30.09.2015
Εκθεση-βόμβα της Κομισιόν! Ζητά και αύξηση ΦΠΑ σε ηλεκτρικό, αέριο
Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου
Την ανάγκη να μεταφερθεί ένα σημαντικό μέρος των φορολογικών επιβαρύνσεων από την εργασία στην κατοχή ακίνητης περιουσίας και στους φόρους ενεργειακών προϊόντων επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συνιστά δε σε πολλές χώρες-μέλη, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, την περαιτέρω κατάργηση φορολογικών απαλλαγών.
Επιβαρύνσεις
Μεταξύ άλλων, ζητά την εξάλειψη των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, ώστε τα ενεργειακά αυτά προϊόντα να φορολογούνται με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος στη χώρα μας ανέρχεται στο 23%. Οσον αφορά τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, η Κομισιόν τάσσεται, ειδικότερα, υπέρ της μεταφοράς των φορολογικών επιβαρύνσεων από τη μεταβίβαση στην κατοχή ακινήτων (δηλαδή, στον ΕΝΦΙΑ), χωρίς να προχωρεί σε κάποια ειδικότερη σύσταση προς τη χώρα μας.
Η Επιτροπή ζητά επίσης κατάργηση όλων των απαλλαγών και εξαιρέσεων από τον ΦΠΑ που εφαρμόζουν οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Στο σημείο αυτό επισημαίνει ότι πρόσφατα (στις 20 Ιουλίου) η ελληνική κυβέρνηση αύξησε τον ΦΠΑ στη συνδρομητική και καλωδιακή τηλεόραση από 13% σε 23% και συστήνει επιπλέον στη χώρα μας την επιβολή ΦΠΑ και στις τηλεοπτικές άδειες!
Ειδικά για την Ελλάδα, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει, εξάλλου, ότι το έλλειμμα εφαρμοζόμενης πολιτικής και το έλλειμμα συμμόρφωσης στον ΦΠΑ (VAT policy and VAT compliance gap) υπερβαίνουν σημαντικά τον μέσο όρο της Ε.Ε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, η Ελλάδα το 2012 και το 2013 παρουσίασε ένα πολύ μεγάλο κενό μεταξύ των δυνητικών εισπράξεων από τον ΦΠΑ και των εισπράξεων που τελικά πραγματοποίησε. Το ποσοστό του κενού αυτού ανήλθε στα επίπεδα του 33%-34% των εισπράξεων που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει τη διετία 2012-2013. Ετσι, η χώρα μας μπήκε στην πρώτη τετράδα των χωρών-μελών της Ε.Ε. με τις χαμηλότερες επιδόσεις στις εισπράξεις εσόδων από ΦΠΑ.
Οσον αφορά τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε., σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, έχουν σημειώσει πρόοδο ως προς τη βελτίωση των φορολογικών συστημάτων τους, αλλά τα περισσότερα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις και θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους.
Ασφαλιστικό: Πρώτη εγκύκλιος-φαρμάκι για τις συντάξεις!
Εγκύκλιος με πολλές ασάφειες και θολά σημεία είναι αυτή που είδε χθες το φως της δημοσιότητας και επιδιώκει να εξειδικεύσει τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό που ενσωματώθηκαν στο νέο Μνημόνιο. Τα μόνα που ξεκαθαρίζει είναι ότι τα όρια ηλικίας στους πενηντάρηδες θα αυξηθούν κατά πέντε έτη, στις περιπτώσεις της πρόωρης συνταξιοδότησης, όπως και πότε χορηγείται η οργανική και πότε η κατώτατη σύνταξη. Ομως, η ύπαρξη δύο πινάκων στον νόμο, που αφορούν τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας, είτε για συνταξιοδότηση στα 62 έτη με 40 χρόνια προϋπηρεσίας είτε στα 67 με 15 έτη ασφάλισης, περισσότερο μπερδεύει τις αρμόδιες υπηρεσίες, που θα αναλωθούν με τις απονομές συντάξεων από εδώ και στο εξής, παρά βοηθά.
Από τις διατάξεις αυτές εξαιρούνται οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων. Ταυτόχρονα επιχειρείται να διασαφηνιστεί ότι όσοι βγουν στη σύνταξη από 1ης Ιουλίου 2015 και μετά θα μπορούν να λάβουν μόνο το οργανικό μέρος της σύνταξής τους, δηλαδή αυτό που ισούται με τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβάλει στη διάρκεια του εργασιακού βίου τους. Ακόμα και αν κάποιος ασφαλισμένος με δεκαπενταετία δικαιούται οργανικό ποσό σύνταξης 200 ευρώ, θα λαμβάνει μόνο αυτό, έως ότου συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του. Τότε θα μπορεί να λάβει την κατώτατη σύνταξη, που πια είναι στα 392 ευρώ. Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι τα κατώτατα ποσά σύνταξης διατηρούνται έως το 2021 στο επίπεδο που ήταν στις 31 Ιουλίου 2015.
Επίσης, στην εγκύκλιο γίνονται αναφορές σε παλαιότερη διάταξη του νόμου Λοβέρδου / Κουτρουμάνη (Ν.3863, άρθρο 11, παρ. 3), όπου τονίζεται ότι σε περίπτωση που υπάρξουν μεταβολές στο προσδόκιμο ζωής, τότε από το 2021 και μετά θα μπορεί να εξεταστεί ενδεχόμενη αλλαγή του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Μάλιστα, η παλαιότερη αυτή διάταξη τονίζει ότι ο σχετικός έλεγχος για το προσδόκιμο ζωής θα πραγματοποιείται από το 2024 και μετά κάθε τριετία.
Η συγκεκριμένη εγκύκλιος δημοσιεύτηκε προκειμένου να υπάρξει επανεκκίνηση στην έκδοση νέων συντάξεων με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού. Από το υπουργείο Εργασίας, πάντως, τονίζεται ότι ίσως χρειαστούν και άλλες, πιο εξειδικευμένες εγκύκλιοι, που θα διασαφηνίζουν ακόμα καλύτερα τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο τρίτο Μνημόνιο.