοκλέους 25
Λίγο πιο χαμηλά στη Σοφοκλέους, στο νούμερο 25, ο δρόμος γεμίζει με διάφορες γνώριμες κι αγαπημένες μυρωδιές: κανέλλα, ρίγανη, φασκόμηλο, δενδρολίβανο κι ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Στο κατάστημα αυτό, που θυμίζει κάτι από παλιές εποχές, μας περιμένει με αγάπη και συνέπεια εδώ και πενήντα περίπου χρόνια, από το 1964, ο Κώστας Μπάχλας, για να μας μιλήσει για τα μπαχαρικά και τα βότανα που εμπορεύεται, τις χρήσεις τους και τις ιδιότητές τους, αλλά και για να μας μάθει κάτι ακόμα «δεν προσπαθώ να έχω κάτι ξεχωριστό, θέλω να εξυπηρετώ τον κόσμο. Αν του γείτονα στο πιο πάνω μαγαζί του τελειώσει κάτι θα τον προμηθεύσω εγώ για να δώσει στους πελάτες του. Το ίδιο κάνουμε όλοι εδώ γύρω».
Πολυκαλάς
Κλεισθένους 7
H ποτοποιΐα Πολυκαλά ξεκίνησε την ιστορία της στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς στα τέλη του προπερασμένου αιώνα. Εκεί ο Βασίλης Πολυκαλάς, έμπορος κρασιών την εποχή εκείνη, άρχισε να συγκεντρώνει παραδοσιακές συνταγές για λικέρ απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας που επισκεπτόταν. Μελετώντας προσεκτικά τα συστατικά τους, βρήκε τρόπους για να τις κάνει ακόμα καλύτερες, τρόπους τους οποίους κατέγραφε σχολαστικά στα μυστικά του συνταγολόγια. Το ανήσυχο πνεύμα και η λαχτάρα του για ανακάλυψη και δημιουργία τον ώθησαν στην ίδρυση της ποτοποιίας Πολυκαλά στο Ληξούρι, το 1897. Τα προϊόντα του έγιναν γρήγορα γνωστά για την εξαιρετική ποιότητά τους και η ποτοποιία απόκτησε μεγάλη πελατεία γεγονός που τον οδήγησε στην μεταφορά της επιχείρησης στην Αθήνα. Η φήμη των προϊόντων του καλόκαρδου Κεφαλλονίτη εξαπλώθηκε γρήγορα, μετατρέποντας το μαγαζί του σε σημείο συνάντησης, ακόμα και για γνωστά ονόματα της τότε πολιτικής και κοινωνικής εποχής, οι οποίοι μαζευόντουσαν στο Ποτοποιείο για να πιούνε το ποτό ή το κρασί τους απευθείας από τα βαρέλια, και να συζητήσουν τα προβλήματα που απασχολούσαν την χώρα. Ένα καθαρά ελληνικό προϊόν, άριστης ποιότητας, σε καλόγουστες συσκευασίες.
Κτιστάκης
Σωκράτους 59
ιστορία των λουκουμάδων Κτιστάκη ξεκίνησε το 1912 στα Χανιά, όπου ο Κτιστάκης Θεόδωρος άνοιξε την οικογενειακή επιχείρηση. Το 1951, τα παιδιά του ερχόμενα στην Αθήνα έφεραν μαζί τους την τέχνη της οικογένειας, ανοίγοντας το μαγαζί τους στην οδό Αγ. Κωνσταντίνου 7. Στην οδό Σωκράτους το μαγαζί μεταφέρθηκε το 1997, από τον εγγονό της οικογένειας, Κτιστάκη Θεόδωρο. Όλα αυτά τα χρόνια, το κατάστημα έχει καταφέρει να χτίσει μια σταθερή πελατεία όπου απολαμβάνει τους παραδοσιακούς λουκουμάδες από τα Χανιά. Περνώντας από το λουκουματζίδικο Κτιστάκη, πολύ πιθανόν να συναντήσετε και ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου, όπου συχνά κάνουν μια «στάση» για να πάρουν ενέργεια πριν από τις παραστάσεις τους. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτών των λουκουμάδων είναι ότι είναι γεμιστοί με σιρόπι και βέβαια πασπαλισμένοι με μπόλικη κανέλα και σουσάμι! Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν αυτούς τους λαχταριστούς λουκουμάδες που φτιάχνονται με μεράκι για πάνω από 100 χρόνια.
Η Στανη
Μ. Κοτοπουλη 10
Η επιχείρηση ιδρύθηκε από τον κ. Νικολάου Καραγεώργου στον Πειραιά, όπου δραστηριοποιήθηκε στο χώρο των γαλακτοκομικών προϊόντων. Το 1949 αναγκάστηκε να μετεγκατασταθεί στην Ομόνοια, στην οδό Μ. Κοτοπούλη όπου συνεχίζει να λειτουργεί έως και σήμερα. Το καινούργιο κατάστημα αγαπήθηκε γρήγορα από τους Αθηναίους και οι πρώτες επιτυχίες δεν καθυστέρησαν να έρθουν. Το 1953 απονέμεται στην Στάνη δίπλωμα και χρυσό μετάλλιο από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για το πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι και λίγο αργότερα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ίδιο προϊόν .Το 2005 ανακαινίσθηκε ριζικά υιοθετώντας τους αυστηρότερους υγειονομικούς κανονισμούς διατηρώντας όμως το ύφος του παραδοσιακού γαλακτοπωλείου. Σήμερα, εξακολουθεί να λειτουργεί από την ίδια οικογένεια , συγκεντρώνοντας την αγάπη του κόσμου για εξήντα συνεχόμενα χρόνια. Την πελατεία της αποτελούν κάτοικοι της Αττικής αλλά και της επαρχίας. Μεγάλη όμως είναι και η ανταπόκριση των ξένων επισκεπτών καθώς η Στάνη τυγχάνει σημαντικής προβολής από έντυπα μέσα του εξωτερικού. Οι πελάτες μπορούν να προμηθευτούν γιαούρτι, βούτυρο, κρέμες, ρυζόγαλο, γαλακτομπούρεκο αλλά και λουκουμάδες και άλλα γλυκά.
http://athensville.blogspot.gr/2013/10/wa-21.html
πίσω στα παλιά