
Αλλάζει άρδην το πολιτικό σκηνικό στην Φωκίδα
Οι διαρροές θα κρίνουν την έδρα
-Η συμμετοχή Μανανά, η ενδεχόμενη υποψηφιότητα Παπαϊωάννου, η απροθυμία στο ΣΥΡΙΖΑ, η αδιαφορία για τη Λαϊκή Ενότητα, δημιουργούν συνθήκες πολιτικής ασφυξίας και καθιστούν δύσκολη τη μάχη για τη διεκδίκηση της έδρας.
-Η αλλαγή του ψηφοδελτίου της ΝΔ, αλλά και οι συζητήσεις του ΠΟΤΑΜΙΟΥ με τον κ. Παπαϊωάννου και γνωστό στέλεχος της ΝΔ, ανεβάζουν τον πήχη και το επίπεδο την εκλογικής μάχης, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ακολουθήσει.
Τα πάνω – κάτω φαίνεται να έρχονται σε ό,τι υπολογίζαμε για την έδρα αφού η δημοσιοποίηση της είδησης σχετικά με την ενδεχόμενη κάθοδο του κ. Πανουργιά Παπαϊωάννου αλλάζει το σκηνικό, ενώ προκαλεί πολύ θετικά σχόλια στην τοπική κοινωνία, με τη ΝΔ παράλληλα να στήνει ένα διαφορετικό, αναβαθμισμένο και αξιοπρεπέστατο ψηφοδέλτιο και το ΣΥΡΙΖΑ να αναζητεί δυνατές υποψηφιότητες ακόμη και πέρα από τα στενά κομματικά του όρια.
Δεν υπάρχει προθυμία στο ΣΥΡΙΖΑ
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στέκονται με αμηχανία στην πολιτική του ενηλικίωση και το πέρασμα από τη θεωρεία στην πράξη, την οποία αν και αποδέχονται ως μοναδική λύση δεν μπορούν όμως να υποστηρίξουν. Η ρητορική της Λαϊκής Ενότητας που επιμένει σε μια ρητορεία δίχως αντίκρισμα πολιτικό, τους φέρνει σε δύσκολη θέση με αποτέλεσμα την απροθυμία τους να συμπεριληφθούν στη λίστα. Το όνομα του επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Ενεργών Πολιτών Δωρίδας κ. Γιώργου Αρτινόπουλου που θεωρούταν φαβορί να συμπεριληφθεί, προσέκρουσε σε επαγγελματικό κώλυμα.
Ωστόσο, παρά την απροθυμία των στελεχών, σε επίπεδο κοινωνίας οι πολίτες εξακολουθούν να εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα, αναγνωρίζοντάς του ότι η άτακτη χρεοκοπία, η έξοδος από το Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής απομόνωση της χώρας όχι μόνο δεν αποτελεί λύση, αλλά και θα οδηγούσε σε ακραίες καταστάσεις με σοβαρές απώλειες, καθώς δεν θα συνοδευόταν από αλλαγή πολιτικής.
Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την ψαλίδα να κλείνει και το ΣΥΡΙΖΑ να αιμορραγεί και από αριστερά και από ακροδεξιά, καθώς ψηφοφόροι του Ιανουαρίου μετακινούνται προς τη Λαϊκή Ενότητα, το ΚΚΕ, αλλά και τη Χρυσή Αυγή και τη ΝΔ, δεδομένου ότι επαναπατρίζονται κάποιοι ψήφοι, φαίνεται να διατηρεί την πρωτιά, αν και χάνει την αυτοδυναμία, όπως φαίνεται.
Εξάλλου, θ πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι τα δημοκοπικά ευρήματα αφορούν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και γίνονται την ώρα που οι συνεχόμενες αποχωρήσεις δημιουργούν αρνητικό κλίμα και αποσυσπείρωση.
Μειονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ στη διεκδίκηση της έδρας είναι η παρουσία του νυν βουλευτή κ. Ηλία Κωστοπαναγιώτου στην έδρα, καθώς η πολιτική του απομόνωση σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον συνεργατών, το οποίο κινούνταν πάντα απομονωμένο από την κυρίαρχη τάση, αλλά και η τακτική που ακολούθησε ως βουλευτής με καταγγελίες όσων δεν συμφωνούσαν μαζί του, η διατάραξη των σχέσεών του με θεσμικούς εκπροσώπους και η «τιμωρία» της περιοχής και των πολιτών στο πρόσωπό τους, όπως για παράδειγμα η σχέση του με τον Δήμαρχο, δημιούργησε πολύ κακή εικόνα για τον ίδιο, την οποία εκλογικά θα πληρώσει και το κόμμα του.
Κραταιό το ψηφοδέλτιο της ΝΔ
Αν και οι εκλογές γίνονται με λίστα και όχι με σταυρό, το ψηφοδέλτιο που στήνει η ΝΔ φαίνεται να είναι πολύ πιο δυνατό από τον Ιανουάριο, καθώς έκλεισε ο π.Δήμαρχος Θανάσης Μανανάς στη θέση του κ. Κώστα Παπαθανασίου που αποχώρησε. Παράλληλα φαίνεται να παίζει η τρίτη θέση καθώς ακούγονται τα ονόματα του ορθοπεδικού χειρουργού κ. Πάνου Ευσταθίου, του δημοσιογράφου κ. Σπύρου Τρίψα και φυσικά του κ. Κωνσταντίνου Χαλιορή που ήταν υποψήφιος και στις προηγούμενες εκλογές.
Η συμμετοχή του κ. Μανανά αναμένεται να συσπειρώσει και να επαναπατρίσει ένα μεγάλο κομμάτι ψήφων της ΝΔ, γύρω από τον πρώην Δήμαρχο και Νομάρχη κ. Νίκο Φουσέκη που είχε απομακρυνθεί λόγω της αποχώρησης του ισχυρού αυτοδιοικητικού από τα κοινά. Ωστόσο, η λίστα είναι αποτρεπτική να φέρει ο κ. Μανανάς τον ανώτατο αριθμό ψήφων που θα έφερνε αν λάμβανε σταυρό.
Η κ.Μανδρέκα από την πλευρά της έχει κάνει δυναμική παρουσία το προηγούμενο διάστημα, καθώς συμμετείχε σε δεκάδες κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αν και δεν είχε ιδιαίτερα δυνατή πολιτική παρουσία, κάτι που διατύπωσε δημόσια και ο π.υφυπουργός κ. Ι.Μπούγας, κάνοντας λόγω για πλημμελή πολιτική παρουσία και αντιπολιτευτική τακτική των υποψηφίων βουλευτών της ΝΔ. Η π.Βουλευτής παραμένει αγαπητή σε μια μεγάλη μερίδα νεοδημοκρατών και φάνηκε από την μεγάλη αύξηση της δύναμής της τον Ιανουάριο, που την έφερε και πρώτη σε σταυρούς σε επίπεδο εκλογικής περιφέρειας.
Να επισημάνουμε πάντως ότι η ΝΔ αιμορραγεί από δεξιά και από το κέντρο, καθώς μεγάλο μέρος αγανακτισμένων αντιμνημονιακών μετακινείται προς τη Χρυσή Αυγή, η οποία αναμένεται να έχει μεγάλη άνοδο αν και αυτό δεν αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, γιατί οι ψηφοφόροι του δεν εκφράζονται και αυτό φαίνεται από την πρώτη φορά που μπήκε στη Βουλή και συνεχίζει, αλλά και μια μεγάλη μερίδα κεντροδεξιών, διαπιστώνοντας ότι το κόμμα δεν έχει επιστρέψει στις ρίζες του ιδρυτή του, μετακινείται προς το κέντρο και κυρίως προς το ΠΟΤΑΜΙ, ενώ αναμένεται να έχουμε και εκπλήξεις από μετακινήσεις γνωστών στελεχών της στο κόμμα του κ. Θεοδωράκη.
Αρνητική παράμετρος για τη ΝΔ είναι η κόπωση που παρουσιάζει το εκλογικό σώμα σε επίπεδο προσώπων, καθώς δεν έχει σημειωθεί ανανέωση της ηγετικής ομάδας, παρά την αλλαγή αρχηγού, ούτε και στελεχών πρώτης γραμμής.
Το ΠΟΤΑΜΙ θα κάνει την έκπληξη;
Σε μεγάλο πονοκέφαλο για τους μονομάχους της έδρας τείνει να εξελιχθεί το ΠΟΤΑΜΙ. Τις τελευταίες μέρες, η ανακοίνωση της είδησης ότι ενδέχεται να είναι υποψήφιος ο κ. Πανουργιάς Παπαϊωάννου έχει επιφέρει έντονο προβληματισμό στα κομματικά επιτελεία, καθώς γνωρίζουν ότι αφενός έχει μεγάλη δυναμική, καθώς είναι ένας από τους ελάχιστους μεγαλοεργοδότες της περιοχής, αφετέρου έχει την οικονομική άνεση να κινηθεί διεκδικώντας δυναμικά και με αξιώσεις την έδρα και ας κατεβαίνει με μικρό κόμμα.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Παπαϊωάννου είχε κατέλθει στις περιφερειακές εκλογές του 2010 με τον κ. Περγαντά και κατάφερε άνετα την δεύτερη θέση σε ελάχιστο χρόνο και ενώ δεν ήταν ευρέως γνωστός γιατί ουδέποτε είχε ασχοληθεί με τα κοινά.
Επιπλέον διακινείται ευρέως το σενάριο ότι βασικό στέλεχος της ΝΔ που έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στις προηγούμενες εκλογές, επίσης συζητά με το κόμμα του κ. Θεοδωράκη.
Άνοδος για ΚΚΕ, αδιαφορία για ΛΑΕ, ανησυχία για Χρυσή Αυγή
Η Λαϊκή Ενότητα, παρότι κινείται με τρόπο καθαρά επικοινωνιακό, καθώς οι μαζικές αποχωρήσεις κλέβουν τις εντυπώσεις δεν φαίνεται να έχει απήχηση σε νεοσύλλεκτους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Λαφαζάνης και οι συν αυτόν, μπορούν να ελπίζουν και να ποντάρουν μόνο σε παλιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία όμως δεν μπορούν να αναπτύξουν μεγάλη εκλογική δυναμική. Ακόμη και αν συμμετάσχει η κ. Γιώτα Κασούτσα στο ψηφοδέλτιο δεν αναμένεται να μπορέσει να τραβήξει το ενδιαφέρον των πολιτών και οι 2210 ψήφοι που είχε λάβει τον Ιανουάριο φαντάζουν μακρινό όνειρο.
Απενταντίας, η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στο μνημόνιο οδηγεί μεγάλη μερίδα «αντιμνημονιακών» ψήφων στο ΚΚΕ, το οποίο φαίνεται να πείθει περισσότερο, αφού δικαιώνεται ο πολιτικός του λόγος, καθώς από την πρώτη στιγμή που άρχισε να ανεβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόταν πως ό,τι και αν γίνει θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική.
Τέλος, ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται για τη Χρυσή Αυγή, καθώς έχει «σιωπηλή ψήφο» και ένα σημαντικό κομμάτι από το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων, εκτιμάται από τους επικοινωνιολόγους ότι θα κατευθυνθούν προς τα εκεί.