Ημερομηνία δημοσίευσης:20/10/2015
Της Ασπασίας Μανδρέκα, π.Βουλευτού Φωκίδας
Το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου διεκομίσθη, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, στο Γενικό Νοσοκομείο της Άμφισσας ασθενής κυρία, κάτοικος Άμφισσας.
Στα εξωτερικά ιατρεία - επείγοντα εφημέρευε ένας Γενικός Ιατρός, ο οποίος, υπηρεσιακά, ανήκει στο Κ.Υ Ιτέας, καθώς και μία Αγροτική Ιατρός. Οι δύο τους υποδέχθηκαν το περιστατικό, εξέτασαν την ασθενή και προέβησαν στις απαιτούμενες εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ, τελικά, διέγνωσαν, επιτυχώς, ότι η ασθενής είχε υποστεί ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Μέχρι εκεί όλα καλά και οι ανωτέρω γιατροί λειτούργησαν άριστα, όπως, άλλωστε, και το νοσηλευτικό προσωπικό της βάρδιας.
Από εκεί και πέρα, όμως, άρχισε ο Γολγοθάς της ασθενούς, αφού αυτή έπρεπε να υποβληθεί σε αξονική τομογραφία εγκεφάλου και στη συνέχεια να νοσηλευτεί για την πάθησή της, (Εγκεφαλικό), σε Παθολογική Κλινική.
Όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, η Παθολογική Κλινική της Άμφισσας έχει κλείσει, προ πολλού, και κατά συνέπεια η ασθενής δεν μπορούσε να εισαχθεί για νοσηλεία στο Νοσοκομείο μας.
Έτσι, οι συγγενείς ενημερώθηκαν ότι πρέπει το περιστατικό να διακομισθεί στο Νοσοκομείο της Λαμίας.
Μετά από μισή ώρα περίπου και αφού προηγήθηκε η απαραίτητη επικοινωνία με το Νοσοκομείο της Λαμίας, οι οικείοι ενημερώθηκαν, εκ νέου, ότι ο Αξονικός Τομογράφος της Λαμίας είχε υποστεί βλάβη και κατά συνέπεια το Νοσοκομείο αυτό δεν δεχόταν την ασθενή, η οποία, μετά από όλα αυτά, θα έπρεπε, να διακομισθεί στο Νοσοκομείο της Λάρισας.
Στο διάστημα που οι συγγενείς συζητούσαν το νέο δεδομένο ότι, δηλαδή, πρέπει η ασθενής να διακομισθεί στη Λάρισα, τούς γνωστοποιήθηκε ότι το ΕΚΑΒ, για υπηρεσιακούς λόγους, δεν δύναται να κάνει την διακομιδή από Άμφισσα στη Λάρισα.
Μετά από λίγο οι πραγματικά, προθυμότατοι και ευγενέστατοι εφημερεύοντες Ιατροί της Άμφισσας, ενημέρωσαν τους οικείους της ασθενούς ότι τελικά μπορούν να μεταβούν στο Νοσοκομείο της Πάτρας, στον \"Άγιο Ανδρέα\", όπου εφημέρευε Νευρολόγος και, βεβαίως, υπήρχε και ο απαραίτητος για την περίπτωση και σε λειτουργία, (!!!), Αξονικός Τομογράφος.
Πραγματικά, η ασθενής διακομίσθη, τελικά, στο Νοσοκομείο της Πάτρας. Εκεί, εξετάσθηκε από τους Ειδικευμένους Ιατρούς και υποβλήθηκε στην εξέταση της Αξονικής Τομογραφίας. Αφού ολοκληρώθηκε και αυτή η διαδικασία, κατά τις 5 τα ξημερώματα, και αναμένετο η ασθενής να οδηγηθεί σε κάποιο δωμάτιο, ώστε να νοσηλευτεί, οι Ιατροί της Πάτρας ενημέρωσαν ό τι δεν μπορούσαν να κάνουν εισαγωγή στην ασθενή, η οποία αν ...θυμάστε είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, καθόσον το Νοσοκομείο αυτό δεν διέθετε κενά κρεβάτια!!!
Όπως καταλαβαίνετε οι συγγενείς, οι οποίοι μετά απ\'όλα αυτά βρίσκονταν και οι ίδιοι στα πρόθυρα του ....εγκεφαλικού, ρώτησαν τί πρέπει να κάνουν στη συνέχεια.
Η απάντηση ήρθε μετά από ώρα και σύμφωνα με αυτή η γυναίκα έπρεπε να διακομισθεί στο Νοσοκομείο της Λαμίας για την περαιτέρω νοσηλεία της.
Έτσι, λοιπόν, από την Πάτρα η ασθενής, με άλλο ασθενοφόρο, μεταφέρθηκε, περί το μεσημέρι της επομένης ημέρας, στη Λαμία, προκειμένου, επιτέλους, να νοσηλευτεί.
Αυτό φίλες και φίλοι, δυστυχώς δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Καθημερινά, εκατοντάδες ασθενείς της Ελληνικής Περιφέρειας και δεκάδες ασθενείς της Φωκίδας, καθώς και οι συγγενείς τους, υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία. Επιπρόσθετα, όμως, τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα αλλά και η ζωή τους, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στον Τομέα της Υγείας. Κυρίως, δε, στο δευτεροβάθμιο επίπεδο, δηλαδή στα Νοσοκομεία, όπου υφίσταται υποστελέχωση από Ιατρούς, από νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό και νοσοκομειακά υλικά.
Από την άλλη, υπάρχοντες Ιατροί που μπορεί να είναι χωρίς ειδικότητα ή και ειδικευμένοι, άλλης όμως, από την αρμόζουσα κατά περίπτωση, ειδικότητας, αναγκάζονται να υποδέχονται και να εξετάζουν περιστατικά που δεν θα έπρεπε, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς καλούνται να καλύψουν ταυτόχρονα εφημερίες στα Κέντρα Υγείας, στα Περιφερειακά - Αγροτικά Ιατρεία, και στα Νοσοκομεία. (Και από την πλευρά τους το κάνουν με αυταπάρνηση αλλά, όπως, είναι φυσικό, δεν είναι αρκετό, ούτε ασφαλές).
Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα!
Και στο σημείο αυτό μού γεννάται η εξής απορία:
Ενώ όλοι οι πολίτες γνωρίζουν την κατάσταση αυτή, γιατί δεν μιλά κανείς;
Πού πήγαν όλοι οι εκπρόσωποι φορέων, κινήσεων πολιτών, σωματείων και συλλόγων, οι οποίοι \"ορύονταν\" για την \"Υγεία\", πριν, όμως, γίνει Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ;
Όταν, δηλαδή, η Κατάσταση ήταν σαφώς πολλή καλύτερη.
Όταν δεν είχε κλείσει η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Άμφισσας και όταν δεν είχε υποβαθμιστεί το Κέντρο Υγείας Ιτέας από 24ωρης λειτουργίας σε πρωινό ιατρείο; (Γιατί όλα αυτά έγιναν επί ημερών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ).
Όταν υπήρχε Διοικητής στο Νοσοκομείο γιατί σήμερα δεν υπάρχει!! δεδομένου ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση όλων των Διοικητών, αμέσως μετά την εκλογή της το Γενάρη, αλλά δεν έχει διορίσει κανέναν άλλον μέχρι και σήμερα!!!
Που, είναι, άραγε, σήμερα εκείνα τα \"ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΑ\" τοπικά blogs που είχαν \"πάρει κατ\'αποκοπή\" το ζήτημα, σήκωναν μαύρες παντιέρες, και επέρριπταν, κατά ριπάς, ευθύνες; Γιατί σώπασαν;
Πού είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να πιέσει τη Κυβέρνηση αυτή, (γιατί άλλη αρμοδιότητα δεν έχει επί του θέματος, για να είμαστε ξεκάθαροι και δίκαιοι);
Τί κάνει ο τοπικός Ιατρός - Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ;
Φίλες και Φίλοι, ζωές κινδυνεύουν καθημερινά αλλά πλανάται σιγή ιχθύος.....πάνω από τη Φωκίδα - \"ρουθούνι δεν ανοίγει\", κατά το κοινώς, λεγόμενο!
Αυτοί είμαστε, λοιπόν;