Quantcast
Channel: Λιδωρίκι
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7971

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

$
0
0

 Και τώρα στοίχημα η εφαρμογή


 
Την Κυριακή κλείνει το Αιγαίο. Τσίπρας: Τρία φίλτρα μείωσης των ροών, ενίσχυση της Ελλάδας με 2.300 άτομα προσωπικό, μετεγκατάσταση 72.000 προσφύγων. Διπλωματική νίκη Ελλάδας- Κύπρου και ευχαριστίες στον Ολάντ. Εκκληση Τσίπρα στους πρόσφυγες να φύγουν από Ειδομένη (Vid)
Βίκυ Σαμαρά
Μάρτιος 18 2016 20:27
 
Ικανοποιημένος γιατί επιτεύχθηκε μία κοινή ευρωπαϊκή λύση με μία κοινή συμφωνία με την Τουρκία, παρόλο που στην προηγούμενη έκτακτη Σύνοδο το ενδεχόμενο αυτό είχε αποκλεισθεί, εμφανίστηκε στη συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
AdTech Ad
Δεν έκρυψε ωστόσο τον προβληματισμό του για σημεία της συμφωνίας, ειδικά όσον αφορά στην εφαρμογή της μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της ΕΕ. “Η ζωή θα δείξει κατά πόσον θα μπορέσουμε μία δύσκολη συμφωνία να την εφαρμόσουμε”, είπε, αναδεικνύοντας τις ευθύνες τόσο της Τουρκίας όσο και των υπόλοιπων χωρών για τη μείωση των ροών και τη λειτουργία μίας νόμιμης οδού για τους πρόσφυγες, τους οποίους κάλεσε να φύγουν από την Ειδομένη.
Ο πρωθυπουργός κινήθηκε δηλαδή στη λογική ότι κερδήθηκε μία δύσκολη μάχη, καθώς εδώ και δύο μήνες γινόταν προσπάθεια να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της κρίσης και πριν από δέκα ημέρες στην έκτακτη Σύνοδο η Ουγγαρία έβαζε βέτο σε συμφωνία με την Τουρκία.
"Aπό σήμερα τα σχέδια μονομερών ενεργειών μπαίνουν στο ψυγείο"τόνισε μάλιστα ο κ.Τσίπρας.
Χαρακτήρισε επίσης σημαντική διπλωματική νίκη ότι σε συνεργασία με την Κύπρο, η Ελλάδα απέτρεψε την προσπάθεια της Άγκυρας να βάλει στο τραπέζι πτυχές του κυπριακού, καθώς δεν ανοίγουν τα πέντε ενταξιακά κεφάλαια για την Τουρκία στα οποία έχει βάλει βέτο η Λευκωσία.
Ο κ.Τσίπρας, ο οποίος χθες στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών έθεσε το συγκεκριμένο θέμα ευχαρίστησε το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ γιατί απεδέχθη το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός), το οποιο στο παρελθόν είχε μπλοκάρει ο Νικολά Σαρκοζί, αντί των πέντε κεφαλαίων που ζητούσε η Τουρκία και τα οποία έχουν να κάνουν με την Κύπρο και την Ελλάδα.
Υποστήριξε επίσης ότι με την επίσκεψη του στις 8 Μαρτίου στη Σμύρνη και με την επιτάχυνση της συμφωνίας Ελλάδας- Τουρκίας για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών μπήκαν οι βάσεις για τη σημερινή απόφαση, η οποία σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και προβλέπει εξατομικευμένη εξέταση των αιτημάτων ασύλου, όπως προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης.
Η μάχη όμως συνεχίζεται, με κύριο θέμα πλέον την εφαρμογή της συμφωνίας από όλες τις πλευρές.
Οι Ευρωπαίοι γραφειοκράτες
Η απόφαση περιλαμβάνει υποστήριξη της ελληνικής υπηρεσίας ασύλου (στην οποία θα πέσει το κυρίως βάρος) σε υποδομές και προσωπικό, μέσω της EASO και με την άμεση αποστολή εξειδικευμένου προσωπικού από τα κράτη μέλη.
Συνολικά 2.300 άτομα θα καταφθάσουν για το σκοπό αυτό στην Ελλάδα: Μεταφραστές, ειδικοί σε ζητήματα ασύλου και προσωπικό εξειδικευμένο σε θέματα ασφάλειας, όπως είπε ο πρωθυπουργός.
Σε σχετικό ερώτημα που δέχθηκε, είπε πως δε θα είναι τοποτηρητές αλλά συνεργάτες μας, ενώ απέκρουσε και τις αιτιάσεις ότι είναι εθνική μειοδοσία η παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά, σημειώνοντας ότι Έλληνες θα υπάρχουν αντίστοιχα και στα τουρκικά παράλια.
Υπενθύμισε δε με νόημα ότι η εναλλακτική θα ήταν να επικρατήσει η λογική της ομάδας Βίσεγκραντ για κλείσιμο των συνόρων με ΠΓΔΜ και μετατροπή της Ελλάδας σε αποθήκη ψυχών.
Διαβάστε εδώ το κείμενο της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας
Διαβάστε εδώ το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το τρίτο φίλτρο
Ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε θετικό βήμα την απόφαση για απευθείας μετεγκατάσταση 72.000 προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι κεντρική λογική της συμφωνίας είναι να χτυπηθούν οι διακινητές, να σταματήσουν οι παράνομες ροές και ταυτόχρονα να δημιουργηθεί νόμιμη οδός για τους πρόσφυγες που χρήζουν διεθνούς προστασίας.
Για να λειτουργήσει αυτή η νόμιμη οδός όμως, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός θα πρέπει να διασφαλιστούν πρώτα αποτελέσματα από τα τρία διαδοχικά φίλτρα για μείωση των ροών:
Το πρώτο φίλτρο αφορά την υποχρέωση της Τουρκίας να χτυπήσει τα δίκτυα των διακινητών στις τουρκικές αρχές. “Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έρχονται σε βάρκες, που κάπου φτιάχνονται στην Τουρκία και η Τουρκία πρέπει αυτό το δίκτυο να το πλήξει αποτελεσματικά”, είπε ο κ.Τσιπρας.
Το δεύτερο φίλτρο είναι η επιχείριση του ΝΑΤΟ και εκεί η Τουρκία δεσμεύεται να άρει τα προσκόμματα που θέτει, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα επιχειρήσεις να πραγματοποιουνται μόνο ανάμεσα σε Λέσβο και Αϊβαλί.
Το τρίτο φίλτρο, που αποφασίστηκε σήμερα, είναι πως αυτοί που θα έρχονται μέσω των δικτύων διακίνησης στα ελληνικά νησιά δε θα έχουν προτεραιότητα στη διαδικασία ασύλου. Οι παράτυποι μετανάστες θα επιστρέφουν άμεσα, εάν πρόκειται για μετανάστες που χρήζουν προστασίας θα εξετάζεται το αίτημα τους αλλά δε θα περιλαμβάνονται κατά προτεραιότητα στη διαδικασία ασύλου.
Το μήνυμα της συμφωνίας είναι η ενεργοποίηση αυτού του φίλτρου για άμεσο αποτέλεσμα στη μείωση των ροών από τις τουρκικές αρχές στα ελληνικά νησιά, σημείωσε ο κ.Τσίπρας.
Διαβάστε εδώ το σκληρό παζάρι με την Τουρκία στις Βρυξέλλες λεπτό προς λεπτό.
Το στοίχημα της εφαρμογής
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι προϋπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής της συμφωνίας, η οποία ενεργοποιείται την Κυριακή (από εκείνη την ήμερα και μετά όσοι περνούν παράνομα από Τουρκία σε Ελλάδα θα επαναπροωθούνται), είναι η άμεση αποστολή της ενίσχυσης των ελληνικών αρχών και η άμεση ανταπόκριση των τουρκικών αρχών.
Ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι πρέπει να δουλέψουμε σκληρά ώστε το ταχύτερο δυνατό να είμαστε έτοιμοι για να εφαρμόσουμε μία δύσκολη συμφωνία, που είναι όμως η μόνη διέξοδος για να βγούμε από την κρίση.
Καθώς όμως η συμφωνία ουσιαστικά αφήνει στη... διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών την υποδοχή προσφύγων στο έδαφος τους, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όσον αφορά στη μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες της ΕΕ “κινούμαστε στα πλαίσια της συμφωνίας που είχαμε από το 2015 για μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων”.
Δήλωσε επίσης βέβαιος ότι “τα ζητήματα αυτά θα ξανατεθούν στο τραπέζι της συζήτησης και εάν κάποιοι επιμένουν ότι δε θέλουν να επωμιστούν το βάρος, η ΕΕ έχει κανόνες και δεν μπορεί κάποιοι να μην τους τηρούν”. Είπε επίσης “Μην προκαταλαμβάνετε ότι δε θα εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα, ας είμαστε εμείς εντάξει από την πλευρά μας και θα κρίνουμε και τους γείτονες μας”, ενώ σχολίασε ότι όσοι δε θέλουν να πάρουν πρόσφυγες, θα πρέπει να συνεισφέρουν οικονομικά.
Ο κ.Τσίπρας ερωτήθηκε και για την ενδοκυβερνητική κόντρα με τον Πάνο Καμμένο εξαιτίας της αναφοράς του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στην ΠΓΔΜ ως Μακεδονία. Δήλωσε βέβαιος ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή, αναφέροντας ότι θα συναντηθεί με τον κ.Καμμένο μόλις επιστρέψει από τις ΗΠΑ και εξήρε τη συνεισφορά και του κ.Μουζάλα και του κ.Καμμένου στην προσπάθεια διαχείρισης του προσφυγικού.

news247.gr

Viewing all articles
Browse latest Browse all 7971

Trending Articles