Quantcast
Channel: Λιδωρίκι
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7971

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…

$
0
0

  ******

Καλησπέρα  Λιδορικιώτες 

Καλησπέρα  φίλοι  του  Λιδορικιού ..

 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΣΗΜΕΡΑ  9   ΣΕΠΤΕΝΒΡΙΟΥ  2015

Ανατολή Ήλιου: 07:00
Δύση Ήλιου: 19:44
Σελήνη 26 ημερών

Γιορτάζουν:  Άννα,Ιωακείμ, Ιωακειμία.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/#ixzz3lFtZKnM2

ΣΑΝ   ΣΗΜΕΡΑ 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

μ. Χ.

1850

Η Αμαλία, που εκτελεί χρέη αντιβασιλέα, αφού οΌθωνβρίσκεται στο εξωτερικό, διαλύει τη Βουλή και προκηρύσσει εκλογές.

1951

Εκλογέςδιεξάγονται στην Ελλάδα. Ο Ελληνικός Συναγερμός του στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγουκατακτά τη σχετική πλειοψηφία (36,53%), αλλά κυβέρνηση θα σχηματίσει τελικά ο Νικόλαος Πλαστήρας (ΕΠΕΚ) με την υποστήριξη των Φιλελευθέρων (Σοφοκλής Βενιζέλος).

1971

Σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ο ολλανδός γεωπόνος Πάουλ Κάιπερς, πρωτοπόρος των θερμοκηπίων στην Ελλάδα. Ήταν ευρύτερα γνωστός στην Ιεράπετρα της Κρήτης ως ο «Ολλανδός».

1974

Ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος καταθέτει μήνυση κατά των πρωτεργατών της Απριλιανής Χούντας, παρέχοντας έτσι τη νομική αφορμή για την ποινική δίωξή τους.

1982

Η Άννα Βερούλη κατακτά την πρώτη θέση στουςΠανευρωπαϊκούς Αγώνες Στίβουτης Αθήνας, με βολή στα 70,02 μ. Είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας στην ιστορία του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που ξεκίνησε το 1934. Στο ίδιο αγώνισμα, η Σοφία Σακοράφα κατατάσσεται τρίτη.

1984

Ενοποιούνται η Χωροφυλακή και η Αστυνομία Πόλεων και δημιουργείται η ΕΛΑΣ.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/0909#ixzz3lFtzBKsN

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

μ. Χ.

1882

Μίλτος Μανάκης, από τους πρωτοπόρους του ελληνικού κινηματογράφου, μαζί με τον αδελφό του Γιαννάκη. (Θαν. 5/3/1964)

1919

Τζίμι «Δε Γκρικ» Σνάιντερ, (Δημήτριος Συνοδινός), ελληνοαμερικανός αθλητικός σχολιαστής και «γκουρού» του στοιχήματος. (Θαν. 21/4/1996)

1922

Μανώλης Γλέζος, πολιτικός και συγγραφέας.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/0909#ixzz3lFuJVsSb

ΘΑΝΑΤΟΙ 

μ. Χ.

1901

Ανρί Τουλούζ Λοτρέκ, γάλλος ζωγράφος, που έκανε την αφίσα τέχνη. (Γεν. 24/11/1864)

1976

Μάο Τσε Τουνγκ, κινέζος κομμουνιστής ηγέτης, ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Kίνας. (Γεν. 26/12/1893)

2003

Έντουαρτ Τέλερ, ουγγροαμερικανός φυσικός, πρωτοπόρος επιστήμονας της μοριακής φυσικής, που θεωρείται «πατέρας» της βόμβας υδρογόνου.(Γεν. 15/1/1908)

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/0909#ixzz3lFubQz4h

Τα Ευαγγελικά ή Ευαγγελιακά

 

731

0

Με αυτή την ονομασία έμειναν στην ιστορία τα αιματηρά επεισόδια, που σημειώθηκαν στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου 1901, με αφορμή τη μεταγλώττιση του Ευαγγελίου στη δημοτική.

Ένα χρόνο μετά την οδυνηρή ήττα στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, η Ελλάδα πορεύεται ακροβατώντας ανάμεσα σε δύο γλώσσες, την καθομιλουμένη δημοτική και την επίσημη καθαρεύουσα. Ο εκδημοκρατισμός του εκπαιδευτικού συστήματος κρίνεται αναγκαίος και η αρχή επιχειρείται με τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική.

Η πρώτη απόπειρα έγινε το 1898, όταν η βασίλισσα Όλγα έδωσε τη σχετική εντολή στη γραμματέα της και λογία Ιουλία Σωμάκη, προκαλώντας τη μήνη των αρχαϊστών. Τη μεταγλώτισση των Ευαγγελίων στη δημοτική ενθάρρυνε και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Προκόπιος Β’ (Οικονομίδης).

Στις 9 Σεπτεμβρίου 1901 η εφημερίδα «Ακρόπολις» του Βλάση Γαβριηλίδηάρχισε να δημοσιεύει σε συνέχειες το Ευαγγέλιο του Ματθαίουσε μετάφραση του λογοτέχνη και μέγα δημοτικιστή Αλέξανδρου Πάλλη, υπό τον τίτλο «Το έργον της Βασιλίσσης η “Ακρόπολις” το συνεχίζει». Η αντίδραση των καθηγητών και φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν άμεση. Σε ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν τη μεταγλώττιση του Πάλλη «γελοιοποίηση των τιμαλφεστέρων του έθνους κειμηλίων».

Τη σκυτάλη παραλαμβάνουν οι εφημερίδες «Σκριπ», «Καιροί» και «Εμπρός», που εμφανίζουν τους δημοτικιστές ως άθεους, προδότες και πράκτορες των Σλαύων, λόγω της ρωσικής καταγωγής της βασίλισσας Όλγας. Στις 17 Οκτωβρίουτο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολεως με έγγραφό του προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος αποδοκίμασε τη μεταγλώττιση ως «βέβηλη». Ο εκδότης της «Ακροπόλεως» βρέθηκε στριμωγμένος από την πληθώρα των αντιδράσεων και τρεις ημέρες αργότερα αποφάσισε τη διακοπή της δημοσίευσης.

Τις επόμενες ημέρες το κλίμα φανατίστηκε περισσότερο. Στις 5 και 6 Νοεμβρίου, οι φοιτητές, με την ενθάρρυνση της «δεληγιαννικής» αντιπολίτευσης, πραγματοποίησαν θορυβώδεις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Συγκρούστηκαν με την αστυνομία και λιθοβόλησαν τα γραφεία της «Ακροπόλεως».
Στις 8 Νοεμβρίουδιοργανώθηκε μεγάλο συλλαλητήριο στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, με αίτημα τον αφορισμό των υπευθύνων της μεταγλώτισσης. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν με την αστυνομία, τρεις φοιτητές και πέντε πολίτες έχασαν τη ζωή τους (Ν. Πάνστρας, Α. Παπαναστασίου, Ε. Παπαντωνίου, Ε. Δράκος, Ι. Διβάρης, Φ. Ρήγος, Ι. Στεφανίδης, Στράτος, αγνώστων λοιπών στοιχείων), ενώ άλλοι 70 τραυματίστηκαν. Για λίγες ακόμη ημέρες, οι φοιτητές θα παραμείνουν οχυρωμένοι στο πανεπιστήμιο και θα αποχωρήσουν τελικά στις 12 Νοεμβρίου.

Την ίδια ημέρα και υπό το βάρος των αιματηρών εξελίξεων παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Προκόπιος Β’ και στις 11 Νοεμβρίουη κυβέρνηση του «τρικουπικού» Γεωργίου Θεοτόκη (11 Νοεμβρίου), αν και διέθετε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και την προηγουμένη είχε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ένα μήνα αργότερα, στις 12 Δεκεμβρίου, οι φοιτητές συγκρότησαν και νέο συλλαλητήριο, αυτή τη φορά ειρηνικό, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Αφού πρώτα έκαψαν ένα αντίτυπο της μεταγλώτισσης του Ευαγγελίου, στη συνέχεια ενέκριναν ψήφισμα, με το οποίο αξίωναν τη λήψη μέτρων για τη μη κυκλοφορία του μεταγλωττισμένου κειμένου του Ευαγγελίου στη δημοτική και την αυστηρή τιμωρία καθενός που θα επιχειρούσε μεταγλώττισή του στο μέλλον.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/27#ixzz3lFuquCwA

Μανώλης Γλέζος

 

Μανώλης Γλέζος

648

0

Έλληνας δημοσιογράφος και πολιτικός, με διαδρομή στα κοινά που ξεκινά από τα χρόνια της μεταξικής δικτατορίαςκαι φθάνει μέχρι το σήμερα. Τη νύχτα της 30ης προς 31η Μαΐου 1941 μαζί με τον Απόστολο Σάντα κατέβασε από την Ακρόπολη τη σβάστικα, κερδίζοντας τον παγκόσμιο θαυμασμό. Ηγετική προσωπικότητα της Αριστεράς, διώχθηκε επανειλημμένα για την πολιτική του δραστηριότητα και παρέμεινε κρατούμενος (φυλακή και εξορία) 16 χρόνια σε όλη τη ζωή του.

Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στην Απείρανθο (στ’ Απεράθου, σύμφωνα με τη ντοπολαλιά της περιοχής) της Νάξου στις 9 Σεπτεμβρίου 1922. Ο πατέρας του Νικόλαος Γλέζος (1892-1924) ήταν δημόσιος υπάλληλος και δημοσιογράφος, ενώ η μητέρα του Ανδρομάχη Ναυπλιώτου (1894-1967) καταγόταν από την Πάρο. Τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στο χωριό του, όπου τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Το 1935 ήλθε στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά του και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές, δουλεύοντας παράλληλα ως φαρμακοϋπάλληλος. Το 1940 πέτυχε στην ΑΣΟΕΕ (σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο).

Μαθητής γυμνασίου δημιούργησε αντιφασιστική ομάδα το 1939 για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου από τους Ιταλούς και την αποτίναξη της δικτατορίας του Μεταξά. Μόλις ξέσπασε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος στις 28 Οκτωβρίου 1940 ζήτησε να καταταχτεί ως εθελοντής, αλλά λόγω του νεαρού της ηλικίας του δεν του επετράπη. Εργάστηκε, όμως, εθελοντικά στο Υπουργείο Οικονομικών (Γ'Ταμείο Εισπράξεων Αθηνών).

Την περίοδο της ναζιστικής κατοχής (1941-1944) ανέπτυξε έντονη απελευθερωτική δράση μέσα από τις γραμμές της ΟΚΝΕ, του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ, με αποτέλεσμα να υποστεί φυλακίσεις και διώξεις. Τη νύχτα της 30ης προς την 31η Μαΐου 1941 μαζί με τον Απόστολο Σάντα κατέβασε από την Ακρόπολη τη σβάστικακαι καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο. Στις 24 Μαρτίου 1942 συνελήφθη μαζί με τον Απόστολο Σάντα από τα γερμανικά στρατεύματα και φυλακίστηκε ένα μήνα στις φυλακές Αβέρωφ, όπου βασανίστηκε απάνθρωπα, με αποτέλεσμα να προσβληθεί από φυματίωση βαρυτάτης μορφής. Στις 21 Απριλίου 1943 συνελήφθη από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής και παρέμεινε φυλακισμένος τρεις μήνες. Στις 7 Φεβρουαρίου 1944 συνελήφθη από συνεργάτες των αρχών κατοχής και παρέμεινε στις φυλακές επτάμισι μήνες, απ'όπου δραπέτευσε στις 21 Σεπτεμβρίου 1944. Κατά τη διάρκεια της κατοχής δούλεψε ως υπάλληλος στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (1941-1943) και τον Δήμο Αθηναίων (1943-1945).

Μετά την απελευθέρωση δούλεψε στην εφημερίδα Ριζοσπάστηςως συντάκτης και από τις 10 Αυγούστου 1947 έως το κλείσιμό της ανέλαβε αρχισυντάκτης, εκδότης και διευθυντής. Στις 3 Μαρτίου 1948 συνελήφθη και παραπέμφθηκε συνολικά σε 28 δίκες για αδικήματα Τύπου. Καταδικάστηκε σε διάφορες ποινές, από τις οποίες μία φορά σε θάνατο, τον Οκτώβριο του 1948. Άλλη μία φορά καταδικάστηκε σε θάνατο, στις 21 Μαρτίου 1949 για παράβαση του Γ'Ψηφίσματος. Οι θανατικές καταδίκες δεν πραγματοποιήθηκαν, ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες της ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης. Το 1950 οι θανατικές ποινές μετατράπηκαν σε ισόβια και τελικά αποφυλακίστηκε στις 16 Ιουλίου 1954.

Στις εκλογέςτης 9ης Σεπτεμβρίου 1951, αν και φυλακισμένος, εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών με την ΕΔΑ. Τότε κήρυξε απεργία πείνας, με αίτημα την αποφυλάκιση των δέκα εκλεγέντων βουλευτών της ΕΔΑ που ήταν εξορία και φυλακή. Σταμάτησε την απεργία πείνας τη 12η ημέρα, όταν έφεραν από την εξορία τους επτά εξόριστους βουλευτές. Μετά την αποφυλάκισή του εκλέχτηκε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΔΑ και ανέλαβε οργανωτικός γραμματέας της. Τον Δεκέμβριο του 1956 ανέλαβε τη διεύθυνση της εφημερίδας «Η Αυγή». Στις 5 Δεκεμβρίου 1958 συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπίας και καταδικάστηκε. Αποφυλακίστηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1962, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής και της διεθνούς κοινή γνώμης. Στις εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 1961 εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών με την ΕΔΑ, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στη φυλακή.

Ο Λεωνίδας Κύρκος (αριστερά) και ο Μανώλης Γλέζος με χειροπέδες στο Στρατοδικείο.

Αμέσως μετά την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίουσυνελήφθη μαζί με άλλους πολιτικούς ηγέτες και κρατήθηκε στου Γουδή, στο Πικέρμι, στη Γενική Ασφάλεια, στη Γυάρο, στο Παρθένι Λέρου και τέλος στον Ωρωπό, απ'όπου αποφυλακίστηκε το 1971. Συνολικά, ο Μανωλης Γλέζος καταδικάστηκε 28 φορές για την πολιτική του δραστηριότητα, από τις οποίες τρεις φορές σε θάνατο και παρέμεινε στις φυλακές 11 χρόνια και 5 μήνες και άλλα 4 χρόνια και έξι μήνες. Παρέμεινε, δηλαδή, κρατούμενος (φυλακή και εξορία) 16 χρόνια σε όλη τη ζωή του. Το 1968 καταδίκασε την εισβολή των Σοβιετικών στην Τσεχοσλοβακία, αποκόπτοντας έτσι τους δεσμούς του με το ΚΚΕ.

Μετά τη Μεταπολίτευση εργάστηκε για την ανασυγκρότηση της ΕΔΑ, της οποίας διετέλεσε γραμματέας ως το 1985 και πρόεδρος από το 1985 έως το 1989. Παράλληλα, συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚσε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Το 1981 εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών, το 1984 ευρωβουλευτής και το 1985 βουλευτής Β'Πειραιά.

Στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές του 1986 εξελέγη κοινοτάρχης Απειράνθου, του χωριού όπου γεννήθηκε, και εισήγαγε τον θεσμό της Άμεσης Δημοκρατίας στη λήψη και την εκτέλεση των αποφάσεων. Στις αυτοδιοικητικές εκλογέςτου 2002 κατήλθε επικεφαλής του συνδυασμού «Ενεργοί Πολίτες» για τη διευρυμένη Νομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, που υποστηρίχθηκε από τον Συνασπισμό και εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος, ενώ ο συνδυασμός του συγκέντρωσε το 11% των ψήφων. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Πάρου, επικεφαλής του συνδυασμού «Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου».

Επανήλθε στην κεντρική πολιτική σκηνή το 2012, όταν στις διπλές εκλογές της 6ης Μαΐουκαι της 17ης Ιουνίουεκλέχτηκε βουλευτής Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με το ίδιο κόμμα εξελέγη ευρωβουλευτής στις ευρωεκλογέςτης 25ης Μαΐου 2014, για να κάνει γνωστό το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/965#ixzz3lFv62xcF

Μάο Τσε Τουνγκ

1893 – 1976

Μάο Τσε Τουνγκ

76

0

Κινέζος κομμουνιστής ηγέτης, με μεγάλη επιρροή στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα («Μαοϊσμός») στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Υπήρξε ο ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Kίνας το 1949 και ηγετική προσωπικότητα της χώρας μέχρι το θάνατό του το 1976.

Ο Μάο Τσε Τουνγκ (Mao Zedong) γεννήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1893, στο χωριό Σάο Σαν της επαρχίας Χουνάν. Ο πατέρας του, ένας φτωχός αγρότης, κατάφερε σιγά σιγά να πλουτίσει ως κτηματίας και έμπορος δημητριακών.

Το 1911 κατατάχθηκε σε μία μονάδα του επαναστατικού στρατού εναντίον της δυναστείας των Μαντσού, που οδήγησε στην πτώση της Αυτοκρατορικής Κίνας και την εγκαθίδρυση δημοκρατικού καθεστώτος. Ως φοιτητής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου συμμετείχε στο λαϊκό ξεσηκωμό της 4ης Μαΐου 1919, που αμφισβήτησε τους ειδεχθείς όρους που επιβλήθηκαν στην Κίνα μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμουαπό τη Διάσκεψη Ειρήνης στο Παρίσι. Μαζί με τους λοιπούς πρωτεργάτες του κινήματος, γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη στον δυτικό φιλελευθερισμό και ανακαλύπτει τον Μαρξ.

Το 1920 έγινε διευθυντής ενός δημοτικού σχολείου στη γενέτειρά του και νυμφεύθηκε τη δεύτερη από τις τέσσερις συζύγους του, Γιανγκ Καϊχούι, η οποία δέκα χρόνια αργότερα δολοφονήθηκε από τους εθνικιστές του Κουόμιντανγκ. Η πρώτη του σύζυγος, Λούο Γιζιού, πέθανε σε ηλικία μόλις 21 ετών το 1910.

Το 1921 είναι ένα από τα πρώτα μέλη του νεοϊδρυθέντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο Μάο πλησιάζει τους αγρότες και γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι μπορούν να εξεγερθούν «σαν λαίλαπα ή σαν θύελλα». Προσαρμόζει τις αρχές του μαρξισμού στις συνθήκες ζωής των αγροτών και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ‘30 δημιουργεί ένα αγροτικό σοβιέτ στην επαρχία Κιανγκσί της νοτιοανατολικής Κίνας.

Στο μεταξύ, οι Εθνικιστές του Τσανγκ Κάι Σεκ κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Στις 10 Οκτωβρίου 1928 εγκαθιδρύουν επίσημα μία αναδιοργανωμένη Εθνική Κυβέρνησης της Δημοκρατίας. Οι κομμουνιστές διώκονται και ο Ερυθρός Στρατός ξεκινά την περιώνυμη «Μεγάλη Πορεία» (1934-1936) προς τη Βορειοδυτική Κίνα. Την ίδια περίοδο εκλέγεται γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Το 1930 νυμφεύεται για τρίτη φορά, με τη συναγωνίστριά του Χο Τζουτσέν, επίλεκτο μέλος του Ερυθρού Στρατού. Το 1937, όταν αυτή τραυματίζεται και μεταβαίνει στη Μόσχα για θεραπεία, βρίσκει την ευκαιρία να νυμφευθεί την τέταρτη σύζυγό του, τη διάσημη ηθοποιό Τσιάνγκ Τσινγκ.

Από το 1939  έως το 1945, ο Μάο συμμετέχει στην κοινή προσπάθεια κομμουνιστών και εθνικιστών για την αποτίναξη της ιαπωνικής κατοχής. Μετά τη βραχύχρονη ανάπαυλα στη διάρκεια τουΒ’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι δυο μεγάλοι αντίπαλοι εντείνουν τον αγώνα τους για την κατάληψη της εξουσίας. Αυτή τη φορά νικητές θα είναι οι κομμουνιστές του Μάο, στους οποίους έχουν προσχωρήσει εκατομμύρια νέα μέλη από τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού, κυρίως του αγροτικού. Την 1η Οκτωβρίου 1949, με το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Κίνας στα χέρια του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, ο Μάο κηρύσσει στο Πεκίνο την εγκαθίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με πρωτεύουσα το Πεκίνο.

Ο «Κόκκινος Δράκος» της Ασίας είναι έτοιμος για τη «δημοκρατική δικτατορία του λαού». Το 1958 ο Μάο θέτει σε εφαρμογή το φιλόδοξο οικονομικό του πρόγραμμα, που το ονομάζει «Μεγάλο Άλμα προς τα Εμπρός» και το 1966 κηρύσσει την Πολιτιστική Επανάσταση, μία εκστρατεία ιδεολογικών εκκαθαρίσεων που θα διαρκέσει περίπου δέκα χρόνια. Η Κίνα αλλάζει οριστικά πρόσωπο. Την περίοδο αυτή, στο περίφημο «Κόκκινο Βιβλίο», που αποτέλεσε το Ευαγγέλιο της κινέζικης νεολαίας, συνοψίζει τις ιδεολογικές θέσεις του, επηρεάζοντας βαθιά τη μαρξιστική σκέψη της εποχής, ιδιαίτερα στη Δυτική Ευρώπη.

Τη δεκαετία του ‘70 η εξουσία του επισκιάζεται από την εύθραυστη υγεία του, αλλά και την αυξανόμενη επιρροή της «Κλίκας των Τεσσάρων» με επικεφαλής την τρίτη σύζυγό του, διάσημη ηθοποιό του κινηματογράφου, Τσιάνγκ Τσινγκ. Απογοητευμένος από τις σχέσεις του με τη Σοβιετική Ένωση, την οποία κατηγορούσε για «ρεβιζιονισμό», πραγματοποιεί το παρθενικό άνοιγμά του προς την καπιταλιστική Δύση, με την υποδοχή του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Νίξον, στο Πεκίνο, τον Φεβρουάριο του 1972.

Ο «Μεγάλος Τιμονιέρης», όπως ονόμαζαν οι συμπατριώτες του τον Μάο Τσε Τουνγκ, πέθανε στις 9 Σεπτεμβρίου 1976 στο Πεκίνο, σε ηλικία 82 ετών. Από τους τέσσερις γάμους του απέκτησε 10 παιδιά.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/1464#ixzz3lFvOarRG

Οι Τηλεμαχίες των Πολιτικών

Αρχηγών

7

0

Η σε απευθείας μετάδοση τηλεοπτική αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών είναι μία μορφή προεκλογικής επικοινωνίας με το σώμα των πολιτών - ψηφοφόρων. Στη χώρα μας είναι γνωστή με τον ξενόγλωσσο όρο ντιμπέιτ (debate) και με τον νεολογισμό τηλεμαχία.

Πρωτοεμφανίσθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στην προεκλογική εκστρατεία του 1960 και ήταν μία ιδέα του διευθυντή του CBS Φρανκ Στάντον (1908-2006), εμβληματικής προσωπικότητας της αμερικανικής τηλεόρασης, ο οποίος επινόησε και το πρώτο μηχάνημα για τη μέτρηση της τηλεθέασης. Η πρώτη τηλεμαχία έγινε ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους των ΗΠΑ Τζον Κένεντι και Ρίτσαρντ Νίξον στις 26 Σεπτεμβρίου 1960 και ανέδειξε νικητή τον Κένεντι, που εξελέγη τελικά πρόεδρος των ΗΠΑ δύο μήνες αργότερα.

Στην Ελλάδα, μία πρώιμη μορφή τηλεμαχίας εμφανίστηκε το 1990, όταν το Πάντειο Πανεπιστήμιο διοργάνωσε συζήτηση για την εξωτερική πολιτική, με τη συμμετοχή των τριών συνεταίρων της οικουμενικής κυβέρνησηςΖολώτα (Μητσοτάκης, Παπανδρέου, Φλωράκης). Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 1993, ο Ανδρέας Παπανδρέου αρνήθηκε να συμμετάσχει σε τηλεοπτικό διάλογο με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και η Νέα Δημοκρατίαεκμεταλλεύτηκε την άρνησή του αυτή, παρουσιάζοντας με μία αντίστοιχη τηλεοπτική διαφήμιση (άδεια καρέκλα).

Η πρώτη τηλεμαχία «κλασσικού τύπου» έγινε στις 13 Σεπτεμβρίου 1996, μεταξύ του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Έβερτ. Το μοντέλο που επιλέχθηκε ήταν αυτό των «παράλληλων μονολόγων» (μία μικρή ομάδα δημοσιογράφων θέτει ερωτήσεις στους πολιτικούς και οι πολιτικοί απευθύνουν το λόγο στους δημοσιογράφους, χωρίς να υπάρχει μεταξύ τους διάλογος), που ισχύει σε γενικές γραμμές μέχρι σήμερα.

Η Τηλεμαχία της 12ης Μαρτίου 1990

Η πρώτη «τηλεμαχία», στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Παντείου Πανεπιστημίου ενόψει των εκλογών της 8ης Απριλίου 1990 και επικεντρώθηκε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Συμμετείχαν οι συνεταίροι της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας), Ανδρέας Παπανδρέου (πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ) και Χαρίλαος Φλωράκης (Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου). Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Γιάννης Καψής και τις ερωτήσεις υπέβαλε ο καθηγητής του Παντείου Δημήτρης Κώνστας.

Η Τηλεμαχία της 13ης Σεπτεμβρίου 1996

Χωρίς να προκύψει κάτι το ουσιαστικό και με τη γενική εντύπωση ότι η αναμέτρηση δεν έδωσε μεγάλο νικητή ή μεγάλο ηττημένο, πραγματοποιήθηκε η τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Έβερτ, ενόψει των εκλογών της22ας Σεπτεμβρίου. Ήταν η πρώτη κλασικού τύπου τηλεμαχία στην Ελλάδα και μεταδόθηκε σε εθνικό δίκτυο απ’ όλα τα τηλεοπτικά κανάλια.

Οι δύο άνδρες μίλησαν για θέματα οικονομίας και για τα εθνικά θέματα, με επίκεντρο τη νύκτα της κρίσης των Ιμίων, όπου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης υποστήριξε ότι είχε δώσει εντολές που δεν εξετελέσθησαν. Συντονιστής της τηλεμαχίας ήταν ο Πέτρος Ευθυμίου (μετέπειτα βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ), ενώ ερωτήσεις έκαναν οι Θεόδωρος Ρουσόπουλος (μετέπειτα βουλευτής και υπουργός της Νέας Δημοκρατίας), Παύλος Τσίμας και Γιάννης Παπουτσάνης. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είχαν δύο λεπτά στη διάθεσή τους για να απαντήσουν.

Η Τηλεμαχία της 30ης Μαρτίου 2000

Χωρίς εκπλήξεις εξελίχθηκε η τηλεοπτική αναμέτρηση του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας,Κώστα Καραμανλή, ενόψει των εκλογών της 9ης Απριλίου.

Οι δύο αρχηγοί, ανέπτυξαν τις προγραμματικές τους θέσεις για την οικονομία, το χρηματιστήριο, τα διαπλεκόμενα, το ασφαλιστικό, την παιδεία, την εξωτερική πολιτική και το ασφαλιστικό, προσπαθώντας να κερδίσουν τις εντυπώσεις και να πείσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους για την ορθότητα των επιλογών τους.

Ο Κώστας Σημίτης επικέντρωσε τις απαντήσεις του στα οικονομικά επιτεύγματα της κυβέρνησής του, υπογραμμίζοντας ότι είναι λάθος να κρίνεται η οικονομική πορεία της χώρας μόνο από την πορεία του Χρηματιστηρίου, καυτό θέμα εκείνα τα χρόνια. Από την πλευρά του, ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι στόχος της παράταξής του ήταν η βελτίωση των κοινωνικών θεμάτων, ο περιορισμός του κράτους και του κομματισμού, η ενίσχυση των μικρομεσαίων και η αύξηση των κατώτερων συντάξεων

Την τηλεμαχία συντόνισε ο Νίκος Χατζηνικολάου και ερωτήσεις απηύθυναν η Έλλη Στάη, ο Μανώλης Καψής και ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είχαν δύο λεπτά στη διάθεσή τους για να απαντήσουν.

Η Τηλεμαχία της 26ης Φεβρουαρίου 2004

Σε ήρεμο κλίμα διεξήχθη ο τηλεοπτικός διάλογος των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής ενόψει των βουλευτικών εκλογών της7ης Μαρτίου 2004. Συμμετείχαν ο Γιώργος Παπανδρέου ως νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δεν έλαβε μέρος), ο Κώστας Καραμανλής της Ν.Δ, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Δημήτρης Τσοβόλας του ΔΗΚΚΙ. Οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί ανέπτυξαν τις θέσεις τους για την κοινωνική πολιτική και υγεία, την ανάπτυξη και την οικονομία, την παιδεία, την εξωτερική πολιτική και τη δημόσια διοίκηση. Είχαν στη διάθεσή τους 1,5 λεπτό για κάθε απάντηση. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Νίκος Χατζηνικολάου και τις ερωτήσεις έκαναν οι δημοσιογράφοι Παύλος Τσίμας, Αλέξης Παπαχελάς, Νίκος Ευαγγελάτος και Σταύρος Θεοδωράκης (επικεφαλής σήμερα του Ποταμιού).

Η Τηλεμαχία της 6ης Σεπτεμβρίου 2007

Η πέμπτη κατά σειρά τηλεμαχία πραγματοποιήθηκε ενόψει των πρόωρων εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου 2007. Συμμετείχαν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, o πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρρήγα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής. Οι πολιτικοί αρχηγοί απάντησαν σε ερωτήσεις έξι δημοσιογράφων, οι οποίες ήταν μοιρασμένες σε έξι θεματικές ενότητες: Εξωτερική Πολιτική, Οικονομία, Δημόσια Διοίκηση, Παιδεία, Κοινωνική Πολιτική και Γενικά Πολιτικά Θέματα. Συντονιστής της τηλεμαχίας ήταν η Μαρία Χούκλη και τις ερωτήσεις απηύθυναν οι δημοσιογράφοι Όλγα Τρέμη, Νίκος Ευαγγελάτος, Αλέξης Παπαχελάς, Αιμίλιος Λιάτσος, Νίκος Χατζηνικολάου και Έλλη Στάη.

Ο Κώστας Καραμανλής απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με οποιοδήποτε κόμμα στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία, προκρίνοντας τη διεξαγωγή νέων εκλογών ως τη μόνη λύση. Δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα κι έκανε αυτοκριτική για τις όποιες καθυστερήσεις σημειώθηκαν. Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δήλωσε ότι η χώρα αυτή δεν πρόκειται να προσχωρήσει σε κανένα διεθνή οργανισμό, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, εάν δεν βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Σε ερώτηση γιατί δεν παραιτήθηκε κανένας κρατικός αξιωματούχος μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου με τους 67 νεκρούς, τόνισε ότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται εν θερμώ, παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπήρξαν παραλείψεις στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού.

Ο Γιώργος Παπανδρέου άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, κυρίως για τις πυρκαγιές και την υπόθεση των ομολόγων, ζήτησε να του δώσουν οι πολίτες την ευκαιρία να αγωνιστεί ως πρωθυπουργός για να αλλάξει η Ελλάδα και να υπηρετήσει ένα μέλλον για τη χώρα με αξίες. Δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του, εάν γίνει κυβέρνηση, δεν θα πειράξει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησας, υποσχέθηκε ενίσχυση των συντάξεων και του ΕΚΑΣ, ενώ σε ερώτηση για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού υπογράμμισε ότι «τα λεφτά δεν είναι το πρόβλημα».

Η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε κατά του δικομματισμού και των ιδεών που τον συντηρούν, καθώς και για την υπόθεση των ομολόγων, επιμένοντας ότι ο έλεγχος στα Ταμεία θα πρέπει να γίνει από το 1950 και μετά, ώστε να μην παραγραφούν τα εγκλήματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ πρόσθεσε ότι είναι υπέρογκες οι δαπάνες για την υγεία που βαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο Αλέκος Αλαβάνος επέμεινε στην προσέγγιση με τους νέους που συμμετείχαν στις φοιτητικές κινητοποιήσεις και σε ερώτηση εάν καταδικάζει τα φαινόμενα βίας στη διάρκεια κινητοποιήσεων απάντησε ότι το έχει ήδη κάνει. Καταδίκασε την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, ζήτησε ενίσχυση της διπλωματίας και περιορισμό των εξοπλισμών ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για το κοινωνικό κράτος και επέκρινε τις ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών και κερδοφόρων επιχειρήσεων από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας, χαρακτήρισε τις μονοκομματικές κυβερνήσεις «φυτώριο της διαφθοράς» και ζήτησε να συσταθεί «κυβέρνηση προσωπικοτήτων αν χρειαστεί». Για το ασφαλιστικό στάθηκε στην ανάγκη διαλόγου για να βρεθεί λύση, υπογραμμίζοντας ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καμία διαφορά στις προτάσεις τους. Για την πολιτική του σχετικά με τους μετανάστες ζήτησε να ληφθούν μέτρα (ποσόστωση) για τον περιορισμό τους στη χώρα μας, ενώ εξέφρασε τις ενστάσεις του κόμματός του για το βιβλίο Ιστορίας της Έκτης Δημοτικού, που συνέγραψε η Μαρία Ρεπούση.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης, Στέλιος Παπαθεμελής, διατύπωσε την εκτίμηση ότι από τις προσεχείς εκλογές δεν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, διαχώρισε τη θέση του από το κυβερνών κόμμα, λέγοντας ότι δεν προσχώρησε ποτέ στη ΝΔ, ενώ είπε ότι αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ διότι διαφώνησε με σειρά αποφάσεων της κυβέρνησης Σημίτη. Επίσης, τάχθηκε υπέρ ενός ισχυρού κράτους πρόνοιας και του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας. Για το θέμα των Σκοπίων επαναδιατύπωσε το αίτημα περί βέτο της Ελλάδας έναντι της ΠΓΔΜ και επανέλαβε την αδιαπραγμάτευτη θέση του ότι το βιβλίο της Ιστορίας της Έκτης Δημοτικού δεν είναι ούτε διορθώσιμο ούτε διδάξιμο.

Η Τηλεμαχία της 21ης Σεπτεμβρίου 2009

Ενόψει των πρόωρων εκλογών της 4ης Οκτωβρίουπραγματοποιήθηκε η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών, που επικεντρώθηκε σε έξι θεματικές ενότητες: Οικονομία - Ανάπτυξη, Κοινωνική Πολιτική - Εργασία, Εξωτερική Πολιτική - Ευρωπαϊκή Ένωση, Περιβάλλον - Βιώσιμη Ανάπτυξη, Παιδεία - Τεχνολογία - Πολιτισμός, Διακυβέρνηση - Δημόσια Διοίκηση. Συμμετείχαν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρρήγα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο επικεφαλής των Πράσινων Οικολόγων Νίκος Χρυσόγελος. Την τηλεμαχία συντόνισε η Μαρία Χούκλη και ερωτήσεις υπέβαλαν οι δημοσιογράφοι Παύλος Τσίμας, Νίκος Ευαγγελάτος, Αιμίλιος Λιάτσος, Ανδρέας Κωνσταντάτος, Αντώνης Σρόιτερ και η Σία Κοσιώνη.

Ο Κώστας Καραμανλής υπερασπίστηκε το έργο των κυβερνήσεών του, επισήμανε την ανάγκη να ληφθούν αμέσως τα αναγκαία, αν και δυσάρεστα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση και να αποφευχθούν τα χειρότερα στο μέλλον και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ανεύθυνες παροχές και ανώδυνες υποσχέσεις.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι η πολιτική του θα βασιστεί στο νοικοκύρεμα του κράτους, μέσω ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος και στην πράσινη ανάπτυξη. Δήλωσε ότι θα ζητήσει παράταση για τη μείωση του ελλείμματος, παρουσιάζοντας στις Βρυξέλλες τριετές πρόγραμμα με αναπτυξιακή προοπτική και τόνισε ότι θα συγκρουστεί με αντιλήψεις και πρακτικές που πάνε τον τόπο πίσω.

Η Αλέκα Παπαρήγα υποστήριξε ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι αν θα πληρώσει την κρίση «το κεφάλαιο ή οι εργαζόμενοι» και πρότεινε φορολόγηση του κεφαλαίου με ποσοστό 45%.

Ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της αύξησης των μισθών και των συντάξεων, καθώς και των δημόσιων επενδύσεων, ώστε να κινηθεί η οικονομία. Για τη δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Έχουμε πάρει τα μαθήματά μας και τώρα είμαστε ενωμένοι και στοχεύουμε να δώσουμε φωνή και δύναμη σε όσους δεν έχουν, ώστε να είναι δυνατή η κοινωνία την επομένη των εκλογών».

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης έδωσε έμφαση στα θέματα μετανάστευσης, ζητώντας επιβολή ποσόστωσης και υπεραμύνθηκε μίας πιο σκληρής πολιτικής έναντι της Τουρκίας.

Ο Νίκος Χρυσόγελος πρότεινε ένα εναλλακτικό μοντέλο «πράσινης» ανάπτυξης για την έξοδο από την κρίση.

Η Τηλεμαχία της 22ης Σεπτεμβρίου 2009

Την επομένη του βασικού ντιμπέιτ πραγματοποιήθηκε η τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στους υποψήφιους για την πρωθυπουργία Κώστα Καραμανλή και Γιώργο Παπανδρέου, οι οποίοι βρέθηκαν ενώπιος ενωπίω, απευθύνοντας ο ένας ερωτήσεις στον άλλο.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής χαρακτήρισε ασαφείς και αόριστες τις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία και κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει τα σχέδιά του στο θέμα της φορολογίας και να απαντήσει πώς θα κάνει το νοικοκύρεμα που υπόσχεται όταν γι'αυτό θα χρειαστούν 10 δισ. ευρώ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου, έθεσε το δίλημμα προς τους ψηφοφόρους αν θα συνεχιστεί η εξαετία Καραμανλή ή θα υπάρξει αλλαγή πορείας, κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή ότι δεν υλοποίησε τις προγραμματικές του δεσμεύσεις, αντέκρουσε το επιχείρημα ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ κοστίζει 10 δισ. ευρώ και εστίασε σε θέματα διαφάνειας.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/978#ixzz3lFvgVK7t

Ρώμος Φιλύρας

1888 – 1942

Ρώμος Φιλύρας

97

0

Κορίνθιος ποιητής και δημοσιογράφος, με τραγικό τέλος. Εντάσσεται στον κύκλο των νεορομαντικών ποιητών του Μεσοπολέμου.

Ο Ιωάννης Οικονομόπουλος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στο Κιάτο και το 1902 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στον Πειραιά, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Η πρώτη εμφάνισή του στο λογοτεχνικό χώρο πραγματοποιήθηκε με ένα πεζογράφημα που δημοσιεύτηκε στο παιδικό περιοδικό της Μυτιλήνης «Χαραυγή». Από το 1903, μαθητής του Γυμνασίου ακόμη, άρχισε να συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά της εποχής (Νουμάς, Διάπλαση των Παίδων, Ακρόπολις, Πρόοδος, Νέα Ελλάς, Πατρίςκ.ά.), όπου δημοσίευσε  ποιήματα, χρονογραφήματα και παρουσιάσεις βιβλίων. Την ίδια χρονιά υιοθέτησε το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Ρώμος Φιλύρας για τα ποιήματα, που δημοσίευε στο λογοτεχνικό περιοδικό Νουμάς. Το 1911 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Ρόδα στον αφρό.

Το 1916 διορίστηκε αρχικά αρχειοφύλακας και στη συνέχεια γραφέας στο Δικαστικό Σώμα του Στρατού και έφτασε ως το βαθμό του υπολοχαγού. Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμωνπολέμησε στη Μακεδονία και την Ήπειρο, όπου έπαθε κρυοπαγήματα. Αποτάχθηκε το 1924, λόγω ανίατης αφροδίσιας πάθησης (σύφιλης).

Παράλληλα με την στρατιωτική του ενασχόληση, συνεργάστηκε με τα λογοτεχνικά περιοδικά Ηγησώ, Νέα Εστία, Κύκλοςκαι Ξεκίνημα, ενώ εξέδωσε πέντε ποιητικές συλλογές:

  • Γυρισμοί 1912-1918 (1919)
  • Οι ερχόμενες (1920)
  • Κλεψύδρα (1921)
  • Πιερρότος (1922)
  • Θυσία (1923)

και το πεζογράφημα Ο θεατρίνος της ζωής (1916).

Το 1927 κλείστηκε στο Δρομοκαΐτειο (η σύφιλη του είχε προκαλέσει σοβαρή ψυχική νόσο), όπου παρέμεινε έως το τέλος της ζωής του, που επισυνέβη στις 9 Σεπτεμβρίουτου 1942.

Το 1939 ο Αιμίλιος Χουρμούζιος επιμελήθηκε των Απάντων του και μόλις το 1974 ο ποιητής Τάσος Κόρφηςεξέδωσε 70 από τα ποιήματα που είχε γράψει ο Φιλύρας κατά τη διάρκεια του δεκαπεντάχρονου εγκλεισμού του στο Δρομοκαίτειο (Ρώμος Φιλύρας. Συμβολή στη ζωή και το έργο του). Το 2013 κυκλοφόρησαν σε δύο τόμους «άπαντα τα ευρεθέντα» ποιήματα του Ρώμου Φιλύρα, σε φιλολογική επιμέλεια Χ. Λ. Καράογλου και Αμαλίας Ξυνογαλά (εκδ. University Studio Press).

Ο Ρώμος Φιλύρας τοποθετείται στον κύκλο των λεγόμενων νεορομαντικών Ελλήνων ποιητών του Μεσοπολέμου, ανάμεσα στους Λαπαθιώτη, Ουράνη, Καρυωτάκη, Άγρα, Κλέωνα Παράσχο, ενώ επιρροές δέχτηκε από τους παλιότερους Μαλακάση, Δροσίνη, Γρυπάρη, Πορφύρα και άλλους. Επηρεάστηκε, επίσης, έντονα από το ρεύμα του συμβολισμού και υπέταξε την τεχνική της γραφής του και τη γλωσσική του έκφραση στην ανάγκη να μεταδώσει τα συναισθήματά του με άμεσα αντιληπτό τρόπο. Στο έργο του υμνεί την ομορφιά της φύσης και της γυναίκας και προσπάθησε να συλλάβει και να μεταδώσει μια ιδανική εικόνα τους, που να υπερβαίνει τα συμβατικά πλαίσια.

Περί Πηγών...

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/692#ixzz3lFwciVMR

Imagine

422

0

Το δεύτερο προσωπικό άλμπουμ του Τζον Λένονμετά τη διάλυση των Beatles. Κυκλοφόρησε στις 9 Σεπτεμβρίου 1971 στη Μ. Βρετανία από την Apple (EMI) και περιέχει 10 τραγούδια, με κορωνίδα το διαχρονικό Imagine. Είναι το πιο δημοφιλές άλμπουμ του Λένον, με πωλήσεις έως και τις μέρες μας.

To Imagineηχογραφήθηκε μέσα σε 12 ημέρες, από τις 23 Ιουνίουέως τις 5 Ιουλίου 1971, στο προσωπικό στούντιο του Λένον στο Άσκοτ, με παραγωγούς τον ίδιο, τη Γιόκο Όνο και τον σπουδαίο Φιλ Σπέκτορ. Ως προς τη θεματολογία του, δεν διαφέρει και πολύ από το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ, το προκλητικό και αγχωτικό John Lennon Plastic Ono Band, που είχε κυκλοφορήσει λίγους μήνες νωρίτερα (11 Δεκεμβρίου 1970). Είναι, όμως, μια συλλογή τραγουδιών με πιο γλυκερές μελωδίες, «με κουβερτούρα σοκολάτας για λαϊκή κατανάλωση», όπως έχει πει χαρακτηριστικά ο Λένον. Αυτό σε τίποτα δεν αναιρεί την ποιότητα των τραγουδιών, που όμοιά τους δεν θα ξαναγράψει ο δημιουργός τους στα δέκα χρόνια ζωής που του απέμεναν.

Το τραγούδι που κυριαρχεί στο άλμπουμ είναι φυσικά το Imagine, μία διαχρονική έκκληση για την παγκόσμια ειρήνη, για έναν κόσμο χωρίς θεούς, κράτη, ιδιοκτησία και κοινωνικές τάξεις. «Είναι το δικό μου Κομμουνιστικό Μανιφέστο» είχε δηλώσει κάποτε ο Λένον. Στο ίδιο μήκος κύματος το Ι Don't Want to Be a Soldier, ένα αντιπολεμικό κομμάτι, σε μια εποχή που μαινόταν ο πόλεμος στο Βιετνάμ.

Το Jealous Guyείναι ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια του Λένον, με κοντά στις 100 διασκευές. Γράφτηκε κατά την παραμονή των Μπιτλς στην Ινδία το 1968 και στις συναντήσεις τους με τον γκουρού Μαχαρίσι Μαχές. Τα Oh My Loveκαι How?αναφέρονται στις εμπειρίες του ζευγαριού από την ψυχανάλυση, ενώ το Oh Yoko!είναι ένας ύμνος του Λένον στη γυναίκα του.

Η αγάπη του Λένον για το ροκ εν ρολ εκδηλώνεται στα τραγούδια Cripple Inside, It's So Ηardκαι στο προκλητικό Gimme Some Truth. Το How Do You Sleep?είναι μια ενδομπητλική κόντρα, με τη συμμετοχή του Τζορτζ Χάρισον, μία ευθεία απάντηση του Λένον στον Πολ ΜακΚάρτνεϊ, ο οποίος του είχε επιτεθεί συγκεκαλυμμένα μέσα από το άλμπουμ του Ram (28 Μαΐου 1971).

To Imagineέγινε θερμά δεκτό από το κοινό, ανεβαίνοντας στο Νο1 του αμερικανικού και βρετανικού πίνακα επιτυχιών. Το ομώνυμο τραγούδι ανέβηκε και πάλι στην κορυφή μετά τη δολοφονία του Λένον τον Δεκέμβριο του 1981. Το 2003 το μουσικό περιοδικό Rolling Stoneτοποθέτησε το Imagineστην 76η θέση του καταλόγου με τα 500 καλύτερα άλμπουμ της ποπ μουσικής.

Τα τραγούδια του άλμπουμ

1.
«Imagine» (Lennon)
3:01

2.
«Crippled Inside» (Lennon)
3:47

3.
«Jealous Guy» (Lennon)
4:14

4.
«It's So Hard» (Lennon)
2:25

5.
«I Don't Wanna Be a Soldier Mama» (Lennon)
6:05

6.
«Gimme Some Truth» (Lennon)
3:16

7.
«Oh My Love» (Lennon/Ono)
2:44

8.
«How Do You Sleep?» (Lennon)
5:36

9.
«How?» (Lennon)
3:43

10.
«Oh Yoko!» (Lennon)
4:20

Περί Πηγών...

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/307#ixzz3lFwvPJI1

 

Ο  ΑΥΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ

meteo.gr

Πέμπτη
10/9

03:00

19°C

77%

3 Μπφ Α
16 Km/h

ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ


Μικρή πιθανότητα βροχής

09:00

19°C

76%

2 Μπφ BA
9 Km/h

ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ

Πολύ Υψηλή δραστηριότητα κουνουπιών


15:00

22°C

67%

3 Μπφ Α
16 Km/h

ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ

Πολύ Υψηλή δραστηριότητα κουνουπιών


21:00

21°C

67%

3 Μπφ BA
16 Km/h

ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ

Πολύ Υψηλή δραστηριότητα κουνουπιών


 ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“ ΚΑΙ  Ο  ΜΗΝΑΣ  ΕΧΕΙ…ΕΝΝΙΑ …”

   Πολύ φιλοσοφημένο  φίλοι μου , αυτό  το τραγούδι …τι  καθόμαστε  και  δουλεύουμε  και  σκοτωνόμαστε  , αφού  στο τέλος  “ άλλοι  κάνουν  κουμάντο “ στη  ζωή  μας  , όπως  πχ. στις  20 –9 , έχουμε  εκλογές και θα  πάμε  να  ψηφίσουμε , αφού  το  ξέρουμε πολύ  καλά  και μάλιστα  εκ  των  προτέρων , πως  άλλοι θα  δώσουν ..εντολές για  το  ποιοί θα  κάμουν  Κυβέρνηση και φυσικά  ..κουμάντο …

   Πάτε  ένα  στοιχηματάκι , πως  “ ΠΡΙΝ  ΑΛΕΚΤΩΡ ΦΩΝΗΣΑΙ …” Θ  ματαξανάχουμε  εκλογές ;

   Γι’ αυτό  , ακολουθήστε  ‘ πιστά “ όσα  μας λέει το  όμορφο  τραγουδάκι κι’ όσα..έρθουν  κι’ όσα,,,,ΠΑΝΕ …

Καλό  σας  βραδάκι

Απ’ το  “ Λιδωρίκι “ με  αγάπη …..Κ.Κ.-


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7971

Trending Articles