Ο Κωλέτης , παππούς του Ασημάκη Τσιάντα με τον Νίκο Πέτρου – ΤαλτοΝίκο ...
*********************
Καλησπέρα αδέρφια Λιδορικιώτες όλου του κόσμου ..
Καλησπέρα και στους φίλους μας που παρότι είναι καλοκαίρι , είναι καθημερινά μαζί μας …
ΤΡΙΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015
237η ημέρα του έτους
Ανατολή Ήλιου: 06:47
Δύση Ήλιου: 20:06
Σελήνη 10 ημερών
Χριστιανικό Εορτολόγιο
Ορθόδοξη Εκκλησία
† Αποστόλου Τίτου, πρώτου επισκόπου Κρήτης.Η..ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΜΑΣ ..
Λιδορίκι ώρα 13 μμ,
Το θερμόμετρό μας , είναι στη γωνία του σπιτιού του Θάνου Κολοκυθά , και πρέπει να υπάρχει σ’ αυτή τη θέση πάνω από μισό αιώνα , θα πρέπει δε να τονίσουμε πως ίδιο θερμόμετρο υπήρχε και στη Βαθιά , στη γωνία του καφενείου Ευσταθίου μ που δεν γνωρίζουμε τι απόγινε μετά την κατεδάφιση του …
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
. Χ.
1898
700 Έλληνες και 17 Άγγλοι σφαγιάζονται στο Ηράκλειο της Κρήτηςαπό τους Τούρκους. Η σημερινή κεντρική «οδός 25ης Αυγούστου» στην πόλη ονομάστηκε έτσι από αυτό το γεγονός.
1920
Ο Ελευθέριος Βενιζέλοςανακηρύσσεται από τη Βουλή άξιος ευεργέτης και σωτήρας, για την «Ελλάδα των Δύο Ηπείρων και των Πέντε Θαλασσών».
1928
Πρωτοεμφανίζονται οι αριθμοί στις φανέλες των παικτών, στους αγώνες ποδοσφαίρουΆρσεναλ - Σέφιλντ Γουένσντεϊ και Τσέλσι - Σουόνσι Τάουν. Οι γηπεδούχοι φοράνε νούμερα από 1 έως 11 και οι φιλοξενούμενοι από 12 έως 22.
1949
Στις 5:30 το πρωί ο Εθνικός Στρατός εξαπολύει την τελική επίθεσή του στον Γράμμο εναντίον των ανταρτών του «Δημοκρατικού Στρατού» (ΔΣΕ).
1960
Τελετή έναρξης των 17ων Ολυμπιακών Αγώνων στη Ρώμη. Για πρώτη φορά ξανακούγεται ο «Ολυμπιακός Ύμνος» του Σπύρου Σαμάραπου είχε αναγνωριστεί δυο χρόνια νωρίτερα από τη ΔΟΕ ως μόνιμος και επίσημος ύμνος των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Συμμετέχουν 4.733 αθλητές και 610 αθλήτριες από 84 κράτη σε 17 αθλήματα. Ο Πάπας Ιωάννης ΙΒ'ευλογεί τους αθλητές στο Βατικανό πριν από τους αγώνες. Πραγματοποιείται η πρώτη δορυφορική μετάδοση των αγώνων και η ηλεκτρονική παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε πίνακες.
2004
Η Φανή Χαλκιά κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα μετ'εμποδίων, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/2508#ixzz3jqHgs0H8
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
μ. Χ.
1530
Ιβάν Δ’ ο Τρομερός, ο πρώτος τσάρος της Ρωσίας.(Θαν. 18/3/1584)
1918
Λέοναρντ Μπέρνσταϊν, αμερικανός διευθυντής ορχήστρας και συνθέτης. (Θαν. 14/10/1990)
1954
Έλβις Κοστέλο, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ντέκλαν Πάτρικ Μακ Μάνους, βρετανός ρόκερ.
Αποφθέγματα
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/2508#ixzz3jqHpUb32
ΘΑΝΑΤΟΙ
μ. Χ.
1819
Τζέιμς Βατ, σκοτσέζος εφευρέτης της πρώτης ατμομηχανής. Το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής ισχύος. (Γεν. 19/1/1736)
1900
Φρίντριχ Νίτσε, γερμανός φιλόσοφος. (Γεν. 15/10/1844)
Αποφθέγματα
1988
Κώστας Ταχτσής, έλληνας ποιητής και συγγραφέας. («Το Τρίτο Στεφάνι») (Γεν. 8/10/1927)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/2508#ixzz3jqILu1H1
Η μεγάλη σφαγή του Ηρακλείου
211
3
Μετά την ταπεινωτική ήττα της Ελλάδας στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897, οι Κρητικοί, που είχαν ξεσηκωθεί για μία ακόμη φορά κατά του οθωμανού δυνάστη, δεν μπορούσαν να διεκδικήσουν τίποτα περισσότερο από την αυτονομία, που τους προσέφεραν οι Μεγάλες Δυνάμεις.
Στις 18 Ιουλίου 1898 η Συνέλευση των Κρητών εξέλεξε εκτελεστική επιτροπή, το «Εκτελεστικόν Κρήτης», που θα αναλάμβανε τη διακυβέρνηση της νήσου για το χρονικό διάστημα μέχρι την άφιξη του ύπατου αρμοστή πρίγκηπα Γεωργίου, δευτερότοκου γιου του βασιλιά των Ελλήνων Γεωργίου Α’. Το αποτελούσαν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Ιωάννης Ζαχαράκης, ο Ιωάννης Σφακιανάκης, ο Εμμανουήλ Μυλωνογιαννάκης, ο Νικόλαος Γιαμαλάκης και ο Αντώνιος Χατζηδάκης.
Η εξέλιξη αυτή ανησύχησε, όπως ήταν φυσικό, τους Τουρκοκρητικούς (γηγενείς μουσουλμάνους, ως επί το πλείστον), που αποτελούσαν περί το 15% του συνολικού αριθμού των κατοίκων της μεγαλονήσου. Κι ενώ απόσπασμα του αγγλικού στρατού εγκαθιστούσε στο Ηράκλειο υπαλλήλους τού Εκτελεστικού, σύμφωνα με την απόφαση των ξένων ναυάρχων, ο εξαγριωμένος τουρκικός όχλος της πόλης εξετράπη σε πράξεις πρωτοφανούς βαρβαρότητας.
Στις 25 Αυγούστου 1898, εκατοντάδες χριστιανοί σφαγιάστηκαν και μαζί τους 17 άγγλοι στρατιώτες και ο πρόξενος της Αγγλίας στο Ηράκλειο Λυσίμαχος Καλοκαιρινός. Πυρπολήθηκαν καταστήματα και συνοικίες χριστιανών και η εικόνα επανέφερε στη μνήμη τις σκληρότερες στιγμές της τουρκικής θηριωδίας.
Η Αγγλία αντέδρασε αμέσως και δυναμικά. Απαγχονίστηκαν 17 σημαίνοντες Τουρκοκρητικοί, πρωταίτιοι των βανδαλισμών, άλλοι απελάθηκαν ή φυλακίστηκαν και ο τουρκικός στρατός υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την Κρήτη. Στις 2 Νοεμβρίου 1898 και ο τελευταίος τούρκος στρατιώτης εγκατέλειπε το κρητικό έδαφος.
Η ελευθερία της Κρήτης ήταν πλέον γεγονός. Οι Μεγάλες Δυνάμεις ανέλαβαν την προστασία της νήσου και η μακραίωνη περίοδος της δουλείας είχε τελειώσει οριστικά. Η Κρητική Πολιτεία που συστάθηκε αποτέλεσε το μεταβατικό στάδιο πριν από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδατην 1η Δεκεμβρίου 1913.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/970#ixzz3jqIX5dW3
Κώστας Ταχτσής
1927 – 1988
1156
0
Ποιητής και συγγραφέας της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Το μοναδικό μυθιστόρημά του «Το τρίτο στεφάνι», που εκδόθηκε το 1962, σφράγισε την ελληνική λογοτεχνία.
Ο Κώστας Ταχτσής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 8 Οκτωβρίου 1927. Ο πατέρας του Γρηγόριος και η μητέρα του Έλλη (το γένος Ζάχου), κατάγονταν από την Ανατολική Ρωμυλία. Σε ηλικία επτά ετών, μετά τον χωρισμό των γονιών του, έφυγε για την Αθήνα με τη γιαγιά του.
Στην Αθήνα πέρασε τα μαθητικά και εφηβικά του χρόνια και γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου φοίτησε για δύο χρόνια. Είχε προηγηθεί μία αίτησή του στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων, χωρίς επιτυχία, λόγω ασθένειάς του και αδυναμίας να παραστεί στις εξετάσεις. Το 1947 κατατάχτηκε στο στρατό κι έφτασε ως το βαθμό του εφέδρου ανθυπολοχαγού. Στη συνέχεια εργάστηκε ως γραμματέας του αμερικανού επόπτη στο υδροηλεκτρικό έργο του Λούρου.
Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1951 με την ποιητική συλλογή «Ποιήματα» και ακολούθησε τον επόμενο χρόνο η συλλογή «Τα μικρά ποιήματα». Τα δύο αυτά έργα του τα αποκήρυξε σιωπηλά αργότερα. Μέχρι το 1956 κυκλοφόρησε τρεις ακόμα ποιητικές συλλογές: «Περί ώραν δωδεκάτην» (1953), «Η Συμφωνία του Μπραζίλιαν» (1954) και «Καφενείον το Βυζάντιον» (1956). Η ποίησή του κινείται στο πλαίσιο της καθημερινής ζωής και χαρακτηρίζεται από έντονα λυρική διάθεση. Την ίδια περίοδο συνδέθηκε φιλικά με τους Οδυσσέα Ελύτη, Νίκο Γκάτσοκαι Ανδρέα Εμπειρίκο. Το 1954 έφυγε για την Αγγλία, όπου έμεινε ως το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου. Επέστρεψε στην Αθήνα και ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας.
Από την άνοιξη του 1956 έως τον Δεκέμβρη του 1964 περιπλανήθηκε σε διάφορα μέρη του κόσμου (Γερμανία, Αυστρία, Αφρική, Αυστραλία), με ενδιάμεσες επιστροφές στην Ελλάδα. Στην περίοδο αυτή μπάρκαρε σε δανέζικο φορτηγό πλοίο προς τη Γερμανία, εργάστηκε στα γυρίσματα της ταινίας του Τζιν Νεγκουλέσκο «Το παιδί και το δελφίνι», που γυρίστηκε στην Ύδρα το 1956, τέλεσε χρέη μάνατζερ σε περιοδεία του κλασσικού πιανίστα Τώνη Γεωργίου στην Αφρική, εργάστηκε ως υπάλληλος εμπορικού καταστήματος και σιδηροδρομικός υπάλληλος στην Αυστραλία.
Το 1960 ξεκίνησε για το γύρο της Ευρώπης με βέσπα. Στις χώρες που επισκέφτηκε έγραψε «Το Τρίτο στεφάνι», το οποίο ολοκλήρωσε στην Αυστραλία, κατά τη διάρκεια της δεύτερης εκεί παραμονής του και το έστειλε στην Ελλάδα για εκτύπωση. Το έργο απορρίφθηκε ως ακατάλληλο και ο Ταχτσής πραγματοποίησε ιδιωτική έκδοσή του στην Αθήνα το 1962. Το μοναδικό του μυθιστόρημα γνώρισε πολλές εκδόσεις, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, αγαπήθηκε και διαβάστηκε πολύ από το αναγνωστικό κοινό, ως ένας πιστός και αληθινός πίνακας της νεοελληνικής ζωής.
Την ίδια χρονιά έφυγε για την Αμερική, όπου έμεινε ως το τέλος του 1964. Μετά την οριστική επιστροφή του στην Αθήνα συνεργάστηκε με το πρωτοποριακό λογοτεχνικό περιοδικό «Πάλι» και εργάστηκε ως ξεναγός και μεταφραστής. Μετά την επιβολή της δικτατορίας των Συνταγματαρχών (1967) πρωτοστάτησε στην αντιστασιακή έκδοση των «18 Κειμένων» Ελλήνων συγγραφέων κατά της λογοκρισίας (1971). Τη δεκαετία του '70 εξέδωσε τις συλλογές διηγημάτων «Τα Ρέστα» (1972) και «Η γιαγιά μου η Αθήνα» (1979). Τα τελευταία χρόνια της ζωής του σχεδόν εγκατέλειψε το γράψιμο.
Ο Ταχτσής είχε να παρουσιάσει και πλούσιο μεταφραστικό έργο. Μετέφρασε έργα συγγραφέων, όπως τη «Φιλουμένα Μαρτουράνο» του Εντουάρντο ντε Φίλιπο, καθώς και πολλές κωμωδίες του Αριστοφάνη. Για τη μεταφραστική του εργασία στον Αριστοφάνη είχε επικριθεί από την κριτική για πολλές μεταφραστικές ελευθεριότητες και αυθαιρεσίες.
Δηλωμένος ομοφυλόφιλος και τραβεστί, ο Κώστας Ταχτσής δολοφονήθηκε άγρια κάτω από άγνωστες συνθήκες στο σπίτι του στον Κολωνό στις 25 Αυγούστου 1988, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, σε ηλικία 61 ετών. Το έγκλημα παραμένει ακόμα ανεξιχνίαστο και ο δράστης του ασύλληπτος. Ο γνωστός δημοσιογράφος Κώστας Τσαρούχας στο βιβλίο του «Η δολοφονία του συγγραφέα» υποστηρίζει ότι τον Ταχτσή τον σκότωσε ο τελευταίος του πελάτης, όταν διαπίστωσε πως στο κρεβάτι δεν βρισκόταν με γυναίκα, αλλά με άντρα.
Περί Πηγών...
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ
- Απόρρητον
- Δεν ντρέπομαι
- Επίγραμμα σ’ αυτόχειρα
- Η Συμφωνία του «Μπραζίλιαν»
- Προχώρα Ταχτσή
- Σ’ ένα φίλο που πέθανε
Νιλ Άρμστρονγκ
1930 – 2012
92
0
Αμερικανός αστροναύτης, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη.
Ο Νιλ Άρμστρονγκ (Neil Armstrong) γεννήθηκε στη Γουαπακονίτα του Οχάιο την 5η Αυγούστου 1930. Από μικρός εξοικειώθηκε με τα αεροπλάνα, όταν σε ηλικία 6 ετών πρωτοπέταξε με τον πατέρα του, που ήταν δημόσιος υπάλληλος στην πολιτεία του Οχάιο. Στα 16 του απόκτησε δίπλωμα πιλότου και αμέσως μετά πραγματοποίησε πτήση σόλο.
Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο, γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο Περντιού για να σπουδάσει αεροναυπηγός. Δύο χρόνια αργότερα διέκοψε τις σπουδές του για να υπηρετήσει τη θητεία του. Κατετάγη ως χειριστής αεροσκάφους στην αεροπορία του ναυτικού και συμμετείχε στον πόλεμο της Κορέας. Το 1952, μετά την αφυπηρέτησή του, επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο και ολοκλήρωσε τις σπουδές του.
Το 1955 μπήκε στην Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Αεροναυτικής (NACA) – τη μετέπειτα NASA – και εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους δοκιμαστές αεροσκαφών του κόσμου, πραγματοποιώντας πτήσεις με ταχύτητα πάνω από 6.000 χιλιόμετρα την ώρα σε ύψος πάνω από 60 χιλιόμετρα με το πυραυλοκίνητο αεροσκάφος Χ-15.
Το 1962 επιλέχθηκε για το σώμα αστροναυτών και το 1966 ήταν κυβερνήτης της αποστολής «Τζέμινι 8», κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύνδεση δύο διαστημοπλοίων στο διάστημα (16 και 17 Μαρτίου). Η δεύτερη διαστημική του πτήση ως κυβερνήτη της αποστολής «Απόλλων 11»τον έφερε στη Σελήνη στις 20 Ιουλίου 1969. Ιστορική έμεινε η φράση του, τη στιγμή που πατούσε το πόδι του στο φεγγάρι: «Ένα μικρό ανθρώπινο βήμα, ένα άλμα για την ανθρωπότητα».
Αμέσως μετά την ιστορική του πτήση παραιτήθηκε από το Σώμα των Αστροναυτών και το 1970 ονομάστηκε υπεύθυνος των αεροναυτικών δραστηριοτήτων της NASA. Τον επόμενο χρόνο παραιτήθηκε, για να γίνει καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. Παράλληλα, εργάσθηκε σε διάφορες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, είτε ως εκπρόσωπος τύπου, είτε ως μέλος διοικητικού συμβουλίου.
Ο Νιλ Άρμστρονγκ πέθανε στο Σινσινάτι του Οχάιο στις 25 Αυγούστου 2012, σε ηλικία 82 ετών.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/1436#ixzz3jqJGirYP
Γιάννης Γκιωνάκης
1922 – 2002
530
0
Ο μεγάλος έλληνας κωμικός Γιάννης Γκιωνάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1922. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, θέλοντας να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του, που ήταν γιατρός. Πολύ γρήγορα, όμως, εγκατέλειψε την Ιατρική για να γίνει ηθοποιός και τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Κάρολου Κουν.
Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1944, στην παράσταση «Τελευταίος Ασπροκόρακας». Ακολούθησαν ο «Βυσσινόκηπος» του Τσέχωφ, ο «Βυθός» και «Η Ζωή ξαναρχίζει», ενώ μεγάλες θεατρικές επιτυχίες του ήταν η «Σπασμένη Στάμνα» του Κλάιστ, ο «Κοριός» του Μαγιακόφσκι, σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού και ο «Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου. Επίσης, υπήρξε κλασσικός ερμηνευτής του Ψαθά, του Σακελάριουκαι του Γιαννακόπουλου.
Στην επιθεώρηση εμφανίστηκε στον «Έγκμοντ», τον «Πειρασμό», το «Βίρα τις άγκυρες», «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται», «Καινούργια Αθήνα», «Άνθρωποι του '60», «Ζητείται τεμπέλης» και άλλα.
Στον κινηματογράφο έκανε το ντεμπούτο του το 1946, στο «Παπούτσι από τον τόπο σου». Ως τα μέσα της δεκαετία του '80 ακολούθησαν άλλες 100 ταινίες, από τις οποίες ξεχωρίζουν: «Το κορίτσι με τα παραμύθια» (1957), «Παιδί του δρόμου» (1957), «Τα κίτρινα γάντια» (1960), «Η ωραία του κουρέα» (1969), «Ένα αγόρι αλλιώτικο από τα άλλα» (1971), «Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα» (1972).
Πέθανε στις 25 Αυγούστουτου 2002.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/60#ixzz3jqJimDum
Νάσος Κεδράκας
1915 – 1981
362
0
Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Διακρίθηκε σε ρόλους δευτεραγωνιστή κι έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από την τηλεόραση τη δεκαετία του 1970. Στα πρώτα στάδια της καριέρας του εμφανιζόταν ως Θάνος Κεδράκας.
Ο Αθανάσιος (Νάσος ή Θάνος) Κεδράκας γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 21 Νοεμβρίου 1915. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνώνκαι στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου, από όπου αποφοίτησε το 1942.
Υπηρέτησε όλα τα είδη του θεάτρου, σε θιάσους όπως της κυρίας Κατερίνας, της Μαρίκας Κοτοπούλη, της Σοφίας Βέμπο, του Κώστα Μουσούρη, του Βασίλη Αργυρόπουλου και του Μάνου Κατράκη. Συμμετείχε στον θίασο Ενωμένοι Καλλιτέχνες (1945-1946), που συγκρότησαν ηθοποιοί προσκείμενοι στο ΕΑΜ, όπως οι Αιμίλιος Βεάκης, Λυκούργος Καλλέργης,Δήμος Σταρένιος, Θόδωρος Μορίδης, Τίτος Βανδής, Αλέξης Δαμιανός και Αλέκα Παΐζη. Για πολλά χρόνια υπήρξε μέλος του Εθνικού Θεάτρου. Ξεκίνησε τη θητεία του στο Εθνικό το 1941 με τον ρόλο του «Τονίνο» στο έργο του Κάρλο ΓκολντόνιΗ βεντάλιακαι την ολοκλήρωσε στις αρχές του 1976 ως «πλοίαρχος» στην κωμωδία του Σαίξπηρ Δωδεκάτη Νύχτα.
Το 1946 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, στο δράμα του Γιώργου Τζαβέλα Πρόσωπα Λησμονημένα. Χαρακτηριστικός ήταν ο ρόλος του στην κομεντί του Τζαβέλα Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα (1965), όπου υποδυόταν τον «Μικέ», τον φαρμακοποιό φίλο του πρωταγωνιστή της ταινίας Γιώργου Κωνσταντίνου.
Παρότι έπαιξε σε περίπου 200 ταινίες και είχε πολύχρονη παρουσία στο θεατρικό σανίδι, ο Νάσος Κεδράκας έγινε γνωστός μέσα από την τηλεόραση τη δεκαετία του '70. Μεγάλη του επιτυχία Ο Φωτογράφος του χωριού, ένα σήριαλ 16 επεισοδίων σε σκηνοθεσία Αντώνη Βογιάζου, που προβλήθηκε από την ΕΡΤ την τηλεοπτική σεζόν 1977-1978. Υποδύεται τον φωτογράφο σ'ένα ερημωμένο από τη μετανάστευση ελληνικό χωριό του Παρνασσού, τη Βάργιανη. Πολλοί από τους συγχωριανούς του, αλλά και άλλοι από τα γειτονικά χωριά, τον επισκέπτονται για φωτογράφηση, ενώ η προσωπική τους ιστορία γίνεται το θέμα κάθε επεισοδίου.
Ο Νάσος Κεδράκας πέθανε στις 25 Αυγούστου 1981 από καρδιακή προσβολή και ετάφη στην Ηλιούπολη, όπου διέμενε και δραστηριοποιόταν στα πολιτιστικά δρώμενα του αθηναϊκού προαστίου. Ήταν παντρεμένος σε δεύτερο γάμο με την κομμώτρια Κικίτσα Κεδράκα, στέλεχος του ΚΚΕ.
Φιλμογραφία
- Πρόσωπα Λησμονημένα (1946)
- Ο Μίκης και ο Φίκης / Προπαντός ψυχραιμία (1951)
- Δολάρια και όνειρα (1956)
- Έγκλημα στο Κολωνάκι (1959)
- Ο σκληρός άντρας (1961)
- Προδομένη αγάπη (1962)
- Ψηλά τα χέρια Χίτλερ (1962)
- Οι ανειδίκευτοι / Ευτυχώς χωρίς δουλειά (1963)
- Μικροί και μεγάλοι εν δράσει(1963)
- Αγάπησα και πόνεσα (1963)
- Κόσμος και κοσμάκης (1964)
- Άλλος για το εκατομμύριο (1964)
- Ο εμίρης και ο κακομοίρης (1964)
- Ζητιάνος μιας αγάπης (1964)
- Η χαρτοπαίχτρα (1964)
- Αδικημένη (1964)
- Ήταν όλοι τους... κορόιδα! (1964)
- Και οι... 14 ήταν υπέροχοι! (1965)
- Πράκτορες 005 εναντίον Χρυσοπόδαρου (1965)
- Μια τρελλή τρελλή οικογένεια (1965)
- Με πόνο και με δάκρυα (1965)
- Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα (1965)
- Εξιλέωση (1965)
- Ο άνθρωπος που γύρισε από τον πόνο (1966)
- Ο μπαμπάς μου ο τεντυμπόυς (1966)
- Κούνια που σε κούναγε (1966)
- Ο Μελέτης στην Άμεσο Δράση (1966)
- Η Κλεοπάτρα ήταν Αντώνης / Η Κλεοπάτρα εν δράσει (1966)
- Πατέρα κάτσε φρόνιμα (1967)
- Τρούμπα 67 (1967)
- Ο σπαγγοραμένος (1967)
- Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί (1967)
- Χάιδω (1967)
- Ο αχόρταγος (1967)
- Ένας απένταρος λεφτάς (1967)
- Η παιχνιδιάρα (1967)
- Βίβα Ρένα (1967)
- Δημήτρη μου Δημήτρη μου (1967)
- Καπετάν φάντης μπαστούνι (1968)
- Ο ψεύτης (1968)
- Ο τρελλός τάχει 400 (1968)
- Ξεριζωμένη γενηά (1968)
- Ποιος Θανάσης!! (1968)
- Τα ψίχουλα του κόσμου (1968)
- Ταπεινός και καταφρονεμένος (1968)
- Το πιο λαμπρό μπουζούκι (1968)
- Αυτή που δεν λύγισε (1968)
- Για ποιον χτυπά η... κουδούνα (1968)
- Ο άνθρωπος της καρπαζιάς (1969)
- Ο γίγας της Κυψέλης (1969)
- Ο πρόσφυγας (1969)
- Ξύπνα Βασίλη (1969)
- Η σφραγίδα του Θεού (1969)
- 'Ενας άντρας με συνείδηση (1969)
- Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα (1969)
- Το ανθρωπάκι (1969)
- Ορατότης μηδέν (1969)
- Φοβάται ο Γιάννης το θεριό... (1969)
- Ένας μάγκας στα σαλόνια (1969)
- Ησαΐα... μη χορεύεις (1969)
- Για την τιμή και τον έρωτα (1969)
- Εν ονόματι του νόμου (1970)
- Ο αστραπόγιαννος (1970)
- Οι γενναίοι του Βορρά (1970)
- Ο Γιακουμής μια ρωμέικη καρδιά (1970)
- Ζητούνται γαμπροί με προίκα (1970)
- Κατάχρησις εξουσίας (1971)
- Ο κατεργάρης (1971)
- Ο τρελοπενηντάρης (1971)
- Αγάπησα έναν αλήτη (1971)
- Οι άνδρες ξέρουν ν'αγαπούν (1971)
- Μια Ελληνίδα στο χαρέμι (1971)
- Ζητείται επειγόντως γαμπρός (1971)
- Ο εχθρός του λαού (1972)
- Ο κύριος σταθμάρχης (1972)
- Παύλος Μελάς (1974)
Τηλεόραση
- Η κοκκορόμυαλη (1971)
- Χαρούμενη Κυριακή (1972)
- Η συνωμοσία της σιωπής (1973)
- Λούνα Παρκ (1974)
- Μενεξεδένια πολιτεία (1975)
- Ελληνικοί μύθοι: Θηβαϊκός κύκλος (1975)
- Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1975)
- Φάρος (1976)
- Λέσχη μυστηρίου: Αυστηρώς προσωπικό (1976)
- Μια φορά κι έναν καιρό: Το μαγικό κουμπί (1976)
- Πράσινα στάχυα (1976)
- Υποψίες (1977)
- Υποψίες: Ζήτημα συνειδήσεως (1977)
- Υποψίες: Ποιος σκότωσε τη Ρόζα (1977)
- Υποψίες: Το καλοκαίρι του φόβου (1977)
- Ο φωτογράφος του χωριού (1977)
- Λεηλασία μιας ζωής (1978)
- Υποψίες: Επικίνδυνη στοργή (1978)
- Αργώ (1980)
- Ιούλιος και Ιουλιέτα (1980)
- Τα παλιόπαιδα τ'ατίθασα: Καταπράσινα δολλάρια (1980)
- Όλα του γάμου δύσκολα (1981)
- Λούμπεν (1981)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/523#ixzz3jqKCGqec
Ζηνόβιος Βάλβης
1800 – 1872
103
0
Νομομαθής και πολιτικός από το Μεσολόγγι, αδελφός του Δημήτριου Βάλβη, που διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός. Γεννήθηκε το 1800 και σπούδασε θεολογία στη Χάλκη και νομικά στην Πίζα. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1841 και διορίσθηκε εισαγγελέας στην Άμφισσα. Έπειτα από δύο χρόνια εξελέγη βουλευτής Μεσολογγίου, μετά την παραχώρηση Συντάγματος υπό του Όθωνος.
Το 1844 ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών υπό τους πρωθυπουργούς Κανάρηκαι Κριεζή. Αργότερα ήλθε σε σύγκρουση με τον Όθωνα και μετά την κατάλυση της βαυαρικής δυναστείας ανέλαβε του Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Την 12η Φεβρουαρίουτου 1863 ο Ζηνόβιος Βάλβης αναλαμβάνει την πρωθυπουργία και ανακοινώνει στη Βουλή την εκλογή του Γεωργίου Α'ως βασιλέως της Ελλάδος. Στη συνέχεια παραιτείται, αλλά ο νέος βασιλιάς θα του αναθέσει και πάλι την πρωθυπουργία στις 14 Απριλίου, για να παραιτηθεί στις 26 Ιουλίου, οπότε αποσύρεται οριστικώς της πολιτικής.
Από τον γάμο του με την Αρσινόη Ραζικότσικα απέκτησε 9 παιδιά. Πέθανε πάμφτωχος στις 25 Αυγούστου 1872.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/66#ixzz3jqKZEiNZ
Ο ΑΥΡΙΑΝΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΛΙΔΟΡΙΚΙ
Τετάρτη
26/8
03:00
17°C
57%
3 Μπφ B
16 Km/h
ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ
09:00
19°C
57%
2 Μπφ Α
9 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
15:00
29°C
29%
3 Μπφ NA
16 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
21:00
23°C
42%
2 Μπφ Α
9 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
“ ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚAΙΡΟΤΗΤΑ “..
“ ΤΑ ΞΕΝIΤΕΜΕΝΑ ΜΑΣ ΑΔΕΡΦΙΑ ..”
Το φετινό καλοκαίρι φίλοι μου , μπορεί να είχε τα ..χίλια μύρια άσχημά του , μπορεί οι Έλληνες να δυσκολεύονταν , και να δυσκολεύονται να τα φέρουν βόλτα χάρη στα ..κόλπα των πολιτικών μας , είχε όμως κάτι εξαιρετικό , κάτι που μας γέμισε χαρά , ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΩΝ ΧΩΡΙΑΝΩΝ , ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ , ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΕΜΝΩΝ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΩΝ , “ ΞΕΝΗΤΕΜΕΝΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ “ ΜΑΣ , ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΦΙΛΗΣΟΥΝ ΤΟ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΟ ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΦΙΞΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΌΣΩΠΑ .. έτσι απλά και ταπεινά , χωρίς να περιμένουν να τους “ λιβανίσουν “ προσφωνώντας τους στο πανηγύρι …
Το Αλωνάκι κάθε βράδυ ήταν γεμάτο από ξενιτεμένα αδέρφια μας που απολάμβαναν στη δροσιά , την ησυχία και τη συντροφιά των δικών τους..από μια τέτοια συνάντηση είναι και η φωτογραφία μας , βγαλμέμη προχθές το βράδυ …στην οποία εικονίζονται , ο Αλέκος Καρυδάκης με τη σύζυγό του , ο Ηλίας Παλαιολόγος με τη σύζυγό του , ο Κ.Τριανταφύλλου , με τη σύζυγό του Ασημίνα Παλαιολόγου και κάποιους φίλους ..
Μια υπέροχη λοιπόν παρέα , απ’ τις πολλές παρέες ξενιτεμένων μας , που ήρθαν για να προσκυνήσουν τα “ άγια Λιδορικιώτικα χώματα “ και όχι για να “ παρευρεθούν στα πανηγύρια “ και μα..προσφωνηθούν , ο νοών ..νοείτω….
Ευχάριστη λοιπόν η..αλλαγή κάποιων πραγμάτων , που μπορεί να επιβλήθηκαν..” βιαίως “ απ’ τα μνημόνια , αλλά πιστεύουμε πως θα προσφέρουν και κάποια..βοήθεια ..
Καλό σας βράδυ
Απ’ το “ Λιδωρίκι “ με αγάπη …..Κ.Κ.-
www.lidoriki.com