Τα παιδιά της μπάντας του Π.Ο.Λ , έτοιμα για την χθεσινή εκδήλωση
********
Καλημέρα Λιδορικιώτες όλου του κόσμου …
Καλημέρα στους φίλους του χωριού μας και της εφημερίδας μας ..
ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015
242η ημέρα του έτους
Ανατολή Ήλιου: 06:51
Δύση Ήλιου: 19:59
Σελήνη 16 ημερών
ΠΗΓΗ:http://www.sansimera.gr/DayID#ixzz3kHf9Nrg
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
μ. Χ.
1832
Υπογράφεται το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, με το οποίο ορίζονται τα ελληνοτουρκικά σύνορα στη γραμμή Αμβρακικού - Παγασητικού κόλπου και απορρίπτονται τα αιτήματα των Κρητικών και των κατοίκων της Σάμου για ένωση με την Ελλάδα.
1918
Ο σοβιετικός ηγέτης Βλαντιμίρ Λένινπυροβολείται και τραυματίζεται κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εργοστάσιο της Μόσχας. Στη δολοφονική απόπειραπρωτοστατούν οι αδελφές Φάνια και Ντόρα Καπλάν, αμφότερες μέλη του Σοσιαλιστικού Επαναστατικού Κόμματος.
1922
Διεξάγεται η τελευταία μάχη της Μικρασιατικής Εκστρατείας στο Ντουμπλουπινάρ, κοντά στο Αφιόν Καραχισάρ, με ήττα των ελληνικών δυνάμεων. Η 30η Αυγούστου εορτάζεται στην Τουρκία ως «Ημέρα της Νίκης».
1929
Η κυβέρνηση Βενιζέλουαναθέτει στο χημικό μηχανικό Αλκιβιάδη Κοκκινάκη, έλληνα πρόσφυγα από τη Ρωσία και πρώην Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Αγίας Πετρούπολης, τη μελέτη και οργάνωση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ελλάδα.
1991
Ο αμερικανός αθλητής του μήκους Μάικλ Πάουελ υπερβαίνει τα 8,95 μ. σε αγώνα στο Τόκιο και καταρρίπτει το μυθικό ρεκόρ που κατείχε από το 1968 ο Μπομπ Μπίμον.
2010
Απαισιοδοξία των πολιτών για την πορεία της χώρας και ιστορικά χαμηλά για το δικομματισμό καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας GPO για το Mega. Στην πρόθεση ψήφου λαμβάνουν: ΠΑΣΟΚ 28,6%, ΝΔ 21,1%, ΚΚΕ 9%, ΛΑΟΣ 6,8%, ΣΥΡΙΖΑ 2,8%, Οικολόγοι Πράσινοι 2,8%, Δημοκρατική Αριστερά 1,7%.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/3008#ixzz3kHfvrGzo
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
μ. Χ.
1797
Μαίρη Σέλεϊ, αγγλίδα συγγραφέας, που διακρίθηκε στη συγγραφή γοτθικών μυθιστορημάτων. («Φράνκενσταϊν») (Θαν. 1/2/1851)
1958
Άννα Πολιτκόφσκαγια, ρωσίδα δημοσιογράφος, δεινή επικρίτρια του Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία δολοφονήθηκε. (Θαν. 7/10/2006)
1972
Κάμερον Ντίαζ, μοντέλο και ηθοποιός από τις ΗΠΑ.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/3008#ixzz3kHg4VgBq
ΘΑΝΑΤΟΙ
π. Χ.
30
Πτολεμαίος ΙΕ’ Φιλοπάτωρ Φιλομήτωρ Καίσαρ, Καισαρίων, ο τελευταίος της δυναστείας των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο. (Γεν. 23/6/47 π.Χ.)
μ. Χ.
1938
Μαξ Φάκτορ, Μαξ Φάιρσταϊν το πραγματικό όνομά του, ρωσοαμερικανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας καλλυντικών και εφευρέτης του «make up». (Γεν. 1877)
2013
Σέιμους Χίνι, ιρλανδός ποιητής, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1995. (Γεν. 13/4/1939)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/3008#ixzz3kHgRsFrb
Η δολοφονική απόπειρα κατά
του Λένιν
196
0
Σε μια περίοδο κατά την οποία η Οκτωβριανή Επανάσταση προσπαθούσε να παγιώσει την εξουσία της στη νεοσύστατη Σοβιετική Ένωση, ο ηγέτης της Βλαντιμίρ Ουλιάνωφ, γνωστότερος ως Λένιν, έπεφτε θύμα δολοφονικής επίθεσης στη Μόσχα.
Στις 30 Αυγούστουτου 1918 ο Λένιν ολοκλήρωσε μια ομιλία του σε εργοστάσιο της σοβιετικής πρωτεύουσας. Τη στιγμή που ήταν έτοιμος να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο που θα τον μετέφερε πίσω στο Κρεμλίνο, μια μικροκαμωμένη γυναίκα τον πλησίασε και του ζήτησε το λόγο για τη διακυβέρνηση της χώρας. Προτού ο Λένιν της απαντήσει, αυτή τον πυροβόλησε τρεις φορές.
Δύο από τις σφαίρες βρήκαν τον στόχο, η μία σφηνώθηκε στον πνεύμονα του Λένιν και η άλλη στον ώμο του. Η τρίτη τρύπησε το κασκέτο του χωρίς να αγγίξει κάποιο ζωτικό όργανο. Ο βαριά τραυματισμένος Λένιν μεταφέρθηκε αμέσως στο Κρεμλίνο. Για λόγους ασφαλείας, οι γιατροί πραγματοποίησαν επί τόπου την επέμβαση για την αφαίρεση των βολίδων και όχι σε κάποιο νοσοκομείο.
Δράστης της απόπειρας ήταν η Φάνια Καπλάν, μία 35χρονη εβραία από φτωχή πολυμελή οικογένεια. Συνελήφθη αμέσως και οδηγήθηκε στα κρατητήρια της ΤσεΚά, της πανίσχυρης μυστικής αστυνομίας των Μπολσεβίκων, προδρόμου της γνωστής μας Κα-Γκε-Μπε.
Φάνια Καπλάν
Στους πράκτορες που την ανέκριναν δήλωσε αβίαστα ότι προσπάθησε να σκοτώσει τον Λένιν, επειδή τον θεωρούσε «προδότη της επανάστασης», όταν έκλεισε την Καταστατική Συνέλευση, στην οποία πλειοψηφούσαν οι Σοσιαλεπαναστάτες (Εσέρους), τους οποίους υποστήριζε. Το Σοσιαλεπαναστατικό Κόμμα, μεγάλος αντίπαλος των Μπολσεβίκων, ήταν μια μη μαρξιστική σοσιαλδημοκρατική παράταξη με σημαντική απήχηση στην αγροτιά της Ρωσίας.
Η Φάνια Καπλάν δεν ήταν μια τυχαία γυναίκα. Από μικρή στον αντιτσαρικό αγώνα κατηγορήθηκε το 1906 ως συνεργός στη δολοφονία ενός αξιωματούχου του καθεστώτος και καταδικάσθηκε σε ισόβια καταναγκαστικά έργα στη Σιβηρία. Εξέτισε 12 χρόνια από την ποινή της και αποφυλακίστηκε μετά τη Φεβρουαριανή Επανάσταση του 1917, που κατέλυσε την τσαρική εξουσία και έφερε στην εξουσία τον ομοϊδεάτη της Αλεξάντρ Κερένσκι.
Η Καπλάν καταδικάσθηκε σε θάνατο με συνοπτικές διαδικασίες και εκτελέστηκε από τον ναύτη Πάβελ Μάλκοφ στις 3 Σεπτεμβρίου 1918. Ο Λένιν, παρά τη σοβαρότητα των τραυμάτων του, επέζησε. Η υγεία του, όμως, κλονίστηκε σημαντικά και έξι χρόνια μετά, μια σειρά αλλεπάλληλων εγκεφαλικών επεισοδίων τον οδήγησαν στον θάνατο.
Η απόπειρα δολοφονίας του Λένιν και η δολοφονία του Μοϊζέι Ουρίτσκυ, ενός εξέχοντος στελέχους της ΤσεΚα, σηματοδότησε την έναρξη μιας περιόδου της σοβιετικής ιστορίας, που αποκλήθηκε «Ερυθρά Τρομοκρατία». Υπολογίζεται ότι μέσα σε ένα χρόνο πάνω από 6.000 αντίπαλοι του κομμουνιστικού καθεστώτος συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν χωρίς δίκη, ανάμεσά τους και 800 σοσιαλιστές.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/167#ixzz3kHgbdweJ
Μαξ Φάκτορ
1877 – 1938
125
0
Το όνομα Μαξ Φάκτορ (Max Factor) είναι συνώνυμο με τη γυναικεία ομορφιά σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Με την ομώνυμη βιομηχανία ομορφιάς, που ίδρυσε ο νεαρός ρωσοεβραίος το 1909, έφερε την επανάσταση στο χώρο των καλλυντικών με τις καινοτομίες που εισήγαγε, όπως τα λιπ-γκλος, στικ, σκιές, ψεύτικες βλεφαρίδες και το αδιάβροχο μέικ-απ. Άλλωστε, ο Μαξ Φάκτορ ήταν αυτός που εισήγαγε τη λέξη μέικ-απ στην κοσμητολογία.
Η ζωή του Μαξ Φάκτορ ή Μαξ Φάιρσταϊν, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, ήταν μια διαρκής περιπέτεια. Γεννήθηκε το 1877 στο Λοτζ της Ρωσίας, που σήμερα ανήκει στην Πολωνία. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Μόσχα, φτιασιδώνοντας τις μπαλαρίνες του τσαρικού μπαλέτου. Το 1904, σε ηλικία 27 ετών κι έπειτα από πολλές περιπλανήσεις, καταλήγει στο Λος Άντζελες, όπου ανοίγει το πρώτο του κατάστημα στη θεατρική γειτονιά της πόλης.
Γρήγορα, το όνομά του γίνεται γνωστό, καθώς κερδίζει την εμπιστοσύνη ηθοποιών και της νεοσύστατης τότε κινηματογραφικής βιομηχανίας για τις λύσεις που προτείνει στο μακιγιάζ. Η Τζιν Χάρλοου, η Μπέτι Ντέιβις και όλες οι μεγάλες σταρ του Χόλιγουντ ήταν πελάτισσές του στο σαλόνι ομορφιάς που διατηρούσε κοντά στην περίφημη «Χόλιγουντ Μπούλεβαρντ». Πολλές από τις θεές της μεγάλης οθόνης πόζαραν στις ολοσέλιδες διαφημίσεις του στα περιοδικά της εποχής. Η φίρμα Μάξ Φάκτορ γίνεται παγκόσμια γνωστή σε όλο τον κόσμο και καθορίζει την άποψη για την ομορφιά στον 20ο αιώνα.
Ο Μαξ Φάκτορ έφυγε από τη ζωή στις 30 Αυγούστουτου 1938, αφού πρόλαβε με τις λύσεις ομορφιάς που πρότεινε να μεταμορφώσει την απλή γυναίκα σε εκθαμβωτική σταρ ή έστω να της δημιουργήσει την ψευδαίσθηση.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/124#ixzz3kHgvHYiM
Πτολεμαίος ΙΕ’
47 π.Χ. – 30 π.Χ.
64
0
Ο τελευταίος βασιλιάς της δυναστείας των Πτολεμαίων, που κυβέρνησε την Αίγυπτο για περίπου 300 χρόνια (328 π.Χ. - 30 π.Χ.). Ήταν περισσότερο γνωστός ως Καισαρίων (μικρός Καίσαρας). Ο πρόγονός του και ιδρυτής της δυναστείας Πτολεμαίος Α'Σωτήρ ήταν στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Ο Πτολεμαίος Φιλοπάτωρ Φιλομήτωρ Καίσαρ, όπως ήταν ο πλήρης τίτλος του ονόματός του, γεννήθηκε στις 23 Ιουνίουτου 47 π.Χ. και ήταν καρπός του έρωτα του Ιουλίου Καίσαρα με τη βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα Ζ'. Το 48 π.Χ, ο Ρωμαίος στρατηλάτης βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια για να μεσολαβήσει ως επιδιαιτητής στη δυναστική διαμάχη που είχε ξεσπάσει στην Αίγυπτο μεταξύ της Κλεοπάτρας και του αδελφού της Πτολεμαίου ΙΓ'.
Δύο χρόνια αργότερα, το 46 π.Χ, η Κλεοπάτρα επισκέφθηκε τη Ρώμη και ο Ιούλιος Καίσαρ αναγνώρισε επίσημα τον Καισαρίωνα ως γιο του. Ο ίδιος ήταν νυμφευμένος με την Καλπουρνία (την τρίτη σύζυγό του), αλλά δεν είχαν παιδιά. Στόχος της Κλεοπάτρας ήταν να καταστήσει τον Καισαρίωνα διάδοχο του Ιουλίου Καίσαρα, σε μια περίοδο που η Ρώμη μετασχηματιζόταν σε αυτοκρατορία.
Το 44 π.Χ, ο Ιούλιος Καίσαρ δολοφονείται από τον Κάσσιο και τον Βρούτο και η Κλεοπάτρα αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη Ρώμη. Λίγο αργότερα πεθαίνει και ο συμβασιλέας αδελφός της Πτολεμαίος ΙΔ'και ο τρίχρονος Καισαρίων τον διαδέχεται στο αξίωμα.
Το 41 π.Χ. η Κλεοπάτρα ενώνει τις τύχες της με τον Μάρκο Αντώνιο, εταίρο της τριανδρίας που κυβερνούσε τη Ρώμη. Μετά τις εμφύλιες διαμάχες και τη συντριπτική ήττα του Αντωνίου στο Άκτιο το 31 π.Χ. από τον εταίρο του στην τριανδρία Οκταβιανό (τον μετέπειτα Αύγουστο), η Κλεοπάτρα για να προφυλάξει τον Καισαρίωνα, τον έστειλε στην Ινδία μέσω Αιθιοπίας, όπως αναφέρει ο Πλούταρχος.
Το 30 π.Χ. ο Οκταβιανός καταλαμβάνει χωρίς δυσκολία την Αίγυπτο και οι δύο εραστές, Αντώνιος και Κλεοπάτρα, αυτοκτονούν. Θέλοντας να διασφαλίσει τη μελλοντική του εξουσία, ο Οκταβιανός πείθει τον έφηβο πλέον Καισαρίωνα να επιστρέψει στην Αλεξάνδρεια και στις 30 Αυγούστουτου 30 π.Χ. δίνει εντολή να τον δολοφονήσουν. Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι στην απόφασή του αυτή τον επηρέασε ο μυστικοσύμβουλός του Άρειος Δίδυμος, που του είπε «ουκ αγαθόν πολυκαισαρίη», εννοώντας ότι δύο Καίσαρες δεν χωράνε στη Ρώμη. Έτσι, εκλείπει και ο τελευταίος γόνος της δυναστείας των Πτολεμαίων και η Αίγυπτος γίνεται ρωμαϊκή επαρχία.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/685#ixzz3kHh9JB9d
Γκλεν Φορντ
1916 – 2006
89
0
Αμερικανός ηθοποιός, από τους θρύλους της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ.
Γεννημένος την 1η Μαΐουτου 1916 στο Κεμπέκ του Καναδά, ο Γκλεν Φορντ (Glenn Ford) μετακόμισε με την οικογένειά του στην Καλιφόρνια και το 1939 έκανε τα πρώτα του βήματα στον κόσμο του κινηματογράφου, κερδίζοντας καλές κριτικές, ακόμα και όταν οι ταινίες στις οποίες έπαιζε ήταν άθλιες.
Λίγα χρόνια αργότερα, το 1946, είχε την τύχη να παίξει στο πλευρό της Μπέτι Ντέιβις στην ταινία Κλεμμένη Ευτυχίακαι με τη Ρίτα Χέιγουορθ στη Τζίλντα. Ακολούθησαν Η Μεγάλη Κάψατο 1953 και Η Ζούγκλα του Μαυροπίνακατο 1955, που τον καθιέρωσαν.
Ο Φορντ άγγιξε το απόγειο της δόξας του τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Αν και πολλοί από τους ρόλους που ενσάρκωσε ήταν αυτοί του σκληρού και κακού τύπου, εκείνος τους προσέγγισε με ευγένεια και εσωτερικότητα. «Όταν βρίσκομαι μπροστά από την κάμερα φέρομαι όπως και στην καθημερινή μου ζωή. Αυτό προσφέρει στον κόσμο ένα αληθινό πρόσωπο για να ταυτιστεί» είχε πει σε μία συνέντευξή του.
Ο Γκλεν Φορντ συμμετείχε σε περισσότερες από 100 ταινίες, από τις οποίες ξεχωρίζουν: Η Κόμισσα και ο Γκάνγκστερ, Το Τελευταίο Τρένο για τη Γιούμα, Τέξας, Το Στίγμα της Ακολασίας, Τζουμπάλκαι Ο Δαίμων του Ρίο Γκράντε.
Πέθανε στις 30 Αυγούστουτου 2006, στο σπίτι του στο Μπέβερλι Χιλς, όπου ζούσε με τον γιο του Πίτερ Φορντ και την οικογένειά του.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/188#ixzz3kHhWNGpU
Ο ΑΥΡΙΑΝΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΛΙΔΟΡΙΚΙ
Δευτέρα
31/8
03:00
22°C
52%
4 Μπφ BA
24 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
09:00
23°C
51%
4 Μπφ BA
24 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
15:00
30°C
34%
4 Μπφ BA
24 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
21:00
24°C
43%
2 Μπφ BA
9 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
“ ΟΛΟΙ ΠΛΗΝ..…” ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΩΝ …!! “
Για δεύτερη χρονιά φίλοι μου φέτος , τιμήσαμε τους αδικοχαμένους μας νεκρούς της Γερμανικής θηριωδίας και φυσικά το κάψιμο και την ολοσχερή καταστροφή του ιστορικού χωριού μας ..
Ελπίζαμε όλοι φίλοι μου , πως φέτος τα πράγματα θα ήταν καλύτερα από πέρσι , που η εκδήλωση ήταν..υποτονική , δυστυχώς όμως η φετινή κατάσταση ήταν τρισχειρότερη , η συμμετοχή του κόσμου ΄ήταν κυριολεκτικά ανύπαρκτη , φτάνει να αναφέρουμε πως οι επίσημοι καλεσμένοι ΄ήταν περισσότεροι απ’ τους ..Λιδορικιώτες …ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ…
Βέβαια , έλειπαν πάλι , όπως πάντα , οι γνωστοί..άγνωστοι χωριανοί μας “ τιποτάκηδες “ καθλως επίσης και οι “ περιπλανώμενοι αλαλάζοντες “ που σε κάποιες άλλες περιπτώσεις …χαλάγανε τον κόσμο ..Εδώ , θα θυμηθούμε άλλη μια παλιά ρήση το “ ΕΞΕΣΤΙ ΚΛΑΖΟΜΕΝΙΟΙΣ ..ΑΣΧΗΜΟΝΕΙΝ “ , δεν θα το μεταφράσουμε , και όποιοι το καταλάβουν ας..σκεφτούνε …
Δεν είδαμε επίσης και τους διάφορους “ επιστήμονες “ που τελευταία έκαναν και Σύλλογο , αλήθεια για ποιό σκοπό έγινε τελικά αυτός ο..Σύλλογος ; Για να φωτογραφίζονται οι..λεβέντες του ; Δεν είδαμε ακόμα φίλοι μου και εκπροσώπους του Πολιτιστικού (!!) μας Συλλόγου όπως επίσης και πολλούς Δημοτικούς υπαλλήλους αλλά και..καταστηματάρχες του χωριού μας , μάλιστα τους ανθρώπους δηλαδή που το χωριό μας φιλοξενεί και..συντηρεί..
Φτάνουμε λοιπόν στο απογοητευτικό σημείο να πούμε εκείνη την ρήση του Πανσοφου Λαού μας το “ ΚΑΘΕ ΠΕΡΥΣΙ ΚΑΙ…ΚΑΛΎΤΕΡΑ …”
Καλό σας μεσημέρι
Απ’ το “ Λιδωρίκι “ με αγάπη και..πίκρα …Κ.Κ.-
Aυτό είναι φίλοι μου το χωριό μας ; που είναι οι Λιδορικιωτες που ..ξέραμε ; Δείτε φωτογραφία παλιότερης παρόμοιας εκδήλωσης , και...κλάψτε ...
Δυαστυχώς , δεν μας φταίνε οι άλλοι .."ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΜΕ .."!!!!
www.lidoriki.com