Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία υποστηρίζει ότι αιτίες αποτελούν η ανεργία και η οικονομική ανέχεια
Κατά 30% αυξήθηκαν στα χρόνια των Μνημονίων οι αυτοκτονίες στη χώρα μας, «σπρώχνοντας» την επιστημονική κοινότητα στην καθιέρωση του όρου «οικονομική αυτοκτονία»: Την αυτοχειρία που δεν προϋποθέτει προϋπάρχουσα ψυχοπαθολογία και στην οποία οδηγούνται άνθρωποι εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας και την ανεργίας.
Στις παραπάνω παραδοχές προέβησαν χθες οι ειδικοί της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την αντιμετώπιση των αυτοκτονιών.
Οπως ανέφεραν, στην Ελλάδα, με την ανεργία να ξεπερνά το 25% (στους νέους υπερβαίνει το 50%) και τη φτώχεια να απειλεί το 1/3 του ενεργού πληθυσμού, το πρόβλημα παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Ιδιαίτερη μνεία έκαναν στον αριθμό των ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη, ο οποίος βαίνει διαρκώς αυξανόμενος.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η «συνταγή» για την αντιμετώπιση του θέματος είναι οι προληπτικές παρεμβάσεις για τη μείωση της ανεργίας και την καταπολέμηση της φτώχειας. Οπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά η επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίνα Οικονόμου - Λαλιώτη, από τη μελέτη των δεικτών αυτοκτονικότητας τα τελευταία χρόνια προκύπτει άμεση σύνδεση με την οικονομική συγκυρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικτύου Πληροφόρησης της ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ, το 2010 καταγράφηκαν 377 αυτοκτονίες, το 2011 οι αυτοκτονίες ανήλθαν στις 477, το 2012 στις 508 και το 2013 στις 533. Ο πραγματικός αριθμός, ωστόσο, μπορεί να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλοί θάνατοι δεν δηλώνονται ως αυτοκτονίες.