EKΔΡΟΜΕΣ - ΠΑΡΕΕΣ
Υπέροχη παρεϊστικη φωτογραφία της αρχής δεκαετίας του ‘50 , βγαλμένη μάλλον σε εκδρομή στο Βελούχι , είναι σχεδόν όλες οι..” Αρχές “ του ..τόπου , από αριστερά Γκολφίνος Γεωργικόπουλος , Δ/ντης ΑΤΕ , δίπλα η γυναίκα του η Πιπίκα , πάνω σειρά , Δημοσθένης Παπαθανασόπουλος ή..” Ρεβέκκος “ , λόγω ..γυναικός , έφορος Δωρίδος παρακαλώ , η Ρεβέκκα Παπαθανασοπούλου ,κυρία …εφόρου , η Μαρία Παναγοπούλου , σύζυγος Δ/του Χωρ/κής , η Βούλα Δημολά , ο Γιώργος Παναγόπουλος , Διοικητής Χωροφυλακής και Γιάννης Δημολάς , έμπορος . Καθισμένα τα παιδιά της παρέας , Μίμης Δημολάς , Κώστας και Μαίρη Γεωργικόπουλου και ο μικρός Ηλίας Παναγόπουλος ..
Αρχείο Ι.Δημολά
***********
Καλημέρα Λιδορικιώτες και ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Καλημέρα φίλοι του Λιδορικιού και της εφημερίδας μας
ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015
Ανατολή Ήλιου: 07:05
Δύση Ήλιου: 17:14
Σελήνη 4 ημερών
- Διεθνής Ημέρα Ανεκτικότητας
- Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Κυστική Ίνωση
- NEO!Γιορτάζουν: Ιφιγένεια, Ματθαίος, Ματθίλδη.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΌΣΕΣ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ Ή ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΕΘΛΙΑ
ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΨΑΛΑΊΪΚΟ , ΈΧΕΙ ΓΕΝΕΘΛΙΑ Ο ΜΙΚΡΌΣ ΜΑΣ ΓΙΟΣ Ο ΧΑΡΗΣ , ΤΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΙΟ ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ , ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ 25 , ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΥΧΊΑ ΣΤΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΊΩΣΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ , 9.59
ΠΟΛΥ..ΚΑΛΟ..ΧΡΟΝΟΣ ΧΑΡΗ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΝΑ..” ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΣ “…
**********
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
μ. Χ.
1532
Ο ισπανός κονκισταδόρ Φρανθίσκο Πιθάρο συλλαμβάνει τον αυτοκράτορα των Ίνκας Αταχουάλπα και καταλύει την αυτοκρατορία τους.
1849
Ο ρώσος συγγραφέας Φιοντόρ Ντοστογιέφσκιγλιτώνει την τελευταία στιγμή την εκτέλεση. Είχε καταδικαστεί για αντιτσαρική προπαγάνδα.
1945
Ιδρύεται η UNESCO, ο εκπαιδευτικός, επιστημονικός και πολιτιστικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών.
1973
Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Γύρω από το εκπαιδευτικό ίδρυμα γίνονται πραγματικές μάχες. Η Αστυνομία με δακρυγόνα και πυροβολισμούς προσπαθεί να διαλύσει τον κόσμο. Γύρω στα μεσάνυχτα μπαίνουν στην Αθήνα στρατός και τανκς.
1980
Δυο νεαρά παιδιά, ο 26χρονος φοιτητής Ιάκωβος Κουμής και η 20χρονη εργάτρια Ματούλα Κανελλοπούλου, χάνουν τη ζωή τους, όταν παρασύρονται από «αύρα» της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημαδεύουν την 7η επέτειο του Πολυτεχνείου.
1994
Τίθεται σε ισχύ η νέα διεθνής σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που επιτρέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Η Τουρκία ανακοινώνει ότι θεωρεί αιτία πολέμου την ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/1611#ixzz3rcFPp1wp
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
π. Χ.
42
Τιβέριος, ρωμαίος αυτοκράτορας, επί των ημερών του οποίου σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός. (Θαν. 16/3/37)
μ. Χ.
1922
Ζοζέ Σαραμάγκου, πορτογάλος συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1998. (Θαν. 18/6/2010)
1964
Νταϊάνα Κραλ, καναδή τραγουδίστρια της τζαζ.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/1611#ixzz3rcFeSr9L
ΘΑΝΑΤΟΙ
μ. Χ.
1831
Καρλ Φίλιπ Γκότλιμπ Φον Κλαούζεβιτς, πρώσος στρατιωτικός και θεωρητικός του πολέμου. (Γεν. 1/6/1780)
1971
Στράτος Παγιουμτζής, ερμηνευτής του ρεμπέτικου τραγουδιού. (Γεν. 1904)
2006
Μίλτον Φρίντμαν, νομπελίστας αμερικανός οικονομολόγος της ελεύθερης αγοράς και ηγέτης της Σχολής του Σικάγου, που επηρέασε καίρια τη βρετανική οικονομία επί Θάτσερ και την αμερικανική επί Ρίγκαν. (Γεν. 31/7/1912)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/1611#ixzz3rcFt3vCO
Η 7η Επέτειος
του «Πολυτεχνείου»
721
Με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ προ των πυλών της εξουσίας, και τη Νέα Δημοκρατίασε νευρική κρίση, γιορτάστηκε η 7η επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το 1980, που ήταν και η πλέον αιματηρή της ιστορίας.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στις 16 Νοεμβρίου, ημέρα Κυριακή, με την καθιερωμένη πορεία, όχι προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία, αφού η κυβέρνηση Ράλλητην είχε απαγορεύσει. Οι διαδηλωτές θα έφθαναν ως το Σύνταγμα, όπου και θα έπρεπε να διαλυθούν.
Έξω από τη Βουλή 2.000 αριστεριστές και αναρχικοί προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Ακολούθησαν εκτεταμένα και σφοδρής έντασης επεισόδια, από την Πλατεία Συντάγματος ως την Πατησίων και τους γύρω δρόμους, με καταστροφές, λεηλασίες καταστημάτων, εμπρησμούς και δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην καταστολή των επεισοδίων έπαιξε το μηχανοκίνητο της αστυνομίας, με τις γνωστές και αποκρουστικές «αύρες», που από εκείνη τη διαδήλωση δεν ξαναφάνηκαν στους δρόμους της Αθήνας.
Τραυματίες υπήρξαν πολλοί και από τις δύο πλευρές. Δύο, όμως ήταν σε σοβαρή κατάσταση. Η 20χρονη εργάτρια Σταματία Κανελλοπούλου βρέθηκε πεσμένη σε πεζοδρόμιο της οδού Πανεπιστημίου. Μεταφέρθηκε αναίσθητη στο «Ιπποκράτειο», όπου άφησε την τελευταία της πνοή, προτού οι γιατροί προλάβουν να τις προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Πέθανε από χτύπημα γκλομπ. Με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από γκλομπ διακομίστηκε στο «Λαϊκό» ο 26χρονος κύπριος φοιτητής της Νομικής, Ιάκωβος Κουμής, που άφησε την τελευταία του πνοή λίγες μέρες αργότερα.
Τα επεισόδια και τις βιαιότητες καταδίκασαν όλα τα πολιτικά κόμματα και οι φοιτητικές παρατάξεις. Ο συνήθως καταγγελτικός Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε διακριτικός απέναντι στην αστυνομική βία, ίσως γιατί «αισθάνθηκε την κρυφή αλληλεγγύη του συμμετόχου στην εξουσία, όταν κάλυπτε χωρίς όρους τη βαρβαρότητα των ΜΑΤ», όπως έγραψε στο περιοδικό «Αντιθέσεις» ο δημοσιογράφος Πέτρος Ευθυμίου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τα επόμενα χρόνια.
Οι δράστες των δύο θανάτων έμειναν ατιμώρητοι, καθώς όσοι από τους αστυνομικούς κατηγορήθηκαν για τα συμβάντα της 16ης Νοεμβρίου 1980 αθωώθηκαν επτά χρόνια αργότερα.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/189#ixzz3rcGCkY00
Τζέιμς Μποντ
ΙΣΤΟΡΙΑ
96
Λογοτεχνικός ήρωας, που γνώρισε τη διασημότητα από τη στιγμή που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη κι έγινε ο πρωταγωνιστής της μακροβιότερης σειράς ταινιών στην ιστορία του κινηματογράφου.
Ο Τζέιμς Μποντ γεννήθηκε από την πένα του άγγλου συγγραφέα Ίαν Φλέμινγκ, όταν αυτός αποφάσισε να εγκαταλείψει τον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών, να εγκατασταθεί στην εξωτική Τζαμάικα και να ασχοληθεί με το γράψιμο. Έγραψε 12 μυθιστορήματα και δύο συλλογές διηγημάτων με ήρωα τον Μποντ, από το 1953 έως το 1964, που πέθανε. Τα έργα του αυτά κινούνται στο χώρο των μυστικών υπηρεσιών και της διεθνούς κατασκοπίας - χώρο που γνώριζε άλλωστε πολύ καλά - την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Ο ήρωάς του είναι στέλεχος της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών της Μεγάλης Βρετανίας Secret Intelligence Service (SIS), γνωστής και ως MI6. Φέρει τον βαθμό του πλωτάρχη και τον υπηρεσιακό κωδικό αριθμό 007. Το όνομά του το οφείλει στον αμερικανό ορνιθολόγο Τζέιμς Μποντ, ειδικό στα πουλιά της Καραϊβικής. Ο Φλέμινγκ, που ήταν δεινός παρατηρητής πουλιών και γνώριζε το έργο του, εντυπωσιάστηκε από το «αρσενικό» ονοματεπώνυμο του αμερικανού επιστήμονα και αποφάσισε να βαφτίσει τον ήρωά του Τζέιμς Μποντ.
Ο χαρακτήρας του Μποντ είναι η επιτομή πολλών πρακτόρων και κομάντο, που γνώρισε ο Φλέμινγκ, κατά τη διάρκεια του Β'Παγκοσμίου Πολέμου. Σίγουρα έχει αντλήσει στοιχεία από τον αδελφό του Πίτερ Φλέμινγκ, που πολέμησε στη Νορβηγία και την Ελλάδα, αλλά και από τον ρωσοεβραίο τυχοδιώκτη και πράκτορα Σίντνεϊ Ράιλι. O Φλέμινγκ ήθελε το παρουσιαστικό του Τζέιμς Μποντ να είναι μία διασταύρωση του εαυτού του και του αμερικανού τραγουδιστή Χόγκι Καρμάικλ.
Οι ιστορίες με πρωταγωνιστή τον θρυλικό πράκτορα 007 συνεχίστηκαν και μετά το θάνατο του Φλέμιννγκ. Οι κληρονόμοι του επιστράτευσαν γνωστούς βρετανούς συγγραφείς, όπως ο Κινγκσλεϋ Έιμις, οι οποίοι συνέχισαν τα ανολοκλήρωτα έργα του.
Το 1962 άρχισε η κινηματογραφική διαδρομή του Τζέιμς Μποντ, που ασφαλώς εκτόξευσε τη φήμη του, με την πάροδο του χρόνου. Η εταιρεία παραγωγής Eon Productions του καναδού θεατρικού παραγωγού Χάρι Σάλτζμαν και του ιταλοαμερικανού κινηματογραφικού παραγωγού και ατζέντη Άλμπερτ Μπρόκολι, που είχε αποκτήσει τα δικαιώματα, κυκλοφόρησε την ταινία «Δρ Νο», με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι. Από τότε και μέχρι σήμερα η εταιρεία βρίσκεται πίσω από κάθε ταινία του Τζέιμς Μποντ και φροντίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να κρατά ζεστό το ενδιαφέρον του μεγάλου κοινού με τις περιπέτειες του ήρωα.
Εκτός από τον κινηματογράφο, οι περιπέτειες του Τζέιμς Μποντ έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, έχουν γίνει κόμικ στριπ και βιντεοπαιγνίδια.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/999#ixzz3rcGisAPB
Γιάννης Κακουλίδης
1946 – 2015
2
Πολυσχιδής προσωπικότητα των γραμμάτων (ποιητής, στιχουργός, σεναριογράφος, συγγραφέας), της επιχειρηματικότητας (διαφημιστής) και της πολιτικής (ΕΔΑ, ΚΚΕ εσ., ΣΥΝ, ΔΗΜΑΡ).
Ο Γιάννης Κακουλίδης γεννήθηκε το 1946 στον Πειραιά. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και νομικά στο Παρίσι. Ο πατέρας του, πολιτικός καθοδηγητής του ΕΑΜ στον Βόλο, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στη Γυάρο, στη Μακρόνησο, στην Ικαρία και τον ΄Αη Στράτη και πριν από τη δικτατορία κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής με την ΕΔΑ στον Πειραιά.
Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε με την εκτός εμπορίου ποιητική συλλογή «Νέροβιλ» το 1970. Ακολούθησαν οι συλλογές: «Μηχανήματα Ευκρασίας» (1972), «Περί την Τηλοψίαν» (1975), «Μεσημβρινή Απόπειρα» (1978), «Ο Θρίαμβος τού Χάπα Χούπα» (1982), «Ωραία Μπλε (1986) και «Λούνα Λουνέρα» (1996). Ακόμα, έχει δημοσιεύσει τη μελέτη «Το Ελληνικό Τραγούδι» (1971), τα μυθιστορήματα «Στολίδια για Άλογα (1980) και «Ελληνικός Θάνατος» (2002), τις συλλογές χρονογραφημάτων «Τα Αρχαία Σκατά (1983» και «Τα Λουστρίνια της Παρέλασης» (2010) και την συλλογή διηγημάτων «Αναφορά στον κύριο Κωστάκη Πρου» (2009).
Ποιήματά του δημοσιεύτηκαν σε πολλά περιοδικά, ελληνικά και ξένα, μεταφρασμένα στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ουγγρικά, καθώς και σε ανθολογίες στην Ελλάδα, την Αμερική και την Ουγγαρία. Συνεργάστηκε ως αρθρογράφος με τα περιοδικά «Αντί», «ΕΝΑ», «Money and Life» και την εφημερίδα «Έθνος».
Εποχή άφησε η συνεργασία του με τον Χάρρυ Κλυνν την δεκαετία του ογδόντα στον κινηματογράφο και την επιθεώρηση.΄Εγραψε ή συνεργάστηκε στα σενάρια για τις ταινίες του δημοφιλούς κωμικού: «Αλαλούμ» (1982) και «Εις Μνήμην Χάρρυ Κλυνν» (1984) και «Made in Greece» (1987). Έγραψε επίσης τα σενάρια για το δράμα του Γιάννη Σμαραγδή «Το τραγούδι της επιστροφής» (1983) και την σάτιρα του Γιώργου Σταμπουλόπουλου «Και ξανά προς τη δόξα τραβά» (1980).
Από τα μέσα της δεκαετίας του εξήντα άρχισε να έχει έντονη παρουσία ως στιχουργός. Έγραψε πάνω από 500 τραγούδια, πολλά από τα οποία μελοποίησαν συνθέτες όπως ο Γιώργος Κριμιζάκης, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, ο Χριστόδουλος Χάλαρης, ο Χρήστος Λεοντής, ο Γιώργος Κοντογιώργος, ο Νότης Μαυρουδής, ο Βασίλης Δημητρίου, ο Μίμης Πλέσσας, ο Σταμάτης Κραουνάκης και τα ερμήνευσαν τραγουδιστές, όπως ο Νίκος Ξυλούρης («Κύριε σώσον το λαόν Σου«), η Δήμητρα Γαλάνη (« Η γη όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα»), ο Μιχάλης Βιολάρης («Τι Λωζάνη, τι Κοζάνη»), η Βούλα Σαββίδη, ο Χάρρυ Κλυυν («Μαλακά, πιο Μαλακά», «Ουγκάγκα μπούμ»), η Ελένη Βιτάλη, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Δημήτρης Ψαριανός, η Αρλέτα, η Ρένα Κουμιώτη(«Δυο παιδιά»), οΓιώργος Ζωγράφος («Άκρη δεν έχει ο ουρανός») και ο Γιώργος Μαρίνος («Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών»).
Δύο τραγούδια του απέσπασαν βραβεία στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Το 1965 το τραγούδι «Ηταν μεγάλη η νύχτα», σε μουσική του Νότη Μαυρουδή και ερμηνεία Σούλας Μπιρμπίλη κέρδισε το πρώτο βραβείο και 1972, το τραγούδι «Γύρνα πίσω Αποστόλη», σε μουσική Γιώργου Κριμιζάκη και ερμηνεία του Μιχάλη Βιολάρη, το τρίτο.
Υπήρξε μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, της Γαλλικής Εταιρείας Συγγραφέων, Συνθετών και Εκδοτών, της Ένωσης Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδας και της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων.
Από το 1974 εργαζόταν στην διαφήμιση, αρχικά ως κειμενογράφος και από τις αρχές της νέας χιλιετίας ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της διαφημιστικής εταιρείας Upset!, η οποία έκλεισε το 2012, λόγω χρεών. Έλαβε µέρος ως εισηγητής σε πολλά συνέδρια –στην Ελλάδα και το εξωτερικό – και δίδαξε στο Τµήµα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστηµίου.
Έντονη υπήρξε και η παρουσία του στην πολιτική σκηνή της χώρας. Με πλούσια συνδικαλιστική δράση προδικτατορικά στο φοιτητικό κίνημα και στην Νεολαία Λαμπράκη, συνέχισε την πολιτική δράση από τις γραμμές της ΕΔΑ από τη μεταδικτατορική επανασύστασή της. Διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΑ και υποψήφιος ευρωβουλευτής της με τη λίστα του ΠΑΣΟΚ, στις Ευρωεκλογές του 1984, και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του Συνασπισμού στις εθνικές εκλογές του 1996. Ήταν ιδρυτικό μέλος της ΔΗΜΑΡ και υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στη Β΄ Πειραιά στις εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου του 2012.
Ο Γιάννης Κακουλίδης πέθανε στις 14 Νοεμβρίου 2015, σε ηλικία 69 ετών, ύστερα από δεκαήμερη νοσηλεία σε νοσοκομείο της Αθήνας. Είχε διαγνωσθεί με καρκίνο στο ήπαρ και τον οισοφάγο στις αρχές Νοεμβρίου.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/1510#ixzz3rcH4SmrT
Ντοστογιέφσκι στο απόσπασμα
544
Το 1849 ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι ήταν ένας πολλά υποσχόμενος συγγραφέας. Σε ηλικία 28 ετών είχε εγκαταλείψει τη στρατιωτική καριέρα για να αφοσιωθεί στα γράμματα.
Στις 23 Απριλίουσυνελήφθη από την τσαρική αστυνομία και φυλακίστηκε ως μέλος μιας ομάδας σοσιαλφιλέλευθερων διανοουμένων της Αγίας Πετρούπολης, γνωστής ως «Κύκλος του Πετρασέφσκι». Ο Τσάρος Νικόλαος Α'φοβόταν ότι ο φιλελεύθερος άνεμος που σάρωνε τις μοναρχίες της Ευρώπης γρήγορα θα πέρναγε και τα σύνορα της επικράτειάς του και βάλθηκε να διαλύσει τις ομάδες διανοουμένων, που πίστευε ότι υπονόμευαν την εξουσία του.
Στις 16 Νοεμβρίου 1849 ο Ντοστογιέφσκι και οι σύντροφοί του δικάστηκαν και καταδικάσθηκαν σε θάνατο. Ακολούθησε ένας πόλεμος νεύρων με εικονικές εκτελέσεις και ατέλειωτες ώρες παραμονής στην παγωμένη ύπαιθρο, σε αναμονή του εκτελεστικού αποσπάσματος. Η ποινή του μετατράπηκε τελικά σε τετραετή εξορία και καταναγκαστικά έργα στο Ομσκ της Σιβηρίας.
Οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης λύγισαν τον Ντοστογιέφσκι, παρότι ήταν μαθημένος στη σκληρή στρατιωτική ζωή. Έγραφε στον αδελφό του:
…Το καλοκαίρι ανυπόφορη κλεισούρα, το χειμώνα αβάσταχτο κρύο. Η βρωμιά στο πάτωμα, μία ίντσα πάχος. Θα μπορούσε κάποιος να γλιστρήσει και να πέσει… Είμαστε παστωμένοι σαν τις ρέγγες στο βαρέλι. Από την αυγή έως το σούρουπο ζούμε σαν τα γουρούνια. Ψύλλοι, ψείρες, και κατσαρίδες με το τσουβάλι…
Ο Ντοστογιέφσκι απολύθηκε από το κάτεργο της Σιβηρίας το 1854, αλλά αναγκάστηκε να επανέλθει στο στράτευμα για μια πενταετία, στην αρχή ως στρατιώτης και στη συνέχεια ως υπολοχαγός. Τοποθετήθηκε σ'ένα απόμερο οχυρό στο Σεμιπαλατίνσκ του Καζακστάν. Εκεί γνωρίστηκε και σύναψε δεσμό με τη Μαρία Ισάγεβα, γυναίκα ενός τοπικού αξιωματούχου. Στις 6 Φεβρουαρίου 1857 έγινε γυναίκα του, μετά το θάνατο του συζύγου της.
Πιστεύεται ευρέως ότι η εμπειρία της φυλακής και του στρατού προκάλεσε μεγάλες αλλαγές στις κοσμοθεωρητικές αντιλήψεις του Ντοστογιέφσκι. Άρχισε να ασπάζεται τις παραδοσιακές ρωσικές αξίες και να απομακρύνεται από τις Δυτικές ιδέες. Στράφηκε προς την ορθόδοξη χριστιανική πίστη και άρχισε να αντιμετωπίζει με εχθρότητα τους Νιχιλιστές και τους Σοσιαλιστές.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/344#ixzz3rcHNU1w7
Στράτος Παγιουμτζής
1904 – 1971
338
Εμβληματικός τραγουδιστής της κλασσικής εποχής του ρεμπέτικου. Είπαν χαρακτηριστικά γι'αυτόν ότι «στο λαιμό του είχε φωλιές από αηδόνια».
Γεννήθηκε στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας το 1904. Ήλθε στην Ελλάδα πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή και εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Από παιδί μπήκε στο μεροκάματο, αλλά το μεγάλο πάθος του ήταν το τραγούδι. Γρήγορα γνωρίστηκε με την πειραιώτικη παρέα του ρεμπέτικου. Μαζί με τους Μάρκο Βαμβακάρη, Ανέστη Δελιάκαι Γιώργο Μπάτηέφτιαξαν την πρώτη αμιγώς μπουζουξίδικη λαϊκή ορχήστρα. Ήταν γνωστή ως «Τετράς του Πειραιώς», στην καθαρευουσιάνικη εκδοχή του Μπάτη.
Το 1934 η κομπανία πρωτοεμφανίζεται στη μάντρα του Σαραντόπουλου, στην Ανάσταση του Πειραιά και γνωρίζει πολύ μεγάλη επιτυχία. Στην κομπανία τραγουδούν όλοι, όμως ο Στράτος είναι ο βασικός τραγουδιστής. Την ίδια χρονιά, ο Μάρκος ετοιμάζεται να ηχογραφήσει τον πρώτο του δίσκο. Ο Μάρκος πηγαίνει στην εταιρία για να παίξει τα τραγούδια του, αλλά όχι και να τα τραγουδήσει, καθώς η κομπανία είχε βασικό τραγουδιστή τον Στράτο και ο ίδιος δεν πίστευε στις φωνητικές του ικανότητες. Όμως, ο Σπύρος Περιστέρης, ο μαέστρος της εταιρίας, επιμένει να είναι ο Μάρκος ο ερμηνευτής των τραγουδιών του. Έτσι, δημιουργείται το εξής παράδοξο: Στο λαϊκό πάλκο τα τραγούδια του Μάρκου να ερμηνεύονται από το Στράτο και στη δισκογραφία από τον Μάρκο.
Την ίδια περίοδο εμφανίζεται στη δισκογραφία και ο Γιώργος Μπάτης. Ηχογραφεί πρώτα το τραγούδι «Μπάτης ο δερβίσης» και ετοιμάζεται να ηχογραφήσει το «Ζεϊμπεκάνο σπανιόλο». Η κομπανία προβάρει το τραγούδι, ο Μπάτης όμως δεν μπορεί να τραγουδήσει κι έτσι ηχογραφείται με τη φωνή του Στράτου. Ακολουθούν τα τραγούδια «Οι σφουγγαράδες» και «Μάγκες καραβοτσακισμένοι» και το 1936 ο Στράτος ερμηνεύει τραγούδια και του τέταρτου της παρέας, του Ανέστη Δελιά («Μάγκες πιάστε τα βουνά», «Τον άντρα σου και μένα» κ.ά.).
Στα πρώτα χρόνια της δισκογραφικής παρουσίας των Πειραιωτών ο Στράτος συμμετέχει στις περισσότερες ηχογραφήσεις, ακόμα κι όταν δεν τραγουδάει. Σε πολλά απ'τα πρώτα τραγούδια του Μάρκου παίζει μπαγλαμά ή ποτηράκια, ενώ δεκάδες είναι οι δίσκοι όπου η φωνή του χαιρετίζει τους συμμετέχοντες στην ηχογράφηση («Γεια σου Μάρκο με τις ζωντανές σου τις πενιές σου», «Γεια σου Σπύρο μου με το μπουζουκάκι σου»). Καμιά φορά χαιρετίζει και τον εαυτό του! («Γεια σου και σένα ρε Στράτο με τον τζουρά σου»).
Στα μέσα της δεκαετίας του '30 η φωνή του Στράτου Παγιουμτζή είναι ήδη μύθος. Από τότε αναφέρεται μόνο με το μικρό του όνομα, ακόμα και σε ετικέτες δίσκων. Το 1935 τον χρησιμοποιεί ως ερμηνευτή ο Βαγγέλης Παπάζογλου («Σαν εγύριζα απ'την Πύλο») και από το 1937 και άλλοι μεγάλοι Μικρασιάτες δημιουργοί: Ο Παναγιώτης Τούντας («Περσεφόνη μου γλυκιά», «Είν'ευτυχής ο άνθρωπος» κ.ά.), ο Κώστας Σκαρβέλης («Σε γελάσανε», «Ο κόσμος πλούτη λαχταρά» κ.ά.) και ο Σπύρος Περιστέρης («Θαλασσινό μεράκι», «Για σένα μαυρομάτα μου» κ.ά.).
Το 1938 ο Στράτος θα τραγουδήσει Μανώλη Χιώτη («Δε λες το ναι και συ») και μερικά απ'τα καλύτερα τραγούδια του Μπαγιαντέρα («Γυρνώ σαν Νυχτερίδα», «Χατζηκυριάκειο»). Με τον Τσιτσάνηείχε γνωριστεί μερικούς μήνες νωρίτερα και μαζί του θα ξεκινήσει μια πολύχρονη συνεργασία. Δεκάδες πασίγνωστα τραγούδια του Τσιτσάνη πρωτοηχογραφήθηκαν με τη φωνή του Στράτου Παγιουμτζή, κάτι που δεν είναι καθόλου άσχετο με την επιτυχία τους.
Μετά την Κατοχή, ο Στράτος συνεχίζει τη συνεργασία του με τους παλιότερους λαϊκούς δημιουργούς (Μάρκο, Τσιτσάνη, Χιώτη κλπ.) και με νέους, όπως ο Απόστολος Καλδάρας («Πάνω σ'ένα βράχο») και ο Γιώργος Μητσάκης («Μάγκας βγήκε για σεργιάνι»). Θα συνεχίσει στη δισκογραφία ως τα μέσα της δεκαετίας του '50, οπότε με την άνθηση του αρχοντορεμπέτικου η καριέρα του θα πάρει την κατιούσα.
Στις αρχές της δεκαετίας του '60 ο Ζαμπέταςτον ξαναφέρνει στο προσκήνιο, εκμεταλλευόμενος τη μεγάλη του επιρροή στις εταιρίες. Ο Στράτος ηχογραφεί προπολεμικά ρεμπέτικα του Χατζηχρήστου, του Τσιτσάνη και άλλων δημιουργών, τον περίφημο αμανέ «Μινόρε του Στράτου» και τον ύμνο του Ολυμπιακού «Ολυμπιακέ μεγάλε, Ολυμπιακέ τρανέ» («Ολυμπιακέ μεγάλε, Ολυμπιακέ τρανέ / που εσάρωσες τη Σάντος, την ομάδα του Πελέ). Εκτός απ'τη δισκογραφία, ο Στράτος επανέρχεται στα λαϊκά πάλκα, όπου δούλευε ασταμάτητα απ'το 1934 έως το 1955.
Τον Οκτώβρη του 1971 καταφέρνει να βγάλει διαβατήριο (το 1937 είχε συλληφθεί για χρήση χασίς και πήγε εξορία) και να πάει στη Νέα Υόρκη. Δούλεψε στη «Σπηλιά», όπου αποθεωνόταν απ'τους ομογενείς. Στις 16 Νοεμβρίου 1971 «έσβησε» πάνω στο πάλκο, σε ηλικία 67 ετών. Για να τον γυρίσουν στην πατρίδα και να τον κηδέψουν, χρειάστηκε να γίνει έρανος από παλιούς φίλους και συνεργάτες του, ενώ τα έξοδα της κηδείας κάλυψε ο Γιώργος Ζαμπέτας.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/308#ixzz3rcHnQr6u
Απόστολος Ματθαίος ο
Ευαγγελιστής
156
Μαθητής του Χριστού, που έγραψε το πρώτο Ευαγγέλιο («Κατά Ματθαίον»). Η μνήμη του τιμάται από τη χριστιανική εκκλησία στις 16 Νοεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Ματθαίος.
Ο Λευίς, όπως ήταν το πρώτο του όνομα, κατοικούσε στην Καπερναούμ και ασκούσε το επάγγελμα του τελώνη. Ήταν υπάλληλος στη ρωμαϊκή αρχή της Παλαιστίνης και γνώριζε εκτός της εβραϊκής γλώσσας, την αραμαϊκή και την ελληνική. Στην πατρίδα του «καθήμενον παρά το τελώνιον» τον είδε ο Χριστός και τον κάλεσε να γίνει μαθητής του.
Ο Ματθαίος έγινε πιστός και αφοσιωμένος μαθητής του, αν και παρέμεινε στην αφάνεια σε σχέση με άλλους μαθητές του Χριστού. Έγραψε ένα βιβλίο για τη ζωή, τα θαύματα, τη διδασκαλία, τα πάθη, την ανάσταση και την ανάληψη του Κυρίου. Το βιβλίο του αυτό, που γράφτηκε πρώτα στα εβραϊκά (50) και στη συνέχεια το μετέφρασε ο ίδιος στα ελληνικά (μεταξύ 60 και 70), είναι το πρώτο από τα τέσσερα Ευαγγέλια.
Μετά την Πεντηκοστή, ο Ματθαίος δίδαξε το Ευαγγέλιο στην Παλαιστίνη, την Αραβία, την Αιθιοπία, την Περσία, τη Μηδία και τη Μακεδονία.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/1071#ixzz3rcILWnJa
Τίνι Χότζες
1946 – 2014
44
Αμερικανός κιθαρίστας και συνθέτης του ριδμ εντ μπλουζ και της σόουλ. Πιο γνωστό τραγούδι του, το Take Me to the River, που πρωτοτραγούδησε ο Αλ Γκριν το 1974 και τέσσερα χρόνια αργότερα έκαναν επιτυχία οι Talking Heads.
Ο Μέιμπον Λιούις «Τίνι» Χότζες (Mabon Lewis "Teenie" Hodges) γεννήθηκε στο Τζερμαντάουν του Τενεσί στις 16 Νοεμβρίου 1946. Από μικρός ασχολήθηκε με τη μουσική και σε ηλικία 12 ετών έπαιζε κιθάρα στο συγκρότημα του πατέρα του Germantown Blue Dots. Συνέχισε στους The Impalas, που δημιούργησαν δύο από τα αδέλφια του, και στους Hi Rhythm Section, συγκρότημα που συνόδευε καλλιτέχνες, όπως ο Αλ Γκριν και η Αν Πέμπλς.
Δύο από τις συνθέσεις του, το Take Me to the Riverκαι το Love and Happiness, που πρωτοτραγούδησε ο Αλ Γκριν, έχουν ερμηνευτεί από πολλούς και διαφορετικούς καλλιτέχνες, όπως οι Αλ Τζαρό, Talking Heads, Ντέιβιντ Σάνμπορν, Toots & the Maytals, Canned Heat, Foghat, Λίβον Χελμ, Μπράιαν Φέρι, Άνι Λένοξ και Τομ Τζόουνς. Ανάμεσα στις υπόλοιπες συνθέσεις ξεχωρίζουν τα τραγούδια I Take What I Want, Oh Me, Oh My, Here I Am (Come and Take Me), L-O-V-E (Love)και Full of Fire.
Το 2004, η αυθεντική εκδοχή του Take Me to the River, συμπεριλήφθηκε στη θέση 117 της λίστας με τα «500 κορυφαία τραγούδια όλων των εποχών», του έγκριτου αμερικάνικου μουσικού περιοδικού Rolling Stone.
Ο Τίνι Ντρέικ παρέμεινε μουσικά ενεργός έως τον Μάρτιο του 2014, όταν η κατάσταση της υγείας του επιβαρύνθηκε, εξαιτίας της χρόνιας πνευμονίας, από την οποία έπασχε. Πέθανε από εμφύσημα στις 22 Ιουνίου 2014, στο Ντάλας του Τέξας. Ήταν 67 ετών και άφησε εν ζωή 8 παιδιά.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/852#ixzz3rcIj3mau
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΔΌΣΦΑΙΡΟ
Λιδορίκι 1970 , υπέροχη αναμνηστική φωτογραφία της ποδοσφαιρικής ομάδας των..επιλέκτων του Βαρουσιού , πρώτος απ'τους όρθιους από αριστερά Μάκης Κλώσσας , τελευταίος Χρ.Φωτόπουλος , καθιστοί πρώτος και τρίτος τα δίδυμα Του Χαρ. Δρόσου , του Χαραλαμπάκη , ανάμεσά τους πρέπει να είναι ο Αργ.Πλιάνος και τελευταίος ο Χάρης Πουρνιάς
Αρχείο Ασημ.Τσιάντα
Οι σημερινές μας φωτογραφίες είναι παρμένες απ’ την “ Τράπεζα Λιδορικιώτικης Φωτογραφίας photolidoriki.blogspot.com , “ καταθέστε “ αι σεις τις παλιές , και όχι μόνο , φωτογραφίες σας στην Λιδορικιώτικη Τράπεζα Φωτογραφίας , πλουτίζοντας τον φωτογραφικό μας θησαυρό ..
Ο ΑΥΡΙΑΝΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΛΙΔΟΡΙΚΙ
Τρίτη
17/11
02:00
12°C
77%
2 Μπφ Α
9 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
08:00
11°C
85%
2 Μπφ BA
9 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
14:00
17°C
59%
2 Μπφ NA
9 Km/h
ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
20:00
13°C
84%
1 Μπφ ΝΔ
3 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
“ Η..ΛΑΜΠΟΥΣΑ ΔΥΣΤΥΧΊΑ ..”
Ο
Ο αξέχαστος Γκομοζόγιαννος , σε μια παλιά φωτογραφία του
Πάνε κάμποσες μέρες τώρα φίλοι μου , που η παραπάνω φράση στριφογυρνάει..” τριβελίζοντας “ το μυαλό μου , και φυσικά φέρνοντας μπροστά μου ολοζώντανο , έτσι όπως ήταν πάντα , με το εκρού καλοσιδερωμένο του λινό φίνο κοστούμι του , την καλοδεμένη ταιριαστή γραβάτα με το ασορτί μαντηλάκι του καιν φυσικά το απαραίτητο λουλούδι , συνήθως κατακόκκινο ευωδιαστό γαρύφαλλο , τον αγαπημένο μου σοφό χωριανό , έτσι τον έβλεπα εγώ στα παιδικά μου μάτια , τον αείμνηστο Γιάννη Γκομόζια ή ..Γκομοζόγιαννο , όπως συνηθίζονταν να τον λέμε ..
Ήταν λοιπόν ο Γκομοζόγιαννος , μια ξεχωριστή φυσιογνωμία της Λιδορικιώτικης ζωής , που με τα σοφά του λόγια , παρότι ήμουν μικρό παιδί κι’αυτός ..μεσόκοπος θα έλεγα , όταν μιλούσε τον άκουγα με απόλυτη προσήλωση και προσοχή , γιατί όλο και κάτι καλό μάθαινα, όπως π.χ.και το “ λάμπουσα δυστυχία “ , που βέβαια όταν το πρωτάκουσα , μάλλον μου φάνηκε περίεργο να ταιριάζουν αυτά τα δύο , στο τέλος όμως κατάλαβα το βαθύτερο νόημά τους , αφού βέβαια έλαβα υπόψη και την..Λοιδορικιώτικη καταγωγή μας ..
Πώς ξεκίνησε όμως το μάθημα της..” λάμπουσας δυστυχίας “ ; έτσι απλά , όπως συνήθως ξεκινάνε και..γεννιούνται όλα τα σημαντικά πράγματα . Εκείνη λοιπόν την περίοδο ,αγόραζα απ’ το βιβλιοπωλείο του μπάρμπα Βασίλη Καραμήτσου , τα τεύχη , έτσι έβγαιναν τότε οι διάφορες σειρές , σε τεύχη και μετά τα στέλναμε για βιβλιοδεσία τους σε τόμους , η σειρά λοιπόν εκείνη αναφερόταν στους κορυφαίους , σε παγκόσμιο επίπεδο , σε επιστήμες , εφευρέσεις , τέχνες κλπ , και ονομάζονταν “ Οι βασιλείς του..πνεύματος “ κλπ , μια μέρα λοιπόν συναντηθήκαμε με τον αείμνηστο , στο Αλωνάκι σχεδόν , εγώ επιστρέφοντας απ’ το βιβλιοπωλείο κι’ ο Γκομοζόγιαννος , στολισμένος όπως πάντα , πήγαινε προς τη Βαθιά ..
Τον καλημέρισα και όταν με ρώτησε ποιο βιβλίο αγόρασα , του απάντησα , “ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΛΕΙΣ ΤΟΥ ΠΛΟΎΤΟΥ “, κύριε Γιάννη , και τότε μου απάντησε αμέσως και χωρίς καν να σκεφτεί , αχ βρε Κλωστα , δεν πρέπει να ζηλεύεις τους βασιλείς του πλούτου , αλλά τους αλλά τους βασιλείς του..” πνεύματος ‘, ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΛΕΙΣ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ , ΑΥΤΟΊ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ , ΑΛΛΆ Η…” ΛΑΜΠΟΥΣΑ ΔΥΣΤΥΧΙΑ “ , και μάλλον μοιάζουν με..” καλογανωμένα “ μπακίρια , που λάμπουν για λίγο καιρό και ξανα..παλιώνουν σε λίγο καιρό και..” ματαξαναθέλαν ..γάνωμα “..οπότε επανέρχονταν στην ..πραγματική τους κατάσταση , γίνονταν δηλαδή ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ ..ΞΕΓΑΝΩΤΟΙ “ , όπως λέμε και στο χωριό μας ..
Βέβαια , θα αναρωτιέστε , τι με’πιασε Δυτεριάτικα και σας μπερδεύω με την “ ΛΑΜΠΟΥΣΑ ΔΥΣΤΥΧΊΑ “..ΠΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ , δεν είναι ομως έτσι ακριβώς φίλοι , κάπως έτσι δε είχα και εγώ απαντήσει στον αείμνηστο Γκομοζόγιαννο , και εκείνος που είχε πει , πως :ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΩ ΠΟΛΛΕΣ ΤΕΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ , ΨΕΥΤΟΓΑΝΩΜΕΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ , ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΜΑΣ …
Και είχε φυσικά απόλυτο δίκιο , και εσείς , κάντε μια αναδρομή στη ζωή μας , και θα δείτε πως πολλές φορές κάποιοι “ ΞΕΓΑΝΩΤΟΙ ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ “ ΜΑΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΣΑΝ..ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΆ ΧΡΥΣΑ..ΤΕΦΑΡΙΚΙΑ , ΩΣΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ , ΑΦΟΥ ΟΜΩΣ ΜΑΣ ΧΑΛΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ …
Να ξέρατε αγαπημένοι μου φίλοι πόσες και..πόσες , ‘ Λάμπουσες ..δυστυχίες “ καλογαλβανισμένες κυκλοφορούν ανάμεσά μας , εξαπατώντας μας , μέχρι φυσικά να τους πάρουμε χαμπάρι ; πολλές ..πάρα πολλές και πάντα στη ζωή μας θα συναντάμε τέτοιες περιπτώσεις , ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΑ !!!!
ΣΗΜ : Σε ξεχωριστή ανάρτηση , αναδημοσιεύουμε σήμερα ένα παλιότερο σχετικό κείμενό μας . νε τίτλο “ Η ΛΑΜΠΟΥΣΑ ΔΥΣΤΥΧΊΑ “ , ΑΞΊΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΤΟ..ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ …
Καλό σας βράδυ
Απ’ το “ Λιδωρίκι “ με αγάπη …Κ.Κ.-