Quantcast
Channel: Λιδωρίκι
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7971

ΣΥΜΜΑΧΕΙΕΣ , ΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΛΥΚΟΦΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΡΧΗΓΟ

$
0
0

 

27.09.2015

Πολιτική /

Η βαριά τραυματισμένη (από την εκλογική ήττα) Ν.Δ. προχωρά για την ανάδειξη ηγεσίας από τη βάση εν μέσω έντονων ζυμώσεων και παρασκηνιακών διεργασιών. Τα κλειστά χαρτιά χαρτιά  Μεϊμαράκη και η στάση Καραμανλή

Από τον
Φίλιππο Πανταζή

Εντονες ζυμώσεις, παρασκηνιακές διεργασίες, γεύματα και συναντήσεις, υπόγειες διαβουλεύσεις και δημόσιες παρεμβάσεις είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν το κλίμα εντός της Ν.Δ., η οποία ετοιμάζεται για πέμπτη εκλογική διαδικασία (αυτή τη φορά εσωκομματική) μέσα σε ενάμιση χρόνο, συμπεριλαμβανομένου και του δημοψηφίσματος.
Ο χρόνος για την εκλογή του ένατου αρχηγού στην ιστορία του κόμματος μετρά πλέον αντίστροφα, με τη χρονική προθεσμία για τους ενδιαφερομένους να έχει ξεκινήσει εδώ και δύο ημέρες και να ολοκληρώνεται την προσεχή Παρασκευή.

Οι υπογραφές
Το ράλι των υπογραφών ήδη ξεκίνησε και, σύμφωνα με πληροφορίες, τη λίστα-δεξαμενή στελεχών που έχουν δικαίωμα να υπογράψουν υπέρ των υποψηφιοτήτων έχουν στα χέρια τους πέντε πρόσωπα, που λόγω του ενδιαφέροντος που έδειξαν μπορεί να θεωρηθούν δυνάμει αρχηγοί: οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Ολγα Κεφαλογιάννη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Αδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης.
Για να γίνει δεκτή η υποψηφιότητα κάθε ενδιαφερομένου θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει 50 υπογραφές μελών της Πολιτικής Επιτροπής ή 445 υπογραφές μελών του προηγούμενου εθνικού συνεδρίου, ωστόσο το ίδιο ενδιαφέρον για συμβολικούς λόγους παρουσιάζουν και τα πρόσωπα που θα υπογράψουν κάθε υποψηφιότητα.

Επισήμως μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει προσώρας ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία, και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ν.Δ. ακόμα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και εξακολουθεί να εκφράζει την αντίθεσή του με τη διαδικασία. Πάντως η όποια απόφασή του είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσει τις άλλες υποψηφιότητες.
Καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του Κώστα Καραμανλή στη διαδικασία και πολλά εκτιμάται ότι θα κριθούν από το περίφημο ραντεβού της Ραφήνας με τον κ. Μεϊμαράκη, το οποίο ως την Παρασκευή δεν είχε πραγματοποιηθεί, πιθανότατα λόγω της μεγάλης δημοσιότητας που είχε πάρει το θέμα. Οι δυο τους πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, μίλησαν τηλεφωνικά την περασμένη Τετάρτη, όταν ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ν.Δ. βρισκόταν στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εκεί συναντήθηκε και με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον οποίο είναι βέβαιο ότι συζήτησαν και τα εσωκομματικά.

Ενας από τους λόγους που ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επέσπευσε τις διαδικασίες εκλογής είναι η κριτική που του άσκησαν ορισμένα στελέχη του κόμματος, όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Αδωνις Γεωργιάδης, από το βράδυ των εκλογών. «Εβγαλε καλά καλά ο ίδιος το φίδι από την τρύπα καταφέρνοντας να συσπειρώσει το κόμμα και τώρα έρχονται κάποιοι να του ζητήσουν και τα ρέστα. Είναι θέμα ηθικής τάξεως» εξηγούσε στην«κυριακάτικη δημοκρατία»στενός συνεργάτης του απερχόμενου προέδρου.
Παρά τις επιφυλάξεις του, πάντως, ο ίδιος δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος, την ίδια ώρα που πολλά είναι τα στελέχη και οι βουλευτές που τον πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Ηδη, με δημόσιες παρεμβάσεις τους στελέχη που έχουν αναφορές στον Κώστα Καραμανλή και όχι μόνον αυτοί τον έχουν προτείνει ως τον πλέον κατάλληλο ειδικά τη συγκεκριμένη στιγμή, καθώς τον θεωρούν εγγυητή της ενότητας της παράταξης και της προσπάθειας ανασυγκρότησής της μετά τις απανωτές εκλογικές συντριβές.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι πιθανή υποψηφιότητα Μεϊμαράκη θα στηριχθεί από τους καραμανλικούς, προκειμένου να μην επιταθεί η εσωστρέφεια στο κόμμα και στη συνέχεια να προετοιμαστεί, χωρίς την πίεση του χρόνου, μια άλλη, περισσότερο μακροπρόθεσμη υποψηφιότητα για τα επόμενα χρόνια.

Δεν το ξεκαθαρίζει

Από τα ενδιαφέροντα της συγκεκριμένης μάχης είναι και η στάση που θα κρατήσει η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία από τις πρώτες μέρες του προεκλογικού αγώνα δείχνει να τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ηγεσία του απερχόμενου προέδρου, ακόμα και απέναντι στον αδελφό της Κυριάκο. Η ίδια δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα είναι υποψήφια ή όχι, κάτι που ίσως εξαρτηθεί από το τι θα κάνει τελικά ο κ. Μεϊμαράκης. Εφόσον αυτός είναι υποψήφιος, οι πληροφορίες τη θέλουν να τον στηρίζει στην προσπάθειά του να εκλεγεί πρόεδρος. Αυτό φέρεται ότι τόνισε σε καφέ στο Κολωνάκι, παρουσία αρκετών «γαλάζιων» στελεχών.

Ετοιμος για όλα ο «Mr. 75%» Απόστολος Τζιτζικώστας

Ημέρες Φεβρουαρίου του 2014 θύμιζε αυτήν την εβδομάδα το κλίμα στο γραφείο του Απόστολου Τζιτζικώστα. Τα τηλέφωνα χτυπούσαν συνέχεια, οι συζητήσεις και οι συσκέψεις διαδέχονταν η μία την άλλη, με το ίδιο ερώτημα να πλανιέται στον ορίζοντα: «Θα είναι υποψήφιος;» Οπως το 2014 που ο κ. Τζιτζικώστας αμφιταλαντευόταν αν θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης κόντρα στην απόφαση της Ν.Δ. για τον Γιάννη Ιωαννίδη.
Το ερώτημα «ναι ή όχι στην υποψηφιότητα» απαντιόνταν στην αρχή της εβδομάδας μάλλον με αρνητικό τρόπο. Ομως οι ημέρες που κύλησαν φαίνεται ότι άλλαξαν τα δεδομένα και παρά το γεγονός ότι ακόμη και το βράδυ της Παρασκευής ο ίδιος απαντούσε μονότονα με τη φράση «κανένα σχόλιο» στο σχετικό ερώτημα, το σενάριο της υποψηφιότητάς του είχε γίνει πολύ ισχυρό. Μάλιστα, σύμφωνα με ανθρώπους κοντά του είχε «ψηθεί» να είναι υποψήφιος και αναμενόταν να το ανακοινώσει άμεσα. Φυσικά, μέχρι να κάνει τη δήλωση, υπήρχε η πιθανότητα τα πάντα να αλλάξουν.
Οπως εκτιμάται στη Ν.Δ. του Βορρά, αν ο κ. Τζιτζικώστας κατέβει, θα συσπειρώσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κόμματος στη βόρεια Ελλάδα. «Ο Απόστολος έχει διεισδυτικότητα σε όλες τις "γαλάζιες" φυλές. Από τους συντηρητικούς πατριώτες έως τους καραμανλικούς και τους μητσοτακικούς» έλεγε προχθές έμπειρο «γαλάζιο» στέλεχος του Βορρά. Εξάλλου, είναι φρέσκο πρόσωπο και έχει κάνει ήδη μια πετυχημένη προεκλογική εκστρατεία στις περιφερειακές εκλογές της κεντρικής Μακεδονίας. Πάντως, το ρεύμα Τζιτζικώστα μπορεί να... εισπράξει αντίθετες υπόγειες κινήσεις από τη μεριά των βουλευτών της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη, καθώς στο παρελθόν έχουν καταγραφεί μικρές ή μεγάλες εντάσεις.
Κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να κινηθούν κάποια στελέχη της Θεσσαλονίκης που ανήκαν στην ομάδα της Ντόρας Μπακογιάννη, αν και η πλειονότητά τους θα στηρίξει την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα. Κοντά στον Μάκη Βορίδη κινούνται οι παλιοί ΟΝΝΕΔίτες Παντελής Τσακίρης, Δημήτρης Χρόνης και Γιώργος Ασημακόπουλος, ο Θεοδόσης Αθανασάς και ο προερχόμενος από τον ΛΑΟΣ Κάρολος Γεροβασιλείου. Οσο για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, θα έχει σίγουρα προβλήματα στον Βορρά, καθώς πολλοί καραμανλικοί θα στηρίξουν Τζιτζικώστα, ενώ δίπλα στον σημερινό πρόεδρο της Ν.Δ. θα βρεθεί η παλιά ομάδα του, που αποτελείται από τους Κώστα Μπαλλά, Γιώργο Παπαδόπουλο, Κώστα Ευθυμιάδη, Σωτήρη Βόσδου και Τάσο Κονακλίδη.
Αναφορικά με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος έχει μπει στη μάχη των υπογραφών, θα στηριχθεί από ομάδα παλιών αυτοδιοικητικών.

Νίκος Οικονόμου

Στη μάχη με τις ευλογίες του μπαμπά

Περιοδείες σε όλη την Ελλάδα ξεκινά από τις 5 Οκτωβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν θα έχουν οριστικοποιηθεί οι αντίπαλοί του και η ημερομηνία όπου θα στηθούν οι κάλπες. Ανάμεσα σε αυτούς που θα υπογράψουν την υποψηφιότητά του θα είναι και ο πατέρας του, επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Την ερχόμενη εβδομάδα θα συγκεκριμενοποιήσει τις θέσεις του για τη νέα Ν.Δ. που οραματίζεται, ενώ σύνθημά του θα είναι η φράση «Από την αρχή».
Κύριος, πάντως, στόχος του είναι να πείσει τους νεοδημοκράτες να τον ακούσουν και να τον ψηφίσουν, όχι για το επίθετό του (που παραπέμπει σε οικογενειοκρατία) αλλά για όσα έχει πράξει στον πολιτικό στίβο με τη βουλευτική και υπουργική του ιδιότητα. Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαιώνει ότι θα φτάσει μέχρι τέλους τον προεκλογικό του αγώνα, θέτει θέμα ιδεολογικού στίγματος της Ν.Δ., δηλώνει εκφραστής του «νέου» και ζητεί τη διεξαγωγή ντιμπέιτ με τους συνυποψηφίους του, με οποιουσδήποτε όρους και προϋποθέσεις. Αναγνωρίζει ότι από τα «μειονεκτήματα» της υποψηφιότητάς του είναι ότι αποτελεί γόνο πολιτικής οικογένειας, κάτι για το οποίο απαντά: «Είχα πάντα την ηθική υποχρέωση να αγωνίζομαι και να δουλεύω δυο φορές πιο πολύ για να αποδείξω ότι αξίζω. Εχω ήσυχη τη συνείδησή μου απέναντι στο όνομά μου. Σέβομαι τον πατέρα μου, τιμώ την ιστορία του και εκτιμώ ότι μετά από 11 χρόνια μπορούν να δουν τον Κυριάκο πίσω από τον Μητσοτάκη».

Δελφίνοι εν αναμονή και με όπλα παρά πόδα

Στάση αναμονής κρατούν οι υπόλοιποι δυνάμει δελφίνοι, με αρκετούς από αυτούς να περιμένουν να δουν τι θα πράξει τελικά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης για να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους.
Σοβαρά σκέφτεται το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του ο Μάκης Βορίδης, ως εκφραστής της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος, που δείχνει να έχει τις «ευλογίες» του Αντώνη Σαμαρά. Στην περίπτωση πάντως που τελικά δεν κατέβει υποψήφιος αυτός, δεν αποκλείεται να είναι υποψήφιος ο Αδωνις Γεωργιάδης. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι αμφότεροι διατηρούν καλές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κλειστά τα χαρτιά τους εξακολουθούν να κρατούν η Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Νίκος Δένδιας, με τη μεν βουλευτή της Α'Αθήνας να μην έχει κάνει καμία δημόσια παρέμβαση από τη στιγμή που άνοιξαν οι διαδικασίες, τον δε βουλευτή της Β'Αθήνας να έχει «μιλήσει» με γρίφους, μέσω δύο tweets:
«Η Νέα Δημοκρατία δεν χρειάζεται μεγάλα λόγια. Εργο πάνω σε συγκροτημένες ιδέες χρειάζεται και να εκφράσει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας» ανέφερε στο πρώτο, ενώ στο δεύτερο σημείωσε: «Οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε με τη στάση μας το κύρος και την απήχηση της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία. Η χώρα χρειάζεται ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση και εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης».
Από εκεί και πέρα πιθανές είναι οι υποψηφιότητες του Μανώλη Κεφαλογιάννη («θα είμαι αν δεν κατέβει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης» τονίζει) και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη. Πάντως τόσο αυτός όσο και ο Κώστας Μπακογιάννης, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, το όνομα του οποίου επίσης ακούγεται ως εκπροσώπου της γενιάς των σαραντάρηδων, δεν μπορούν να διεκδικήσουν την εκλογή τους στη Βουλή ώσπου να ολοκληρωθεί η θητεία τους σε τέσσερα χρόνια από σήμερα. Αρα, ακόμα και αν εκλεγούν στην ηγεσία της Ν.Δ., δεν θα μπορούν να ηγηθούν της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που θα προκύψει, αν οι επόμενες εκλογές γίνουν πριν από τη συμπλήρωση τετραετίας.
Τέλος, δύο ονόματα που επίσης «παίζουν» είναι αυτά των αυτοδιοικητικών στελεχών Γιώργου Πατούλη, δημάρχου Αμαρουσίου και προέδρου της ΚΕΔΕ, ο οποίος σκέφτεται να αρχίσει τη συγκέντρωση των απαιτούμενων υπογραφών, και του δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου.

Σαμαράς: Θέλει Βορίδη ή Αδωνι

Τον δικό του λόγο στην εκλογή του νέου προέδρου θέλει να έχει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος πάντως επιλέγει την παρασκηνιακή δράση και όχι κάποια δημόσια παρέμβαση (τουλάχιστον προς το παρόν). Στο πλαίσιο αυτό η συνάντηση που είχε την Τετάρτη στο σπίτι του στην Κηφισιά με τους Μάκη Βορίδη και Αδωνι Γεωργιάδη διαψεύστηκε μετ'επιτάσεως από το περιβάλλον του. Ο πρώην πρωθυπουργός πιέζει τον κ. Βορίδη να θέσει υποψηφιότητα, ωστόσο δεν είναι αρνητικός και για την περίπτωση του κ. Γεωργιάδη. «Ενας από τους δύο πρέπει να είναι οπωσδήποτε υποψήφιος» φέρεται ότι τους είπε, προφανώς θέλοντας να διατηρήσει τις επιρροές του εντός του κόμματος.
Και αυτό ειδικά από τη στιγμή που οι σχέσεις του κ. Σαμαρά με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη το τελευταίο διάστημα έχουν ψυχρανθεί.

http://www.dimokratianews.gr/


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7971

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>