Quantcast
Channel: Λιδωρίκι
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7971

"ΑΝΑΣΤΑΣΗ "ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΣΤΟΧΕΥΕΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

$
0
0



 
Ορόσημο για το μέλλον της κυβέρνησης είναι το φετινό Πάσχα. Το Μαξίμου θα επιχειρήσει να αλλάξει «σελίδα» με το κλείσιμο της αξιολόγησης και ταυτόχρονα με την υλοποίηση της συμφωνίας των Βρυξελλών το προσφυγικό να έχει μπει σε «ασφαλείς ράγες»
Αντώνης Αντζολέτος
Απρίλιος 11 2016 07:42
Adtech Ad
Το κλείσιμο της αξιολόγησης, το μεταναστευτικό με τα επεισόδια στην Ειδομένη, η συμφωνία για τον ΟΛΠ, το μέτωπο με την αξιωματική αντιπολίτευση, οι ζυμώσεις στο χώρο της κεντροαριστεράς, οι διαφορετικές φωνές μέσα στην κυβέρνηση, αλλά και η συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής που αφορά τα δάνεια των κομμάτων είναι μερικά από τα «καυτά» ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την εβδομάδα που έρχεται.
AdTech Ad

Αξιολόγηση μέσα στο Πάσχα

Συνεχίζει την τακτική της πίεσης και της επίθεσης προ το ΔΝΤ η κυβέρνηση με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να επαναλαμβάνει τις δηλώσεις που είχε πραγματοποιήσει στο NEWS 247 και στο Bloomberg και να τονίζει πως «το Ταμείο κωλυσιεργεί, την ώρα που με την Κομισιόν έχουμε σχεδόν ταυτόσημες θέσεις και αυτό που πρέπει να γίνει τις επόμενες ώρες είναι να μετατρέψουμε το "σχεδόν ταυτόσημες"σε "ταυτόσημες"».
Είναι σαφές πως μετά και από τις δυο τελευταίες μαραθώνιες συνεδριάσεις με τους θεσμούς στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν να εξακολουθεί να υπάρχει από την πλευρά της Ουάσιγκτον μια προσπάθεια καθυστέρησης της διαδικασίας. Για το κυβερνητικό στρατόπεδο όλα πρέπει να έχουν τελειώσει το αργότερο λίγο μετά το Πάσχα. Σε διαφορετική περίπτωση όλοι γνωρίζουν καλά πως το ΔΝΤ δεν θα χάσει την ευκαιρία να πιέσει για ακόμα σκληρότερα μέτρα έχοντας στα χέρια του το «χαρτί» ενός πιθανού πιστωτικού γεγονότος.
Αν όλα δεν ολοκληρωθούν στο Eurogroup της 22ας Απριλίου δεν αποκλείεται τα πάντα να κλείσουν σε μια έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης λίγο πριν το τέλος του μήνα, με το πρωθυπουργό να πιέζει για άλλη μια φορά για πολιτική λύση στα σημεία «αγκάθια» της συμφωνίας.
Συνολική αποτίμηση των διαπραγματεύσεων και των βημάτων που πρέπει να πραγματοποιηθούν από εδώ και πέρα αναμένεται να γίνει στην αυριανή σύσκεψη στη Βουλή υπό τον πρωθυπουργό, ενώ όλο το Σαββατοκύριακο ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνεχείς συναντήσεις και συνεννοήσεις με το οικονομικό επιτελείο δίνοντας τις κατευθυντήριες γραμμές για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Όλα για το χρέος

Τα κυβερνητικά στελέχη, που το προηγούμενο διάστημα έχουν σηκώσει όλο το βάρος της διαπραγμάτευσης, γνωρίζουν καλά ότι το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση δεν θα είναι μικρό. Ευελπιστούν πως η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα αλλάξει το κλίμα και για αυτό το λόγο όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ που θα ξεκινήσει την Παρασκευή.
Και μπορεί  το διήμερο από τις 15-17 Απριλίου στις Η.Π.Α ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης να έχουν στο πλευρό τους την Κριστίν Λαγκάρντ, όμως ο Βόφλγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά πως τα πράγματα δεν θα είναι απλά. Με δηλώσεις τους στο ARD επεσήμανε πως  «θα βρούμε λύση τις επόμενες εβδομάδες, αλλά δεν θα έχει τίποτα να κάνει με την ανακούφιση χρέους αλλά περισσότερο με την Ελλάδα να πρέπει να κάνει περισσότερα στην κατεύθυνση του να γίνει ανταγωνιστική οικονομία».

Κρίσιμη εβδομάδα για το προσφυγικό

Με την υπηρεσία ασύλου να αρχίζει, έστω και σε αργούς ρυθμούς, να στελεχώνεται η συγκεκριμένη δομή καλείται να αντιμετωπίσει έναν μεγάλο όγκο δουλειάς με τα αιτήματα να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Ο στόχος οι αιτήσεις να εξετάζονται σε μόλις 14 ημέρες φαντάζει δύσκολος αφού μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών περισσότερα από 4.500 άτομα εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να μην επιστρέψουν στην Τουρκία.
Η διαδικασία είναι δύσκολη και οι χειρισμοί εξαιρετικά λεπτοί, αφού η κάθε περίπτωση οφείλεται να εξετάζεται ξεχωριστά με βάση το γεγονός ότι δεν πρέπει να κινδυνέψει η ζωή του μετανάστη είτε με την επιστροφή του στη Τουρκία  είτε με την μεταφορά στο τόπο καταγωγής του.
Την ίδια ώρα ο στόχος των 6.000 μετεγκαταστάσεων το μήνα σε άλλα κράτη - μέλη της Ε.Ε., που είχε βάλει η Κομισιόν, φαντάζει ανέφικτος, καθώς μέχρι σήμερα μόλις 581 πρόσφυγες έχουν φύγει από τη χώρα μας μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος.
Ερωτηματικό σε αυτό το ζήτημα αποτελεί ακόμα η συμπεριφορά των άλλων χωρών στην εθελοντική συμμετοχή απορρόφησης των προσφύγων που προβλέπει η συμφωνία της 18ης Μαρτίου.

Μέχρι το Πάσχα η αποσυμφόρηση του Πειραιά

Πέρα από την Ειδομένη και το διπλό αυστηρό διάβημα της ελληνικής πλευράς προς την ΠΓΔΜ η εθελοντική εκκένωση του Πειραιά εξακολουθεί να είναι το μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Όλοι γνωρίζουν πως η κίνηση του λιμανιού από την Μεγάλη Εβδομάδα και μετά θα αυξηθεί σημαντικά και ακόμα και για λόγους ασφαλείας οι πύλες θα πρέπει να ελευθερωθούν. Η αρχή έγινε από την Ε1, όμως το ζητούμενο είναι οι μετανάστες να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.
Το υπουργείο Ναυτιλίας έχει ήδη έτοιμο ένα νέο φυλλάδιο το οποίο από σήμερα σε 4 γλώσσες θα ενημερώνει τους πρόσφυγες για την ανάγκη μετακίνησής τους, καθώς, όπως θα επισημαίνεται «τα σύνορα είναι από παντού κλειστά».
Στόχος είναι η πλειοψηφία των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στον Πειραιά να μεταβεί στον Σκαραμαγκά, όπου έχουν ήδη μεταφερθεί και εξοπλίζονται οικίσκοι με όλες τις ανέσεις (ρεύμα, ζεστό νερό, air condition) και σε πρώτη φάση θα μεταφερθούν οικογένειες από τη Συρία.

Διχάζει η συμφωνία για τον ΟΛΠ

Το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις τοποθετήσεις του Θεόδωρου Δρίτσα σε σχέση με την συμφωνία παραχώρησης του 67% των μετοχών του ΟΛΠ για 40 χρόνια στην Κινεζική COSCO.
Παρά το γεγονός ότι οι θέσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας είναι εδώ και καιρό γνωστές στη κυβέρνηση εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί ένα έναυσμα για επενδύσεις και μια πρόσκληση που δόθηκε από την κυβέρνηση στην παγκόσμια οικονομική και επιχειρηματική κοινότητα.
Κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στο NEWS 247, θέλοντας να αιτιολογήσει τη στάση του υπουργού, εξηγούσε πως «είναι μια μνημονιακή δέσμευση την οποία υλοποιούμε και το ίδιο λέει και ο Θεόδωρος Δρίτσας», εκτιμώντας πως σε ένα βαθμό πρόκειται και για προσωπική κόντρα που υπάρχει με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιο Πιτσιόρλα.
Είναι γεγονός, πάντως, πως οι ραγδαίες εξελίξεις στην αξιολόγηση και στο προσφυγικό έβαλαν σε «δεύτερη μοίρα» τις συμπεριφορές συγκεκριμένων υπουργών της κυβέρνησης με το Μαξίμου να επιθυμεί να υποβαθμίσει το θέμα. Υπενθυμίζεται πως πέρα από τις διαφωνίες που εκφράστηκαν από τους κ.κ Δρίτσα και Σπίρτζη σε σχέση με το ΤΑΙΠΕΔ, δυσφορία τα τελευταία 24ωρα υπήρξε και από τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τους χειρισμούς του Νίκου Τόσκα.

Η κόντρα με τη ΝΔ

Είναι ξεκάθαρο πως από την κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να απαντούν σε κάθε βολή που εξαπολύει η ΝΔ, στοχεύοντας κάθε φορά να αναδεικνύουν θέματα διαφάνειας στα οποία στο Μαξίμου είναι πεπεισμένοι πως έχουν ακόμα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Για αυτό το λόγο επιμένουν τόσο στην περίπτωση του Σταύρου Παπασταύρου όσο και στη περίπτωση της λίστας Λαγκάρντ.
Η στάση αυτή, άλλωστε δρα και συσπειρωτικά στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, καθώς γίνεται ξεκάθαρο, πως παρά τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις ο «εχθρός» βρίσκεται στη Συγγρού.
Ακόμα μια μάχη αναμένεται να δοθεί μέσα στην εβδομάδα, πιθανότατα την Τετάρτη, καθώς θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σχετικά με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια που δόθηκαν σε κόμματα και μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός στην Αθήνα

Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου αναμένεται να περάσει στις 11.30 σήμερα το πρωί ο Αντόνιο Κόστα. Μπορεί το γεγονός ότι ο Πορτογάλος πρωθυπουργός είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης με συμμετοχή της Αριστεράς να περνά σε δεύτερη, μοίρα εξαιτίας της επικαιρότητας, όμως οι φιλικές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις δυο πλευρές τονίζονται συνεχώς από τους επιτελείς του Μαξίμου.
Ο σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα αναμένεται να υπογράψει με τον Αλέξη Τσίπρα κοινό κείμενο για τον τερματισμό της λιτότητας στην Ευρώπη σε άλλη μια προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να αναδείξει τις συμμαχίες που δημιουργήθηκαν στον ευρωπαϊκό νότο μετά τις νικητήριες εκλογές του 2015.
Το κείμενο που θα υπογραφεί θα έχει ειδική αναφορά στο προσφυγικό και στον τρόπο που μπορεί να γίνει η διαχείριση του ζητήματος με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, να επισκέπτεται και τους ξενώνες στον Ελαιώνα.
πηγή φωτογραφίας: sooc

NEWS247.GR

Viewing all articles
Browse latest Browse all 7971

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>