Quantcast
Channel: Λιδωρίκι
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7971

EΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ..

$
0
0
DSCN3913 (1)
 
   Ήρθε  η..άνοιξη ..






Καλησπέρα  Λιδορικιώτες 
Καλησπέρα  φίλοι  του  χωριού  μας
ΠΕΜΠΤΗ  ΣΗΜΕΡΑ  17  ΜΑΡΤΙΟΥ 2016
Ανατολή Ήλιου: 06:30
Δύση Ήλιου: 18:35
Σελήνη 9 ημερών

Γιορτάζουν: Αλέξιος, Αλεξία,Πατρίκιος, Πατρικία.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/#ixzz43AOLXl5S
ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
μ. Χ.
1821

Οι πρόκριτοι της Μάνης, υπό την αρχηγία τουΠετρόμπεη Μαυρομιχάλη, υψώνουν τη σημαία της επανάστασης στο χωριό Τσίμοβα (σημερινή Αρεόπολη) της Λακωνίας.
1821

Έλληνες αγωνιστές υπό τον Σωτήρη Χαραλάμπη και τους Πετμεζαίους πολιορκούν τους Πύργους των Καλαβρύτων, που θα παραδοθούν έπειτα από λίγες μέρες (21 Μαρτίου). Αυτή η ενέργεια αποτελεί την πρώτη επαναστατική πράξη στη νότια Ελλάδα.
1861

Τα διάφορα βασίλεια και ανεξάρτητες περιοχές στην επικράτεια της σημερινής Ιταλίας ενώνονται για πρώτη φορά σε εθνικό κράτος, κάτω από το στέμμα του βασιλιά Βίκτορα Εμμανουήλ Β’ του Οίκου της Σαβοΐας, μονάρχη της Σαρδηνίας και του Πεδεμοντίου.
1920

Αποτυγχάνει το μοναρχικό πραξικόπημα στη Γερμανία, που εκδηλώθηκε στις 13 Μαρτίου. Ο Βόλφγκανγκ Καπ, αυτοανακηρυχθείς καγκελάριος και δικτάτορας, εγκαταλείπει κρυφά την πόλη του Βερολίνου και βρίσκει καταφύγιο στη Σουηδία.
1934

Εγκαινιάζεται η Πάντειος Σχολή Πολιτικών Επιστημών στη Λεωφόρο Συγγρού.
1988

Οι φίλαθλοι της Λάρισας κλείνουν την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης και αποκλείουν την πόλη για 36 ώρες. Διαμαρτύρονται για την αφαίρεση τεσσάρων βαθμών από την ομάδα τους, λόγω της υπόθεσης ντόπινγκ του ποδοσφαιριστή Τσίνγκοφ. Τελικά, η θεσσαλική ομάδα θα πάρει πίσω τους βαθμούς και θα κατακτήσει το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής κατηγορίας.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/1703#ixzz43AOidgNo
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 
μ. Χ.
763

Χαρούν Αλ Ρασίντ, χαλίφης της Βαγδάτης, ιδρυτής της δυναστείας των Αβασιδών, ήρωας πολλών ιστοριών στις «Χίλιες και μία νύχτες». (Θαν. 24/3/809)
Ιστορικά Ανέκδοτα
1834

Γκόντλιμπ Ντάιμλερ, γερμανός μηχανικός, εφευρέτης της ντιζελομηχανής, σχεδιαστής της πρώτης μοτοσικλέτας και συνιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Mercedes. (Θαν. 6/3/1900)
1837

Κωνσταντίνος Βολανάκης, έλληνας ζωγράφος. (Θαν. 29/6/1907)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/1703#ixzz43APFJ4Tp
ΘΑΝΑΤΟΙ
μ. Χ.
180

Μάρκος Αυρήλιος, στωικός φιλόσοφος και αυτοκράτορας της Ρώμης (161-180). (Γεν. 26/4/121)
Αποφθέγματα
1976

Λουκίνο Βισκόντι, ιταλός σκηνοθέτης. («Γατόπαρδος», «Θάνατος στη Βενετία», «Ο Ρόκο και τ’ αδέλφια του») (Γεν. 2/11/1906)
1988

Νικόλας Άσιμος, έλληνας αντισυμβατικός τραγουδοποιός. (Γεν. 20/8/1949)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/1703#ixzz43APW0VlO

Νικόλας Άσιμος

1949 – 1988

Νικόλας Άσιμος
9130
0
Ο τραγουδοποιός Νικόλας Άσιμος γεννήθηκε στις 20 Αυγούστουτου 1949 στη Θεσσαλονίκη. Το πραγματικό του όνομα ήταν Νικόλαος Ασημόπουλος. Οι γονείς του ήταν από την Κοζάνη, όπου ο Νικόλας έζησε τα παιδικά του χρόνια και τελείωσε το σχολείο. Ως έφηβος, ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Διακρίθηκε στο άλμα εις ύψος, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στους μαθητικούς αγώνες σχολείων της Μακεδονίας το 1965, καθώς και στο ποδόσφαιρο. Μάλιστα, του έγινε επίσημη πρόταση από την ομάδα της Κοζάνης, αλλά τελικά η συμφωνία ναυάγησε.
Στα δεκαοχτώ του έφυγε για τη Θεσσαλονίκη, για να σπουδάσει στο Νεοελληνικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής. Αρχικός στόχος του ήταν να περάσει στο τμήμα δημοσιογραφίας, την οποία άσκησε ερασιτεχνικά παράλληλα με τις σπουδές του. Σε κάποιο άρθρο του σε εφημερίδα της Θεσσαλονίκης χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το ψευδώνυμο Άσιμος κι έκτοτε το καθιέρωσε. Παράλληλα, ασχολήθηκε και με το θέατρο. Έφτιαξε ένα φοιτητικό θεατρικό εργαστήρι, παίζοντας Αριστοφάνη, Μένανδρο, Μολιέρο.
Τότε αγόρασε και την πρώτη του κιθάρα. Σχεδόν από την Α'Γυμνασίου έγραφε στιχάκια και ποιήματα, αλλά ποτέ δεν είχε εκδηλώσει καμία έφεση προς τη μουσική. Αυτοδίδακτος μουσικός, άρχισε εμφανίσεις σε μικρές μπουάτ. Ανυπότακτος, αγνόησε όλες τις προειδοποιήσεις της λογοκρισίας για τα τραγούδια του και τα λεγόμενά του. Συνελήφθη και κρατήθηκε στην Ασφάλεια. Όταν τον άφησαν, η ταυτότητά του είχε χαθεί. Δεν έβγαλε άλλη, παρά μόνο 18 χρόνια αργότερα, οπότε κατάφερε να του εκδώσουν μία ταυτότητα στο όνομα Άσιμος, με τη «διευκρίνιση» στο σημείο του θρησκεύματος: Άνευ θρησκεύματος.
Το 1973, και χωρίς πτυχίο, κατέβηκε στην Αθήνα. Εμφανίστηκε σε αρκετές μπουάτ στην Πλάκα, σε συνεργασία με τραγουδιστές, ηθοποιούς και συνθέτες, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με μουσική, κείμενα, σκετς και ντοκουμέντα κόντρα στο κατεστημένο: «5η εποχή», «11η εντολή», «Χνάρι», «Μουσικό Θέατρο Φτώχειας», «Σούσουρο». Ανάμεσα στους τότε συνεργάτες του, πολλά και γνωστά ονόματα: Γκαϊφύλιας, Τραντάλης, Πανυπέρης, Φινίκης, Μουζακίτης, Σπυρόπουλος κ.α.

Το 1975 κυκλοφόρησε τα πρώτα του τραγούδια σ'ένα δισκάκι 45 στροφών (Ρωμιός- Μηχανισμός). Παράλληλα άρχισε την έκδοση «παράνομων» κασετών, που ηχογραφούσε και διακινούσε μόνος του στα Προπύλαια, στο Πολυτεχνείο, στα Εξάρχεια, στο Μοναστηράκι, στο Λυκαβηττό. Δημιούργησε την «Exarchia Square Band» και συμμετείχε σε συναυλίες, κοινωνικοπολιτικές εκδηλώσεις, μουσικοθεατρικά σχήματα, θέατρο του δρόμου, διάφορα δρώμενα. Κατά καιρούς, συνεργάστηκε με πολλά σχήματα και καλλιτέχνες.
Το 1977 φυλακίστηκε για δύο μήνες, μαζί με άλλους πέντε εκδότες - συγγραφείς, με επίσημη κατηγορία: «εξέχουσες προσωπικότητες που επηρεάζουν αρνητικά το κοινωνικό σύνολο». Το 1981 έγραψε το βιβλίο «Αναζητώντας Κροκανθρώπους» και το 1982 κυκλοφόρησε τον πρώτο του μεγάλο δίσκο, με τίτλο «Ξαναπές το», σε τέσσερα τραγούδια του οποίου συμμετείχαν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και η Χαρούλα Αλεξίου.
Περίπου ένα χρόνο αργότερα άνοιξε ένα μαγαζάκι στα Εξάρχεια, στην οδό Καλλιδρομίου. Ήταν ο «Χώρος Προετοιμασίας» όπως το ονόμασε, αλλά και διαμονής, αφού αυτό ήταν και το σπίτι του. Εκεί έγραφε, συνέθετε τα τραγούδια του, πουλούσε βιβλία, παιχνίδια για παιδιά, πρόχειρα κοσμήματα κατασκευής γνωστών του, κασέτες δικές του κυρίως, φωτιστικά, πήλινα, κάρτες παλιές και πολλά άλλα.
Το 1987 οδηγήθηκε βιαίως σε ψυχοθεραπευτική κλινική και λίγο αργότερα στις φυλακές Κορυδαλλού, με την κατηγορία του βιασμού. Αποφυλακίστηκε με χρηματική εγγύηση, αλλά δεν κατάφερε να ξεπεράσει τη μεγάλη του πίκρα γι'αυτή την αβάσιμη κατηγορία, που δεν τεκμηριώθηκε ποτέ. Η εκκρεμούσα δίκη, μαζί με τ'άλλα προβλήματα που ήταν πολλά, συσσωρεύτηκαν μέσα του... Μετά από δύο ανεπιτυχείς απόπειρες αυτοκτονίας, στις 17 Μαρτίουτου 1988 βρέθηκε κρεμασμένος στο σπίτι του.
Μετά θάνατον, κυκλοφόρησαν δύο ακόμη δίσκοι του: «Το φανάρι του Διογένη» με τη συμμετοχή της Σωτηρίας Λεονάρδου και το «Γιουσουρούμ - Στο φαλιμέντο του κόσμου», με τη συμμετοχή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
 
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/102#ixzz43APtI4oX

Τώνης Μαρούδας


1920 – 1988

Τώνης Μαρούδας
1231
0
Ο τραγουδιστής της αγάπης, με την πρωτότυπη δυτικότροπη ερμηνεία, γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου 1920, στην πλατεία Ομονοίας της Πάτρας. Παιδί φτωχής οικογενείας, έχασε τον πατέρα του όταν ήταν δύο ετών και αναγκάστηκε να μπει στη βιοπάλη από πολύ μικρή ηλικία.
Εξαιτίας της οικονομικής του ένδειας δεν κατάφερε να τελειώσει το Δημοτικό. Ωστόσο, όχι μόνο έμαθε μόνος του να γράφει και να διαβάζει, αλλά πέτυχε να μιλάει άπταιστα και τη γαλλική γλώσσα.
Σε ηλικία 18 ετών, έφυγε ολομόναχος για την Αθήνα για να κυνηγήσει το όνειρό του, έχοντας στη φόδρα του σακακιού του μόλις 100 δραχμές. Το πάθος, η εργατικότητα και το πλούσιο ταλέντο του, όμως, στάθηκαν αρκετά για να του χαρίσουν γρήγορα τη μεγάλη επιτυχία και καταξίωση.
Ξεκίνησε την καριέρα του το 1936 και την επόμενη χρονιά μπήκε στη δισκογραφία, για να κατακτήσει τις καρδιές των ακροατών με αμέτρητες επιτυχίες, όπως «Εγώ θα κόψω το κρασί», «Δε φταις εσύ», «Λάθος η αγάπη μας», «Γελάς», «Δυο φορές μ’ έχεις γελάσει», «Όνειρα», «Χθεσινή μου άγνωστη», «Απόψε η φαντασία μου γελά» και βέβαια το θρυλικό «Τι ‘ ναι αυτό που το λένε αγάπη», το οποίο και τραγούδησε ντουέτο με τη Σοφία Λόρεν για την ταινία «Το παιδί και το δελφίνι», πουλώντας διεθνώς πάνω από 2.500.000 δίσκους !
Ο Τώνης Μαρούδας πέθανε, χτυπημένος από την επάρατη νόσο, στις 22 Ιουλίου 1988, στην Αθήνα.
 
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/135#ixzz43ARTEdyI

Όσιος Αλέξιος


Όσιος Αλέξιος
1094
0
Άγιος της Χριστιανοσύνης, γνωστός και ως ο «άνθρωπος του Θεού». Η μνήμη  του εορτάζεται στις 17 Μαρτίουαπό την Ορθόδοξη Εκκλησία και στις 17 Ιουλίουαπό την Καθολική Εκκλησία.
Ο Αλέξιος γεννήθηκε στη Ρώμη στα τέλη του 4oυ αιώνα από γονείς ευγενείς και πλούσιους, τον πατρίκιο Ευφημανό και την Αγλαΐδα. Κατά την παράδοση ενυμφεύθη σε νεαρή ηλικία μετά από επιμονή των γονέων του, αλλά την πρώτη νύχτα του γάμου εγκατέλειψε τη συζυγική εστία και μετέβη στην Έδεσσα της Μεσοποταμίας (σημερινή Ούρφα Τουρκίας), όπου έζησε για δέκα χρόνια ως επαίτης. Όταν κινδύνευσε να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του, αναγκάστηκε να εγκατελείψει την περιοχή, παρά την εκτίμηση των ντόπιων για την αρετή του.
Ο Αλέξιος επιβιβάστηκε σ’ ένα πλοίο με προορισμό την Ταρσό της Κιλικίας, αλλά στην πορεία το πλοίο έπεσε σε θύελλα και βρέθηκε στη Ρώμη. Δίχως να το πολυσκεφτεί κατέφυγε στην πατρική οικία και ζήτησε μια γωνιά για να μείνει, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του. Συνάντησε, όμως, τη γενική αδιαφορία και την περιφρόνηση, όπως αναφέρουν οι συναξαριστές. Έβλεπε τον πατέρα του και τη μητέρα του να περνούν από μπροστά του και να μην του δίνουν σημασία, ενώ οι δούλοι της οικογένειάς του τον ενέπαιζαν.
Όταν κατάλαβε ότι πλησίαζε το τέλος του, ζήτησε ένα χαρτί κι έγραψε τα πάντα για τη ζωή του. Το χαρτί βρήκε με θεϊκή εντολή ο αυτοκράτορας του Δυτικού Ρωμαϊκού Κράτους, Ονώριος, και το διάβασε ενώπιον μεγάλου ακροατηρίου, προκαλώντας γενική κατάπληξη. Η κηδεία του Αλέξιου ήταν μεγαλοπρεπής και πάνδημη κι έγινε στο ναό του Αποστόλου Πέτρουστη Ρώμη.
Ο Αλέξιος ονομάσθηκε «άνθρωπος του θεού», επειδή, όταν πέθανε, ακούστηκε ουράνια φωνή (του Θεού ή της Παναγίας), που φανέρωνε την αγιότητά του, λέγοντας: «Ζητήσατε τον άνθρωπο του Θεού». Ενδέχεται, όμως, να απαντούσε ο ίδιος ότι είναι άνθρωπος του Θεού, όταν τον ρωτούσαν ποιος είναι, για να μην αποκαλύψει την ταυτότητά του.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/801#ixzz43AS07f3L

Κλάραμπελ



185
0
Ηρωίδα των κόμιξ, που κινείται στον περίγυρο του Μίκι Μάους. Το πρωτότυπο όνομά της στα αγγλικά είναι Clarabelle Cow.
Η Κλάραμπελ είναι μια ψηλόλιγνη ανθρωπόμορφη αγελάδα, που σχετίζεται με τον Οράτιο Χαλινάρη (Horace Horsecollar), αλλά ενίοτε κάνει τα γλυκά μάτια στον Γκούφι. Η καλύτερη φίλη της είναι η Μίνι Μάους, η αιώνια αρραβωνιαστικιά του Μίκι.
Είναι μία από τις πρώτες δημιουργίες του Γουόλτ Ντίσνεϊκαι του συνεργάτη του Εμπ Άιγουορκς. Πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία κινουμένων σχεδίων του Μίκι Μάους «Plane Crazy», που έκανε πρεμιέρα στις 17 Μαρτίου 1929.
Παρότι είναι μία από τις πιο παλιές ηρωίδες του Ντίσνεϊ, η Κλάραμπελ ποτέ δεν κατάφερε να γίνει πρωταγωνίστρια στην Αμερική. Καλύτερη τύχη είχε στην Ευρώπη από τους ιταλούς κομίστες της Ντίσνεϊ, που την ανέδειξαν από την αφάνεια και της έδωσαν βασικούς ρόλους σε πολλές ιστορίες κόμιξ.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/909#ixzz43ASGNfDB

Κόμμα του Δημοκρατικού

Σοσιαλισμού (ΚΟΔΗΣΟ)


194
0
Πολιτικό κόμμα της μετριοπαθούς Αριστεράς, που άφησε το στίγμα του στα πολιτικά δρώμενα της χώρας μας από το 1979 έως το 1989, οπότε απορροφήθηκε από το Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου (ΣΥΝ). Η πλήρης ονομασία του ήταν Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και ιδεολογικά εξέφραζε την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, με σαφείς επιδράσεις του σουηδικού μοντέλου.
Το ΚΟΔΗΣΟ ιδρύθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1979, με πρωτοβουλία βουλευτών που προέρχονταν από τη φυλλοροούσα ΕΔΗΚ του Ιωάννη Ζίγδη. Την ιδρυτική ομάδα απετέλεσαν ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου (1918-2003), η Βιργινία Τσουδερού, ο Δημήτριος Καρδάρας, ο Κώστας Αλαβάνος, ο Μπάμπης (Χαράλαμπος) Πρωτοπαπάς (1920-2011) και ο Γεώργιος Μυλωνάς (1919-1998).
Στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της Θεσσαλονίκης (17-18 Μαρτίου 1979), πρόεδρος του νέου κόμματος εκλέχτηκε ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου, υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην κυβέρνηση εθνικής ενότηταςτου Κωνσταντίνου Καραμανλήτο 1974 και εκ των βασικών διαπραγματευτών της σύνδεσης της χώρας μας με την ΕΟΚ. Το ΚΟΔΗΣΟ εκπροσωπήθηκε στη Βουλή με τέσσερεις βουλευτές, οι οποίοι ψήφισαν τη Συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ (28 Ιουνίου1979).

Το έμβλημα του ΚΟΔΗΣΟ μετά το 1985
Στις εκλογέςτης 18ης Οκτωβρίου 1981 το ΚΟΔΗΣΟ κατήλθε με κεντρικό σύνθημα «Μήπως είσαι ΚΟΔΗΣΟ και δεν το γνωρίζεις;», ένα σύνθημα που έμεινε ιστορικό και μας θυμίζει σήμερα το κόμμα αυτό. Παρά τη συνεργασία του με το Κόμμα Αγροτών - Εργαζομένων (ΚΑΕ), καταποντίστηκε εκλογικά, καθώς οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι προτίμησαν μαζικά το ΠΑΣΟΚ της «Αλλαγής». Με το 0,72% των ψήφων ήταν φυσικό να μην εκλέξει βουλευτή. Καλύτερα πήγε στις πρώτες ευρωεκλογές, που διεξήχθησαν την ίδια ημέρα. Συγκέντρωσε το 4,25%  των ψήφων και εξέλεξε ένα ευρωβουλευτή, τον πρόεδρό του Γιάγκο Πεσμαζόγλου.
Στις ευρωεκλογές της 17ης Ιουνίου 1984 το ΚΟΔΗΣΟ συγκέντρωσε μόλις το 0,80% των ψήφων και απέτυχε να εκλέξει ευρωβουλευτή, γεγονός που οδήγησε σε παραίτηση τον Γιάγκο Πεσμαζόγλου και την ανάθεση της ηγεσίας στον Μπάμπη Πρωτοπαπά, ηγετική φυσιογνωμία της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας και υπουργό Βιομηχανίας στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974.
Στις βουλευτικές εκλογές της 2ας Ιουνίου 1985 το συρρικνωμένο ΚΟΔΗΣΟ βρέθηκε ανάμεσα στις συμπληγάδες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ, που μάχονταν λυσσαλέα για την εξουσία. Νωρίτερα, αρκετά στελέχη πρώτης γραμμής, όπως η Βιργινία Τσουδερού και ο Σωτήρης Κούβελας, είχαν προσχωρήσει στη Νέα Δημοκρατίατου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ήταν υποψήφιοι βουλευτές, ενώ ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου συνεργαζόταν ως ανεξάρτητος. Έτσι, η εκλογική κάθοδος του ΚΟΔΗΣΟ με τη Νέα Δημοκρατία ήταν μονόδρομος και του απέφερε μία έδρα στη νέα Βουλή, την οποία κέρδισε ο Μπάμπης Πρωτοπαπάς.
Στις 5 Ιουλίου 1988 ο Μπάμπης Πρωτοπαπάς εκλέχθηκε πρόεδρος από το συνέδριο του κόμματος και έστρεψε το ΚΟΔΗΣΟ πιο αριστερά, συμμετέχοντας στη δημιουργία του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου (8 Απριλίου 1989) μαζί με το ΚΚΕ, την Ελληνική Αριστερά (ΕΑΡ, πρώην ΚΚΕ εσ.), την ΕΔΑ και άλλα μικρότερα κόμματα, ενόψει των εκλογών της 18ης Ιουνίου 1989. Η ενσωμάτωση του ΚΟΔΗΣΟ στον Συνασπισμό σήμανε και την αναστολή της λειτουργίας του ως αυτόνομου κομματικού σχηματισμού.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/607#ixzz43ASU82Oi

Purple Haze



585
0
Εμβληματικό τραγούδι της ψυχεδελικής ροκ μουσικής, γραμμένο το 1967 από τον Τζίμι Χέντριξ.
Στα τέλη του 1966, o Τζίμι Χέντριξζούσε στο Λονδίνο και βρισκόταν στην αρχή μιας σύντομης, αλλά σπουδαίας καριέρας. Ένα βράδυ, ο μάνατζερ και παραγωγός του Τσας Τσάντλερ, πρώην μπασίστας των Animals, τον άκουσε να παίζει ένα ριφ στα παρασκήνια ενός κλαμπ του Λονδίνου, πριν από μία συναυλία. Του κίνησε το ενδιαφέρον και τον προέτρεψε να το διαμορφώσει σε τραγούδι.
Ο Χέντριξ έγραψε τους στίχους την επομένη των Χριστουγέννων του 1966 και στις 11 Ιανουαρίου 1967 μπήκε στο στούντιο De Lane Lea του Λονδίνου για να το ηχογραφήσει με τοn προσωρινό τίτλο Purle Haze-Jesus Saves. Μαζί του, ο μπασίστας Νόελ Ρέντινγκ και ο ντράμερ Μιτς Μίτσελ. Οι ηχογραφήσεις ολοκληρώθηκαν στις 3 Φεβρουαρίουστο στούντιοOlympic του Λονδίνου.
Το τραγούδι με τον τίτλο Purple Haze κυκλοφόρησε σε σινγκλ στις 17 Μαρτίου 1967 στη Μεγάλη Βρετανία (β'πλευρά το τραγούδι 51st Anniversary) και έφθασε ως το Νο3 του βρετανικού πίνακα επιτυχιών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες κυκλοφόρησε στις 19 Ιουνίου 1967 (β'πλευρά το τραγούδι The Wind Cries Mary), χωρίς να γνωρίσει ιδιαίτερη επιτυχία, αφού έφθασε ως το Νο65 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών. Την ίδια χρονιά χρονιά συμπεριλήφθηκε στο πρώτο άλμπουμ του ΧέντριξAre You Experienced?.
Το Purple Haze (Πορφυρή Καταχνιά) πιστεύεται ότι αναφέρεται στον κόσμο των ναρκωτικών. Ο Χέντριξ απέκρουε τη διαδεδομένη αυτή άποψη και το θεωρούσε ένα ακόμα ερωτικό του τραγούδι. Είχε πει σε μία συνέντευξή του ότι ο στίχος «Whatever it is, that girl put a spell on me» αποτελεί τη βάση για την κατανόηση του τραγουδιού. Πάντως, Purple Haze αποκαλείται ένας τύπος μαριχουάνας, αλλά και το LSD, επειδή η ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Sandoz, το κυκλοφορούσε σε κάψουλες χρώματος μωβ.
Ο Χέντριξ, όπως έχει δηλώσει, εμπνεύστηκε το τραγούδι από ένα όνειρο που είδε στον ύπνο του. Βάδιζε χαμένος κάτω από τη θάλασσα, ώσπου ο Χριστός τον έσωσε. Η φράση «Purle Haze» έχει σχέση με το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Αμερικανού συγγραφέα Φίλιπ Φάρμερ Night of Light, που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 1957, αν και πρωτοσυναντάνται το 1861 στο 54ο κεφάλαιο του μυθιστορήματος του Κάρολου ΝτίκενςΜεγάλες Προσδοκίες («There was the red sun, on the low level of the shore, in a purple haze, fast deepening into black…»).
Τον Μάρτιο του 2005 το βρετανικό μουσικό περιοδικό Q κατέταξε το Purple Haze στην κορυφή της λίστας με τα «100 σπουδαιότερα κιθαριστικά τραγούδια» όλων των εποχών. Στην αντίστοιχη λίστα του αμερικανικού περιοδικού Rolling Stone κατέλαβε τη 2η θέση, ενώ στον κατάλογο του ίδιου περιοδικού με τα «500 σπουδαιότερα τραγούδια όλων των εποχών» ψηφίστηκε στη 17η θέση.
Το Purple Haze έχουν διασκευάσει δεκάδες καλλιτέχνες από διαφορετικά είδη μουσικής. Το εκπληκτικό είναι ότι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα σε καλλιτέχνες της κλασικής μουσικής. Διασκευές του έχουν παρουσιάσει οι Kronos Quartet, Meridian Arts Ensemble, Hampton String Quartet και ο εκκεντρικός Νάιτζελ Κένεντι. Τις κιθαριστικές τεχνικές του τραγουδιού έχουν κοπιάρει πολλοί  ροκ κιθαρίστες, ιδιαίτερα από τον χώρο του χέβι μέταλ.
Οι στίχοι του Purple Haze
Purple haze all in my brain
Lately things just don't seem the same
Actin' funny, but I don't know why
'Scuse me while I kiss the sky
Purple haze all around
Don't know if I'm comin' up or down
Am I happy or in misery?
Whatever it is, that girl put a spell on me
Help me help me
Oh no no... no
Yeah
Purple haze all in my eyes
Don't know if it's day or night
You've got me blowin, blowin my mind
Is it tomorrow or just the end of time?
No, help me aw yeah! oh no no oh help me...
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/597#ixzz43ASlTHHb
Ο  ΑΥΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ
meteo.gr
Παρασκευή
18/3
02:00

6°C
91%

2 Μπφ BA
9 Km/h


ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!


08:00

7°C
89%

2 Μπφ Α
9 Km/h


ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ

14:00

9°C
89%

2 Μπφ Α
9 Km/h


ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ

20:00

8°C
98%

3 Μπφ Α
16 Km/h


ΒΡΟΧΗ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!




       ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ..

    Είναι  πολύ  βαριά  η  ατμόσφαιρα  σημερα  στο  χωριό  μας  αγπημενοι  μου  φίλοι ,  ένας  αγαπημένος  φίλο;  και  χωριανός , ένας  νεος  άνθρωπος , ο  Δημήτρης Γ, Αρβανίτης   ο  πρίγκηπας  της  Βαθιάς , όπως  έυστοχα  τον  αποκάλεσε  ένας  χωριανός  μας  , δυστυχώς  έφυγε  για  πάντα  απ'τη  ζωή του  χωριού  μας ..αυτές  τις  ώρες  δε , τα  λόγοια  είναι..γιγοστά , ΑΣ   ΕΙΝΑΙ  ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟΣ  ...


DSCN3914

Μακάρι , το  μονοπάτι  του  αγύριστου  ταξιδιού  του , να  είναι  έτσι ολάνθιστο σαν  το  μονοπάτι  αυτό του  χωριού  μας ., . .."σοκάκι   "που  μοιάζει με  μονοπάτι..."ονείρου "
  Καλοτάξιδος  φιλε 
  Το  "Λιδωρίκι "σ'ποχαιρετάει με  βαθιά  θλίψη...
      www.lidoriki.com 




Viewing all articles
Browse latest Browse all 7971

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>