Quantcast
Channel: Λιδωρίκι
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7971

EN AΘΗΝΑΙΣ ..ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΕΦΕΤΕΙΟ

$
0
0
 




"Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009"

«Μπλόκο» στο παλιό Εφετείο

Εγκλωβισμένοι μέσα στο παλιό Εφετείο, από αστυνομικές δυνάμεις, παρέμειναν περίπου 300 μετανάστες μέχρι αργά χθες το βράδυ.

Οι μετανάστες αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το κτίριο του παλιού Εφετείου

στην οδό Σωκράτους, αφού, όπως είπαν, δεν είχαν κανέναν άλλο χώρο για να διανυκτερεύσουν.

Δύο περιπολικά με αστυνομική δύναμη στάθμευσαν χθες το απόγευμα στις δύο εισόδους του Εφετείου (Σωκράτους και Μενάνδρου) και απαγόρευσαν την είσοδο στο κτίριο.

Περίπου 300 Αραβες μετανάστες -από την Τυνησία, το Μαρόκο, την Αλγερία- εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν μέσα στο παλιό Εφετείο. Οι αστυνομικοί τούς ζήτησαν να εγκαταλείψουν το κτίριο. Οι μετανάστες δεν έφευγαν, απαντώντας ότι «δεν έχουμε πουθενά αλλού να κοιμηθούμε».

Οσο προχωρούσε η ώρα, έξω από το παλιό Εφετείο, συγκεντρώνονταν και οι υπόλοιποι «ένοικοι». Δηλαδή άλλα 300 άτομα, όλοι τους παράνομοι και άνεργοι μετανάστες. Οσοι βρίσκονταν στο εσωτερικό παρέμεναν ήρεμοι, εκφράζοντας αγωνία για το τι θ'ακολουθήσει. «Πεινάμε και δεν υπάρχει τίποτα να φάμε», έλεγαν οι εγκλωβισμένοι.

Νωρίς χθες το πρωί, συνεργεία καθαρισμού του Δήμου Αθηναίων πήγαν στο παλιό Εφετείο και καθάρισαν τον εξωτερικό χώρο. Ακολούθως, μια ομάδα αστυνομικών πήγε μαζί με σιδερά, ο οποίος πρόσθεσε τα κάγκελα που έλειπαν από την περίφραξη της αυλής στην οδό Μενάνδρου, σημείο από το οποίο έμπαιναν στον αύλειο χώρο οι μετανάστες. Στην είσοδο της οδού Σωκράτους είχαν ήδη τοποθετήσει λουκέτο στην κύρια είσοδο του κτιρίου. Εκπρόσωπος του Ταμείου, στο οποίο ανήκει το παλιό Εφετείο, δήλωσε άγνοια για την εξέλιξη.

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ στις εισόδους του παλιού Εφετείου συγκεντρώθηκαν και ακροδεξιές ομάδες. Υστερα από παρέμβαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο υπ. Εσωτερικών, οι αστυνομικοί αποχώρησαν καθώς και οι ακροδεξιοί. Στο Εφετείο διανυκτέρευσαν χθες περίπου 500 μετανάστες."

Αυτά έγραφε ο τύπος της εποχής ....
Οδός Σωκράτους πίσω από την Ομόνοια σε ένα κεντρικό σημείο στην θέση του παλιού Εφετείου ήταν το ξενοδοχείο Ambassadeur ένα από τα
καλά της Αθήνας.
Εκτός από τουρίστες είχε πελάτες και μεγαλέμπορους
από την επαρχία που ερχόντουσαν για δουλειές.
Πρίν από το ξενοδοχείο λίγοι γνωρίζουν ότι εκεί ήταν το Μέγαρο της Κοντέσσας Θεοτόκη...της λαίδης Ντίγκμπι  γνωστή για την σκανδαλώδη ζωή της...
μια πανέμορφη γυναίκα.




Έζησε από το 1807 έως το 1881...
Αγγλίδα αριστοκράτισσα ...
Είχε  τέσσερεις γάμους και πολλές ερωτικές περιπέτειες." Παντρεύτηκε για πρώτη φορά σε ηλικία 17 ετών τον Άγγλο αριστοκράτη Έντουρντ Λo, Λόρδο του Έλλενμπορω (Edward Law, Lord of Ellenborough), που ήταν μεγάλης ηλικίας, έγινε αντιβασιλέας των Ινδιώνκαι τον οποίο χώρισε έξι μήνες αργότερας λόγω μοιχείας. Μαζί με τον Έντουαρντ Λο είχε αποκτήσει ένα γιο, ο οποίος τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν ενός εξαδέλφου της με τον οποίο είχε κρυφά σχέσεις. Τελικά ο γιος της πέθανε σε μικρή ηλικία.


















































































Παντρεμένη, δημιούργησε ερωτικό δεσμό με τον επιτετραμμένο της αυστριακής πρεσβείας στο Λονδίνοπρίγκιπα Φέλιξ Σβάρτσενμπεργκ (Felix Schwarzenberg), προκαλώντας τεράστιο σκάνδαλο στη λονδρέζικη κοινωνία. Ο σύζυγός της, μη ανεχόμενος την απιστία της γυναίκας του, κατέθεσε αγωγή διαζυγίου, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε την ανάκληση του Σβάρτσενμπεργκ, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Λονδίνο. Μετά το διαζύγιό της, η νεαρή λαίδη τον ακολούθησε τον Σβάρτσενμπεργκ στην Αυστρία, έζησε μαζί του για ένα διάστημα και με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά. Η άρνησή του όμως να την παντρευτεί, την ανάγκασε να τον εγκαταλείψει και να αρχίσει να περιφέρεται στην Ευρώπη. Γνώρισε και δημιούργησε ερωτικούς δεσμούς πρώτα με ένα Γερμανό πρίγκιπα, με τον οποίο συνέζησε για ένα χρόνο και στη συνέχεια με κάποιον δούκα, τον οποίο σύντομα εγκατέλειψε.

Η Τζέην Ντίγκμπυ, όταν βρέθηκε τελικά στο Μόναχοτο 1831, στην Αυλή του αυτοκράτορα Λουδοβίκου της Βαυαρίας, πατέρα του Όθωνα, ήταν ήδη γνωστή για την περιπετειώδη ζωή της και τις ερωτικές σχέσεις της σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Από τον Λουδοβίκο, του οποίου υπήρξε ερωμένη και από τον οποίο έμεινε έγκυος, μυήθηκε στην ελληνολατρία και την αγάπη για την Ελλάδα. Έχοντας ήδη χωρίσει το Λόρδο Έλλενμπορω (1830) και προκειμένου να αποκατασταθεί παντρεύτηκε για δεύτερη φορά με τον βαρόνο Καρλ φον Φέννιγκεν (Karl von Vennigen), με τον οποίο απέκτησε άλλα δύο παιδιά.


Εγκαταλείποντας τον Θεοτόκη και περιπλανώμενη στην ελληνική επαρχία, γνωρίστηκε στη Λαμία με το φουστανελοφόρο ήρωα του Εικοσιένα Χριστόδουλο Χατζηπέτρο, που ήταν διοικητής στρατιωτικού σώματος και είχε χρηματίσει υπασπιστής του Όθωνα, τον οποίο και ερωτεύθηκε παράφορα. Στην Αθήνα προκλήθηκε μεγάλο σκάνδαλο, τα κουτσομπολιά πλήθαιναν και κανείς δεν άνοιγε το σπίτι του στο ζεύγος των εραστών.
Ο Χατζηπέτρος έπεσε σε δυσμένεια και απολύθηκε από τη θέση του.

Μετά το σκάνδαλο αυτό, που συντάραξε την αθηναϊκή κοινωνία, η Τζένη Θεοτόκη εγκατέλειψε την Ελλάδα με προορισμό την εξωτική Συρία. Στη Δαμασκόσυναντά και ερωτεύεται ένα βεδουίνο σεΐχη, με το όνομα Αβδούλ Μεντζουέλ Ελ Μεζράμπ (Abdul Medjuel El Mezrab), κατά 17 χρόνια νεότερο της. Τον παντρεύτηκε και έζησε ευτυχισμένα μαζί του μέχρι το τέλος της ζωής της. Η Τζέην Ντίγκμπυ ή Τζένη Θεοτόκη πέθανε το 1881 από δυσεντερία στη Δαμασκό, όπου βρίσκεται και ο τάφος της."

Από ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Θα κλείσω με την εποχή του ξενοδοχείου Ambassadeur και την Σωκράτους

τότε που έσφυζε από εμπορική κίνηση.

Είχε και την "άλλη" ζωή της φυσικά το βράδυ αλλά καμμία σχέση

με την σημερινή θα την χαρακτήριζα ...ανθρώπινη.


Πίσω στα παλιά


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7971

Trending Articles