Quantcast
Channel: Λιδωρίκι
Viewing all 7971 articles
Browse latest View live

Ο Κ.ΚΑΨΑΛΗΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ "ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΟΥΛΑ "ΠΟΥ ΉΤΑΝ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΤΟΥ

$
0
0
Οι παλιές αγάπες, λέει ένα τραγούδι των Πυξ-Λαξ, φίλοι  μου , πάνε στον παράδεισο, οι μεγάλες όμως... δεν πεθαίνουν ποτέ ...
Κωνσταντίνος  Ευθ.Καψάλης   

Πέρασαν δέκα  χρόνια  , αγαπημένοι  μου  φιλοι , ίσως  και  λίγο  περισσότερο , απ'όταν έφυγε  απ'τη  ζωη , ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι , ένα  πρααγματικό διαμαντι , ένας  πραγματικός  άγγελος , και  ο  θάνατός  της  συντάραξε όλη  τη  Δωρίδα , όλοι οι  ένθρωποι  φίλοι  μου , έχουν..ξεχωριστό τρόπο μα  αγαπούν , να  πονούν και  να  εκφράζουν  τα  συναισθήματά τους , πολλοί  μάλιστα  ίσως και  να  ξεχνούν  σύντομα και  μετά  από  τόσα χρόνια  να  αναρωτιούνται , ΠΟΙΟΣ  ΤΑΧΑ  ΝΑ  ΘΥΜΛΑΤΑΙ  ΤΗΝ  ΜΙΚΡΗ ΒΑΣΟΥΛΑ ΤΩΡΑ  ΠΙΑ  ...ΥΠΆΡΧΟΥΝ  ΌΜΩΣ  ΚΑΙ  ΚΆΠΟΙΟΙ ΠΟΥ  ΤΗ ...ΘΥΜΟΎΝΤΑΙ


Image result for ΜΙΚΡΕ ΓΑΛΑΖΙΕ ΜΟΥ ΟΥΡΑΝΕ



ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΟΥΛΑ.



Ανθούς τ'Οκτώβρη, που να βρώ, να σε στολίσω,
μικρέ, γαλάζιε μου, ουρανέ,
κι'ένα μου δάκρυ, δροσερό, να σε ποτίσω,
μη μαραθείς ποτέ.

Το σύννεφο,το ποιo 'μορφο, στις χούφτες μου θα στίψω,
να πιείς να δροσιστείς,
και στο ταξίδι που θα πας, σημάδια εγώ θα ρίξω ,
καρδιά μου, μη χαθείς.- 

Κωνσταντίνος  Ευθ, Καψάλης 

Λιδορίκι  14-11-2006


   ΔΙΑΒΑΖΕΙ  Ο  Κ.ΚΑΨΑΛΗΣ



                                                            www.lidoriki.com 

'" TO ΣΚΙΤΣΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ "

ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΝΙΚΟ ΠΑΠΟΥΤΣΗ

$
0
0
Την Κυριακή 8 Ιανουαρίου διαγωνίζεται live στο “Rising Star” του ΑΝΤ1!
Ήρθε η ώρα του Νίκου Παπουστή –Κάθε ψήφος Μετράει

Ημερομηνία δημοσίευσης:07/01/2017



Είναι γεγονός!!!!!  Ήρθε η ώρα που ο Νίκος Παπουτσής, ο νεαρός καλλιτέχνης δί από την Άμφισσα θα συμμετέχει την Κυριακή  8 Ιανουαρίου στις 21:00 μμ στα live του  “Rising Star”, το πιο πρωτοποριακό και διαδραστικό talent show παγκοσμίως που προβάλλει η τηλεόραση του ΑΝΤ1!  Ο Νίκος, το δικό μας παιδί, κατάφερε με επιτυχία  να περάσει στα pre-casting, αλλά και να αντιμετωπίσει τους 4 κορυφαίους καλλιτέχνες της ελληνικής μουσικής σκηνής, τον  Αντώνη Ρέμο, τη Δέσποινα Βανδή, τον Κώστα Μακεδόνα και τον Χρήστο Μάστορα (Frontman του συγκροτήματος ΜΕΛΙSSES). 
Λίγα λόγια για το Νίκο..
Ο Νίκος  γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη της Άμφισσας. Κόλλησε το «μικρόβιο» της  καλλιτεχνίας, σε πολύ μικρή ηλικία, από την οικογένειά του που αγαπούσε πολύ το τραγούδι.  Στη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων κατάφερε να δημιουργήσει το πρώτο του μουσικό σχήμα μέσω του οποίου ανέδειξε το ταλέντο του αλλά και ενδυνάμωσε την αγάπη του για τη μουσική και το τραγούδι. Το ταξίδι αυτό συνεχίζεται εδώ και 14 χρόνια. Ένα ταξίδι, πλούσιο με εμφανίσεις σε κέντρα διασκέδασης, φεστιβάλ  και άλλα πολιτιστικά δρώμενα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αυτοδίδακτος, κατάφερε να αποκτήσει πολύτιμες εμπειρίες μέσα από τη συνεργασία του με καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες όπως με τον Μ. Μητσιά, Γ. Χατζηνάσιο, Σπανό, την Ελένη Δήμου, Πένη Ξενάκη, τον Μπάμπη Σέρτο, Ηλία Κλωναρίδη, Δημήτρη Παρασκευόπουλο κ.α.
Το “Rising Star” και πως 
μπορούν οι τηλεθεατές να ψηφίσουν
    Η λογική του “Rising Star” διαφοροποιείται από εκείνη των υπολοίπων shows, καθώς πρόκειται για μια live ψυχαγωγική εκπομπή, στην οποία οι τηλεθεατές πρωταγωνιστούν με την ενεργό συμμετοχή τους! Κατά τη διάρκεια κάθε live εκπομπής, το κοινό μπορεί να αποφασίζει σε πραγματικό χρόνο εάν κάθε διαγωνιζόμενος θα συνεχίσει στην επόμενη διαγωνιστική φάση μέσω της χρήσης μιας δωρεάν εφαρμογής “Rising Star Greece” που θα έχει κατεβάσει στο κινητό του. Η εν λόγω εφαρμογή, κατάλληλη για φορητές συσκευές (smartphones & tablets) είναι διαθέσιμη δωρεάν σε App Store και Google Play. Είναι απαραίτητο και αναπόσπαστο κομμάτι του show καθώς μόνο μέσα από αυτήν θα μπορεί ο τηλεθεατής να ψηφίζει τον αγαπημένο του διαγωνιζόμενο. Ο χρήστης προκειμένου να μπορεί να ψηφίσει θα πρέπει να κάνει εγγραφή είτε μέσω του λογαριασμού του  στο Facebook είτε στο Twitter, είτε στο Google+. Πρωταγωνιστής στο show είναι ένας μεγάλος ψηφιακός τοίχος που χωρίζει τον διαγωνιζόμενο, την ώρα της παράστασής του, από τους κριτές και το κοινό. Κάθε φορά που ένας τηλεθεατής θα δίνει θετική ψήφο στον εκάστοτε τραγουδιστή,  θα εμφανίζεται η φωτογραφία του στον ψηφιακό τοίχο.  Όταν οι ψήφοι των τηλεθεατών ξεπεράσουν τον απαιτούμενο αριθμό, τότε ο «Τοίχος» αυτομάτως θα σηκώνεται υποδηλώνοντας ότι ο υποψήφιος έχει περάσει στην επόμενη φάση του show. Κατά τη διάρκεια του κάθε live επεισοδίου του “Rising Star”, ο χρήστης, εκτός από τη live ψηφοφορία, μπορεί να επιλέξει εφόσον το επιθυμεί, να χρησιμοποιηθεί η φωτογραφία του προφίλ του στον αέρα της εκπομπής (οι φωτογραφίες που εμφανίζονται στον ψηφιακό τοίχο).
   Επιπλέον μέσω του app, εκτός από εργαλείο ψηφοφορίας την ημέρα του live,  ο χρήστης θα μπορεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας  να παρακολουθεί exclusive backstage υλικό της εκπομπής και να παίρνει μέρος σε quizzes & polls που αφορούν στο  show, με δυνατότητα να κερδίσει κάποια δώρα, μέσω της WIND, τον Μεγάλο Χορηγό του Rising Star. Την παρουσίαση του Rising Star έχει αναλάβει  ο Γιώργος Λιάγκας. 
  Να στηρίξουμε το δικό μας παιδί….
 Την Κυριακή 8 Ιανουαρίου ο Νίκος θα έχει την ευκαιρία να διαγωνιστεί έχοντας καρφωμένα πάνω του εκατοντάδες χιλιάδες βλέμματα.
Είναι ευκαιρία σε όλους τους φίλους του Νίκου, να προσφέρουν την στήριξη τους ώστε ο τοίχος να “απογειωθεί” και να ακουστεί η φωνή του  σε όλη την Ελλάδα. 
   Νίκο, καλή επιτυχία!!!

orafok
WWW;LIDORIKI.COM

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΜΟΙΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΙΥ ΓΚΕΡΛΙΤΣ

$
0
0




Μία ιστορία που ξεκινά το 1916, καυά τους Βαλκανικούς Πολέμους και επαναλαμβάνεται μετά τον εμφύλιο που ακολούθησε τη λήξη του Β'Παγκοσμίου Πολέμου.
Μία συγκλόνιστική ιστορία που συνέβη σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδου, επανέρχεται στην επικαιρότητα από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Μία ιστορία που αναφέρεται σε μία ομάδα κομμουνιστών, οι οποίοι διέφυγαν στην πολωνική πόλη Γκέρλιτς το 1916 και που επαναλήφθηκε κατά τον εμφύλιο του 1945-1949, όταν μία άλλη ομάδα, 14.000 Ελλήνων, βρήκαν καταφύγιο στο πολωνικό κομμάτι του Γκέρλιτς, το οποίο είχε διαμελιστεί μετά τον Β'Παγκόσμιο Πόλεμο, το Ζγκορζλέλετς, το οποίο αποκαλούσαν και... Ελληνική Δημοκρατία! Ένα παιχνίδι της μοίρας, που συμβαίνει μόνο σε ταραγμένες περιόδους και που μέσα από την τραγικότητα της πραγματικότητά του, αναδεικνύονται ανθρώπινες δυνάμεις που σε άλλες περιπτώσεις, θα έμεναν θαμμένες.
Όταν το καλοκαίρι του 1967 η χούντα των συνταγματαρχών συνέλαβε τον Μίκη Θεοδωράκη για την αντιδικτατορική του δράση, τα νέα ταξίδεψαν σε όλον τον κόσμο. Ο Μίκης ήταν ήδη θρύλος της μουσικής, η φωνή των αγώνων για ελευθερία και δημοκρατία. Τα νέα έφτασαν ακόμη και στο μικρό Γκέρλιτς της ανατολικής Γερμανίας, στα γερμανοπολωνικά σύνορα. Ο Κλάους Ντίτερ Τιτζ, σήμερα 63 ετών και τότε φοιτητής Ιατρικής, θυμάται την πρώτη φορά που άκουσε τον ήχο του μπουζουκιού στα τραγούδια του Θεοδωράκη. «Το ραδιόφωνο της Λαοκρατικής Δημοκρατίας (DDR) έπαιζε τραγούδια του Θεοδωράκη σε ένδειξη αλληλεγγύης», είπε στη Süddeutsche Zeitung. Σύντομα όμως σταμάτησε να τα μεταδίδει γιατί απέπνεαν υπερβολικά μεγάλη δόση ελευθερίας για τα δεδομένα της DDR.
H αγάπη του νεαρού φοιτητή για τη μακρινή χώρα της Ακρόπολης και του Αιγαίου δεν σταμάτησε. Αντίθετα αναζωπυρώθηκε. Μάλιστα παρά τη λογοκρισία του ανατολικογερμανικού καθεστώτος προσπάθησε να στείλει και μια επιστολή σε ραδιόφωνο της Αθήνας, γραμμένη στα ελληνικά, τα οποία έμαθε από ένα παλιό ρωσικό σύγγραμμα. Πίστευε ότι δεν θα τον πιάσουν. Κι όμως, σύντομα βρέθηκε υπόλογος για το επίμαχο γράμμα στο Πολωνικό Κέντρο Πληροφοριών της Λειψίας. Δεν ήταν τυχαίο. Οι Πολωνοί γνώριζαν ελληνικά και ήταν καλά εξοικειωμένοι με την ελληνική μουσική, χάρη στους Έλληνες κομμουνιστές που είχαν καταφύγει στην Πολωνία μετά την ήττα τους στον ελληνικό εμφύλιο.
Το Ζγκορζέλετς ήταν πριν από τον Β'Παγκόσμιο Πόλεμο το ανατολικό τμήμα του Γκέρλιτς. Η πόλη χωρίστηκε στα δύο το 1945, μετά το τέλος του πολέμου. Το Ζγκορζέλετς προσαρτήθηκε στην Πολωνία και το Γκέρλιτς συνέχισε να υπάγεται στην Αν. Γερμανία. Ποια η σχέση όμως της μακρινής αυτής περιοχής με την Ελλάδα; Μετά το τέλος του ελληνικού εμφυλίου τον Οκτώβριο του 1949, 14.000 Έλληνες κομμουνιστές βρήκαν καταφύγιο στην Πολωνία, οι περισσότεροι στο Ζγκορζέλετς. Μάλιστα πολλοί το αποκαλούσαν «Republika Grecka».
Όταν άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι η επιστροφή στα πάτρια εδάφη θα καθυστερούσε πολύ, οι Έλληνες εξόριστοι άρχισαν να μαθαίνουν πολωνικά και να ασπάζονται ακόμη και τον καθολικισμό. Μόνο στοιχείο που κράτησαν άθικτο από το παρελθόν ήταν η ελληνική μουσική και τα ελληνικά γλέντια. Με τα χρόνια αφομοιώθηκαν στην πολωνική κοινωνία.Όμως δεν ήταν οι μόνοι Έλληνες στην περιοχή, θυμάται ο Κλάους Ντίτερ Τιτζ. Αν και το Γκέρλιτς χωριζόταν από το Ζγκορζέλετς μόνο από τον ποταμό Νάισε, οι Έλληνες του πολωνικού τμήματος δεν είχαν επαφές με την ανατολικογερμανική πόλη. Κι όμως, και εκεί, υπήρχαν ξεχασμένοι Έλληνες, εκτοπισμένοι μιας άλλης εποχής. Αυτό μαρτυρεί άλλωστε και η παλιά ελληνική εφημερίδα «Τα Νέα του Γκέρλιτς» από το 1916.
Πολύ πριν από τον εμφύλιο, στην καρδιά του Α'Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και στον απόηχο του εθνικού διχασμού μια άλλη γενιά Ελλήνων στρατιωτών είχε σταλεί, κατόπιν μιας αμφιλεγόμενης συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας, της Αντάντ και των γερμανοβουλγαρικών στρατευμάτων, από το μακεδονικό μέτωπο στο Γκέρλιτς της Σαξονίας. Πάνω από 6500 στρατιώτες του Δ'Σώματος Στρατού έφτασαν με τρένο από τη βόρεια Ελλάδα σε ένα στρατόπεδο του Γκέρλιτς. Οι κάτοικοι της πόλης τους υποδέχθηκαν με στρατιωτικά εμβατήρια, εορταστικές γιρλάντες και καλωσόρισμα στα ελληνικά. Στην πραγματικότητα βέβαια αυτή η υποδοχή δεν ήταν παρά κομμάτι της γερμανικής προπαγάνδας, αφού οι Έλληνες στρατιώτες είχαν μεταφερθεί εκεί ως ιδιότυποι αιχμάλωτοι πολέμου με κάποια προνόμια, λόγω της σχέσης του τότε Βασιλιά Κωνσταντίνου με τον Γερμανό Κάιζερ. Όπως αναφέρει ο ερευνητής Γεράσιμος Αλεξάτος που έχει ασχοληθεί διεξοδικά με την περίπτωση, οι Έλληνες στρατιώτες μπορούσαν να κυκλοφορούν στην πόλη, ωστόσο κάθε βράδυ επέστρεφαν απαρέγκλιτα στο στρατόπεδο. Επίσης δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν το γερμανικό έδαφος.
Την περίοδο του μεσοπολέμου πολλοί εξ αυτών σιγά σιγά εντάχθηκαν όμως στη ζωή της πόλης, κάποιοι έπιασαν δουλειά, άλλοι παντρεύτηκαν. Αυτά αφηγείται και η Χίλντεγκαρντ Χάλαρη, σήμερα 92 ετών, απόγονος Έλληνα στρατιώτη που είχε φτάσει στο Γκέρλιτς. Πολλές είναι οι προσωπικές ιστορίες σαν αυτή της Χίλντεγκαρντ Χάλαρη, ενώ υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που αναζητούν ίχνη αγνοούμενων μελών των οικογενειών τους στο Γκέρλιτς.
Η ιστορία των Ελλήνων του Γκέρλιτς αλλά και του Ζγκορζέλετς είναι μοναδική. Έλληνες εκτοπισμένοι, αιχμάλωτοι κι εξόριστοι, έρμαια δύο τραγικών σελίδων της ελληνικής ιστορίας, βρέθηκαν κατά τύχη σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους στην ίδια ουσιαστικά πόλη, η οποία επίσης είχε τη δική της τραγική ιστορία. Με ένα ποτάμι να τους χωρίζει, οι στρατιώτες του Δ'Σώματος Στρατού και οι εξόριστοι του εμφυλίου έμειναν δίπλα-δίπλα, χωρίς να γνωρίζουν οι μεν την ιστορία των δε. Κι όλα αυτά πολύ πριν φτάσουν στη Γερμανία οι πρώτοι «Gastarbeiter» τη δεκαετία του '60.
Πηγή: www.dw.com

http://www.protothema.gr
Πίσω στα παλιά  

ΦΥΛΛΑ ΚΑΤΟΧΗΣ "ΓΕΝΑΡΗΣ 1943 "

$
0
0


Μας κυνηγάνε χωρίς ανάπαυλα. Κάθε μέρα σκοτώνουν. Την παραμονή των Φώτων τουφέκισαν οι γερμανοί τον Δημήτρη Γιαννάτο και τους αξιωματικούς Μαλιόπουλο και Κοντόπουλο.
Έχουν καταδικάσει σε θάνατο και το γιατρό Κώστα Γιαννάτο. Μ’ αυτός τρελλάθηκε και τον έκλεισαν στο Δημόσιο Ψυχιατρείο. (1) (2).
Σήμερα το πρωί εκτελούν ομήρους, είκοσι πατριώτες και δεν δίνουν τα ονόματά τους, ούτε τους παραδίνουν να ταφούν. Πέφτει χιονόνερο από το πρωί.
Ποιοί να είναι άραγε οι σκοτωμένοι; Ο καθένας τρέμει για τον άνθρωπό του (3).
Πήγα στην Αρχιεπισκοπή. Εκεί κόσμος πολύς. Όλες οι πόρτες ανοιχτές. Ακούγονται οι λυγμοί των γυναικών.
Ο Δεσπότης συννεφιασμένος κοιτάζει διάφορα ρολόγια, κλειδιά, πορτοφόλια σκόρπια πάνω στο γραφείο του.
Απομεινάρια φευγάτων ψυχών. Βαρειά πέφτει η σιωπή του. Και ο Κωστάκης, που από καιρό έχει κανονίσει τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Τσιγάντε για σήμερα το βράδυ στην οδόν Κυδαθηναίων!
***
(1) Οι Γιαννάτοι ανήκαν στην Ο.Α.Γ. Οργάνωσις Αντιστάσεως Γένους. Τους έπιασαν στα μέσα του 1942 και τους βασάνισαν σκληρά. Έτσι όλοι είχαμε πιστέψει πως ο γιατρός Κώστας Γιαννάτος είχε τρελλαθή. Μα μόλις έφυγαν οι γερμανοί ο γιατρός έγινε καλά. Η τρέλλα του ήταν απάτη.
Ο Κώστας Γιαννάτος ήταν υπαρχηγός της Ο.Α.Γ.. Συνεργαζόταν στενά με την οργάνωση «Βύρωνες» που δεν ήταν παρά η μονάς μυστικού πολέμου  V.V 707 του Συμμαχικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής με αρχηγούς τον Λουκά Λιναρά και τον δημοσιογράφο Γιάννη Ιωαννίδη.
Και ο Κωστάκης κι΄εγώ είμαστε ανακατωμένοι σ’ αυτή την Οργάνωση (Ιδέ Ναυάρχου Κώνστα «Η Ελλάς κατά την δεκαετίαν 1940-50». Αθήναι 1955, σελ. 409-410). Στις 4 του Γενάρη εκτέλεσαν και το Γ. Ιβάνωφ. Η γυναίκα του Δημήτρη Γιαννάτου Μαριάννα ήταν αδελφή του Ιβάνωφ.
(2) Στις 6 του Γενάρη οι γερμανοί εκτελέσανε τον Μαυράκη, τον Δασκαλάκη και τον Γιαννούση για κατοχή εκκρηκτικών υλών.
(3) Μέσα στους σκοτωμένους ήταν και τα μέλη της ΠΕΑΝ, ο δικηγόρος Γιάννης Κατεβάτης, ο Θανάσης Σκούρας και οι φοιτηταί Λόης και Παπαδόπουλος. 
Αντιγραφή για το «σπιτάκι της Μέλιας»
Από το βιβλίο-ημερολόγιο της Ιωάννας Τσάτσου «Φύλλα Κατοχής» Έκδοση Ενάτη
Εικόνα από: war of cartoons 
Σχετικές αναρτήσειςΕΔΩ
το «σπιτάκι της Μέλιας»

Πίσω στα παλιά

OTAN OI "ΕΥΕΛΠΙΔΕΣ "ΤΩΝ ΑΙΘΗΝΑΪΚΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΩΝ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ

$
0
0

Όταν οι «ευέλπιδες» των αθηναϊκών γειτονιών ετοιμάζονταν για τα κάλαντα
Θα σας γυρίσω 87 χρόνια πίσω τότε που τα παιδιά γύριζαν άφοβα στους δρόμους και ο κόσμος τα περίμενε με λαχτάρα να τους «πει» τα κάλαντα.
-Σας τάπανε; Ακούγονταν στις γειτονιές…
-Αμέ…
-Και του χρόνου…
Και οι περήφανοι πρωταγωνιστές αυτού του υπέροχου σκηνικού, τα ξυπόλητα τάγματα, έπαιρναν σοβαρά το ρόλο τους. Για πολλά παιδιά ίσως και νάταν το μοναδικό χαρτζιλίκι…
Με τη βοήθεια του ρεπόρτερ του «Ημερήσιου Τύπου» μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε το σχεδιασμό της «επόμενης ημέρας»
Πάρτε εικόνα:
«Τύφλα νάχουνε οι πολιτικές ζυμώσεις των ημερών αυτών. Έπρεπε να σας είχα μαζύ μου, σε μια γύρα που έκαμα προχθές στις συνοικίες των Αθηνών, για να καταλάβετε τι θα πή «ζύμωσις» και τι θα πή «παζάρεμα». Νταραβέρι, όχι αστεία. Όλοι οι «ευέλπιδες» στην Πλάκα, στη Γούβα, στα Παντρεμενάδικα, στο Κολωνάκι, στα Πετράλωνα, στου Ψυρρή, στη Νεάπολι, στα Πευκάκια, ήσαν ανάστατοι.

Εγίνετο το «παζάρεμα» και «κλείνανε οι παρέες» που θα «λέγαν’ τα Χριστούγεννα» κατά την χθεσινή ημέρα. Ο Κιόρης, ο Σάλτσας, ο Χαμπλεχούρας, ο Τζουτζουκλαράκιας, ο Τσίμπλας, ο Στραπάτσος. Ο Νικούρδας και τόσα άλλα σημαίνοντα ονόματα των «ξυπολήτων ταγμάτων» των αθηναϊκών συνοικιών, ήσαν εις την ημερησία διάταξι.
Το να σχηματισθή «παρέα» από τους «ευέλπιδες» κάθε γειτονιάς, για να πούνε «τα Χριστούγεννα» δεν είνε μικρό πράμα. Έπρεπε να ικανοποιηθούν φιλοδοξίες, να κατοχυρωθούν συμφέροντα, να αναγνωρισθούν «νταήδες» και όλα αυτά, ως αντιλαμβάνεσθε, έχουν τις δυσκολίες τους.
-Τζουτζουκλαράκια, τα περσυνά θα λείψουνε. Να το ξέρης. Δεν πάω εγώ στο τμήμα, χρονιάρα μέρα για τη μοιρασά. Αποφαίνεται σοβαρώς ο Στραπάτσος, επίλεκτον μέλος της αλαναρίας των Πευκακίων.
-Και πέρσυ ποιος σούπε να πάς μέσα ρέ;  Μοναχός τα ήθελες. Από την μοβορία σου και από την γκρίνια σου έγιναν ούλα. Αλλοιώς θα μοιράζαμε την «κάσα» σαν αδρέφια
-Ετούτο είνε κι’ όλας. Θα βρεθώ και χρεοφελέτης. Άκου. Τζουτζουκλαράκια. Εφέτος την είσπραξι θα την κάνω εγώ. Εγώ θα είμαι η «κάσα».
-Το μόνο που δεν γίνεται. Παραγγέλνω στη Βηθλεέμ και σταματάει η γέννα στη μέση.
-Νάτα. Τα γλέπεις;
-Τι να γλέπω ρέ; Άμα κανονίσουμε τα μερίδια από εξαρχής, τα πράματα θα πάνε εν τάξει.
Και ο πονηρός Τζουτζουκλαράκιας εξαγγέλλει  επισήμως τον τρόπον με τον οποίον εννοεί να γίνη η μοιρασιά της κάσας, ενώ κεχηνότες οι σύντροφοί του τα ακούουν όρθιοι σε ένα τρίστρατο της οδού Δαφνομήλης.
-Η κάσα θα γένη τέσσερα μερδικά. Ένα εγώ, ένα για τα όργανα…
-Μερδικό για τα όργανα; Ποια όργανα;-Το τουμπερλέκι και το τρίγωνο;
-Δεν έχουνε λεφτά αυτά ρέ; Ή θες να τα προσφέρω τζάμπα στην κομπανία; Ο Σίνας επέθανε για να χαρίζη.
-Και σάματης δεν θα μείνουνε δικά σου πάλι;
-Έχουνε φτορά, ρέ τα όργανα. Έτσι τα ξέρεις τα πράμματα; Το τουμπερλέκι έχει ένα ενηάρι και με τις γρουμπανιές που θα του δίνει ο Κλάψας πάει το λαγοτόμαρο. Του χρόνου θα θέλει άλλο. Λοιπό. Δύο μερδικά εγώ, ένα εσύ και ένα ο Κλάψας. Είσαι φχαριστημένος;
-Μας υποχρέωσες τα μέγαρα.
-Γιατί;
-Ίσο μερδικό ο Κλάψας, ίσο εγώ;
-Αφού θα κάνει μπάσο ο άνθρωπος.
-Δεν αφίνεις την κουβέντα καημένε; Αυτός κάνει σαν κλάξον.
-Έτσι είνε ο μπάσος, φίλε. Μπάσος και να κάνη το ψιλό του, πάει;
-Ναι. Αλλά όμοια ο Κλάψας, όμοια εγώ, που κάνω τετραφωνία μαναχός μου, πάλε δεν πάει. Λοιπό, για να μην κουράζωνται οι φωνές μας απ’ τ’ απόψε, η είσπραξη θα γίνη τρία μερδικά και όχι τέσσερα.
Προ της κατηγορηματικής αυτής δηλώσεως του κυρίου Γκαβίλια, που κάνει «τετραφωνία μοναχός του» ο Τζουτζουκλαράκιας υπεχώρησε και η «παρέα έκλεισε».

***
Σ’ ένα απόμερο καφφενεδάκι των Πετραλώνων πεισματώδης διεξάγεται συζήτησις μεταξύ των κ.κ. Τσίμπλα, Στραπάτσου και Νίκουρδα. Και αφορμή η παράστασις της «μόστρας».
Το κοινόν εδώ έχει απαιτήσεις. Με το τουμπερλέκι και με το τρίγωνο τα πράμματα δεν λύονται. Πρέπει η παρέα να έχη και «μόστρα». Ένα ομοίωμα δηλαδή πολεμικού πλοίου οπότε η «μόστρα» θα είνε «ηρωικιά» ή την εικόνα της Γενοβέφας οπότε θα είνε «ερωτικιά»!
Το ειρηνόφιλο πνεύμα της εποχής έχει επιδράσει επί την πλειοψηφίαν της παρέας και γι’ αυτό αποφαίνεται υπέρ της «ερωτικιάς» εμφανίσεως της «μόστρας». Ο Στραπάτσος όμως επιμένει και με επιχειρήματα ακαταμάχητα.
-Ρέ σεις ο κόσμος σήμερις συνείθισε να την γλέπη ζωντανή τη γυναίκα τσίτσιδο. Θα σε πλερώση γιατί θα του την πας στη ζωγραφιά; Τον «Αβέρωφ» θα βάλουμε «μόστρα». Τετέλεσται.
Και προ της κατηγορηματικότητος του «τετέλεσται» του Στραπάτσου η πλειοψηφία υποχωρεί. Αλλά ο Τσίμπλας υποβάλλει έτερον όρον.
-Παιδιά. Να είμαστ’ εξηγημένοι. Στης εφτά η ώρα θα μοιραστή η είσπραξι.
-Γιατί; Τότες είνε η δουλειά στο φόρτε της.
-Τότες στις εφτά θα μου δώστε μπροστάντζα.
-Για ποια δουλειά;
-Θέλω να πάρω κινίνο της γρηάς να ζυμώση.
-Με κινίνο θα ζυμώση ρέ;
-Το μόνο που έχει αγνή φαρίνα. Οι φούρνοι πουλάνε νοθευμένο.
Ο Τσίμπλας συγκεντρώνει τας συμπαθείας της παρέας, ως προστάτης οικογενείας και η παράκλησίς του εισακούεται.
Ούτω κατόπιν αμοιβαίων υποχωρήσεων δια της λογικής ή της καρπαζάς, οι «παρέες»  έκλεισαν και τόσον πολυάριθμα μάλιστα ώστε πολλοί των συμπολιτών να υποφέρουν σήμερον από παράκρουσι από το ατελείωτο … Να τα πούμεεεε;».
(Ημερήσιος Τύπος, 1930, Ι. Παπαδιαμαντόπουλος) 

http://paliaathina.com/gr
http://www.protothema.gr

" EΦΥΓΕ ΑΠ'ΤΗ ΖΩΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΆΣΤΡΙΑ ΚΕΛΛΥ ΣΑΚΑΚΟΥ "

$
0
0

ΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΕΠΙ 30 ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Η γνωστή παρουσιάστρια βρισκόταν εδώ και μήνες σε ακινησία λόγω εγχείρησης που είχε κάνει στο ισχίο της.
«Έφυγε» από τη ζωή η παρουσιάστρια Κέλλυ Σακάκου
Έφυγε από τη ζωή η παρουσιάστρια της ΕΡΤ, Κέλλυ Σακάκου. Η γνωστή παρουσιάστρια βρισκόταν εδώ και μήνες σε ακινησία λόγω εγχείρησης που είχε κάνει στο ισχίο της.
Η Κέλλυ Σακάκου γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη. Ήταν αριστούχος στην «Ευαγγελική Σχολή» της Νέας Σμύρνης ενώ στη συνέχεια αποφοίτησε από τη σχολή «Κατσέλη» όπου σπούδασε ηθοποιός. Σπούδασε δραματική τέχνη και δημοσιογραφία και εργάστηκε στην Τηλεόραση, στο Ραδιόφωνο, στη Διαφήμιση και στον Τύπο.
Συγκεκριμένα, συμπλήρωσε 30 χρόνια στη δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ) και συμμετείχε σε πολλές εκπομπές της ιδιωτικής τηλεόρασης. Η παρουσία της στην ΕΡΤ σφράγισε τις δεκαετίες 1970 και 1980. Ήταν μία από τις πιο αναγνωρίσιμες παρουσιάστριες της Ελληνικής τηλεόρασης.
Η Κέλλυ Σακάκου δήλωσε συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό για τηλεπαρουσιάστριες στην ΕΡΤ. Την πίεσε λίγο και η μητέρα της στο να κάνει αίτηση. Είχε κάνει τότε και μια φίλη της αίτηση.
Έτσι, ένα βράδυ πήγε στον οδό Ρηγίλλης, στο κτήριο της ΕΡΤ. Μπαίνοντας, συνάντησε έναν κύριο, ο οποίος την ρώτησε το λόγο της επίσκεψής της κι εκείνη του εξήγησε όμως άκουσε λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είχε λήξει την προηγούμενη ημέρα.
Τον παρακάλεσε όμως να την αφήσει να κάνει αίτηση κι εκείνος δέχτηκε, λέγοντάς της ότι θα βάλει χθεσινή ημερομηνία και έτσι ήταν η τελευταία που έδωσε την αίτηση.
Από τις περίπου οκτακόσιες κοπέλες, επελέγησαν οι πέντε. Ήταν μία από αυτές και έτσι κάπως άρχισε η πολυετής καριέρα της.
Η παρουσιάστρια το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και βρισκόταν καθηλωμένη στο κρεβάτι, μετά από επέμβαση στο ισχύο της.
Τον περασμένο Ιούλιο είχε χάσει τον αγαπημένο της σύζυγο και σύντροφο ζωής Σπύρο Φασιανό, γεγονός που την είχε συγκλονίσει.
«Δεν είμαι καθόλου καλά. Υποφέρω, όμως υπομένω. Νιώθω τόση απελπισία, μα τόση… Δυστυχώς δεν είμαι καθόλου καλά πλέον. Μετά τον θάνατο του συζύγου μου υποφέρω, και ψυχικά και σωματικά. Ο θάνατος του Σπύρου δεν ξεπερνιέται. Ωστόσο είμαι καθηλωμένη στο κρεβάτι. Δεν σηκώνομαι σχεδόν καθόλου. Μια εγχείρηση ισχίου με κρατάει μέσα στο σπίτι ακίνητη. Είμαι άσχημα, παιδί μου. 

Δεν θα ξεπεράσω ποτέ τον θάνατό του», είχε δηλώσει τότε η Κέλλυ Σακάκου.
http://www.ethnos.gr

 Πίσω στα παλιά

ΒΡΗΚΑΝ ΤΟΝ ΚΛΕΜΜΕΝΟ ΧΡΥΣΟ ΤΩΝ ΝΑΖΙ

$
0
0
Πού πιστεύουν ότι βρίσκεται

Βρήκαν τον κλεμμένο χρυσό των ναζί - Πού πιστεύουν ότι βρίσκεται


Ο χαμένος χρυσός του Αδόλφου Χίτλερ αξίας άνω των 100 εκατ. λιρών βρίσκεται στον βυθό της Βαλτικής, σύμφωνα με κυνηγούς θησαυρών.
Βρετανός δύτης υποστηρίζει ότι τα χαμένα εκατομμύρια των Ναζί βρίσκονται στο ναυάγιο γερμανικού κρουαζιερόπλοιου, με άλλους ερευνητές να υποστηρίζουν ότι ο χρυσός βρίσκεται ακόμα καλά κρυμμένος σε γερμανικό καταφύγιο.
Ο δύτης Phil Sayers διατείνεται ότι σε βάθος 450 μέτρων στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας και στο κουφάρι του τραγικού κρουαζιερόπλοιου Wilhelm Gustloff βρίσκεται ο αμύθητης αξίας θησαυρός του Χίτλερ.
MV-Wilhelm-Gustloff_1.jpg
Το Wilhelm Gustloff βυθίστηκε από τους Ρώσους το 1945 οδηγώντας στον υγρό θάνατο 9.500 ανθρώπους που βρίσκονταν επάνω στο τεράστιο πλοίο.
Σύμφωνα με τον 61χρονο δύτη ο Rudi Lange, επιζών του ναυαγίου - ο οποίος εργάζονταν ως ασυρματιστής, είδε στο πλοίο κιβώτια με το σήμα των ναζί. 
Έως το 1972 ο Lange δεν ήξερε τη περιείχαν τα κιβώτια ώσπου συναντήθηκε με άλλον ένα επιζώντα του ναυαγίου ο οποίος του επιβεβαίωσε το πολύτιμο περιεχόμενο των κιβωτίων αφού αυτά φυλάσσονταν σε δωμάτιο χρηματοκιβώτιο εντός του πλοίου.
http://www.newmoney.gr
 Πίσω στα παλιά

O AΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΗΣ ΚΟΛΩΝΙΑΣ

$
0
0

http://annyramath.blogspot.gr





Όταν είμαστε παιδιά και μια-δυο φορές την εβδομάδα ροβολούσαμε με τη μάνα κατά τη κεντρική αγορά (Βαρβάκειο), για τα ψώνια της οικογένειας έπρεπε στο γυρισμό απαραίτητα να περάσουμε απ’ την Ευριπίδου 70 και στο μικρό ναίδριο  του Άι Γιαννιού της Κολώνας να ανάψουμε τα κεράκια μας. Το εκκλησάκι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη Πρόδρομο και εορτάζει στις 29 Αυγούστου.
Η μάνα τότε έβγαζε μια κόκκινη είτε άλλοτε άσπρη κουβαρίστρα κι έβαζε εμάς τα παιδιά μέσα στο Ιερό ώστε να δέσουμε με κόμπους τη κλωστή γύρω απ’ την αρχαία δωρική κολώνα, καθώς εκεί ήταν δεμένες πολλές άλλες κλωστές και κορδέλες. Πλεγμένες σ’ένα μυστήριο πέπλο θρησκευτικής πίστης. Στην εποχή μας πλέον κρεμούν  τάματα για διάφορες αρρώστιες στην κολώνα που συνεχίζει να εξέχει απ'την οροφή του πολύ γραφικού ναίσκου μιας άλλης Αθήνας... 
Σαν τώρα, να ακούω τη φωνή της και κάθε φορά να μας εξηγεί με κατάνυξη πως τούτο γίνεται για να μην ανεβάζουμε (θέρμες) πυρετό ή άλλες αρρώστιες. Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο υψηλός πυρετός ήταν το κύριο σύμπτωμα της ελονοσίας που είχε πολλά θύματα στην Αθήνα μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα.



Οι παλαιοί Αθηναίοι πίστευαν πως το εκκλησάκι του Τιμίου Πρόδρομου (που τα παλαιότερα χρόνια ήταν τρία στο σύνολό τους:  δεξιά του, ήταν ο Αγ. Γεώργιος και λίγο πιο πέρα οι Αγ. Απόστολοι -Μάρμαρα-, δυο εκκλησάκια που έχουν εξαφανισθεί εντελώς) έχει θαυματουργική ιδιότητα ως προς την θεραπεία από πυρετό. Μάλιστα αναφέρει και η σχετική παράδοση, που διέσωσε ο Δημ.  Κομπούρογλους ότι: ‘’Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος πριν τη φυλάκισή του και την αποκεφάλισή του έστησε μία κολώνα, όπου στο θεμέλιο της έδεσε όλες τις αρρώστιες με μετάξια λογιώ -λογιώ χρώματα, και τα έθαψε εκεί βαθιά και από πάνω τους έβαλε την κολώνα και είπε: ‘’Σαν θα πεθάνω, όποιος αρρωστήσει, να έρθει να δέσει ένα μετάξι στην κολώνα τρεις κόμπους, με ότι χρώμα έχει η αρρώστια του, και να πει τρεις φορές: ‘’Αϊ-Γιάννη μου, εγώ δένω την αρρώστια μου και η χάρη σου ναν τη ‘νε λύσει, κ΄ ευθύς θα γιατρευτεί’’. Αυτονόητο είναι  ότι δοξασίες τέτοιες, που έχουν προχριστιανική προέλευση και φυσικά δεν είναι θεολογικά ορθές. Το 1917 δυτικά της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη και αριστερά στην οδό Ευριπίδου, σε οικόπεδο που ανασκαπτόταν για ανέγερση οικοδομής, βρέθηκε μωσαϊκό δάπεδο και χριστιανικά γλυπτά του 5ου αι. μ.Χ.
Επίσης, σήμερα οι περισσότεροι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι στη θέση και τη γύρω περιοχή του Αγίου Ιωάννη της Κολώνας λειτούργησε την αρχαία εποχή, Ασκληπιείο υπό την επίβλεψη του ιατρού Τάξαρι.  

















 Πίσω στα παλιά 

ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ : Ο ΚΟΥΤΣΑΒΑΚΗΣ , ΟΙ ΜΑΥΡΟΙ , ΤΑ ΚΑΤΣΑΡΙΑ , Η ΔΗΜΟΥΤΣΟΥΝΗ ΚΑΙ Η ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΑΕΪΚΗ

$
0
0
Θωμάς Σιταράς
Παλιά Αθήνα: Ο κουτσαβάκης, οι μαύροι, τα κατσάρια, η διμούτσουνη και η κολοκοτρωνέικη


Τα φαιδρά της Παλιάς Αθήνας: Περί ρωμαίικου φιλότιμου και άλλα τινά - Περιστατικά του 1932 από τα στενά της Πλάκας και του Ψυρρή.
Στα στενά της Πλάκας και του Ψυρρή και με τη συνοδεία κεχριμπαρένιας, δοκιμαζόταν  καθημερινά ο μάγκας και το φιλότιμό του. Όσο πιο βαρύμαγκας τόσο περισσότερο ο καυγάς ήταν δεδομένος. Τι να γίνει; Για μια τιμή και υπόληψη ζούσαν τότε οι άνθρωποι …
Η εφημερίδα «Εξέλσιορ» του 1932 έχει το σχετικό ρεπορτάζ:
«Ποιος είδε Ρωμέϊκο καυγά και δεν τον εφοβήθη; Προ παντός ποιος είδε τα παλληκάρια να στραπατσάρωνται μεσ’ στην ταβερνίτσα και να μη φοβηθή το μάτι του! Και πράγματι δεν υπάρχει μεγαλείτερο παλληκάρι της «φακής» από το σημερινό κουτσαβάκι της Πλάκας ή του Ψυρρή.
Εάν Χριστιανός τις περάση απ’ έξω από τα υπόγεια του Ψυρρή και της Πλάκας κατά τας επτά το βραδάκι θ’ ακούση αναμφιβόλως βραχνές φωνές ν’ αναδύωνται από τα βάθη της κολάσεως. Είνε των παλληκαράδων που μερακλώνονται για την γκόμινάν των και αναστενάζουν εις τόνον ερωτικόν.

-Μπώ, μπώ, μπώ τι πίνεις Χριστέ να σε κεράσω …
Εν τω μεταξύ το γλεντάκι στην ταβερνίτσα δίνει και παίρνει υπό τους ήχους της ρομβίας ή κανενός φωνογράφου. Το πρωτοπαλλήκαρο σηκώνεται ξαπωλάει το κόκκινο ζουνάρι του εις ένδειξιν παλληκαριάς και λεβεντιάς και χτυπώντας τα παλαμάκια δίδει το σύνθημα του συρτού ή του ζεμπέκικου… Τα ποτηράκια με την παραπονιάρα την ρετσίνα πηγαινοέρχονται σαν σιδηρόδρομος.
-Γειά σου αρεφάκι Μήτσο.
-Γειά σου και σένανε Κολέα.
-Χρόνια είχαμε να σε ιγδούμε ρε Μήτσο…
-Άστα, αρεφός, ντόρτια με βάλανε οι Μαύροι …
-Βάρα το τώρα ντέ!
Κι’ ο παλληκαράς ο Μήτσος που οι Μαύροι τον είχαν καταδικάσει τέσσερα χρόνια φυλακή για κλοπή με διάρηξι, αρχίζει να βαράη το μπαγλαμαδάκι, τον αχώριστον μουσικόν σύντροφον κάθε φυλακισμένου της Αίγινας ή του Παλαμηδίου.
Όλα σου τα συγχωρεί ο Ρωμηός, αρκεί να μη του θίξης το φιλότιμο, το αιώνιο ρωμέϊκο φιλότιμο. Εάν ρωτήσετε ένα φυλακισμένο της Αίγινας γιατί είνε στη φυλακή θα σου απαντήση χωρίς να σκεφθή και πολύ με τη βαρειά φωνή του:
-Γιατί με βάρεσε στο φιλότιμο κύριος…

Συνήθως η παραμικρή αιτία αρκεί για να θιγή το φιλότιμο του Ρωμηού. Κι’ ενώ για τα σπουδαιότατα ζητήματα ο Ρωμηός σκύβει τον αυχένα και τρώει καρπαζές για το παραμικρό, για το τιποτένιο θίγεται το φιλότιμό του.

-Τράβα τη μούρη σου απ’ εδώ ρέ.
-Εμένα το λές;
-Ναι ρέ, εσένα, τι είσαι σύ;
-Μίλα όμορφα αδερφάκι γιατί θα σε στραπατσάρω.
-Εμένα θα στραπατσάρης ρέ;
-Ναι, εσένα, γιατί;
Και το καυγαδάκι από λόγο σε λόγο φουντώνει, η γυναικούλες της γειτονιάς τρέχουν απ’ όλες τις μεριές για να χαζέψουν, τα τσόκαρα και τα κατσάρια βαράνε επιστράτευσι, οι χωροφύλακες ξυπνούν ξαφνικά κι’ εν τέλει οι παλληκαράδες οδηγούνται εις το τμήμα για να ξηγηθούνε καλλίτερα. Οι ατμοί της ρετσίνας βγαίνουν σιγά-σιγά απ’ όλους τους πόρους του σώματος, και το φιλότιμο επανέρχεται στον  τόπο του.
Έτσι κατά ενεννήντα τα εκατό καταπνίγονται τα Ρωμέϊκα φιλότιμα. Πολλάκις όμως κάνει την εμφάνισί της κι’ η διμούτσουνη ή καμμιά κολοκοτρωνέϊκη, οπότε «χαιρέτα μου τον πλάτανο…»
Θωμάς Σιταράς (Αθηναιογράφος)
Κάποιες επεξηγήσεις για τους νεώτερους αναγνώστες:
Κουτσαβάκης: Ο βαρύμαγκας της Παλιάς Αθήνας που σύχναζε συνήθως στην πλατεία του Ψυρρή, στο θρυλικό καφενείο του Τσούτρη. 
Μαύροι: Οι δικαστές
Κατσάρια: Παλιά παπούτσια που φόραγαν πρόχειρα σαν παντόφλες οι νοικοκυρές όταν γινόταν κάτι ξαφνικό στη γειτονιά. Τη λέξη χρησιμοποιούσαν μεταφορικά για τις ατημέλητες γυναίκες
Διμούτσουνη: Παλιά πιστόλα με δύο κάνες
Κολοκοτρωνέϊκη: Φτηνοσουγιάς με ξύλινη λαβή

http://paliaathina.com/gr
http://www.protothema.gr
 Πίσω στα παλιά 

TA XAMENA ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

$
0
0

Η ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τη «λίστα του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης», έναν οδυνηρό κατάλογο όλων των παιδιών ηλικίας μέχρι 16 ετών που μαρτύρησαν στα στρατόπεδα εξόντωσης των ναζί και υπολογίζονται σε περίπου 12.000, συντάσσει με βάση έρευνα που πραγματοποιεί εδώ και πολλά χρόνια η οικονομολόγος και δικηγόρος, συνταξιούχος πανεπιστημιακός, Στέλλα Σαλέμ από τη Θεσσαλονίκη.
Δεκάδες μικρά παιδιά, έγκλειστα στο Αουσβιτς, δείχνουν στον φωτογραφικό φακό τους αριθμούς αναγνώρισης που είχαν χαράξει στα χέρια τους οι ναζί. Τα παιδιά ηλικίας μέχρι 16 ετών δεν είχαν καμία δυνατότητα επιβίωσης, καθώς σχεδόν αμέσως μετά την άφιξή τους διαχωρίζονταν από τους γονείς τους και οδηγούνταν στους θαλάμους αερίων
Δεκάδες μικρά παιδιά, έγκλειστα στο Αουσβιτς, δείχνουν στον φωτογραφικό φακό τους αριθμούς αναγνώρισης που είχαν χαράξει στα χέρια τους οι ναζί. Τα παιδιά ηλικίας μέχρι 16 ετών δεν είχαν καμία δυνατότ
Το πρώτο μέρος του καταλόγου, που αφορά συνολικά 4.500 παιδιά, από νεογέννητα μέχρι 4 ετών, θα το παρουσιάσει σε επιστημονικό συνέδριο το οποίο θα γίνει 8-12 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Δημογραφικές και κοινωνικές εξελίξεις στο πλαίσιο της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης».
Το μέρος αυτό της έρευνας μαζί με όλα τα ονόματα των παιδιών θα κυκλοφορήσει σύντομα σε έναν τόμο με τίτλο «Τα χαμένα παιδιά της Θεσσαλονίκης», τον οποίο προλογίζει ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης, ενώ ολοκληρώνεται ο δεύτερος τόμος που αφορά παιδιά ηλικίας 6-16 ετών τα οποία οδηγήθηκαν με τους γονείς τους στα κρεματόρια του Αουσβιτς και του Μπίρκεναου και έχασαν τη ζωή τους στους θαλάμους αερίων.
Συγκλονιστικά στοιχεία
«Εκτιμώ ότι συνολικά 12.000 παιδιά έφυγαν από τη Θεσσαλονίκη το 1943 στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος και ελάχιστα γύρισαν πίσω, ίσως 25, ενώ περίπου 100 παιδιά επιβίωσαν επειδή είχαν κρυφτεί σε σπίτια μέσα στην πόλη ή πρόλαβαν και έφυγαν», αφηγείται στο «Εθνος» η κυρία Σαλέμ, η οποία εδώ και χρόνια περνά όλα τα πρωινά της στο Ληξιαρχείο της Θεσσαλονίκης και αναζητά μέσα στους ογκώδεις καταλόγους ονόματα, πατρώνυμα, ημερομηνίες γέννησης...
Κατόπιν συνεχίζει την έρευνά της σε ιστορικά αρχεία εντός και εκτός Ελλάδας και ντοκουμέντα διεθνών οργανισμών προκειμένου να βρει πόσα από τα παιδιά που επέζησαν επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη.
Οταν ήταν μικρή, η κυρία Σαλέμ άκουγε από τον πατέρα της, Ιωσήφ, φρικιαστικές ιστορίες από το Αουσβιτς. Ο ίδιος ήταν από τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη το 1945 και μέχρι το 1995, οπότε πέθανε, έβλεπε σοκαρισμένος τον αριθμό 124503 που είχε χαραγμένο στο χέρι.
«Οι φωνές των παιδιών, ανάμεικτες με τον τρόμο στα μάτια τους, στοίχειωναν το ταξίδι με τους άθλιους συρμούς που είχαν αναχωρήσει από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης για τα στρατόπεδα εξόντωσης. Σκεφτόμουν για πολλά χρόνια: «Ποια ήταν αυτά τα παιδιά; Γιατί δεν είχαν καταγραφεί»; Στις λίστες των θυμάτων δεν υπήρχαν και ουδείς μπορούσε να μου πει πόσα ήταν. Υπάρχουν πολλά κενά, όσα παιδιά ήταν κάτω των 5 ετών δεν καταγράφονταν πριν από την αναχώρηση του τρένου και δεν φορούσαν το κίτρινο αστέρι, ενώ ανάμεσα στους ενηλίκους ήταν και πολλές έγκυες γυναίκες, όπως και νεογέννητα», αναφέρει.
Από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 1943 συνολικά 19 τρένα αναχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη προς τα στρατόπεδα εξόντωσης με πάνω από 46.000 Εβραίους κάθε ηλικίας. Τα 18 από αυτά κατέληξαν στο Αουσβιτς...
Από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 1943 συνολικά 19 τρένα αναχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη προς τα στρατόπεδα εξόντωσης με πάνω από 46.000 Εβραίους κάθε ηλικίας. Τα 18 από αυτά κατέληξαν στο Αουσβιτς...
Κάθε όνομα που έγραφε στον κατάλογο της φρίκης, έκρυβε πίσω του μία πονεμένη ιστορία και έναν μαρτυρικό θάνατο. Τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 16 χρόνων δεν είχαν καμία δυνατότητα επιβίωσης, δεν μπορούσαν να πάνε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή καταναγκαστικής εργασίας και οδηγούνταν σχεδόν αμέσως μετά την άφιξή τους στους θαλάμους αερίων όπου άφηναν την τελευταία τους πνοή.
Τα πολύ μικρά παιδιά δεν αποχωρίζονταν από τις μητέρες τους, οι οποίες τα είχαν συνέχεια μαζί τους, ενώ φρικιαστικές και απάνθρωπες είναι οι ιστορίες για βρέφη που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα. Οι σπαρακτικές κραυγές των μητέρων έσκιζαν τον αέρα και όσοι επέζησαν θυμούνταν σκηνές βγαλμένες από αρχαία τραγωδία, με τις νεαρές γυναίκες να σκίζουν τα ρούχα τους και να ουρλιάζουν.
Εικόνες φρίκης
«Ηταν γενικά φρικτή η εμπειρία, για όλους. Οι μέρες ήταν ατέλειωτες, τις νύχτες σκίαζε ο τρόμος και τα βογκητά μικρών και μεγάλων. Δεν χωρά ανθρώπου νους το τι συνέβαινε στα στρατόπεδα εξόντωσης, αλλά οπωσδήποτε οι εικόνες των σκελετωμένων παιδιών ή των μωρών που τα άρπαζαν από τις μητέρες τους για τα κρεματόρια είναι απείρως πιο σοκαριστικές», επισημαίνει η κυρία Σαλέμ. Σύμφωνα με την έρευνά της, κάποια από τα παιδιά που επέζησαν ήταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν-Μπλέζεν της Κάτω Σαξωνίας στη Γερμανία, εκεί όπου μαρτύρησε και η Αννα Φρανκ.
Οσα παιδιά ήταν κάτω των 5 ετών δεν καταγράφονταν πριν από την αναχώρηση του τρένου και δεν φορούσαν το κίτρινο αστέρι, ενώ ανάμεσα στους ενηλίκους ήταν και πολλές έγκυες γυναίκες, καθώς και νεογέννητα
Οσα παιδιά ήταν κάτω των 5 ετών δεν καταγράφονταν πριν από την αναχώρηση του τρένου και δεν φορούσαν το κίτρινο αστέρι, ενώ ανάμεσα στους ενηλίκους ήταν και πολλές έγκυες γυναίκες, καθώς και νεογέννητ
Από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 1943 αναχώρησαν συνολικά 19 τρένα από τη Θεσσαλονίκη με πάνω από 46.000 Εβραίους κάθε ηλικίας. Τα 18 από αυτά πήγαν στο Αουσβιτς και στο Μπίρκεναου και ένα στο Μπέργκεν-Μπλέζεν, ενώ μόλις 1.950 άτομα επέστρεψαν - ποσοστό περίπου 4%.
Ο πρώτος συρμός αναχώρησε στις 15 Μαρτίου 1943 και ακολούθησαν οι υπόλοιποι. Σε όλους υπήρχαν οικογένειες με παιδιά, μικρά και λίγο μεγαλύτερα, που ταξίδευαν μέσα σε άθλιες συνθήκες, σε βαγόνια που προορίζονταν για τη μεταφορά ζώων. Ηταν ένα ανθρώπινο κοπάδι έτοιμο να παραδοθεί στη σφαγή... «Τα πολύ μικρά παιδιά οδηγούνταν σχεδόν αμέσως στους θαλάμους αερίων. Δεν μπορούσαν να εργαστούν και επιπλέον αποτελούσαν βάρος για τους ναζί, γιατί οι γονείς τους έπρεπε να τα φροντίζουν και άρα δεν ήταν αποδοτικοί. Είναι ασύλληπτη η θηριωδία που έζησαν αυτά τα παιδιά σε πολύ τρυφερή ηλικία, αλλά και όσα επέζησαν κουβαλούν σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους βαριά ψυχικά τραύματα», αναφέρει η ερευνήτρια.
Η συγκλονιστική έρευνα της κυρίας Σαλέμ αφορά τις «Δημογραφικές εξελίξεις στην εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης μεταξύ των ετών 1913 έως 1943». Μέχρι το 1925 είχαν γίνει 10.890 γεννήσεις, κυρίως όμως επικεντρώνεται στην περίοδο 1926-1943 (τους πρώτους τρεις μήνες), όπου στο ληξιαρχείο δηλώθηκαν 16.130 γεννήσεις.
Ενα ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε είναι ότι στις αρχές του 1943, όταν οι Εβραίοι άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι θα βρεθούν στο στόχαστρο των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής, έγιναν 300 γάμοι. Πίστευαν ότι ίσως θα γλίτωναν από τη θηριωδία των ναζί, ότι εάν εκτοπίζονταν θα πήγαιναν μαζί τα ζευγάρια ή ότι θα είχαν καλύτερη τύχη.
Η έρευνα της κυρίας Σαλέμ συνεχίζεται και θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη. Στόχος είναι αυτή η ιδιότυπη ανασύσταση των εβραϊκών οικογενειών της Θεσσαλονίκης και η ανεύρεση δημογραφικών στοιχείων από τα οποία εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα.
Στην ερώτηση εάν όλη αυτή η έρευνα της φέρνει θλίψη, πόνο, οργή ή θυμό απαντά: «Τίποτα απ'όλα αυτά. Μου δίνει δύναμη, με πεισμώνει, είναι ένα κομμάτι της ιστορίας μας, της ιστορίας των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και χαίρομαι που μπορώ να συμβάλω στην ανασύστασή της. Διασώζω τα ονόματα 12.000 παιδιών και αυτά παίρνουν πλέον τη θέση τους στην Ιστορία. Μέχρι σήμερα ο κόσμος δεν τα ήξερε». ?
Η ΜΠΟΤΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΡΙΝΑ
Η Ρίνα Μπαρζιλάι-Ρέβαχ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1939. Μαζί με τους γονείς της «φορτώθηκε» σε ένα από τα πρώτα τρένα που αναχώρησαν και έφτασε στο στρατόπεδο Μπέργκεν-Μπλέζεν.
Ηταν μόλις 4 ετών, αλλά θυμάται πολλά πράγματα. Κοιμόταν σε ένα τολ που είχε κουκέτες με τρία κρεβάτια, το ένα πάνω στο άλλο. Η Ρίνα κοιμόταν στο ψηλότερο. Από τον φεγγίτη έβλεπε το στρατόπεδο που είχαν τους άντρες. Καθημερινά παρακολουθούσε ένα κάρο με τέσσερα άλογα, πάνω στο οποίο πετούσαν πτώματα. Συνεχώς πετούσαν πτώματα, σαν να μη σταματούσε ποτέ το στρατόπεδο να βγάζει πτώματα. Ενας αξιωματικός ανέβαινε και με την μπότα του πατούσε με δύναμη τα πτώματα για να... κάτσουν. Και μετά έριχναν κι άλλα κι άλλα... Και το κάρο γέμιζε μέχρι επάνω με πτώματα.
Η Ρίνα δεν έβγαινε από τον θάλαμο. Την πρόσεχε η επίσης μικρή Ρόζι Σαλτιέλ. Δεν ήθελε καν να περπατήσει. Οι γονείς της ανησύχησαν και ρώτησαν τον Θεσσαλονικιό γιατρό Αλλαλούφ τι συμβαίνει. Εκείνος τους αποστόμωσε. «Το παιδί δεν έχει κίνητρο να περπατήσει» τους είπε. Ηταν φανερό ότι είχε υποστεί σοκ. Φοβόταν ότι εάν περπατήσει θα την πετάξουν στο κάρο και ο αξιωματικός θα τη συνθλίψει με την μπότα του. Ο πατέρας τής έφερνε ψωμί, της έδιναν μια μπουκιά και την κρατούσε στο στόμα της, δεν κατάπινε. Στο στρατόπεδο έπαθε εξανθηματικό τύφο, αλλά γλίτωσε. Τον Αύγουστο του 1945 επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη μαζί με τους γονείς της. Μέχρι σήμερα ζει στο Πανόραμα, με τις θύμησες να τη στοιχειώνουν ακόμη...
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

http://www.ethnos.gr


Πίσω στα παλιά σ

EΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ ...

$
0
0












Καλησπέρα  αδέρφια Λιδορικιώτες  και  ΧΡΟΝΙΑ    ΠΟΛΛΑ
Καλησπέρα  και  σε  όλους τους  φίλους  μας ΜΑΖΙ ΜΕ  ΤΙΣ  ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ  ΣΥΧΕΣ  ΜΑΣ  
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017
Ανατολή Ήλιου: 07:39 – Δύση Ήλιου: 17:24
ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ





μ.Χ.
1895
Συλλαλητήριο διοργανώνεται στο Πεδίο του Άρεως κατά της βαριάς φορολογίας των ακινήτων, που επέβαλε η κυβέρνηση Τρικούπη.
1912
Ιδρύεται στη Νότιο Αφρική το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο, που θα παίξει τον καθοριστικότερο ρόλο στην ανατροπή του απαρτχάιντ.
1958
Εγκαινιάζεται το θέατρο «Ολύμπια», επί της οδού Ακαδημίας, έδρα της Λυρικής Σκηνής μέχρι σήμερα. Πρώτη παράσταση, η «Αΐντα» του Τζουζέπε Βέρντι.
1961
Εγκαινιάζεται το κλειστό γήπεδο 1.500 θέσεων της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, γνωστό και ως «Τάφος του Ινδού».
1973
Αρχίζει η δίκη για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. Επτά κατηγορούμενοι κάθονται στο εδώλιο για τη διάρρηξη στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος στο κτήριο Γουότεργκεϊτ.
1991
Ο εκπαιδευτικός Νίκος Τεμπονέρας χάνει τη ζωή του σε συμπλοκή με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικό σύμβουλο Ιωάννη Καλαμπόκα, κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων στην Πάτρα. (Υπόθεση Τεμπονέρα)
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 

μ.Χ.
1926
Γιάννης Χρήστου, έλληνας συνθέτης. (Θαν. 8/1/1970)
1935
Έλβις Πρίσλεϊ, αμερικανός τραγουδιστής, ο «βασιλιάς» του rock ’n’ roll. (Θαν. 16/8/1977)
1942
Στίβεν Χόκινγκ, άγγλος φυσικομαθηματικός, με πρωτοποριακό έργο στην κοσμολογία και τις μελανές οπές. Λόγω παράλυσης από σκλήρυνση κατά πλάκας, επικοινωνεί με το περιβάλλον μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Είναι γνωστός από το δημοφιλές έργο του «Το χρονικό του χρόνου» (1988).
ΘΑΝΑΤΟΙ

μ.Χ.
1324
Μάρκο Πόλο, βενετός έμπορος εξερευνητής. (Γεν. 15/9/1254)
1642
Γκαλιλέο Γκαλιλέι, γνωστός στην Ελλάδα ως Γαλιλαίος, ιταλός αστρονόμος και φυσικός, που υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία, την οποία εξαναγκάστηκε από την Ιερά Εξέταση ν’ απαρνηθεί. (Γεν. 15/2/1564)
Αποφθέγματα
1996
Φρανσουά Μιτεράν, γάλλος πολιτικός, που διετέλεσε Πρόεδρος της Γαλλίας (1981-1995). (Γεν. 26/10/1916)

Υπόθεση Τεμπονέρα

 

Νίκος Τεμπονέρας
Νίκος Τεμπονέρας
Ο Νίκος Τεμπονέρας (1953 - 1991) ήταν καθηγητής μαθηματικών σε Λύκειο της Πάτρας και στέλεχος του Εργατικού Αντιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ). Το όνομά του έγινε γνωστό στο πανελλήνιο, όταν σκοτώθηκε από μέλη της ΟΝΝΕΔ, έπειτα από συμπλοκή σε Λύκειο της Πάτρας, κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων της περιόδου 1990 - 1991.
Στα τέλη του 1990 τη χώρα κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκηκαι Υπουργό Παιδείας τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο. Ο χώρος της Παιδείας βρισκόταν σε αναβρασμό, εξαιτίας της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που προωθούσε η κυβέρνηση. Με το πολυνομοσχέδιο που θα έφερνε στη Βουλή ρυθμίζονταν θέματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (κατάργηση αδικαιολόγητων απουσιών, επιβολή «ομοιόμορφης» ενδυμασίας και «πειθαρχικού ελέγχου» της εξωσχολικής ζωής, επανακαθιέρωση προσευχής, έπαρσης της σημαίας και εκκλησιασμού) και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, περικοπές κοινωνικών παροχών σε φοιτητές κ.ά.). Το 70% των σχολείων βρισκόταν υπό κατάληψη, ενώ καθημερινό φαινόμενο ήταν οι διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας.Ανάμεσά στα σχολεία που βρίσκονταν υπό κατάληψη ήταν καιι το Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων, με πρωτοστάτη τον 16χρονο μαθητή Αλέξη Τσίπρα (νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ).
Η κατάσταση ήταν έκρυθμη και πολιτικά οξυμένη, με την κυβέρνηση να δέχεται τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Αγανακτισμένοι γονείς και κάποια δυναμικά στελέχη της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας ζητούσαν τον τερματισμό των καταλήψεων, έστω και δια της βίας. Γύρω στις 10:30 μ.μ. της 8ης Ιανουαρίου 1991, μέλη της ΟΝΝΕΔ προσπάθησαν να ανακαταλάβουν το 3ο Γυμνάσιο - Λύκειο Πάτρας. Κατά τη διάρκεια συμπλοκής που επακολούθησε βρέθηκε νεκρός, χτυπημένος με σιδερολοστό στο κεφάλι, ο καθηγητής του σχολείου Νίκος Τεμπονέρας, που είχε προστρέξει να βοηθήσει τους καταληψίες μαθητές του.
Την επομένη, ο Υπουργός Παιδείας Βασίλης Κοντογιαννόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του και θεωρήθηκε από τον Τύπο ως το εξιλαστήριο θύμα της κυβέρνησης για την εκτόνωση της κρίσης. Νωρίτερα, είχε κατηγορηθεί από τον Ανδρέα Παπανδρέου ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας Τεμπονέρα. (Τα επόμενο χρόνια, όταν η υπόθεση είχε καταλαγιάσει, ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ και αναδείχθηκε στέλεχος των κυβερνήσεων Σημίτη). Στη θέση του στο Υπουργείο Παιδείας τοποθετήθηκε ο Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος ανακοίνωσε την απόσυρση όλων των επίμαχων νομοθετημάτων και την έναρξη διαλόγου για την παιδεία «από μηδενική βάση».
Στο αστυνομικό μέρος της υπόθεσης, ως δράστες της δολοφονίας Τεμπονέρα κατηγορήθηκαν ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικός σύμβουλος Ιωάννης Καλαμπόκας, και το μέλος της τοπικής ΟΝΝΕΔ Αλέκος Μαραγκός. Συνελήφθησαν και οι δύο και προφυλακίστηκαν.
Στις 10 Ιανουαρίου 1991 πραγματοποιήθηκε μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, στο οποίο πήραν μέρος γύρω στα 100.000 άτομα. Ήταν επεισοδιακό και είχε τραγική κατάληξη. Από τις συγκρούσεις ΜΑΤ και διαδηλωτών έπιασε φωτιά το πολυκατάστημα «Κάπα-Μαρούσης» στην Πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο τέσσερις άνθρωποι. Την πυρκαϊά προκάλεσε ένα καπνογόνο που ρίχτηκε από τους αστυνομικούς. Τις επόμενες μέρες η κατάσταση άρχισε να ομαλοποιείται και από την πυροσβεστική πολιτική Σουφλιά. Οι μαθητές ξαναγύρισαν στα μαθήματά τους στις 13 Ιανουαρίου.
Στο δικαστικό μέρος της υπόθεσης Τεμπονέρα, ο Αλέκος Μαραγκός απαλλάχθηκε με βούλευμα για τη δολοφονία του καθηγητή και στο εδώλιο κάθισε ως βασικός αυτουργός ο Ιωάννης Καλαμπόκας. Η δίκη του διάρκεσε σχεδόν ένα χρόνο (22 Ιουνίου 1992 - 9 Μαρτίου 1993) και έγινε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βόλου. Πρωτοδίκως καταδικάσθηκε σε ισόβια για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, χωρίς να του αναγνωρισθεί κανένα ελαφρυντικό.
Λίγους μήνες αργότερα έγινε η δίκη του σε δεύτερο βαθμό (7 Δεκεμβρίου 1993 - 19 Απριλίου 1994) ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας. Οι δικαστές του αναγνώρισαν ελαφρυντικά και τον καταδίκασαν σε κάθειρξη 17 ετών και τριών μηνών. Το 1996 άσκησε αναίρεση, προκειμένου να του αναγνωρισθεί το ελαφρυντικό του «βρασμού ψυχικής ορμής», αλλά το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας (1 Οκτωβρίου 1996 - 17 Οκτωβρίου 1996) δεν του αναγνώρισε και διατήρησε την ποινή 17 ετών και τριών μηνών, η οποία αργότερα μειώθηκε κατόπιν νέας επιμέτρησης στα 16 χρόνια και 9 μήνες. Στις 2 Φεβρουαρίου 1998 αφέθηκε ελεύθερος, αφού εξέτισε τα 3/5 της ποινής του. Μέχρι σήμερα ισχυρίζεται ότι είναι αθώος και δράστης της δολοφονίας Τεμπονέρα ο συναγωνιστής του στην ΟΝΝΕΔ, Αλέκος Μαραγκός.
Το 3ο Λύκειο Πάτρας, τόπος του φονικού, φέρει το όνομα του Νίκου Τεμπονέρα.

Θέμος Άννινος


1845 – 1916

Γελοιογράφος και δημοσιογράφος, από τους πατέρες της ελληνικής γελοιογραφίας.
Ο Θεμιστοκλής Άννινος, με καταγωγή από την Κεφαλλονιά, γεννήθηκε στον Πύργο της Ηλείας το 1845. Ο πατέρας του Αναστάσιος Άννινος ήταν γιατρός, ενώ διετέλεσε και βουλευτής Κεφαλληνίας. Παρακολούθησε τα εγκύκλια μαθήματα στην Πάτρα και στη συνέχεια γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου φοίτησε για ένα μικρό διάστημα. Κατόπιν, διορίστηκε γραμματέας στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά η καλλιτεχνική του φύση δεν μπόρεσε να συμβιβαστεί για πολύ με την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου.
Έφυγε στο Παρίσι, για να σπουδάσει γελοιογραφία, που είχε παράδοση στη Γαλλία. Ξαναγυρίζοντας στην Αθήνα έβγαλε το 1872 το «Γελοιογραφικό Ημερολόγιο» με γελοιογραφίες από τη σύγχρονη αθηναϊκή ζωή και σκίτσα των πολιτικών της εποχής, και τον επόμενο χρόνο τύπωσε ένα παρόμοιο γελοιογραφικό λεύκωμα.
Το 1875 ίδρυσε με τον Εμμανουήλ Ροΐδη την εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα «Ασμοδαίος», κι έπειτα συνεργάστηκε στο επίσης εβδομαδιαίο «Άστυ» του αδελφού του Μπάμπη Άννινου. Όταν ο αδελφός του αποσύρθηκε, ανέλαβε και τη διεύθυνση του σατιρικού αυτού φύλλου, για να το μετατρέψει από το 1889, μαζί με τον Δημήτριο Κακλαμάνο, σε καθημερινή τρικουπική εφημερίδα, που η έκδοσή της συνεχίστηκε και μετά το θάνατο τουΤρικούπηως το 1903. Συνεργάστηκε, επίσης, με διάφορα ημερολόγια, όπως του Σκόκου και με εφημερίδες, όπως η «Εστία» και η γαλλική «Λε Φιγκαρό».
Την τελευταία δεκαετία της ζωής του περιορίστηκε να δίνει κατά καιρούς γελοιογραφίες στην εφημερίδα «Αθήναι» και το περιοδικό «Παναθήναια» και να συγκεντρώνει τις πιο χαρακτηριστικές ως τότε δημοσιευμένες γελοιογραφίες του, αλλά ο θάνατος τον βρήκε στις 8 Ιανουαρίου 1916, προτού προφτάσει να τις εκδώσει. Το λεύκωμα δημοσιεύθηκε το 1924 από τους κληρονόμους του.
Ο Θέμος Άννινος υπήρξε ο «πρύτανις» των ελλήνων γελοιογράφων. Πριν από αυτόν, η ελληνική γελοιογραφία ήταν κατά κανόνα πρωτόγονος και χονδροειδής. Το έργο του διέκρινε πρωτοτυπία, λεπτό πνεύμα, ζωηρότητα γραμμών και απλότητα. Η πολιτική του σάτιρα, που αναφερόταν σε μία ενδιαφέρουσα περίοδο της νεώτερης ελληνικής πολιτικής ιστορίας, αποτελεί χρήσιμο στοιχείο κριτικής της εποχής και των αντιδράσεων της κοινής γνώμης.
Μοιραστείτε το!

Έλβις Πρίσλεϊ


1935 – 1977

Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός· εμβληματική προσωπικότητα του ροκ-εντ-ρολ, γνωστός και ως «Ο Βασιλιάς» (The King). Με την επιβλητική του φωνή, αλλά και με τη χαρισματική σκηνική του παρουσία με τον έντονα σεξουαλικό χαρακτήρα της, πυροδότησε την επανάσταση που προκάλεσε αυτή η μουσική.
Ο Έλβις Ααρών Πρίσλεϊ (Elvis Aaron Presley) γεννήθηκε στο Τιούπελο της πολιτείας Μισισίπι στις 8 Ιανουαρίου 1935 και μεγάλωσε με ακούσματα της μουσικής γκόσπελ. Το 1948 η οικογένειά του μετοίκησε στο Μέμφις του Τενεσί, όπου το νεαρό παιδί ήλθε σε επαφή με τα μπλουζ και την τζαζ.
Είχε μόλις τελειώσει το γυμνάσιο, όταν η φωνή του εντυπωσίασε τον Σαμ Φίλιπς, παραγωγό και ιδιοκτήτη της δισκογραφικής εταιρείας Sun, που αναζητούσε ένα λευκό με φωνή μαύρου. Ο Φίλιπς τον ενθάρρυνε να προχωρήσει στην ηχογράφηση των τραγουδιών «That’s All Right Mamma», αφιερωμένο στα γενέθλια της μητέρας του, και «Blue Moon Of Kentucky», τον Ιούλιο του 1954. Τα πέντε τραγούδια που ηχογράφησε για λογαριασμό της Sun γνώρισαν, τοπικά, μεγάλη επιτυχία και τον επόμενο χρόνο ο Φίλιπς πούλησε το συμβόλαιό του με τον Πρίσλεϊ στην RCA Victor.
Η καριέρα του απογειώθηκε με το τραγούδι «I Forgot To Remember To Forget» (το τελευταίο σινγκλ του για τη Sun και ταυτόχρονα το πρώτο για την RCA), το οποίο ανέβηκε στο νούμερο 1 του πίνακα επιτυχιών της κάντρι μουσικής, ενώ το «Heartbreak Hotel», μία υποβλητική μπαλάντα, έμεινε στην κορυφή για οκτώ εβδομάδες.
Σύντομα, ο Έλβις έγινε ο βασιλιάς του ροκ-εντ-ρολ και το ίνδαλμα της αμερικανικής νεολαίας. Οι πρωτοφανείς για την εποχή ρυθμοί του, το ύφος του, το χτένισμά του, ο αισθησιασμός των κινήσεων του (τον ονόμασαν Elvis the Pelvis για τον τρόπο που κινούσε τους γοφούς του - λογοπαίγνιο, εξαιτίας της ομοιότητας τού ονόματός του Elvis με την αγγλική λέξη pelvis, που δηλώνει τη λεκάνη του ανθρώπινου σώματος) αποτελούσαν πρόκληση για τα συντηρητικά μεσοαστικά στρώματα, αλλά ενθουσίαζαν τη νεολαία και προκαλούσαν υστερικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα στα νεαρά κορίτσια. Κάθε εμφάνισή του σε συναυλία ή στην τηλεόραση προκαλούσε σκάνδαλο.
Ακολούθησαν μεγάλες επιτυχίες , όπως τα τραγούδια «Don’t Be Cruel», «Hound Dog», «Love Me Tender», «All Shook Up» και «Jailhouse Rock». Το 1956 γύρισε την πρώτη από τις 33 συνολικά ταινίες του, με τίτλο «Love me Tender». Η καριέρα του διακόπηκε για δύο χρόνια (1956-1960), προκειμένου να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στη Γερμανία. Εκεί γνωρίστηκε και με την Πρισίλα Βάγκνερ (γ. 1945), τη μέλλουσα γυναίκα του, με την οποία απέκτησε μία κόρη, τη Λίζα Μαρί (γ. 1968).
Μετά την απόλυσή του από τον στρατό αφοσιώθηκε στη δισκογραφία και τον κινηματογράφο έως το 1968, οπότε εμφανίστηκε σε μία σειρά συναυλιών στο Λας Βέγκαςκαι επανήλθε στην τηλεόραση. Είχε πια αλλάξει εντελώς στυλ, τραγουδούσε με ύφος καλού παιδιού γλυκανάλατες μπαλάντες κι έγινε ο αγαπημένος τραγουδιστής των μεσοαστικών στρωμάτων. Το κοινό του εξακολουθούσε να διευρύνεται αν και το αποτελούσαν πλέον μεγαλύτερες ηλικίες.
Ο Έλβις με τον καιρό άρχισε να καταρρέει από τα προσωπικά του προβλήματα, το άγχος της ηλικίας και την εξάρτησή του από τα ναρκωτικά. Ο ξαφνικός θάνατός του στις 16 Αυγούστου 1977 στην Graceland, το ανάκτορό του στο Μέμφις, αποδόθηκε σε φυσικά αίτια. Προτού αναχωρήσει για τον άλλο κόσμο πρόλαβε να ηχογραφήσει κάποια ώριμα και ποιοτικά τραγούδια, όπως τα «In The Ghetto», «Suspicious Minds» και «Kentucky Rain».
Γύρω από το όνομά του αναπτύχθηκε μια επικερδής βιομηχανία εμπορικών προϊόντων, η οποία εξακολούθησε να είναι προσοδοφόρα ακόμη και μετά το θάνατό του. Θεωρείται ένας από τους επιδραστικότερους τραγουδιστές του 20ου αιώνα και σίγουρα ο πιο εμπορικός τραγουδιστής όλων των εποχών, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια δίσκους. Το σπίτι του στο Μέμφις εξακολουθεί να είναι τόπος προσκυνήματος για εκατομμύρια θαυμαστών του απ’ όλο τον κόσμο, ενώ το φαινόμενο Πρίσλεϊ εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο μελέτης.
 

Γιώργος Κόρος


1923 – 2014

Σπουδαίος βιολιστής της λαϊκοδημοτικής μουσικής και συνθέτης τραγουδιών, με πιο γνωστό το «Είσαι νινί ακόμα».
Ο Γιώργος Κόρος γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου 1923 στους Ανδρωνιάνους Εύβοιας, από πατέρα ιεροψάλτη, ο οποίος τον μύησε από μικρό στα μυστικά της βυζαντινής μουσικής. Σε ηλικία 9 ετών άρχισε να μαθαίνει βιολί μόνος τους και στα 12 του έπαιξε για πρώτη φορά σε πανηγύρι. Συνέχιζε να παίζει σε γάμους, γλέντια και ταβέρνες μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '50, οπότε ξεκίνησε η καθαυτό επαγγελματική του καριέρα στη μουσική.
Αυτός που τον επέβαλε στη δισκογραφία ήταν ο συνθέτης και ερμηνευτής του δημοτικού τραγουδιού Γιώργος Παπασιδέρης (1902-1977). Το 1953 τον άκουσε σ’ ένα κέντρο της Αθήνας και εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο που έπαιζε το βιολί, σε μια εποχή που το όργανο αυτό ήταν περιθωριακό στη δημοτική μουσική. Από τότε, ο Γιώργος Κόρος συνεργάστηκε με καλλιτέχνες από όλο το φάσμα της λαϊκοδημοτικής μουσικής: Γιώργο Παπασιδέρη, Ρόζα Εσκενάζυ, Ρίτα Αμπατζή, Μήτσο Αραπάκη, Στέλιο Καζαντζίδη, Καίτη Γκρέι, Γιώτα Λύδια, Πάνο Γαβαλά, Μανώλη Αγγελόπουλο, Χάρις Αλεξίου, Γιώργο Νταλάρα, Γλυκερία, Ελένη Βιτάλη, Δημήτρη Ζάχο, Αλέκο Κιτσάκη, Σοφία Κολλητήρη, Στάθη Κάβουρα, Τασία Βέρρα, Μάκη Χριστοδουλόπουλο, Σοφία Εμφιετζή και πολλούς άλλους.
Ο Γιώργος Κόρος έγραψε περίπου 1.500 τραγούδια, ενώ στο ενεργητικό του έχει πολλούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους, καθώς και μεγάλες επιτυχίες, όπως τα τραγούδια: «Αδειανό το προσκεφάλι», «Χαμένο κορμί», «Είσαι νινί ακόμα», «Όσοι είναι αισθηματίες», «Φαράχ», «Κλαίει απόψε ο ουρανός», «Μες στη ζωή έχω ζήσει τόσες πίκρες». Στο τραγούδι «Φύγε, φύγε» με τον Στράτο Διονυσίουήταν η πρώτη φορά που η Γιώτα Λύδια πρωτοφώναξε τη φράση που τον ακολουθούσε πάντα: «Γεια σου Κόρο με το βιολί σου!». Ο ίδιος έβγαλε στο τραγούδι γνωστούς σήμερα καλλιτέχνες, όπως η Σοφία Κολλητήρη, ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος και η Βάσω Χατζή.
Από τον γάμο του με την Ασημίνα είχε αποκτήσει δύο παιδιά, τον Νικόλαο και την Κατερίνα Κόρου, γνωστή λαϊκή τραγουδίστρια και συνθέτρια.
Ο Γιώργος Κόρος πέθανε στις 8 Ιανουαρίου 2014, σε ηλικία 90 ετών.
Είπε...
Αν το δοξάρι του βιολιού μου ήταν πριόνι, με τις δοξαριές μου θα είχα κόψει όλα τα δέντρα και τα δάση της Ρωσίας.
Τα ταξίμια στο βιολί είναι σαν να μιλάμε, και ο ένας να λέει στον άλλον το παράπονό του, το αίσθημά του, την ιστορία του, κάτι που του έτυχε και ο άλλος πάλι να του λέει, τι λες βρε παιδί μου, αυτά έπαθες;

Γιάννης Χρήστου
1926 – 1970


Βιογραφία


Ο Γιάννης Χρήστου υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους έλληνες συνθέτες, με διεθνή αναγνώριση. Κύριο χαρακτηριστικό της ζωής και του έργου του ήταν οι έντονες φιλοσοφικές και μεταφυσικές του ανησυχίες, τις οποίες συσχέτιζε άμεσα με τη μουσική, προσπαθώντας να αναδείξει την πανανθρώπινη θρησκευτική, μεταφυσική και μυστικιστική της διάσταση, πέρα από ιστορικές περιόδους, τεχνοτροπίες, πολιτισμούς και θρησκευτικά δόγματα.
Γεννήθηκε στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου στις 8 Ιανουαρίου 1926 και μεγάλωσε στην κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου σε ηλικία πέντε ετών. Ήταν ο δευτερότοκος γιος του σοκολατοβιομήχανου Ελευθέριου (Τέρη) Χρήστου και της ποιήτριας Καλλιόπης (Λιλίκας) Ταβερνάρη, κυπριακής καταγωγής.
Ο νεαρός Γιάννης φοίτησε στα καλύτερα αγγλόφωνα σχολεία της Αλεξάνδρειας, παράλληλα με τις σπουδές του στο πιάνο υπό την καθοδήγηση της διάσημης πιανίστριας Τζίνας Μπαχάουερ. Το 1939 οι γονείς του χωρίζουν και ο δεκατριάχρονος Γιάννης μαζί με τον αδελφό του μένουν στην πατρική εστία. Τελειώνοντας το σχολείο, ο πατέρας του τον στέλνει στην Αγγλία για να σπουδάσει οικονομικά, ελπίζοντας να αναλάβει στη συνέχεια τις οικογενειακές επιχειρήσεις, κάτι που δε συνέβη ποτέ.
Ο Χρήστου, αν και πήρε τελικά το πτυχίο του στα οικονομικά, προτίμησε να σπουδάσει φιλοσοφία με τον Λούντβιχ Βιτγκενστάιν και τον Μπέρτραντ Ράσελ στο Καίμπριτζ, καθώς και ανώτερα θεωρητικά της μουσικής. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στην Ιταλία από το 1949 έως το 1953, ενώ την ίδια χρονική περίοδο ασχολήθηκε σε βάθος και με την αναλυτική ψυχολογία, επηρεαζόμενος και από τον αδερφό του, ο οποίος σπούδαζε εκείνη την εποχή στο Ινστιτούτο Γιουνγκ στη Ζυρίχη.
Επιστρέφοντας στην Αίγυπτο, αφοσιώθηκε στη σύνθεση, δουλεύοντας αρκετές ώρες την ημέρα. Το 1956 παντρεύτηκε την παιδική του φίλη Θηρεσία (Σία) Χωρέμη, ζωγράφο, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Την ίδια χρονιά σκοτώθηκε ο πολυαγαπημένος αδερφός του σε τροχαίο δυστύχημα, γεγονός που θα τον σημάδευε αφάνταστα για όλη του τη ζωή.
Το 1960, με τις εθνικοποιήσεις του Νάσερ, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Αλεξάνδρεια, όπως και οι περισσότεροι εύποροι Έλληνες της Αιγύπτου. Εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Χίο, όπου είχε επίσης αρκετή οικογενειακή περιουσία. Στο σπίτι του, μέσα σ'ένα μεγάλο κτήμα, ο Γιάννης Χρήστου εγκατέστησε τη μεγάλη του βιβλιοθήκη κυρίως με βιβλία φιλοσοφίας, θρησκειολογίας, ανθρωπολογίας, ψυχολογίας, μαγείας, πνευματισμού, προϊστορίας και πρωτόγονων πολιτισμών, ιστορίας, λογοτεχνίας, τέχνης και μουσικής καθώς και τις προσωπικές του συλλογές.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του διέμενε κυρίως στην Αθήνα, όπου και ασχολήθηκε, εκτός από τη σύνθεση, με την προώθηση της πρωτοποριακής ελληνικής μουσικής. Ασκούσε πολύ μεγάλη επιρροή στους ελληνικούς πρωτοποριακούς μουσικούς κύκλους της εποχής του και στις πρώτες θεσμικές τους εκφράσεις, όπως το Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής του Ινστιτούτου «Γκαίτε» (1962) και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Σύγχρονης Μουσικής (1965).
Η οικονομική του άνεση του προσέφερε τη δυνατότητα να μην χρειαστεί ποτέ να αναζητήσει εργασία σε Ωδεία (τα οποία δεν εκτιμούσε ιδιαίτερα ως εκπαιδευτικό θεσμό) ή σε άλλους μουσικούς φορείς, ούτε να αναλάβει ποτέ θέση ευθύνης σε οποιοδήποτε μουσικό ίδρυμα ή επιτροπή, με εξαίρεση μία και μοναδική φορά, το 1962, ως μέλος κριτικής επιτροπής διαγωνισμού σύγχρονης μουσικής, τον οποίο διοργάνωνε ο Μάνος Χατζιδάκις.
Ο Γιάννης Χρήστου σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα τη νύχτα της 8ης Ιανουαρίου 1970, κατά την επιστροφή του στο σπίτι από τον εορτασμό των γενεθλίων του. Στο ίδιο δυστύχημα τραυματίστηκε σοβαρά η γυναίκα του, η οποία εξέπνευσε δέκα ημέρες αργότερα, αφήνοντας τα τρία τους παιδιά ορφανά.

Άλκης Παγώνης


1903 – 2000


Ερμηνευτής του ελαφρού τραγουδιού, τρυφερός και ερωτικός, που διέπρεψε στον Μεσοπόλεμο. Η καριέρα του στη δισκογραφία, τη σκηνή και τη ραδιοφωνία, κράτησε πενήντα και πλέον χρόνια, από το 1918 έως τις αρχές του 1970. Μεγάλες επιτυχίες του τα τραγούδια: «Σαν το κρασί», «Το γελεκάκι», «Άσε τον παλιόκοσμο να λέει».
Ο Άλκης Παγώνης γεννήθηκε το 1903 στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως διπλωμάτης. Τελείωσε το ελληνικό Λύκειο της Πόλης και τη Ζωγράφειο Σχολή. Μιλούσε γαλλικά και ιταλικά. Επέστρεψε με την οικογένειά του στην Αθήνα το 1924, αφού ο πατέρας του είχε προαχθεί σε πρόξενο από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1917.
Με το τραγούδι ασχολήθηκε επαγγελματικά από το 1931, όταν τον άκουσε ο Αττίκ σε μια βραδιά ανάδειξης νέων ταλέντων στο Παλαιό Φάληρο. Ο Αττίκ τον σύστησε στο μαέστρο Σπύρο Περιστέρη, ο οποίος είχε αναλάβει τη διεύθυνση της φωνογραφικής εταιρείας Columbia και τον προέτρεψε να υπογράψει συμβόλαιο για πέντε τραγούδια.
Όταν ο Περιστέρης έφυγε από την Columbia και ανέλαβε μαέστρος στην Odeon-Parlophone, ο Παγώνης τον ακολούθησε. Στη νέα εταιρεία συνεργάσθηκε με τον Μίνω Μάτσα και πολύ γρήγορα αναδείχτηκε σ’ έναν από τους πιο γνωστούς ερμηνευτές του ελαφρού τραγουδιού.
Συνεργάστηκε με όλους τους γνωστούς συνθέτες του είδους: Μιχάλη Σουγιούλ, Αττίκ, Θεόδωρο Παπαδόπουλο, Θεόφραστο Σακελλαρίδη, Νίκο Χατζηαποστόλου, Ζοζέφ Κορίνθιο, Κώστα Μπέζο, Σπύρο Περιστέρη, Χρήστο Χαιρόπουλο, Μηνά Πορτοκάλλη και Άγγελο Μαρτίνο. Ηχογράφησε περισσότερα από 100 τραγούδια. Μεγάλες επιτυχίες του: «Άσε τον παλιόκοσμο να λέει», «Το γελεκάκι», «Κάτι με τραβά κοντά σου», «Έλα να φιληθούμε», «Παλιά Αθήνα», «Σαν το κρασί».
Τραγούδησε στα καλύτερα κέντρα της εποχής του, στην ταβέρνα του Γιούλη (όπου δεξιώθηκε τον πρίγκιπα της Αγγλίας Εδουάρδο, το 1934), στου Λαίνη, στου Περίχαρου στο Λουτράκι και επί 25 χρόνια στο στέκι του, στη Μάντρα του Μουσείου.
Ο Άλκης Παγώνης πέθανε στις 8 Ιανουαρίουτου 2000 και κηδεύτηκε την επομένη στο Γ'Νεκροταφείο Αθηνών.
Άλκης Παγώνης  1903 – 2000           Ερμηνευτής του ελαφρού τραγουδιού, τρυφερός και ερωτικός, που διέπρεψε στον Μεσοπόλεμο. Η καριέρα του στη δισκογραφία, τη σκηνή και τη ραδιοφωνία, κράτησε πενήντα και πλέον χρόνια, από το 1918 έως τις αρχές του 1970. Μεγάλες επιτυχίες του τα τραγούδια: «Σαν το κρασί», «Το γελεκάκι», «Άσε τον παλιόκοσμο να λέει».  Ο Άλκης Παγώνης γεννήθηκε το 1903 στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως διπλωμάτης. Τελείωσε το ελληνικό Λύκειο της Πόλης και τη Ζωγράφειο Σχολή. Μιλούσε γαλλικά και ιταλικά. Επέστρεψε με την οικογένειά του στην Αθήνα το 1924, αφού ο πατέρας του είχε προαχθεί σε πρόξενο από τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1917.  Με το τραγούδι ασχολήθηκε επαγγελματικά από το 1931, όταν τον άκουσε ο Αττίκ σε μια βραδιά ανάδειξης νέων ταλέντων στο Παλαιό Φάληρο. Ο Αττίκ τον σύστησε στο μαέστρο Σπύρο Περιστέρη, ο οποίος είχε αναλάβει τη διεύθυνση της φωνογραφικής εταιρείας Columbia και τον προέτρεψε να υπογράψει συμβόλαιο για πέντε τραγούδια.  Όταν ο Περιστέρης έφυγε από την Columbia και ανέλαβε μαέστρος στην Odeon-Parlophone, ο Παγώνης τον ακολούθησε. Στη νέα εταιρεία συνεργάσθηκε με τον Μίνω Μάτσα και πολύ γρήγορα αναδείχτηκε σ’ έναν από τους πιο γνωστούς ερμηνευτές του ελαφρού τραγουδιού.  Συνεργάστηκε με όλους τους γνωστούς συνθέτες του είδους: Μιχάλη Σουγιούλ, Αττίκ, Θεόδωρο Παπαδόπουλο, Θεόφραστο Σακελλαρίδη, Νίκο Χατζηαποστόλου, Ζοζέφ Κορίνθιο, Κώστα Μπέζο, Σπύρο Περιστέρη, Χρήστο Χαιρόπουλο, Μηνά Πορτοκάλλη και Άγγελο Μαρτίνο. Ηχογράφησε περισσότερα από 100 τραγούδια. Μεγάλες επιτυχίες του: «Άσε τον παλιόκοσμο να λέει», «Το γελεκάκι», «Κάτι με τραβά κοντά σου», «Έλα να φιληθούμε», «Παλιά Αθήνα», «Σαν το κρασί».  Τραγούδησε στα καλύτερα κέντρα της εποχής του, στην ταβέρνα του Γιούλη (όπου δεξιώθηκε τον πρίγκιπα της Αγγλίας Εδουάρδο, το 1934), στου Λαίνη, στου Περίχαρου στο Λουτράκι και επί 25 χρόνια στο στέκι του, στη Μάντρα του Μουσείου.  Ο Άλκης Παγώνης πέθανε στις 8 Ιανουαρίου του 2000 και κηδεύτηκε την επομένη στο Γ'Νεκροταφείο Αθηνών.

Αρκάντζελο Κορέλι
1653 – 1713


Ιταλός βιολονίστας και συνθέτης, από τις σημαντικότερες μουσικές προσωπικότητες της εποχής του μπαρόκ. Θεωρείται ο ιδρυτής της κλασσικής σχολής του βιολιού και ο πατέρας του κοντσέρτο γκρόσο.
Ο Αρκάντζελο Κορέλι (Arcangelo Corelli) γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1853 στο Φουζινιάνο, ένα μικρό χωριό μεταξύ Μπολώνιας και Ραβένας. Ο συνονόματος πατέρας του ήταν ένας πλούσιος γαιοκτήμονας της περιοχής, που πέθανε ένα μήνα πριν από τη γέννησή του. Την ανατροφή του μικρού Αρκάντζελο και των τριών αδελφών του ανέλαβε η μητέρα τους Σάντα Ραφίνι. Ο Κορέλι πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής από ένα τοπικό ιερέα. Μεταξύ 1666 και 1667 μυήθηκε στα μυστικά του βιολιού από τους Τζοβάνι Μπενβενούτι και Λεονάρντο Μπρουνιόλι στην Μπολόνια. Το 1670 έγινε δεκτός στη Φιλαρμονική Ακαδημία της Μπολόνια, όπου ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές.
Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ως βιολονίστας ήλθε το 1672 στο Παρίσι και από εκεί έγινε γνωστός στα μεγάλα μουσικά κέντρα της Ευρώπης. Από το Παρίσι πήγε στη Γερμανία και το 1681 τέθηκε στην υπηρεσία του μονάρχη της Βαυαρίας Μαξιμιλιανού-Εμμανουήλ. Το 1685 τον  βρίσκουμε στη Ρώμη, όπου πρωτοστατεί στις μουσικές εκδηλώσεις  επ’ ευκαιρία της επίσκεψης της βασίλισσας της Σουηδίας Χριστίνας. Στις εκδηλώσεις αυτού του τύπου ο Κορέλι απέκτησε ειδικότητα. Η πιο φημισμένη από αυτές ήταν προς τιμή του άγγλου βασιλικού απεσταλμένου για τη χειροτονία του Πάπα Ινοκέντιου ΙΒ', όπου διηύθυνε μια ορχήστρα αποτελούμενη από 150 έγχορδα (12 Ιουλίου 1691). Ο Κορέλι είχε εξελιχθεί σ’ ένα ιδιαίτερα ικανό αρχιμουσικό και σήμερα θεωρείται από τους πρωτοπόρους στον τομέα αυτό.
Το εκτελεστικό ύφος του Κορέλι στο βιολί, το οποίο διέσωσαν και διέδωσαν οι μαθητές του Φραντσέσκο Τζερμινιάνι (1687-1762) και Πιέτρο Λοκατέλι (1695-1764) ήταν κομβικής σημασίας για την εξέλιξη της τέχνης του βιολιού. Όλοι σχεδόν οι σημαντικοί βιολονίστες του 18ου αιώνα είχαν ως σημείο αναφοράς τον Κορέλι.
Οι συνθέσεις του, μελωδικές με προεξάρχον όργανο το βιολί, σημάδεψαν την ιστορία της μουσικής δωματίου. Η πρώτη του σύνθεση, μία Σονάτα για βιολί και λαούτο έχει ημερομηνία 3 Ιουνίου 1677. Το 1681 συνέθεσε το πρώτο του σημαντικό έργο, τις 12 τριοσονάτες (op.1), τις οποίες αφιέρωσε στη βασίλισσα της Σουηδίας Χριστίνα. Ο Κορέλι θεωρείται ο πατέρας του «κοντσέρτο γκρόσο», ενός δημοφιλούς ορχηστρικού είδους του 17ου και 18ου αιώνα, στο οποίο το κύριο σώμα της ορχήστρας είναι σε διαρκή διάλογο με μια μικρότερη ομάδα οργάνων. Ο μεγάλος Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ μελέτησε τα έργα του Κορέλι και επηρεάστηκε από αυτά.
Ο Κορέλι συνέθεσε 48 τριοσονάτες (2 βιολιά και μπάσο κοντίνουο), 12 σονάτες για βιολί και μπάσο κοντίνουο και 12 κοντσέρτι γκρόσι. Δημοφιλέστερο έργο του είναι το Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο (Ottavo concerto in Sol minore - Fatto per la notte di Natale στα ιταλικά, Concerto grosso in G minor, Op. 6, No. 8 στα αγγλικά).
Ο Αρκάντζελο Κορέλι πέθανε στις 8 Ιανουαρίου 1713 στη Ρώμη, σε ηλικία 60 ετών. Άφησε πίσω του μια μεγάλη περιουσία που ανήρχετο σε 120.000 μάρκα και μια ανεκτίμητη συλλογή από βιολιά, η μόνη πολυτέλεια που επέτρεπε στον εαυτό του.
 

Ειδήσεις



Ελλάδα

  • Παραμένουν οι δυσκολίες από την επέλαση της κακοκαιρίας σε βόρεια Πελοπόννησο και κεντρική Ελλάδα: Στην Πατρών-Κορίνθου αποκατάσταθηκε μεν τα ξημερώματα η κυκλοφορία μεταξύ Αιγίου και Καλαβρύτων, ωστόσο τα προβλήματα συνεχίζονται στην παλαιά εθνική οδό από το ύψος της Ακράτας έως και το Αίγιο. Συνεχής ενημέρωση με την εικόνα σε όλη τη χώρα. 
  • Οι πολικές θερμοκρασίες και οι συνθήκες ολικού παγετού θα έχουν σαν αποτέλεσμα να μην ανοίξουν τα σχολεία σε πολλούς Δήμους της χώρας, τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, αλλά και την Τρίτη 10 Ιανουαρίου. Δείτε αναλυτικά.
  • Η Εισαγγελέας Ανηλίκων έχει στη διάθεσή της τις απαιτούμενες γνωματεύσεις των κοινωνικών λειτουργών και των γιατρών που παρακολουθούν το παιδί της Π.Ρούπα και συντάσσει την εισαγγελική διάταξη για την ανάθεση της επιμέλειας.
  • Τυφέκια, πυροβόλα, πιστόλια και χειροβομβίδες βρήκε η Αστυνομία στο σπίτι της Ηλιούπολης, όπου κρυβόταν η Πόλα Ρούπα. Μεγάλο χρηματικό ποσό βρέθηκε στο σπίτι της 25χρονης. Σε εξέλιξη βρίσκεται και νέα επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στον Ωρωπό.
  • Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σκόπελος και η Αλόννησος, μετά την σφοδρή χιονόπτωση που έπληξε τα δύο νησιά. Στη Σκόπελο το χιόνι έφτασε και το 1 μέτρο, ακόμα και μέσα στην Χώρα, στη δε Αλόννησο, στο Πατητήρι, έχει ξεπεράσει και το 1,5 μέτρο.

Κόσμος

  • Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστηρίζει ότι ο Παλαιστίνιος οδηγός φορτηγού που έπεσε με ταχύτητα πάνω σε πλήθος στρατιωτών ήταν πιθανότατα υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους -χωρίς να δίνει περαιτέρω στοιχεία ή λεπτομέρειες. Τρεις γυναίκες και ένας άνδρας, όλοι δόκιμοι στρατιώτες, τα θύματα της επίθεσης. Ο δράστης έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας.
  • Διακινητής εγκατέλειψε 19 πρόσφυγες, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, στον χώρο στάθμευσης αυτοκινητοδρόμου της νότιας Γερμανίας σε συνθήκες πολικού ψύχους και διέφυγε. Οι πρόσφυγες έτρεμαν από το κρύο όταν τους πλησίασαν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Προέρχονταν από το Ιράκ, το Ιράν και τη Συρία και είπαν ότι είχαν πληρώσει μεταξύ 500 και 800 ευρώ έκαστος για να μεταφερθούν στη Γερμανία από κέντρο παραμονής της Ιταλίας.
  • Ο ιδρυτής του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) Μπέπε Γκρίλο θεωρεί ότι το κίνημά του πρέπει να αλλάξει ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: να εγκαταλείψει δηλαδή τους ευρωσκεπτικιστές του Βρετανού Νάιτζελ Φάρατζ και να «μετακομίσει» στην ευρωοομάδα των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών.
  • Φορτηγό έπεσε σε πλήθος πεζών σε πολυσύχναστο πεζόδρομο στην Ιερουσαλήμ, σκοτώνοντας σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές τουλάχιστον τέσσερα άτομα και τραυματίζοντας αρκετούς. Η αστυνομία μιλά για τρομοκρατική επίθεση. Ο δράστης φέρεται να έχει πέσει νεκρός από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.
  • Ο δράστης της επίθεσης με 39 νεκρούς σε νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης την νύχτα της Πρωτοχρονιάς φέρεται, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, να έχει ταυτοποιηθεί ως Ουζμπέκος και μέλος της ISIS. O δράστης -που αρχικά αναφερόταν ως Κιργίζιος και έπειτα ως Ουιγούρος- παραμένει ασύλληπτος.

Οικονομία

  • Για τις χειμερινές εκπτώσεις του 2017, τον καθορισμό της πρώτης Κυριακής των εκπτώσεων και τη νέα υποχρέωση των εμπορικών καταστημάτων για αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα ενημερώνει η ΕΣΕΕ. Ξεκινούν στις 9 Ιανουαρίου, ενώ προαιρετικά τα μαγαζιά μπορούν να ανοίξουν και την Κυριακή 15 Ιανουαρίου.
  • Εντός του μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας, το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που θα προβλέπει: «κούρεμα» δανείων χωρίς όριο, διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο πλην ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών.
  • Σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για τις εργασιακές σχέσεις που βρίσκονται εκτός της ευρωπαϊκής κανονικότητας, όπως η νομοθέτηση μέτρων λιτότητας για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, στέλνει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
  • Σύμφωνα με τις αλλαγές που επήλθαν στον ασφαλιστικό νόμο και καταγράφονται στις εγκυκλίους και στις αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας, από 1.1.2017 οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν εισφορές βάσει του καθαρού εισοδήματος από την επαγγελματική δραστηριότητα και ειδικότερα το 20% του καθαρού εισοδήματος για κλάδο σύνταξης και το 6,95% για κλάδο ασθενείας.
  • Ετοιμασίες για πολιτική διαπραγμάτευση και παράταση της εκκρεμότητας για την οικονομία κάνουν ξανά στην κυβέρνηση, καθώς πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επιβεβαιώνουν στο Βήμα της Κυριακής τις πληροφορίες ότι δεν αναμένεται συμφωνία στο προσεχές Eurogroup (26 Ιανουαρίου).

Αθλητισμός

  • Ισόπαλη χωρίς τέρματα έληξε η αναμέτρηση του Σαν Μαμές ανάμεσα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο και την Αλαβές για την 17η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος.
  • Με δύο τέρματα του Πέρισιτς, η Ιντερ έκανε την ανατροπή και νίκησε 2-1 εκτός έδρας την Ουντινέζε στο πλαίσιο της 19ης ημέρας για το καμπιονάτο. Ο Πέρισιτς σκόραρε στο 45ο και 87ο λεπτό της αναμέτρησης, ενώ για την ομάδα του Καρνέζη (αγωνίστηκε και τα 90 λεπτά) το σκορ είχε ανοίξει ο Γιακούμπ Γιάνκτο στο 17`.
  • Στην αναμέτρηση της Ξάνθης, εκεί όπου φιλοξενείται ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός (19:30), εστιάζεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους κυριακάτικους αγώνες της 2ης (εξ αναβολής) αναμέτρησης της Σούπερ Λιγκ. Οι Ακρίτες είναι 2οι στη βαθμολογία, ενώ οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να παίξουν και αυτές τον ρόλο τους στη συνάντηση. Κατά τα άλλα, η δράση ξεκίνησε από την Τούμπα, όπου ο ΠΑΣ στηριζόμενος στον εκπληκτικό τερματοφύλακά του Πασχαλάκη νίκησε τον... άστοχο ΠΑΟΚ (ΠΑΟΚ - ΠΑΣ 0-1). Η συνέχεια περιλαμβάνει τα ματς: Παναιτωλικός - Πανιώνιος (17:15) και Πλατανιάς - ΑΕΛ (17:15), ενώ αναβλήθηκε εκ νέου το Βέροια - Ηρακλής (όπως και το Σάββατο), λόγω των καιρικών συνθηκών. Τη Δευτέρα θα διεξαχθεί το Παναθηναϊκός - Κέρκυρα (19:30).
  • Ο ΠΑΟΚ έχανε τη μία ευκαιρία μετά την άλλη, ο πορτιέρο Πασχαλάκης σταματούσε τους αντιπάλους του με κάθε τρόπο (8 αποκρούσεις στο ημίχρονο - 17 συνολικά) και ο ΠΑΣ ήταν αυτός που με… μισή ευκαιρία έφυγε νικητής από την Τούμπα χάρη στο γκολ του Τζημόπουλου στο 18'. Σε ένα σκηνικό που έχει επαναληφθεί άπειρες φορές μέσα στο 2016, οι Θεσσαλονικείς απλά επιβεβαίωσαν την ανικανότητά τους στο σκοράρισμα (28 τελικές με 17 στην εστία έναντι συνολικά 5 των Ηπειρωτών!) και το πλήρωσαν μπαίνοντας με το… αριστερό και στη νέα ποδοσφαιρική χρονιά.
  • Στην Γαλλία για τις τελικές συζητήσεις που έχουν να κάνουν με τον δανεισμό του στην Ναντ, θα βρίσκεται από αύριο ο Φελίπε Πάρντο. Ο Κολομβιανός άσος του Ολυμπιακού, σύμφωνα με δημοσίευμα του αθλητικού site «BUT! Football Club», θα ταξιδέψει αύριο στην Γαλλία για να έχει συζητήσεις με την ομάδα του Σέρτζιο Κονσεϊσάο, η οποί εδώ και καιρό βρίσκεται σε αναζήτηση ενός αξιόπιστου εξτρέμ.
ΕΙΠΕ
Μερικά ελαττώματα φέρνουν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των προτερημάτων.
Γουίλιαμ Σέξπιρ
Γουίλιαμ Σέξπιρ
Άγγλος θεατρικός συγγραφέας
ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...
Οι «σαπουνόπερες» ονομάστηκαν έτσι από τα απορρυπαντικά που είχαν αρχικώς ως χορηγούς αυτές οι καθημερινές τηλεοπτικές σειρές.


https://www.sansimera.gr/

Ο  ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ  ΚΑΙ  ΑΥΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ 

ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ

Ημερομηνία
ΏραΘερμ/σίαΥγρασίαΔιεύθ. ανέμου - ΈντασηΚαιρός - φαινόμενα
Κυριακή
8/1
20:00
-3°C
85%
1 Μπφ ΒΔ
3 Km/h
ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!
Μικρή πιθανότητα χιονόπτωσης
Δευτέρα
9/1
02:00
-3°C
88%
1 Μπφ NA
3 Km/h
ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!
08:00
-4°C
88%
1 Μπφ Α
3 Km/h
ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
14:00
-2°C
Αισθητή Θερμοκρασία-5°C
66%
2 Μπφ Α
9 Km/h
ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
20:00
-3°C
Αισθητή Θερμοκρασία-7°C
66%
2 Μπφ Α
9 Km/h
ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!
Μικρή πιθανότητα χιονόπτωσης

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ  ΑΠ'ΤΟ  ΧΙΟΝΙΣΜΈΝΟ  ΧΩΡΙΌ  ΜΑΣ  





                                                  Ο κεντρικός  δρ'ομος  του  χωριού  μας 





                                                                   Απόψεις  του χωριου  μας  
                                                   

       ΚΑΛΗ  ΣΑΣ  ΜΕΡΑ  ΚΑΙ  ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ ...

      Απ'το Λιδωρίκι με  αγάπη  ...παγωμένη ..
                     www.lidoriki.com 

ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΥΡΙΟ ( ΔΕΥΤΕΡΑ ) ΣΤΟ Δ, ΔΩΡΙΔΑΣ

$
0
0



Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα τα σχολεία, όπως είχε επισημάνει σε χθεσινό του ρεπορτάζ το Dorida News, με απόφαση του Δήμου Δωρίδας.
Συγκεκριμένα δεν θα λειτουργήσουν αύριο Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια καθώς βέβαια και οι παιδικοί σταθμοί, λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν.
Στο μεταξύ η χιονόπτωση στα πεδινά της Δωρίδας έχει σταματήσει όχι όμως και στην ορεινή Δωρίδα, που συνεχίζεται αλλά με μικρότερη ένταση.
Το χιόνι δεν έχει λειώσει και οι δρόμοι συνεχίζουν να είναι επικίνδυνοι γιατί έχει παγώσει και παρουσιάζουν μεγάλη ολισθηρότητα. Γι αυτό στις μετακινήσεις τα οχήματα πρέπει να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες.
Την ίδια προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν και οι πεζοί για να αποφύγουν πτώσεις και κατάγματα.
 "DORIDA news" -

ΝΕΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΣΑ ΔΩΡΙΔΑΣ

$
0
0

Νέα συντονιστή απέκτησε η Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Δωρίδας μετά από ψηφοφορία των μελών της.
Στη θέση του συντονιστή εξελέγη ο γεωπόνος Ιωάννης Παναγόπουλος.
Ειδικότερα όπως ανακοινώθηκε από τη διεξαχθείσα ψηφοφορία ανεδείχθησαν στο συντονιστικό όργανο οι εξής:
1. Συντονιστής : Παναγόπουλος Ιωάννης,Γεωπόνος, ελεύθερος επαγγελματίας.
2. Αναπληρωτής Συντονιστής : Παπαγεωργίου Παναγιώτης,εκπαιδευτικός.
3. Γραμματέας : Κλάγκος Απόστολος,Μηχανολόγος –Μηχανικός, Μηχανικός Ε.Ν. ,Msc Μηχανολογίας USART, απόστρατος Αξιωματικός Λιμενικού Σώματος.
4. Ταμίας : Μάμαλης Ιωάννης,συνταξιούχος.
5. Μέλη εξελέγησαν  οι :
- Μαχαίρας Σπυρίδων, απόστρατος Αξιωματικός Αεροπορίας.
- Σχίζας Επαμεινώντας,ελεύθερος επιχειρηματίας.
- Αναγνώστου Έφη,εκπαιδευτικός.
6. Αναπληρωματικά μέλη οι :
- Μάμαλης Δημήτριος,συνταξιούχος.   
- Μανιώτης Αθανάσιος,Δημόσιος υπάλληλος.
Το συντονιστικό όργανο, συνήλθε σε ολομέλεια την 21/12/2016, και συζητήθηκαν :
- Τρόποι δράσης του συντονιστικού οργάνου του Δήμου Δωρίδας.
- Ο αναδασμός της πεδιάδας του Μόρνου ( περιοχή Ευπαλίου).
- Το φράγμα στο Χάρμεσκο.
- Τα αντισταθμιστικά οφέλη του Μόρνου.
- Άλλα θέματα που ενδιαφέρουν την περιοχή μας.
 "DORIDA news"

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΡΑΓΕ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΔΩΡΙΔΑΣ ;;;;

$
0
0

Ψάχνουν  να  βρουν του  λόγους της  ανανέωσης της  Συντονιστικής Δωρίδας  του  ΣΥΡΙΖΑ , οι  ασχολούμενοι , με  τα κομματικά της  Δωριδας , αν  και  πιστεύουμε , "ποδοσφαιρικά" , βλέποντας  το  θέμα , πως  ΟΜΑΔΑ  ΠΟΥ  ΤΡΑΒΑΕΙ  ΔΕΝ...ΑΛΛΑΖΕΙ ..ΤΩΡΑ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΠΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ  ΤΟΥ  ΣΥΡΙΖΑ , ΔΕΝ  ΜΠΟΡΟΎΜΕ ΝΑ ΈΧΟΥΜΕ  ΓΝΩΜΗ ,  κάποιοι πάντως  , περισσότερα  γνωριζοντες , λένε , πως  μάλλον  έρχονται  εκλογές  ...οσονούπω και  η  "αλλαγή "προσώπων , μάλλον θα  βοηθήσει το  χαμηλό  ηθικό των  ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ  ΤΗΣ  ΔΩΡΙΔΑΣ , κάτι  βέβαια , που είναι  ορατό  τον  τελευταίο  καιρό..
   Τώρα για  τα  άλλα  κόμματα , τι  να  πούμε ; Προσωπικά , επιμένουμε  στην  άποψή  μας , που εκφέραμε τις  παραμονες  των εκλογών Προέδρου στην  Ν.Δ , και  μάλιστα  την επανλαμβάνουμε  ευθεως  και..ΕΥΘΑΡΣΏΣ 
   Ηταν  λοιπόν  παραμονή της  εκλογής , και βλέποντας  τα..Νεοδημοκρατικά  πράγματα,  με  τους ...εσω...πολέμους  κλπ...κλπ. ειχαμε πει  και  το  επαναλαμβάνομε επι   λέξη :

ΤΗΝ  ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΩΝ  ΕΚΛΟΓΩΝ , Η  Ν.Δ  ΣΙΓΟΥΡΑ  ΘΑ  ΕΧΕΙ  ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΡΧΗΓΟ 
                     
       ΚΟΜΜΑ   ΟΜΩΣ  ΘΑ  ΕΧΕΙ ;...

           ΜΗΠΩΣ  ΦΙΛΟΙ  ΜΟΥ  ΙΣΧΥΕΙ  ΑΚΟΜΑ  Η..ΑΠΟΨΗ  ΜΑΣ  ; 

    ΣΈ  ΆΛΛΟ  ΣΧΌΛΙΌ  ΜΑΣ ΘΑ  ΣΧΟΛΙΆΣΟΥΜΕ  ΕΚΤΕΝΕΣΤΕΡΑ  ΤΑ  ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ..
                                   ΣΗΜΕΡΑ  ΦΙΛΟΙ  ΜΟΥ  Ο  ΜΗΝΑΣ  ΕΧΕΙ   ΕΝΝΙΑ ...
                                                    Ας  το  ριξουμε  λοιπόν  λίγο...έξω 

                                                    

                      ΚΑΛΉ  ΣΑΣ  ΜΈΡΑ  ΚΑΙ ΚΑΛΗ  ΕΒΔΟΜΑΔΑ 
     
                          www/lidoriki.com 


ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ : ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΧΩΡΙΣ ΣΤΡΑΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ

$
0
0



0
"Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε η μοναδική περίπτωση που χρειάζεται τρίτες χώρες να το εγγυηθούν", δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος κατά την μετάβαση στη Γενεύη, εκεί όπου την Δευτέρα θα ξεκινήσει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
news247
Ιανουαρίου 08 2017 23:45
 
«Με δεδομένη τη βούληση και επιθυμία για λύση του Κυπριακού, με βάση αρχές και αξίες που θα επιτρέψουν να κτίσουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, ένα κράτος που να σέβεται τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων να σέβεται γενικότερα τους πολίτες του», προσέρχεται ο Νίκος Αναστασιάδης, όπως δήλωσε, στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που θα αρχίσουν την Δευτέρα στην Γενεύη και την Τετάρτη θα συγκληθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών διεθνής διάσκεψη, για να συζητήσει το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Ειδικά για το θέμα αυτό σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, κατά την πτήση από Λάρνακα –Γενεύη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος «βεβαίως δεν χρειάζεται ούτε εγγυητές ούτε στρατεύματα για να προστατεύουν τάχα αυτά που είναι κοινά αναγνωρισμένα ή κοινά αποδεκτά από όλα τα σύγχρονα κράτη και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε η μοναδική περίπτωση που χρειάζεται τρίτες χώρες να το εγγυηθούν».
Ερωτηθείς αν ο ΓΓ του ΟΗΕ απάντησε στην επιστολή  του ο κ. Αναστασιάδης, απάντησε ότι «δεν χρειάζεται να απαντήσει κανείς. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος αναγνωρισμένο, κράτος μέλος των ΗΕ, κράτος αναγνωρισμένο μέλος της ΕΕ, οι τριμερείς συμμαχίες, συνεργασίες δεν γίνονται με την ελληνική κοινότητα, αλλά το κράτος, η συμμετοχή μας σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς δεν γίνεται υπό την ιδιότητα μας ως κοινότητα, αλλά ως κράτος. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να αποδείξουμε σε κανένα ποιοι είμαστε».
Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα, αυτό που έλειπε στο παρελθόν, ίσως να επικρατήσει τώρα, «δηλαδή η καλή βούληση από τουρκικής πλευράς, και είναι η πρώτη φορά από την εισβολή και έπειτα που συνομιλητής της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι η Τουρκία, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ουσιώδη θέματα της ασφάλειας και στρατευμάτων».
Το απόγευμα της Κυριακής αναμενόταν να φτάσει στην Γενεύη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Το βράδυ της ίδιας μέρας είχε προγραμματιστεί συνάντηση των δύο ηγετών για να οριστικοποιήσουν την ημερήσια διάταξη των διαπραγματεύσεων.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: sooc.gr)
MEWS247.GR

AΡΧΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

$
0
0



1 σχόλια
Θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου. Τι επισημαίνουν οι Εμπορικοί Σύλλογοι της χώρας
Ανθή Κουτσουμπού
Ιανουαρίου 08 2017 20:42
 
Αρχίζει την Δευτέρα η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων, η οποία θα διαρκέσει έως την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου. Βάσει νόμου, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή από την έναρξη των εκπτώσεων, στην προκειμένη περίπτωση στις 15 Ιανουαρίου, με προτεινόμενο ωράριο 11:00-18:00.
Όπως τονίζουν οι Εμπορικοί Σύλλογοι της χώρας, κατά την περίοδο των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Πρόστιμο από 5.000 ευρώ για τους παραβάτες καταστηματάρχες

Κατά τη διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων οι κυρώσεις είναι αυστηρές για τους παραβάτες. Γενικά, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Ειδικότερα, για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.
Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Αρμόδια Αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο‭ ‬περιφερειάρχης όπου διαπιστώνεται η παράβαση. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, ήτοι την Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017.

Ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής

Από φέτος με τον ν. 4446/2016 (ΦΕΚ Α 240/22.12.2016) καθιερώνεται και η υποχρεωτική αποδοχή ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, σε ορισμένους κλάδους αρχικά και σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι θα καθοριστούν με ΚΥΑ των υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Οικονομικών, οι υπόχρεοι συμμόρφωσης βάσει των κύριων ΚΑΔ, καθώς και η προθεσμία συμμόρφωσής τους (των υπόχρεων), οι διαδικασίες και τα δεδομένα παρακολούθησης των τηρούμενων Επαγγελματικών Λογαριασμών στους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών του ν.3862/2010 καθώς και οι κυρώσεις που θα επιβάλλονται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Με τον ίδιο νόμο, θεσπίζεται το πλαίσιο για την υποχρέωση ενημέρωσης των δικαιωμάτων των καταναλωτών μεταξύ αυτών και των επιχειρήσεων, αναφορικά με την αποδοχή καρτών και τη διενέργεια ηλεκτρονικών συναλλαγών και καθορίζεται το πλαίσιο προσφυγής των καταναλωτών στις αρμόδιες Αρχές στις περιπτώσεις παραβάσεων από τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 66 του ίδιου νόμο‭υ 4446/2016 προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι οι επιχειρήσεις που αποδέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές υποχρεούνται από την 1η Φεβρουαρίου του 2017 να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών και ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, με σαφή τρόπο που να μην επιδέχεται παρερμηνείας και με αναγραφή ευκρινώς της πληροφορίας αυτής στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο καθώς και ότι σε όσους παραβαίνουν την υποχρέωση αυτή, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων ευρώ.
news247.gr

"ΤΟ ΠΡΩΤΟ ,,ΧΙΟΝΙ "..!!

$
0
0




image

   Άγτιος καιρός , αδέρφια  μας ξημέρωσε  τ'Άι Γιαννιού και  μας  τα  'καμε  όλα  κάτασπρα  σαν..κουρααμπιεδάκια , και οχι  μόνο αυτο αλλα  δεν  έλεγε  να  σταματήσει ....παγώσαμε  ...ήταν  βλέπεις  το πρώτο  μας  χιόνι   κιόπως  καταλαβαίνετε είχαμε  και  χρόνια  να  το  δούμε ...αλλά  όμως  το  παράκανε , και  το  πετρέλαιο  είνι..ακριβούτσικο ...
        Ας δούμε όμως πως είδε το πρώτο χιόνι στο χωριό του , ένας πιτσιρικάς απ'το..Λειβαδερό , και το έγραψε στην έκθεσή του στο σχολείο στις 9 - 12 - 1966 ..

ekuesi2
  Το  κείμενο αναρτήθηκε  "αυθεντικό "χωρίς  διορθώσεις , αλλωστε  τι..θα χρειάζονταν ...!!!
    Καλή  σας  μέρα  και  ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ 
      www/lidoriki.cpm 

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

$
0
0
  • Οικονομικές
news247.gr 

    ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΣ ...ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    $
    0
    0

    Μέσα ατο  σύνολο των  φωτογραφιών όμως  φίλοι  μου , υπάρχουν όπως  θα  δείτε  ειναι  απ'το υπέροχο κτήριο της  πρώην Αρχαιολογικής  συλλογής των ευρημάτων   της  Καλλίπολης , που όπως  βλέπετε  είναι  σε άθλια κατάσταση , με κάποια  εκθέματα , εγκαταλειμμένα  στην τύχη  τους και  ολα  γενικά  έχουν  την εικόνα  της  τελείας  εγκατάλειψης ..
    Και  ΄'ομως το  οίκημα  είναι  ιστορικό , κατασκευσμένο  για  σχολείο  απ'τον Συγγρό και  τώρα  σαπίζει , και  κανένας  ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ  ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΉ  ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ  ΝΑ  ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ , σαν  ΔΩΡΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΥ  ΛΕΙΠΕΙ  ΑΠ ΤΟΝ ΤΟΠΟ  ΜΑΣ .
    ΤΕΛΙΚΑ  ΠΟΙΟΣ  ΕΧΕΙ  ΤΗΝ  ΕΥΘΥΝΗ  ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ  ΤΟΥ ; Ο  ΔΗΜΟΣ  Ή ΕΦΟΡΕΙΑ  ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ  ΦΕΛΦΩΝ  ; ΠΑΝΤΩΣ  ΟΠΟΙΟΣ  ΚΑΙ  ΝΑ  ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ 
    ΔΕΝ  ΕΧΕΙ  ΚΑΝΕΙ  ΑΠΟΛΥΤΩΣ  ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ  ΠΑΕΙ  ΘΑ...ΠΕΣΕΙ , ΜΑΛΙΣΤΑ ΘΑ   ΠΕΣΕΙ ...

    ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ    ΠΟΙΟΙ  ΕΙΝΑΙ ; ΟΙ  ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ  ΔΕΝ  ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ  ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗ..ΘΕΣΗ  ΤΟΥΣ ; 




    Οι  παραπάνω  φωτογραφίες  είναι  αψευδείς  μάρτυρες  για  τα εγκλήματα που  διαπραττονται  , ΘΑ  ΤΑ  ΑΦΗΣΟΥΜΕ  ΟΛΑ  ΣΤΟ  ΕΛΕΟΣ  ΤΟΥΣ..;;;;  




    Μερικές  ακόμα  φωτογρααφίες  απ'την  προχθεσινή χιονοθύελλα , που άλλαξε  αμέσως  το  τοπίο του  χωριού  μας  αλλά  και  των,,πέριξ , οι  φωτογραφίες είναι του  Σπ.Γ.Καψάλη

       Και το  χωριό  μας   μετά  την καταιγίδα...η  λιακάδα , αλλά  με..παγωνιά και  η...γαλήνη ...



          Καλή  σας  μέρα  και  καλή  εβδομάδα ...
                                                    www.lidoriki.com 
    Viewing all 7971 articles
    Browse latest View live


    <script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>