Δεκαετία του ‘60 , γνέσιμο και μπάλωμα , η Βιολέτα Κοκκαλιά γνέθει και η Γεωργία Γεροδήμου μπαλώνει , έχοντας δίπλα τους τον μικρό τότε Κώστα Κοκκαλιά , όλοι δίπλα στο τζάκι στην…” παραστιιά ..”
******************
Καλησπέρα Λιδορικιώτες …
Καλησπέρα φίλοι του χωριού μας και της εφημερίδα μας
ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΗΜΕΡΑ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015
Ανατολή Ήλιου: 07:34
Δύση Ήλιου: 18:46
Σελήνη 4 ημερών
- Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας
- Παγκόσμια Ημέρα Μυοσκελετικού Τραύματος
- Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
μ. Χ.
1814
Εννέα άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους απόζυθοπλημμύρα στο Κεντρικό Λονδίνο. Προκλήθηκε όταν διερράγη μία μεγάλη δεξαμενή με μπύρα στη ζυθοποιία «Μάιοξ» και το περιεχόμενό της χύθηκε στο δρόμο, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλά από τα παρακείμενα σπίτια, σε μία από τις φτωχογειτονιές της αγγλικής πρωτεύουσας.
1854
Οι Σύμμαχοι (Άγγλοι, Γάλλοι, Τούρκοι) πολιορκούν τη Σεβαστούπολη, την οποία υπερασπίζεται ο Ρωσικός Στρατός, κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου.
1864
Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, που καθιερώνει το πολίτευμα της Βασιλευομένης Δημοκρατίας.
1915
Η Βρετανία προσφέρει την Κύπρο στην Ελλάδα για να την παρακινήσει να εξέλθει στον Α'Παγκόσμιο Πόλεμο. Επικαλούμενη την ουδετερότητα της Ελλάδας, η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμηθα αρνηθεί την προσφορά τρεις ημέρες αργότερα.
1937
Τα τρίδυμα ανιψάκια του Ντόναλντ Ντακ -Χιούι, Λιούι, Ντιούι- εμφανίζονται για πρώτη φορά σε κόμικ στριπ.
1957
Ο γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμί («Ο Ξένος») βραβεύεται με Νόμπελ Λογοτεχνίας.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/1710#ixzz3oqBd7Pfz
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
μ. Χ.
1860
Διονύσιος Λαυράγκας, κεφαλλονίτης μουσουργός, από τους βασικούς εκφραστές της «Εθνικής Σχολής». («Ελληνική Σουίτα», «Διδώ») (Θαν. 18/7/1941)
1908
Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, ζωγράφος και συγγραφέας. (Θαν. 13/1/1993)
1915
Άρθουρ Μίλερ, αμερικανός θεατρικός συγγραφέας. («Ο θάνατος του εμποράκου», «Οι μάγισσες του Σάλεμ», «Ψηλά από τη γέφυρα») (Θαν. 10/2/2005)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/1710#ixzz3oqBydIyz
ΘΑΝΑΤΟΙ
μ. Χ.
1849
Φρεντερίκ Σοπέν, γαλλοπολωνός συνθέτης και πιανίστας. (Γεν. 1/3/1810)
1955
Δημήτριος Μάξιμος, έλληνας πολιτικός και τραπεζίτης. (Γεν. 1873)
1981
Λίνα Τσαλδάρη, πολιτικός, η πρώτη ελληνίδα που διατέλεσε υπουργός. (Γεν. 1887)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/1710#ixzz3oqCPZlmH
Δημήτριος Μάξιμος
1873 – 1955
115
Τραπεζίτης και πολιτικός από την Πάτρα, που διατέλεσε πρωθυπουργός επί οκτάμηνο στα κρίσιμα χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου. Ιδιοκτησίας του ήταν το Μέγαρο Μαξίμου, που στεγάζει τον εκάστοτε πρωθυπουργό της Ελλάδας.
Ο Δημήτριος Μάξιμος γεννήθηκε το 1873 στην αχαϊκή πρωτεύουσα και ήταν γιος του Επαμεινώνδα Μάξιμου, με καταγωγή από τη Χίο, και της Ασπασίας Λόντου, της γνωστής οικογενείας των προυχόντων του '21. Μετά το πέρας των εγκύκλιων σπουδών του προσλήφθηκε στην Εθνική Τράπεζα (1891) και παράλληλα ενεγράφη στη Νομική Σχολή τουΠανεπιστημίου Αθηνών.
Υπηρέτησε σε διάφορα υποκαταστήματα της Εθνικής (Σπάρτη, Πάτρα) και το 1911 διορίστηκε διευθυντής στο κεντρικό κατάστημα της Αθήνας. Τρία χρόνια αργότερα έγινε υποδιοικητής μαζί με τον Ιωάννη Δροσόπουλο και το 1920 η γενική συνέλευση των μετόχων τον εξέλεξε διοικητή. Παρέμεινε επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας μέχρι το 1923 και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Φλωρεντία, όπου ασχολήθηκε με οικονομολογικές μελέτες.
Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1929 και ασχολήθηκε με την πολιτική. Διατέλεσε αρχικά οικονομικός σύμβουλος του Λαϊκού Κόμματος και από τις 10 Μαρτίου 1933 έως τις 13 Ιουλίου 1935 Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη. Επί υπουργίας του υπεγράφη το Σύμφωνο της Διαβαλκανικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας, Γιουγκοσλαβίας και Ρουμανίας. Στις 31 Μαρτίουεξελέγη αριστίνδην Γερουσιαστής μέχρι τη διάλυση της Γερουσίαςτην 1η Απριλίου 1935. Κατά τη διάρκεια της Μεταξικής Δικτατορίαςκαι της Κατοχής ιδιώτευσε, για να επανέλθει στην πολιτική το 1947, με τη βοήθεια του αμερικανικού παράγοντα, με τον οποίο διατηρούσε άριστες σχέσεις.
Στις 24 Ιανουαρίουορκίστηκε εξωκοινοβουλευτικός πρωθυπουργός, ηγούμενος κυβέρνησης συνασπισμού, που περιλάμβανε όλα τα κόμματα της Βουλής, σε μια προσπάθεια των Αμερικανών να συσπειρώσουν τον αστικό πολιτικό κόσμο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κομμουνιστική απειλή. Ήταν η λεγόμενη «Επτακέφαλος Κυβέρνησις» με αντιπροέδρους τον Κωνσταντίνο Τσαλδάρη (τέως πρωθυπουργό) και τον Σοφοκλή Βενιζέλο. Στα διάφορα υπουργεία ορκίστηκαν οι Γεώργιος Παπανδρέου (Εσωτερικών), Στυλιανός Γονατάς (Δημοσίων Έργων), Παναγιώτης Κανελλόπουλος (Ναυτικών), Ναπολέων Ζέρβας (Δημοσίας Τάξεως) και Κωνσταντίνος Καραμανλής (Εργασίας).
Κατά τη διάρκεια της ολιγόμηνης θητείας του, η Βρετανία ανακοίνωσε την αποχώρηση των στρατευμάτων από την Ελλάδα (15 Φεβρουαρίου) και ο αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν εξήγγειλε το περίφημο Δόγμα του (12 Μαρτίου).
Τον Απρίλιο πέθανε ο βασιλιάς Γεώργιος Β'και ανέβηκε στο θρόνο ο αδελφός του Παύλος. Οι Αμερικανοί ήταν δυσαρεστημένοι από την αποτυχία των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του Εθνικού Στρατού εναντίον των ανταρτών του ΔΣΕ και προσανατολίζονταν στο σχηματισμό διευρυμένης κυβέρνησης με τη συμμετοχή και του Θεμιστοκλή Σοφούλη, αρχηγού του κόμματος των Φιλελευθέρων. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Δημήτριος Μάξιμος υπέβαλε την παραίτησή του στις 29 Αυγούστου 1947. Πέθανε στην Αθήνα στις 17 Οκτωβρίου 1955.
Το όνομα του Δημήτριου Μάξιμου είναι συνυφασμένο με το Μέγαρο της οδού Ηρώδου του Αττικού που φέρει το όνομά του. Αποτέλεσε την οικία του έως το 1952, οπότε το αγόρασε το Ελληνικό Δημόσιογια τη φιλοξενία ξένων υψηλών προσώπων, αντί του ποσού των 5.500.000.000 δραχμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι κυβερνητική επιτροπή είχε εκτιμήσει την αξία του Μεγάρου στα 11.000.000.000 δραχμές, αλλά ο Μάξιμος, όχι μόνο δέχτηκε να το παραχωρήσει με τα μισά λεφτά, αλλά πρόσφερε και την επίπλωση της οικίας του μαζί με τους πολύτιμους πίνακες που βρίσκονταν σε αυτή. Η κυβέρνηση για να τιμήσει την προσφορά του Δημητρίου Μάξιμου δήλωσε μέσω του προέδρου αυτής Νικολάου Πλαστήραότι το κτίριο θα διατηρήσει το αρχικό του όνομα, δηλαδή Μέγαρο Μαξίμου.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/295#ixzz3oqCheGwA
Φρεντερίκ Σοπέν
1810 – 1849
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
702
Πολωνός πιανίστας και συνθέτης της Ρομαντικής Περιόδου, που έγραψε ορισμένες από τις ωραιότερες συνθέσεις για πιάνο.
Η εκλεπτυσμένη πρωτοτυπία που χαρακτηρίζει το έργο του και η εξαιρετική δεξιοτεχνία του ως πιανίστα τον κατατάσσουν στους σημαντικότερους συνθέτες και πιανίστες όλων των εποχών.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/403#ixzz3oqD1JdwS
Ζυθοπλημμύρα στο Λονδίνο
Ζυθοποιία Μάιοξ
322
Ασυνήθιστο συμβάν με τραγική κατάληξη, που έμεινε στην ιστορία ως «Η Ζυθοπλημμύρα του Λονδίνου» (London Beer Flood).
Το περιστατικό εκτυλίχθηκε στη διασταύρωση των οδών Τότεναμ Κορτ και Όξφορντ, στο δυτικό άκρο (West End) του Κεντρικού Λονδίνου. Εκεί υπήρχε από το 1764 η έδρα της ζυθοποιίας Μάιοξ (Meux), ιδιοκτησίας του σερ Χένρι Μάιοξ, βουλευτή του Συντηρητικού Κόμματος. Το εργοστάσιο, που παρήγαγε κυρίως μαύρη μπύρα (porter), δέσποζε μιας φτωχογειτονιάς, που ανήκε στην ενορία του Αγίου Αιγιδίου των Αγρών (St Giles in the Fields).
Στις 6 το απόγευμα της 17ης Οκτωβρίου 1814, μία μεγάλη ξύλινη δεξαμενή, ύψους έξι μέτρων, που περιείχε 600 τόνους μπύρας, διερράγη λόγω παλαιότητας και προκάλεσε αλυσιδωτά τη θραύση και άλλων μικρότερων δεξαμενών. Το κύμα, που έμοιαζε με τσουνάμι, γκρέμισε έναν από τους τοίχους του εργοστασίου και περίπου 1.500 τόνοι μπύρας ξεχύθηκαν με ορμή στο δρόμο. Η βοή ακούστηκε μέχρι και οκτώ χιλιόμετρα μακρύτερα, σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής.
Στο διάβα του, το ζυθοτσουνάμι παρέσυρε δύο φτωχόσπιτα και προκάλεσε την κατάρρευση του τοίχου μιας παμπ, παγιδεύοντας στα ερείπιά του τη 14χρονη σερβιτόρα Έλινορ Κούπερ. Την ίδια ώρα, που δεκάδες μικρά ισόγεια και υπόγεια διαμερίσματα πλημμύριζαν, κάποιοι από τους περιοίκους προσπαθούσαν με κουβάδες και άλλα πρόσφορα μέσα να συλλέξουν την μπύρα, αφού, όπως έλεγαν, δεν έπρεπε να πάει χαμένο τέτοιο θεόσταλτο δώρο. Εννέα άνθρωποι συνολικά έχασαν τη ζωή τους από την ασυνήθιστη αυτή πλημμύρα, ανάμεσά τους και η 14χρονη σερβιτόρα Έλινορ Κούπερ. Ο τελευταίος από τοξική δηλητηρίαση, μέρες αργότερα. Προφανώς θα προσπάθησε να συγκρατήσει την πλημμύρα πίνοντας όσο περισσότερη μπύρα μπορούσε.
Το γεγονός προκάλεσε αίσθηση στο Λονδίνο και χιλιάδες περίεργοι άρχισαν να συνωθούνται στο σημείο της τραγωδίας. Κάποιοι από τους συγγενείς των θυμάτων σκέφθηκαν να επωφεληθούν και έβγαλαν τα προσφιλή τους πρόσωπα σε κοινή θέα με την πληρωμή εισιτηρίου. Η αστυνομία επενέβη και αποφάσισε να βάλει τέρμα στη μακάβρια έκθεση. Οι κηδείες των θυμάτων έγιναν την επόμενη ημέρα (18 Οκτωβρίου 1814) και τα έξοδα καλύφθηκαν από έρανο των ενοριτών του Αγίου Αιγιδίου.
Οι αρχές οδήγησαν τους υπευθύνους της εταιρείας στη δικαιοσύνη. Δικαστές και ένορκοι, όμως, τους αθώωσαν, αφού δέχθηκαν ότι το τραγικό συμβάν ήταν προϊόν ανωτέρας βίας και οι θάνατοι τυχαίο γεγονός. Η εταιρεία βρέθηκε προσωρινά σε δεινή οικονομική θέση, καθώς είχε προπληρώσει τέλη και φόρους για τις χαμένες ποσότητες της μπύρας. Προσέφυγε στο Κοινοβούλιο και πέτυχε την επιστροφή τους, με αποτέλεσμα να συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία της έως το 1961, οπότε άλλαξε χέρια.
Το κτίριο της ζυθοποιίας Μάιοξ κατεδαφίστηκε το 1922 και στη θέση του βρίσκεται σήμερα το θέατρο Ντομίνιον (Dominion), στην καρδιά του Γουέστ Εντ, της ονομαστής θεατρικής περιοχής του Λονδίνου.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/379#ixzz3oqE8c4af
Χιούι, Λιούι, Ντιούι
1040
Τρία ανθρωπόμορφα παπάκια, ανηψάκια του Ντόναλντ Ντακ, που ανήκουν στον κόσμο των ηρώων της Ντίσνεϊ. Είναι τρίδυμα και ξεχωρίζουν μόνο από το χρώμα των καπέλων τους: κόκκινο για τον Χιούι, πράσινο για τον Λιούι και μπλε για τον Ντιούι.
Ο Χιούι, ο Λιούι και ο Ντιούι (Huey, Louie, Dewey) γεννήθηκαν από το πενάκι του αμερικανού σχεδιαστή Αλ Ταλιαφέρο (1905-1969), με τη συνδρομή του συγγραφέα Τεντ Όσμπορν (1900-1968). Ο Ταλιαφέρο εμπνεύστηκε τα ονόματα των ηρώων του από τον λαϊκιστή πολιτικό Χιούι Λογκ (1893-1935), τον ναύαρχο Τζορτζ Ντιούι (1837-1917), ήρωα του Ισπανοαμερικανικού Πολέμου και τον συνάδελφό του κομίστα Λούι Σμιτ (1908-1993). Τα τρία παπάκια πρωτοεμφανίστηκαν σε κόμικ στριπ στις 17 Οκτωβρίου 1937 και τον επόμενο χρόνο έκαναν και το κινηματογραφικό τους ντεμπούτο στην ταινία κινουμένων σχεδίων Donald’s Nephews (Τα ανήψια του Ντόναλντ), που έκανε πρεμιέρα στις 15 Απριλίου 1938 στο Λος Άντζελες.
Ο Χιούι, ο Λιούι και ο Ντιούι είναι γιοι της δίδυμης αδελφής του Ντόναλντ, Ντέλα Ντακ. Ατίθασα και σκανδαλιάρικα από μικρά προκάλεσαν ουκ ολίγα προβλήματα στους γονείς τους. Μια ημέρα τοποθέτησαν ένα πυροτέχνημα κάτω από την ξύλινη καρέκλα του πατέρα τους και τον έστειλαν τραυματία στο νοσοκομείο. Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, η μητέρα τους αποφάσισε να τα στείλει για λίγες ημέρες στον θείο τους στη Λιμνούπολη, όμως αυτά παρέμειναν έκτοτε μαζί του. Συνέχισαν τις σκανδαλιές τους, κάνοντας αφόρητη τη ζωή του θείου τους, αλλά από την άλλη πλευρά, με την τετράγωνη λογική τους, τη γνώση και την ευφυΐα τους βοήθησαν αμέτρητες φορές τον Ντόναλντ να βγει από τα δύσκολα.
Τα τρία ανηψάκια του Ντόναλντ είναι γενναία και έντιμα και συχνά γίνονται η φωνή της συνείδησης των θείων τους, που μπορεί να παρασυρθούν από την απληστία ή το πείσμα. Είναι μέλη της Λέσχης Μικρών Εξερευνητών και είναι πολύ υπερήφανα γι’ αυτό. Αποστολή τους είναι η προστασία της φύσης, η υπεράσπιση των αδυνάτων και η διατήρηση της γνώσης. Πολύτιμο σύμμαχό τους έχουν το βιβλίο των Μικρών Εξερευνητών, που περιέχει πληροφορίες για τα πιο απίθανα ή χρήσιμα ή άχρηστα πράγματα. Χόμπι τους είναι η συλλογή παρασήμων, η παρατήρηση πουλιών και η λύση μυστηρίων. Αγαπημένο τους κατοικίδιο είναι όποιο αδέσποτο ζώο βρεθεί στο δρόμο τους. Μεγάλοι τους αντίπαλοι είναι τα ανίψια των Μουργόλυκωνκαι όποιος τολμήσει να τα βάλει με τους θείους τους.
Τα ονόματα των τριών ηρώων σε διάφορες γλώσσες
Αγγλικά: Huey, Dewey, and Louie
Αραβικά: كركور و فرفور و زرزور (Karkoor, Farfoor and Zarzoor)
Γαλλικά: Riri, Fifi et Loulou
Γερμανικά: Tick, Trick und Track
Δανικά: Rip, Rap og Rup
Εβραϊκά Eedo, Deedo ve Yoo
Ελληνικά: Χιούι, Λιούι, Ντιούι
Εσθονικά: Kwik, Kwek, en Kwak
Ιαπωνικά: ヒューイ, デューイ, ルーイ (Hyuui, Dyuui and Ruui)
Ινδονησιακά: Kwik Kwek Kwak
Ισλανδικά: Ripp Rapp og Rupp
Ισπανικά: Hugo, Paco y Luis / Hugo, Diego y Luis / Juanito, Jorgito y Jaimito
Ιταλικά: Qui, Quo, e Qua
Κροατικά: Hinko Dinko i Vinko
Λατινικά: Titus, Totus, Tutus
Λετονικά: Tiks, Tīks, Triks
Λιθουανικά: Bilis, Vilis ir Dilis
Νορβηγικά: Ole, Dole, og Doffen
Ολλανδικά: Kwik, Kwek, en Kwak
Ουγγρικά: Viki, Niki és Tiki
Πολωνικά: Hyzio, Dyzio i Zyzio
Πορτογαλικά: Huguinho, Zezinho e Luizinho
Ρουμανικά: Hewey, Dewey şi Louie
Ρώσικα: Билли Вилли и Дилли (Billy, Willy, Dilly)
Σλοβένικα: Pak, Zak in Mak
Σουηδικά: Knatte, Fnatte och Tjatte
Τούρκικα: Can, Cin ve Cem
Τσέχικα: Kulík, Dulík a Bubík
Φεροϊκά: Dinni, Danni og Dunni
Φινλανδικά: Tupu, Hupu ja Lupu
Φλαμανδικά: Loeki, Joost en Victor
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/679#ixzz3oqEVJ7Yb
Διονύσιος Λαυράγκας
1860 – 1941
553
Επτανήσιος μουσουργός, από τους ιδρυτές της Εθνικής Μουσικής Σχολής και από τους πρωτεργάτες της όπερας στην Ελλάδα. Τέκνο του Σπύρου Λαυράγκα από το Ληξούρι και της Κασάνδρας Ραζή από τα Ραζάτα, γεννήθηκε στο αγγλοκρατούμενο Αργοστόλι στις 17 Οκτωβρίου 1860.
Σπούδασε μουσική στη γενέτειρά του και αργότερα στην Ιταλία και τη Γαλλία, με καθηγητές τους συνθέτες Ντελίμπ και Μασνέ. Παρέμεινε στο εξωτερικό για πολλά χρόνια, διευθύνοντας παραστάσεις όπερας στη Γαλλία και την Ιταλία. Το 1894 επέστρεψε στην Ελλάδα, κατόπιν προσκλήσεως της Φιλαρμονικής Εταιρείας Αθηνών, προκειμένου να αναλάβει τη διεύθυνση της χορωδίας της.
Μαζί με τον φίλο και συντοπίτη του Λουδοβίκο Σπινέλλη μάζεψε κανταδόρους από τις ταβέρνες των Εξαρχείων και τους οργάνωσε σε χορωδία. Το συγκρότημα συμπληρώθηκε με τον μπάσο Μιχάλη Βλαχόπουλο, το βαρύτονο Αλέκο Κυπαρίση και τον τενόρο Νίκο Μωραΐτη και δύο ιταλίδες σοπράνο, τη Μαρία Μαντολίνι και την Άννα Μόντι, καθότι εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχαν ελληνίδες λυρικές καλλιτέχνιδες. Έτσι, προέκυψε ο θίασος «Ελληνικό Μελόδραμα», που έδωσε την πρώτη του παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών (14 Απριλίου 1900) με την όπερα του Τζάκομο Πουτσίνι «Μποέμ». Ήταν η πρώτη παράσταση όπερας, που παρουσιάστηκε εξολοκλήρου στα ελληνικά και μάλιστα στη δημοτική γλώσσα.
Με το λυρικό αυτό θίασο περιόδευσε και εκτός Ελλάδας στις ελληνικές παροικίες της Κωνσταντινουπόλεως, της Οδησσού, της Σμύρνης, της Αιγύπτου και της Ρουμανίας. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα πλούτισε τον θίασό του με δύο ομογενείς σοπράνο από τη Ρωσία, τις αδελφές Θεοδωρίδου. Στις 10 Απριλίου 1909 με καθαρά ελληνικό θίασο το «Ελληνικό Μελόδραμα» ανέβασε στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών την όπερα του Λαυράγκα Δαυίδσε λιμπρέτο Πολύβιου Δημητρακόπουλου. Ήταν ένας θρίαμβος για τον συνθέτη κι ένας σημαντικός σταθμός για το λυρικό θέατρο στη χώρα μας.
Ο Διονύσιος Λαυράγκας είχε σημαντική παρουσία και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (1896). Προετοίμασε και συντόνισε τις φιλαρμονικές ορχήστρες, που πήραν μέρος στις τελετές έναρξης και λήξης, ενώ παρουσίασε κι ένα δικό του έργο, το Πένταθλον, σε ποίηση Ιωάννη Πολέμη. Το 1932 έγραψε τη μουσική για την πρώτη ομιλούσα ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, τον Αγαπητικό της Βοσκοπούλας, μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του ομώνυμου κωμειδυλλίου του Δημητρίου Κορομηλά, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσακίρη.
Ο Λαυράγκας ήταν ένας από τους πρώτους συνθέτες που ενσωμάτωσαν στοιχεία της δημοτική μουσικής στο έργο του και δικαίως θεωρείται από τους πρωτεργάτες της Εθνικής Μουσικής Σχολής. Ιδιαίτερα σημαντικός ήταν ο ρόλος του στην καθιέρωση της όπερας στην Ελλάδα, με την ίδρυση του λυρικού θιάσου Ελληνικό Μελόδραμα. Αφιέρωσε όλες του τις δυνάμεις στο δημιούργημά του, με αξιοθαύμαστη αντοχή και πίστη, με το χιούμορ και τη θυμοσοφία του ανέπαφα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε και τις ζημίες που συχνά υφίστατο.
Γι'αυτό ήταν υπέρμαχος του κρατικού λυρικού θεάτρου. Έγραφε σ'ένα άρθρο του στο Έθνοςτο 1930: «...Κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν δυο τρόποι συγκροτήσεως του μελοδράματός μας. Ή να γίνει επίσημον κρατικόν ίδρυμα ή να επιχορηγηθεί νομίμως και σοβαρώς το σημερινό Σωματείον του Ελληνικού Μελοδράματος. Το καλύτερο βέβαια θα ήταν να γίνει, όπως και φαίνεται ότι θα γίνει, κρατικόν. Εγώ, όμως, το θέλω το ίδρυμα, όχι μόνον κρατικόν τέκνο, που να εξελιχθεί εις αυτόνομον οργανισμό, σαν το Εθνικό Θέατρο, αλλά παντοτινόν, σε δημόσια υπηρεσία, ως ίδρυμα δηλαδή εξαρτώμενο διαρκώς από το Κράτος…». Οι αγώνες του δικαιώθηκαν δύο χρόνια πριν από το θάνατο του, με την ίδρυση της Λυρικής Σκηνής το 1939.
Ο Λαυράγκας υπήρξε πολυγραφότατος, αν και μεγάλο μέρος του έργο του χάθηκε κατά τους σεισμούς της Κεφαλλονιάς, όταν κάηκε το σπίτι του. Το συνθετικό του έργο περιλαμβάνει όπερες (Διδώ), συμφωνικά (1η Ελληνική Σουίτα, Συμφωνικό Πρελούδιο, Σουίτα από κυπρέικους χορούς), τραγούδια (Ο τραγουδιστής, Της πίκρας το νερό, Ο ναύτης του Ιουνίου,Καράβι ανοίγει τα φτεράκ.ά.), χορωδιακά, εκκλησιαστική μουσική. Δίδαξε αρμονία στο Ωδείο Αθηνών κι έγραψε βιβλία θεωρητικού περιεχομένου για τη μουσική. Πυκνή ήταν η αρθρογραφία του για μουσικά θέματα στις εφημερίδες Ελεύθερον Βήμακαι Έθνος.
Πέθανε στα Ραζάτα της Κεφαλονιάς κατά τη διάρκεια της Κατοχής, στις 18 Ιουλίου 1941. Λίγο πριν από το θάνατό του λέγεται ότι είπε: «Γεννήθηκα Άγγλος» (επί Αγγλικής προστασίας), «Έζησα Έλλην» (μετά την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα), «Πεθαίνω Ιταλός» (επί Ιταλικής κατοχής).
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/278#ixzz3oqF00GJJ
Κουαρτέτο για έγχορδα Αρ. 1
Λέος Γιανάτσεκ
31
Μουσικό έργο του Λέος Γιανάτσεκ (1854-1928), από τα πιο γνωστά του διακεκριμένου τσέχου συνθέτη.
Το Κουαρτέτο για έγχορδα Αρ. 1 γράφτηκε μεταξύ 13 και 28 Φεβρουαρίου 1923, σε μια ιδιαίτερα δημιουργική περίοδο του Γιανάτσεκ και αναθεωρήθηκε από τις 30 Οκτωβρίουέως τις 7 Νοεμβρίου 1923. Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1924 στο «Μοτσαρτέουμ» της Πράγας, από το Τσεχικό Κουαρτέτο (Czech Quartet).
Πηγή έμπνευσης για τον Γιανάτσεκ αποτέλεσε η νουβέλα του Λέοντος ΤολστόιΗ Σονάτα του Κρόιτσερ. Σε μια επιστολή του προς την ερωμένη του Καμίλα Στέσλοβα (1891-1935), γράφει:
Φανταζόμουν μια βασανισμένη και εξαντλημένη γυναίκα, ακριβώς όπως την περιγράφει ο Τολστόι στη "Σονάτα του Κρόιτσερ".
Το έργο χαρακτηρίζεται ως ψυχολογικό δράμα, με στιγμές σύγκρουσης και συναισθηματικές εκρήξεις. Είναι μία σύνθεση γεμάτη πάθος, που οδηγείται στην τελική κλιμάκωση και την κάθαρση.
Το έργο, που διαρκεί γύρω στα 18 λεπτά, αποτελείται από τέσσερα μέρη:
- Adagio - Con Moto
- Con Moto
- Con Moto - Vivo - Andante
- Con Moto - Adagio - Piu Mosso
H νουβέλα του Τολστόι ενέπνευσε τον Γιανάτσεκ και σ'ένα παλιότερο έργο του, το Τρίο για Πιάνο (1908-1909), που θεωρείται χαμένο. Τα σωζόμενα αποσπάσματα έχουν μεγάλη ομοιότητα με το κουαρτέτο.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/522#ixzz3oqFyYU52
Ο ΑΥΡΙΑΝΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ
Κυριακή
18/10
03:00
15°C
93%
3 Μπφ ΒΔ
16 Km/h
ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ
09:00
15°C
95%
2 Μπφ B
9 Km/h
ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
Μικρή πιθανότητα βροχής
15:00
23°C
58%
2 Μπφ ΝΔ
9 Km/h
ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ
21:00
17°C
89%
2 Μπφ ΒΔ
9 Km/h
ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
“ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο..” ΓΝΩΣΤΟΣ “..”ΑΓΝΩΣΤΟΣ “..
Πολλά γράφτηκαν και γράφονται φίλοι μου για τον “ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ “ , όπως πολλοί και διάφοροι , κυρίως ..αιρετοί κομματικοί αυτοδιοικητικοί , που παρασυρμένοι , απ’ τα “ παραμύθια “ των κατά ..φαντασίαν προοδευτικών ψευτοδημοκρατών , έκαναν και κάνουν διάφορε αστείες δηλώσεις , για την ανάπτυξη του εθελοντισμού ..πάντα όμως με πιστή εφαρμογή της “ μεθόδου “ , όλα να γίνονται και να ισχύουν ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ..
Βέβαια , και ο εθελοντισμός , όπως και ο..πολιτισμός και ΄κάποιες ακόμα “ αξίες “, είναι αμφίβολο , αν απ’ τους ανθρώπους αυτούς , τους ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ “ ΓΝΩΡΊΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ..
Χειροπιαστό παράδειγμα είναι η αντίληψη τους για τα “ πολιτιστικά “ , που ΄χρόνια στην..πολιτικο..πολιτιστική..πιάτσα , κι’ όμως μπερδεύουν (..σκόπιμα και εκ του..πονηρού , φυσικά ) τις αυθεντικές πολιτιστικές εκδηλώσες με τα..” διασκεδαστικά τζερτζελοπανήγυρα “ τα οποία διαιωνίζουν ..” χρηματοδοτώντας τα “ επ’ ..αντιπαροχή , βεβαίως..βεβαίως…και να οι προσφωνήσεις και να οι δεκάρικοι και οι χαιρετούρες μέσα στα..τραπέζια , καταλαβαίνετε …
Όταν η σημερινή Δ.Α ανέλαβε το κουμαντάρισμα του ταλαίπωρου του Δήμου μας , μας είχαν φλομώσει στο..προοδευτικό παραμύθι , ο εθελοντισμός φυσικά , ήταν σε πρώτο πλάνο με πολύ…γαρνιτούρα και φύκια για μεταξωτές κορδέλες , ακολουθούσαν , οι..διαβουλεύσεις , η..ποιότητα ζωής , μου υλοποιήθηκε στον ύψιστο βαθμό , με την αθλιότητα των..γελαδιών , και ακολουθούσε ο πολιτισμός , για τον οποίο ο δήμαρχός μας , ΗΤΑΝ ΚΑΘΕΤΟΣ , ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΜ ΣΤΗΡΙΖΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΕΥΤΑΊΑΣ ΡΑΝΙΔΟΣ , ΚΑΙ ΈΤΣΙ ΕΒΑΛΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΙΣ ΛΙΓΟΣΤΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΎ , ΒΙΒΛΙΟΘΉΚΗ , ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΌ ΜΟΥΣΕΙΟ , ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΉ ΣΥΛΛΟΓΗΉ , όσο δε για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις , έτσι βαφτίζανε οι λεβέντες , και οι..προηγούμενοι , τα τζερτζελοπανήγυρα που γίνονταν για να..ξεχαρμανιάζουν οι χορευταράδες μας και φυσικά πλήρωνε ο..Δήμος ..
Προς την κατεύθυνση δε του εθελοντισμού , ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ , ΕΚΤΟΣ ΑΠΌ ΚΆΠΟΙΕΣ..ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΈΝΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΈΣ – ΕΓΚΥΚΛΊΟΥΣ ΠΟΥ ΜΆΛΛΟΝ ΓΈΛΙΟ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ , ΠΑΡΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ..
Ξέρετε φίλοι μου , το να πείσεις κάποιον να κάνει κάτι , θέλει το..κάτι τις του , κι’ αυτό , οι άνθρωποι αυτοί δεν το έχουν, είναι..ανθρωποδιώχτες και δεν λένε πάντα την ..αλήθεια ..και φυσικά οι δημότες δεν τους εμπιστεύονται , ποιος μπορεί να ξεχάσει , τα “ πολιτιστικά ..κόλπα “ της Δ.Α , πΟΥ ΔΗΛΩΝε ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ , ΠΩΣ ΤΕΡΜΑ τα κλαρινο..μεζεδο..πανηγυρα , ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΑΡΔΕΛΑΣ , ΚΑΛΑΜΠΟκΙΟΥ , ΨΙΜΟΤΥΡΙΟΥ ΚΛΠ..ΚΛΠ , ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΣΧΕΔΟΝ..ΚΡΥΦΑ ΕΒΓΑΛΑΝ 2Ό.ΟΟΟ e , για να ταϊστούν οι…σαρδέλες σε κάποιο παραλιακό χωριό ..
Εμείς πάντως , δημοσιεύουμε παρακάτω το τι λέει η Βικιπαίδεια , για τον εθελοντισμό , ας το διαβάσουν κάποιοι και ας πάψουν να παραμυθιάζουν τον κόσμο , ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΤΑ ΓΥΡΩ ΧΩΑΡΙΆ , ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΡΦΙ Η ΑΝΑΠΥΞΗ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΒΆΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ , ΑΛΛΑ ΕΊΝΑΙ ΦΊΛΟΙ ΜΟΥ ΤΑ..” ΕΝΔΙΑΦΈΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ..” !!!
Εθελοντισμός
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σε γενικές γραμμές, ο όρος εθελοντισμόςαναφέρεται στην ηθελημένη παροχή υπηρεσιών για κάποιο κοινοφελή σκοπό.
Μορφές εθελοντισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Συχνά θεωρείται πως ο εθελοντισμός δεν έχει υλικά ανταλλάγματα, όμως μάλλον δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία πάνω στο ζήτημα αυτό: αρκετοί εκτιμούν πως, για λόγους που εξυπηρετούν τη βιωσιμότητά της, η εθελοντική εργασία θα πρέπει να αμείβεται. Αρκετές φορές η αμοιβή πραγματοποιείται με έμμεσο τρόπο, παρέχοντας για παράδειγμα στον εθελοντή δωρεάν διαμονή, διατροφή ή άλλες διευκολύνσεις. Η έννοια 'εθελοντισμός'είναι αρκετά ευρεία, καθώς συμπεριλαμβάνει μέχρι και την εθελοντική αιμοδοσίαή τη μετά θάνατο προσφορά μελών του ανθρώπινου σώματος για επιστημονικούς σκοπούς.
Αρκετοί διαχωρίζουν τον εθελοντισμό σε επίσημοκαι ανεπίσημο. Ο επίσημος εθελοντισμός αφορά την προσφορά, για παράδειγμα, προς μία μη κυβερνητική οργάνωσηή ένα ίδρυμα. Ο ανεπίσημος εθελοντισμός αφορά την προσφορά σε περισσότερο προσωπικό επίπεδο, βοηθώντας για παράδειγμα κάποιον ηλικιωμένο στο δρόμο.
Ιδιαίτερη απήχηση στις μέρες μας έχει μία συγκεκριμένη μορφή εθελοντισμού. Αυτός ο εθελοντισμός συνήθως απευθύνεται σε νέους και συσχετίζεται με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, για θέματα όπως είναι η οικολογία, οαθλητισμόςή βοήθεια κοινωνικών ομάδων που αντιμετωπίζουν κάποια μορφή δυσκολίας (τοξικομανείς, άτομα με ειδικές ανάγκεςκ.α.). Αρκετοί θεωρούν ότι αυτή η μορφή εθελοντισμού πραγματοποιείται με ουσιαστικό και μακροπρόθεσμο στόχο την ομαλή ένταξη των νέων στο κοινωνικό σύστημα, και όχι τόσο την ανάπτυξη κάποιου αισθήματος αλληλεγγύης.
Κριτική του εθελοντισμούΣυχνά ο εθελοντισμός καλλιεργείται σε παγκόσμια γεγονότα, όπως για παράδειγμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τέτοιου είδους 'χρήσεις'του εθελοντισμού έχουν στο παρελθόν προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς αρκετοί μιλούν για εκμετάλλευση του και αντιμετώπιση των εθελοντών ως 'δωρεάν εργατικά χέρια'.
Επιπλέον πληροφορίες
Το έτος 2001ονομάστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών'Διεθνές Ετος Εθελοντισμού'. Επίσης, ο ίδιος φορέας έχει κατοχυρώσει την 5η Δεκεμβρίουκάθε έτους ως 'Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού'.
ΣΗΜ: Κάντε τον κόπο φίλοι μου και δείτε τα βιντεάκια που αναφέρονται στην ΑΝΑΒΡΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ και μιλάει ο Κοινοτάρχης της , ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΟΚΟΙΝΟΤΑΡΧΩΝ , ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ , ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ …ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΜΑΣ ..ΑΡΧΟΝΤΕΣ…
Καλό σας ξημέρωμα
Απ’ το “ Λιδωρίκι “ με αγάπη ….Κ.Κ.-