Quantcast
Channel: Λιδωρίκι
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7971

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ..

$
0
0




Μια  αξέχαστη  Λιδορικιώτισσα  των παλιότερων  χρόνων , μια  χωριανή  μας , που  στιγμάτισε τη  Λιδορικιώτικη  ζωή , με τις  πολλαπλές  υπηρεδιες  που ρπόσφερε στη κοιμωμική  ζωή του  χωριού  μας , ήταν  με  λίγα  λόγια "Η ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ "του  χωριού  μας , με  παρούσία  απαραίτητη σε  γάμους  , βαφτίσια και  θανάτους που  κατάφερνε  πάντα  να  εκτονώνει  το  βαρύ  κλίμα  στις  δυσκολες  ώρες ...
Στην  ιστορία έχουν  μείνει φίλοι  μου τα  "εκτός προγράμμαατος "και..φυσικά  εκτός..'ρεπερτορίου "μοιρολόγια , στιγμιαίας  πάντα  έμπνευδής  της , με  πρώτο  και  καλύτερο  το  μοιρολόί που είπε  στο θάνατο  του  πατέρα  της , που  είνααι  κάτι..εξωπραγματικό , η  φωτογρφία είνι βγλμένη στη αυλή  του  σπιτού  της  στην  συλή το  1960 ΄.
Τη  φωτογραφία μας  την έστειλε η Γεωργία  Αγκορτσά ,που έχει  παντρευτεί τον  δισεγγονό  της Κώστα , γιο  του  Ηλία  του Βουλευτή  μας .
Τους  ευχαριστούμε  θερμά ..

**************


Καλησπέρα  Λιδορικιώτες..
Καλησπέρα  φίλοι  του  χωριού  και  ης  εφημερίδας  μας..
ΤΕΤΑΡΤΗ  ΣΗΜΕΡΑ  6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2016
Ανατολή Ήλιου: 07:00
Δύση Ήλιου: 19:54
Σελήνη 1 ημέρας

ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
μ. Χ.
1941

Η ναζιστική Γερμανία επιτίθεται στην Ελλάδακαι ακολουθεί η μάχη των Οχυρών του Ρούπελ. Την ίδια μέρα, η Λουφτβάφε βομβαρδίζει το λιμάνι του Πειραιά, με αποτέλεσμα να βυθιστούν 73 πλοία και 25 αλιευτικά.
1957

Ιδρύεται η Ολυμπιακή Αεροπορία, από τονΑριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος εξαγόρασε την κρατική ΤΑΕ.
1960

Πραγματική σύρραξη σημειώνεται στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας της ΕΔΑ κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Κυβερνητικοί βουλευτές της ΕΡΕαποκαλούν τους συναδέλφους τους της κομμουνιστογενούς ΕΔΑ «Βούλγαρους» και αυτοί ανταποδίδουν αποκαλώντας τους «ταγματασφαλίτες». Οι πιο θερμόαιμοι από τους βουλευτές των δύο παρατάξεων συμπλέκονται και χρειάζεται η συνδρομή της Χωροφυλακής για να επιβληθεί η τάξη.
1974

Διεξάγεται ο 19ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovisionστη Μ. Βρετανία. Νικητής αναδεικνύεται για λογαριασμό της Σουηδίας το συγκρότημα των ΑBBA με τη σύνθεση «Waterloo». Στο διαγωνισμό συμμετέχει για πρώτη φορά και η χώρα μας, με το τραγούδι των Γιώργου Κατσαρού / Πυθαγόρα «Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου», το οποίο με ερμηνεύτρια τη Μαρινέλλα καταλαμβάνει την 11η θέση.
1994

Αρχίζει η γενοκτονία στη Ρουάντα, από την πλειοψηφούσα φυλή Χούτου εναντίον της μειοψηφούσας φυλής Τούτσι που ελέγχει τη χώρα. Τελικός απολογισμός: 937.000 νεκροί.
2001

H Βουλή των Ελλήνων ψηφίζει τη δεύτερη αναθεώρηση μη βασικών διατάξεων του Συντάγματος του 1975, σε κλίμα κατά κανόνα συναινετικό. Το αναθεωρημένο Σύνταγμα εισαγάγει νέα ατομικά δικαιώματα (προστασία της γενετικής ταυτότητας, προστασία από την ηλεκτρονική επεξεργασία προσωπικών δεδομένων), νέους κανόνες διαφάνειας στην πολιτική ζωή (χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων, προεκλογικές δαπάνες, σχέσεις των ιδιοκτητών ΜΜΕ με το Κράτος), αναγάγει σε συνταγματικό θεσμό τις ανεξάρτητες αρχές, προβαίνει σε εκτεταμένη μεταρρύθμιση στο πεδίο της Δικαιοσύνης και ενισχύει το αποκεντρωτικό σύστημα της χώρας. H πρώτη αναθεώρηση του ισχύοντος Συντάγματος είχε γίνει το 1985.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/0604#ixzz453XHhW6A
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 
μ. Χ.
1914

Δομνίτσα Λανίτου - Καβουνίδου, κύπρια αθλήτρια του στίβου, η οποία το 1936 έγινε η πρώτη Ελληνίδα που έλαβε μέρος στο στίβο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. (Θαν. 20/6/2011)
1928

Τζέιμς Γουότσον, αμερικανός βιολόγος, ο οποίος μαζί με τον βρετανό Φράνσις Κρικ, ανακάλυψε το DNA, τον Απρίλιο του 1953.
1929

Χρήστος Σαρτζετάκης, έλληνας ανώτατος δικαστικός, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίαςτην περίοδο 1985-1990.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/0604#ixzz453Xb1Lps
ΘΑΝΑΤΟΙ


μ. Χ.
1199

Ριχάρδος Α’ ο Λεοντόκαρδος, βασιλιάς της Αγγλίας.(Γεν. 8/9/1157)
1827

Νικολής Αποστόλης, ναυμάχος της Ελληνικής Επανάστασης. (Γεν. 1770)
1995

Ιωάννης Αλευράς, έλληνας συνδικαλιστής και πολιτικός, που διετέλεσε και Πρόεδρος της Δημοκρατίας. (Γεν. 1912)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/0604#ixzz453XuUZaS


Η Γερμανική Επίθεση κατά της

 Ελλάδας


  • ΕΙΣΑΓΩΓΗ

4024
2
Η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας κατά της χώρας μας εκδηλώθηκε στις 5:15 το πρωί της 6ης Απριλίου 1941 στα οχυρά της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, 45 λεπτά πριν από την προβλεπόμενη ώρα, σύμφωνα με τη γερμανική διακοίνωση που είχε επιδοθεί νωρίτερα στον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζήαπό τον γερμανό πρεσβευτή στην Αθήνα, πρίγκιπα Έρμπαχ. Επιδίδοντας το τελεσίγραφο, ο Έρμπαχ τόνισε στον Κορυζή ότι ο πόλεμος δεν στρεφόταν κατά της Ελλάδας, αλλά κατά της Αγγλίας, που είχε σπεύσει προς βοήθεια της χώρας μας με 62.000 άνδρες και μεγάλη αεροπορική δύναμη. Ο Κορυζής είπε το δεύτερο ΟΧΙ, αυτή τη φορά στην ιταμή ναζιστική πρόκληση. Η γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδας αποτελεί συνέχεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, που ξεκίνησε την 28η Οκτωβρίου 1940 με την ιταλική επίθεση στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Η γερμανική επίθεση είχε την κωδική ονομασία Μαρίτακαι η εντολή για τη σχεδίασή της είχε δοθεί από τον Χίτλερστις 13 Δεκεμβρίου 1940. Στόχος του γερμανού δικτάτορα ήταν η βοήθεια προς τον σύμμαχό του Μουσολίνιπου ήταν στριμωγμένος από τους Έλληνες στην Αλβανία και η εξασφάλιση των νώτων του ενόψει της επικείμενης επίθεσής του στη Ρωσία (Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα). Το σχέδιο Μαρίταδεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά και τη Γιουγκοσλαβία, τις μόνες χώρες των Βαλκανίων, μαζί με την Τουρκία, που δεν είχαν συμμαχήσει με τον Άξονα.
Τον διμέτωπο αγώνα κατά της Γιουγκοσλαβίας και της Ελλάδας ανέλαβε η γερμανική 12η Στρατιά υπό τον στρατάρχη Βίλχελμ Λιστ, ο οποίος είχε στη διάθεσή του 680.000 άνδρες, 1.200 τανκς και 700 αεροπλάνα. Η χώρα μας παρέταξε 70.000 άνδρες στα οχυρά των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, με επικεφαλής τον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Μπακόπουλο, καθώς ο κύριος όγκος του ελληνικού στρατού μαχόταν τους Ιταλούς στην Αλβανία. Οι αγγλικές δυνάμεις έλεγχαν τον άξονα Τεμπών - Βερμίου, όμως το κέντρο του μετώπου ήταν ασθενές και η Θεσσαλονίκη ανοχύρωτη πόλη.
Η γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε στο μέτωπο των ελληνοβουλγαρικών συνόρων κατά μήκος της λεγόμενης Γραμμής Μεταξάστην Ανατολική Μακεδονία και στα μεμονωμένα οχυρά του Εχίνου και της Νυμφαίας στη Θράκη. Ταυτόχρονα, γερμανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον Πειραιά και τις ακτές έως τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, προκαλώντας ανθρώπινα θύματα και τεράστιες ζημιές.
Η λεγόμενη Γραμμή Μεταξάείναι ένα φιλόδοξο οχυρωματικό έργο, στα πρότυπα της Γραμμής Μαζινό, που είχε κατασκευαστεί με πρωτοβουλία του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, ως ασπίδα αποτροπής του βουλγαρικού κινδύνου. Μεγάλο θαυμασμό και έκπληξη είχαν προκάλεσε στους Γερμανούς επιδρομείς οι κρυφές έξοδοι, χωρίς όμοιες σε άλλη οχύρωση, το σχετικά χαμηλό κόστος και το μικρό διάστημα κατασκευής. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι Γερμανοί δεν κατόρθωσαν να εντοπίσουν τα φατνώματα (θυρίδες) των οχυρών πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων και ότι οι Βούλγαροι δεν γνώριζαν τίποτα, εντυπωσιάζει μέχρι και σήμερα η τεχνική απόκρυψη και παραλλαγή, η άριστη ποιότητα σκυροδέματος, η έλλειψη ειδικού οπλισμού οχύρωσης και η τέλεια προσαρμογή του οπλισμού του στρατού εκστρατείας.
Οι υπερασπιστές των Οχυρών (Νυμφαία, Εχίνος, Λίσε, Ιστίμπεη, Περιθώρι, Ρούπελ, Πυραμιδοειδές, Παλουριώνες κ.ά.) αμύνθηκαν σθεναρά για τρεις ημέρες στις αλλεπάλληλες επιθέσεις των υπέρτερων γερμανικών δυνάμεων. Κάμφθηκαν μόνο όταν οι τεθωρακισμένες γερμανικές μεραρχίες, μετά την αστραπιαία κατάρρευση του νότιου Γιουγκοσλαβικού μετώπου, εισέδυσαν στα Σκόπια και από την κοιλάδα του Αξιού πέρασαν τα ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα στις 8 Απριλίου, παρακάμπτοντας τη Γραμμή Μεταξά. Τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας τα γερμανικά στρατεύματα εισήλθαν στη Θεσσαλονίκη και κατέλαβαν την πόλη.
Οι υπερασπιστές της Γραμμής Μεταξά, περικυκλωμένοι πλέον, έλαβαν εντολή από τον αρχιστράτηγο Παπάγονα συνθηκολογήσουν (9 Απριλίου). Τον ηρωισμό τους αναγνώρισαν ακόμη και οι αντίπαλοί τους, με εκδηλώσεις θαυμασμού και τιμητικά αγήματα για τους αιχμάλωτους έλληνες μαχητές. Οι ελληνικές απώλειες σε όλο το μέτωπο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανήλθαν σε περίπου 1.000 νεκρούς και τραυματίες. Οι αντίστοιχες γερμανικές ανήλθαν σε 555 νεκρούς, 2.134 τραυματίες και 170 αγνοούμενους, αριθμός που αντιστοιχεί στο μισό των συνολικών απωλειών τους στη διάρκεια της επιχείρησης Μαρίτα, γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της ελληνικής αντίστασης.
Κατά τις επόμενες μέρες, η προέλαση των Γερμανών προς Νότο υπήρξε ραγδαία, με την κατάρρευση και του μετώπου της Αλβανίας. Έως τις 30 Απριλίουείχε καταληφθεί ολόκληρη η ηπειρωτική Ελλάδα και η χώρα βρέθηκε υπό τριπλή κατοχή: γερμανική, ιταλική και βουλγαρική.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/432#ixzz453Y8oCCn


Ηιστορία των Ολυμπιακών

 

Αγώνων

  • ΑΘΗΝΑ 1896

464
3
Με μεγάλη επιτυχία, όπως αναγνωρίστηκε διεθνώς, διεξήχθησαν στη φτωχή Ελλάδα εκείνης της εποχής, οι Πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες (6 Απριλίου - 15 Απριλίουμε το νέο ημερολόγιο, 25 Μαρτίου - 3 Απριλίουμε το παλαιό), με επίκεντρο το καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, που ανακαινίσθηκε εκ βάθρων, χάρις στην οικονομική συνεισφορά τουΓεωργίου Αβέρωφ. Συμμετείχαν 241 αθλητές από 14 χώρες.
Στους αγώνες αυτούς ακούστηκε για πρώτη φορά ο Ολυμπιακός Ύμνος, σε ποίηση Κωστή Παλαμάκαι μουσική Σπύρου Σαμάρα. Μορφές των αγώνων, ο μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούηςκαι ο Αυστραλός λογιστής Έντουιν Φλακ, που κέρδισε τα χρυσά σε 800 και 1500 μ., κάτι που ελάχιστοι αθλητές έχουν πετύχει μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα, με 49 μετάλλια, αναδείχθηκε πρώτη δύναμη.
Στους Ολυμπιακούς της Αθήνας δεν επετράπη η συμμετοχή των γυναικών. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, μια νεαρή Αθηναία, η Σταμάτα ή Μελπομένη Ρεβύθη, έτρεξε μόνη της την επομένη του θριάμβου του Λούη τον μαραθώνιο δρόμο, σε 5 ώρες και 30 λεπτά.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/545/84#ixzz453YQjeiU


Νικολής Αποστόλης

1770 – 1827

Νικολής Αποστόλης
161
0
Ψαριανός ναυμάχος, με σημαντική δράση κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.
Ο Νικόλαος Αποστόλης γεννήθηκε στα Ψαρά το 1770 και καταγόταν από τη μανιάτικη οικογένεια Καλημέρη, η οποία μετανάστευσε από την Τρίπολη στα Ψαρά το 1715, μετά την επανάκτηση της Πελοποννήσου από τους Τούρκους. Το επίθετό του είναι πατρωνυμικό και προέρχεται από τον παππού του Χατζηαποστόλη Καλημέρη.
Σε νεαρή ηλικία δούλεψε σε εμπορικά πλοία και το 1788 κατατάχθηκε στο στολίσκο του Λάμπρου Κατσώνη. Μετά την ήττα του Κατσώνη στο Πόρτο Κάγιο το 1792, ο Αποστόλης κατέφυγε στα Κύθηρα κι ύστερα από ένα έτος επανέκαμψε στα Ψαρά.
Αφού νυμφεύθηκε την κόρη του Ανδρέα Δούκα, άρχισε να εκτελεί θαλάσσιες μεταφορές με το δικό του ιστιοφόρο. Γρήγορα απόκτησε φήμη για τον επαγγελματισμό και την τιμιότητά του, ώστε να τύχει της εύνοιας και της εμπιστοσύνης των μεγάλων χιώτικων εμπορικών οίκων Ψύχα και Βλαστού, καθώς και των σμυρναίικων Σκυλίτση και Βαλτατζή. Το 1793 άρχισε ταξίδια στην Ολλανδία και μέσα στα επόμενα 15 χρόνια κατόρθωσε να δημιουργήσει μία αξιοσέβαστη περιουσία.
Στις 13 Μαΐου 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από τον Δημήτριο Θέμελη και μαζί με τον Δημήτριο Μαμμούνη ανέλαβε να διαδώσει το έργο της οργάνωσης και να στρατολογήσει νέα μέλη. Το 1820 διορίστηκε έφορος της Φιλικής Εταιρείας στα Ψαρά.
Με την έκρηξη της Επανάστασης ανεδείχθη ομόφωνα από τους συμπατριώτες του ναύαρχος του Ψαριανού στόλου (18 Απριλίου 1821). Πρώτη ενέργεια του Αποστόλη ήταν η καταδρομική επιχείρηση στα παράλια της Μικράς Ασίας με στολίσκο αποτελούμενο από 8 πλοία (20 Απριλίου 1821). Είχε ως στόχο να παρεμποδίσει τη διαπεραίωση εχθρικών στρατευμάτων στην Πελοπόννησο και τα κατάφερε, αφού κατέστρεψε ένα εχθρικό πλοίο και αιχμαλώτισε τέσσερα με 450 άνδρες. Από την επιχείρηση αυτή στα μικρασιατικά παράλια αποκόμισε πληθώρα λαφύρων, τα οποία παρέδωσε στην κοινότητα της νήσου.
Λίγες μέρες αργότερα (26 Απριλίου) η ναυτική μοίρα των Ψαρών ενώθηκε μετά της Υδραϊκής και Σπετσιώτικης κι έκτοτε ο Αποστόλης συνέπραττε ως ισότιμος μετά των ναυάρχων των δύο άλλων ναυτικών νήσων. Πρωταγωνίστησε στις ναυμαχίες των Πατρών (20 Φεβρουαρίου 1822) και του Γέροντα (29 Αυγούστου 1824), καθώς και στις ναυτικές εκστρατείες για την ενίσχυση της επανάστασης στη Μακεδονία και την Εύβοια. Σ’ αυτόν οφείλεται πρωτίστως η σωτηρία του στρατιωτικού σώματος στην Καρυστία (25 Μαρτίου 1826).
Ο ψαριανός ναυμάχος διακρινόταν για το πνεύμα αυτοθυσίας, τη σταθερότητα του χαρακτήρα του, τη μετριοπάθεια και την ακεραιότητά του. Ενδεικτική του ήθους του είναι η άρνησή του να παραδώσει τον συλληφθέντα Τυνήσιο κυβερνήτη ενός δρόμωνα κατά τη ναυμαχία του Γέροντα ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση της συζύγου του Ασημίνας, που είχε αιχμαλωτισθεί μετά την καταστροφή των Ψαρών (21 Ιουνίου 1824), κατά την οποία έχασε και όλη την περιουσία του. Λέγεται ότι είπε: «Προτιμώ πενήντα Ασημίναις να χαθούν σκλάβαις, παρά να ζήση τέτοιο θηρίο». Και διέταξε την εκτέλεσή του.
Ο Νικολής Αποστόλης πέθανε από πνευμονία στις 6 Απριλίου 1827 στην Αίγινα, κατά την επάνοδό του από τον Πειραιά, όπου μετά των δύο άλλων ναυμάχων Ανδρέα Μιαούληκαι Γεώργιου Ανδρούτσου είχε συναντηθεί με τον αρχηγό των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων Τόμας Κόχραν. Στην αρχηγία του στόλου των Ψαρών, τον διαδέχθηκε ο 33χρονος γιος του Αποστόλης Αποστόλης.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/1278#ixzz453Ygxthe


Ημέρα του Τάρταν



17
0
Οι απανταχού της Γης Σκωτσέζοι γιορτάζουν κάθε χρόνο στις 6 Απριλίουτην Ημέρα του Τάρταν (Tartan Day), σε ανάμνηση της Διακήρυξης του Άρμπροθ (6 Απριλίου 1320), την οποία απέστειλαν στο Πάπα Ιωάννη τον 22ο, επαναβεβαιώνοντας την ανεξαρτησία της Σκωτίας από την Αγγλία.
«Τάρταν» είναι το καρό ύφασμα με το οποίο κατασκευάζεται, μεταξύ άλλων και η εθνική ενδυμασία των Σκωτσέζων, η γνωστή φούστα με την ονομασία κιλτ (kilt). 
Η ημέρα γιορτάζεται με παραδοσιακές τελετές και παρελάσεις σε Σκωτία, Καναδά, Ηνωμένες Πολιτείες και Αργεντινή, όπου διαβιοί  η μεγαλύτερη κοινότητα σκωτσέζων εκτός αγγλόφωνου κόσμου.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/1077#ixzz453Z1LabB


Άγιος Πέτρος ο εκ Βερώνης


1206 – 1252

Άγιος Πέτρος ο εκ Βερώνης
3
0
Άγιος της Καθολικής Εκκλησίας, θύμα ενδοχριστιανικής διαμάχης.
Ο Πέτρος γεννήθηκε στην Βερώνη (Βερόνα) το 1206. Φοίτησε σε καθολικό σχολείο και στην συνέχεια στο πανεπιστήμιο της Βολωνίας (Μπολόνια).Κατά την διάρκεια των σπουδών του εντάχθηκε στο τάγμα των Δομηνικανών μοναχών. Αφιέρωσε την ζωή του στο κήρυγμα και στην καταπολέμηση των αιρέσεων ως ιεροεξεταστής στην περιοχή της Λομβαρδίας.
Δολοφονήθηκε με μια τσεκουριά στο κεφάλι στις 6 Απριλίου 1252, από έναν πληρωμένο εκτελεστή, ονόματι Καρίνο, τις υπηρεσίες του οποίου είχαν μισθώσει αντίπαλοί του από τη χριστιανική αίρεση των Καθαρών.
Αργότερα, ο Καρίνος μετανόησε για την πράξη του, έγινε μοναχός και ανακηρύχθηκε Όσιος.
Ο Πέτρος αγιοποιήθηκε στις 25 Μαρτίου 1253, με απόφαση του Πάπα Ινοκέντιου Δ΄ και η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο από την Καθολική Εκκλησία στις 6 Απριλίου.
Ο Άγιος Πέτρος ο εκ Βερώνης είναι προστάτης της πόλης Γκουαϊνάμπο του Πουέρτο Ρίκο. των Ιεροεξεταστών και των Μαιών.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/1592#ixzz453ZGqrtJ

Η ιστορία του Post-it



149
0
Τα Post-it είναι αυτοκόλλητα χαρτάκια για σημειώσεις και υπενθυμίσεις. Χρησιμοποιούνται ακόμη και ως σελιδοδείκτες. Αν και σήμερα κυκλοφορούν σε διάφορα χρώματα και μεγέθη από πληθώρα κατασκευαστών, τα αυθεντικά της εταιρείας 3M έχουν χρώμα καναρινί, σχήμα τετράγωνο και μέγεθος 76 τετραγωνικά χιλιοστά.
Η ιστορία του Post-it ξεκινά το 1968, όταν ο χημικός της αμερικάνικης πολυεθνικής 3M Σπένσερ Σίλβερ (γεν. 1941) δημιούργησε μια συγκολλητική ουσία, η οποία μπορούσε να ξαναχρησιμοποιηθεί χωρίς να αφήνει ίχνη και σημάδια. Επί πέντε χρόνια ο Σίλβερ προσπαθούσε να  προωθήσει την εφεύρεσή του μέσα στην 3Μ, αλλά εις μάτην.
Το 1974 ο συνάδελφός του στην εταιρεία Αρτ Φράι (γεν. 19 Αυγούστου 1931), χημικός και ο ίδιος, αλλά και ψάλτης στην εκκλησία της γειτονιάς του, εκνευρισμένος που οι σελιδοδείκτες του υμνολογίου του κατέληγαν συχνά στο πάτωμα, θυμήθηκε την εφεύρεση του Σίλβερ. Θα ήταν ό,τι έπρεπε για να στερεοποιεί τους σελιδοδείκτες του, έχοντας όμως παράλληλα τη δυνατότητα να τους ξεκολλάει ανά πάσα στιγμή, χωρίς να προκαλείται φθορά στο βιβλίο.
Ο Φράι προώθησε την ιδέα του στα ανώτερα κλιμάκια της 3Μ και πήρε το πράσινο φως για την υλοποίησή της. Μετά από πειράματα αρκετών εβδομάδων, παρουσίασε ένα αυτοκόλλητο κίτρινο χαρτάκι με την  κολλητική ουσία του Σίλβερ στο πάνω οπίσθιο μέρος, το οποίο είχε την ιδιότητα να αποκολλάται χωρίς να αφήνει σημάδια στην επιφάνεια του αντικειμένου στο οποίο ήταν προσκολλημένο, ακόμη και εάν η επιφάνεια δεν ήταν λεία. Το χαρακτηριστικό καναρινί χρώμα επιλέχθηκε τυχαία, όταν κατά την πρώτη δοκιμή χρησιμοποιήθηκε χαρτί καναρινί χρώματος, που βρέθηκε πεταμένο στον κάλαθο των αχρήστων.
Το 1977, η 3M το κυκλοφόρησε δοκιμαστικά σε τέσσερις πόλεις των ΗΠΑ με την επωνυμία Press ’n’ Peel, με απογοητευτικά αποτελέσματα. Τον επόμενο χρόνο πραγματοποίησε μια ακόμη δοκιμαστική κυκλοφορία στην πόλη Μπόιζ του Άινταχο και το 95% των ανθρώπων που το χρησιμοποίησαν δήλωσαν ότι θα το αγοράσουν.
Στις 6 Απριλίου 1980 κυκλοφόρησε επισήμως στην αγορά των ΗΠΑ με την επωνυμία Post-it Notes, η οποία αποτελεί έκτοτε σήμα-κατατεθέν της 3Μ. Τον επόμενο χρόνο άρχισε η διάθεσή του στον Καναδά και την Ευρώπη. Χρόνο με τον χρόνο καθιερώθηκε στη συνείδηση των χρηστών μέχρι του σημείου η ονομασία Post-itνα χαρακτηρίζει μια κατηγορία προϊόντων. Στη δεκαετία του '90, όταν έληξε η πατέντα της 3M και άλλες εταιρείες άρχισαν να δραστηριοποιούνται στην αγορά του προϊόντος, όπως η BIC με τα Sticky Notes.
Τα Post-it έχουν χρησιμοποιηθεί ως υλικό από εικαστικούς καλλιτέχνες για τη δημιουργία έργων τέχνης. Το 2000, τα εικοσάχρονα του Post-it, γιορτάστηκαν με τη δημιουργία έργων τέχνης πάνω στα καναρινί αυτοκόλλητα χαρτάκια. Το έργο του αμερικανού ζωγράφου Ρόμπερτ Κίτγε (1932-2007) πουλήθηκε σε φιλανθρωπική δημοπρασία αντί 769 ευρώ, γεγονός που το κατέστησε ως το πιο ακριβό Post-it.
Η σύγχρονη τεχνολογία έχει δημιουργήσει τα ψηφιακά Post-it, όπως τα Post-it Brand Software Notes της 3M, τα Stickies της Apple και τα Sticky Notes της Microsoft για τα Windows 7.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/506#ixzz453ZZKxMb


Η ιστορία του Διαγωνισμού

 

Τραγουδιού της Eurovision

  • 19οςΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Η Μαρινέλλα στη EurovisionΗ Μαρινέλλα στη Eurovision
234
0
Ο 19ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovisionδιεξήχθη στις 6 Απριλίουτου 1974, φιλοξενήθηκε στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Αγγλίας Μπράιτον και σηματοδοτήθηκε από το θρίαμβο των ABBA και την πρώτη εμφάνιση της Ελλάδας, που διένυε τους τελευταίους μήνες της επτάχρονης δικτατορίας.
Πήραν μέρος 17 χώρες, με μεγάλη απούσα τη Γαλλία που πενθούσε το θάνατο του προέδρου Πομπιντού. Η χώρα μας συμμετείχε για πρώτη φορά με το τραγούδι των Γιώργου Κατσαρού και Πυθαγόρα Κρασί, Θάλασσα και το Αγόρι μου, και ερμηνεύτρια τη Μαρινέλλα. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν δύο γνωστά ονόματα του διεθνούς πενταγράμμου, εκπροσωπώντας τις χώρες τους, η αγγλίδα Ολίβια Νιούτον-Τζον και η ιταλίδα Τζιλιόλα Τσινκουέτι.
Την πρώτη θέση πήρε η σουηδική συμμετοχή με το τραγούδι των ABBA Waterloo, στα ελληνικά Βατερλό, που μιλά για ένα κορίτσι που υπoκύπτει στη γοητεία ενός αγοριού, με τον σαρωτικό τρόπο που ο Μέγας Ναπολέων έχασε τη μάχη στο Βατερλότο 1815. Ήταν η αφετηρία μιας λαμπρής καριέρας για το σουηδικό συγκρότημα, με πολλά Νο1 και παγκόσμια φήμη, ό,τι το καλύτερο έχει να δείξει η ευρω-ποπ.
Η ελληνική συμμετοχή, ένα αξιοπρεπές ελαφρολαϊκό άσμα με έντονα τουριστικό χρώμα, απέσπασε την 11η θέση με επτά βαθμούς, τους οποίους μας προσέφεραν η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Σουηδία.
Η πορτογαλική συμμετοχή μπορεί να κατέλαβε τη 14η θέση, αλλά έμεινε στην ιστορία. Το τραγούδι του Πάουλο Ντε Καρβάλιο Ε Depois do Adeus χρησιμοποιήθηκε από τους πορτογάλους στρατιωτικούς ως σύνθημα για την έναρξη της λεγόμενης Επανάστασης των Γαρυφάλλων, που ανέτρεψε λίγες μέρες αργότερα τη λαομίσητη δικτατορία Σαλαζάρ.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/90/70#ixzz453ZtNlRc


 

Χρήστος Σαρτζετάκης
1929 –


Χρήστος Σαρτζετάκης
8
0
Ανώτατος δικαστικός και πολιτικός. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίαςαπό το 1985 έως το 1990.
Ο Χρήστος Σαρτζετάκης γεννήθηκε στις 6 Απριλίου 1929 στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 1955 εισήλθε στο δικαστικό κλάδο. Ως πρωτόδικης έγινε πανελληνίως και διεθνώς γνωστός από την εμπλοκή του ως ανακριτής στην πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας τού βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, έργο το οποίο προώθησε με αποφασιστικότητα και αμεροληψία, ανοίγοντας το δρόμο για την απόδοση των ευθυνών, καθώς και από τη σχετική με την υπόθεση Λαμπράκη ταινία του Κώστα Γαβρά «Ζ» (τον υποδύθηκε ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν).
Το 1965 έλαβε εκπαιδευτική άδεια για σπουδές Εμπορικού και Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου στο Παρίσι, αλλά το 1967 η δικτατορίατον ανακάλεσε στην Αθήνα και τον απέλυσε από τη θέση του τον επόμενο χρόνο. Στη συνέχεια, για την αντιδικτατορική του δράση φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Απολύθηκε από τις φυλακές της χούντας το 1971 μετά από διεθνή κινητοποίηση.
Αποκαταστάθηκε ως εφέτης μετά το 1974 και προβιβάστηκε σε αρεοπαγίτη τον Οκτώβριο τού 1982. Κατά την περίοδο που συνέπιπτε με το τέλος τής πρώτης προεδρικής θητείας τού Κωνσταντίνου Καραμανλή, το ΠΑΣΟΚ, παράλληλα με συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που περιόριζαν δραστικά τις προεδρικές αρμοδιότητες και εξουσίες, πρότεινε τον Χρήστο Σαρτζετάκη ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η εκλογή του έγινε από τη Βουλή στις 29 Μαρτίου 1985 και η θητεία έληξε στις 5 Μαΐου 1990, με την επανεκλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
Ο Χρήστος Σαρτζετάκης άσκησε τα καθήκοντά του με εξαιρετική προσήλωση στο Σύνταγμα, ιδιαίτερα την περίοδο Ιουνίου 1989 - Απριλίου 1990, όταν οι εκλογικές αναμετρήσειςδεν έδωσαν απόλυτη πλειοψηφία σε κανένα κόμμα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, με πανηγυρικούς λόγους, διαγγέλματα και μελετήματα, υπεραμύνθηκε της Ελληνικής Ιδέας και υποστήριξε επανειλημμένα και προς πολλές κατευθύνσεις, με έντονο ύφος και παλμό τα ελληνικά εθνικά δίκαια και τη μοναδικότητα του ελληνικού έθνους ως «αναδέλφου» γένους. Κάποιες ατυχείς επιλογές του σε ζητήματα επικοινωνίας και δημόσιας εικόνας, οδήγησαν τον Τύπο σε σκωπτικά εις βάρος του σχόλια.
Μετά το 1990 αποσύρθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη δημόσια ζωή, αν και αρθρογραφεί τακτικά σε εφημερίδες και δημοσιεύει κείμενα στην ιστοσελίδα του (www.sartzetakis.gr). Είναι παντρεμένος με την Έφη Αργυρίου κι έχει μία κόρη.
Περί Πηγών...
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/1128#ixzz453aENZ1s


Ιωάννης Αλευράς

1912 – 1995


Ιωάννης Αλευράς
75
0
Πολιτικός και συνδικαλιστής από τη Μεσσήνη. Γεννήθηκε το 1912. Ξεκίνησε την καριέρα του ως τραπεζοϋπάλληλος. Γρήγορα ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση και το 1955 υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΟΤΟΕ.
Το 1963 αναμίχθηκε με την πολιτική, εκλεγείς βουλευτής της Ενώσεως Κέντρου. Μετά τη μεταπολίτευση υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, του οποίου υπήρξε βουλευτής επί σειρά ετών. Το 1981 εξελέγη πρόεδρος της Βουλήςκαι στις 10 Μαρτίου 1985 ανέλαβε προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την παραίτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Η ψήφος που έδωσε στις 28 Μαρτίουγια την οριακή εκλογή του αρεοπαγίτη Χρήστου Σαρτζετάκηστην Προεδρία της Δημοκρατίας, αμφισβητήθηκε από μερίδα συνταγματολόγων, με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ως μη έγκυρη η εκλογή του από τη Νέα Δημοκρατία, που εκείνη την περίοδο ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Στις 22 Φεβρουαρίου 1990 προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας επανεξέλεξε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Ο Γιάννης Αλευράς διακρίθηκε τόσο ως συνδικαλιστής, όσο και ως πολιτικός, για το ήθος, την αγωνιστικότητα και το ασυμβίβαστο του χαρακτήρα του.
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 83 ετών, στις 6 Απριλίουτου 1995.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/99#ixzz453aprrCT


O Γιάννης  Κ.Καψάλης , γύρω  στα  1900 , στολισμένος  και..περοποιημένος , πήγε  στο Σπίτι  του  Κωστοπαναγιώτη , πατέρα  της  Κατερίνης  και ζήτησε  σε  γάμο  την  αδελφή  της  Παράσχω 
Και  αυτή  τη φωτογρφία του  αδελφού του  παππού  μου , Γιώργου  Καψάλη μας  την  έστειλε  η Γεωργία Αγκορτσά ο Κωστοπαναγιώτου .  να  είναι...καλά 
**********

Ο  ΑΥΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ
meteo.gr
Ημερομηνία
Ώρα
Θερμ/σία
Υγρασία
Διεύθ. ανέμου - Ένταση
Καιρός - φαινόμενα
Τετάρτη
6/4
21:00

13°C
86%

ΑΠΝΟΙΑ

ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ

Πέμπτη
7/4
03:00

11°C
78%

1 Μπφ BA
3 Km/h


ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ

09:00

17°C
65%

2 Μπφ BA
9 Km/h


ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ

15:00

21°C
40%

4 Μπφ Α
24 Km/h


ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ

21:00

15°C
68%

4 Μπφ Α
24 Km/h


ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ


ΣΧΟΛΙΖΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 

"ΤΗΡΗΣΗ , ΜΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ  ΕΥΛΑΒΕΙΑ "ΤΩΝ  ΚΑΝΟΝΩΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ  ΠΑΡΑΠΈΡΑ ..." 

   Μέχρις  εδώ  στραβά  κουτσά , εφτασε  η  διαδικασία εκλογής , φίλοι  μου ,  ελπίζουμε  δε  το  ίδιο  ήσυχη ,  επιφανειακά  τουλάχιστον , η  παραπέρα  διαδικασία  , αν  και ολα  αυτά προβλέπονται  ΡΗΤΑ  ΚΑΙ  ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ  , ΑΠ'ΤΟ  ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ , ΜΗ  ΕΠΙΤΡΈΠΟΝΤΑΣ..ΠΑΡΑΣΠΟΝΔΙΕΣ  ΚΑΙ..ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ...ΕΝΤΌΣ  ΔΕ ΤΗΣ  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΘΑ  ΠΡΈΠΕΙ  ΈΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ  ΕΠΊΣΗΜΟ  ΠΡΟΕΔΡΕΊΟ ΠΟΥ  ΘΑ  ΠΆΡΕΙ  ΤΟ  ΤΙΜΌΝΙ  ΤΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ..
   Η  δε  επιθυμία των  συμβούλων είναι  ιερή και  απαραβίαστη και  φυσικά  αυτή   κάνει  και την  κατανομή  των  αξιωμάτων , αυτό  βέβαια , πρέπει  να  το  έχουμε  ΟΛΟΙ  ΣΤΟ  ΜΥΑΛΟ  ΜΑΣ  ΑΠΟΦΕΎΓΟΝΤΑΣ  ΚΑΘΕ  ΑΛΛΗ  ΠΟΝΗΡΗ..."ΣΚΈΨΗ ", ΠΕΡΊ  ΕΘΊΜΩΝ...ΚΛΠ...ΚΛΠ..
  Τελειώνοντας  θα  θέλαμε  φίλοι  μου , να αναφέρουμε μια  διααπίστωσή  μας , ΠΟΥ  ΑΠΟΨΕ , ΜΑς  ΕΔΩΣΕ  ΚΑΠΟΙΕΣ  ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ  ΣΕ  ΡΩΤΗΜΑΤΙΚΆ  ΠΟΥ  ΜΑΣ  ΒΑΣΆΝΙΖΑΝ  , ΠΩΣ  ΤΕΛΙΚΑ  "ΣΤΕΚΟΤΑΝ "ΑΥΤΌ  ΤΟ  ΣΥΜΒΟΎΛΙΟ  ΑΚΛΟΝΗΤΟ  ΤΟΣΑ  ΧΡΌΝΙΑ ; Σπάζοντας  όμως  η  "ΟΜΕΡΤΑ "ΚΑΙ  ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ  ΠΩΣ  ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΩΝ , ΕΊΧΕ  250 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΦΕΤΟΣ ,  ΠΟΥ  ΠΛΕΟΝ ΟΛΟΙ  ΗΘΕΛΑΝ ΚΑΙ..ΉΞΕΡΑΝ ΠΩΣ  ΤΟ  ΠΑΛΙΟ..ΣΚΗΝΙΚΌ...ΤΕΛΕΊΩΣΕ , ΆΡΑΓΕ  ΤΙΣ  ΠΑΛΙΟΤΕΡΕΣ  ΕΚΛΟΓΕΣ  ΠΟΣΟΙ  ΧΩΡΙΑΝΟΊ  ΨΗΦΙΖΑΝ ; ΚΑΙ  ΕΔΏ  ΒΡΉΚΑΜΕ  ΤΟΥΣ..ΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ..'ΜΟΝΙΜΌΤΗΤΑΣ 'ΤΩΝ ΊΔΙΩΝ ΚΑΙ  ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ...
   ΞΕΡΕΤΕ  ΦΙΛΟΙ  ΜΟΥ ΠΟΣΟΙ  ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΙΣ  ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ; 
     Ε    Κ    Α    Τ     Ο     Ν...............Ε   Ι   Κ    Ο    Σ    Ι 


                                 1   2  0 

         ΔΗΛΑΔΗ Η...'γνωστή  παρεϊτσα 
ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΦΙΛΟΙ  ΜΟΥ  ΤΙ  ΕΧΟΥΜΕ  ΑΚΟΜΑ  ΝΑ  ΜΑΘΟΥΜΕ  ΚΑΙ  ΝΑ  ΑΚΟΎΣΟΥΜΕ ...

    Έτσι  λοιπόν δικαολογούνται  κάποια  πράγματα , για  να  δείτε τώρα  φίλοι  μου που  δεν θα  υπάρχου  βαρίδια ΠΩΣ  ΘΑ  ΤΙΝΑΧΤΕΙ  ΣΤΑ  ΥΨΗ  Η  ΑΓΑΠΗ  ΤΟΥ  ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΚΑΘΑΡΗ  ΓΚΙΩΝΑ 

      Καλό  σας βράδυ 
   Απ'το  "Λιδωρίκι "με  αγάπη 
   www.lidoriki.com 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7971

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>