Ξεκίνησαν στην Αθήνα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τις προθέσεις για τις παρεμβάσεις στα εργασιακά παραθέτει το ΔΝΤ μέσω έκθεσης που δημοσιοποίησε
Ιούλιος 28 2015 09:38
Κλιμάκια των θεσμών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και η δουλειά έχει ήδη ξεκινήσει, που σημαίνει ότι οι θεσμοί συζητούν με τις ελληνικές αρχές, δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής χθες Δευτέρα
Από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που ήδη βρίσκονται στην Αθήνα προετοιμάζεται η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο.
Από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προετοιμαστεί η συμφωνία και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σε σύντομο χρόνο από σήμερα, Τρίτη, λειτουργούν παράλληλα αρκετές ομάδες εργασίας που θα εξετάσουν τα δημοσιονομικά, το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά, η αγορά και τα κλειστά επαγγέλματα αλλά και ο δαπάνες στην υγεία και οι αλλαγές στο δημόσιο.
Σύμφωνα με τα dikaiologitika.grοι δανειστές απαιτούν να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και να διατηρηθεί ο χαμηλός μισθός για τους νέους κάτω των 25 ετών. Σε ό,τι αφορά στα εργασιακά απαιτούν να τεθούν περιορισμοί στις απεργίες και συνδικαλιστικές ελευθερίες όπως ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τις ομαδικές απολύσεις.
Συγκεκριμένα για τα εργασιακά το ΔΝΤ σε έκθεση του έδειξε τις προθέσεις του για τις παρεμβάσεις που θα ζητήσει στις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία του τρίτου πακέτου στα εργασιακά.
Αυτές είναι:
. Να μην υπαναχωρήσει σε καμιά από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί.
. Να μην αλλάξει τον κατώτατο μισθό. Οπως αναφέρει το Ταμείο ακόμα και σήμερα ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
. Να διατηρήσει τον ειδικό, χαμηλότερο κατώτατο μισθό για νέους έως 25 ετών, με δεδομένο ότι η ανεργία σε αυτές τις ηλικίες είναι η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
. Να νομοθετήσει με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τις ομαδικές απολύσεις και τις απεργιακές κινητοποιήσεις.