Αναγνωρίζετε το σημείο της Αθήνας όπου το 1839 η κοινωνία αναστατώθηκε από επίθεση τσακαλιών σε νεανική παρέα;
Πιο κεντρικό σημείο δεν μπορεί να υπάρξει στην Αθήνα. Φυσικά η ευρύτερη περιοχή σήμερα έχει αλλάξει αρκετά και το σημείο προστατεύεται από την αρχαιολογική υπηρεσία.Έτσι σήμερα φανέλες, σώβρακα και κάλτσες δεν κρέμονται πλέον από τα μανταλάκια. Πολύ περισσότερο οι βελέντζες και τα βαριά υφαντά, που όπως βλέπουμε στην φωτογραφία, έχουν απλώσει οι ένοικοι πάνω στην πέτρινη περίφραξη. Λίγο πιο δίπλα από την κατοικία με την μεγάλη αυλή μια μαυροφορεμένη γυναίκα κάθεται με την πραμάτεια της. Αυτό υποθέτουμε βλέποντας το ξύλινο καρότσι. Από την λήψη καταλαβαίνουμε ότι στέκεται κάτω η πύλη του Αδριανού και η περιοχή παρά την οικιστική ανάπτυξη δείχνει πολύ ήσυχη.
Στο βάθος του δρόμου η οδός Λυσικράτους οδηγεί στο ομώνυμο μνημείο στην Πλάκα. Φωτογραφία του 1890. Η περιοχή που περιγράφουμε είναι ο σημερινός αρχαιολογικός χώρος όπου βρίσκεται ο ναός του Ολυμπίου Διός. Το σημείο πολλά χρόνια μετά την απελευθέρωση εξακολουθούσε να είναι ερημικό και μάλιστα το 1838 καταγράφεται επίθεση τσακαλιών σε παρέα νεαρών κοντά στο ναό. Λίγους μήνες αργότερα υπήρξε αναφορά για το απειλητικό πέρασμα ενός λύκου. Στα τέλη του 19ου αιώνα η περιοχή εξακολουθούσε να είναι αγροτική και τα ελάχιστα σπίτια είχαν αυλές και βοηθητικά κτίσματα για τα οικόσιτα και αποθήκες. Το βουκολικό σκηνικό σε συνδυασμό με την αρχαιοελληνική μεγαλοπρέπεια του ναού και της Ακρόπολης ενθουσίαζε όλους τους ξένους περιηγητές που έκαναν ειδική αναφορά στην περιοχή.
Γύρω από τον ναό υπήρχαν πολλά αλώνια και μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους στο χώρο λειτούργησε ασβεστοκάμινος όπου έκαναν ασβέστη τα πεσμένα μάρμαρα του ναού! Μετά το 1880 η Αθήνα έκανε το μεγάλο πληθυσμιακό άλμα και ξεπέρασε το όριο των 100 χιλιάδων κατοίκων.
Τα επόμενα σαράντα χρόνια θα έφτανε τις 300 χιλιάδες πληθυσμό και οι αυλές θα γίνονταν οικόπεδα έτοιμα για οικοδόμηση. Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία για την τεκμηρίωση της αρχικής φωτογραφίας είναι ευπρόσδεκτη....
http://www.mixanitouxronou.gr
Πίσω στα παλιά