
Δεκαετία , μάλλον , του ‘60 , μια χαρακτηριστική αναμνηστική φωτογραφία του αείμνηστου Δημ. Βούλγαρη , του ..Τσελεμεντέ , όπως όλοι τον αποκαλούσαμε , και της συζύγου του Σοφίας , στην κουζίνα του εστιατορίου του , που λειτουργούσε στο ισόγειο του σπιτιού του , που είναι απέναντι απ’ την παλιά Δ.Ο.Υ .
Ο αξέχαστος “ Τσελεμεντές “ ήταν πασίγνωστος για τα πεντανόστιμα φαγητά του , πάντα ..μαγειρευτά , αλλά και για τις..” Πεντανόστιμες ..” τιμές του που ήταν..πολύ χαμηλές , σχεδόν…” νάνοι “, αξίζει φίλοι μου , κάποια στιγμή να θυμηθούμε κάποιες όμορφες ιστοριούλες με τον αείμνηστο Τσελεμεντέ , όχι όμως απόψε ..
***********
Καλησπέρα Λιδορικιώτες όλου του κόσμου ..
Καλησπέρα φίλοι του χωριού μας και της εφημερίδας μας .
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΗΜΕΡΑ 16 0ΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015
Ανατολή Ήλιου: 07:33
Δύση Ήλιου: 18:47
Σελήνη 3 ημερών
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
μ. Χ.
1813

Αρχίζει η Μάχη της Λειψίας, η αποκληθείσα και Μάχη των Εθνών, μεταξύ των δυνάμεων του Ναπολέοντα και του Έκτου Συνασπισμού (Πρωσίας, Ρωσίας, Μ. Βρετανίας, Αυστρίας, Σουηδίας, Γερμανικών Κρατών).
1909

Εκδηλώνεται κίνημακατώτερων αξιωματικών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού υπό τον υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Τυπάλδο, με συνδικαλιστικά αιτήματα. Θα κατασταλεί με αιματηρό τρόπο.
1923

Ο Γουόλ Ντίσνεϊιδρύει την κινηματογραφική εταιρία Disney, που κυριαρχεί έως και σήμερα στον τομέα των κινουμένων σχεδίων.
1964

Η Κίνα πραγματοποιεί την πρώτη πυρηνική δοκιμή της και γίνεται η πέμπτη χώρα που εισέρχεται στο κλαμπ των πυρηνικών δυνάμεων, μετά τις ΗΠΑ, τη Σοβιετική Ένωση, τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία.
1975

Αρχίζει στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών η δίκη των υπευθύνωνγια τα αιματηρά γεγονότα του Πολυτεχνείουτον Νοέμβριο του 1973. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται 33 άτομα, ανάμεσά τους ο Γεώργιος Παπαδόπουλοςκαι ο Δημήτριος Ιωαννίδης.
2013

«Θα σκίσουμε το μνημόνιο στην αυλή της Βουλής των Ελλήνων» δηλώνει στο MEGA ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/1610#ixzz3okRYjDgF
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
μ. Χ.
1854

Όσκαρ Ουάιλντ, ιρλανδός συγγραφέας. («Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι») (Θαν. 30/11/1900)
Αποφθέγματα
1854

Καρλ Κάουτσκι, γερμανός πολιτικός και από τους θεωρητικούς της σοσιαλδημοκρατίας. (Θαν. 17/10/1938)
1957

Ελευθερία Αρβανιτάκη, ελληνίδα τραγουδίστρια.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/1610#ixzz3okRwv9Vr
ΘΑΝΑΤΟΙ
μ. Χ.
1956

Ζιλ Ριμέ, γάλλος ποδοσφαιρικός παράγοντας, εμπνευστής του Παγκοσμίου Κυπέλλου. (Γεν. 14/10/1873)
1958

Μιχάλης Σουγιούλ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Μιχαήλ Σουγιουλτζόγλου, έλληνας συνθέτης της ελαφράς μουσικής. (Γεν. 1906)
2010

Γιάννης Δαλιανίδης, έλληνας σκηνοθέτης. (Γεν. 31/12/1923)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/1610#ixzz3okSDVTyt
Η Δίκη του Πολυτεχνείου

362
0
Στις 16 Οκτωβρίου 1975 άρχισε η δίκη των κατηγορουμένων για την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείουτον Νοέμβριο του 1973. Ολοκληρώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1975 με βαριές καταδίκες για τους πρωταιτίους.
Η δίωξη των υπευθύνων για τη σφαγή του Πολυτεχνείου ξεκίνησε με πρωτοβουλία πολιτών στις 5 Σεπτεμβρίου 1974, ενάμισι μήνα μετά την πτώση της δικτατορίας. Ακολούθησε προανάκριση από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτριο Τσεβά, ο οποίος παρέδωσε το πόρισμά τουστις 14 Οκτωβρίου 1974 στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών. Στις 28 Ιουλίου 1975 το Συμβούλιο Εφετών με το βούλευμα υπ’ αριθμόν 677 παρέπεμψε την υπόθεση προς εκδίκαση στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών.
Η δίκη άρχισε στις 9 το πρωί της 16ης Οκτωβρίου 1975, σε αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού για λόγους ασφαλείας. Πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν ο εφέτης Ιωάννης Κουσουλός και εισαγγελέας της έδρας ο Νικόλαος Γανώσης. Κατηγορούμενοι για 24 φόνους και σωρεία άλλων εγκλημάτων, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, 33 στρατιωτικοί, αστυνομικοί και πολιτικοί. Ένας από τους κατηγορουμένους, ο πρώην έφεδρος αξιωματικός Ηλίας Τσιαπούρας φυγοδικούσε. Στις τελευταίες σειρές των εδωλίων κάθονταν ο Γεώργιος Παπαδόπουλοςκαι ο Δημήτριος Ιωαννίδηςγια ηθική αυτουργία στις δολοφονίες. 82 δικηγόροι παρέστησαν στη δίκη, είτε ως συνήγοροι υπεράσπισης (Γ. Αλφαντάκης, Α. Ανδρεουλάκος, Ι. Καζάκος κ.ά.), είτε ως συνήγοροι πολιτικής αγωγής (Α. Λυκουρέζος, Ν. Κωνσταντόπουλος, Φ. Κουβέλης, Σπ. Φυτράκης, Ευ. Γιαννόπουλος κ.ά.).
Η ακροαματική διαδικασία κράτησε δυόμιση μήνες και από την αίθουσα παρέλασαν 237 μάρτυρες κατηγορίας και 47 υπεράσπισης. Η απόφαση εκδόθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1975. 20 από τους κατηγορουμένους καταδικάσθηκαν από ποινές φυλάκισης ως ισόβια κάθειρξη και 12 αθωώθηκαν. Ο Δημήτριος Ιωαννίδης και ο Νικόλαος Ντερτιλήςκαταδικάσθησαν σε ισόβια, ενώ ο αρχηγός των Απριλιανών, Γεώργιος Παπαδόπουλος, καταδικάσθηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη. Έχοντας προηγουμένως και μία ισόβια καταδίκη, θα αφήσει την τελευταία του πνοή στις φυλακές Κορυδαλλού το 1999, όπως και οι Ιωαννίδης (2010) και Ντερτιλής (2013). Το Φεβρουάριο του 1977 η υπόθεση εκδικάσθηκε σε δεύτερο βαθμό και οι περισσότεροι από τους «δευτεραγωνιστές» αθωώθηκαν.
Οι Κατηγορούμενοι
- Γεώργιος Παπαδόπουλος, πρώην δικτάτορας, για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών εκ προθέσεως.
- Δημήτριος Ιωαννίδης, υποστράτηγος ε.α., για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών και πρόκληση σε διάπραξη κακουργημάτων.
- Μιχαήλ Ρουφογάλης, υποστράτηγος ε.α., για πρόκληση σε διάπραξη κακουργημάτων.
- Δημήτριος Ζαγοριαννάκος, στρατηγός ε.α., πρώην Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών.
- Νικόλαος Εφέσιος, υπουργός κατά τη δικτατορία, για απλή συνέργεια σε απόπειρες ανθρωποκτονιών.
- Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος, αδελφός του πρώην δικτάτορα και πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, για ηθική αυτουργία και συνέργεια σε εκτέλεση ανθρωποκτονιών εκ προθέσεως.
- Νικόλαος Ντερτιλής, ταξίαρχος ε.α., για ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονίες και για ηθική αυτουργία σε απόπειρες ανθρωποκτονιών.
- Κωνσταντίνος Μαυροειδής, αντιστράτηγος ε.α., για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονίες.
- Νικόλαος Ραφαηλάκης, αντιστράτηγος ε,α., πρώην στρατιωτικός διοικητής Αθηνών, για απλή συνέργεια σε απόπειρες ανθρωποκτονιών.
- Βασίλειος Μπουκλάκος, ταγματάρχης ε.α., πρώην διοικητικός διευθυντής του Ρυθμιστικού Κέντρου (νυν ΕΚΑΒ), για συνέργεια σε ανθρωποκτονίες για επικίνδυνες σωματικές βλάβες, για βλασφημίες και παράνομη οπλοφορία.
- Λουκάς Χριστολουκάς, πρώην αστυνομικός διευθυντής Αθηνών, για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως για απόπειρες άνθρωποκτονιών, για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και για παράνομες κατακρατήσεις.
- Νικόλαος Δασκαλόπουλος, πρώην αστυνομικός διευθυντής. πρώην αρχηγός Αστυνομίας Πόλεων, για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, για απόπειρες ανθρωποκτονιών, για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και παράνομες κατακρατήσεις.
- Δημήτριος Καραγιαννόπουλος, πρώην αστυνομικός διευθυντής Αθηνών, για παράνομες κατακρατήσεις.
- Λάμπρος Κωνσταντέλος, ανθυπασπιστής, ο οδηγός του τανκ που μπήκε στο Πολυτεχνείο, για απόπειρες ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως και φθορά ξένης ιδιοκτησίας σε βάρος πραγμάτων χρησίμων στο κοινό όφελος.
- Θρασύβουλος Γιοβάνης, ταξίαρχος ε.α., για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως.
- Μιχαήλ Γουνελάς, υπίλαρχος ε.α., για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως.
- Παντελής Καραγιάννης, υποστράτηγος, υπαρχηγός Χωροφυλακής, για ηθική αυτουργία σε απόπειρες ανθρωποκτονιών και ανθρωποκτονίες.
- Σταύρος Βαρνάβας, αντιστράτηγος ε.α., για ηθική αυτουργία σε απόπειρες ανθρωποκτονιών και ανθρωποκτονίες.
- Θωμάς Μυλωνάς, ενωμοτάρχης Χωροφυλακής, για απόπειρες ανθρωποκτονιών.
- Νικόλαος Κέφης, μοίραρχος Χωροφυλακής, για ηθική αυτουργία σε απόπειρες ανθρωποκτονιών.
- Ιωάννης Λυμπέρης, έφεδρος ανθυπολοχαγός, για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και απόπειρα ανθρωποκτονιών.
- Αναστάσιος Αναστασίου, λοχαγός, για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως και απόπειρες ανθρωποκτονιών.
- Κωνσταντίνος Λαδιάς, αστυνομικός διευθυντής, για παράνομες κατακρατήσεις.
- Νικόλαος Νηστικάκης, αστυφύλακας, για ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως και επικίνδυνες σωματικές βλάβες.
- Ηλίας Καραδήμας, αστυφύλακας, για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και επικίνδυνες σωματικές βλάβες.
- Νικόλαος Κατσάρας, δόκιμος υπαστυνόμος, για επικίνδυνες σωματικές βλάβες.
- Αντώνιος Λαζαράκος, αστυφύλακας, για επικίνδυνες σωματικές βλάβες.
- Ευάγγελος Μαντζώρος, οδηγός αυτοκινήτου, για απόπειρες ανθρωποκτονιών.
- Αθανάσιος Σταυράκης, αστυφύλακας, για απόπειρες ανθρωποκτονιών.
- Ιωάννης Καλύβας, υπαστυνόμος, για επικίνδυνες σωματικές βλάβες.
- Δημήτριος Κατσούλης, ταγματάρχης Χωροφυλακής α.α., για πρόκληση σε διάπραξη κακουργημάτων.
- Δημήτριος Πίμπας, ιδιωτικός υπάλληλος, πρώην πράκτορας της ΚΥΠ, για πρόκληση σε διάπραξη κακουργημάτων.
Οι Kαταδικασθέντες
- Δημήτριος Ιωαννίδης, υποστράτηγος ε.α., αρχηγός τότε της ΕΣΑ, 7 φορές ισόβια κάθειρξη για ηθική αυτουργία σε επτά ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως, 25 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση για 38 απόπειρες ανθρωποκτονιών και πρόκληση προς διάπραξη κακουργημάτων και πλημμελημάτων και διαρκής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
- Γεώργιος Παπαδόπουλος, πρώην δικτάτορας, 25 χρόνια κάθειρξη για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως και απόπειρες ανθρωποκτονιών και 10 χρόνια στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
- Σταύρος Βαρνάβας, αντιστράτηγος ε.α., 3 φορές ισόβια κάθειρξη, 25 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση και διαρκή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, για ηθική συναυτουργία τριών ανθρωποκτονιών εκ προθέσεως, μεταξύ των οποίων και του νεαρού Διομήδη Κομνηνού και 17 άλλων ανθρωποκτόνων αποπειρών.
- Νικόλαος Ντερτιλής, ταξίαρχος ε.α., ισόβια κάθειρξη και διαρκή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για την ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε βάρος τού νεαρού Μυρογιάννη.
- Κωνσταντίνος Μαυροειδής, αντιστράτηγος ε.α., τότε αρχηγός της ΑΣΔΕΝ, 25 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση και 7 χρόνια στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, για απλή συνέργεια σε έξι ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως και 37 απόπειρες ανθρωποκτονιών. Το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.
- Δημήτριος Ζαγοριαννάκος, στρατηγός ε.α., τότε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, σε 25 χρόνια κάθειρξη και 7 χρόνια στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, για απλή συνέργεια ανθρωποκτονιών και αποπειρών ανθρωποκτονιών. Το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.
- Παντελής Καραγιάννης, υποστράτηγος ε.α., πρώην υπαρχηγό της Χωροφυλακής, 25 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση και 10 χρόνια στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, για απλή συνέργεια σε τρεις ανθρωποκτονίες και 17 απόπειρες ανθρωποκτονιών.
- Ιωάννης Λυμπέρης, πρώην έφεδρος ανθυπολοχαγός, 25 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση και 8 χρόνια στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για δύο ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως και μία απόπειρα ανθρωποκτονίας.
- Αθανάσιος Σταυράκης, αστυφύλακας, 10 χρόνια κάθειρξη και 5 χρόνια στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Στον καταδικασθέντα αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.
- Λουκάς Χριστολουκάς, πρώην αστυνομικός διευθυντής Αθηνών, 3 χρόνια, 6 μήνες και 15 ημέρες φυλάκιση κατά συγχώνευση, για απλή συνέργεια δια παραλείψεως σε 25 επικίνδυνες σωματικές βλάβες ισαρίθμων παθόντων. Του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.
- Μιχαήλ Ρουφογάλης, υποστράτηγος ε.α., τότε διοικητής ΚΥΠ, 3 χρόνια φυλάκιση για πρόκληση προς διάπραξη κακουργημάτων και πλημμελημάτων.
- Δημήτριος Κατσούλης, ταγματάρχης Χωροφυλακής ε.α., 2 χρόνια φυλάκιση για πρόκληση προς διάπραξη κακουργημάτων και πλημμελημάτων.
- Βασίλειος Μπουκλάκος, ταγματάρχης ε.α., πρώην διοικητικός διευθυντής του Ρυθμιστικού Κέντρου (νυν ΕΚΑΒ), 20 μήνες και 15 ημέρες φυλάκιση κατά συγχώνευση, για ηθική αυτουργία σε επικίνδυνες σωματικές βλάβες διαπραχθείσες από αγνώστους, παράνομη οπλοφορία και βλασφημίες.
- Ιωάννης Καλύβας, υπαστυνόμος, 10 μήνες φυλάκιση για ηθική αυτουργία σε 9 περιπτώσεις σωματικών βλαβών.
- Μιχαήλ Γουνελάς, υπίλαρχος ε.α., επικεφαλής του άρματος που εισέβαλε στο Πολυτεχνείο, 18 μήνες φυλάκιση κατά συγχώνευση για αυτουργία στη σωματική βλάβη σε βάρος της φοιτήτριας Πέπης Ρηγοπούλου, καθώς και της φθοράς πραγμάτων χρησιμευόντων στο κοινό όφελος.
- Θρασύβουλος Γιοβάννης, ταξίαρχος ε.α., επικεφαλής της επιχείρησης εκκένωσης του Πολυτεχνείου, 18 μήνες φυλάκιση κατά συγχώνευση για αυτουργία στη σωματική βλάβη σε βάρος της φοιτήτριας Πέπης Ρηγοπούλου, καθώς και της φθοράς πραγμάτων χρησιμευόντων στο κοινό όφελος.
- Νικόλαος Ραφαηλάκης, αντιστράτηγος ε.α., πρώην στρατιωτικός διοικητής Αθηνών, 12 μήνες φυλάκιση για απλά συνέργεια στις πράξεις των Γουνελά και Γιοβάνη.
- Δημήτριος Πίμπας, ίδιωτικός υπάλληλος, πρώην πράκτορας της ΚΥΠ, 10 μήνες φυλάκιση για πρόκληση προς διάπραξη κακουργημάτων και πλημμελημάτων. Στον καταδικασθέντα αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.
- Ηλίας Καραδήμας, αστυφύλακας, που υπηρετούσε κατά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου στο Ρυθμιστικό Κέντρο, 10 μήνες φυλάκιση για επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος αγνώστου.
- Νικόλαος Νηστικάκης, αστυφύλακας, που υπηρετούσε κατά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου στο Ρυθμιστικό Κέντρο, 5 μήνες φυλάκιση για σωματική βλάβη σε βάρος άγνωστου δικηγόρου.
Αθωωθέντες
- Νικόλαος Εφέσιος, υπουργός κατά τη δικτατορία, για απλή συνέργεια σε απόπειρες ανθρωποκτονιών.
- Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος, αδελφός του πρώην δικτάτορα και πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, για ηθική αυτουργία και συνέργεια σε εκτέλεση ανθρωποκτονιών εκ προθέσεως.
- Νικόλαος Δασκαλόπουλος, πρώην αστυνομικός διευθυντής, πρώην αρχηγός Αστυνομίας Πόλεων, για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως για απόπειρες ανθρωποκτονιών, για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και παράνομες κατακρατήσεις.
- Δημήτριος Καραγιαννόπουλος, πρώην αστυνομικός διευθυντής Αθηνών, για παράνομες κατακρατήσεις.
- Λάμπρος Κωνσταντέλος, ανθυπασπιστής, ο οδηγός του τανκ που μπήκε στο Πολυτεχνείο, για απόπειρες ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως και φθορά ξένης ιδιοκτησίας σε βάρος πραγμάτων χρησίμων στο κοινό όφελος.
- Θωμάς Μυλωνάς, ενωμοτάρχης Χωροφυλακής, για απόπειρες ανθρωποκτονιών.
- Νικόλαος Κέφης, μοίραρχος Χωροφυλακής, για ηθική αυτουργία σε απόπειρες ανθρωποκτονιών.
- Αναστάσιος Αναστασίου, λοχαγός, για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως και απόπειρες ανθρωποκτονιών.
- Κωνσταντίνος Λαδιάς, αστυνομικός διευθυντής, για παράνομες κατακρατήσεις.
- Νικόλαος Κατσάρας, δόκιμος υπαστυνόμος, για επικίνδυνες σωματικές βλάβες.
- Αντώνιος Λαζαράκος, αστυφύλακας, για επικίνδυνες σωματικές βλάβες.
- Ευάγγελος Μαντζώρος, οδηγός αυτοκινήτου, για απόπειρες ανθρωποκτονιών.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/869#ixzz3okSQUGJg
Όσκαρ Ουάιλντ
1854 – 1900

1861
0
Ο ποιητής, δραματουργός, μυθιστοριογράφος και κριτικός Όσκαρ (Φίνγκαλ Ο'Φλάιερτι Γουίλς) Ουάιλντ [Oscar Wilde] γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίουτου 1854 στο Δουβλίνο.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του το 1878 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Λονδίνο. Εστέτ εκ χαρακτήρος, αφιέρωσε τη ζωή του στην αναζήτηση του ωραίου και του παράδοξου. Γρήγορα γνώρισε τον θαυμασμό της λονδρέζικης αριστοκρατίας, που τον παρακολουθούσε και τον μιμούταν ως πρότυπο. Όλοι επαναλάμβαναν τις πνευματώδης φράσεις του, αγόραζαν πολύτιμες πέτρες και κοιτούσαν με υπεροψία τη ζωή, όμοια μ'αυτόν. Η λογοτεχνική του δόξα έφτασε στο αποκορύφωμα το 1891 με το μοναδικό του μυθιστόρημα «Το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι».
Αν και ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, η προσωπική ζωή του Όσκαρ Ουάιλντ ήταν ανοιχτή σε κουτσομπολιά. Το 1895 κατηγορήθηκε για ομοφυλοφιλία, για τις στενές σχέσεις του με τον νεαρό ομότεχνό του Άλφρεντ Ντάγκλας και οδηγήθηκε στο δικαστήριο, όπου καταδικάσθηκε σε δύο χρόνια καταναγκαστικών έργων (στη Βικτωριανή Αγγλίαη ομοφυλοφιλία ήταν ποινικό αδίκημα). Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του έγραψε τον δραματικό αυτοβιογραφικό μονόλογο «De Profundis» (Εκ Βαθέων), με παραλήπτη την «πέτρα του σκανδάλου», τον Άλφρεντ Ντάγκλας.
Η αυλαία της τραγικής ζωής του έπεσε στις 30 Νοεμβρίουτου 1900, σ'ένα φθηνό ξενοδοχείο του Παρισιού.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/23#ixzz3okSncMxS
Βασιλική Μαλλιαρού
1883 – 1973

8
0
Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός του ενός ρόλου («Ο Εξορκιστής»).
Η Βασιλική Μαλλιαρού (Vasiliki Maliaros) γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Οκτωβρίου 1883 και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε προχωρημένη ηλικία την ανακάλυψε ο σκηνοθέτης Γουίλιαμ Φρίντκιν σ’ ένα νεοϋρκέζικο εστιατόριο και της έδωσε το ρόλο της μητέρας του πατρός Δαμιανού Καρρά (τον υποδυόταν ο Τζέισον Μίλερ), στην εμβληματική ταινία του «Ο Εξορκιστής».
Η Βασιλική Μαλλιαρού δεν πρόλαβε την πρεμιέρα της ταινίας (23 Δεκεμβρίου 1973), καθώς στις 9 Φεβρουαρίου 1973 πέθανε σε ηλικία 89 ετών στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/1488#ixzz3okT9u1Ho
Μάικλ Κόλινς
1890 – 1922

531
0
Ήρωας του Ιρλανδικού Αγώνα της Ανεξαρτησίας και πολιτικός, το «Γελαστό Παιδί» του τραγουδιού του Μίκη Θεοδωράκη.
Ο Μάικλ Τζέιμς Κόλινς (Michael James Collins στα αγγλικά, Mícheál Séamus Ó Coileáin στα Ιρλανδικά) γεννήθηκε στο Κλονακίλτι της κατεχόμενης από τους Άγγλους Ιρλανδίας στις 16 Οκτωβρίου 1890. Ήταν το τρίτο από τα οκτώ παιδιά του Μάικλ Τζον Κόλινς, αγρότη, λάτρη των μαθηματικών και μέλους μιας μυστικής οργάνωσης για την απελευθέρωση της Ιρλανδίας.
Ο μικρός Μάικλ ήταν ένα προικισμένο παιδί, με δυναμικό ταμπεραμέντο, που ζούσε και ανέπνεε για την αποτίναξη του βρετανικού ζυγού από την πατρίδα του. Σε ηλικία 15 ετών εγκατέλειψε το σχολείο και δούλεψε ως ταχυδρομικός στο Λονδίνο και θεληματάρης σε μια χρηματιστηριακή εταιρεία. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο σπούδασε νομικά και εντάχθηκε, όπως και ο πατέρα του, στην «Ιρλανδική Ρεπουμπλικανική Αδελφότητα» (IRB), μία μυστική οργάνωση που όρκιζε τα μέλη της στην απελευθέρωση της Ιρλανδίας και ήταν υπεύθυνη για τις σημαντικότερες εξεγέρσεις του 19ου αιώνα.
Στις αρχές του 1916 επέστρεψε στο Δουβλίνο και προσελήφθη σ’ ένα δικηγορικό γραφείο. Λίγους μήνες αργότερα έλαβε ενεργό μέρος στην «Εξέγερση του Πάσχα» (24 Απριλίου 1916), που, αν και απέτυχε, άνοιξε τον δρόμο πέντε χρόνια αργότερα για την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας. Συνελήφθη, κρατήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και απολύθηκε το Δεκέμβριο του 1916.

O Μάικλ Κόλινς ως υπουργός Οικονομικών
Στις βρετανικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 1918, πλειοψήφησε στην Ιρλανδία το κόμμα Σιν Φέιν («Εμείς οι ίδιοι»), που υποστήριζε την ανεξαρτησία της χώρας, με επικεφαλής τον Ίμον Ντε Βαλέρα και επίλεκτο μέλος τον Μάικλ Κόλινς. Οι ιρλανδοί βουλευτές συγκρότησαν στο Δουβλίνο προσωρινή κυβέρνηση και Εθνοσυνέλευση («Ντάιλ Έρεαν»), η οποία ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας. Ο αιρετός πρόεδρος Ίμον Ντε Βαλέρα και ο αντιπρόεδρος Άρθουρ Γκρίφιθ ήταν στη φυλακή και μεγάλο μέρος της ευθύνης τους περιήλθε στον Κόλινς, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος υπουργός Εσωτερικών του Σιν Φέιν. Στη συνέχεια οργάνωσε την απόδραση του Ντε Βαλέρα από τη φυλακή Λίνκολν (Φεβρουάριος 1919) και ο ίδιος έγινε υπουργός Οικονομικών.
Ο Κόλινς διακρίθηκε, κυρίως, για τις στρατιωτικές του ικανότητες κατά τη διάρκεια του Αγγλοϊρλανδικού Πολέμου (1919-1921). Δημιούργησε μικρές και ευκίνητες ομάδες ανταρτών («flying columns»), οι οποίες χτυπούσαν γρήγορα αγγλικούς στόχους και εξαφανίζονταν. Οι ομάδες αυτές βασιζόταν στην καθοδήγηση τοπικών ηγετών, στην καλή γνώση της περιοχής όπου δρούσαν και στη στενή σχέση με το λαό της, που αντιστάθμιζε την έλλειψη εφοδίων. Αυτή η τακτική ανέδειξε τον Μάικλ Κόλινς ως έναν από τους μεγαλύτερους θεωρητικούς του ανταρτοπολέμου, που αργότερα αντιγράφτηκε από την ΕΟΚΑ στην Κύπρο. Ως κύριος σχεδιαστής και συντονιστής του επαναστατικού κινήματος στην Ιρλανδία, ήταν στην πρώτη θέση της λίστας με τους καταζητούμενους από τους Βρετανούς, που τον είχαν επικηρύξει αντί 10.000 λιρών.
Μετά την ανακωχή του Ιουλίου 1921, ο Γκρίφιθ και ο Κόλινς ήταν οι απεσταλμένοι του Ντε Βαλέρα στο Λονδίνο για τις διαπραγματεύσεις ειρήνης (Οκτώβριος - Δεκέμβριος 1921). Η Συνθήκη της 6ης Δεκεμβρίου 1921 υπογράφηκε από τον Γκρίφιθ, με την πεποίθηση ότι ήταν η πιο ευνοϊκή που μπορούσε να επιτευχθεί την εποχή εκείνη για την Ιρλανδία και με την απόλυτη βεβαιότητα ότι έτσι υπέγραφε τη δική του καταδίκη σε θάνατο. Η Συνθήκη εκχωρούσε στην Ιρλανδία καθεστώς αυτοκυβερνώμενης πολιτείας (dominion) με την επωνυμία Ιρλανδικό Ελεύθερο Κράτος, στο πλαίσιο της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

Οι όροι για τη διχοτόμηση της Ιρλανδίας σε βόρεια και νότια, καθώς και ο όρκος πίστης στο αγγλικό στέμμα ήταν απαράδεκτοι για τον Ντε Βαλέρα και τους άλλους εθνικιστές ηγέτες. Η πειστικότητα του Κόλινς οδήγησε στην αποδοχή της Συνθήκης, που ψηφίστηκε από την Ιρλανδική Συνέλευση με μικρή πλειοψηφία. Σχηματίστηκε προσωρινή διακυβέρνηση, με πρόεδρο τον Γκρίφιθ και πρωθυπουργό τον Κόλινς.
Σχεδόν αμέσως ξέσπασαν στασιαστικές κινήσεις κατά της Συνθήκης. Ο Κόλινς απέφυγε να λάβει μέτρα εναντίον των πρώην συναδέλφων του, ώσπου επαναστάτες του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού (Δημοκρατικού) Στρατού (IRA) κατέλαβαν τα «Τέσσερα Δικαστήρια» στο Δουβλίνο, με αναπόφευκτο αποτέλεσμα τον εμφύλιο πόλεμο. Ο Κόλινς ανέλαβε την αρχηγία του στρατού και κατέστειλε τη στάση. Μετά το θάνατο του Γκρίφιθ (12 Αυγούστου 1922) ήταν ο μόνος κυρίαρχος κι έτσι ανέλαβε και την προεδρία της κυβέρνησης.
Δέκα μέρες αργότερα ήρθε και το δικό του τέλος. Ενώ βρισκόταν σε περιοδεία στην περιφέρειά του στο δυτικό Κορκ, πυροβολήθηκε σε ενέδρα στο Μπιλ Να Μπλαθ και πέθανε στις 22 Αυγούστου 1922. Ο θάνατός του σκεπάστηκε από αχλύ μυστηρίου κι ακόμα και σήμερα εγείρει θεωρίες συνωμοσίας.
Σχετικά
- Τον Απρίλιο του 1962 ανέβηκε στην Αθήνα το θεατρικό έργο του ιρλανδού συγγραφέα Μπρένταν Μπίαν «Ένας Όμηρος». Στην παράσταση ακουγόταν το τραγούδι «Το γελαστό παιδί», που θρηνούσε το χαμό του Μάικλ Κόλινς. Ο Βασίλης Ρώτας μετέφρασε το ποίημα του Μπίαν από τα αγγλικά και ο Μίκης Θεοδωράκηςέγραψε τη μουσική. Το τραγούδι γνώρισε μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία και συνδέθηκε με ελληνικά συμβάντα (δολοφονία Λαμπράκηκ.ά.).
- Η ζωή και ο αγώνας του Κόλινς πέρασαν και στον κινηματογράφο το 1996, από τον συμπατριώτη του σκηνοθέτη Νιλ Τζόρνταν. Η ταινία «Μάικλ Κόλινς ο επαναστάτης», με τον Λίαμ Νίσον στον επώνυμο ρόλο, απέσπασε το Χρυσό Λιοντάρι καλύτερης ταινίας και βραβείο καλύτερης ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας και Όσκαρκαλύτερης φωτογραφίας και μουσικής.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/1435#ixzz3okTnygNA
Ο Συνθέτης – Δολοφόνος

51
0
Το 1586, ο 20χρονος ευγενής ΚάρλοΤζεζουάλντο, που πραγματοποιούσε τα πρώτα του βήματα στη μουσική, νυμφεύτηκε την πρώτη του εξαδέλφη Δόνα Μαρία Ντ’ Άβαλος, κόρη του Μαρκησίου της Πεσκάρα. Δεν πέρασαν δύο χρόνια από τον γάμο του και η νεαρή Δόνα Μαρία ξελογιάστηκε από τον Δούκα της Άντρια, Φαμπρίτσιο Καράφα. Για δύο χρόνια ο συνθέτης, απορροφημένος στη δουλειά του, δεν γνώριζε τίποτε για τη σχέση της γυναίκας του, αν και ο περίγυρός του βοούσε.
Όταν τελικά μαθαίνει για τα παραστρατήματα της συζύγου του πληγώνεται βαθύτατα και αποφασίζει να λάβει δραστικά μέτρα. Στις 16 Οκτωβρίου 1590 ανακοινώνει εις επήκοον όλων ότι θα πάει για κυνήγι. Προηγουμένως, φρόντισε να δωροδοκήσει τους υπηρέτες του Καράφα και να βγάλει αντικλείδι του Παλάτσο Σαν Σεβέρο της Νάπολης, τόπο συνεύρεσης των δύο εραστών.
Η Δόνα Μαρία και ο εραστής της, έχοντας πλήρη άγνοια, σπεύδουν να χαρούν τον ερωτά τους στο παλάτι. Κάποια στιγμή, ο απατημένος συνθέτης εισέρχεται στην ερωτική τους φωλιά με συνοδεία υπηρετών του και τους συλλαμβάνει in flagrante delicto στο κρεβάτι. Εκτός εαυτού, ο Τζεσουάλντο μαχαιρώνει αρκετές φορές τη σύζυγό του, φωνάζοντας «Ακόμα να πεθάνεις;» και σχεδόν ταυτόχρονα τον εραστή της, ίσως με τη συνδρομή των ανθρώπων του.
Σύμφωνα με τα αρχεία της Νάπολης, ο Φαμπρίτσιο Καράφα έφερε αρκετές βαθιές σπαθιές στο σώμα του και μία στο κεφάλι. Το πτώμα του βρέθηκε ντυμένο με το νυχτικό της Μαρίας, ενώ τα ρούχα του ήταν διπλωμένα στην κόγχη του κρεβατιού χωρίς ίχνη αίματος. Στη συνέχεια, ο θύτης τοποθέτησε τα δύο ακρωτηριασμένα πτώματα στην είσοδο του παλατιού και τα εξέθεσε σε κοινή θέα. Γνώριζε καλά ότι δεν θα είχε καμία έννομη συνέπεια για την πράξη του, επειδή ήταν ευγενής. Η μόνη του υποχρέωση ήταν να μετακομίσει σε άλλη πόλη για την πιθανότητα βεντέτας από μέρους των συγγενών των θυμάτων.
Το φονικό πήρε μεγάλες διαστάσεις... Ποιητές, όπως ο Τορκουάτο Τάσο, εμπνεύστηκαν από αυτό, ενώ παρέμεινε ζωντανό στη μνήμη των ντόπιων για πολλές γενιές. Φήμες λένε ότι ο Τζεζουάλντο σκότωσε και τον δεύτερο γιο του, που ήταν βρέφος, επειδή πίστευε ότι ήταν παιδί του Καράφα, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι σκότωσε και τον πεθερό του, ο οποίος θέλησε να πάρει εκδίκηση για την αδικοχαμένη κόρη του.
Ο συνθέτης - δολοφόνος ξαναπαντρεύτηκε τέσσερα χρόνια αργότερα, αλλά και ο δεύτερος γάμος του ήταν προβληματικός. Η δεύτερη σύζυγός του Λεονόρε Ντ’ Έστε συχνά τον κατηγορούσε για κακομεταχείριση, ενώ ένας βιογράφος του υποστηρίζει ότι τον δολοφόνησε το 1613. Πάντως, η επίσημη εκδοχή είναι ότι πέθανε από κατάθλιψη, εξαιτίας του θανάτου του πρώτου γιου που είχε αποκτήσει με τη Δόνα Μαρία. Ο Κάρλο Τζεζουάλντο ήταν ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες της ύστερης Αναγέννησης, γνωστός για τα εκφραστικά του μαδριγάλια.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/678#ixzz3okUIoauT
Κοντσέρτο για Κλαρινέτο του
Μότσαρτ

31
0
Έργο ανθολογίας για το κλαρινέτο, που συνέθεσε ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότζαρττο 1791, λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του. Ο πλήρης τίτλος του είναι «Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα σε Λα μείζονα» και φέρει τον αριθμό 622 στον κατάλογο Κέχελ με την εργογραφία του σπουδαίου αυστριακού συνθέτη. Λέγεται και «Φθινοπωρινό», εξαιτίας του λυρικού του αντάτζιο, που αποτελεί το πιο γνωστό τμήμα του κοντσέρτου.
To «Κοντσέρτο για κλαρινέτο» είναι το τελευταίο ορχηστρικό έργο του Μότσαρτ και το αφιέρωσε στον διακεκριμένο βιεννέζο κλαρινετίστα Άντον Στάντλερ (1753-1812), ο οποίος το πρωτοπαρουσίασε στις 16 Οκτωβρίουτου 1791 σε φιλανθρωπική συναυλία στην Πράγα. Το κοινό αντέδρασε θερμά, ενώ θετικές ήταν και οι κριτικές.
Το έργο, που διαρκεί γύρω στα 28 λεπτά, αποτελείται από τρία μέρη:
- Αλέγκρο
- Αντάτζιο
- Ρόντο: Αλέγκρο
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/677#ixzz3okUlbFFW
Χάρι Γιάνος

26
0
Όπερα και ορχηστρική σουίτα του Ούγγρου συνθέτη Ζόλταν Κοντάγι.
O Ζόλταν Κοντάγι (1882-1967), υπήρξε μια πολύπλευρη προσωπικότητα των Ουγγρικών γραμμάτων και τεχνών. Διακρίθηκε ως συνθέτης, μουσικοπαιδαγωγός, εθνομουσικολόγος, φιλόσοφος και γλωσσολόγος. Στο μουσικό του έργο ξεχωριστή θέση κατέχει η λαϊκή όπερα Χάρι Γιάνος, σε λιμπρέτο των Μπέλα Παουλίνι και Ζολτ Χαρσάνι, η οποία βασίζεται στο επικό ποίημα του Γιάνος Γκαράι Ο Βετεράνος.
Ο ήρωας της όπερας είναι ο Χάρι Γιάνος, ένας απόστρατος αξιωματικός, ο οποίος συχνάζει στο πανδοχείο του χωριού του και διασκεδάζει τους θαμώνες με τα κατορθώματά του στα πεδία των μαχών και τους έρωτές του με τις κυρίες της καλής κοινωνίας της Βιέννης, αποκυήματα και τα δύο της αχαλίνωτης φαντασίας του. Η πρεμιέρα της όπερας δόθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1926 στη Βουδαπέστη.
Λίγους μήνες αργότερα, ο Κοντάγι απομόνωσε τα πιο ενδιαφέροντα ορχηστρικά μέρη της όπερας και τα παρουσίασε ως Σουίτα Χάρι Γιάνος, στις 15 Δεκεμβρίουτου 1927 στη Νέα Υόρκη, την παραμονή των 45ων γενεθλίων. Το έργο, που διαρκεί γύρω στα 25 λεπτά, αποτελείται από έξη μέρη:
- Πρελούδιο. Το παραμύθι αρχίζει.
- Το Βιεννέζικο Μουσικό Ρολόι.
- Τραγούδι
- Η Μάχη και η Ήττα του Ναπολέοντα.
- Ιντερμέδιο
- Η Είσοδος του Αυτοκράτορα και της Αυλής του.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/714#ixzz3okVlruum
Ο ΑΥΡΙΑΝΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΛΙΔΟΡΙΚΙ

Σάββατο
17/10
03:00

12°C
94%

2 Μπφ Α
9 Km/h


ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ

09:00

12°C
95%

2 Μπφ BA
9 Km/h


ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ

15:00

22°C
58%

2 Μπφ ΝΔ
9 Km/h


ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ

21:00

18°C
80%

2 Μπφ Δ
9 Km/h


ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
“ ΤΩΝ ΦΡΟΝΙΜΩΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ …..”
Χρόνια και χρόνια , φίλοι μου , ακούμε , ακούμε και… ματαξανακούμε για κάποια ανάπτυξη , για την οποία όλοι μιλάνε , όλοι ..κόπτονται , αλλά ακόμα δεν έχει σκάσει .. μύτη ..
Τι σόι ανάπτυξη είναι τελικά αυτή , που δεν φαίνεται , δεν..βλέπεται και δεν δίνει σημάδια ζωής , κανένας μας δε μπορεί να καταλάβει , από λόγια – παραμύθια , έχουμε ακούσει και ακούμε συνέχεια και και μάλιστα από ανθρώπους που υποτίθεται πως έχουν τις απαραίτητες …γνώσεις , π.χ ο Δήμος μας , που αποκαλείται , εκτός από Δήμος των μηχανικών , και ΄Δήμος αυθεντία στα οικον0μολογικά , έχει κάνει πολλές φορές κάποιες σχετικές..ανακοινώσεις , αλλά πάντα στο..κουβεντιαστό , από έργα όμως ..” μηδέν “ , φαίνεται πως..
“ Τους διαφεύγει φίλοι μου , κάτι γνωστό σε όλους ,
πως τα μεταξωτά ..βρακιά , θέλουν και φίνους κώλους “
Θα μου πείτε τώρα τι σχέση έχουν τα μεταξωτά βρακιά και οι φίνοι…..λοι με την ανάπτυξη ; Γιατί μήπως έχουν οι διάφοροι ..΄” παντογνώστες κομματικοί..αιρετοί ; “
Πάντως μέχρι σήμερα , έχουν περάσει πέντε χρόνια οι σημερινοί και πόσα οι προηγούμενοι , ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΟΎΤΕ ΠΕΤΡΑΔΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΑΣ , ΚΑΙ ΜΗ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΠΩΣ..ΞΕΡΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ κλπ..κλπ , γιατί αν το κάνετε πρέπει όλοι να σκάσουμε στα γέλια , γιατί ; μα γιατί οι άνθρωποι αυτοί , είναι ξένοι , περαστικοί που δεν νοιάζονται για το Λιδορίκι , τουρίστες δηλαδή , TOUR ..OPERATORS , όπως τους έχει χαρακτηρίσει και “ Η Ώρα της Φωκίδας “, οπότε δεν έχουμε να περιμένουμε ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ , ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ; ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΆΠΟΙΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΛΙΔΟΡΙΚΙ , ΠΟΥΘΕΝΑ , ΤΥΧΑΊΟ ; Δεν..νομίζουμε …
Τέλος πάντων , εμείς θα πρέπει να ..φροντίσουμε μόνοι μας για την ανάπτυξη του χωριού μας , να μαζευτούμε να μιλήσουν όποιοι χωριανοί μας έχουν κάτι να πουν , να ρίξουν..ιδέες , οι ίδιοι αλλά και οι επαγγελματικοί σύλλογοι , αλλά κυρίως οι επαγγελματίες , που θα πρέπει να βελτιώσουν κάποια πράγματα και κυρίως την “ τιμολογιακή τους πολιτική “ που δυστυχώς δεν είναι και ιδιαίτερα..ελκυστική ..ειδικά στα προϊόντα που παράγονται εδώ στο χωριό μας και τα γύρω χωριά ..
Ο κόσμος , ντόπιοι και..επισκέπτες , έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν για την ακρίβεια της αγοράς μας , και θυμηθείτε , πως αν δεν γίνει κάποια αλλαγή , κάποιο πρωί , θα ξυπνήσουμε και θα καταλάβουμε , πως και οι Λιδορικιώτες , ΄θα ψωνίζουν , τυροκομικά προϊόντα και κρέατα , που παράγουμε αρκετά , δόξα τω Θεώ , από άλλες αγορές , και γιατί να το κρύψωμεν ..άλλωστε , αυτό έχει ήδη αρχίσει να γίνεται , και πιστεύουμε πως είναι γνωστό σε όλους …
Το Λιδωρίκι όμως , κι ίσως και τα γύρω χωριά , παράγουν πολλά προίόντα , μέλια , τραχανάδες , χυλοπίτες , ρίγανη , τσάι κ.α που δεν είναι καθόλου γνωστά στους ξένους μας ειδικά , μήπως ο Δήμος θα πρέπει να βοηθήσει τους επαγγελματίας να προβάλλουν τα προϊόντα τους , παραχωρώντας αυτό το μικρό μαγαζάκι στη Βαθιά , του Γιαλακίδη , που μένει και θα..μένει , όπως δείχνουν τα πράγματα κλειστό , για να γίνει εκθετήριο των ντόπιων προϊόντων μας ..
Αν και ιδανικό γι’ αυτή τη δουλειά , θα ήταν το περίπτερο της Βαθιάς , ή κάποιο ίδιο περίπτερο στο Αλωνάκι ..και τελειώνοντας , θα θέλαμε να κάνουμε μια πρόταση στον επαγγελματοβιοτεχνικό μας σύλλογο μ ΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ .
Να καθιερώσουν μία δύο ή και περισσότερες φορές το χρόνο , μια ολιγοήμερη περίοδο ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ , ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ , ΓΙΑΤΊ ΕΙΜΑΣΤΕ ΊΣΩΣ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΕΕΡΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ , ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΑ ΝΤΟΠΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ .. ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ , ΘΑ ΣΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΩΝ ΧΩΡΙΑΝΩΝ ΜΑΣ , ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΕΝΤΟΝΑ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΠΩΣ : “ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΌΝ ΝΑ ΑΓΟΡΆΖΟΥΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΚΡΕΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΣ (;;;;;;) ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ή ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ …..!!!
Ύστερα , οι εποχές είναι πολύ δυσκολες και όπως τα πράγματα δείχνουν , από δω και πέρα , “ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ..ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΙΝΑ “ , κατά πως λέει κι’ ο Λαός μας , και θα πρέπει και οι επαγγελματίες να δείξουν την καλή τους πρόθεση ..
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ , ΕΤΣΙ ΣΑΝ…ΑΡΧΉ …
Το θέμα όμως του χωριού μας και ειδικά της ανάπτυξής του , είναι σοβαρό και..πολύπλοκο γι’ αυτό θα θέλαμε πολύ να έχουμε απόψεις χωριανών μας και ειδικά , επαγγελματιών , τις οποίες και θα δημοσιεύσουμε φυσικά , τέλος πάντων ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΑΝΟΎΣ ΜΑΣ ,
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ
Για την ιστορία , και για να δείτε τη διαφορά μας με άλλα χωριά , ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΕΣ , ΑΝΑΡΤΉΣΑΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΆΤΩ ΒΙΝΤΕΟ , ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΡΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ , ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ , ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ……
Δείτε κι'ακούστε με μεγάλη προσοχή τα όσα λέει ο Κοινοτάρχης της Ανάβρας και κάντε τη σύγκρισή σας , γιατί η Ανάβρα , όπως καταλάβατε είναι σχεδόν ίδια με το Λιδορίκι μας .. ..
Καλό σας ξημέρωμα
Απ’ το “ Λιδωρίκι “ με αγάπη ….Κ.Κ.-
www.lidoriki.com