Γιάννης Τσιάντας – Τσιαντόγιαννος , κτημοτρόφος Δαμ.Τσιάντας , μαναράς , που συγκέντρωνε τις γίδες του χωριού και τις βοσκούσε .
Καλημέρα Λιδορικιώτες όλου του κόσμου
Καλημέρα στους φίλους του χωριού μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης
ΣΑΒΒΑΟ ΣΗΜΕΡΑ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015
Ανατολή Ήλιου: 07:08
Δύση Ήλιου: 19:28
Σελήνη 5 ημερών
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/#ixzz3m96YmoO8
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
μ. Χ.
1870
Αρχίζει η πολιορκία του Παρισιού από τις πρωσικές δυνάμεις του Γουλιέλμου Α'και του καγκελάριουΜπίσμαρκ. Η πόλη θα πέσει στις 15 του επόμενου Ιανουαρίου.
1888
Διεξάγεται ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός γυναικείας ομορφιάς (καλλιστεία), στο Σπα του Βελγίου. Το πρώτο βραβείο απονέμεται στη 18χρονη Μπέρθα Σουκαρέτ από τη Γουατεμάλα.
1931
Ο χρηματιστηριακός πανικός σε Αμερική και Ευρώπη επηρεάζει και την Ελλάδα. Σημειώνεται υποτίμηση των αξιών και χρεοκοπία χρηματιστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ κλείνει το Χρηματιστήριο.
1961
Ιδρύεται η «Ένωσις Κέντρου» με αρχηγό τονΓεώργιο Παπανδρέου. Στη διοικούσα επιτροπή μετέχουν οι: Γεώργιος Αθανασιάδης - Νόβας, Παυσανίας Κατσώτας, Σταύρος Κωστόπουλος, Αλέξανδρος Μπαλτατζής, Σάββας Παπαπολίτης,Στέφανος Στεφανόπουλοςκαι Ηλίας Τσιριμώκος.
1989
Ο βούλγαρος πρωταθλητής της άρσης βαρών Ναούμ Σαλαμάνοφ ζητά πολιτικό άσυλο στην τουρκική πρεσβεία, ενώ βρίσκεται στην Αθήνα. Στη συνέχει θα γράψει ιστορία στο άθλημα, με την τουρκική σημαία και το όνομα Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου.
1994
«Η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας κατά 12 ναυτικά μίλια ισοδυναμεί με αιτία πολέμου», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μουμτάζ Σοϊσάλ.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/1909#ixzz3m97TPlwF
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
. Χ.
866
Λέων 6ος ο Σοφός, μακεδόνας αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Θαν. 11/5/912)
1922
Εμίλ Ζάτοπεκ, τσέχος αθλητής του στίβου. Ο «άνθρωπος - ατμομηχανή» ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής των Ολυμπιακών Αγώνων του Ελσίνκιτο 1952, κερδίζοντας 3 χρυσά μετάλλια (5.000 μ., 10.000 μ. και μαραθώνιο), με ολυμπιακά ρεκόρ σε διάστημα 8 ημερών. (Θαν. 21/11/2000)
1969
Αλκίνοος Ιωαννίδης, κύπριος τραγουδοποιός.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/1909#ixzz3m97iuDBF
ΘΑΝΑΤΟΙ
μ. Χ.
1812
Μάγερ Άμσελ Ρότσιλντ, γερμανοεβραίος τραπεζίτης, γενάρχης της δυναστείας των Ρότσιλντ. (Γεν. 23/2/1744)
1948
Μαρίνος Μητραλέξης, διακεκριμένος έλληνας αεροπόρος. (Γεν. 1916)
1970
Κώστας Γεωργάκης, φοιτητής της Γεωλογίας από την Κέρκυρα, που αυτοπυρπολήθηκε στη Γένοβα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας. (Γεν. 23/8/1948)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/1909#ixzz3m982L3Vt
Μαρίνος Μητραλέξης
1916 – 1948
555
Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, που έγραψε ιστορία κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, με τον εμβολισμό και την κατάρριψη εχθρικού αεροπλάνου.
O Μαρίνος Μητραλέξης γεννήθηκε το 1916 στο χωριό Μίλα Μεσσηνίας. Τον Οκτώβριο του 1935 εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας, από την οποία αποφοίτησε τον Αύγουστο του 1938 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού.
Με την έναρξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου υπηρετούσε στην 22η Μοίρα Διώξεως στη Μίκρα της Θεσσαλονίκης, η οποία διέθετε αεροπλάνα πολωνικής κατασκευής PZL P24 (Πε-Ζετ-Ελ). Το μεσημέρι της 2ας Νοεμβρίου 1940 εθεάθησαν πάνω από τη Βέροια σμήνη ιταλικών βομβαρδιστικών, συνοδευόμενα από καταδιωκτικά, με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη. Αμέσως σήμανε συναγερμός στη Μίκρα κι ένας σχηματισμός αεροπλάνων απογειώθηκε για να τα αναχαιτίσει. Το κατόρθωσαν με επιτυχία και αποσόβησαν το βομβαρδισμό της Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια των αερομαχιών, ο ανθυποσμηναγός Μητραλέξης διαπίστωσε ότι του σώθηκαν τα πυρομαχικά και τότε με ενέργεια καμικάζι επιτέθηκε σ’ ένα εχθρικό βομβαρδιστικό τύπου Savoia-Marchetti και με τον έλικα του κινητήρα του απέκοψε το ουραίο πηδάλιο και το κατέρριψε κοντά στον Λαγκαδά. Παρά τη σοβαρή βλάβη που υπέστη ο έλικας του αεροπλάνου του, κατόρθωσε να το προσγειώσει σ’ ένα χωράφι, στο σημείου που λίγο νωρίτερα είχαν προσγειωθεί με τα αλεξίπτωτά τους το πλήρωμα του καταρριφθέντος ιταλικού βομβαρδιστικού. Με τη βοήθεια χωρικών τούς συνέλαβε και τους μετέφερε στη Στρατιωτική Διοίκηση Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχή διέφυγε στη Μέση Ανατολή, όπου συνέχισε την πολεμική δράση του.
Ο Μαρίνος Μητραλέξης έμελλε να αφήσει την τελευταία του πνοή στα γαλανά νερά του Αιγαίου. Στις 19 Σεπτεμβρίου 1948, κατά την εκτέλεση αποστολής αναγνώρισης, το αεροσκάφος τύπου Airspeed Oxford κατέπεσε λόγω μηχανής βλάβης στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Τήνο και βυθίστηκε. Τον επισμηναγό Μητραλέξη ακολούθησαν στο υγρό τάφο ο αντισμήναρχος Δημοσθένης Πολίτης και ο επισμηναγός Δημήτριος Γαλανάκος, που επέβαιναν του μοιραίου αεροπλάνου.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/988#ixzz3m98CsLXd
Κώστας Γεωργάκης
1948 – 1970
3060
Φοιτητής της Γεωλογίας από την Κέρκυρα, που αυτοπυρπολήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1970 στη Γένοβα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το στρατιωτικό καθεστώςτης Ελλάδας.
Γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1948 και ήταν μέλος της ΕΔΗΝ, της Νεολαίας της Ενώσεως Κέντρου. Τον Ιούλιο του 1970 αποκάλυψε ανώνυμα ότι η Χούντα των Αθηνών είχε διεισδύσει με ανθρώπους της και διαβρώσει τις ελληνικές φοιτητικές οργανώσεις στην Ιταλία. Η ταυτότητά του γρήγορα έγινε γνωστή και ο ίδιος φοβούμενος για την τύχη της οικογένειάς του στην Ελλάδα αποφάσισε να κάνει μια εντυπωσιακή ενέργεια, που θα προκαλέσει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης για την κατάσταση στην Ελλάδα.
Το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου 1970, ο Γεωργάκης έγραψε ένα γράμμα στον πατέρα του, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο γιος σου δεν είναι ήρωας, είναι ένας άνθρωπος σαν τους άλλους, ίσως μάλιστα να φοβάμαι και λίγο περισσότερο… Φίλα τη γη μας για μένα».
Αφού τελείωσε το γράμμα, βγήκε από το σπίτι και με το 500αράκι Φιατάκι του, που είχε κολλημένη μια φωτογραφία του Ανδρέα Παπανδρέου στο παρμπρίζ του, έφτασε στις 3 τα ξημερώματα στην Πλατεία Ματεότι της Γένοβας. Από το πορτ μπαγκάζ πήρε τρία μπουκάλια γεμάτα βενζίνη και ύστερα κατευθύνθηκε προς τα σκαλιά του Παλάτσο Ντουκάλε, στο οποίο στεγάζονταν τότε τα δικαστήρια της πόλης. Κάτω από τη μεγάλη στοά, άνοιξε τα μπουκάλια και έριξε τη βενζίνη στα ρούχα του. Μετά άναψε το σπίρτο...
Εκείνη την ώρα στην πλατεία ήταν μόνο μια ομάδα εργατών καθαριότητας, οι οποίοι έτρεξαν να βοηθήσουν τον έλληνα φοιτητή. Όταν έφθασαν κοντά του, οι φλόγες είχαν ήδη τυλίξει το σώμα του, ωστόσο ο Κώστας Γεωργάκης είχε ακόμη το κουράγιο να φωνάξει: «Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα». Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου δέκα ώρες αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή. Στο σημείο της θυσίας υπάρχει σήμερα μια μαρμάρινη στήλη με την επιγραφή στα ιταλικά: «Η Ελλάδα θα τον θυμάται για πάντα».
Η Χούντα αποσιώπησε το γεγονός κι επέτρεψε τη μεταφορά της σορού του στη γενέτειρά του με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών, φοβούμενη τη λαϊκή αντίδραση. Η πράξη του αφύπνισε τη διεθνή κοινή γνώμη για την κατάσταση στην Ελλάδα, που στέναζε κάτω από την μπότα των Συνταγματαρχών.
Ο τάφος του Κώστα Γεωργάκη βρίσκεται στο Α'Δημοτικό Νεκροταφείο της Κέρκυρας. Μια μικρή πλατεία της πόλης φέρει το όνομά του, ενώ έχει αναγερθεί ένα μνημείο προς τιμήν του.
Η αυτοθυσία του φοιτητή Κώστα Γεωργάκη είναι μοναδικό και ξεχωριστό γεγονός στην αντίσταση κατά της Χούντας, προάγγελος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ο μεγάλος μας ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος απαθανάτισε τη θυσία του με τους στίχους από το ποίημά του «Η Θέα του Κόσμου»: «…ήσουν η φωτεινή περίληψη του δράματός μας…στην ίδια λαμπάδα τη μία, τ'αναστάσιμο φως κι ο επιτάφιος θρήνος μας…»
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/194#ixzz3m98Xwg5d
Οκτόμπερφεστ
143
Γιορτή διάρκειας δυο εβδομάδων στο Μόναχο της Βαυαρίας, όπου κυριαρχεί η μπύρα, το λουκάνικο και η εύθυμη μουσική της περιοχής από ορχήστρες πνευστών.
Η Οκτόμπερφεστ, παρότι Γιορτή του Οκτωβρίου, ανοίγει τις πύλες της 16 μέρες πριν από την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου σε μια περιοχή του Μονάχου, ονόματι Τερεζίνβίζε (Το λιβάδι της Τερέζας).
Η μπύρα παίζει τον κεντρικότερο ρόλο στη γιορτή. Μόλις το ρολόι σημάνει 12 το μεσημέρι την ημέρα των εγκαινίων, ο δήμαρχος του Μονάχου θα ανοίξει με ένα σφυράκι το πρώτο βαρέλι μπύρας, αναφωνώντας: «O zapft is!», σε ελεύθερη μετάφραση «Το βαρέλι είναι στη διάθεσή σας!»
Η μπύρα για την περίσταση είναι πιο σκούρα και δυνατή απ'ό,τι συνήθως. Σερβίρεται σε ποτήρια του ενός λίτρου, που ονομάζονται «Μας». Μόνο στις έξι ζυθοβιομηχανίες του Μονάχου επιτρέπεται να προμηθεύουν με μπύρα τη γιορτή: Lowenbrau, Spaten, Augustiner, Hofbrau, Paulaner και Hacker-Pchorr.
Το φαγώσιμο που κυριαρχεί είναι το λουκάνικο, που καταναλώνεται κατά χιλιάδες. Το κοτόπουλο και η ψημένη ουρά βοδιού προσφέρονται ως εναλλακτικές λύσεις.
Ο καλός καιρός του Σεπτεμβρίου στη Βαυαρία συμβάλλει στην επιτυχία της Οκτόμπερφεστ, την οποία επισκέπτονται περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο, το 15% των οποίων είναι ξένοι, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση των εσόδων της γερμανικής μεγαλούπολης.
Η Οκτόμπερφεστπρωτοξεκίνησε στις 12 Οκτωβρίουτου 1810 ως γαμήλιο γλέντι του πρίγκιπα της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α' (πατέρα του πρώτου βασιλιά των Ελλήνων Όθωνα) και της πριγκίπισσας της Σαξωνίας Τερέζας και ολοκληρώθηκε με ιπποδρομία πέντε μέρες αργότερα
Έκτοτε καθιερώθηκε ως πανηγύρι, με μουσική, χορό και αυτοσχέδιους αγώνες με άλογα, που καταργήθηκαν το 1960. Μόνο 24 φορές δεν έγινε η Οκτόμπερφεστ, εξαιτίας πολεμικών αναμετρήσεων και επιδημιών.
Μελανή σελίδα στην ιστορία της Οκτόμπερφεστη 26ηΣεπτεμβρίου 1980. Την ημέρα αυτή, μια βόμβα που εξερράγη κοντά στην είσοδο προκάλεσε το θάνατο 13 επισκεπτών και τον τραυματισμό 200. Ο δράστης, ένας 21χρονος νεοναζί, βρήκε ακαριαίο θάνατο.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/123#ixzz3m98pAuSV
Κέρεν
13
Μουσικό έργο για σόλο τρομπόνι του Ιάννη Ξενάκη, το μοναδικό που συνέθεσε ο σπουδαίος έλληνας συνθέτης για σόλο πνευστό όργανο.
Γράφτηκε το 1986 για ένα θρύλο του οργάνου αυτού, τον Μπένι Σλούχιν, ο οποίος το πρωτοπαρουσίασε στις 19 Σεπτεμβρίουτου ίδιου χρόνου στο Στρασβούργο. Η ονομασία του έργου Kerenσημαίνει «κέρας» στα εβραϊκά και παραπέμπει στις εβραϊκές ρίζες του σολίστα.
Ο Ξενάκης στο έργο του αυτό, που διαρκεί γύρω στα έξι λεπτά, θέλησε να εξερευνήσει όχι μόνο τις ποικίλες δυνατότητες της τεχνικής του γκλισάντο (glissando=το γλίστρημα από τη μία νότα στην άλλη) στο τρομπόνι, αλλά και το εύρος των εκφραστικών δυνατοτήτων του οργάνου αυτού.
Όπως και πολλά άλλα έργα του Ξενάκη, το «Κέρεν» απαιτεί από τον ερμηνευτή του απίστευτη δεξιοτεχνία και αντοχή. Παρ’ όλες τις δυσκολίες του, αποτελεί έργο ανθολογίας στο σύγχρονο ρεπερτόριο του σόλο τρομπονιού, μαζί με το «Sequenza V» («Ακολουθία 5») του Λουτσιάνο Μπέριο, που γράφτηκε το 1966.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/832#ixzz3m99BhOOi
Ο ΑΥΡΙΑΝΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΛΙΔΟΡΙΚΙ
20/9
03:00
22°C
75%
1 Μπφ ΒΔ
3 Km/h
ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ
09:00
21°C
51%
2 Μπφ B
9 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
15:00
30°C
43%
2 Μπφ ΝΔ
9 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
21:00
24°C
63%
3 Μπφ ΒΔ
16 Km/h
ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ…ΕΠΟΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
“ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟΥ..ΠΟΛΕΜΟΥ …!! “
Τελευταία μέρα πριν τις εκλογές φίλοι μου , από αύριο βράδυ κάθε κατεργάρης στον πάγκο του , τέρμα τα παραμύθια και τα παχιά ..λόγια , αρχίζει πλέον ο καιρός των έργων …
Βοηθούντος του καιρού , που είναι ..ανοιξιατικο..καλοκαιρινός πολλοί χωριανοί μας που είχαν φύγει , τελειώνοντας τις καλοκαιρινές τους διακοπές , ήρθαν πάλι για να ψηφίσουν δίνοντας πάλι ..ζωή στο χωριό μας που είχε αρχίσει να ερημώνει , το Αλωνάκι χθες βράδυ ήταν και πάλι στις ..δόξες του ., το ίδιο πιστεύω και η Βαθιά …
Όσο για τα ..” προγνωστικά “; Δίνουν κι παίρνουν , και ο αγώνας για την έδρα , μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ Ν.Δ , φαίνεται να είναι…σκληρός και γιατί να το κρύψουμε άλλωστε , όλο και “ πέφτουν “ και κάποια στοιχήματα , για να δούμε τελικά τι θα βγάλει αύριο βράδυ η..κάλπη
Οι Δωριείς βέβαια , έχουμε τον δικό μας υποψήφιο , τον Λιδορικιώτη Ηλία Κωστοπαναγιώτου και φυσικά του ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ….
Καλή σας μέρα , να είστε όλοι καλά
Απ’ το “Λιδωρίκι “ με αγάπη …..Κ.Κ.-