
Ημερομηνία δημοσίευσης:14/04/2016
Χάθηκαν έξι έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1.350.000 ευρώ Περνούν «γέφυρα» στο επόμενο leader
-Τα γήπεδα Άμφισσας και Γαλαξιδίου, το Κεδροδάσος Βουνιχώρας για το δήμο Δελφών και οι αγροτικές οδοποιίες Πανόρμου και Γλυφάδας, όπως και η Αγροτική Ανάπτυξη Κριατσίου της Δωρίδας.
Έξι έργα χάθηκαν συνολικά από το leader που έκλεισε, συνολικού προϋπολογισμού 1.350.000 ευρώ, τα οποία περνούν «γέφυρα» στο επόμενο πρόγραμμα, καταγράφοντας φυσικά τεράστια απώλεια για την περιοχή.
Τα έργα
Από το δήμο Δελφών απεντάχθηκε η αντικατάσταση συνθετικού χλοοτάπητα του γηπέδου (ενωσιακό γήπεδο) και 5*5 στην περιοχή Προοδευτική Άμφισσας με προϋπολογισμό 369.000 ευρώ.
Επίσης απεντάσσεται το έργο βελτίωση υφιστάμενων αθλητικών χώρων Γαλαξιδίου με προϋπολογισμό 369.000 ευρώ, αλλά και το έργο «ανάπλασης μονοπατιού του κεδροδάσους Βουνιχώρας» με προϋπολογισμό 55.899 ε, το οποίο εντάχθηκε τον Ιανουάριου του 2014 στο πρόγραμμα LEADER. Το συνολικό ποσό που χάνει ο δήμος Δελφών από το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι 793.899 ευρώ.
Στο δήμο Δωρίδας η ζημία που προκαλείται είναι 555.000 ευρώ, καθώς χάνει τα έργα «Αγροτική Οδοποιία Πανόρμου», με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ, «Αγροτική Οδοποιία Γλυφάδας» με προϋπολογισμό 230.000 ευρώ και «Αγροτική Ανάπτυξη Κριατσίου» με προϋπολογισμό 125.000 ευρώ.
Αντιλαμβανόμαστε ότι από το leader που έκλεισε η περιοχή έχεσε 1.350.000 ευρώ ζεστό χρήμα από την τσέπη, καθώς θα μπορούσαμε να έχουμε πάρει αυτά τα χρήματα από αυτό και άλλα τόσα από το επόμενο πρόγραμμα για άλλα έργα, ενώ δημιουργήθηκε και τεράστια καθυστέρηση σε έργα απολύτου προτεραιότητας, μιας και θα έπρεπε τα συγκεκριμένα έργα να έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια.
Οι ευθύνες
Τα πράγματα, στο σκέλος των πολιτικών ευθυνών περιπλέκονται ιδιαίτερα, αφού από την πλευρά των δήμων αποδίδονται στο υπουργείο και το αντίστροφο. Ο αντιδήμαρχος Δωρίδας κ. Μπάμπης Φάκος μας λέει πολύ συγκεκριμένα ότι τα έργα δεν θα μπορούσαν με κανένα τρόπο να εκτελεστούν, αφού είναι ενταγμένα από το Μάιο του 2015, με πλήρη φάκελο όλα, αλλά το υπουργείο δεν έδινε άδεια δημοπράτησης, καθώς φαίνεται ότι δεν ήταν εξασφαλισμένες οι αναγκαίες πιστώσεις, λόγω της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης που διαμορφώθηκε το καλοκαίρι, με τα capital control και τα προβλήματα που αντιμετώπισε η κεντρική διοίκηση μέχρι αν κλείσει η τελική συμφωνία και να εκταμιευτούν τα χρήματα.
«Εμάς μας έδωσαν την έγκριση δημοπράτησης στις 15/12/2015 για τα δυο έργα και στις 22/12/2015 για τα άλλα δυο. Έπρεπε να τα εκτελέσουμε μέχρι τις 31/12/2015 όλα. Πως θα γινόταν αυτό; Μόνο για να δημοπρατήσουμε θέλαμε τουλάχιστον ένα τρίμηνο. Κατά την άποψή μου, ο λόγος που δεν έδιναν έγκριση δημοπράτησης ήταν καθαρά οικονομικός. Προφανώς δεν υπήρχαν τα χρήματα, αλλιώς δεν εξηγείται, γιατί δεν μας έδωσαν την έγκριση δημοπράτησης η οποία υπό κανονικές συνθήκες δίνεται εντός 15 ημερών. Αν λαμβάναμε κανονικά την έγκριση, τα έργα θα είχαν ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα και αυτό πρέπει να το επισημάνω», καταλήγει ο κ. Φάκος.
Από την πλευρά πάντως του υπουργείου επισημαίνεται ότι τα έργα καθυστέρησαν να λάβουν τις απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, γι’ αυτό και μέχρι τις 24/12/2015 δεν είχαν προλάβει να στείλουν τον α λογαριασμό που θα τους έδινε το εισιτήριο να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν. «Εμείς δεν μπορούμε να κρατάμε δεσμευμένους πόρους. Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου Α 182/24-12-2015, ορίσαμε να αποδεσμευτούν οι πόροι των έργων που μέχρι τις 31/12/2015 δεν είχαν καταθέσει 1ο λογαριασμό και αυτό ίσχυε για όλα τα προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης», μας πληροφορεί αρμόδιος του υπουργείου που δεν θέλει να δημοσιοποιηθεί το όνομά του.
Στο δια ταύτα λοιπόν, η χασούρα και η αιμορραγία της περιοχής δεν έχει τέλος. Και χωρίς να έχουμε απολύτως καμιά διάθεση να δικαιολογήσουμε τίποτε και κανέναν, θεωρούμε ότι η απένταξη των εν λόγω έργων οφείλεται κατά κύριο λόγο στο υπουργείο, διότι αυτό συνέβη σε όλη τη χώρα. Ακόμη και αν οι δυο Δημοτικές Αρχές είχαν επιδείξει ολιγωρία ή ακόμη και αδιαφορία, θα είχε φανεί, γιατί θα προχωρούσαν άλλα έργα του ίδιου υπουργείου σε άλλες περιοχές. Δυστυχώς όμως δεν προχώρησε σχεδόν τίποτε και πουθενά! Άρα το πρόβλημα είναι μάλλον δικό τους. Στην ουσία όμως η βλάβη που προκλήθηκε είναι όλη δική μας.
http://www.orafok.gr/