Quantcast
Channel: Λιδωρίκι
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7971

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ..

$
0
0



 Μοναδικά  στημένη με  μπόλικο  χιούμορ  φωτογραφία μπροστά  στο  εξοχικό κέντρο  "Ο  Παράδεισος "των  αδελφών Κοράκη   , βγαλμένη  το  1936 . Συμμετέχουν όλοι  οι  επαγγελματίες  του  Αντώνη καθώς  και  οι εργαζόμενοι  στο  τυροκομείο , και  θα  μπορούσε  να  επιγράφεται  "Όλοι  οι  άνθρωποι  του  Αντώνη " . Στο πρώτο  καζάνι αριστερά , βρίσκεται ο  θρυλικός  σε  κατοπινά  χρόνια Λούης ( Ηλίας  Κούστας ) και  καθιστός μπροστά  είναι  ο  Αριστείδης Κοράκης - Φάσας , που  έμεινε  στην  ιστορία  με  τις  περίφημες "αλτάνες , ματζουράνες  και  το  χοροδιδασκαλείο " , που  με  ένα προφητικό τρόπο δείχνει τον  νεοφερμένο Θύμιο  Δούκα , καβάλα  στο  καζάνι , σαν  να  λέει 'οτι  αυτός  είναι  το  μέλλον του  Αντώνη .
Αρχείο Θύμιου  Δούκα

************

Καλησπέρα  Λιδορικιώτες  όλου του  κόσμου ..
Καλησπέρα  στους φίλους  μας τους  αγαπημένους ..
ΤΡΙΤΗ  ΣΗΜΕΡΑ 15  ΜΑΡΤΙΟΥ 2016
Ανατολή Ήλιου: 06:33
Δύση Ήλιου: 18:33
Σελήνη 7 ημερών

ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑΑ 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ

μ. Χ.
1838

Η 25η Μαρτίουκαθιερώνεται με βασιλικό διάταγμα του Όθωναως ημέρα εθνικής εορτής.
1892

Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα της Λίβερπουλ.
1943

Αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη ο πρώτος συρμός με Έλληνες Εβραίους, με προορισμό το Άουσβιτς. Συνολικά, πάνω από 48.000 Ελληνοεβραίοι θα εκτοπιστούν στο Άουσβιτς, στο Μπιργκενάου και στο Μπέργκεν-Μπέλσεν. Μόνο 2.000 θα επιστρέψουν τελικά στην Ελλάδα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
1993

H κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίαςαποστέλλει κλιμάκιο των ΜΑΤ στον Υμηττό για να ξηλώσει την κεραία του τηλεοπτικού σταθμού του Βασίλη Λεβεντη «Κανάλι 40».
1995

Επίθεση με ρουκέτα στις εγκαταστάσεις του MEGA στην Παιανία. Την ευθύνη θα αναλάβει στις 28 Μαρτίουη τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη».
2011

«Ημέρα της Οργής» στη Συρία, με ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Άσαντ. Αρχή του εμφυλίου πολέμου.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/1503#ixzz42yu6irEw
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 
μ. Χ.
1738

Τσέζαρε Μπεκαρία, ιταλός εγκληματολόγος, οικονομολόγος, δημοσιολόγος και φιλόσοφος, συγγραφέας του μνημειώδους έργου «Περί εγκλημάτων και ποινών», το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στον ορθολογικό και ουμανιστικό αναπροσανατολισμό των ποινικών επιστημών και τη διαμόρφωση της λεγόμενης «Κλασικής Σχολής» του Ποινικού Δικαίου. (Θαν. 28/11/1794)
1813

Τζον Σνόου, άγγλος γιατρός, που εισήγαγε τη χρήση του αιθέρα ως αναισθητικό. Θεωρείται από τους πατέρες της επιδημιολογίας. (Θαν. 16/6/1858)
1884

Άγγελος Σικελιανός, από τους μείζονες έλληνες ποιητές. Το έργο του διακρίνεται από έντονο λυρισμό και ιδιαίτερο γλωσσικό πλούτο. (Θαν. 19/6/1951)
Ανθολόγιο
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/1503#ixzz42yuen6me
ΘΑΝΑΤΟΙ
π. Χ.
44

Γάιος Ιούλιος Καίσαρ, ρωμαίος αυτοκράτορας. (Γεν. 13/7/100 π.Χ.)
μ. Χ.
1975

Αριστοτέλης Ωνάσης, έλληνας μεγιστάνας. (Γεν. 15/1/1906)
Αποφθέγματα
2006

Γεώργιος Ράλλης, έλληνας πολιτικός, που διετέλεσε και πρωθυπουργός. (Γεν. 26/12/1918)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/1503#ixzz42yupjs00



Αριστοτέλης Ωνάσης


1906 – 1975

  • ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ

Αριστοτέλης Ωνάσης
2831
2
Ο έλληνας μεγιστάνας Αριστοτέλης Ωνάσης γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίουτου 1906 στη Σμύρνη, σε σχετικά εύπορη για την περιοχή και την εποχή εκείνη οικογένεια. Ήταν το δεύτερο παιδί των γονιών του. Είχε προηγηθεί η Άρτεμις, δυο χρόνια πριν.
Ο πατέρας του Σωκράτης Ωνάσης ήταν ένας από τους πλουσιότερους καπνέμπορους και επιχειρηματίες της Σμύρνης. Η μητέρα του Πηνελόπη Δολόγλου παντρεύτηκε στα 17 της χρόνια, αλλά πέθανε νέα στα 33 της. Έξι μήνες μετά, ο πατέρας του ξαναπαντρεύτηκε την Ελένη, από την οποία ο Αριστοτέλης απέκτησε δύο αδελφές, τη Μερόπη και την Καλλιρρόη.
Η γιαγιά του, Γεσθημανή, ήταν πολύ θρήσκα και ονειρευόταν για τον εγγονό της να γίνει παπάς. Από μικρός ήταν παπαδάκι και του άρεσε να μαθαίνει απ’ έξω τους βυζαντινούς ψαλμούς. Ξεστράτισε, όμως, ως μαθητής, παρότι φοίτησε στα καλύτερα σχολεία.
Μεγαλώνοντας έκανε ένα ελκυστικό κορμί, που το επεδείκνυε με καμάρι στα κορίτσια. Είχε δύναμη, τόλμη, διασυνδέσεις και λεφτά... Δωροδοκούσε τους υπαλλήλους των σχολείων του, αγόραζε τσιγάρα που τα κάπνιζαν με τους φίλους του, καβγάδιζε συχνά κι έλεγε ψέματα για πλάκα. Όμως, ήταν αγαπητός για τα ελαττώματα και τις απερισκεψίες του, το πνεύμα του και φυσικά τα χρήματά του. Ήταν τακτικός πελάτης σε οίκο ανοχής και είχε τις πρώτες του εμπειρίες από τη δασκάλα του των γαλλικών, την πλύστρα της οικογένειάς του και μια παντρεμένη Τουρκάλα.
Με τη Μικρασιατική καταστροφή, ο πατέρας του βρέθηκε στη φυλακή. Η επιχείρησή τους περιήλθε στα χέρια των Τούρκων και η αποθήκη τους κάηκε. Μην έχοντας άλλη επιλογή, ο Αριστοτέλης αποφάσισε να ξενιτευτεί για να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη για εκείνον και την οικογένειά του.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/157#ixzz42yvBHkz9
 

Άγγελος Σικελιανός

1884 – 1952

Άγγελος Σικελιανός
1622
3
Κορυφαίος έλληνας ποιητής. Το έργο του διακρίνεται από έντονο λυρισμό και ιδιαίτερο γλωσσικό πλούτο.
Ο Άγγελος Σικελιανός γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου 1884 στη Λευκάδα. Ήταν το τελευταίο από τα πέντε παιδιά του Ιωάννη Σικελιανού, καθηγητή της ιταλικής και γαλλικής γλώσσας στο τοπικό γυμνάσιο και Χαρίκλειας Σικελιανού, καλλιεργημένης και αρχοντικής γυναίκας.
Το 1900 ήλθε στην Αθήνα για να σπουδάσει νομικά, αλλά τα εγκατέλειψε πολύ νωρίς για να αφιερωθεί ολόψυχα στην ποιητική δημιουργία, ύστερα από ένα μικρό πέρασμα στο θεατρικό σανίδι ως ηθοποιός. Τον Αύγουστο του 1906 θα γνωρίσει την εύπορη αμερικανίδα Εύα Πάλμερ (1874-1952), την οποία θα νυμφευτεί τον επόμενο χρόνο.
Το 1907 ταξιδεύει στην Αίγυπτο, όπου εργαζόταν ο μεγαλύτερος του αδελφός και σε μία εκδρομή του στη Λιβυκή Έρημο θα γράψει την ποιητική σύνθεση «Αλαφροϊσκιωτος», η κυκλοφορία του οποίου το 1909 θα αποτελέσει εκδοτικό γεγονός. Το πρώτο του αυτό έργο είναι ένας αληθινός ύμνος προς την ελληνική φύση, γραμμένος με θαυμαστή δύναμη και με αδρούς πρωτότυπους στίχους.
Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913), στους οποίους πήρε μέρος, έγραψε πατριωτικά ποιήματα, που δημοσιεύθηκαν σ’ εφημερίδες, περιοδικά και στη ποιητική συλλογή «Στίχοι» (1921). Έγραψε επίσης και δημοσίευσε από το 1915 έως το 1918 τον «Πρόλογο στη ζωή», αποσπάσματα από το «Πάσχα των Ελλήνων», το «Δελφικό Λόγο» και μελέτες. Είχε άφθονα οικονομικά μέσα και βρήκε τη ευκαιρία να μελετά διαρκώς, να γράφει απερίσπαστα και να ταξιδεύει.
Μαζί με την αμερικανίδα σύζυγό του, ο Σικελιανός συνέλαβε το σχέδιο ν’ αναστήσει τη Δελφική Αμφικτυονία. Οργάνωσαν το 1927 και το 1930 με δικά τους έξοδα τις «Δελφικές Εορτές», με παραστάσεις αρχαίων τραγωδιών, με αγώνες και λαϊκές εκθέσεις, που τράβηξαν την προσοχή του κόσμου.
Η ποιητική έμπνευση του Σικελιανού αυτή την εποχή και αρκετά χρόνια αργότερα αντλεί τα θέματά της από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, από τη μυθολογία και το μυστικισμό (ορφισμός κλπ.), από τη θρησκεία και την ιστορία. Τέτοιες είναι οι τραγωδίες του: «Διθύραμβος του Ρόδου» (1933) και «Ο Δαίδαλος στην Κρήτη», καθώς και πολλά ποιήματα. 
Ιδιαίτερη αξία έχει η ποιητική δημιουργία του Σικελιανού, από την εποχή που στον ορίζοντα άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια του Β'Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε η ποίησή του πήρε κοινωνικό περιεχόμενο, μέσα από τις τραγωδίες «Η Σίβυλλα» (1940), «Ο Χριστός στη Ρώμη» (1946), «Ο θάνατος τον Διγενή» (1948) και «Ο Ασκληπιός».
Τον Μάρτιο του 1938 γνωρίζει την Άννα Καραμάνη (1904-2006), σύζυγο του φυματιολόγου Γεωργίου Καραμάνη. Η γνωριμία τους εξελίσσεται σε βαθύ έρωτα και ο Σικελιανός ζητάει από την Εύα να χωρίσουν. Αυτή συναινεί, όπως και ο γιατρός Καραμάνης. Ο γάμος τους θα γίνει στις 17 Ιουνίουτου 1940. 
Την περίοδο της Κατοχής έγραψε και κυκλοφόρησε κρυφά τα «Ακριτικά» (1941-1942), που ήταν μία κραυγή πόνου του σκλαβωμένου Ελληνισμού. Στις 28 Φεβρουαρίου 1943 απήγγειλε στην κηδεία του Κωστή Παλαμάτο περίφημο ποίημά του, που αρχίζει με τους στίχους «Ηχήστε οι σάλπιγγες», που είχε γράψει λίγες ώρες νωρίτερα.
Το 1945 θα είναι υποψήφιος με τον Καζαντζάκηγια την Ακαδημία Αθηνών. Αντ’ αυτών θα εκλεγεί ο Σωτήρης Σκίπης. Το 1946 θα προταθεί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, όπως και ο Καζαντζάκης, με πρωτοβουλία σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων (Πολ Ελιάρ, Αντρέ Ζιντ, Χένρι Μίλερ, Ευγένιος Ο’ Νηλ κ.ά.). Η υποψηφιότητά τους θα τορπιλιστεί από την κυβέρνηση Τσαλδάρη, με το πρόσχημα ότι έτσι θα βραβευόταν η Αριστερά στην Ελλάδα. Το 1947 θα εκδοθεί συγκεντρωμένο σε τρεις τόμους το ποιητικό του έργο, το ποιητικό του έργο υπό τον τίτλο «Λυρικός Βίος».
Ο αποκαρδιωμένος Σικελιανός έχει να παλαίψει τώρα με τα σοβαρά προβλήματα της υγείας του και με τη φτώχεια. Στις 4 Ιουνίου 1951 από λάθος της οικιακής βοηθού του αντί για το φάρμακό του λαμβάνει απολυμαντικό, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά εγκαύματα στα αναπνευστικά του όργανα. Στις 19 Ιουνίου 1951 θα αφήσει την τελευταία του πνοή στην κλινική «Η Παμμακάριστος» της Αθήνας.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/1252#ixzz42yvfbZAP

Πάργκαλι Ιμπραήμ Πασάς


1494 – 1536

Πάργκαλι Ιμπραήμ Πασάς
271
1
Το ελληνόπουλο που έγινε μεγάλος βεζύρης (πρωθυπουργός) της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, επί σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς.
Ο Ιμπραήμ γεννήθηκε το 1494 στην Πάργα, εξού και το όνομα Παργκαλί (Παργινός), που υιοθέτησε αργότερα για να τον διακρίνει από την πληθώρα των Οθωμανών αξιωματούχων, που έφεραν το όνομα Ιμπραήμ. Η γενέτειρά του εκείνη την περίοδο βρισκόταν υπό την κυριαρχία της Βενετίας.
Σε ηλικία έξι ετών έπεσε στα χέρια κουρσάρων (ο πατέρας του ήταν ψαράς) και πουλήθηκε ως σκλάβος στο Παλάτι της Μαγνησίας, όπου κατοικούσαν και εκπαιδεύονταν οι γιοι του σουλτάνου. Εκεί γνωρίστηκε με τον συνομήλικό του Σουλεϊμάν κι έγιναν φίλοι. Ο Ιμπραήμ, αφού πρώτα εξισλαμίστηκε, έλαβε σπουδαία μόρφωση στη σουλτανική αυλή. Ήταν πολύγλωσσος κι έπαιζε ένα έγχορδο όργανο σαν το βιολί. Τον αποκαλούσαν «Φρενκ» («Ευρωπαίος») για την ευρυμάθεια και τους λεπτούς τρόπους του.
Με την άνοδο του Σουλεϊμάν στην εξουσία (1520), άρχισε και η μετεωρική άνοδος του Ιμπραήμ στη δημόσια διοίκηση της αυτοκρατορίας. Ο νέος σουλτάνος του εμπιστεύτηκε διάφορες διπλωματικές και στρατιωτικές αποστολές, τις οποίες έφερε σε πέρας με επιτυχία και στις 27 Ιουνίου 1523, σε ηλικία μόλις 29 ετών, τον έχρισε μεγάλο βεζύρη.
Ο ίδιος δεν ήθελε να αναρριχηθεί τόσο γρήγορα προς την κορυφή, για να μην προκαλέσει την οθωμανική γραφειοκρατία και τους άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Ο Σουλτάνος τον καθησύχασε και τον διαβεβαίωσε ότι όσο αυτός θα βρίσκεται στην εξουσία δεν θα διατάξει την εκτέλεσή του (ήταν κανόνας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ο αξιωματούχος που έπεφτε σε δυσμένεια να του παίρνουν το κεφάλι).
Ο Σουλεϊμάν για να εκφράσει την ευαρέσκειά του προς τον εκλεκτό φίλο του, όχι μόνο τον έχρισε σερασκέρη (επικεφαλής του στρατού), αλλά του έδωσε το χέρι της αδελφής του Χαντιτσέ. Ο Ιμπραήμ και ως γαμπρός του σουλτάνου (νταμάτ) συγκέντρωσε τεράστια εξουσία και λογοδοτούσε μόνο στον Σουλεϊμάν.
Ο Ιμπραήμ ως μεγάλος βεζύρης διακρίθηκε κυρίως για τις διπλωματικές του ικανότητες και τον χειρισμό των σχέσεων του σουλτάνου με τους χριστιανούς ηγεμόνες της Δύσης. Οι ενετοί διπλωμάτες τον αποκαλούσαν «Ιμπραήμ ο Μεγαλοπρεπής», τίτλος που αποδιδόταν μόνο στον Σουλεϊμάν. Αποκορύφωμα των διπλωματικών του χειρισμών ήταν η συμμαχία που συνήψε η Οθωμανική Αυτοκρατορία με τη Γαλλία το 1835 και η οποία στρεφόταν κατά της αυτοκρατορίας των Αψβούργων.
Με την πάροδο του χρόνου, ο Ιμπραήμ έπεσε θύμα της επιτυχίας του και των μηχανορραφιών της γυναίκας του Σουλτάνου Χουρέμ, η οποία ήθελε να προωθήσει τον γιο της ως διάδοχο του θρόνου. Ο Υπουργός Οικονομικών Εσκαντέρ Σαλαμπί, που εποφθαλμιούσε τη θέση του, διέδωσε ότι ο Ιμπραήμ εξυφαίνει συνωμοσία εναντίον του Σουλτάνου. Η ουκρανικής καταγωγής Χουρέμ ή Ροξελάνα έπεισε τον Σουλεϊμάν ότι η ζωή του κινδυνεύει και ότι πρέπει να βγάλει από τη μέση τον Ιμπραήμ.
Όμως, ο Σουλεϊμάν είχε δώσει όρκο στον Ιμπραήμ ότι δεν θα τον σκοτώσει, όσο ο ίδιος βρισκόταν στη ζωή. Η θρησκευτική λύση που δόθηκε ήταν η έκδοση ενός φετφά, που ανέφερε ότι μπορεί να πάρει πίσω τον όρκο του, αρκεί να αναγείρει ένα τζαμί στην Κωνσταντινούπολη. Έτσι, άνοιξε ο δρόμος για την εκτέλεση του Ιμπραήμ. Στις 15 Μαρτίου 1536 ο Σουλτάνος τον κάλεσε σε ακρόαση στο παλάτι του Τοπ Καπί. Στους πολυδαίδαλους διαδρόμους του παλατιού ένας χεροδύναμος ευνούχος άρπαξε τον Ιμπραήμ και τον στραγγάλισε.
Φαίνεται ότι αργότερα ο Σουλεϊμάν μετάνιωσε για την εκτέλεση του Ιμπραήμ. Αυτό αντανακλάται σε κάποια από τα ποιήματα που άφησε και τα οποία μιλούν για την εμπιστοσύνη και τη φιλία ανάμεσα σε φίλους.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/621#ixzz42yw5IL3j

Ιωάννης Παρασκευόπουλος

1889 – 1951

Ιωάννης Παρασκευόπουλος
520
0
Διακεκριμένος έλληνας αστρονόμος, με σημαντική καριέρα στη Νότια Αφρική. Στους διεθνείς αστρονομικούς κύκλους είναι γνωστός με το αγγλικό του όνομα John S. Paraskevopoulos και στους συνεργάτες του ως Dr Paras.
Γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου 1889 στον Πειραιά και σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δούλεψε ως πανεπιστημιακός βοηθός στα εργαστήρια Φυσικής και Χημείας, αλλά η επιστημονική του καριέρα διεκόπη, λόγω των Βαλκανικών Πολέμων και του Α'Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς αναγκάστηκε να υπηρετήσει για εννιά χρόνια στον στρατό.
Μετά την αφυπηρέτησή του το 1919 μετέβη με υποτροφία στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να διευρύνει τις γνώσεις του στην Αστρονομία, αλλά και να διερευνήσει τις συνθήκες για την αγορά ενός μεγάλου τηλεσκοπίου από το Αστεροσκοπείο Αθηνών. Δούλεψε δύο χρόνια στο Αστεροσκοπείο Yerkes του Πανεπιστημίου του Σικάγου, όπου γνώρισε και παντρεύτηκε την αμερικανίδα συνάδελφό του Ντόροθυ Μπλοκ. Ο νιόπαντρος Παρασκευόπουλος επέστρεψε το 1921 στην Αθήνα, όπου ανέλαβε επικεφαλής του Αστρονομικού Τμήματος του Εθνικού Αστεροσκοπείου.
Η έλλειψη επαρκών πιστώσεων για την αγορά ενός σύγχρονου τηλεσκοπίου τον έκανε να ξενιτευτεί και πάλι, αυτή τη φορά στην Αρεκίπα του Περού, όπου το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ είχε εγκαταστήσει ένα αστρονομικό σταθμό (1923). Το 1927 ο σταθμός μετακόμισε στη Νότια Αφρική, μαζί και ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος, ο οποίος τον διηύθυνε μέχρι tο τέλος της ζωής του.
Το έργο του Παρασκευόπουλου επικεντρώθηκε κυρίως στη μελέτη των κομητών, ένα ζεύγος των οποίων ανακάλυψε με τους συνεργάτες του. Στη συλλογή του Χάρβαρντ βρίσκονται πάνω από 100.000 φωτογραφικές πλάκες από τις αστρονομικές του παρατηρήσεις. Η διεθνής αστρονομική κοινότητα για να τον τιμήσει έδωσε το όνομά του σε ένα κρατήρα της Σελήνης, ο οποίος βρίσκεται στη σκοτεινή της πλευρά κι έχει διάμετρο 94 χιλιόμετρα (Paraskevopoulos Crater).
Ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος αναδείχθηκε σε ηγετική προσωπικότητα του Ελληνισμού της Νότιας Αφρικής. Αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και ήταν μέλος των Αστρονομικών Εταιρειών ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Νοτίου Αφρικής. Τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Φοίνικα από την Ελληνική Πολιτεία και υπήρξε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Πέθανε, έπειτα από σύντομη ασθένεια, στο Μπλουμφοντέιν της Νότιας Αφρικής στις 15 Μαρτίου 1951.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/265#ixzz42ywTFNsy
 

Η ιστορία της Λίβερπουλ



341
0
Η Λίβερπουλ (Liverpool FC) είναι η πιο σπουδαία ομάδα που ανέδειξαν τα βρετανικά νησιά (μαζί με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και μία από τις μεγάλες δυνάμεις του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Στην υπεραιωνόβια ιστορία τους, οι κόκκινοι έχουν να επιδείξουν 46 τίτλους στην Αγγλία και 11 ευρωπαϊκούς.
Η Λίβερπουλ ιδρύθηκε από μια παραξενιά της τύχης στις 15 Μαρτίου 1892. Η Έβερτον, που χρησιμοποιούσε ως έδρα το «Άνφιλντ», διαφώνησε για την τιμή του ενοικίου που έπρεπε να καταβάλει στον ιδιοκτήτη του Τζον Χάουλντινγκ και μετακόμισε στο γειτονικό Γκούντισον Παρκ. Ο Χάουλντινγκ, προκειμένου να μην αφήσει έρημη την ιδιοκτησία του, αποφάσισε να φτιάξει μια ποδοσφαιρική ομάδα, την οποία ονόμασε Λίβερπουλ. Από το 1892, Έβερτον και Λίβερπουλ συγκρούονται κάθε χρόνο στο παραδοσιακό ντέρμπι του Μέρσισαϊντ.
Το 1901 η Λίβερπουλ κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο, το Πρωτάθλημα Αγγλίας, αλλά έπρεπε να φθάσουμε στο 1959 για να αλλάξει η μοίρα της. Τις τύχες της εκείνη τη χρονιά ανέλαβε ο Μπιλ Σάνκλι, που έθεσε τις βάσεις για τη χρυσή ομάδα της δεκαετίας 1975 - 1985, που σάρωνε τους τίτλους σε Ευρώπη και Αγγλία.
Η μεγαλειώδης πορεία της Λίβερπουλ στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα, με προπονητές τους Μπομπ Πέισλι και Τζο Φάγκαν θα ανακοπεί άδοξα στις 29 Μαΐου 1985, εξαιτίας της τραγωδίας του Χέιζελ στις Βρυξέλλες. Πρωταγωνιστές οι οπαδοί της, οι οποίοι θα παραβιάσουν ένα διαχωριστικό του γηπέδου και θα επιτεθούν στους οπαδούς τηςΓιουβέντους, λίγη ώρα πριν από το εναρκτήριο λάκτισμα του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών μεταξύ των δύο ομάδων. 39 φίλαθλοι κυρίως Ιταλοί θα χάσουν τη ζωή τους και η ΟΥΕΦΑ θα αποκλείσει τη Λίβερπουλ από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για 10 χρόνια και όλες τις αγγλικές ομάδες για 5.
Τέσσερα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 15 Απριλίου 1989, νέα τραγωδία θα πλήξει τους κόκκινους, όταν 96 φίλαθλοι θα βρουν το θάνατο στο Χίλσμπορο του Σέφιλντ, εξαιτίας συνωστισμού, κατά τη διάρκεια του ημιτελικού αγώνα για το Κύπελλο Αγγλίαςμεταξύ Λίβερπουλ και Νότιγχαμ. Η Λίβερπουλ θα περάσει στο περιθώριο, αλλά θα σηκώσει και πάλι κεφάλι στις αρχές της νέας χιλιετίας με την κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (2001) και του Τσάμπιονς Λιγκ (2005).
Την κόκκινη φανέλα της Λίβερπουλ έχουν φορέσει σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, όπως οι: Λονγκγουορθ, Σκοτ, Γέιτς, Χαντ, Μπάσμπι, Πέισλι, Νταλγκλίς, Χάνσεν, Μπαρνς, Χιουζ, Κίγκαν, Χάιγουεϊ, Κλέμενς, Ρας, Τόμπσον, Νιλ, Χάνσεν, Σούνες, Μπαρνς, ΜακΜάναμαν, Φάουλερ, Τόσακ Όουεν, Μπάρος, Μπίσκαν, Μοριέντες και οι σύγχρονοι Τζέραρντ, Κάραχερ, Χάμαν, Χίπια και Λουίς Γκαρσία.

Τίτλοι

  • Πρωταθλήματα Αγγλίας (18): 1901, 1906, 1922, 1923, 1947, 1964, 1966, 1973, 1976, 1977, 1979, 1980, 1982, 1983, 1984, 1986, 1988, 1990.
  • Κύπελλα Αγγλίας (7): 1965, 1974, 1986, 1989, 1992, 2001, 2006.
  • Λιγκ Καπ (8): 1981, 1982, 1983, 1984, 1995, 2001, 2003, 2012.
  • Σούπερ Καπ Αγγλίας (15): 1964, 1965, 1966, 1974, 1976, 1977, 1979, 1980, 1982, 1986, 1988, 1989, 1990, 2001, 2006.
  • Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης / Τσάμπιονς Λιγκ (5): 1977, 1978, 1981, 1984, 2005.
  • Κύπελλα ΟΥΕΦΑ (3): 1973, 1976, 2001.
  • Σούπερ Καπ Ευρώπης (3): 1977, 2001, 2005.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/229#ixzz42ywmbdA5

Γεώργιος Ράλλης


1918 – 2006

Γεώργιος Ράλλης
140
0
Πολιτικός, που διετέλεσε πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Ήταν απόγονος πολιτικής οικογένειας με σημαντική παρουσία στη νεοελληνική πολιτική ιστορία. Ο πατέρας του, Ιωάννης Ράλλης, διετέλεσε πρωθυπουργός το 1943, όπως και ο παππούς του, Δημήτριος Ράλλης, ο οποίος υπήρξε συνολικά 6 φορές πρωθυπουργός της χώρας, με πρώτη θητεία το 1893. Η μητέρα του, Ζαΐρα, ήταν κόρη του Γεωργίου Θεοτόκηκαι αδελφή του Ιωάννη Θεοτόκη, που υπήρξαν επίσης πρωθυπουργοί της χώρας στα 1903 και 1950 αντίστοιχα.
Ο Γεώργιος Ράλλης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Δεκεμβρίου 1918. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες (1939), στρατεύθηκε και υπηρέτησε ως έφεδρος ανθυπίλαρχος στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, όπου διακρίθηκε και παρασημοφορήθηκε. Μετά την ανακωχή, γράφτηκε στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και ασχολήθηκε με τη δικηγορία έως τον Οκτώβριο του 1944 όταν στρατεύθηκε εκ νέου. Πολέμησε με τα τεθωρακισμένα στη Στερεά και την Ήπειρο κατά τις επιχειρήσεις εναντίον των κομμουνιστών και απολύθηκε οριστικά το Δεκέμβριο του 1948.
Στην πολιτική, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του το 1950, οπότε εκλέχθηκε βουλευτής Αθηνών με το Λαϊκό Κόμμα. Επανεκλέχθηκε σε όλες τις κατοπινές εκλογές, εκτός από τις εκλογές του 1958 στις οποίες δεν έλαβε μέρος. Ορκίστηκε για πρώτη φορά το 1954 ως υπουργός Προεδρίας Κυβερνήσεως, με πρωθυπουργό τον στρατάρχη Αλέξανδρο Παπάγο.
Στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το 1955 υπήρξε μέλος της πρώτης του κυβέρνησης ως υπουργός Προεδρίας, ενώ το 1956 συνέπραξε στην ίδρυση της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ενώσεως (ΕΡΕ). Την περίοδο 1956-58 διετέλεσε υπουργός Δημοσίων Έργων και Συγκοινωνιών και στη συνέχεια (1961-1963) υπουργός Εσωτερικών.
Στις 21 Απριλίου 1967 ως υπουργός Δημοσίας Τάξεως διέφυγε τη σύλληψη και από το σταθμό δράσεως της Χωροφυλακής προσπάθησε να κινητοποιήσει το Γ'Σώμα Στρατού εναντίον των κινηματιών, αλλά οι διαταγές του δεν μεταβιβάστηκαν. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας τον συνέλαβαν τρεις φορές, φυλακίστηκε και εκτοπίστηκε στην Κάσο. Όταν επέστρεψε, συνέχισε με κάθε μέσο την αντίσταση κατά της δικτατορίας και τον Ιούλιο του 1973 έλαβε ενεργό μέρος στον αγώνα εναντίον του δημοψηφίσματοςτου Παπαδόπουλου. Ακόμα, ανέλαβε την επώνυμη διεύθυνση του περιοδικού «Πολιτικά θέματα».
Έλαβε μέρος στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ως υπουργός Προεδρίας, αξίωμα που διατήρησε και στην Κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 1974 και από τον Ιούλιο του 1976 ανέλαβε και το υπουργείο Παιδείας όπου εισηγήθηκε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και επέβαλλε σε όλες τις βαθμίδες της εκπαιδεύσεως και στη Διοίκηση τη χρήση της νεοελληνικής καταργώντας την καθαρεύουσα.
Μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 1977 ανέλαβε το Υπουργείο Συντονισμού και τον Μάιο 1978 το υπουργείο Εξωτερικών. Κατά το διάστημα από 10 Μαΐου 1978 έως 8 Μαρτίου 1980 ως υπουργός Εξωτερικών συνέχισε τις διαπραγματεύσεις με την ΕΟΚ, οι οποίες το Μάιο 1979 κατέληξαν στην υπογραφή της συμφωνίας εισδοχής της Ελλάδος ως δέκατο μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Επίσης, ήταν ο πρώτος έλληνας υπουργός Εξωτερικών που επισκέφθηκε τον Οκτώβριο 1978 τη Σοβιετική Ένωση.
Στις 8 Μαΐου 1980 εκλέχθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και την μεθεπόμενη ορκίστηκε πρωθυπουργός. Παραιτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1981 μετά την ήττα του κόμματος στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981. Στις αρχές Δεκεμβρίου 1981 έθεσε στην κοινοβουλευτική ομάδα θέμα εμπιστοσύνης και όταν η πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας του την αρνήθηκε, παραιτήθηκε και από την αρχηγία του κόμματος, για να τον διαδεχθεί ο Ευάγγελος Αβέρωφ.
Το Μάιο του 1987 ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και δεν πολιτεύθηκε στις εκλογές του Ιουνίου 1989. Έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, μετείχε στις εκλογές του Νοεμβρίου 1989 και του Απριλίου 1990 και εκλέχθηκε βουλευτής Κερκύρας. Από το Μάρτιο του 1993, διαφωνώντας με τον χειρισμό του Μακεδονικού, παραιτήθηκε από βουλευτής.
Ο Γεώργιος Ράλλης τιμήθηκε με το Μεγαλόσταυρο της Τιμής, το ανώτατο ελληνικό παράσημο που απονέμεται σε εν ενεργεία πρωθυπουργούς, καθώς και τους Μεγαλόσταυρους της Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Γιουγκοσλαβίας, Ταϊλάνδης και Αβησσυνίας.
Πλούσιο ήταν και το συγγραφικό του έργο. Έγραψε συνολικά 14 βιβλία:
  • «Ο Ιωάννης Ράλλης ομιλεί εκ του τάφου» (1947)
  • «Δύο δρόμοι» (1958)
  • «Η αλήθεια για τους έλληνες πολιτικούς» (1971)
  • «Η τεχνική της βίας» (1972)
  • «Άρθρα, λόγοι, συνεντεύξεις», 1977 σε δύο τόμους
  • «Ώρες ευθύνης» (1983)
  • «Χωρίς προκατάληψη για το παρόν και το μέλλον» (1983)
  • «Γεώργιος Θεοτόκης» (1986)
  • «Griechenland und Balkanpolitik, munchen» (1988) ανάτυπο
  • «Πολιτικές εκμυστηρεύσεις» (1990)
  • «Κοιτάζοντας πίσω» (1993)
  • «Εις ώτα μη ακουόντων» (1995)
  • «Τάδε έφη» (1997)
  • «Το ημερολόγιό μου, τον καιρό της δικτατορίας» (1997)
Πέθανε, πλήρης ημερών, σε ηλικία 88 ετών, στις 15 Μαρτίου 2006.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/150#ixzz42yx1j2AL

ΒΑΦΤΙΣΙΑ


Λιδορίκι , μάλλον  δεκαετία  του  ‘60 , στην  εκκλησία  της  Ζωοδόχου  Πηγής , γίνονται  τα  βαφτίσια  της  κόρης  του  Αλέκου  και  της  Νίτσας  Ντζιούρα , κι’ ο  ευτυχής  πατέρας , αριστερά  γελαστός , πέταξε  , κατά  το  παλιό  έθιμο , στον  αέρα κέρματα , “ λιανά “ όπως  τα  λέγαμε , και τα  παιδιά  “ σκοτώνονται “ ποιος  να  ..πρωτοπιάσει , δεξιότερα  ο Κ.Κουτσούμπας  και  στην  άκρη  , μάλλον  ο μικρός  Ηλίας  Κ. Κωστοπαναγιώτου .ο  σημερινός μας  Βουλευτής  Φωκίδας 


Ο  ΑΥΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ
meteo.gr
Τετάρτη
16/3
02:00

6°C
97%

1 Μπφ NA
3 Km/h


ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!


08:00

6°C
97%

2 Μπφ Α
9 Km/h


ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ

14:00

8°C
77%

2 Μπφ NA
9 Km/h


ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ

20:00

5°C
91%

1 Μπφ Α
3 Km/h


ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ




ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ..

" ....ΚΑΙ   ΤΩΡΑ ;;; "

  Πέρασαν φίλοι μου και οι Αποκριές  , ένα μικρό .."φωτεινό "διάλειμμα , στην  ατέλειωτη "χειμερία "νάρκη  του  χωριού  μας, άντε  θα..ζήσουμε  και  λίγο  περιμένοντας  τη  Λαμπρή , θα 'χουμε για  λίγες  μέρες  λίγο  κόσμο στο χωριό , θα ..ψευτοπορευτούμε και  μετά...θα  περιμένουμε  να'ρθει  ο Δεκαπενταύγουστος να  μας  επισκεφτούν για  λίγες  μέρες  οι Λιδορικιώτες  του..δεκαπενταύγουστου , θα   μας δώσουν τις  ..."κατευθύνσεις "για  τα  περεταίρω χωρίς  ποτέ  φυσικά  οι  ίδιοι να ..προσφέρουν  κάτι , άντε  να  γλινει  κααι  καμιά .."πολιτιστική "ψευτοεκδηλωση , και  όταν λένε  εκδήλωση εννοόυμε πάντα , κλαρίνο  και ..μεζέ , άντε  να  κάνει και  ο φίλος  μας  ο  Λάκης πάλι καμιά.."βοϊδοκατάσταση "και  κάπως  έτσι  λοιπόν θα "αναβαθμιστούμε ..πολιτιστικώς "ενώ  τα  πολλά , σοβαρά  και..άλυτα  από  χρόνια και  χρόνια προβλήμτά  μας  θα ..παραμείνουν  πάλι κάτω  απ'το  χαλί , ξέρετε  φυσικά  το  κόλπο  των..νοικοκυράδων ,  ίσως  γίνει δε  και  το  περίφημο "λίαν  πολιτιστικό ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ "πανηγύρι της  Γκιώνας , μετά ..λαχαιοφόεου αγοράς και  "πολυτίμων "δώρων ,  που  προσφέρουν διάφοροι για  να .."ξεφορτώνονται "τους  προέδρους των Συλόγων και  να  οι  "αποκαλυπτικότατες " λουλουδούδες , να το  μαλλί  της  γριάς  , οι..λουκουμάδες  και  τα..σουβλάκια , και  έτσι  θα  τελειώσει  και άλλη  μια καλοκαιρινή  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΝΔΑΙΣΙΑ ...EΞ..ΟΥ  ΚΑΙ  ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ..ΤΕΤΡΆΣΤΙΧΟ:

                  "Και  ο  Αύγουστος  σαν  φτάνει
                    ο  πολιτισμός  βγαίνει..σεργιάνι 
                    με..κλαρίνα  και ..ταμπούρα 
                    ζαμάν  φου κι'μαπάμω ..τούρλα ..." 
      
      
   Δεν  μπόρεσα  ποτέ φίλοι  μου  να  καταλάβω πως  σκέφτονται κάποιοι μεγαλο..χορηγοί , που  προσφέρουν  κάποια  δώρα , που  ντρέπεσαι τα  να  δειξεις  όχι  να  τα  χαρίσεις , και  αυτά  είναι  κυρίως κάτι.."κουτσοματζούκια "που  θάλεγε  και η  σχωρεμένη  η  μάνα  μου ή κάτι ρούχα της προπροηγούμενης ..20ετίας , που δεν  τα  φοράαει νακενας ,ΟΥΤΕ  ΚΑΙ  ΣΕ  ΑΠΟΚΡΙΕΣ , θυμάμαι  συγκεκριμένα  πριν μερικά  χρόνια , είχα  την  τύχη  και εγώ όπως  και  η κ. Ρούσσου η  γιατρός , αν  θυμάμαι  καλά , να  κερδίσουμε  από ένα τέτοιο  κοστούμι , σαν αυτά  που  φορούσε  στις  μεγάλες  δόξες  του ο  Φλωρινιώτης ο  τραγουδιστής , κάτι  ..λαμέ καραγκιοζιλίκια , που ΕΊΧΑ  ΣΚΟΠΌ  ΝΑ  ΤΟ  ΕΠΙΣΤΡΈΨΩ  ΣΤΟΝ  ΔΩΡΗΤΉ , ΜΕ  ΤΗΝ  ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ  ΝΑ  ΤΟ  ΦΟΡΕΣΕΙ  ΑΥΤΟΣ , και  σκέφτόμουνα , καλά  δεν  ντρέπονται   να  προσφέρουν  τέτοια  δώρα ; αλλά και  απ'την άλλη  μεριά , οι των  Συλόγων δεν ντρέπονται με  τη..σειρά τους  να  τα βγάζουν  στη..λαχειοφόρο  αγορά κοροϊδεύοντας  τον  κόσμο ; 
  Κάπως  έτσι φανταζομαι  θα  την περάσουμε  και  φέτος , όπως  και  κάθε  χρόνο  σχεδόν , εκτός  αν υπάρξει ''ιδιωτική πρωτοβουλία "στα  ίδια  περιπου ..μέτρα και  σταθμά , έτσι  για  να  γίνεται..τζερτζελές και  να  βρισκόμαστε  σε...δουλειά , όσο για  τον  Δήμο και  το.."ακριβοθώρητο "ΝΟΜΙΚΟ  ΠΡΌΣΩΠΟ " , πρόσωπο ακούμε  και  πρόσωπο  δεν..βλέπουμε , αραχτοί και..λάϊτ όπως  πάντα , εκτός  αν γίνει  ΘΑΥΜΑ , ΚΑΙ  ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΟΥΝ ΟΙ  ΔΙΑΦΟΡΟΙ..ΠΑΡΑΤΡΕΧΆΜΕΝΟΙ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ  ΤΟ  "ΓΕΛΟΙΟ..ΓΡΑΦΙΚΟ  ΜΟΥΣΕΙΟ "ΠΟΥ  ΠΑΛΙΩΣΕ  ΔΥΣΤΥΧΩΣ  ΑΚΟΜΑ  ΚΑΙ  ΣΑΝ..ΑΝΕΚΔΟΤΟ ..
   Βέβαια , για να είμαστε  ακριβοδικαιοι , μπορεί  να  μην  κάνουν ΑΠΟΛΥΤΩΣ  ΤΙΠΟΤΑ , ΟΙ  ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ , ΑΛΛΆ  ΣΕ  ΟΛΕΣ  ΤΙΣ  ΑΦΙΣΕΣ ΠΟΥ  ΓΕΜΙΖΟΥΝ  ΚΟΛΩΝΕΣ  ΚΑΙ..ΤΖΑΜΑΡΙΕΣ , ΜΟΣΤΡΑΡΟΥΝ ΚΑΙ  ΤΟ  ΠΕΡΙΦΗΜΟ  ΣΛΟΓΚΑΝ  "ΥΠΟ  ΤΗΝ  ΑΙΓΙΔΑ  ΤΟΥ  ΔΗΜΟΥ  ΔΩΡΙΔΑΣ " , ΔΙΝΟΝΤΑΣ  ΈΤΣΙ ..ΑΞΊΑ  ΣΤΟ  ΓΕΓΟΝΌΣ , ΟΠΩΣ  ΠΑΛΙΑ ΣΤΗΝ  ΑΘΗΝΑ ΚΆΠΟΙΑ  ΜΑΓΑΖΙΑ , ΓΙΑ  ΝΑ  ΑΝΕΒΑΣΟΥΝ  ΤΟ..ΠΡΕΣΤΙΖ  ΤΟΥΣ  ΕΓΡΑΦΑΝ ΠΑΝΤΑ  : ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΑΙ ΤΗΣ  ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ  ΑΥΛΗΣ " ,  Τ'ΑΗΚΟΎΣ  ΜΑΥΡΙΔΙΡΟΎΛΑ  ΜΟΥ  ;;;
   Η ουσία  πάντως  αδέρφια είναι  μία  και..μοναδική ,  ΚΑΛΛΙΟ  ΝΑ  ΜΗ  ΓΙΝΕΤΑΙ  ΤΙΠΟΤΑ , ΠΑΡΑ ΝΑ  ΤΟΥΦΕΚΑΜΕ  ΤΑ  ΛΙΓΟΣΤΑ  ΕΥΡΩΠΟΥΛΑ  ΜΑΣ ...
      Καλό  σας  βραδυ , να  περνατε  καλά 
     Απ'το  "Λιδωρίκι "με  αγάπη ....Κ.Κ.
           www.lidoriki.com

Viewing all articles
Browse latest Browse all 7971

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>