Quantcast
Channel: Λιδωρίκι
Viewing all 7971 articles
Browse latest View live

H AΘΛΙΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ;;;;

$
0
0
Έτσι  για  να  θυμόμαστε  τα  χάλια  στα  οποία  μας  έχουν  φέρει , ΔΗΜΟΣ , ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ κλπ.ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ  , δημοσιεύουμε  μερικές  φωτογραφίες  απ'τη  "επικρατούσα "στο  χωριό  μας  απαράδεκτη  κατασταση  ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ  ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ , ΕΙΝΑΙ  ΟΛΕΣ  ΒΓΑΛΜΈΝΕΣ  ΣΤΙΣ  20-4-16 












Ηαστυνομία σύντροφοι  που  βρισκοταν  εκείνες  τις  ώρες  ; 
   ΜΠΟΡΕΙΤΕ  ΝΑ  ΜΑΣ   ΠΕΙΤΕ ;;;

   ΚΥΡΙΕ  ΡΟΥΜΕΛΗ , 
                                        ΚΑΝΟΥΜΕ  ΕΚΚΛΗΣΗ 
ΚΑΝΤΕ  ΚΑΤΙ  ΓΙΑ  ΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ ΠΟΥ  ΕΧΕΙ  ΓΙΝΕΙ  ΞΕΦΡΑΓΟ  
       Α    Μ    Π     Ε     Λ     Ι ;;;;;

Η ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΚΟΦΤΗ

$
0
0


 8
Επιμονή των Ευρωπαίων σε υψηλά πλεονάσματα βλέπει το διεθνές νομισματικό ταμείο που ζητά περισσότερες εγγυήσεις για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247

Ως «σιωπή πριν από την μπόρα» θα μπορούσε να ερμηνευτεί η στάση του ΔΝΤ εν όψει του κρίσιμουΕurogroup της 24ης Μαίου πηγές του οποίου φέρονται να αμφισβητούν ήδη την λύση που πρότειναν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί χαρακτηρίζοντας την ούτε λίγο ούτε πολύ ως "μη βιώσιμη".
Στην πρώτη ανάγνωση της πρότασης για το χρέος το Ταμείο σημειώνει την επιμονή των Ευρωπαίων σε σταθερά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτυγχάνει η Ελληνική οικονομία μέχρι και το 2030.
AdTech Ad
Το βασικό σενάριο της Ευρωπαϊκής λύσης για το χρέος όπως αυτή έχει διαρρεύσει, εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 ( 6,3 δις ευρώ με το βάση το ΑΕΠ του 2015) και να συνεχίσει με την ίδια επίδοση μέχρι και το 2025. Από το 2025 μέχρι και το 2030, η εκτίμηση για το πρωτογενές μειώνεται σε μέσα επίπεδα στο 3,2% του ΑΕΠ και από το 2035 και μετά στο 2,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Ακόμη και στο δυσμενέστερο των σεναρίων που έχει ως βάση την πολύ κακή διεθνή συγκυρία, την απότομη άνοδο των επιτοκίων και χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 3% του ΑΕΠ τουλάχιστον μέχρι και το 2020. Με άλλα λόγια η Ελλάδα, θα έχει σε κάθε περίπτωση την υποχρέωση την επίτευξη πολύ υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για τουλάχιστον 15 χρόνια κάτι που δεν έχει πετύχει καμία χώρα ως τώρα, εκτιμά το Ταμείο.
Η ίδια η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ στην επιστολή της προς τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης πριν το Eurogroup της Δευτέρας, χαρακτήριζε μη ρεαλιστικό το στόχο για συνεχή υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σε μεγάλο διάστημα χρόνου για την Ελλάδα, ζητώντας «ρεαλιστικές εκτιμήσεις καλής ποιότητας μέτρα και ελάφρυνση του χρέος»
Το δεύτερο σημείο αμφισβήτησης είναι ότι το βασικό πακέτο των μέτρων ύψους 5,4 δις ευρώ που έχει συμφωνηθεί, μεταξύ της Αθήνας και των Ευρωπαίων δανειστών.
Το Ταμείο θεωρεί ότι τα μέτρα που έχουν ήδη νομοθετηθεί και περιμένουν να νομοθετηθούν το επόμενο διάστημα, θα έχουν σοβαρή επίδραση στο ρυθμό ανάπτυξης μέχρι και το 2018. Ειδικότερα, λόγω της φύσης τους, (τα μέτρα βασίζονται κατά τα 2/3 σε αυξήσεις φόρων ) θα προκαλέσουν συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ, η οποία δεν έχει συνυπολογιστεί στις εκτιμήσεις για την πορεία του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας μεσομακροπρόθεσμα.
Με βάση την Ευρωπαϊκή πρόταση για το χρέος, η βιωσιμότητα, δηλαδή η υποχώρηση του χρέους προς το ΑΕΠ κάτω από το 120% επιτυγχάνεται το 2030, αφήνοντας εκτεθειμένη την Ελλάδα σε πολύ υψηλά επιτόκια δανεισμού που θα επηρεάζει τις ετήσιες συνολικές υποχρεώσεις για χρέος, περιλαμβάνοντας και τα ευρωπαϊκά δάνεια αλλά και το δανεισμό από τις αγορές.
Με αυτό το δεδομένο θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια για καλύτερη διευθέτηση σε ότι αφορά τα επιτόκια αποπληρωμής των δανείων, ειδικά για τα δάνεια από τον EFSF/ ESM. Το ΔΝΤ δεν προτείνει την μετατροπή των επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά αλλά στο να χαμηλώσει περισσότερο η οροφή του επιτοκίου (από το 2% που προτείνει ο ESM), που θα πληρώνει τη Ελλάδα ανεξάρτητα με τις οικονομικές εξελίξεις.
Το ταμείο αναμένεται να τηρήσει στάση αναμονής, αναμένοντας σε πρώτη φάση να οριστικοποιηθεί ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης, που αναμένεται να κλειδώσει κατά την αυριανή συνεδρίαση του Euroworking Group, όπου το ΔΝΤ θα είναι επίσης "παρών"με εκπρόσωπο του.
Στο μεταξύ βέβαια υπάρχει έντονο παρασκήνιο για το θέμα της Ελλάδας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης δέχθηκε στο γραφείο του και ενημέρωσε για την μέχρι τώρα πορεία των εξελίξεων τον υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ κ. Nathan Sheets σε μια επίσκεψη κάθε άλλο παρά εθιμοτυπική.
news247.gr

" TA AEΡΟΣΤΑΤΑ " - ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΟ ΛΙΔΟΡΙΚΙ

$
0
0
  ΟΣΑ ΘΥΜΑΜΑΙ…
   Σε προηγούμενό μας σημείωμα , αναφερθήκαμε στην προπολεμική περίοδο του αερόστατου , σήμερα θα θυμηθούμε και την μεταπολεμική , την οποία και ζήσαμε , βέβαια οι διαφορές δεν είναι μεγάλες , πάντως ας έχετε υπόψη σας και τις δυο περιόδους για να σχηματίσετε καλύτερη εικόνα .
DSC06511

Αμόλυμα του  αερόστατου απ’ το  αλώνι  πίσω  απ’ τον  Αη  Γιώργη , στο  πανηγύρι .
   Πλησιάζοντας οι ...γιορτάδες  , το μυαλό γυρνώντας στα..παλιά , κάνει μια ..στάση , σε μια παλιά Λιδορικιώτικη συνήθεια , έθιμο , γιορτή , όπως θέλετε πείτε τη , στα..” αερόστατα “ , βλέπεις , είναι ..σφιχτοδεμένη , μέσα στις Λιδορικιώτικες ψυχές , και με το αμόλυμα του αερόστατου , για τα παιδιά κυρίως .
   Η ψυχρή τυπική περιγραφή της όλης διαδικασίας , φκιασίματος και..αμολύματος , του αερόστατου , ελάχιστα μπορεί να σας βοηθήσει να ...νοιώσετε , να μπείτε στο..πετσί των Λιδορικιωτόπουλων , της εποχής εκείνης , για το τι σήμαινε το ..αερόστατο γι'αυτά , μια ..γεύση όμως , μια..μικρή γεύση , θα την πάρετε απ'την ταπεινή περιγραφή μας , και μαζί με μια παρόμοια , για το πανηγύρι  τ’ Άη  Γιωργιού ,στο  Βαρούσι  και τους..αθλητικούς του αγώνες θα'χετε μιά εικόνα , για το Λιδορικιώτικο αυτό έθιμο .

DSC06520
Πάλι  απ’ το  πανηγύρι  στον Αη   Γιώργη

       ΤΟ ΑΜΟΛΥΜΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟΥ...
   Ένα όμορφο εθιμο...παίχνιδο του χωριού μας , το αμόλυμα του αερόστατου , έχει δυστυχώς σχεδόν...εκλείψει , όσοι μεγαλώσαμε στο Λιδορίκι , και είχαμε συμμετοχή στις...κοινωνικές ..παιδικές εκδηλώσεις , είχαμε λίγο-πολύ ασχοληθεί μ'αυτό το..άθλημα που ήθελε συλλογικότητα , κάποιες γνώσεις ...αεροναυπηγικής και μερικά..υλικά , βεβαίως..βεβαίως , κόλλες ειδικού χαρτιού , ψιλού , κόλλα για να τις συναρμολογήσουμε , βελόνα , κλωστή , για το γύρω-γύρω ράψιμο , καλάμι , πετρέλαιο , σφουγγάρι , και..σπάλαθρα για τη φωτιά .
   Η κατασκευαστική...ομάδα , είχε τις υποομάδες της , άλλοι φρόντιζαν για την προμήθεια των υλικών , που αγοράζονταν συνήθως με...ρεφενέ , άλλοι αναλάμβαναν το κόλλημα , άλλοι το ράψιμο , αφού προηγουμένως σε..σύσκεψη της..επιτελικής ομάδας , αποφασιζόταν το..μέγεθος και το..μοντέλο του αερόστατου , το μέγεθος προσδιοριζόταν απ΄το πόσες κόλλες θα χρησιμοποιηθούν , 8 η 12 συνήθως , καμιά φορά και περισσότερες , λένε μάλιστα πως προπολεμικά οι Γυφτομαχαλιώτες είχαν φτιάξει ένα με 64 κόλλες , αλλά η..πτήση του δεν ήταν..ανάλογη , ούτε μέχρι ...τον Αη Νικόλα δεν πήγε , και ανάλογα λοιπόν με το μέγεθος και το..σχήμα έπαιρνε και το όνομα του..μοντέλου , σωλήνας , κουτσιαύτικο ή κωλοπάνας .
Βέβαια στα προπολεμικά χρόνια ο..συνοικιακός αεροστατο..ανταγωνισμός είχε περάσει , απ'ότι λένε , σε..πολεμικό..επίπεδο , μάχη μεταξύ των μαχαλάδων , Βαρούσι , Γυφτομαχαλάς , Μαχαλάς και Ψαλάς , ήταν τα..αντίπαλα ..στρατόπεδα , και οι μάχες..Ομηρικές....
Θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε πως το ..χούι του αερόστατου , ήρθε στο Λιδορίκι , απ'ότι έλεγε ο μπάρμπα Σπύρος ο Σφέτσος ( Καλέρης ) , γύρω στα 1920 , και το ‘φερε ο γιός ενός Αγρινιώτη Εφόρου , ονόματι Δανέλης , κι'από τότε ρίζωσε στο χωριό μας κι'έγινε το αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών , άσχετα αν αργότερα..εξελίχθηκε σε..πόλεμο..μαχαλάδων .
   Ο αξέχαστος φίλος και παθιασμένος Λιδορικιώτης Αλέκος Κωστάκης σε ένα σχετικό δημοσίευμά του στο "ΛΙΔΩΡΙΚΙ " , τεύχος 10ο Σεπτέμβριος 1982 , αναφέρει χαρακτηριστικά τα πρωτοπαλίκαρα κατά..μαχαλά : Στο Βαρούσι , ο Κοραής ( Θύμιος Πέτρου ) , στο Γυφτομαχαλά , ο Λύγδος ( Θύμιος Σκούτας ) , ο Αρβανιτοτάσιος κι 'ο Γιωργάκης της Τραμποβάσιως , ενώ στον Ψαλά , ο Γιαννάκης Ευσταθίου , ο Διαμαντοσταύρος , ο Ηλίας Ασημακόπουλος , Γιάννης Ζόγκζας ( Πατσιούλας ) , Αριστείδης Κάππος ( Φουντούκης ) , και οι μάχες , αγαπημένοι μου φίλοι , γίνονταν κάθε Κυριακή , σχεδόν , και κυρίως χειμώνα για το φόβο..πυρκαγιών .
   Εμείς , αργότερα μεταπολεμικά , το θυμόμαστε σαν ένα παιχνιδοέθιμο που γινόταν ελάχιστες φορές χρόνο και κυρίως τ'Αη Γιωργιού και μάλιστα το αμόλυμα γινόταν απ'τη μάντρα της εκκλησίας , όπου ανάβαμε τις φωτιές για να ..γεμίσει και να φύγει τ'αερόστατο.

DSC06515
Το  αερόστατο ..” σηκωθηκε “ , και  οι  Λιδορικιώτες  το  απολαμβλανουν  πίσω  απ’ τον  Αη  Γιώργη .
   Αφού , λοιπόν , αποφασιζόταν απ'τους..αεροναυπηγούς το μέγεθος και το..μοντέλο , έπρεπε να βρεθεί κι'ο κατάλληλος χώρος , που να βόλευε για την όλη διαδικασία , χρειαζόταν άπλα για να μπορούν να στρωθούν οι κόλλες , να κολληθούν και να γίνουν τα ραψίματα , συνήθως αυτή η δουλειά , όταν ο καιρός ήταν καλός γινόταν σε κάποιο αλώνι , όπου μεταφερόταν όλο το...συνεργείο , με τα..συμπράγκαλα , και στρωνόταν στη δουλειά , όλα έπρεπε να γίνουν τέλεια γιατί...υπήρχε κι'ο...εχθρός , που έφτιαχνε κι'αυτός ...
   Ο καθένας απ'το...συνεργείο , είχε , φυσικά , αποκτήσει και την ..ειδικότητά του , άλλος κόλλαγε το χαρτί , άλλος έφτιαχνε το στεφάνι , για το στόμιο , από καλαμόβεργα , και έφτιαχνε και το σταυρό , από σύρμα , που θα κρέμαγαν το στουπί , άλλος πάλι φρόντιζε για το στουπί , να ‘ναι καλό και να ρουπώσει καλά στο πετρέλαιο , όλοι έδιναν τον καλύτερο εαυτό τους για να πετύχει η κατασκευή .
   Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι η όλη διαδικασία γινόταν..μελετημένα ...επιστημονικά , παίρνανε και..μετεωρολογικό ..δελτίο απ'την ντόπια ...Ε.Μ.Υ , παππούδες , γιαγιάδες ή γονείς , για το τι καιρό θα κάνει , κι'έτσι ήταν όλα έτοιμα , είχαν μαζεμένα και τα..καύσιμα..υλικά , και γινόταν η μεταφορά του...σκάφους στον τόπο εκτόξευσής του , συνήθως γινόταν σε μέρη που υπήρχε κάποια μάντρα , γιατί έπρεπε κάτω να ‘ναι η φωτιά που ...γέμιζε το αερόστατο με το..προωθητικό..αέριο , το φούσκωνε έτσι λέγαμε τότε , και φρόντιζαν οι...μετεωρολόγοι το σημείο ΄...εκτόξευσης να είναι ..απάγγιο στο βοριά , τα παλιότερα χρόνια τουλάχιστον , απ'ότι μας λέει στην αφήγησή του ο αξέχαστος φίλος Αλέκος Κωστάκης : "πεδία εκτόξευσης ήταν η λάκκα του Ψαλλά , και τ'αλώνια του Σκούτα και του Ζώη , Κανάβεραλ και Μπαϊνκονούρ...να πούμε ! ", στα δικά μας χρόνια , η εκτόξευση γινόταν απ'την μάντρα τ'Άη Γιώργη , συνήθως , η από διάφορα σημεία άλλα , ανάλογα τη γειτονιά που το ‘χε φτιάξει .
   Βέβαια οι συνθήκες που περιγράφει ο Αλέκος , κι'έτσι ήταν , ήταν...σχεδόν πολεμικές , ανάμεσα στους μαχαλάδες , και στη δικιά μας εποχή υπήρχε ανταγωνισμός ...σκληρός αλλά όχι όπως τότε , και πιστεύω πως σ'αυτό συνετέλεσε και η αλλαγή της όλης κοινωνικοπολιτικής δομής μεταπολεμικά , οι μαχαλάδες άρχισαν να..πλησιάζουν μεταξύ τους , αλλά ο ανταγωνισμός...ανταγωνισμός...
   Όταν λοιπόν ήταν όλα στην...εντέλεια , καθοριζόταν η μέρα , η ώρα κι'ο τόπος ...αμολύματος και τα συνεργεία αφού έκαναν και τους τελευταίους..ελέγχους , ήταν έτοιμα για τη μεγάλη στιγμή....

7
Εδώ έχουμε  ..ιδιωτική  εκτόξευση ,  ο Μήτσος  και  Σάκης  Ζέκιος , με  τον  Τάκη  Πέτρου  και  τα  παιδιά  τους , “ αμολάνε “ αερόστατο , στη  μάντρα  κάτω  απ’ τι  Φαλιδαίϊκο .
   Κι'έφτασε η μεγάλη μέρα , όλοι πανέτοιμοι για την μεγάλη στιγμή , ο καθένας στο πόστο του , ένας τελευταίος έλεγχος μη ξεχαστεί τίποτα , σφουγγάρι , πετρέλαιο , κλαριά , και φυσικά έλεγχος του αέρα , γιατί ανάλογα θα ‘πρεπε να επιλεγεί και η θέση..εκτόξευσης , κι'αφού όλα ήταν εν τάξει , άρχιζε η μεταφορά , με...ευλάβεια , του αερόστατου απ'το..αεροναυπηγείο στον τόπο εκτόξευσης ή μάλλον..αμολύματος , το Λιδορικιώτικο...Κανάβεραλ δηλαδή..
   Με μεγάλη προσοχή , μη σκιστεί καμιά κόλλα , ξεκινούσε η πομπή , άλλοι κρατούσαν τ'αερόστατο κι'άλλοι κουβάλαγαν τα διάφορα συμπράγκαλα , ενώ οι συζητήσεις έδιναν κι'έπαιρναν και η αγωνία και το άγχος ...χτύπαγαν..κόκκινο . Θα...σηκωνόταν ; θα πήγαινε μακριά ; θα ξεπέρναγε τα άλλα ; κανένας δεν γνώριζε , κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει το αποτέλεσμα , γιατί δυστυχώς στις περιπτώσεις αυτές δεν γίνονταν..δοκιμές , μία κι'έξω που..λένε .
   Όταν έφταναν στο καθορισμένο σημείο , όλοι αναλάμβαναν καθήκοντα , άναβαν τη φωτιά , συνήθως σε κάποια μάντρα , επάνω στην μάντρα ανέβαινε ο κουμανταδόρος που θα κράταγε από πάνω το αερόστατο και θα έδινε το σινιάλο να κρεμαστεί το αναμμένο στουπί , το στουπί που έπρεπε να ‘ναι καλά..ρουπωμένο στο πετρέλαιο , για να μπορεί να δώσει...προωθητική..δύναμη και να ανέβει ψηλά , αυτός η αυτοί που κράταγαν από πάνω , έπρεπε να ‘χουν το νου τους , ώστε την κατάλληλη στιγμή , όταν το αερόστατο θα ‘χε ..φουσκώσει καλά , να δώσει το σύνθημα να κρεμαστεί το στουπί και αμέσως ν'αφήσουν το αερόστατο ελεύθερο να πάρει το δρόμο του .
IMG_0004
Από  παλιότερη  …εκτόξευση  , πάλι  απ’ τον  Αη  γιώργη .
   Οι σκηνές που διαδραματίζονταν ήταν πραγματικά...μαγικές , συναρπαστικές , όλοι είχαν στρέψει την προσοχή τους στο αμόλυμα , κι'όλοι εύχονταν να πετύχει , να πάρει το αερόστατο σωστή πορεία , και να...χαθεί στον ουρανό , όλοι κάναν το σταυρό τους να πάνε όλα καλά , για να μπούνε και στο μάτι των...αντιπάλων , που φυσικά..παρακολουθούσαν τις εξελίξεις , ευχόμενοι να μην πετύχει η..εκτόξευση .
   Όταν λοιπόν το αερόστατο άρχιζε να φουσκώνει , ο..θερμαστής έριχνε κλαριά στη φωτιά και περίμεναν το σήμα του αρχηγού για να κρεμάσουν το στουπί , όταν έμπαινε το στουπί κι'είχε φουσκώσει πια όσο χρειαζόταν , οι από πάνω άφηναν το αερόστατο , ενώ όλοι έβγαζαν κραυγές , φωνάζοντας πολλά και διάφορα , σπάζοντας έτσι και τη..σωρευμένη τους νευρικότητα ,τόσων ημερών , με το ..αμόλααααα... λοιπόν το αερόστατο άρχιζε να παίρνει , συνήθως , κανονική ανοδική πορεία κι'ανάλογα με τη θέση που έπαιρνε ανεβαίνοντας οι..ειδικοί μάντευαν το τι μέλλει...γενέσθαι , γιατί πολλές φορές είχε συμβεί ν'ανέβει λίγα μέτρα και να...συντριβεί λίγο πιο πέρα .
IMG_0017
Απ’ τον  Αη  Γιώργη  κι’ αυτή  η…εκτόξευση …
   Όταν λοιπόν ανέβαινε και όλα πήγαιναν κατ'ευχήν , άρχιζαν τα ...προγνωστικά , προς τα που θα πάει , πόσο μακριά θα πάει και εθεωρείτο μεγάλη επιτυχία να μπορέσει κάποιος να πάει πρώτος στο σημείο...προσγείωσης , να ‘ναι αυτός που θα το βρει , ήταν κάτι σαν ..τίτλος τιμής .
   Μερικές όμως φορές όμως είχαμε και.. .παρατράγουδα , όταν τράβαγε μακριά και έπεφτε χωρίς να ‘ναι κάποιος εκεί , είχαμε μικροπυρκαγιές , γι'αυτό και το αμόλυμα γινόταν συνήθως τη χειμερινή περίοδο , και πάντα με μεγάλη..προσοχή και...περιφρούρηση .
IMG_0018
Όπως  βλέπετε  η  εκτόξευση  πήγε  καλά , το  αερόστατο  πήρε …ύψος , και  όλοι  παρακολουθούν  προς  τα  που  θα  πάει  για  να πάνε να  το  πάρουν .
    Όταν η ...επιχείρηση είχε επιτυχία , είχαμε τα απαραίτητα...πανηγύρια , και θριαμβευτική επιστροφή , ενώ όλοι κρατούσαν από μια ακρίτσα το περίφημο..αερόστατο , το οποίο , συνήθως , κατά την πτώση-προσγείωση καταστρεφόταν , και κρατιόταν σαν κειμήλιο..

     Καλό  σας  βράδυ , να  είστε  όλοι  καλά 
       www.lidoriki.com

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΚΑΙ ΡΕΠΜΠΕΤΙΚΟ

$
0
0

1
Ο Εμφύλιος 1943-49 άφησε βαθύ το αποτύπωμά του και στα τραγούδια. Τα δημοτικά (που τραγουδούσε ακόμα η επαρχία) αλλά και ρεμπέτικα. Αναλογικά πολύ περισσότερα τραγούδια για τον Εμφύλιο υπάρχουν στο λεγόμενο έντεχνο λαϊκό τραγούδι, από τη δεκαετία του ’60 και μετά. Εδώ θα περιοριστούμε στα ρεμπέτικα του Εμφυλίου.
Διαβάζοντας τους στίχους αρκετών δεκάδων τραγουδιών διαπίστωσα ότι μπορούν να καταταχθούν, αδρά, σε τρεις κατηγορίες: στα αριστερά (τα περισσότερα), σ’ εκείνα που αποδίδουν τον πόνο χωρίς ετικέτα και στα δεξιά (τα λιγότερα – όλα στην τελευταία φάση του Εμφυλίου). Όπως θα δούμε στη συνέχεια, υπάρχουν συνθέτες με τραγούδια στις δύο πρώτες κατηγορίες (πχ ο Τσιτσάνης) αλλά και άλλοι με αριστερά και στη συνέχεια με δεξιά ρεμπέτικα! (πχ ο Μπακάλης).
ΚΑΤΟΧΗ
Στην αρχή, τα πράγματα ήταν απλά. Τα ρεμπέτικα μιλούσαν για τους μαυραγορίτες, όπως τα δυο τραγούδια του Γενίτσαρη:
genitsaris
ΟΙ ΛΑΔΑΔΕΣ
Όσοι πουλάνε ακριβά, οι παλιομασκαράδες,
θα τους κρεμάσουνε κι αυτούς, όπως τους δυο λαδάδες.
Που τους κρέμασαν και τους δυο ψηλά σε μια κολόνα
κι όσοι πέρναγαν από κει τους έφτυναν το πτώμα.
Προσέχτε οι υπόλοιποι, μην το περνάτ’ αστεία,
γιατί θα σας κρεμάσουνε στην ίδια την πλατεία.
(Πρώτη εκτέλεση από το συνθέτη και τη Χ. Αλεξίου, 1982)
.
ΟΙ ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ
Μικροί – μεγάλοι γίνανε μαυραγορίτες όλοι,
κι αφήσανε όλο το ντουνιά με δίχως πορτοφόλι.
Ακόμα κι οι γυναίκες τους τη μαύρη κυνηγάνε,
τσάντες τσουβάλια κουβαλούν κανέναν δεν ψηφάνε.
Μέρα και νύχτα τριγυρνούν στους δρόμους σαν κοράκια,
πελάτες ψάχνουν για να βρουν να γδάρουνε κορμάκια.
Πουλήσαμε τα σπίτια μας και τα υπάρχοντά μας,
για δυό ελιές κι ένα ψωμί να φάνε τα παιδιά μας.
(Πρώτη εκτέλεση σε δίσκο, Γ. Νταλάρας, 1980)
*
Ο Μάρκος στην αυτο­βιογραφία του λέει, βέβαια, πως ανάμεσα σε χίτες και ελασίτες κρατούσε μια στάση «ζούλα απ’ τον ένα, ζού­λα κι απ’ τον άλλο»· φαίνεται όμως να είναι η εξαίρεση μάλλον παρά ο κανόνας, τη στιγμή που δεκάδες ρεμπέτηδες, ειδικά οι νεότεροι, είχαν συμμετοχή στο ΕΑΜ και την ΕΠΟΝ.
(Νίκος Σαραντάκος)
25530587
Εμβληματικό (αλλά κατά λάθος) ρεμπέτικο της Κατοχής και της Αντίστασης, είναι το «Χαϊδάρι» σε στίχους του Μάρκου Βαμβακάρη (1943) και μουσική πολύ κατοπινότερη, από το γιο του Μάρκου, το Στέλιο. Το τραγούδησε για πρώτη φορά σε δίσκο ο Νταλάρας, στα 1980.
Τρέξε μανούλα όσο μπορείς
Τρέξε για να με σώσεις
Κι απ’ το Χαϊδάρι μάνα μου
Να μ’ απελευθερώσεις.
.
Γιατ’ είμαι μελλοθάνατος
Και καταδικασμένος
Δεκαεφτά χρονώ παιδί
Στα σίδερα κλεισμένος.
.
Απ’ την οδό του Σέκερη
Με πάνε στο Χαϊδάρι
Κι ώρα την ώρα καρτερώ
Το Χάρο να με πάρει.
Πολύ σύντομα όμως, στα τραγούδια εμφανίζονται και οι δωσίλογοι, οι οποίοι συμμετείχαν στα μπλόκα. Ακολουθούν τρία χαρακτηριστικά τραγούδια: τα δυο πρώτα κάνουν λόγο για τα μπλόκα της Κατοχής και το τρίτο για έναν ήρωα της αντίστασης, που σκότωσαν Έλληνες, συνεργάτες των Γερμανών.
ΜΠΛΟΚΟΣ (Τσιτσάνης)
Βγήκανε νωρίς τ’ αστέρια
βγήκανε και τα μαχαίρια,
για να μας καρφώσουν -
Ωχ! μανούλα μου.
Έφτασαν τα καραβάνια
με σπαθιά και με γκιορντάνια,
για να μας σταυρώσουν -
Ωχ! μανούλα μου.
Εμείς το ξέραμε μια μέρα
πως θα γίνει μπλόκος -
Ωχ! μανούλα μου.
Κι είναι πολλοί αυτοί που
χρόνια μας σταυρώνουν, χρόνια -
Ωχ! καρδούλα μου.
Κράτησε σφιχτά τα χέρια -
την καρδιά σου κάνε πέτρα, μην πονάς.
Μια χούφτα παλληκάρια
πολεμάν σαν τα λιοντάρια,
μέσα στην αντάρα -
μέσα στη σκλαβιά,
το θεριό στα δύο να κόψουν
και τον τύραννο να διώξουν,
όλα θα τα δώσουν -
για τη λευτεριά.
(Το γνωρίζουμε από δίσκο  του 1978, με το συνθέτη και την Ελένη Γεράνη. Ωστόσο, όπως μας πληροφορεί ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, το τραγούδι αυτό είχε βγει στην Αμερική, στις αρχές της δεκαετίας του ’50, με ερμηνευτή τον Αθ. Πειραιώτη)
.
Ο ΜΠΛΟΚΟΣ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
(Νίκος Δημόπουλος ή Τούντας)
Ένα γλυκό ξημέρωμα, βαράγαν οι τσολιάδες,
τα σπίτια μας μπλοκάρανε με τους Γερμαναράδες.
Πρωΐ – πρωΐ πηγαίναμε όλοι στη δουλειά μας
και οι τσολιάδες φώναζαν, βουρ! Για την Κοκκινιά μας.
Στο δρόμο που μας πήγαιναν προς την Οσία Ξένη,
απ’ τη γωνιά που πρόβαλα, βλέπω δυο σκοτωμένοι.
Ε, ρε παιδιά, τι να σας πω, ράγισε η καρδιά μου
κι από τα δόλια μάτια μου τρέχαν τα δάκρυά μου.
Ένα πρωΐ ξημέρωμα, δεκαεφτά Αυγούστου,
οι Γερμανοί μας σκότωσαν, έτσι για χάρη γούστου.
(Σύμφωνα με τον Σάκη Πάπιστα , ο Δημόπουλος ή Τούντας ήταν λοχαγός του ΕΛΑΣ. Σκοτώθηκε λίγο αργότερα. Το τραγούδι δεν δισκογραφήθηκε ποτέ. Το αναφέρουν ο Τάσος Σχορέλης και ο Νέαρχος Γεωργιάδης)
.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΡΔΑΡΑΣ (Μ. Γενίτσαρης)
kardaras
Πενθοφορεί η Αγιά Σοφιά
Παλιά και Νέα Κοκκινιά,
κλάψε και ‘συ τώρα ντουνιά
πιάσαν το Στέλιο τα σκυλιά.
Τον πιάσαν Γερμανόφιλοι
και Ταγματασφαλίτες,
το Στέλιο τον Καρδάρα μας
στο Ρέντη οι αλήτες.
Δεμένο τον επήγανε
μπρος στον Άγιο Διονύση,
δέκα ντουφέκια του ρίχνανε
ώσπου να ξεψυχήσει.
Άδικα τον σκοτώσανε
λες κι ήτανε κατάρα,
γιατ’ ήταν στην Αντίσταση
το Στέλιο τον Καρδάρα.
(Γραμμένο στα 1944, ηχογραφήθηκε στα 1980, με τον Γ. Νταλάρα και με τον Γενίτσαρη στα 1991)
Για τον Στέλιο Καρδάρα γράφει ο Ιάσονας Χανδρινός, στο βιβλίο του για την κατοχική ΟΠΛΑ της Αθήνας: Στην Κοκκινιά ο Στέλιος Σπανός ή «Καρδάρας», πρώην σαλταδόρος που έκλεβε όπλα για λογαριασμό του ΕΛΑΣ, εντάχθηκε στις ένοπλες ομάδες της συνοικίας πριν ακόμα κλείσει τα 19 του χρόνια. Από την ίδια πηγή πληροφορούμαστε ότι η ληξιαρχική πράξη θανάτου του νεαρού εκτελεστή της ΟΠΛΑ (ο Χανδρινός τον αναφέρει μαζί με τους διασημότερους εκτελεστές της) με ημερομηνία θανάτου 11 Μαρτίου 1944 αναφέρει ως αιτία θανάτου «συμπλοκή με τους Γερμανούς». Το πιθανότερο όμως είναι τον σκότωσαν οι Ταγματασφαλίτες στις 18 Αυγούστου, μια μέρα μετά το μπλόκο της Κοκκινιάς. Άλλωστε αυτό ταιριάζει και με τους στίχους του Γενίτσαρη.
.
Λιγότερο ηρωικός, ο σαλταδόρος, του ίδιου συνθέτη:
Ζηλεύουνε δε θέλουνε ντυμένο να με δούνε
μπατίρη θέλουν να με δούν για να φχαριστηθούνε
Θα σαλτάρω θα σαλτάρω τη ρεζέρβα να τους πάρω
Μα εγώ πάντα βολεύομαι γιατί την εσαλτάρω
σε κανα αμάξι Γερμανού και πάντα τη ρεφάρω
Θα σαλτάρω θα σαλτάρω τη ρεζέρβα να τους πάρω
Βενζίνες και πετρέλαια εμείς τα κυνηγάμε
γιατί έχουνε πολλά λεφτά και μόρτικα γλεντάμε
Σάλτα ρίξε τη ρεζέρβα γίνε ντου και σήκω φεύγα
Οι Γερμανοί μας κυνηγούν μα εμείς δεν τους ακούμε
εμείς θα τη σαλτάρουμε ώσπου να σκοτωθούμε
Θα σαλτάρω θα σαλτάρω τη ρεζέρβα να τους πάρω
.
Παράλληλα, έχουμε αρκετά ρεμπέτικα τραγούδια που υμνούν το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Πρωτοπόρος, χρονικά, μάλλον ήταν ο Μπαγιαντέρας. Δε νομίζω ότι είναι δυνατόν τα τραγούδια αυτά να γράφτηκαν στα 1941 ή 42, όπως αναφέρει ο Σάκης Πάπιστας, αλλά αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Στο δεύτερο τραγούδι αναφέρεται ο Άρης Βελουχιώτης, ως «αρχηγός» της αντίστασης. Το τραγουδάνε για πρώτη φορά σε δίσκο  ο Νταλάρας, η Γλυκερία και ο Δ. Κοντογιάννης, στα 1980.
.
3147460
ΕΑΜ
Σου στέλνω χαιρετίσματα απ’ τα βουνά, μανούλα,
στο καραούλι βρίσκομαι, στην πιο ψηλή ραχούλα.
Έχω τ’ αγρίμια συντροφιά, έχω και τα ζαρκάδια,
με τους συντρόφους περπατώ μέρες, αυγές και βράδια.
Τον ουρανό για σκέπασμα, τη γη έχω για στρώμα
και το ΕΑΜ μέσ’ στην καρδιά, γι’ αυτό θα μπω στο χώμα.
.
ΝΑ ‘ΝΑΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟ ΒΟΛΙ
Φόρεσε αντάρτη τ’ άρματα
ζώσε και το σπαθί σου
και σύρε για τον πόλεμο
κι η λευτεριά μαζί σου
Σύρε και θέλω νικητής
παιδί μου να γυρίσεις
Για τη γλυκιά τη λευτεριά
το αίμα σου να χύσεις
Πολέμησε αντάρτη μου
πως πολεμάνε όλοι
και με τον Άρη αρχηγό
να ‘ναι γλυκό το βόλι
.
Για τον Άρη έχουν γραφτεί κι άλλα τραγούδια. Περισσότερα δημοτικά, παρά ρεμπέτικα. Για παράδειγμα, το «ο Άρης κάνει πόλεμο» (ηχογραφήθηκε με τον Γιώργο Τζαβέλλα, αλλά το έχει τραγουδήσει σε δίσκο και ο Μίκης Θεοδωράκης) δημιουργήθηκε στα 1942, μετά τη μάχη του Μικρού Χωριού με τους Ιταλούς. Παραθέτω τους στίχους του τραγουδιού, το  οποίο προφανώς δημιουργήθηκε από ελασίτες του Άρη, πάνω σε παλιότερο σκοπό.
Βαριά στενάζουν τα βουνά κι ο ήλιος σκοτεινιάζει,
το δόλιο το Μικρό Χωριό και πάλι ανταριάζει.
Λαμποκοπούν χρυσά σπαθιά, πέφτουν ντουφέκια ανάρια,
ο Άρης κάνει πόλεμο, μ’ αντάρτες παλικάρια.
Έλα, βρε άπιστε Ιταλέ, κορόϊδο Μουσολίνι,
να μετρηθούμε οι δυο μαζί, να ιδείς το τι θα γίνει.
Δεν έχεις γέρους κι αρρώστους, μικρά παιδιά να σφάξεις,
ούτε κοπέλες ντροπαλές, ούτε χωριά να κάψεις,
παπάδες για να τυραννάς, στη μέση στο παζάρι,
έχεις μπροστά σου σήμερα τ’ αντάρτικα του Άρη,
που γρήγορος σαν τον αητό, σαν το γοργό τ’ αγέρι,
προδότες έσφαξε πολλούς με δίκοπο μαχαίρι».
.
ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ
Αντιλαλούνε τα βουνά
Κλαίνε τα κλαψοπούλια
Ο Βελουχιώτης χάθηκε
Ψηλά σε μια ραχούλα.
.
Τι έχεις κλαψοπούλι μου
Κι όλο πικρά φωνάζεις;
Για πες μου ποιος σε πλήγωσε
Και βαριαναστενάζεις.
.
Μαράθηκαν τα λούλουδα
Έσβησε το φεγγάρι
Ένας λεβέντης χάθηκε
Που τονε λέγαν Άρη.
.
Κείνος δε θέλει κλάματα
Δε θέλει μοιρολόγια
Θέλει αγώνες και χαρές
Αρματωσιές και βόλια.
Για το παραπάνω τραγούδι που έγραψαν οι Μάθεσης – Χιώτης για τον Άρη, βρήκα στο διαδίκτυοhttp://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=296041τα ακόλουθα:
mathesis
1. Οι στίχοι γράφτηκαν από τον Νίκο Μάθεση το 1945 και το μελοποίησε αρχικά ο Μανώλης Χιώτης, σε ρυθμό χασαποσέρβικο, από τον οποίο γράφτηκε και η τελευταία στροφή. Όταν μίλησε ο Μάθεσης, το 1974, στον Κώστα Χατζηδουλή για την ύπαρξη του τραγουδιού, δεν μπορούσε να θυμηθεί τη μελωδία. Ο δε Χιώτης είχε πεθάνει ήδη το 1970. Έτσι μελοποίησε ξανά τους στίχους ο Μιχάλης Γενίτσαρης, σε ρυθμό ζεϊμπέκικο, στη μνήμη και των δύο προηγούμενων δημιουργών.
2. Ο ίδιος ο Μάθεσης, λέει στον Κ. Χατζηδουλή, για το πώς έγραψε το τραγούδι: «Λίγο μετά που σκοτώθηκε ο Άρης Βελουχιώτης το ‘γραψα. Είχε τρία τετράστιχα και όχι τέσσερα. Ο Άρης, ήτανε φίνος άντρας, μάγκας κι αγωνιστής και Έλληνας. Κατάλαβες; Μιλάει ο Μάθεσης. Υπήρχανε κι άλλοι αγωνιστές, δηλαδή που θέλανε να τους λένε έτσι, αλλά αυτοί ήτανε αγωνιστές για την πάρτη τους. Δηλαδή, αποφάγια. Άλλη ταρίφα αυτοί. Όταν έσβησε το καντήλι του παλικαριού, έκατσα και το ‘γραψα, γιατί έγινε θρήνος. Θρήνος και ύμνος. Το θέμα είναι παλιό, πολύ παλιό – η ιδέα. Τα λόγια δικά μου και τιμής πρόσωπο ο Άρης. Μετά συναντήθηκα με το Χιώτη, που είχε έρθει με τον Παπαϊωάννου, το Στεφανάκη και το Γενίτσαρη, να παίξουνε σ’ ένα χορό, στο Χατζηκυριάκειο. Είπα του Χιώτη για το τραγούδι και δώσαμε ραντεβού και του ‘δωσα τα λόγια. Έβαλε ένα τετράστιχο ακόμα ο Μανώλης, το τελευταίο, κι άλλαξε το “Νεκροπούλι” που είχα εγώ και το ‘κανε “Κλαψοπούλι”. Δεν είπα τίποτα. Ο Μανώλης ήτανε φίλος μου, καλός άντρας και μάγκας από τους λίγους. Άμα θες να μάθεις ποιοι είναι οι μάγκες, κοίτα το Χιώτη. Εξηγήσεις ζόρικες, ρεμπέτικες και ψυχή μόρτικια μεγάλη. Μιλάω εγώ ο Μάθεσης. Το ‘παμε: προσφορά για το παιδί που χάθηκε, ήτανε το τραγούδι. Ζούλα γίνανε όλα. Βλέπεις, εγώ και σ’ αυτό το περιβόλι, είχα τσαμπουκάδες. Ένα απόγευμα που ήμουνα τότες στην Αθήνα, παρέα με το Νίκο Γούναρη, είδα στο δρόμο τυχαία, σε μια στοά, τον αρχηγό τότες του κόμματος. Αυτόνε που δεν ήτανε όνομα και πράμα δεν ήτανε, λέμε, γλυκός στις εξηγήσεις του. Του τα ‘χα μαζεμένα από τότε. Αυτός ήτανε όλα του τα χρόνια, μολύβι με σπασμένη μύτη. Κατάλαβες; Μετά άκουσα τη μουσική που έβαλε ο Χιώτης. Χασαποσέρβικο ήτανε, πολύ ζόρικο τραγούδι. Δίσκος δεν έγινε όμως, γιατί όλοι αυτοί εδώ οι λάγιοι, δεν αφήνανε. Γι’ αυτό τους έχω μαζέψει πολλά….».
3. Αγραμμοφώνητο τότε. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1980 ερμηνευμένο από τον Γιώργο Νταλάρα, με κάποιες αλλαγές στους στίχους.
4. Περιλαμβάνεται στο LP «ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ», MINOS DAL-MSM 391, 1980.
.
Τη δραματική κατάσταση στην οποία βρέθηκε ο λαός επί Κατοχής, τη δίνει ανάγλυφα ένα τραγούδι του Στράτου Παγιουμτζή, μάλλον του 1945, το οποίο δεν ηχογραφήθηκε (το αναφέρει ο Ηλίας Πετρόπουλος)
.
ΠΟΣΕΣ ΚΑΡΔΟΥΛΕΣ ΚΛΑΨΑΝΕ
Πόσες καρδούλες κλάψανε σ’ αυτά τα μαύρα χρόνια
που ζήσαμε μεσ’ τη σκλαβιά και μεσ’ στην καταφρόνια.
Πόσα κορμάκια πήγανε και νιάτα έχουν σβήσει
και πόσα σπίτια απ’ άδικο για πάντα έχουν κλείσει.
Η “μαύρη” με το Γερμανό έγιναν η αιτία
που το λαό μας ρίξανε σε τόση δυστυχία.
Ας όψονται οι αίτιοι που κάψαν την καρδιά μας
και πλούτισαν και γλέντησαν με την απελπισιά μας.
*
Για τα Δεκεμβριανά (1944) εντόπισα δυο ρεμπέτικα. Το πρώτο το έγραψε κάποιος που έμεινε ανώνυμος (μας πήραν την Αθήνα) και το δεύτερο δεν είναι άλλο από το βάρκα γιαλό του Τσιτσάνη (στην πραγματικότητα πρόκειται για παλιά επτανησιακή μελωδία), με παραλλαγμένους στίχους. Διευκρινίζω ότι τοβάρκα γιαλό αναφέρεται στην περιπέτεια των αιχμαλώτων (ομήρων) που συνέλαβαν οι Άγγλοι και τους μετέφεραν στην Ελ ντάμπα.
Μας πήραν την Αθήνα
μόνο για ένα μήνα
Του Σκόμπι τα κανόνια
γκρεμίσαν τα Κουπόνια.
Μπόμπες βροχή στου Γκύζη
κι εμείς στο μετερίζι.
Κι η τελευταία ελπίδα
τ’ οδόφραγμα, πατρίδα.
Μαύροι πατούν τη γη μας,
βάστα Καισαριανή μας.
Μάχονται σα λιοντάρια
στα Εξάρχεια παλικάρια
του Πανεπιστημίου
και του Πολυτεχνείου.
Τρέξτε, καπεταναίοι,
απ’ τα βουνά, γενναίοι.
Μας πήραν την Αθήνα,
μόνο για ένα μήνα.
Οι Άγγλοι θα νικήσουν,
όταν οι μαύροι ασπρίσουν.
Το τραγούδι αυτό δεν ηχογραφήθηκε, ωστόσο τραγουδιόταν πολλά χρόνια μετά, αφού κι εγώ το γνώριζα. Μάλλον από κάποιες εκτελέσεις του σε παρέες, που το διατηρούσαν στο ρεπερτόριό τους.
.
«Θα σας πω μιαν ιστορία
από την αιχμαλωσία,
- βάρκα γιαλό -
Κάποια μέρα του πολέμου
(δεν το πίστευα ποτέ μου)
- βάρκα γιαλό -
Οι Εγγλέζοι μας κυκλώσαν
με τα τανκς και μας τσακώσαν,
- βάρκα γιαλό -
Μας επήραν τα ρολόγια,
με το ξύλο, με τα λόγια
- βάρκα γιαλό -
Στ’ αυτοκίνητα μας βάλαν
και την πίστη μας εβγάλαν,
- βάρκα γιαλό -
Στο Γουδί και στο Χασάνι
κι από ‘κει για το λιμάνι,
- βάρκα γιαλό -
Μας εβάλαν στο βαπόρι
και για το Πόρτ-Σάϊντ πλώρη,
- βάρκα γιαλό -
Μας εφέραν στην Ελ Ντάμπα
και στην πλάτη μας μια στάμπα.
- βάρκα γιαλό -
Μας εδίναν τη βδομάδα
δυο κουτάλια μαρμελάδα,
- βάρκα γιαλό -
Μας εδίναν και φυστίκια
που ‘τανε για τα κατσίκια,
- βάρκα γιαλό -
Μας εδίναν και μια στάλα
συμπεπυκνωμένο γάλα,
- βάρκα γιαλό -
Δεν ξεχνούσαν οι Εγγλέζοι
το ελληνικό τραπέζι,
- βάρκα γιαλό -
Και μας δίναν ταχτικά
και μπιζέλια αρακά,
- βάρκα γιαλό -
Δεν το θέλουμε το γάλα
ούτε και τη μαρμελάδα,
- βάρκα γιαλό -
Μόνο θέλουμε να πάμε
πίσω στη γλυκιά Ελλάδα,
- βάρκα γιαλό -»
.
Φυσικά, η παραλλαγή αυτή δεν ηχογραφήθηκε στην Ελλάδα, παρά πρόσφατα. Ηχογραφήθηκε όμως μια άλλη, στην Αμερική, στα 1947, με τον Γιώργο Κατσαρό!
Giorgos+Katsaros
Δεν το πίνουμε το γάλα, βάρκα – γιαλό
δεν το πίνουμε το γάλα,
ούτε και τη μαρμελάδα,
αχ να σε χαρώ, βάρκα – γιαλό.
Και μας πήγαν εξορία, βάρκα – γιαλό
και μας πήγαν εξορία,
μακρυά από την Αθήνα,
αχ να σε χαρώ, βάρκα – γιαλό.
Και μας δίνανε μπιζέλια, βάρκα – γιαλό
και μας δίνανε μπιζέλια,
που τα ‘ρίχνουν στα κουνέλια,
αχ να σε χαρώ, βάρκα – γιαλό.
Και θα βάλω σημαδούρα, βάρκα – γιαλό
και θα βάλω σημαδούρα,
κι έτσι θα το σκάσω ζούλα,
αχ να σε χαρώ, βάρκα – γιαλό.
.
Το τραγούδι γιούπι-για (τίνος είναι βρε γυναίκα τα παιδιά) χρησιμοποιήθηκε όχι μόνο στα 1944 αλλά και τις επόμενες δεκαετίες (και χρησιμοποιείται ακόμα) για πολιτικό σχολιασμό.
Γιούπι για για γιούπι-γιούπι για
γιούπι για για γιούπι-γιούπι για
γιούπι για για γιούπι-γιούπι για για
γιούπι-γιούπι για για γιούπι-γιούπι για.
Τίνος είναι βρε γυναίκα τα παιδιά;
Το ‘να μου φωνάζει “Σι” τ’ άλλο μου φωνάζει “Για”,
τίνος είναι βρε γυναίκα τα παιδιά;
Το ‘να είναι του Γερμαναρά,
τ’ άλλο είναι του Μακαρονά
και το τρίτο είναι το δικό μας
γαμώ το κέρατό μας αγάπη μου γλυκιά.
Και το τρίτο είναι το δικό μας
γαμώ το κέρατό μας αγάπη μου γλυκιά.
Γιούπι για για γιούπι-γιούπι για
γιούπι για για γιούπι-γιούπι για
γιούπι για για γιούπι-γιούπι για για
γιούπι-γιούπι για για γιούπι-γιούπι για.
Τα κορίτσια που ‘χαν πρώτα Γερμανούς
τώρα έχουν Εγγλεζάκια με κοντά παντελονάκια
κι από πίσω ένα σύνταγμα Ινδούς.
Γιούπι για για γιούπι-γιούπι για
γιούπι για για γιούπι-γιούπι για
γιούπι για για γιούπι-γιούπι για για
γιούπι-γιούπι για για γιούπι-γιούπι για.
Εμείς τον θέλουμε παιδιά τον βασιλιά
να τον πάμε στο Παγκράτι να πουλάει Ριζοσπάστη
κι ό,τι άλλο διατάξει ο ΕΛΑΣ.
Γιούπι για για γιούπι-γιούπι για
γιούπι για για γιούπι-γιούπι για
γιούπι για για γιούπι-γιούπι για για
γιούπι-γιούπι για για γιούπι-γιούπι για.
.
Παραθέτω εδώ μερικά επιπλέον στιχάκια, όπως τα κατέγραψα σε πρόσφατο γλέντι.
Η ιστορία μας αρχίζει απ’ τα βουνά (δις)
και μετά πάει στο Κέντρο
και μετά στη δεξιά
Τσιριμώκο Τσιριμώκο κερατά
Τσιριμώκο Τσιριμώκο πουσταρά.
.
Η ιστορία μα ςαρχίζει απ’ τη Βουλή
κι ύστερα πάει από δω
κι ύστερα πάει από κει
Παπανδρέου Παπανδρέου παπατζή
.
Όταν ήρθες ήσουν σοσιαλιστής (δις)
με ζιβάγκο στα μπαλκόνια
τόπαιζες αγωνιστής,
αλλά ήσουν σαν το Γέρο παπατζής.
.
(O επόμενος στίχος δεν ξέρω αν είναι της εποχής ή μεταγενέστερος. Μάλλον είναι από τον καιρό του Εμφυλίου, αλλά δεν περιλαμβάνεται στις ηχογραφήσεις)
Να το ξέρουνε οι σύμμαχοί μας
Άγγλοι Γάλλοι και Αμερικανοί
πως ο ΕΛΑΣ ποτέ δεν θα πεθάνει
και το Κάπα Κάπα θα μας οδηγεί.
(εδώ στην ηχογράφηση ακούγονται γέλια…)
.
Το τραγούδια αυτό απόδειξε οριστικά πως παραμένει παντός καιρού, αφού ακούστηκε πρόσφατα (2011) με το στίχο «Τίνος είναι Μαργαρίτα το παιδί» (βλ. σύνδεσμο στον κατάλογο των τραγουδιών)
*
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ
tsitsanis
Φυσικά, τα πράγματα δεν ήτανε και πολύ ρόδινα τότε, όπως θα ξέρετε. Μόλις είχε αρχίσει ο εμφύλιος πόλεμος, η κατάσταση ήταν εκρηκτική, παντού φτώχεια, ανεργία, δυστυχία. Αυτά τα είχε δημιουργήσει ο μεγάλος πόλεμος που μόλις είχε τελειώσει. Δεν έβλεπες παρά ερείπια και εξαθλίωση. Και ο άλλος πόλεμος που άρχιζε, ο πιο τραγικός που ‘γινε ποτέ στον τόπο μας, είχε δημιουργήσει και κατάσταση κάθε άλλο παρά εύκολη.
(Ο Βασίλης Τσιτσάνης στον Κώστα Χατζηδουλή)
.
Ανεξήγητο παραμένει και ένα ακόμη θέμα σχετικό με τη ζωή του Τσιτσάνη στην κατοχική Θεσσαλονίκη: Πως, παρά τις στενές σχέσεις του με τον Μουσχουντή, έγραψε το 1944 τους δύο εαμικούς ύμνους, που τραγουδήθηκαν από τους αριστερούς, αλλά που ποτέ δε βγήκαν σε δίσκο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Βίρβο, τους έπαιζε ο ίδιος ο Τσιτσάνης κρυφά στο ουζερί του.
(Ντίνος Χριστιανόπουλος)
.
ΠΕΡΑΣΑΝ, ΕΦΥΓΑΝ ΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΤΗΣ ΣΑΠΙΛΑΣ
Αιώνες πέρασαν με νεκρικά σκοτάδια,
φτάνει, σταθείτε, δειλοί,
ο λαός να χαρεί την αυγούλα τη χρυσή,
π’ ανατέλλει σ’ όλους λεύτερη ζωή.
Σκλάβοι, δεσμώτες αδέρφια,
σκελετωμένα κορμιά,
ζωή καινούρια, τραγούδια χαρά,
δώσατε σεις λευτεριά.
Πέρασαν, έφυγαν οι χρόνοι της σαπίλας,
στραγγαλισταί του λαού.
Καταφρόνια και σκλαβιά, μαστιγώματα, κελιά,
ξερονήσια του διαβόλου Μεταξά.
Σίδερα σπάστε κι αφήστε
το αίμα να ξεχυθεί.
Λευτεριά τώρα ας τρέχει στη γη
κι όλους ας μας οδηγεί.
.
ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΑΜ, Ο ΕΛΑΣ
Χρόνια τώρα πάνω στα βουνά
της Ελλάδος τα γερά παιδιά
-το ντουφέκι πάντα συντροφιά-
πολεμούν για την ελευθεριά.
Ζήτω το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ,
της ΕΠΟΝ ο κάθε ήρωας.
Δόξα και τιμή στους τρεις εσάς…
.
Ο Βασίλης Τσιτσάνης έγραψε πολλά τραγούδια για τον Εμφύλιο. Θα τα δούμε στη συνέχεια, αλλά πρώτα ας καταγράψουμε τη μαρτυρία του Μίμη Σπύρου Οικονόμου, όπως την έστειλε στην καλύβα, για ένα γλέντι του 1943:
Το Σεπτέμβριο 1943 ο Βασίλης Τσιτσάνης
Έπαιξε στην Πύλη Τρικάλων, μετά την παράδοση της Ιταλικής Μεραρχίας Πινερόλο στους Αντάρτες, για τους κατοίκους εκεί που μαζεύτηκαν και ήταν εκατοντάδες.
Ένα από τα πολλά τραγούδια που είπαν ήταν και το παρακάτω τραγούδι, που το έπαιξε ο Βασίλης Τσιτσάνης και το τραγούδησε μάλιστα ο Δημήτρης Ασβεστάς. Ο σκοπός του ήταν ρεμπέτικος όπως λέει ο Σπύρος Οικονόμου.

Καλώς τα, τα ανταρτάκια μας
απ’ τα νερά τα κρύα
που πολεμούσαν στα βουνά
για την Ελευθερία
—–
Κατέβηκε ο Κόζιακας
ψηλά απ’ το βουνό
να κάνουνε παρέλαση
με το ευζωνικό.
—–
Διάλεξε παιδάκια
με μάτια γαλανά
που ξέρουν να πολεμάνε
για την ελευθεριά..

Πληροφορία του Σπύρου Οικονόμου
αντάρτη του ΕΛΑΣ που δικάστηκε
3 φορές σε θάνατο από το δικαστήριο Τρικάλων.
εγγραφή από τον Ερευνητή Φωτογράφο
Μίμη Σπύρου Οικονόμου

*
Το εμβληματικό συννεφιασμένη Κυριακή γράφτηκε στην κατοχική Θεσσαλονίκη, αλλά ηχογραφήθηκε στα 1948, με τον Τσαουσάκη και την Μπέλλου.
Συννεφιασμένη Κυριακή,
μοιάζεις με την καρδιά μου
που έχει πάντα συννεφιά,
Χριστέ και Παναγιά μου.
Όταν σε βλέπω βροχερή,
στιγμή δεν ησυχάζω.
μαύρη μου κάνεις τη ζωή,
και βαριαναστενάζω.
Είσαι μια μέρα σαν κι αυτή,
που ‘χασα την χαρά μου.
συννεφιασμένη Κυριακή,
ματώνεις την καρδιά μου.
.
Στη συνέχεια τα πράγματα όχι μόνο δεν έφτιαξαν, αλλά χειροτέρεψαν, καθώς ο Εμφύλιος, που είχε ξεκινήσει μέσα στην κατοχή, συνεχίστηκε και κλιμακώθηκε. Μέχρι τώρα, δηλαδή μέχρι τις αρχές του 1945, τα ρεμπέτικα τραγούδια δεν έχουν ξεκάθαρες, αλλά μονάχα έμμεσες και συγκεχυμένες αναφορές στον Εμφύλιο. Από κάποιο σημείο και μετά όμως, τα πράγματα λέγονται ή υπονοούνται με σαφήνεια στα τραγούδια.
Τα σημαντικότερα και τα πιο δημοφιλή ρεμπέτικα για τον Εμφύλιο τα έχουν γράψει ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Απόστολος Καλδάρας και ο Μπάμπης Μπακάλης. Ίσως το πιο γνωστό, σήμερα, τραγούδι εκείνης της εποχής για τον Εμφύλιο είναι το κάποια μάνα αναστενάζει, του Τσιτσάνη, σε στίχους Μπάμπη Μπακάλη, το οποίο ηχογραφήθηκε στα 1947 και κυκλοφόρησε ελεύθερα για …ένα μήνα. Αυτό όμως έφτανε για να το μάθουν και να το τραγουδάνε όλοι στις γειτονιές, στα χωριά, στις εξορίες, στις φυλακές – ακόμα και στο Γράμμο!  (Οι προσεχτικοί θεατές το άκουσαν να τραγουδιέται στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη Ψυχή Βαθιά, από τους στρατιώτες)
Το κάποια μάνα αναστενάζειεξακολουθεί να παραμένει δημοφιλές και να ακούγεται παντού, ακόμα και σήμερα. Όπως και το κάνε λιγάκι υπομονή(1948), το νύχτωσε χωρίς φεγγάρι, του Καλδάρα(1947) και άλλα τραγούδια του Εμφυλίου. Τα τραγούδησαν και τα τραγουδάνε άνθρωποι που δε γνωρίζουν καν για ποιο λόγο είναι γραμμένα και σε τι αναφέρονται. Αυτό είναι ενδεικτικό της αυθεντικής καλλιτεχνικής τους αξίας και της ακαταμάχητης δύναμης που κρύβουν μέσα τους τα μεγάλα λαϊκά έργα τέχνης, στην αντιπαράθεσή τους με το χρόνο.
Αντιγράφω από τον Αναστασίου:
Για το τραγούδι αυτό ο Ρένος Αποστολίδης έγραψε στο μυθιστόρημά του «Πυραμίδα 67»:
Στους νυχτερινούς δρόμους των πόλεων, μεθυσμένοι, στις ταβέρνες και στα καφενεία, στις παράγκες και στα βουνά, στ’ αμπριά των υψωμάτων και στα φυλάκια των γεφυρών, μια τριετία ολάκερη τούτη η σπαραγμένη χώρα, η ματωμένη, σε φριχτό βυθό πεσμένη, δίχως ένα φέγγος από πουθενά, μητ’ ελπίδα – παντού όπου υπήρχε στρατός, παντού όπου υπήρχε αντάρτικο, παντού όπου καπνός, χαλασμός κι ερείπια! – η χώρα τούτη ολάκερη, μια ολόκληρη τριετία, τραγούδησε ένα τραγούδι, το ίδιο και πάλι το ίδιο, μ’ επιμονή, με άφατο πόνο, με σπαραγμό και δάκρυα σ’ όλα τα μάτια, κάππιο απλό, λαϊκό, σερέτικο.
(…)
Κι όταν στις ταβέρνες σηκωνόταν άξαφνα κάποιος να το χορέψει δέος τους κάτεχε όλους – εξομολόγηση ομαδική…
Το απαγόρεψαν, το κυνήγησαν, διάταξαν πια να μην παίζεται, να μην ακούγεται πια, στόμα που φοράει το χακί να μην το τραγουδήσει, στόμα κανένα να μη το ξαναπεί!… μα εκείνο ανίκητο! Σ’ όλα τα στόματα είχε κολλήσει, σ’ όλα τα’ αυτιά είχε βιδωθεί (…) Μια ολάκερη χώρα, με δαύτο τα έλεγε όλα: την κούρασή της, την οδύνη, την απόγνωσή της! Το «όχι» της ήταν – το ανένδοτο!
Δεν υποστήριζε ιδέες, δεν αμφισβητούσε πίστεις, δεν έκανε θεωρία. Μόνο έλεγε πως μ’ όλα αυτά που κάνετε, που κάνετε όλοι σας, τόσο άσπλαχνα όλοι σας… Στα όσα πράξατε ο λαός αυτός, σοφότερός σας, πολύ ανθρωπινότερός σας, δεν σας αντέτασσε τα όπλα, που όλοι του βάζατε στα χέρια, παρά ένα τραγούδι, έναν πόνο – τον πιο βαθύ του ανθρώπου! (…)
Πάνω στα υψώματα, απ’ τα μεγάφωνα των μονάδων, που ήταη στημένα για την προπαγάνδα κι απ’ τα χωνιά τ’ αντάρτικα, που ήταν για τη «διαφώτιση», τρία ολάκερα χρόνια, σαν τελείωναν τα διαταγμένα λόγια τους οι «επίτροποι» και οι «Α2», τραγουδούσαν οι άλλοι το ίδιο τραγούδι:
Κάποια μάνα αναστενάζει
μέρα νύχτα ανησυχεί…
*
ΚΑΝΕ ΛΙΓΑΚΙ ΥΠΟΜΟΝΗ
Μην απελπίζεσαι και δε θ’ αργήσει
κοντά σου θα ‘ρθει μια χαραυγή
καινούργια αγάπη να σου ζητήσει
κάνε λιγάκι υπομονή
Διώξε τα σύννεφα απ’ την καρδιά σου
και μες το κλάμα μην ξαγρυπνάς
τι κι αν δε βρίσκεται στην αγκαλιά σου
θα ‘ρθει μια μέρα μην το ξεχνάς
Γλυκοχαράματα θα σε ξυπνήσει
και ο έρωτας σας θ’ αναστηθεί
καινούργια αγάπη θα ξαν’ αρχίσει
κάνε λιγάκι υπομονή
.
Πασίγνωστο παραμένει και το έχω να λάβω γράμμα σου (1948, το πρωτοτραγούδησε η Στέλλα Χασκήλ)
Έχω να λάβω γράμμα σου σαράντα μέρες τώρα,
τάχα να ζεις ή χάθηκες σαν το πουλί στην μπόρα;
Μέρα και νύχτα ξάγρυπνη, με μάτι δακρυσμένο,
τον ταχυδρόμο να φανεί στη στράτα περιμένω.
Σωστός αιώνας φαίνεται σε μένα κάθε ώρα,
κι έχω να λάβω γράμμα σου σαράντα μέρες τώρα.
Άλλοι μου λεν’ πως πέθανες κι άλλοι πως ζεις για μένα,
κι άλλοι πως μ’ απαρνήθηκες και παν’ όλα χαμένα.
.
Αλλά ο Τσιτσάνης έχει γράψει κι άλλα τραγούδια για τον Εμφύλιο.
ΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΡΗΜΑΓΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ
(1947, Πρ. Τσαουσάκης)
Μπρος στο ρημαγμένο σπίτι
με τις πόρτες τις κλειστές,
τον καημό μου σιγοκλαίω
και ματώνουν οι καρδιές.
Ούτε μάνα ούτε αδέρφια
κι εγώ έρημο πουλί,
βλέπω αράχνες στο κατώφλι
και χορτάρια στην αυλή.
Τι να πω και τι ν’ αφήσω
απ’ την τόση συμφορά;
ό,τι αγάπησα στον κόσμο
δε θα δω άλλη φορά.
.
ΩΣ ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΖΩΗ
(1947, Πρ. Τσαουσάκης – Ι. Γεωργακοπούλου)
Ως πότε πια τέτοια ζωή, να ζούμε χωρισμένοι
και στη δική μας συμφορά να χαίρονται οι ξένοι;
Να χαίρονται και να γελούν φίλοι, γνωστοί και ξένοι;
Μπορούμε να ξεχάσουμε τα τόσα όνειρά μας,
που κάνανε σ’ ένα σκοπό οι χτύποι της καρδιάς μας;
Κι αυτοί που μας ζηλεύουνε απ’ τον καημό ας λιώσουν:
ζωή χρυσή για μας θα ‘ρθει κι αυτοί θα μετανιώσουν.
Λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του, παρά τη φαινομενικότητα του πως πρόκειται για ένα αθώο ερωτικό τραγούδι, επιβλήθηκε η άμεση απαγόρευσή του και αποσύρθηκε από την αγορά (Πάπιστας)
.
Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ
(1949, Πρ. Τσαουσάκης – Μ. Νίνου)
Πέφτουν οι σφαίρες σαν το χαλάζι,
κι ακουμπισμένος σ’ ένα δεντρί
ο τραυματίας αναστενάζει
και τη μανούλα του ζητάει για να δει.
Κι η νοσοκόμα, μόλις ακούει
το παλικάρι να την καλεί,
τρέχει κοντά του, τον αγκαλιάζει
και σα μανούλα του τού δένει την πληγή.
Γλυκοξυπνάει και γύρω βλέπει
κι άλλους λεβέντες στο θάλαμο,
χαμογελάει μα και δακρύζει
κι η νοσοκόμα τού γλυκαίνει τον καημό.
Γλυκιά κοπέλα πως θα μπορέσω
από κοντά σου να χωριστώ;
Κι αυτή του λέει: δε θα σ’ αφήσω
κι εγώ σ’ αγάπησα και θα σε παντρευτώ.
.
ΜΑΥΡΑ ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΚΙ’ ΑΡΑΧΝΑ
(στίχοι Νίκου Μάθεση – Βασίλη Τσιτσάνη, 1949, το τραγούδησε ο Πρόδρομος Τσαουσάκης)
Μαύρα τα βλέπω κι άραχνα,
κι όλα σκοτεινιασμένα,
θα ‘ναι καινούργια βάσανα
κι έρχονται για μένα.
Με καρδιοχτύπια ως το πρωΐ
ξυπνώ κι αναρωτιέμαι,
πως θα βραδιάσει σήμερα, μανούλα μου,
ο δόλιος πως κρατιέμαι.
Κι αν κλαίω τι με ωφελεί;
τα δάκρυά μου χάνω,
μαύρα τα βλέπω κι άραχνα, μανούλα μου,
τα σύννεφα απάνω.
.
Κατά δήλωση του ίδιου του στιχουργού στον Η. Πετρόπουλο, το τραγούδι γράφτηκε λίγες μέρες μετά τον βομβαρδισμό της Θεσσαλονίκης από τα κανόνια των ανταρτών και, βέβαια, κάτω από την ατμόσφαιρα που είχε δημιουργήσει τότε ο απρόσμενος βομβαρδισμός. Μάλιστα δε -όπως είπε ο ίδιος ο Μάθεσης- με τη λέξη «απάνω» εξυπονοούσε τη Θεσσαλονίκη. Λίγο μετά την κυκλοφορία του, ο δίσκος απαγορεύτηκε από την Ανωτέρα Διοίκηση Χωροφυλακής Κεντρικής Μακεδονίας, γιατί το τραγούδι αυτό επιδρούσε καταλυτικά επάνω στο ηθικό των φαντάρων (Το αναφέρει ο Πάπιστας). Για το περιστατικό του βομβαρδισμού της Θεσσαλονίκης, δες εδώ:http://panosz.wordpress.com/2009/10/26/civil_war-27/
.
Ο Τσιτσάνης έγραψε κι άλλα τραγούδια για τους εξόριστους:
ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΗΣ
(1950, Μ. Νίνου – Πρ. Τσαουσάκης – Β. Τσιτσάνης)
Ένα όνειρο που είδα ράγισε η καρδούλα μου
κι από τον ύπνο τρομαγμένη ξύπνησα, μανούλα μου.
Είδα ότι το παιδί μας ήρθε απ’ την ξενιτιά,
το παλικάρι που λείπει χρόνια το αγκάλιαζες σφιχτά.
Ίσως μάνα βγει αλήθεια, ο λεβέντης μας να ζει
κι ίσως τον στείλει κάποια μέρα η Παναγία η χρυσή.
.
ΔΙΩΞΕ ΜΕ, ΜΑΝΑ, ΔΙΩΞΕ ΜΕ
(1952, Μπίνης, Μπέλλου, Τατασόπουλος)
Διώξε με, μάνα, διώξε με
από το σπιτικό σου
και πες, δεν είμαι πια παιδί,
μανούλα μου – μανούλα μου δικό σου!
Διώξε με, μάνα, διώξε με
τον πόνο σου να νοιώσω
κι απ’ το κακό μου ριζικό
να φύγω να – να φύγω να γλιτώσω!
Διώξε με, μάνα, διώξε με
στα ξένα να γυρίζω
και με τα μαύρα δάκρυα
το χώμα να ποτίζω!
.
Ο Βασίλης Τσιτσάνης είχε σαφή άποψη για τα κοινωνικά δρώμενα, που βρισκόντουσαν πίσω από τον Εμφύλιο. Θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς εύκολα αριστερή, αλλά νομίζω ότι αυτός ο χαρακτηρισμός εκφράζει μονάχα εν μέρει και όχι συνολικά τον τρόπο σκέψης του μεγάλου λαϊκού δημιουργού. Τα δυο επόμενα τραγούδια του είναι χαρακτηριστικά.
ΧΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ ΚΑΣΤΡΑ
(1947, Πρ. Τσαουσάκης – Β. Τσιτσάνης)
Χτίζουν και γκρεμίζουν κάστρα
σ’ ένα γλέντι φοβερό
για μια κόρη ξελογιάστρα
κι αν χαθεί που θα τη βρω
Δρόμο παίρνω δρόμο αφήνω
σε βουνά και σε γκρεμό
κι όμως ζω να τυραννιέμαι
στο δικό της τον καημό
Μου την άρπαξε η μοίρα
μια βραδιά στο χαλασμό
θα τη βρω και θα την πάρω
το ‘χω βάλει πια σκοπό
.
Ο ίδιος ο Τσιτσάνης δηλώνει: «το τραγούδι μου αυτό φαίνεται να εκφράζει τον ψυχικό σπαραγμό μιας τραγικής εποχής». Επίσης, «είναι από εκείνα που έβαλα αλληγορικά λόγια, για να μπορέσει να περάσει απ’ τη λογοκρισία. Σ’ αυτό που μιλάω για μια κόρη ξελογιάστρα εννοώ την πατρίδα μας. Δεν είναι άλλη από την Ελλάδα αυτή η κόρη, που γι’ αυτήν γκρέμιζαν κάστρα στο φοβερό εκείνο χαλασμό του Εμφυλίου. Μήπως δεν ήταν έτσι; Δεν μπορούσα να μη βγάλω από μέσα μου εκείνο που μ’ έτρωγε, δηλαδή το φόβο για το ενδεχόμενο χαμό της. Και αυτό ήταν που μέτραγε περισσότερο απ’ όλα. Τι άλλο μπορούσα να κάνω εγώ, ένας καλλιτέχνης, στο αλληλοφάγωμα; Το είπα, ότι δεν έχω άλλα όπλα από τα τραγούδια μου….». (Απόσπασμα από την Αυτοβιογραφία του Β. Τσιτσάνη – το αναφέρει ο Χατζηδουλής).
.
ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
(1949, Γιώργος Παπαδόπουλος – Ευαγγελία Μαρκοπούλου)
Κατηγορώ τη μοχθηρή, κακούργα κοινωνία,
που ρίχνει πάντα το φτωχό στη μαύρη δυστυχία.
Για την κατάσταση αυτή και την αιτία,
κατηγορώ, κατηγορώ την κοινωνία.
Κατηγορώ τον άνθρωπο με τη σκληρή καρδιά του,
τη συμφορά του αλλουνού την έχει για χαρά του.
Κατηγορώ την προστυχιά και την πλεονεξία,
το προσωπείο της ψευτιάς, τη μαύρη προδοσία.
*
Ο Εμφύλιος δημιούργησε δυο μεγάλες κατηγορίες εξορίστων: αυτούς που είχαν εξοριστεί στα νησιά και αυτούς που διέφυγαν στο εξωτερικό μετά τη λήξη των μαχών. Δε γνωρίζω σε ποιους ακριβώς αναφέρεται ο Τσιτσάνης, σ’ αυτό το ακόμα δημοφιλές ζεϊμπέκικο, το οποίο ηχογραφήθηκε στα 1950, με τη Σωτηρία Μπέλλου.
ΣΑΝ ΑΠΟΚΛΗΡΟΣ ΓΥΡΙΖΩ
Σαν απόκληρος γυρίζω
Στην κακούργα ξενιτιά
Περιπλανόμενος, δυστυχισμένος
Μακριά απ’ της μάνας μου την αγκαλιά
.
Κλαίνε τα πουλιά γι’ αέρα
Και τα δέντρα για νερό
Κλαίω μανούλα μου κι εγώ για σένα
Που έχω χρόνια για να ιδώ
.
Χάρε πάρε την ψυχή μου
Ησυχία για να βρω
Γιατί το θέλησε η μαύρη μοίρα
Μες τη ζωή μου να μη χαρώ.
.
Στο επόμενο τραγούδι όμως, του 1952, είναι προφανές ότι αναφέρεται στους φυλακισμένους αριστερούς:
ΤΑ ΜΑΝΤΑΛΑ
Ξυπνώ και βλέπω σίδερα
στη γη στερεωμένα
και μ’ αλυσίδες σταυρωτές
τα χέρια μου δεμένα
Πέσαν τα μάνταλα βαριά
και σκοτεινιάσαν τα κελιά
Με δέσαν χειροπόδαρα
σαν τον εγκληματία
στην καταδίκη μου αυτή
γυναίκα ειναι αιτία
Πέσαν τα μάνταλα βαριά
και σκοτεινιάσαν τα κελιά
Βροντούν οι αλυσίδες μου
ξυπνώ αλαφιασμένος
και μόλις πιάσω σίδερα
χτυπιέμαι απελπισμένος
Βροντούνε βέργες και κλειδιά
και σκοτεινιάζουν τα κελιά
Στον απόηχο του Εμφυλίου, χωρίς να αναφέρεται άμεσα με αυτόν, κινείται και το της κοινωνίας η διαφορά, γραμμένο στα 1951. Είναι το πιο ξεκάθαρα κοινωνικό τραγούδι του Τσιτσάνη και, ως φυσικό επακόλουθο, δεν πέρασε από την άγρυπνη λογοκρισία της εποχής. Ηχογραφήθηκε για πρώτη  φορά το 1980,  (Νταλάρας, Γλυκερία, Κοντογιάννης), αλλά το έχει πει και ο ιδιος ο Τσιτσάνης, σε μια λιτή, αλλά υποβλητική ερμηνεία.
Δυο δρόμοι τη χωρίζουνε
την κοινωνία τούτη
και φέρνουν μαύρη συμφορά
η φτώχεια και τα πλούτη
Της κοινωνίας η διαφορά
φέρνει στον κόσμο μεγάλη συμφορά
Έχει η ζωή γυρίσματα
έχει και μονοπάτια
γκρεμίζουν φτωχοκάλυβα
και χτίζονται παλάτια
*
ΤΟ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟ ΑΓΟΡΙ
Εκ πρώτης όψεως, καμία σχέση. Ίσως το ακούσουμε αλλιώς αν θεωρήσουμε την 3η στροφή “ξεκάρφωμα” και θυμηθούμε ότι γράφτηκε στα 1948… Του Βασίλη Τσιτσάνη, σε στίχους Πρόδρομου Τσαουσάκη και Βασίλη Ταμβάκη. Υπάρχει μια σύγχυση αν τη μουσική την έγραψε ο Τσιτσάνης ή ο Τσαουσάκης – αν και το πιθανότερο είναι ότι το τραγούδι το έγραψε ο Τσαουσάκης και το «περιποιήθηκε» ο Τσιτσάνης.
Με τούτη δω τη παγωνιά
κι αυτό το ξεροβόρι
τι έχει και στέκει στη γωνιά
το πικραμένο αγόρι
Με σηκωμένο το γιακά
στη τσέπη του το χέρι
τι τον κρατά στη παγωνιά
ένας θεός το ξέρει
Είν’ ο μεγάλος του καημός
μαγνήτης που τραβάει
γι’ αυτό στο σπίτι της μπροστά στο χιονιά
το κρύο θα τον φάει
*
mpakalismpampis-2
ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΠΑΚΑΛΗΣ
Εκτός από το Βασίλη Τσιτσάνη πολλά τραγούδια για τον Εμφύλιο έχει γράψει ο συντοπίτης του, Τρικαλινός, Μπάμπης Μπακάλης. Ο οποίος, αν και αριστερός, έγραψε δύο τουλάχιστον «δεξιά» ρεμπέτικα για τον Εμφύλιο! Προφανώς, ως συναλλαγμετικές επιβίωσης, γιατί αργότερα ο Μπακάλης επέστρεψε …δριμύτερος στην αριστερή όχθη. Ας ξεκινήσουμε με αυτά, που φαντάζουν κυριολεκτικά ως ξένα σώματα ανάμεσα στα υπόλοιπα τραγούδια του συνθέτη.
Ο ΑΝΤΑΡΤΟΠΛΗΚΤΟΣ
(1949, Ντούο Χάρμα)
Σε ξένους τόπους ανταρτόπληκτος γυρίζω,
γιατί μια μέρα μου γκρεμίσαν τη φωλιά,
πήραν το βιος μου και τα παιδιά μου
και στο σπιτάκι μου εβάλανε φωτιά.
Τέτοια λαχτάρα δεν την πέρασε κανένας,
είναι μεγάλη συμφορά που μ’ έχει βρει,
μα όλοι μου λένε: “Κάνε κουράγιο,
είναι κι άλλοι που υποφέρουν πιο πολύ”.
Τα βάσανά μας τελειώσαν μια για πάντα
και τις καρδιές μας πλημμυρίζει η χαρά,
γιατί η Ελλάδα έχει νικήσει
και τα σπιτάκια μας θα φτιάξουμε ξανά.
.
Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ (1949)
Βογγάει το Βίτσι, μουγκρίζει ο Γράμμος,
τα παλικάρια πολεμούν μεσ’ στη φωτιά,
μα κάποια σφαίρα σφυρίζει στον αέρα
κι ένας λεβέντης τραυματίζεται βαριά.
Νιώθει το βλήμα μεσ’ στο κορμί του,
κοιτά, το αίμα τρέχει τώρα απ’ την πληγή,
χαμογελάει σαν βλέπει τη σημαία
πάνω στο Βίτσι να υψώνεται γραμμή.
Βλέπει μπροστά του μια Ελληνίδα
με τα ματάκια της να είναι θολά
και δυο φαντάροι τον βάζουν στο φορείο
κι από τη μάχη τόνε παίρνουν μακριά.
Μόλις μαθαίνει η δόλια μάνα,
μέρα και νύχτα το Θεό παρακαλεί
από το Χάρο να σώσει το παιδί της,
γιατί θα μείνει μέσ’ στον κόσμο μοναχή,
από το Χάρο να σώσει το παιδί της,
γιατί η πατρίδα πάλι θα το χρειαστεί.
.
Ωστόσο, ο μεγάλος όγκος των τραγουδιών του Μπακάλη είναι σαφώς ενταγμένα στην αριστερά – και μάλιστα με τρόπο μαχητικό. Φυσικά, πολλές φορές οι στίχοι είναι αλληγορικοί, για να περάσουν από τη λογοκρισία.
Η ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΗ
(1949, Στ. Χασκίλ – Τ. Μπίνης – Στελλάκης Περπινιάδης)
Μ’ έχεις κλεισμένη μέρα – νύχτα μεσ’ στο σπίτι
και δε με βγάζεις λίγο έξω να χαρώ,
λες κι εγκλημάτησα και είμαι δικασμένη
και περιμένω αμνηστία για να βγω.
Πες μου τι έφταιξα και μ’ έχεις τιμωρήσει
κι όλο μου φέρνεσαι σκληρά και μ’ απειλείς;
Να το κατάλαβες πως σου ‘χω αδυναμία;
Μα αυτά που κάνεις όμως θα τα πληρωθείς.
Μην το νομίζεις πως θα μ’ έχεις σκλαβωμένη
και σαν πουλάκι στο κλουβί πάντα να ζω…
Η ώρα ζύγωσε, θ’ ανοίξουν τα φτερά μου
κι από τα χέρια σου θα φύγω να σωθώ».
.
ΓΙΑ ΣΤΑΣΟΥ ΧΑΡΕ
(1949, στίχοι Κ. Βίρβου. Τάκης Μπίνης – Σούλα Καλφοπούλου)
Για στάσου, Χάρε, να σου μιλήσω,
άκου μια μάνα τι θα σου πει:
Μη μου το παίρνεις το παλικάρι
και μείνω έρημη μεσ’ στη ζωή.
Τόσες λαχτάρες έχει περάσει
σ’ αυτά τα χρόνια που ‘χει βρεθεί,
πάψε κοντά του να φτερουγίζεις
κι άσ’ το να ζήσει και να χαρεί.
Λυπήσου, Χάρε, και την κοπέλα,
που τόσα χρόνια τον αγαπά
κι αν θέλεις διώξε απ’ τις καρδιές μας
αυτή τη μαύρη τη συμφορά.
.
ΓΕΜΑΤΟΣ ΑΓΑΝΑΧΤΗΣΗ (1952).
Γεμάτος αγανάχτηση
απ’ την παλιοκατάσταση,
όπου σταθώ κι όπου βρεθώ,
ψευτιά και μίσος συναντώ.
Θέλω να κλάψω
τα βάσανά μου,
μα ποιος θα νιώσει
τα πικρά τα δάκρυά μου;
Τον κόσμον όλο γύρισα,
συμπόνια λίγη ζήτησα,
από παντού με διώξανε,
τον πόνο μου δεν νιώσανε.
Γεμάτος αγανάχτηση
απ’ την παλιοκατάσταση,
αναρωτιέμαι κι απορώ
σε ποιον τον πόνο μου να πω.
.
ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΟΣ Ο ΔΟΛΙΟΣ
(1952. Γ. Παπαδόπουλος – Ε. Μαρκοπούλου)
Μελλοθάνατος ο δόλιος στο κρεβάτι ξαγρυπνώ,
λιώνω, σβήνω σαν κεράκι και το Χάρο καρτερώ.
Σαν θα πεθάνω,
ποιος θα με κλάψει
και ποιος στον τάφο μου
κερί θ’ ανάψει;
Ένα έρημο πουλάκι έχω μείνει στη ζωή,
από φτώχεια και ορφάνια και τρανή καταστροφή.
Μια γυναίκα είχα αγαπήσει, μ’ εγκατέλειψε κι αυτή,
τέτοιος είναι πια ο κόσμος που κανείς να μην τον ζει.
Αντιγράφω από τον Σάκη Πάπιστα:
Ο Μπ. Μπακάλης, αρκετά χρόνια αργότερα, το 1986, δηλώνει: “Ήμουνα στα Τρίκαλα και διάβασα στις εφημερίδες για ….κάποιον που εκτελέσανε. Ξέρεις εσύ, ποιον εννοώ. Δεν την άντεξα την αδικία και είπα: “Μελλοθάνατος ο δόλιος στο κρεβάτι ξαγρυπνώ, λιώνω, σβήνω σαν κεράκι και το Χάρο καρτερώ”. Αλλά, βέβαια, ο “Μελλοθάνατος” δεν έλιωνε, δεν έσβηνε. Αν δεν το ‘βαζα, όμως, αυτό δε θα πέρναγε (από τη λογοκρισία) και το τραγούδι.
Σύμφωνα με τον στιχουργό Κώστα Βίρβο, στενό συνεργάτη του Μπακάλη, το τραγούδι αυτό γράφτηκε για τον Νίκο Μπελογιάννη, τον “άνθρωπο με το γαρίφαλο”, όπως τον σκιτσάρισε ο μεγάλος ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο. (Για την ιστορία, και για τους μη γνωρίζοντες, ο Ν. Μπελογιάννης ήταν μέλος της Κ.Ε. του παράνομου -τότε, και μέχρι το 1974- ΚΚΕ. Καταδικάστηκε για κατασκοπεία και εκτελέστηκε στις 30 Μαρτίου 1952).
Μια δήλωση του Μπάμπη Μπακάλη, ότι έγραψε το τραγούδι το 1953, δημιουργεί κάποιες αμφιβολίες για το αν ο μελλοθάνατος του τραγουδιού ήταν πράγματι ο Μπελογιάννης. Αν η χρονολογία αυτή (1953) είναι σωστή, τότε πιθανόν το τραγούδι να αναφερόταν στον Νίκο Πλουμίδη, άλλο στέλεχος του ΚΚΕ και μέλος του Πολιτικού Γραφείου που εκτελέστηκε το 1953.

.
ΣΑΝ ΤΟΝ ΕΞΟΡΙΣΤΟ ΠΕΡΝΩ
(1954, Σωτηρία Μπέλλου)
Σαν τον εξόριστο γυρίζω μεσ’ στα ξένα,
περιπλανιέμαι ο φτωχός εδώ κι εκεί,
σαν το πουλάκι το τρομαγμένο,
που του γκρεμίσαν τη φωλιά του κεραυνοί.
Στα μαύρα ξένα που γυρνώ,
σαν τον εξόριστο περνώ.
Μέρα και νύχτα στα σκοτάδια βουτηγμένος,
με περιζώνουν πάντα σύννεφα βαριά,
ποτέ δε βγήκε για μένα ήλιος,
ποτέ τα μάτια μου δεν είδαν ξαστεριά.
Σαν τον εξόριστο γυρίζω μεσ’ στα ξένα,
ούτε χλωρό κλαρί δε βρίσκω να σταθώ,
όλα τα όνειρα που έπλαθα χαθήκαν
στους μαύρους τόπους που παντέρημος γυρνώ.
.
ΕΝΑΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΞΑΓΡΥΠΝΑ
(1954, στίχοι Κ. Βίρβου. Π. Γαβαλάς – Ρία Κούρτη)
Ένας λεβέντης ξαγρυπνά
στο σκοτεινό κελλί του,
μεσ΄στα μπουντρούμια τα φριχτά
τον ‘ρίξαν οι εχθροί του.
Δεν τον φοβίζουν τα κελλιά,
δεν τον τρομάζει ο χάρος,
μονάχα στη μανούλα του
ζητάει να δώσουν θάρρος.
Κι αν σκλάβο τώρα τον κρατούν
οι μαύρες αλυσίδες,
αυτός μ’ ένα χαμόγελο
στους άλλους δίνει ελπίδες.
Δεν τον φοβίζουν τα κελλιά,
δεν τον τρομάζει ο χάρος,
μονάχα στη μανούλα του
ζητάει να δώσουν θάρρος.
Δεν έφταιξε σε τίποτα
και χάρη δεν του δίνουν,
τα δάκρυα της μάνας του
κατάρες θα του γίνουν.
Δεν τον φοβίζουν τα κελλιά,
δεν τον τρομάζει ο χάρος,
μονάχα στη μανούλα του
ζητάει να δώσουν θάρρος.
.
Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΛΕΒΕΝΤΗ
(1957, Πόλυ Πάνου, Στέλιος Καζαντζίδης)
- Ξένε διαβάτη που ζητάς
τη μάνα του λεβέντη
εγώ είμαι η μανούλα του
η μάνα που τον γέννα
για πες μου τα μαντάτα του
γιατί τον έχω ένα .
- Μάνα, για σφίξε την καρδιά
και τα μαντάτα είναι βαριά.
- Ξένε διαβάτη μου για πες
ποιά μάτια τον πλανέψαν
ποιά μάτια να τον κάνανε
και μένα μ’ απαρνιέται
ό,τι και να του έτυχε
η μάνα δεν ξεχνιέται.
- Μάνα για σφίξε την καρδιά
στο σπίτι σου έπεσε φωτιά.
- Ξένε διαβάτη να μου πεις
μην έχει αρρωστήσει
ποια του δροσίζει με νερό
το στόμα το στεγνό του
ποιά ξημεροβραδιάζεται
μπρος στο προσκέφαλό του.
- Μάνα για σφίξε την καρδιά
ο γιος σου δεν υπάρχει πια…
.
ΔΕΚΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ
(1955-56, Στέλιος Σουγιουλτζής – Λέλα Παπαδοπούλου)
Δέκα πέντε χρόνια τώρα,
ο δόλιος δεν ανάσανα ποτές μου ούτε ώρα.
Από το ’41, μέχρι τούτη τη στιγμή,
μ’ έχουν βρει χιλιάδες μπόρες, μ’ έχουν πνίξει οι καϋμοί.
Δέκα πέντε χρόνια τώρα,
ο δόλιος δεν ανάσανα ποτές μου ούτε ώρα.
Πως αντέχει το κορμί μου,
απ’ τις πολλές τις συμφορές μαύρισε η ψυχή μου.
Πάντα ζω με την ελπίδα, για μια μέρα πιο καλή,
τυρρανιέμαι, υποφέρω, κι όλο κάνω υπομονή.
Δέκα πέντε χρόνια τώρα,
ο δόλιος δεν ανάσανα ποτές μου ούτε ώρα.
Μα η μπόρα θα περάσει
και η φτωχή μου η καρδιά μια μέρα θα γελάσει.
Δεν μπορεί να συνεχίζει, τέτοια άχαρη ζωή,
θα χαράξει και για μένα η γλυκειά η χαραυγή.
Δέκα πέντε χρόνια τώρα,
ο δόλιος δεν ανάσανα ποτές μου ούτε ώρα.
.
ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ ΒΑΡΙΑ
(1955, σε στίχους Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Γιώτα Λύδια – Μπάμπης Καζαντζόγλου. Το έχουν πει  ο Μανώλης Αγγελόπουλος, αλλά και η Βίκυ Μοσχολιού, σε μια μεταγενέστερη, εκπληκτική ερμηνεία, σε ενορχήστρωση Σταύρου Ξαρχάκου).
Συρματοπλέγματα βαριά
ζώνουν τη δόλια μου καρδιά
κουράγιο δόλια μου καρδιά
τα σύρματα να σπάσεις
και αν η ζωή σε χτύπησε
το θάρρος σου μη χάσεις
Συρματοπλέγματα βαριά
ζώνουν τη δόλια μου καρδιά
Αυτή τη μαύρη την ζωή
κανένας δεν θα τη χαρεί
παλεύω σαν τον ναυαγό
στην μαύρη καταιγίδα
τον χάρο με τα ματιά μου
πολλές φορές τον είδα
Συρματοπλέγματα βαριά
ζώνουν τη δόλια μου καρδιά
*
Ο ΚΑΛΔΑΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
apostolos-kaldaras
Ο Απόστολος Καλδάρας δεν έγραψε πολλά τραγούδια για τον Εμφύλιο. Αυτά που έγραψε όμως είναι πραγματικά αριστουργηματικά!
Σ’ ΕΝΑ ΒΡΑΧΟ ΦΑΓΩΜΕΝΟ
(1948, Στράτος Παγιουμτζής – Λίτσα Χάρμα)
Σ’ ένα βράχο φαγωμένο από κύμα αγριωπό,
ένα σούρουπο είχα κάτσει λίγο να συλλογιστώ.
Κάθε βήμα στη ζωή μου είναι πόνος και συμφορά,
θέλω ο δόλιος να πετάξω, μα δεν έχω τα φτερά.
Έτσι μ’ έχει καταντήσει των ανθρώπων η οργή,
στρώμα να ‘χω τα χορτάρια και προσκέφαλο τη γη.
.
Στην ηχογράφηση του 1948, για το φόβο της λογοκρισίας γίνεται λόγος γιαμιας γυναίκας την οργή.
Προβλήματα με τη λογοκρισία είχε και το νύχτωσε χωρίς φεγγάρι. Οι υποχρεωτικές αλλαγές όμως (το κελί έγινε κερί) δε ζημίωσαν ουσιαστικά το τραγούδι. Το είπε πρώτη η μοναδική Στέλλα Χασκήλ.
Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι
το σκοτάδι είναι βαθύ
κι όμως ένα παλικάρι
δεν μπορεί να κοιμηθεί
Άραγε τι περιμένει
απ’ το βράδυ ως το πρωί
στο στενό το παραθύρι
που φωτίζει με κερί
Πόρτα ανοίγει πόρτα κλείνει
με βαρύ αναστεναγμό
ας μπορούσα να μαντέψω
της καρδιάς του τον καημό
.
Ο Μάρκος Βαμβακάρης, που αναφέρθηκε στην αρχή, έχει γράψει ένα εκπληκτικό ρεμπέτικο μέσα στον Εμφύλιο,  ηχογραφημένο στα 1948.  Είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος με τον οποίο ο μεγάλος λαϊκός συνθέτης περιγράφει το συγκεκριμένο, χρησιμοποιώντας το μονάχα ως αφετηρία για να δημιουργήσει κάτι πολύ πέρα από αυτό.
ΤΕΤΟΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΒΑΣΑΝΑ
Κάθε βραδάκι μια φωτιά
Στο στήθος μου φουντώνει
Κι αδιάκοπα με τριγυρνούν
Πίκρες καημοί και πόνοι.
.
Τέτοια ζωή με βάσανα
Κανένας δεν την έχει
Να τρέχουνε τα μάτια μου
Σαν τη βροχή που βρέχει.
.
Φαίνεται μαραζώσανε
Το άμοιρο κορμί μου
Κι ο Χάρος είναι στα πρόθυρα
Να πάρει την ψυχή μου.
.
Εξαιτίας της λογοκρισίας, πολλά τραγούδια δεν δισκογραφήθηκαν ποτέ.  Ή δισκογραφήθηκαν πολλά χρόνια αργότερα, μετά το 1974.Το στερνό μου το κρεβάτι, με απλούς αλλά συγκλονιστικούς στίχους,αναφέρεται προφανέστατα στον Εμφύλιο και στους αντάρτες, αλλά ηχογραφήθηκε, περιέργως, στα 1955. Ίσως επειδή το έχει γράψει ο μαέστρος Σπύρος Περιστέρης. Το τραγούδησαν η Σ. Μπέλλου και ο Θ. Ευγενικός.
Peristeris1
ΤΟ ΣΤΕΡΝΟ ΜΟΥ ΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ
Άρρωστος χωρίς ελπίδα
Πάνου στ’ άγρια βουνά
Η ζωή μου μετρημένη
Λιγοστεύει και περνά.
.
Στα έλατα στην ερημιά
Σβήνουν τα έρημα κορμιά.
.
Με σπαράζει η αγωνία
Και με τρώσει η συλλογή
Δίχως μάνα στο πλευρό μου
Η ψυχή μου πως θα βγει.
.
Τα μεσάνυχτα περάσαν
Και ίσως τούτη την αυγή
Το στερνό μου το κρεβάτι
Μου το στρώσουνε στη γη.
.
Προς μεγάλη μου έκπληξη ανακάλυψα αυτό το «δεξιό» τραγούδι του Γιάννη Παπαϊωάννου. Μάλλον του 1950, το τραγούδησαν ο Α. Ευγενικός και ο Οδ. Μοσχονάς.
250px-Yiannis_Papaioannou_bouzouki
ΜΑΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στο τσαντίρι ξαπλωμένος
φανταράκος μοναχός,
απ’ αγάπη ξεχασμένος
κι από μάνα ορφανός.
Ποιός σ’ αυτόν θα γράψει γράμμα,
πέντε λόγια να του πει;
ποιος θα τον παρηγορήσει
και παιδί μου να του πει;
Κι όμως δεν στεναχωριέται
κι ούτε νιάζεται γι’ αυτό,
μάνα έχει την Ελλάδα
και γι’ αδέλφια τον στρατό.
.
Αλλά ο Παπαϊωάννου έχει γράψει και τον συγκλονιστικό γυρισμό, στα 1950, για τους εξόριστους και τους φυλακισμένους. Το τραγούδησε ο Οδυσσέας Μοσχονάς.
Ο ΓΥΡΙΣΜΟΣ
Τον ερχομό σου πάντα περιμένω
Και μέσα στην πικρή μου μοναξιά
Τραγούδι που σου λέγω πονεμένο
Στον πόνο μου να βρω παρηγοριά.
.
Τους δρόμους που ερχόσουνα κοιτάζω
Τις ώρες που διαβαίνουνε μετρώ
Του γυρισμού τις μέρες λογαριάζω
Αγάπη μου γλυκιά σε καρτερώ.
.
Το γυρισμό σου πάντα περιμένω
Κι αν πέρασε τόσος πολύς καιρός
Δεν ξέχασα γι’ αυτό σου παραγγέλνω
Θα ζω με την ελπίδα δω και μπρος.
.
Και, η νοσοκόμα. Τραγούδι του 1950, σε στίχους  Μάθεση. Το τραγούδησαν οι Ευγενικός – Μοσχονάς. Φυσικά, ο τραυματίας είναι του Εθνικού Στρατού.
Η ΝΟΣΟΚΟΜΑ
Μες στου πολέμου τη φωτιά
πληγώθηκα μικρή μου,
και ήρθα νοσοκόμα μου,
να γειάνεις την πληγή μου.
Κι αντίς να γειάνεις την πληγή
με τα γλυκά σου κάλλη,
μες στην καρδιά μου άνοιξες
κι άλλη πληγή μεγάλη.
Από το χάρο γλύτωσα
για την κακή μου μοίρα
και έπεσα στα χέρια σου
κι άλλη λαχτάρα πήρα
.
ΑΦΗΝΩ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΦΕΥΓΩ
(Ευάγγελου Πρέκα. Δεν εντόπισα χρονολογία. Πρώτη εκτέλεση Ε. Ευγενικός – Ε. Μαρκοπούλου)
Τώρα που αρχίσανε  οι μπόρες
Οι αστραπές και οι βροντές
Αφήνω το βουνό και φεύγω
Καρδιά μου άλλο πια μην κλαις.
.
Έζησα σαν τον ερημίτη
Χωρίς ανθρώπων συντροφιά
Κι αντί να βρω τη γιατρειά μου
Με πλήγωσε κι η μοναξιά.
.
Τώρα π’ αρχίσανε οι μπόρες
Ένα καλύβι αναζητώ
Να ξεκουράσω το κορμί μου
Κι ας ξεψυχήσω κι ας χαθώ.
.
Προβληματίστηκα αν θα έπρεπε να συμπεριλάβω στη συλλογή των τραγουδιών του Εμφυλίου το τραγούδι του Γ. Μητσάκη που ακολουθεί. Αλλά, έχει σχέση καθώς γράφτηκε στα 1948 και έγινε το μεγάλο σουξέ των φαντάρων που πολεμούσαν. Το τραγούδησαν η Έλλη Σωφρονίου και ο Στελλάκης Περπινιάδης, μαζί με τον συνθέτη.
10275_1
ΤΟ ΦΑΝΤΑΡΑΚΙ
Το φανταράκι απόψε πάλι
έχει μεράκι και τα ‘χει πιεί,
γιατ’ έχει μέρες να πάρει γράμμα
απ’ το κορίτσι του και ανησυχεί.
Θέλει να πάει στο λοχαγό του
και συλλογιέται τι να του πει,
να του γυρέψει και καμιά χάρη
φοβάται μην τυχόν και του αρνηθεί.
Ο λοχαγός του είναι λεβέντης
έχει κι εκείνος χρυσή καρδιά,
τόνε γνωρίζει απ’ την Αθήνα,
που κατοικούσανε σε μια γειτονιά.
Γι’ αυτό σαν πήγε του λέει με γέλιο:
- καταλαβαίνω τι θες να πεις,
μια κι είσ’ εντάξει, βρε φανταράκι,
πάρε μια άδεια και άντε να τη δεις.
.
Κι ένα ακόμα του Μητσάκη:
Ο ΑΝΑΠΗΡΟΣ
(1949, Πρόδρομος Τσαουσάκης – Γιώργος Μητσάκης)
Αφήστε τα ποτήρια σας, που τα ‘χετε γεμίσει,
και δώστε στον ανάπηρο μια θέση να καθήσει.
Σ’ αυτόν αξίζει πάντοτε να λέμε με ψυχή,
Ανάπηρος περνάει, σταθείτε προσοχή.
Κι αυτός σαν Ελληνόπουλο και άξιο παλληκάρι,
σε κάποια μάχη άφησε το ένα του ποδάρι.
Γι’ αυτό όπου τον βλέπετε να λέτε με ψυχή,
Ανάπηρος περνάει, σταθείτε προσοχή.
Ας πούμε το τραγούδι μας περήφανα κι αντρίκια,
γιατί για μας κρεμάστηκε στα δυο του δεκανίκια.
Σ’ αυτόν αξίζει πάντοτε να λένε με ψυχή,
Ανάπηρος περνάει, σταθείτε προσοχή.
.
Σημειώνει ο Πάπιστας:
Ιδιαίτερα επίκαιρο την εποχή εκείνη (όπως και για τις επόμενες, τουλάχιστο, 2 – 3 δεκαετίες), αφού τόσο ο Πόλεμος του 1940 – 41 στην Αλβανία, όσο και ο Εμφύλιος σπαραγμός, άφησαν ανάπηρους χιλιάδες άτυχων Ελλήνων.
.
Κι ένα σκληρό «δεξιό» του Χρήστου Κολοκοτρώνη (1949)
ΜΟΥΓΚΡΙΖΕΙ Ο ΓΡΑΜΜΟΣ
Μουγκρίζει ο Γράμμος, βογγάει το Βίτσι,
τα παλικάρια πολεμούνε στα βουνά
κι όπως μια σφαίρα σφυρίζει στον αέρα,
ένας λεβέντης τραυματίζεται βαριά.
Αναστενάζει και σιγολέει:
πάρτε με, κύριε λοχαγέ,
που θα τ’ αφήσω ορφανά
στους δρόμους, στα σοκάκια;
Κι ο λοχαγός εδιέταξε:
πάρτε τον τραυματία,
να μην τον πάρουν τα σκυλιά
μέσα στην Αλβανία.
Έφτασα, μάνα μου, έφτασα,
στρώσε μου να πλαγιάσω,
το κουρασμένο μου κορμί
για να το ξεκουράσω.
Κι εσείς κορίτσια όμορφα,
στα μαύρα να ντυθείτε,
γιατί του Γράμμου τα παιδιά
δεν θα τα ξαναδείτε.
.
Το τραγούδι του Οδυσσέα Μοσχονά, ο αδερφός τον αδερφό,γραμμένο στα 1948, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πρόδρομος τουνεκρού αδερφού, του Θεοδωράκη. Δισκογραφήθηκε το 1980, με ερμηνευτή το Γ. Νταλάρα.
ΑΔΕΡΦΟΣ ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ
Γέμισ’ ατσάλι ο ουρανός
κι η γη αγκομαχάει,
και αδερφός τον αδερφό
μας βάλαν και χτυπάει.
Στο φίλημά τους το στερνό
πουλί πικρολαλούσε,
μια έβριζε τον ουρανό
και μια στη γη κοιτούσε.
Κάτω χτυπιέται το θεριό
βαρύ και ματωμένο,
το τσακισμένο του κορμί
κοιτάζει ντροπιασμένο.
.
Κι άλλο ένα «δεξιό» ρεμπέτικο για τον Εμφύλιο. Στίχοι Μίνωα Μάτσα, μουσική Σπύρου Περιστέρη, 1950. Το τραγούδησαν ο Κώστας Ρούκουνας, η Ελένη Λαμπίρη και ο Απόστολος Καλδάρας.
ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΡΟΥ
Το γράμμα σου το έλαβα, στο μέτωπο εδώ πέρα,
και γέμισ’ η καρδούλα μου, χαρά όλη τη μέρα.
Στο πόλεμο κι αν βρίσκομαι κι αν ζω μακρυά σου τώρα,
μη χολοσκάς και θε να ‘ρθει, η ποθητή η ώρα.
Κάνε λιγάκι υπομονή, χαράζει η αυγούλα,
που θα σε σφίξω νικητής, περήφανη νυφούλα.
Σα θα ‘ρθω τότε Μάρω μου, διπλή θα ‘ναι η χαρά μας,
η μια της νίκης της τρανής κι η άλλη τα στέφανά μας.
.
Κι άλλο ένα, από τους ίδιους δημιουργούς (1949, το τραγούδησαν ο Πάνος Σάμης και η Ελένη Λαμπίρη ή Έλσα Λάμπο)
ΦΕΥΓΩ ΛΕΝΙΩ
Φεύγω Λενιώ, Λενιώ μ’ αγαπημένη,
στον πόλεμο τραβώ με τ’ άλλα τα παιδιά,
πάψε να κλαις, μην είσαι λυπημένη,
μονάχα πες με πίστη στη καρδιά:
Γειά σας παιδιά, με το καλό να ‘ρθείτε,
με το καλό και με της δάφνης τα κλαριά,
κι όλες εμάς και πάλι θα μας βρείτε,
πιστές κι αγνές μ’ αγάπη στην καρδιά.
Έλα Λενιώ κι η σάλπιγγα με κράζει,
πάρε τη μάνα κι έλα αγάπη μου κοντά,
θέλω η μια την άλλη ν’ αγκαλιάζει,
ωσότου θα ‘μαι μακρυά.
Μάνα γλυκειά σαν φύγω να μη κλάψεις,
δε θέλει κλάμματα το Ελληνικό χακί,
ένα κερί στη Παναγιά ν’ ανάψεις,
να ‘ναι η Νίκη πάντα Ελληνική.
.
Το επόμενο τραγούδι γράφτηκε μέσα στη φυλακή, στα 1947, από τον Πειραιώτη συνθέτη Γιώργο Κάρλα. Δεν εντόπισα ηχογράφηση.
ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥ ΦΙΞ
Έλα μανούλα, να με δεις στη φυλακή που μ’ έχουν
στα Γιάννενα, μέσα στου Φιξ, τα δάκρυά μου τρέχουν.
Με κλείσαν σε μια άβυσσο μακριά απ’ την κοινωνία
και τυραγνιέμαι, μάνα μου, μέσα στην υγρασία.
Έλα, μανούλα, βγάλε με, να ζήσω πια κοντά σου,
να φύγω απ’ τη φυλακή που είμαι μακριά σου.
.
Συναντήσαμε ήδη το Μανώλη Χιώτη, στο τραγούδι για τον Άρη Βελουχιώτη. Το τραγούδι του καταστροφή το ερμήνευσαν στα 1951 ο Τάκης Μπίνης και η Στέλλα Χασκήλ.
Τι θέλεις μάνα δυστυχισμένη
Κι όλο το Χάρο παρακαλείς
Είν’ η καρδιά του σκληρή σαν πέτρα
Κι ότι κι αν κάνεις δεν τον συγκινείς.
.
Πόσες μανούλες δεν έχουν κλάψει
Μπροστά στο Χάρο μοναδικές
Δεν είσαι η πρώτη εσύ μανούλα
Δεν μας λυπάται, όσο και να κλαις.
.
Πόσους μας πήρε από το σπίτι
Κοίταξε μάνα καταστροφή
Μην περιμένεις από το Χάρο
Φτώχεια κι ορφάνια να λυπηθεί.
.
Τελειώνουμε τις αναφορές στα ρεμπέτικα του Εμφυλίου μ’ ένα τραγούδι του Στέλιου Χρυσίνη. Κυκλοφόρησε στα 1952, με τις φωνές της Ρένας Στάμου, του Νίκου Καλλέργη και του Νίκου Βούλγαρη. Οι στίχοι είναι, και πάλι, διάφανα υπαινικτικοί.
ΒΟΓΓΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ Ο ΑΝΕΜΟΣ
Βογγάει στη νύχτα ο άνεμος και μέσ’ την ερημιά μου,
ένα βαρύ προαίσθημα, σκεπάζει την καρδιά μου.
Τα πάντα με τρομάζουνε, που να ‘σαι τέτοια ώρα,
μήπως για πάντα σ’ άρπαξε, του χωρισμού η μπόρα.
Βογγάει τη νύχτα ο άνεμος, τα τζάμια σιγοτρίζουν,
κι’ όπως γυρνάς στη σκέψη μου, τα μάτια μου δακρύζουν.

πίσω στα παλιά
www.lidoiki.com

EN ΛΙΔΟΡΙΚΙΩ ΤΗ..12η ΜΑΪΟΥ 2016...!!!

$
0
0

Απολαύστε  φίλοι  μου  τα  παγκάκια  της κεντρικής  Λιδορικιώτικης  πλατείας  "ΑΛΩΝΑΚΙ "


Κύριε  Δήμαρχε , στην  πλατεία  του  χωριού  σας τέτοια  ..παγκάκια  έχετε ;;;


Να  μη  ξεχνάμε  όμως  το..χάλι , της ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ  ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΠΟΥ  ΕΧΕΙ  ΓΙΝΕΙ  ΜΟΝΙΜΟΣ  ΒΡΑΧΝΑΣ  ΤΟΥ  ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ...
  Κύριε  Ρούμελη , ΚΑΝΤΕ  ΚΑΤΙ  ΤΟ  ΠΡΑΓΜΑ  ΔΕΝ ΠΑΕΙ  ΠΑΡΑΚΑΤΩ ...
    Π  Α   Τ   Ω   Σ   Α    Μ   Ε ....ΓΙΝΑΜΕ  ΑΜΠΕΛΙ  
                         ΞΕΦΡΑΓΟ...
                www.lidoriki.com 





K Α Λ Ο Μ Ε Λ Ε Τ Α ...

EN AΘΗΝΑΙΣ ..ΣΤΗ "ΒΙΛΑ "ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ

$
0
0



Ο θείος εκείνα τα χρόνια με την παράγκα την προσφυγική στο Γαλάτσι
ένεκα ξυλουργός και καλός είχε μεροκάματα καλά...
κατόρθωσε και πήρε ένα οικοπεδάκι φυσικά εκτός σχεδίου παραθαλάσσιο
στη Λούτσα αλλά την θαλάσσα την έβλεπες με τα κυάλια.
Γραμμάτιο κάθε μήνα και με προοπτική για φώς ...νερό...τηλέφωνο
όπως έλεγαν τότε οι διαφημίσεις.
Ήρθαν όλα αυτά αλλά με μικρή καθυστέρηση....50 ετών.
Αποφάσισε λοιπόν η οικογένεια να πάει για...διακοπές ...μας είχε καλέσει ο θείος.
Θα αφήναμε τις ανέσεις της αυλής πίσω από την Ομόνοια και θα γινόμαστε
τουρίστες.
Και αρχίζει η περιπέτεια....
Με τα μπαγάζια μπήκαμε στο λεωφορείο σπρωχτοί....
Ο οδηγός να φωνάζει και ο εισπράχτορας να έχει γίνει και αυτός σαρδέλα
και να προσπαθεί να κόψει εισιτήρια....
"Πόσο είναι ο μικρός;"
"Ούτε πέντε καλέ...." για να γλυτώσει η μάνα το εισιτήριο....
"Μα αυτός είναι έτοιμος να πάει φαντάρος...."
"Έχει ανάπτυξη το παιδί..."
Τι να κάνουν ....φτώχεια και των γονέων....
Και φτάσαμε επιτέλους και κατεβήκαμε και μας περίμενε ο θείος....
Μας σύστησε κουράγιο και ξεκινήσαμε για το "εξοχικό"....
Μετά από καμμιά ώρα φτάσαμε .....ερείπια....σερνόμαστε....
Ο θείος όλο καμάρι μας έβαλε στην παράγκα....
"Όλοι οι καλοί χωράνε..."
Ήταν και ο παππούς εκεί και τα ξαδέλφια και η θεία....
Θα μου πείς και το δωμάτιο της αυλής δεν ήταν μεγαλύτερο
αλλά μέναμε λιγότεροι.
Το βράδυ ο παππούς σηκωνότανε προς νερού του στην ορεινή τουαλέτα
και άκουγες....
"Σιγά πατέρα πρόσεξε πού πατάς...."
"Παππού με πάτησες...."
Και το πρωϊ το γέλιο για τα χθεσινά άφθονο....
Ξεκινούσαμε για μπάνιο.....καλά πήγαινες ξεκούραστος....πώς γύριζες....
σέρνοντας....
Και όμως όταν γυρίζαμε από τις "διακοπές"στην γειτονιά είμαστε
δαχτυλοδειχτούμενοι.

Πίσω στα παλιά

MHXANH TOY XΡΟΝΟΥ : "ΦΙΛΕ ΕΦΥΓΕ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΛΥΣΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ '.

$
0
0
. Η τελευταία εμφάνιση του Διονυσίου


Η τελευταία εμφάνιση του Διονυσίου στην πίστα και ο ξαφνικός θάνατος. Η συγκλονιστική μαρτυρία του γιου του και η κοσμοσυρροή στο τελευταίο αντίο .
news247
Adtech Ad
Από τη Μηχανή του Χρόνου:
Το πρωί της 11ης Μαΐου του 1990 έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος λαϊκός τραγουδιστής Στράτος Διονυσίου, βυθίζοντας στη θλίψη όχι μόνο τους δικούς του ανθρώπους, αλλά και χιλιάδες κόσμου που τον αγαπούσε. Ο θάνατός του ήταν ξαφνικός και αιφνιδίασε τους συγγενείς και τους συνεργάτες του, οι οποίοι ήταν και οι τελευταίοι άνθρωποι που τον είδαν.
AdTech Ad
Φίλε έφυγε ο Στράτος και παρέλυσε το κράτος, η νυχτερινή ζωή έχει μείνει ορφανή
Το προηγούμενο βράδυ είχε εμφανιστεί κανονικά στο μαγαζί του, «Στράτος», όπου τραγουδούσε και μάλιστα όπως ανέφερε ο μουσικός και φίλος του τραγουδιστή, Γιάννης Ιωάννου, στη «Μηχανή του Χρόνου», ήταν μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του.
Πριν να βγει στην πίστα είχε πάει στο στούντιο όπου ηχογράφησε 9 τραγούδια από τον τελευταίο του δίσκο με τίτλο «Ποιος Άλλος».
Όταν ολοκλήρωσε το πρόγραμμά του κάποιοι συνεργάτες του παρατήρησαν ότι κούτσαινε ελαφρά και τον ρώτησαν τι είχε. Ο Στράτος τους είπε ότι αισθανόταν ένα πόνο στην κοιλιά και πως θα πήγαινε στον γιατρό, να το κοιτάξει. Κανείς δεν φανταζόταν, ότι δεν θα προλάβαινε.

Έφυγε δίχως αντίο, ξαφνικά ένα πρωί, γιατί άρεσαν στον Χάρο τα τραγούδια που ΄χε πει και τον πήρε τροβαδούρο στο δικό του μαγαζί
Το πρωί της Παρασκευής ο Διονυσίου πήγε στη Σουίτα 707 του ξενοδοχείου «Χανδρής» την οποία νοίκιαζε, για να μπορεί να παρακολουθεί με κιάλια τις ιπποδρομίες. Τα άλογα ήταν το πάθος του τραγουδιστή. Είχε στην κατοχή του περισσότερα από 20 και ασχολιόταν αρκετές ώρες κάθε μέρα με τη φροντίδα τους.

Στις 7.30 το πρωί άνθρωποι του ξενοδοχείου βρήκαν τον τραγουδιστή σε ημιλιπόθυμη κατάσταση μέσα στη σουίτα και αμέσως ειδοποίησαν ασθενοφόρο. Στις 12.30μ.μ κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ο Στράτος άφησε την τελευταία του πνοή. Αιτία θανάτου, όπως είπαν οι γιατροί, ήταν η εσωτερική αιμορραγία που προκλήθηκε από ρήξη ανευρύσματος στην κοιλιακή χώρα. Ήταν μόλις 55 ετών.
Ο γιος του, Στέλιος, ήταν ακόμα μαθητής και δεν θα ξεχάσει ποτέ εκείνη την ημέρα.
«Ξαφνικά χτυπάει το τηλέφωνο του σπιτιού κι ήταν η γυναίκα που ήταν στο θυρωρείο. Αρχικά το σήκωσα εγώ, μου λέει έλα Στέλιο μου τι γίνεται; Όλοι καλά; Λέω καλά, μια χαρά. Η μαμά μου λέει πού είναι; Λέω μισό λεπτό να στη δώσω. Μιλάει η μητέρα, λέει ρε συ Γεωργία κάτι άκουσα στο ραδιόφωνο ότι ο Στράτος δεν είναι καλά. Ότι στον Ευαγγελισμό κτλ. Κι όπως είμαστε πηγαίνουμε στον Ευαγγελισμό να δούμε τι συμβαίνει. Δηλαδή δεν μας είχε ενημερώσει κανείς. Αν είναι καλά, τι έπαθε τέλος πάντων. Και πήγαμε στον Ευαγγελισμό κι εκεί μάθαμε το άσχημο. Από εκείνη την ώρα άλλαξε η ζωή μας τελείως».
Ήταν φίλε μου λεβέντης, ήτανε καλό παιδί, και τον αγαπούσαν όλοι και τον λάτρεψαν πολλοί, ποιος δεν έχει τραγουδήσει «Ταξιτζή» και «Παλιατζή»

Η κηδεία του Στράτου Διονυσίου έγινε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών και το πλήθος που συγκεντρώθηκε για να τον αποχαιρετήσει ήταν τέτοιο που έκλεισαν κάποιοι δρόμοι.
Το τελευταίο αντίο στον Στράτο μετετράπη σε λαϊκό προσκύνημα από το οποίο δεν έλειψαν τα επεισόδια.
Για αρκετή ώρα ο κόσμος σπρωχνόταν προκειμένου να πλησιάσει τη σορό του τραγουδιστή, ενώ υπήρξαν γυναίκες που λιποθύμησαν. Πολλοί, προκειμένου νε μπορούν να δουν, ανέβαιναν σε γειτονικά μνήματα, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ζημιές, που πλήρωσε αργότερα η οικογένεια Διονυσίου.

«Ήτανε ένα λαϊκό προσκύνημα. Είχανε κλείσει όλοι οι δρόμοι. Δηλαδή είχα μείνει άφωνος. Δεν περίμενα ότι τόσος κόσμος απλοϊκός αγαπούσε τον Στράτο. Ήταν τελικά ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής», ανέφερε ο Γιώργος Πολυχρονιάδης, ο οποίος τραγουδούσε μαζί με τον Διονυσίου. Ο κόσμος αποχαιρέτισε τον αγαπημένο του τραγουδιστή με τραγούδια.
Ο Στράτος Διονυσίου άφησε πίσω του νότες, τραγούδια και μοναδικές ερμηνείες που ακούγονται μέχρι σήμερα, αλλά και ένα μεγάλο κενό στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι. «Φίλε έφυγε ο Στράτος και παρέλυσε το κράτος, η νυχτερινή ζωή έγινε άχαρη πολύ».

 Πίσω στα παλιά 

"ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΣ ..ΑΓΑΠΗΣ "...

$
0
0
       


   
Επίκαιρο  Διήγημα του  Πέτρου Ξένου 

  Aπ'τα  χαράματα το  χωριό  είχε  σηκωθεί  στο  πόδι , ήταν  η μέρα  βλέπεις  που  θα  γινόταν το  πολυσυζητημένο   "τραπέζι "της  αγάπης , απ'τον  άρχοντα  του  χωριού , για  τους  υπόλοιπους  άρχοντες , προεστούς , ιερωμένους , την υπόλοιπη  "καλή  κοινωνία "του  χωριού που  περίμενε  πως  και  πως  τη  μέρα  αυτή , που  οι  κυρίες  των..τιμών , θα  έβαζαν  τα  δυνατά  τους για  να  παρουσιάσουν  τα  καλύτερα..εδέσματα , βέβαια , ως  συνηθως , η  προσέλευση του.."κοινού "ήταν , θεωρητικά  τουλάχιστον  ..ελεύθερη ...
  Από  πολύ  νωρίς  το  πρωί . είχε  αρχίσει  η  τακτοποίηση  του  χώρου , με ..πρόβλεψη για ..κάθε  κατηγορία  ..καλεσμένων , που  θα  καταλάμβαναν φυσικά  , τα  κεντρικά σημεία , ως  συνηθως  και σιγά - σιγά , θα  κάθονταν η..νομενκλατούρα , η..δευτεράντζα κλπ...κλπ μέχρις ...αξαντλήσεως  των  θέσεων ...
   Απαραίτητο  στοιχείο  δε  τα..λουλούδια , ανθοδέσμες  από  φρεσκοκομμένα ευωδιαστα λουλούδια , απ'τους  κήπους   των κυριών  των  ..τιμών , περιποιημένα σε  κρυστάλλινα  βάζα , κάλυπτσν όλα  τα  τραπέζια  της ..ελίτ , ενώ  προχωρώντας  προς  τις  άκρες  , η ..ποιότητα  έπεφτε  συνεχώς , φτάνοντας  σε  κάποιο  σημειο , που  σχεδον..εξαφανίζονταν ...προμηνυόταν δηλαδή , ένα  λαμπερό  "τραπέζι  αγάπης "που  θα  έκανε  ΠΑΤΑΓΟ  ΣΤΗΝ  ΠΕΡΙΟΧΗ , ΓΙ'ΑΥΤΌ  ΚΑΙ  ΟΙ..ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΈΣ  ΤΟΥ ...ΚΟΡΔΏΝΟΝΤΑΝ ,ΠΕΡΙΜΈΝΟΝΤΑΣ  ΤΑ  ΚΟΛΑΚΕΥΤΙΚΑ  ΣΧΟΛΙΑ  ΤΩΝ...ΚΑΛΕΣΜΕΝΩΝ  ΚΑΙ  ΟΧΙ  ΜΌΝΟΝ ...ΑΣΕ ΠΟΥ  ΠΟΛΛΆ ΠΡΆΓΜΑΤΑ  ΜΠΟΡΟΎΣΑΝ  ΝΑ..ΒΟΛΕΥΤΟΥΝ , ΝΑ..ΚΛΕΙΣΤΟΥΝ  ΔΟΥΛΕΙΕΣ , ΣΤΗΝ  ΏΡΑ  ΤΟΥ  ΦΑΓΗΤΟΥ ΑΦΟΥ  ΘΑ  ΗΤΑΝ  ΣΙΓΟΥΡΑ  ΠΑΡΌΝΤΕΣ , ΔΕΣΠΌΤΗΣ , ΙΕΡΑΤΕΙΟ , ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ  ΦΥΣΙΚΑ  ΚΑΙ  ΟΛΗ  Η ΛΑΜΠΕΡΗ..ΑΦΡΌΚΡΕΜΑ ΤΗΣ  ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ  ΤΟΥ  ΧΩΡΙΟΥ , ΟΛΟΣ  ΔΗΛΑΔΗ  Ο..."ΚΑΛΟΣ  ΚΌΣΜΟΣ '....ΟΣΟ  ΔΕ  ΓΙΑ  ΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ  ΤΩΝ.."ΤΙΜΩΝ "ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΕΣ  ΠΕΤΑΓΑΝ  ΣΤΟΥΣ  ΕΦΤΑ  ΟΥΡΑΝΟΥΣ , αφού τους  δινόταν  η  χρυσή  ευκαιρία να  βγουν απ'την  απόλυτη  αφάνεια  πιυ..ζούσαν  όλο το  χρόνο και  μα .."λάμψουν  κι'αυτες , έστω  και  για  μερικές  ..ώρες , ενσαρκώνοντας  την  περίφημη  "λάμπουσα  δυστυχία '!!!! ,  οπως  πολύ  σοφά είχε  πει  ο  αείμνηστος  "σοφός "χωριανός  μας  Γιάννη  Γκομόζιας , ο...Γκομοζόγιαννος  δηλαδή ..
   Δεν  υπάρχει  εξ'άλλου σιβαρότερο  πράγμα  στη  ζωή , απ'το μα  κάνεις σημαντικό  , έστω  καο  για  λίγο , έναν  ασήμαντο  άνθρωπό και  στην  πατρίδα  μας , δυστυχώς , αυτό  συμβαίνει συχνά ...
   Πέρασε  η  ώρα  λοιπόν , τα  τραπέζια  στρώθηκαν , συολόστηκαν και  άρχισαν  να  καταφτάνουν  οι  καλεσμένοι , καλοντυμένοι ,περιποιημένοι , φορώντας  τα  επίσημα  καλύτερά  τους  ρούχα και  φυσικά  και  εκείνο το.."ψεύτικο..χαμόγελο "που  συνηθίζεται  να  φορούν σς  τέτοιες περισυτάσεις οι  άνθρβωποι  προσπαθώντας  να ..ξεγελάσουν τους  γύρω  τους  ...
   Μια  παρέα ετερόκλητων ..ανθρώπων , με  τις  χρυσοστόλιστες αμφιέσεις , τους  χρυσούς  σταυρούς  ,  τα  λαμπερά  πανακριβα  χρυσοσόλιστα  άμφια που τύφλωναν τα  μάτια  των συνδαιτυμόνων , που  κοίταζαν  με  δέος  και φυσικά  με  ζήλεια ...'Αρχισαν να  σερβίρουν με  μεγάλη  προσοχή και  πάντα "ιεραρχώντας "τις  προτεραιότητες απ'το  κέντρο  του  τραπεζιού  προς  τις  άκρες ..
   Τα  φαγητά  σπουδαία  και  πανάκριβα , ποιος  κάνει οικονομία  φίλοι  μου  δε  τετοιες  περιπτώσεις ; φυσικά  κανένας , τα  σερβίτσια  χρυσοστόλιστα και  τα  κρασιά  απ'τα  πιο  ονομαστά που  μέσα  στα  κρυστάλλινα  σερβίτσια έλαμπαν  τυφλώνοντας  με  το  κατακόκκινο  χρώμα  τους ..όλα  ήταν  φανταστικά , παραμυθένια και  τα  πρόσωπα  των  καλεσμένων έλαμπαν από  ικανοποίηση  και  χαρά ..
   Γέμισαν  τα  τραπέζια , μόνο μερικές  ..δευτερότερες θέσεις στις  άκρες  έμειναν  κενές . γέμισαν  και  τα  τρσπέζια  απ'τα  εξαιρετικά  φαγητά , κι'αφού  έγιναν η  απαραίτητη  προσευχή και  οι  προπόσεις  , έπεσαν  όλοι  αμίλητοι και  μισοϊδρωμένοι να  ξεκαθαρίζουν τις  πιατέλες  με  τα..,,μεζεδικά που  εξαφανίζονταν  εν ριπή..οφθαλμού , και  ξαμάρχονταν  νέοι μεζέδες  και  κρσσιά και  γινόταν ...μάχη απ'τους  καταϊδρωμένους  πια .."πολεμιστές " , που  γέμιζαν  καξαναγέμιζαν τα  πιάτα  τους για  να.,προλάβουν ..
   Ο  οικοδεσπότης , παρακολουθούσε τα  τραπέζια  και  έδινε  σχετικές  εντολές  στους  σεβιτόρους ,έτσι  ώστε  να  μην  μείνει κανένας  με  άδειο  πιάτο...πααπονεμένος ..όταν κάποια  στιγμή , αφού είχαν  φάει βουνά  φαγητών  και  είχαν  πιει  θάλασσες  κρασιών  και  αναψυκτικών , κ'άρχισαν να  ..βαραίνουν νοιωθοντας  τον  πρώτο  ύπνο  μα  έρχεται , ο  οικοδεσπότης έδωσε  εντολή να  σερβίρουν  κι'αλλου  μεζέδες για  να  ξενυστάξουν  οι  καλεσμένοι , που ρεύονταν  αδιάκοπα δημιουργώντας  μια  περίεργη αμόσφαιρα..
  Κάποια  στιγμή , ο  οικοδεσπότης  φώναξε  τον αρχισερβιτόρο λέγοντάς  του  να  πάεο  στην  άκρη περίπου του τραπαεζιού και μα  δώσει λίγομ  φαγητό σε  κάποιον φωχοντυμένο , που  είχε  μπει ..διακριτικά  και είχε  καθίσει  σε  μια΄θέση   κοντά  στην  πόρτα 
   Ο  ξένος , φτωχοντυμένος , με  τριμένο  χιτώνα  και ξυπόλυτος κάθονταν  συεσταλμένος  στην  ακρη του  τραπαεζιού και όπως  φαινόταν δεν  τον γνώριζε  κανλενας  , ο σερβιτόρος ΄έδωσε  φαγητό και  κρασί  στον  ξένο , τον  ρώτησε  ευγενικά , ποιο  είναι  το  όνομά του , για  να  τον  αναγγείελι και  γύρισε  στον  οικοδεσπότη για  να  του  αναγγείλει  το  όνομα  του  ξένου ...
   Όταν  λοιπόν  ο  οικοφεσπότης  τον ρώτησε  για  το  όνομα  του ξενου , είπε : Δεν  ξέρω καλά , αλλά  όταν  τον  ρώτησα μου  απάντησε  χαμηλόφωνα ..: Ο χριστός και  τίποτα  άλλο , μόνο  ο  Χριστός ..
   Αμέσως  γύρισαν  τα  κεφάλια  τους  να  δουν τον  ξένο , μα η  θέση  του  ήταν ...'αδεια , είχε..φύγει..

       Χρόνια  πολλά  και  του  χρόνου 

          Πέτρος  Ξένος  


 

AΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ;;;

$
0
0


Μια πολύ σημαντική ανακάλυψη ήρθε στο φως στην Πιερία, από ομάδα επιστημόνων του ΑΠΘ, που βρήκαν...
και ήδη μελετούν απολιθωμένες χελώνες 2,5 εκατομμυρίων ετών από την παραλία του Μακρύγιαλου.
Η πρώτη ανακάλυψη έγινε από δεκαετίας από την ομάδα του Καθηγητή Γεωργίου Κουφού, του αν. καθηγητή Δ. Κωστόπουλου του ΑΠΘ και γάλλων παλαιοντολόγων. Πρόσφατα, έπειτα από πληροφορίες που έδωσε ο κ. Ιορδάνης Ποιμενίδης στην Τσουκαλά Ευαγγελία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, για την πιθανή ύπαρξη απολιθωμένης χελώνας στην παραλία του Μακρύγιαλου, συντονίστηκε αποστολή για την μετακίνησή της, λόγω του προχωρημένου βαθμού διάβρωσης και καταστροφής της.
Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015 ομάδα από το ΑΠΘ από τους: Μπαχαρίδη Νίκο, εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης, Βασιλειάδης Νίκος, μεταπτυχιακό φοιτητή και η Κυριακίδου Άννα, προπτυχιακή φοιτήτρια μετέβηκαν στο Μακρύγιαλο με σκοπό την επιβεβαίωση της ύπαρξης απολιθωμένης χελώνας και την μετακίνηση της από την παραλία. Πολύτιμη υπήρξε η βοήθεια των κ. Ιορδάνη Ποιμενίδη, της κ. Μαρίας Αβραμίδου, Προέδρου του Μακρυγιάλου και του κ. Κώστα Κουτούπα, Προέδρου Συλλόγου Μυδοκαλλιεργητών Μακρυγιάλου, καθώς οργάνωσαν την όλη αποστολή με εξαιρετική επιτυχία.
Μεγάλο τμήμα της χελώνας ήταν καλυμμένο από άμμο. Αφού πρώτα ξεθάφτηκε αυτό το τμήμα, η χελώνα δέθηκε με ιμάντες και ο Κώστας Κουτούπας παραχώρησε το καΐκι του για να την τραβήξει από την ακτή και να την μεταφέρει μέχρι το λιμάνι των Αλυκών. Από τον Δήμο Κολινδρούκατέφτασαν ένα JCB κι ένα φορτηγό τα οποία την μετέφεραν στο Δημαρχείο του Μακρύγιαλου όπου και τοποθετήθηκε.
Σημασία του ευρήματος
Αναφέρουν οι επιστήμονες:
«Η παρουσία απολιθωμένων χελωνών στην ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού κόλπου είναι γνωστή από τις απαρχές του προηγούμενου αιώνα. Πρόσφατα, νέα δείγματα από την Επανωμή, Νέα Μηχανιώνα και Νέα Καλλικράτεια οδήγησαν στην καλύτερη γνώση της μορφολογίας αυτών των εξαφανισμένων χελωνών: πρόκειται για χερσαίες ηπειρωτικές χελώνες, οι οποίες ξεπερνούσαν το 1 μέτρο σε μήκος, τα άκρα των οποίων ήταν καλυμμένα από οστεόδερμα για προστασία. Πιθανότατα τα ζώα αυτά έσκαβαν λαγούμια στο έδαφος όπως οι σημερινές γιγαντιαίες χελώνες της Β. και Κ. Αφρικής. »Όλα τα διαθέσιμα στρωματογραφικά δεδομένα μας επιτρέπουν να προσδιορίσουμε τη γεωλογική ηλικία των δειγμάτων στα 2.5 – 5 εκατομμύρια χρόνια πριν, μια εποχή που οι γεωλόγοι ονομάζουν Πλειόκαινο. Οι χελώνες αυτές ανήκουν στο είδος Titanochelon bacharidisi και είναι αντιπρόσωποι ενός κλάδου με μεγάλη εξάπλωση στην Ευρώπη τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια περίπου. Το υλικό της Ελλάδας είναι ανάμεσα στα καλύτερα διατηρημένα και πληρέστερα στην Ευρώπη. Το νέο δείγμα
»Το νέο δείγμα προέρχεται από τον Μακρύγιαλο, στη δυτική πλευρά του σημερινού Θερμαϊκού κόλπου και μας δίνει νέα στοιχεία για τη γεωγραφική εξάπλωση των ζώων αυτών. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται ότι οι χελώνες αυτές είχαν μεγάλη εξάπλωση στην περιοχή που σήμερα καλύπτεται από το Θερμαϊκό, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την πεδίαδα της Κατερίνης. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, διακρίνεται καθαρά το περίγραμμα του χελωνίου και ορισμένα οστά. Πιθανότατα τα 2/3 του ζώου διατηρούνται μέσα στο ίζημα, κάνοντας το δείγμα αυτό ένα από τα πληρέστερα του ελληνικού χώρου. Τα επόμενα βήματα
»Καθώς το δείγμα ήταν σε πολύχρονη επαφή με το νερό θα πρέπει να αφεθεί να στεγνώσει για το απαραίτητο διάστημα, πριν προχωρήσουμε στη συντήρησή του. Το δεύτερο βήμα αφορά την προετοιμασία για τη συντήρηση. Στο βήμα αυτό με 1-2 σύντομες επισκέψεις θα προστατέψουμε τα τμήματα που έχουν ήδη αποκαλυφθεί με ειδικό συντηρητικό, θα παρθούν δείγματα για ανάλυση, και θα εκτιμηθεί ο τρόπος και ο χρόνος καθαρισμού του δείγματος. Με βάση τα αποτελέσματα του δεύτερου βήματος θα οργανωθεί ο καθαρισμός και η τελική συντήρηση του δείγματος, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το διάστημα Απρίλιος – Μάιος 2015. Ανάλογα με την πληρότητα του δείγματος θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα ανάδειξης του, τα οποία κατά ελάχιστο θα περιλαμβάνουν τα εξής:
Τουριστική Ανάδειξη: Μπορούμε να βοηθήσουμε στην ανάδειξη του δείγματος για ένα συγκεκριμένο διάστημα στην περιοχή του Μακρύγιαλου, σε δημόσιο χώρο με φύλαξη. Μπορούμε να προσφέρουμε πληροφορίες που θα χρησιμοποιηθούν για προβολή σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
Επιστημονική Ανάδειξη: Δεσμευόμαστε για την επιστημονική ανάδειξη του δείγματος μέσα από μια λεπτομερή μελέτη και δημοσίευση σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό. Σημειώνουμε ότι το δείγμα θα αποκτήσει αριθμό αρχείου του Μουσείου Παλαιοντολογίας του Τμ. Γεωλογίας του ΑΠΘ, το οποίο θα θέσει υπό την αιγίδα του το συγκεκριμένο δείγμα».
tro-ma-ktiko,blogspot.gr

H AΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΘΕΣ ΕΣΧΕΣ ΤΣΙΠΡΑ

$
0
0



E-mail31
Το Μαξίμου απαντά σε ραδιοφωνική εκπομπή για το ακίνητο ιδιοκτησίας του πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για “δημοσιογραφική αλητεία που είναι το τελευταίο καταφύγιο της διαπλοκής”
news247
Μάϊος 12 2016 16:08
Adtech Ad
Από γονική παροχή είναι το ακίνητο που δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο πόθεν έσχες του και βρίσκεται στους Αμπελόκηπους, ενώ ο ίδιος διαμένει σε οικία που ενοικιάζει στην Κυψέλη, ξεκαθαρίζει το Μέγαρο Μαξίμου.
AdTech Ad
Αφορμή για την παρέμβαση του Μαξίμου με ενημερωτικό σημείωμα στάθηκε ραδιοφωνική εκπομπή που ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός όχι μόνο είχε πει ψέματα ότι μένει στο ενοίκιο, αλλά και ότι αγόρασε το συγκεκριμένο σπίτι από πλειστηριασμό!
Σε οργισμένο ύφος το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε:
“Για τον θόρυβο που προσπαθούν να ξεσηκώσουν ορισμένοι σχετικά με το Πόθεν Έσχες του Πρωθυπουργού
*Ο Πρωθυπουργός μένει στην Κυψέλη σε ενοίκιο.
*Το ακίνητο το οποίο εμφανίζεται στην ιδιοκτησία του, στην δήλωση Πόθεν Έσχες, είναι το πατρικό του στους Αμπελόκηπους. Πρόκειται για το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε και έχει μεταβιβαστεί με γονική παροχή εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
*Το είδος της δημοσιογραφίας που εξαπολύει επιθέσεις λάσπης χωρίς να επιβεβαιώνει τα πραγματικά στοιχεία, ονομάζεται και δημοσιογραφική αλητεία.
*Η δημοσιογραφική αλητεία είναι από ότι φαίνεται το τελευταίο καταφύγιο της διαπλοκής.
Αυτά.”
Ο παρουσιαστής της συγκεκριμένης ραδιοφωνικής εκπομπής ισχυρίστηκε ειδικότερα ότι ο πρωθυπουργός: “Όχι απλώς δεν είναι στο νοίκι, αλλά όπως κάναμε και ένα ρεπορτάζ χθες μετά από τηλεφώνημα που δεχτήκαμε, ο Τσίπρας πώς αγόρασε το σπίτι; Από πλειστηριασμό. Την ώρα που έλεγε, εκτός του ότι δεν πληρώνω ΕΝΦΙΑ, κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη… Το ψάχνουμε το πότε το αγόρασε πάντως το 2012 το είχε στην κατοχή του γιατί το δηλώνει στο πόθεν έσχες. Το 2012 που έλεγε κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη το συγκεκριμένο διαμέρισμα που έχει στην κατοχή του ανήκε σε έναν επιχειρηματία που αυτοκτόνησε λόγω χρεών, το σπίτι περιήλθε στη δικαιοδοσία μιας τράπεζας, η τράπεζα το έβγαλε στον πλειστηριασμό και πήγε ο Τσίπρας και το απέκτησε μέσω πλειστηριασμού. Δεν έλεγε μόνο ψέματα ότι ζει στο νοίκι, έλεγε ψέματα ότι κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, ότι είμαι αντίθετος με τους πλειστηριασμούς και πήρε σπίτι από πλειστηριασμό.”
Όπως όμως απάντησε το Μαξίμου, το εν λόγω ακίνητο που δήλωσε ο πρωθυπουργός είναι το πατρικό του, στοιχείο που φυσικά μπορεί πολύ εύκολα να επιβεβαιωθεί από τα συνοδευτικά του πόθεν έσχες έγγραφα.
news247.gr

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

$
0
0
Ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης Ζωγραφικής « Θεόδωρος Βρυζάκης » του Μεγάλου Θηβαίου Ζωγράφου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, την Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016 και ώρα 6:00 το απόγευμαστο Λιδωρίκι, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Θα προβληθεί ντοκιμαντέρ από το αρχείο της ΕΡΤ με θέμα « Ζωγράφοι της Σχολής του Μονάχου, Θεόδωρος Βρυζάκης ».  Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό καθημερινάμέχρι και την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016 κατά τις ώρες :9.00 π.μ. έως τις 14.00και 18.00 έως 20.00Την έκθεση διοργανώνει ο Δήμος Δωρίδος, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Θηβαϊκής ΑρχαιογνωσίαςΛίγα λόγια για τον Θεόδωρο Βρυζάκη Γεννημένος στη Θήβα το 1814, επτά χρόνια πριν από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, έζησε τα σκληρά χρόνια του απελευθερωτικού αγώνα μέχρι την ίδρυση του ελεύθερου Ελληνικού κράτους. Μετά τον απαγχονισμό του πατέρα του από τους Τούρκους τον Μάιο του 1821 βρέθηκε μαζί με τον αδελφό του Ευθύμιο στο Ορφανοτροφείο του Καποδίστρια στην Αίγινα. Το 1832, έφυγε στο Μόναχο, όπου φοίτησε στο «Πανελλήνιον», το ελληνικό παιδαγωγικό σχολείο που είχε ιδρύσει ο Λουδοβίκος Α΄ για τα ορφανά των αγωνιστών της Επανάστασης. Εκεί άρχισε να ασχολείται με την ζωγραφική, απεικονίζοντας σχεδόν αποκλειστικά θέματα από την Επανάσταση του 1821. Το 1844 έγινε δεκτός στην Ακαδημία του Μονάχου, λαμβάνοντας για τα επόμενα έντεκα χρόνια, την υποτροφία της Ελληνικής παροικίας της πόλης. Στο μεταξύ είχε γνωρίσει το έργο των Carl Wilhelm von Heideck, Peter von Hess, Johann Petzl, Heinrich von Mayer, γεγονός που ερμηνεύει τη διαμόρφωση του ύφους του μέσα στο κλασικό ρομαντικό πνεύμα αλλά και την επιλογή των θεμάτων της ζωγραφικής του μέσα από τα γεγονότα της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Κατά την δεκαετία 1845- 1855 ταξίδεψε και έζησε σε διάφορες πόλεις της Δυτικής Ευρώπης για καλλιτεχνική ενημέρωση, με εξαίρεση τη διετία1848 – 1850, όταν και επέστρεψε προσωρινά στην Ελλάδα. Το 1855 συμμετείχε στην Διεθνή Έκθεση του Παρισιού με το έργο του «Η Έξοδος του Μεσολογγίου». Τον πίνακα αυτόν, ο ίδιος ο Βρυζάκης τον αντέγραψε τουλάχιστον δύο φορές. Δύο από τους πρωτότυπους πίνακες καταστράφηκαν στην μεγάλη πυρκαγιά του Μεσολογγίου το 1929. Το τρίτο πρωτότυπο διασώζεται στην Εθνική Πινακοθήκη, αλλά ο ίδιος πίνακας κυκλοφόρησε και σε λιθογραφίες ήδη από το 1856. Κατά τη διετία 1861 – 1863, ταξίδεψε στην Αγγλία και αγιογράφησε την Ελληνική εκκλησία του Ευαγγελισμού στο Man. Το 1867 πήρε μέρος στην έκθεση του Del Vecchio στην Λειψία με τους πίνακες «Η Έξοδος του Μεσολογγίου», «Γιωργάκης Ολύμπιος», «Ο Λόρδος Βύρωνας στο Μεσολόγγι» και «Ο Όρκος της Αγίας Λαύρας». Πέθανε στο Μόναχο το 1878 και κηδεύτηκε στο τότε Α΄ Νεκροταφείο της πόλης. Με την διαθήκη του, άφησε κληρονομιά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όλα τα έργα τού ατελιέ του καθώς και 760 μάρκα για την επισκευή της οροφής της ελληνικής εκκλησίας του Σωτήρος (Salvatorkirche) στο Μόναχο. www.lidoriki.com

ΠΟΙΗΣΗ ..

$
0
0

ΓΙΑ...ΔΕΣ....

 

 

Για..δες ,τριγύρω  άνθισε του κόσμου το..περβόλι ,
μυριάδες..τ΄αγριολούλουδα , σκορπίζουν ..ευωδιές..
μα συ, του κάκου , προσπαθείς , το χρυσωμένο βόλι ,
να βγάλεις , μέσα απ'της καρδιάς τις άπειρες..πληγές .

Άκου , η ανάσα τ'αγεριού , πως φτερουγάει..στα φύλλα
π'ανατριχιάζουν , στ'άγγιγμα της σιωπηλής..βραδιάς..
ξυπόλυτη , βγες στη βροχή και ..με τ'αστέρια μίλα ,
και θα σε νοιώσουν , είναι μια η γλώσσα της..καρδιάς..

Για δες..τ'αστέρι π'αγαπάς , το τυχερό σου αστέρι
τι θα σου φέρει , άραγε , ετούτη τη βραδιά..
ένα λουλούδι..να κρατάς , με της καρδιάς το χέρι ,
και θάρθουνε τη νύχτα αυτή ..ονείρατα..γλυκά.......


Κωνσταντίνος Ευθ. Καψάλης  .-

Λιδορίκι 290507

« Τραγουδώντας  στη  Ζωή »

   Λιδορίκι  2010

ΕΝ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩ ΤΗ..13η ΜΑΪΟΥ 2016...

$
0
0

Απολαύστε  φίλοι μου και  την παραδεισένια  πλευρά του  χωριού  μας  ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΑ  ΑΗΔΟΝΙΑ  ΤΗΣ  ΡΕΜΑΤΙΑΣ 






Η  αθλιότητα  συνεχίζεται...οι  φωτογραφίες  είναι βγαλμενες  σήμερα  το  μεσημέρι  13:00 και  δείχνουν  το  δρόμο  από  Βαθιά  μέχρι  Αλωνάκι ...
   Κύριε  Ρούμελη , κάντε  κάτι  για  το  Λιδωρίκι , ΕΙΜΑΣΤΕ  ΚΑΙ  ΕΜΕΙΣ  ΣΚΛΗΡΑ  ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ...ΕΛΛΗΝΕΣ ...!!!

   www.lidoriki.com

TA TΡΙΑ ΚΑΚΑ ΤΗΣ..ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ : ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ , ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΚΑΙ..."ΣΥΡΙΖΑ "...


ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ...ΑΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ

$
0
0



"ΕΔΩΔΙΜΑ-ΑΠΟΙΚΙΑΚΑ"γράφανε οι ταμπέλες έξω από τα παλιά μπακάλικα...
Πομπώδης τίτλος για την εποχή....
ΕΔΩΔΙΜΑ δηλαδή φαγώσιμα και ΑΠΟΙΚΙΑΚΑ δηλαδή προϊόντα που ερχόντουσαν
από Χώρες Αποικίες της Ευρώπης .....από Ασία...Αφρική κ.λ.π.
Δηλαδή τσάϊ...καφές κ.α.
Τσουβάλια παντού από ΕΔΩΔΙΜΑ με όσπρια....ζάχαρη....ρύζια....και φυσικά η σέσουλα η ζυγαριά με τις οκάδες και τα δράμια και ο μπακάλης με την άσπρη μπλούζα και το μελανί μολύβι στο αυτί για τα τεφτέρια με τα βερσέδια....
....συνήθως τα χείλια του μπακάλη σε ώρα αιχμής ήταν ....μελανί από το χρώμα.
Τις ρέγγες μέσα στα ξύλινα κουτιά να "μοσχοβολάνε"και τις σαρδέλες
μέσα στην σαλαμούρα.....
Τις πρώτες τις καψάλιζες και τις δεύτερες τις έπλενες κάτω από την βρύση
για να φύγει το χοντρό αλάτι.
Χαρτί περιτυλίγματος στις αρχές ήταν η εφημερίδα....διάβαζες και τα
μπαγιάτικα νέα ....προσφορά του καταστήματος και στην συνέχεια
την φύλαγες για πολλές ....χρήσεις.
Στα σκουπίδια πέταγες ελάχιστα γι αυτό και ο σκουπιδιάρης με το ανοιχτό
φορτηγό περνούσε από τις γειτονιές της Αθήνας ...όχι καθημερινά.


Πίσω στα παλιά

ΣΕΒΑΣ ΧΑΝΟΥΜ ( ΣΕΒΑΣΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ...)

$
0
0
Σεβάς Χανούμ (Σεβαστή Παπαδοπούλου)
Η Σεβάς Χανούμ είνναι μία από τις ωραιότερες λαϊκές φωνές της Ελληνικής δισκογραφίας. Ξεκίνησε την καριέρα της την χρυσή εποχή του Λαϊκού τραγουδιού και είχε μια ασυνήθυστη πορεία στην δισκογραφία με ελάχιστους ηχογραφημένους δίσκους. Αναμφίβολα όμως αποτελεί μια από τις σημαντικότερες Λαικές τραγουδίστριες.
Γεννήθηκε στο χωριό Κοκκινόγεια λίγο έξω από την Δράμα στις 8 Σεπτεμβρίου του 1931. Η μικρή Σεβαστή ήταν από εύπορη οικογένεια. Οι γονείς της, Ανέστης και Βασιλική, ήταν Πόντιοι πρόσφυγες από την Σαμψούντα που είχαν εγκατασταθεί στην Δράμα. Είχε και έναν αδερφό τον Στέλιο από τον 1ο γάμο της μητέρας της. Στην κατοχή μετακομισαν στην Θεσσαλονίκη. Σε ηλικία 13-14 ετών είχε δείξει ήδη την αγάπη της για το τραγουδι, τραγουδούσε σε διαφορα κέντρα στην Θεσσαλονίκη παρα τις αντιρήσεις των γονιών της.
Έτσι το 1949 αποφασίζει να φύγει για την Αθήνα. Τότε κάνει και την πρώτη της δισκογραφική δουλειά, το τραγουδι «ΟΜΟΡΦΗ ΠΕΙΡΑΙΩΤΙΣΣΑ» του Κ.Καπλάνη μαζί με τον Τάκη Μπίνη. Το 1951 στου «Τζίμη του Χονδρού» ο ίδιος ο Τζίμης της αλλάζει το όνομα σε Σεβάς Χανούμ για να ταιριάζει με τα ανατολίτικα τραγουδια που τραγουδούσε.

Παρακάτω ακολουθεί η καλλιτεχνική πορεία της Σεβάς χανούμ όπως καταγράφεται στο βιβλίο «ΣΕΒΑΣ ΧΑΝΟΥΜ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑΣ» εκδ Οδός Πανός 1992, επιμ Μ.Τασούλας:
1942-1949: Ελατός, Κληματαριά, REX. Σταυράκη και σε άλλα κέντρα της Θεσσαλονίκης.
1949-1950: «Ζούγκλα» στην πλατεία Βάθης. Με Μπιθικώτση, Καλδάρα. Την ίδια χρονιά γραμμοφωνεί την «Όμορφη Πειραιώτισσα» του Κώστα Καπλάνη στην ODEON, κάνοντας δεύτερη φωνή στον Τάκη Μπίνη.
1950: «Καλαματιανού» στις Τζιτζιφιές. Με Παπαϊωάννου, Ρένα Στάμου, Μπέλλου, Γενίτσαρη, Καπλάνη.
1950: «Τριάνα» του Χειλά, στη Λεωφόρο Συγγρού. Με Πα-παϊωάννου, Μοσχονά, Καλλέργη, Ηλία Ποτοσίδη. αδελφούς Ευσταθίου.
1951: Στου «Τζίμη του Χοντρού», Αχαρνών 77. Συγκρότημα με τον Φωτάκη με το ψευδώνυμο: Σέβω.
7 Νοεμβρίου 1951: Ο Τζίμης ο Χοντρός διαφημίζει με ρεκλάμες στις εφημερίδες «Τη Νέα ανακάλυψη Σεβάς Χανούμ την ωραία του Πέραν».
Δεκέμβριος '51: το συγκρότημα Φωτάκη-Σεβάς Χανούμ παρουσιάζεται μαζί με άλλα μεγάλα ονόματα όπως του Τζίμη Μακούλη, στην «Παληά Αθήνα» του Μοστρού, Φλέσσα 4, στην Πλάκα.
1952: Στου «Γιώργου» στις Τζιτζιφιές, με τον Καλφόπουλο.
1953: Στη «Γωνιά της Αθήνας» του Βαρθολομαίου, Πατησίων 263. Συγκρότημα με τον Μανώλη Χιώτη. Την ίδια χρονιά η Σεβάς Χανούμ γραμμοφωνεί στην ODEON τα τραγούδια του Μανώλη Χιώτη: το φτωχοκάλυβο. Τώρα που ‘χεις παραδάκι και Χωρίς Μαννούλα.
1954: Στη «Λουζιτάνια», Λεωφόρος Συγγρού 127, στη στάση Άγιος Σώστης, υπό την διεύθυνση του Τζίμη του Χοντρού, η Σεβάς Χανούμ τραγουδάει με το συγκρότημα Τζουανάκου-Τατασόπουλου.
1954: Στου «Θείου» του Μπερτζελέτου στις Κουκουβάουνες, με το συγκρότημα Πρόδρομου Τσαουσάκη - Απόστολου Καλδάρα.
1955: Στο «Ζέφυρο» στο Νέο Ηράκλειο, του Κώστα Σταυριανού, η Σεβάς Χανούμ τραγουδάει με τον Καζαντζίδη.
1955: Στην «Τριάνα» του Χειλά, Συγγρού 170, η Σεβάς Χανούμ συγκρότημα με τον Τσιτσάνη. Μαζί τους ο Καζαντζίδης.
1955: Η Σεβάς Χανούμ με τον Καζαντζίδη μαζί στη «Γρανάδα».
1957: Στο «Φαληρικό» η Σεβάς Χανούμ στο συγκρότημα Τσι-τσάνη-Παπαϊωάννου, μαζί με τον Ποτοσίδη, τη Ζωή Νάχη κ.ά.
1958: Στο «Φαληρικό» με το συγκρότημα του Τσιτσάνη. Μαζί η Ρένα Ντάλια, η Δούκισσα.
1959: το συγκρότημα Τσιτσάνη-Σεβάς Χανούμ εμφανίζεται στη Θεσσαλονίκη στην «Καλαμίτσα», στους «Χορτατζίδες», στ'«Αστέρια». 1959: το συγκρότημα Τσιτσάνη-Σεβάς Χανούμ προσκαλείται τιμητικά να τραγουδήσει στα εγκαίνια της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης.
1960: Στο «Έλεν Ρέκορ» της Νέας Υόρκης με το συγκρότημα Τατασόπουλου-Μπέμπη.
1960: Στο GRECIAN PALLAS στην 27 STREET EIGHT AVENUE της Ν. Υόρκης, με το ίδιο συγκρότημα.
1960-'61: Στο αραβικό κέντρο «SACARA» της Ν. 'Υόρκης.
1961: Στο «Απόψε φίλαμε» στην Καλλιθέα σε συγκρότημα με τον Γαβαλά και την Καίτη Γκρέϋ.
1962: Στη «Μαντουμπάλα» με τον Πέτρο Αναγνωστάκη.
1963: Στου «Κεφάλα» στην Κοκκινιά των Αφών Νικολάου, με Περπινιάδη, Διονυσίου, Αναγνωστάκη, Κ. Γκρέϋ, Μαριάννα Χατζοπούλου, Ρία Νόρμα.
1964: Στον «Παράδεισο» του Χρήστου Ζήρου στο Αιγάλεω, Θηβών 50, στάση Θεοχαράκη, με το συγκρότημα Μενιδιάτη, Γεράσιμου Κλουβάτου. Μαζί τους η Ρούλα Καλάκη και στο μπουζούκι ο Αμπελιώτης.
1965: Στη «Λοκάντα» Καλλιφρωνά 21.
1965: Φθινόπωρο στη «Φωλιά» του Κ. Τσιπά στη Νίκαια, Πέτρου Ράλλη 20, με το συγκρότημα του Θόδωρου Συναΐδη και του Χρηστάκη.
Από το 1966 μέχρι το 1970 σε διάφορα κέντρα της Ελλάδας, όπως: στο «Μπαμπούλα» της Ρόδου, στη «Βεντέτα» (1968) της Θεσσαλονίκης με τον Τσιτσάνη, στην ταβέρνα «Ο Στελάκης ο Μουστάκας» (1970) Βασ. Γεωργίου 89 Άγ. Γιάννη Ρέντη.
1971: Η Σεβάς Χανούμ με το συγκρότημα της τραγουδάει στο 723 ΤΜ της Σίνδου όπου υπηρετεί ο ανιψιός της Τάσος.
1971: Στο «ΟΛΥΜΠΙΑ» στην Κολωνία, συγκρότημα με τον Χρηστάκη.
Από το 1971 μέχρι το '72 η Σεβάς Χανούμ τραγουδάει σε διάφορα κέντρα της Γερμανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης, σε συγκρότημα με τον Χρηστάκη.
1973: Στο CORFU στην PERCY STREET 13A στο Λονδίνο σε συγκρότημα με τον Χρηστάκη.
1973: Στην ARIANA στο Λονδίνο σε συγκρότημα με τον Χρηστάκη .
Ιανουάριος-Ιούνιος-Δεκέμβριος 1980 στην Taverna Athos, Kilburn High Road 289, στο Λονδίνο.
23-1-84.: στο Αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής Θεσαλονίκης πραγματοποιείται συναυλία προς τιμήν της Σεβάς Χανούμ.
27-10-86: Τιμητική συναυλία στο Παλαί Ντέ Σπορ της Θεσσαλονίκης, διοργανωμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Ένωση τραγουδιστών Ελλάδας.
23 Μαΐου 87: Τιμητική συναυλία στο Δήμο Νεαπόλεως.
Απρίλιος '87: Η Σεβάς Χανούμ τραγουδάει για τελευταία φορά μπροστά στο κοινό, ντυμένη με ποντιακή φορεσιά, σε τιμητική συναυλία διοργανωμένη από τον Όμιλο Ποντίων και την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης.

   ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ-ΣΕΒΑΣ ΧΑΝΟΥΜ 
Image
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ-ΣΕΒΑΣ ΧΑΝΟΥΜ 1959
Image
http://www.kokkinogia.gr
Πίσω στα παλιά

MONTEΡΝΟΙ ΕΡΕΙΠΙΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

$
0
0

ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ
  • Σόλωνος 130. Ιχνη από την αστική Αθήνα της δεκαετίας του 1930.




Σόλωνος 130.Ιχνη από την αστική Αθήνα της δεκαετίας του 1930.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
​​Στην οδό Σόλωνος είδα πριν από λίγες ημέρες ανάγλυφα μπροστά μου τον μοντέρνο ερειπιώνα της Αθήνας. Γνώριζα την ύπαρξή του, όπως όλοι γνωρίζουμε την ερείπωση της πόλης, αλλά έρχεται μια στιγμή που το οικείο αποκαλύπτεται με σκοτεινή λάμψη. Θα μείνει στην ιστορία της πόλης αυτή η περίοδος που ζούμε, στη διάρκεια της οποίας ένας τεράστιος αριθμός κτιρίων, που είχε ήδη αρχίσει να παρακμάζει με ταχείς ρυθμούς εδώ και πολλά χρόνια, εν τέλει αφέθηκε, εγκαταλείφθηκε και σάπισε. Είναι ένα φαινόμενο ορόσημο για την εξέλιξη της Αθήνας, και αυτό που βλέπει κανείς στην οδό Σόλωνος προς την Κάνιγγος και το Πολυτεχνείο, σε στενά της Νεάπολης και των Εξαρχείων, στην οδό Πειραιώς ή στην πλατεία Βάθης, είναι ο εσωτερικός θάνατος εκατοντάδων οικοδομών. Είναι η πολυοργανική ανεπάρκεια των κτιρίων, της ίδιας της πόλης.
Στην οδό Σόλωνος, με τις πολλές, καλές και αισθητικά ελκυστικές πολυκατοικίες του ’30 αλλά και του ’50, το φαινόμενο αποκαλύπτεται συμπυκνωμένο. Είναι στενός ο δρόμος, κεντρικός, πυκνός, ανομοιογενής σε ποιότητα οικοδομών, μία αστική κοιλάδα με ακανόνιστο οδόστρωμα, αλλά βαθιά αθηναϊκός, σχεδόν αρχέγονος. Φωτογραφίες από τη δεκαετία του 1890 φανερώνουν αστική οργάνωση, και οι φωτογραφίες, μισόν αιώνα αργότερα, από την Κατοχή, δείχνουν τη σειρά των διώροφων σπιτιών που τη διακόπτουν οι νεότευκτες, τότε, μοντέρνες πολυκατοικίες. Εκείνη η τόσο σκοτεινή περίοδος, μετά το 1940, έχει καταγραφεί σε λήψεις της πόλης με όλη τη μοντέρνα προθήκη της οξύμωρα αστραφτερή. Ολες οι προπολεμικές πολυκατοικίες, που σήμερα θαυμάζουμε για την αισθητική και τα υλικά τους, ήταν στην Κατοχή κτίρια ηλικίας ελάχιστων ετών.
Στη Σόλωνος, και ολόγυρα η περιοχή είναι διάστικτη από δείγματα της αρχαιολογίας του «Μοντέρνου». Ηδη περνάει, στις μέρες μας, στη διεθνή αντίληψη αυτή η αίσθηση του «πεπτωκότος αγγέλου» που κυριαρχεί στις παρηκμασμένες συνοικίες, οι μοντέρνοι ερειπιώνες και τα λείψανα του 20ού αιώνα. Στη Σόλωνος νιώθει κανείς έντονα τη μικρογραφία της αθηναϊκής περιπέτειας. Την αισθάνεται στις επιδερμίδες των κτιρίων, στα σκόρπια μικρής κλίμακας σπίτια που διασώθηκαν κατά μήκος του δρόμου και στις παρόδους αλλά κυρίως στα ψηλότερα κτίρια της πρώιμης μητροπολιτικής εποχής, μετά το 1925. Στις πολυκατοικίες του ώριμου μοντερνισμού, του 1935, π.χ., δεν είναι μόνον η κινηματογραφική αισθητική της αρ ντεκό, οι αδρές γραμμές Bauhaus, η σοφή οικονομία και η φιλτραρισμένη πολυτέλεια σε συνδυασμό, αλλά το κυτταρικό ήθος μίας άλλης πόλης που αναδυόταν διεκδικητική και τολμηρή για να κατακτήσει μια καινοφανή ταυτότητα. Ολη αυτή η ορμή έχει γίνει πλέον σκόνη. Είναι η πτώση του Αθηναίου Ικάρου. Αλλά μαζί με τα ατελείωτα τετραγωνικά μέτρα που σαπίζουν σε άδεια κελύφη, ή σε ασυντήρητα αστικά διαμερίσματα που δεν θερμαίνονται και που δεν αγαπιούνται πλέον, έχει καταπέσει και η δυνατότητα να διακρίνει κανείς κλίμακες, ποιότητες, κατηγορίες και διαθέσεις. Κινδυνεύει όλος ο πλούτος της αστικής Αθήνας να ενταφιαστεί ως νεκρός χωρίς συγγενείς, καθώς θα γίνεται ανεπιθύμητη, ατελέσφορη και απόμακρη κάθε κίνηση επανάκτησης.
Γι’ αυτό η Σόλωνος, ιδίως τη νύχτα, καθώς φωτίζονται λίγες μόνον είσοδοι, σαν φάροι, είναι μια άλλη Αθήνα που δείχνει λιγότερα από όσα πράγματι είναι. Είναι μια πόλη σε απόσυρση ή σε νεκροφάνεια, που περιμένει να ανάψει τους φανούς της.
http://www.kathimerini.gr
Έντυπη
 Πίσω στα παλιά 

OI ΛΕΠΡΟΙ ΑΚΟΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΙΣ ΨΑΛΜΩΔΙΕΣ

$
0
0


Έγινε πολύς λόγος για το νησί της Σπιναλόγκα, με αφορμή το ομώνυμο βιβλίο με τίτλο «Το νησί», της Αγγλίδας Victoria Hislop.

Ένα από τα ιστορικά στοιχεία που πληροφορούμαστε είναι ότι οι χανσενικοί που κατοικούσαν στη Σπιναλόγκα ήταν οργισμένοι με τον Θεό, για το λόγο ότι η ασθένειά τους ήταν μια μεγάλη και αφόρητη δοκιμασία. Ένας Γεραπετρίτης παπάς τόλμησε να τους επισκεφθεί κάποτε και να λειτουργήσει στον Άγιο Παντελεήμονα, που υπήρχε και ρήμαζε στο νησί, συντροφιά με τους
νέους του κατοίκους. Λένε πως στην πρώτη Λειτουργία δεν πάτησε ψυχή.
Οι λεπροί άκουγαν πεισμωμένοι από τα κελιά τους την ψαλμωδία, κι άλλοτε την σκέπαζαν με τα βογκητά τους κι άλλοτε με τις κατάρες τους. Ο ιερέας όμως ξαναπήγε. Στην δεύτερη τούτη επίσκεψη ένας από τους ασθενείς πρόβαλε θαρρετά στο κατώφλι του ναού.

- Παπά, θα κάτσω στην Λειτουργία σου μ’ έναν όρο όμως. Στο τέλος θα με κοινωνήσεις. Κι αν ο Θεός σου είναι τόσο παντοδύναμος, εσύ μετά θα κάμεις την κατάλυση και δεν θα φοβηθείς τη λέπρα μου.
Ο ιερέας έγνευσε συγκαταβατικά. Στα κοντινά κελιά ακούστηκε η κουβέντα κι άρχισαν να μαζεύονται διάφοροι στο πλάι του ναού, εκεί που ήταν ένα μικρό χάλασμα, με λιγοστή θέα στο ιερό. Παραμόνευσαν οι χανσενικοί στο τέλος της Λειτουργίας κι είδαν τον παπά δακρυσμένο και γονατιστό στην Ιερή Πρόθεση να κάνει την κατάλυση.

Πέρασε μήνας. Οι χανσενικοί τον περίμεναν. Πίστευαν πως θά ʼρθει τούτη τη φορά ως ασθενής κι όχι ως ιερέας. Όμως ο παπάς επέστρεψε υγιής και ροδαλός κι άρχισε με ηθικό αναπτερωμένο να χτυπά την καμπάνα του παλιού ναΐσκου. Έκτοτε και για δέκα τουλάχιστον χρόνια η Σπιναλόγκα είχε τον ιερέα της. Οι χανσενικοί αναστύλωσαν μόνοι τους της εκκλησία και συνάμα αναστύλωσαν και την πίστη τους. Κοινωνούσαν τακτικά και πάντα κρυφοκοίταζαν τον παπά τους την ώρα της κατάλυσης, για να βεβαιωθούν πως το “θαύμα της Σπιναλόγκα” συνέβαινε ξανά και ξανά.

To 1957, με την ανακάλυψη των αντιβιοτικών και την ίαση των λεπρών, το λεπροκομείο έκλεισε και το νησί ερημώθηκε. Μόνο ο ιερέας έμεινε στο νησί ως το 1962, για να μνημονεύει τους λεπρούς μέχρι 5 χρόνια μετά το θάνατό τους. Ιδού, λοιπόν, ένας σύγχρονος αθόρυβος ήρωας, που δεν τιμήθηκε για το έργο του από κανέναν, και που -αν προσέξατε- δεν παραθέσαμε το όνομά του γιατί απλά δεν το γνωρίζουμε! Το γνωρίζει όμως -σίγουρα- ο Θεός! Κι αυτό μας αρκεί!

Από το yiorgosthalassis

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2016 : ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

$
0
0



2
Πώς μπορούμε να "οχυρώσουμε"τον οργανισμό μας απέναντι στο στρες των Πανελληνίων; Υπάρχουν ή όχι διατροφικά tips που ενισχύουν αποδόσεις, μνήμη, νοητική ικανότητα και προφορικό λόγο; Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη αναλύει μύθους και αλήθειες για το "σώμα και το πνεύμα"των υποψηφίων
Μίκα Κοντορούση
Μάϊος 13 2016 09:50
Adtech Ad
Η χρονική περίοδος των Πανελλήνιων Εξετάσεωνξεκινά τη Δευτέρα 16 Μαΐου και μαθητές, όσο και οι γονείς τους, αναρωτιούνται με ποιον τρόπο θα επιτύχουν τις υψηλότερες επιδόσεις. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζει η ισορροπημένη διατροφή, η οποία εφοδιάζει τον οργανισμό με ενέργεια, βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στην αυτοσυγκέντρωση και στη λειτουργία της μνήμης και πνευματικής διαύγειας.
AdTech Ad
Το NEWS 247ήρθε σε τηλεφωνική επαφή με την Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, την Επιστημονική Διευθύντρια του ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, αλλά και την Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, Γεωργία Καπώληκαι σάς μεταφέρει όλα τα μυστικά για τις σωστές διατροφικές συνήθειες ενόψει εξετάσεων, αλλά και τον απόλυτο οδηγό με τροφές, σνακ, βιταμίνες, τα οφέλη της σωματικής άσκησης, αλλά και τον "μπούσουλα"για τη λήψη πολυβιταμινών και την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού που βρίσκεται σε στρεσογόνο κατάσταση.

Γονείς και μαθητές θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους:

1) Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται

Το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα, εφόσον συμβάλλει στην αναπλήρωση των αποθηκών ενέργειας, οι οποίες είναι περιορισμένες όταν ξυπνάμε. Συνίσταται η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες, τα οποία εφοδιάζουν τον εγκέφαλο με το καλύτερο καύσιμο, τη γλυκόζη.
Επιπλέον, ένα σωστό πρωινό πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά (ω3 και ω6) και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπου βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος και την πνευματική διαύγεια.
Έτσι, ιδανικές επιλογές για πρωινό αποτελούν: το γάλα, το μέλι, το ψωμί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι φρυγανιές, τα cream cracker σίκαλης, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, οι χυμοί, οι μαλακές μαργαρίνες.

2) Συχνότητα γευμάτων

Όσο πιο συχνά τόσο πιο καλά! Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων συμβάλλει στο να βρίσκεται ο μαθητής σε εγρήγορση και να αυξάνεται η αποδοτικότητά του. Αντίθετα, τα μεγάλα γεύματα προκαλούν υπνηλία και μειώνουν τη συγκέντρωση και την ικανότητα σκέψης του παιδιού. Υγιεινές προτάσεις για ελαφριά σνακ είναι:
· Μια δροσερή φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς
· Γιαούρτι με φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς
· Γιαούρτι με μέλι ή μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού
· Δημητριακά ολικής αλέσεως με ημίπαχο γάλα
· Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα
· 1 κομμάτι σοκολάτα υγείας ή παστέλι
· Αποξηραμένα φρούτα
· 2-3 μπισκότα πολυδημητριακών

3) Ποικιλία τροφίμων

Στη δύσκολη περίοδο των εξετάσεων είναι σημαντική η κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες (γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, ρύζι, μακαρόνια, κρέας, ψάρι) προκειμένου ο μαθητής να μη νιώθει στέρηση και να λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά.
Ωστόσο, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει μνα δίνουμε σε τρόφιμα πλούσια σε:
Ω-3 λιπαρά οξέα:Εμφανίζουν πιο ομαλή ανάπτυξη όλου του νευρικού συστήματος βοηθώντας στην καλύτερη απόδοση σε τεστ νοημοσύνης, προσοχής και μνήμης. Πηγές: σολομός, τόνος, σκουμπρί, σαρδέλες, μαλακές μαργαρίνες, ξηροί καρποί.
• Σίδηρος:Η έλλειψη του προκαλεί διαταραχές προσοχής, μνήμης και συμπεριφοράς ενώ συνδέεται στενά με χαμηλότερους δείκτες νοημοσύνης (IQ). Πηγές: μοσχάρι, συκώτι, δαμάσκηνα αποξηραμένα, φακές, οστρακοειδή, σουσάμι.
• Ψευδάργυρος:Πρόσφατη έρευνα από το Ινστιτούτο Υγείας της Ολλανδίας έδειξε ότι τα παιδιά που λάμβαναν συστηματικά ψευδάργυρο είχαν αυξημένη μαθησιακή ικανότητα και επίδοση στο γραπτό λόγο και καλύτερη μνήμη. Πηγές: Κολοκύθια, οστρακοειδή, κόκκινο κρέας, σαρδέλες, συκώτι.
Βιταμίνες συμπλέγματος Β:Συμμετέχουν στην παραγωγή της ακετυλοχολίνης που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά ερεθισμάτων στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και βελτιώνουν τη νοητική ικανότητα. Η έλλειψη των βιταμινών αυτών μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση, κατάθλιψη, αδυναμία συγκέντρωσης και απώλεια μνήμης. Πηγές: Γάλα, αυγά, όσπρια, ψωμί πολύσπορο, καστανό ρύζι, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
• Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες του σώματος. Ένας από αυτούς είναι και η διατήρηση του νευρικού και μυϊκού συστήματος. Το άγχος και το στρες μειώνουν τα επίπεδα μαγνησίου. Σε περιόδους άγχους και κούρασης ενισχύστε τη διατροφή με μαγνήσιο, ενεργεί ως παράγοντας χαλάρωσης. Τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώσετε είναι οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα πράσινα λαχανικά.

Σωστή ενυδάτωση

Οι μαθητές θα πρέπει να φροντίζουν τα επίπεδα ενυδάτωσης τους (8-10 ποτήρια νερό). Η καλή ενυδάτωση εξασφαλίζει λιγότερη κόπωση, καλύτερη συγκέντρωση και καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.
Καλό είναι να αποφεύγονται τα υγρά που περιέχουν ζάχαρη (χυμοί, αναψυκτικά, κακάο), καθώς οδηγούν σε απότομη πτώση του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση, πράγμα που οδηγεί σε απότομο αίσθημα κόπωσης και μειωμένη συγκέντρωση.
Προτιμήστε το νερό, το γάλα, το τσάι και τους χυμούς φρούτωνκαι φροντίστε να μην φτάνετε στα επίπεδα δίψας για να πιείτε κάτι υγρό.

Η σημασία της άσκησης στην πνευματική απόδοση

Στην αρχαία Ελλάδα γεννήθηκε το αθλητικό ιδεώδες, αφού από τότε ακόμη υποστήριζαν ότι: «Νους υγιής  εν σώματι υγιεί». Η άσκηση αφενός προσφέρει σωματική ευρωστία, αφού ενδυναμώνεται το μυϊκό σύστημα, αυξάνεται ο μεταβολισμός και μειώνεται το ποσοστό σωματικού λίπους και αφετέρου προσφέρει ψυχική ευεξία και καλύτερη πνευματική απόδοση, καθώς οξύνονται η αντίληψη, η προσοχή και η συγκέντρωση του αθλούμενου.
Η φυσική δραστηριότητα βοηθά ιδιαίτερα τους μαθητές ειδικά πριν και κατά την περίοδο των εξετάσεων, αφού αποτελεί μέσο ψυχαγωγίας και εκτόνωσης από το βαρύ και φορτωμένο πρόγραμμα και συγχρόνως βελτιώνει την συγκέντρωση τους. Αυτό συμβαίνει γιατί η άσκηση διεγείρει την αναγέννηση των νευρικών κυττάρων και συντελεί στην καλή καρδιακή λειτουργία, η οποία οξυγονώνει σωστά τον εγκέφαλο.
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά που έχουν πλεονάζων σωματικό βάρος και μειωμένη φυσική δραστηριότητα εμφανίζουν προβλήματα στην συγκέντρωση και στην μνήμη σε σχέση με παιδιά που αθλούνταν συστηματικά και είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος. Επιπρόσθετα, αναφέρεται πως η συστηματική φυσική δραστηριότητα συνδέεται μακροπρόθεσμα με την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, την διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, καθώς και την βελτίωση της αυτοπεποίθησης και της ψυχολογίας ιδιαίτερα σε έφηβους μαθητές.

Οι ειδικοί συνιστούν προσοχή!

1. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ή των ημερών των εξετάσεων, δεν πρέπει να ακολουθείται αυστηρή δίαιτα αδυνατίσματος.
2. Την τελευταία ημέρα πριν τις εξετάσεις να μην καταναλώνεται φαγητό που προκαλεί αποστροφή στο μαθητή ή φαγητό που δεν έχει ξαναδοκιμάσει το παιδί, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ένα ξένο τρόφιμο να προκαλέσει δυσανεξία ή στομαχικές διαταραχές, ιδιαίτερα λόγω του αυξημένου άγχους της ημέρας.
3. Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο δείπνο, καθώς ένα βαρύ βραδινό μπορεί να επηρεάσει τη χαλάρωση και την ξεκούραση του μαθητή και κατ'επέκταση την απόδοσή του την επόμενη ημέρα.

4. Σε περίπτωση που αισθανθείτε αδυναμία, κόπωση, ατονία, ή δεν καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων, καλό είναι να λαμβάνετε πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής, αφού συμβουλευτείτε το γιατρό ή το διατροφολόγο ή το φαρμακοποιό.
news247.gr
Viewing all 7971 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>