Quantcast
Channel: Λιδωρίκι
Viewing all 7971 articles
Browse latest View live

AYTO ΜΟΝΟ ΜΑΣ ΕΛΕΙΠΕ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ...!!!

$
0
0

Καστελόριζο: Υπέστη διπλό κάταγμα στις διακοπές της από επίθεση τράγου

Με διπλό κάταγμα στο δεξί πόδι και μια ταλαιπωρία άνευ προηγουμένου, πλήρωσε τελικά την... οργή του τράγου που κυκλοφορούσε στα στενά σοκάκια του Καστελλόριζου ανεξέλεγκτος, μια γυναίκα που είχε μεταβεί με τον σύζυγό της για διακοπές στη Ρόδο.

Μιλώντας στη ΡΟΔΙΑΚΗ η κα Μαρία Μαρίνογλου, η οποία διαμένει στο νησί της Λέρου, επισήμανε ότι η δοκιμασία που έζησε ήταν εφιαλτική και ξεκαθάρισε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου:


«Πηγαίνουμε τα τελευταία 7 χρόνια σε αυτό το πανέμορφο νησί μας. Μένουμε μόνιμα στη Λέρο με τον σύζυγό μου. Θεωρώ το Καστελόριζο το πιο ασφαλές μέρος του κόσμου. Έτσι βγήκαμε βόλτα στα σοκάκια του σε μια όμορφη διαδρομή που μας αρέσει να απολαμβάνουμε.


Ο τράγος (που τον είδαμε πράγματι με τα μάτια μας) μου επιτέθηκε πισώπλατα. Με έριξε κάτω και με χτύπαγε με μανία. Αν δεν ήταν εκεί ο σύζυγός μου να μπει μπροστά να τον χτυπήσει και να υποχωρήσει, θα μπορούσε να με είχε σκοτώσει.


Μου προκάλεσε διπλό κάταγμα. Αναγκαστήκαμε να μεταφερθούμε στο Κας, απέναντι στην Τουρκία, για να βγάλουμε ακτινογραφία.


Μας εξυπηρέτησαν οι άνθρωποι, μας περίμενε ασθενοφόρο εκεί.  Δεν μας έσωσε κανένας ιερέας, όπως γράφτηκε. Αντίθετα, μάθαμε ότι την προηγούμενη μέρα και ο ιερέας δέχθηκε επίθεση από τον τράγο. Ήταν μια σκληρή δοκιμασία – κατέληξε η ίδια και θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου!.»


πηγή: ροδιακη

Κέρδος online   21/6/2016 0:01

Μας το  έστειλε  ο  αγαπημένος  φίλος Κώστας Μπερτσιάς , τον  ευχαριστούμε  θερμά 
  Κώστα  καλό  καλοκαίρι , και  σε  περιμένουμε...
  www.lidoriki.com 

EN AΘΗΝΑΙΣ ...ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΗ

$
0
0





"-Αφ’ ενός μεν εις την κρίσιν, αφ’ ετέρου δε εις την δυσφήμισιν του Μαρουσιού ως διαμονής φυματικών. Δια την δυσφήμισιν αυτήν έχομεν λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να παύση ο κόσμος να νομίζη ότι το Μαρούσι είνε διαμονή φυματικών. Γι’ αυτό ακριβώς κατεδαφίζομε τις παράγκες της Μαγκουφάνας που είνε μια μεγάλη εστία μολύνσεως. Εξ άλλου και οι κάτοικοι λαμβάνουν κάθε μέτρον δια την προστασίαν των τα δε ξενοδοχεία έπαυσαν να δέχωνται φυματικούς."
Αυτά έγραφαν οι εφημερίδες της δεκαετίας του ΄30 και μας βοηθάει σε αυτό
ο Αθηναιογράφος Θωμάς Σιταράς μέσα
 από την ιστοσελίδα τουhttp://www.paliaathina.com/gr.
Τι λέει το δημοσίευμα ;
Θέριζε η φυματίωση εκείνα τα χρόνια και η θεραπεία απαιτούσε κλίμα
εύκρατον και υγιεινόν.
Μακριά από την υγρασία...
Το Μαρούσι και ειδικά η Μαγκουφάνα με τα πεύκα της ήταν καλές
επιλογές για θεραπεία.
Και ποιά ήταν αυτή ;
Καθαρός αέρας και καλή τροφή.
Δύσκολα θα έλεγα...
Εγώ όμως θα έρθω στην δεκαετία του ΄50 στην Αθήνα μετά τον Εμφύλιο
και σε μια γειτονιά πολύ κοντά στο Κέντρο με σπίτια με αυλές
και με ενοικιαζόμενα δωμάτια με κοινόχρηστη τουαλέτα.
Νέα ζευγάρια έβλεπες με παιδικές για σήμερα ηλικίες ...
Τώρα πώς και γιατί δεν έψαχνες γιατί και άκρη δεν θα έβγαζες.
Γνωριμία ο νέος με την νέα εγκυμοσύνη αυστηροί οι γονείς...
"θα την πάρεις αν δεν θες να δείς τον Χάρο ..."
Σιγά που θα τον έβλεπε....
Σε μια εκκλησία του Κέντρου με τον γνωστό του γνωστού ...και τρείς και ο κούκος
στο μυστήριο.
Και μετά αρχίζανε τα προβλήματα με την ερχομό του μωρού....
Κάπου στα 18 η μάνα κάπου στου 21 ο πατέρας και άφαντος και αργα και που
εμφανιζότανε αλλά η σπιτονοικοκυρά έσωνε την παράσταση.
Τι να ξέρει η μαυρομάνα και να ο βήχας στο μπακανιάρικο και να μην παίρνει
δράμι και είχες και τον γιατρό ότι έπρεπε να τρώει συκώτι και βουτύρατα
και παχιά και ενέσεις για να προλάβει το κακό.
Αδενοπάθεια....δηλαδή γιατρέ το χτικιό;
Όχι ακόμα αλλά το προλαβαίνεις έλεγε στην μόλις ενήλικη μάνα...
Καθαρό αέρα πεύκου....
Και πού να πάει ;
Είχε μια ξαδέρφη στην Μαγκουφάνα με μεγάλο κτήμα...
Υπάρχει μια μικρή παράγκα....άντε για το καλοκαίρι....καλό θα του κάνει...
Στο Βύθουλα με την ζέστη είναι δύσκολα...
Ωραία η Μαγκουφάνα....τι να σου πω...
Παράγκες έβλεπες και ανήσυχους ανθρώπους.
Καλό έκανε δεν έκανε πού να ξέρεις...
Πρεβαντόριο μετά κάπου στην Ερυθραία....
Εκεί ήταν αλλιώς....έμοιαζε με νοσοκομείο....
Άσπρες μπλούζες....καλό φαϊ....ζύγισμα....ωραίο κτίριο δωρεά κάποιας
πλούσιας κυρίας και πεύκο παντού....
Και το αίσιο τέλος....Ο γιατρός ενθουσιασμένος....το ξεπέρασε....την γλύτωσε....
και μπράβο στην μάνα.
Και μην ξεχνάς της είπε....φρέσκο κρέας....συκώτι....
Ξέρω του είπε η φουκαριάρα και πήρε μπάλα την γειτονιά για να αυγατίσει
τα μεροκάματα....ήταν εξαιρετική στην μπουγάδα αλλά και στις ενέσεις....
είχε εκπαιδευτεί βλέπεις....
Ανάγκα και οι Θεοί πείθονται.

Πίσω στα παλιά

TO EAM OΡΓΑΝΩΝΕΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

$
0
0


Από την κατοχική Αθήνα. Το ΕΑΜ διέθετε ισχυρή οργάνωση στους αστυνομικούς της Τροχαίας, που πρωτοστάτησαν στην απεργία του 1943 (Φωτ. Β. Μαθιόπουλου, από τα Γερμ. Αρχεία).
23 Ιούνη 1943. Εντολή του γραφείου του ΕΑΜ Αστυνομίας. «Από της 6ης πρωινής της 23 Ιουνίου 1943 οι κατώτεροι αστυνομικοί υπάλληλοι των αστυνομικών διευθύνσεων Αθηνών και Πειραιώς κατέρχονται σε απεργία διαρκείας για τη λύση των προβλημάτων τους» Έχουν περάσει 40 χρόνια από αυτή την πρωτάκουστη απεργία. Έμεινε άγνωστη και ξεχασμένη παρά την εξαιρετική ιδιαιτερότητα της και ίσως ακριβώς γι'αυτή. Οργανωμένη από το ΕΑΜ μεσ'τα χρόνια της κατοχής και με συμμετοχή 100% είναι σίγουρα ένα γεγονός μοναδικό στις πολλαπλές διαστάσεις του. Τα γεγονότα, σφραγισμένα από το κλίμα της εποχής, εξελίχτηκαν ραγδαία. Δεκαπέντε μέρες πριν από την απεργία εκπρόσωποι της οργάνωσης του ΕΑΜ, σε εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις βαθμοφόρων, είπαν στους διοικητές τους: «Ενδιαφερθήτε για τους αστυφύλακες. Πεινάνε. Προχωρήστε στη λύση του βασικού αυτού προβλήματος, αφήσατε τις διώξεις και καταπιέσεις γιατί δεν είναι μακριά ο καιρός που θα βρεθούμε αντιμέτωποι στο πεζοδρόμιο μ'αυτούς». Για τις ειδικές συνθήκες που δικαιολογούσαν αυτή την εκτίμηση του ΕΑΜ για τους αστυνομικούς, ο Χ. Παπαναστασίου γράφει: «Λόγω της πλήρους εγκαταλείψεως των κατωτέρων από τους ανωτέρους οι οποίοι κώφευαν στις διαμαρτυρίες των, στις ανάγκες, στη δυστυχία των οικογενειών των, γιατί οι προϊστάμενοι είχαν βρει τον τρόπο ν'αντιμετωπίζουν το δικό των πρόβλημα, και μάλιστα λίγοι απ'αυτούς είχαν μετατραπεί σε τυράννους, μπροστά στην πείνα και την εξαθλίωση, στις καθημερινές λιποθυμίες, μπροστά στην εξουθένωση και από το αίσθημα καθαρώς της αυτοσυντηρήσεως, εξεδηλώθησαν τάσεις επικίνδυνες. Έλαβον χώραν πράξεις ποινικώς κολάσιμες, ιδιαίτερα εκβιασμοί, σ'όσους μετέφεραν λίγα τρόφιμα ή όσπρια από την επαρχία, πουλώντας τον ρουχισμό και την επίπλωση του σπιτιού των, για να σώσουν τα παιδιά των. Ή μου δίνεις και μένα ή σου τα κατάσχω. Ο εκβιασμός πέρναγε γιατί τα τρόφιμα ήταν δεσμευμένα από τις αρχές κατοχής. Η οργάνωση του ΕΑΜ μπήκε φραγμός και αμείλικτος διώκτης αυτών των εκδηλώσεων και έδειξε το σωστό δρόμο, το δρόμο του έντονου αγώνα προς την ηγεσία του Σώματος για τη λύση των προβλημάτων και ιδιαίτερα του προβλήματος της επιβίωσης. Όμως οι αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες, τα έντονα διαβήματα και υπομνήματα έμειναν αναπάντητα».
Αναβρασμός στα αστυνομικά τμήματα
Στις 22 Ιουνίου εξαγγέλλεται η πανελλαδική απεργία των Δημοσίων υπαλλήλων και πυροδοτεί την ήδη εκδηλωμένη διάθεση των αστυνομικών για διεκδίκηση. Στις 6 το απόγευμα, η οργάνωση του ΕΑΜ της τροχαίας κάνει διάβημα στο Διοικητή του τμήματος. Η συζήτηση οξύνεται. Μαζεύονται όλοι οι αστυνομικοί του τμήματος και δηλώνουν ότι κατεβαίνουν σε απεργία. Αμέσως φεύγουν στελέχη της οργάνωσης για το Δ'αστυνομικό τμήμα όπου πληροφορούν την εκεί οργάνωση και τους άλλους αστυφύλακες για τα γεγονότα. Η είδηση γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό και οι αστυφύλακες δηλώνουν συμμετοχή. Τα στελέχη της τροχαίας γυρίζουν και ανακοινώνουν ότι το Δ'τμήμα συμμετέχει. Ύστερα πηγαίνουν στη Γενική Ασφάλεια όπου η απόφαση για απεργία αντιμετωπίζεται ευνοϊκά. Αστραπιαία διαδίδεται η είδηση για την απεργία σ'όλα τα τμήματα και τις υπηρεσίες. Στις 8 το βράδυ δίνεται η εντολή του Γραφείου του ΕΑΜ Αστυνομίας για την κήρυξη της απεργίας.
1700 αστυνομικοί οργανωμένοι στο ΕΑΜ
Αυτή η όχι και τόσο συνηθισμένη σύζευξη των σωμάτων ασφαλείας με... το ΕΑΜ, κάνει απαραίτητη κάποια σύντομη αναφορά στο ιστορικό της συγκρότησης του σώματος της Αστυνομίας Πόλεων. Ο λόγος πάλι στο Χ. Παπαναστασίου. «Το Σώμα της Αστυνομίας Πόλεων ιδρύθηκε το 1921. Εις την αρχή το νέον Σώμα το έβλεπε με συμπάθεια ο λαός. Στα πρώτα χρόνια οι αστυνομικοί υπάλληλοι, όπως ονομάζοντο από τον κανονισμό του Σώματος, ήταν προστάται το κοινού στα μεγάλα κέντρα, είχαν πολιτισμένη συμπεριφορά. Γρήγορα όμως άρχισαν να σημειώνονται αλλαγές στη σύνθεση στο χαρακτήρα και στην αποστολή του ΣΑΠ. Το 1929 η κυβέρνησις Βενιζέλου με τη μετάταξη σ'αυτό από τη Χωροφυλακή αξιωματικών, ηθέλησε από Σώμα Πολιτικών υπαλλήλων, να του δώσει χαρακτήρα στρατιωτικό με τροποποίηση του κανονισμού και εισαγωγή διατάξεων της Χωροφυλακής. Αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση των κατωτέρων αστυνομικών υπαλλήλων που απεφάσισαν την κήρυξη απεργίας και τη συγκέντρωση τους στην Πλατεία Κάνιγγος. Η κίνηση αυτή προδόθηκε και χτυπήθηκε. Πρωτεργάτης στην πάλη κατά των προοδευτικών αστυνομικών ήταν ο τότε Αστυνομικός Διευθυντής Αθηνών Σαμπάνης. Απολύθηκαν δέκα περίπου αστυνομικοί πρωταίτιοι. Ο τροποποιημένος κανονισμός στέρησε τους αστυνομικούς του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι και ο σύλλογος διελύθη. Στην αστυνομία προσέφευγαν κυρίως μορφωμένα άτομα με σκοπό να ολοκληρώσουν τις σπουδές των, να πάρουν πτυχίο και σταδιοδρομήσουν στο Σώμα ή κάπου αλλού. Η επιλογή όμως που εγίνετο για το Σώμα ιδίως μετά το 1929 απέβλεπε στο να προσλαμβάνονται άτομα κατώτερης μόρφωσης. Η εξήγησις βρίσκεται στην απάντηση που έδιναν οι εκάστοτε υπεύθυνοι των προσλήψεων και που εξέφραζε το επικρατούν πνεύμα: «Τι να τους κάνουμε τους εγγράματους; Αυτοί έρχονται στο Σώμα να κάμουν τη δουλειά τους και να φύγουν, επί πλέον είναι απείθαρχοι. Εμείς θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας και θέλουμε πειθαρχικούς αστυφύλακες». Οι επεμβάσεις όμως των πολιτικών παραγόντων ανέτρεπαν αυτή την αρχή και μεγάλος αριθμός εγγραμμάτων εισέρρεε στο Σώμα. Προσέτι αρκετοί με γνώσεις δημοτικού και Ελληνικού σχολείου με σκληρές προσπάθειες κατόρθωναν ν'αποκτήσουν ανωτέρα μόρφωση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ν'αναπτύσσεται η σκέψη και η κρίση και να δημιουργεί το άτομο δική του προσωπικότητα. Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου βρήκε το Αστυνομικό Σώμα να έχει έντονο Δημοκρατικό και αντιδικτατορικό πνεύμα. Η αντίδραση υπήρξε άμεση από την ηγεσία του Σώματος. Υπό το πρόσχημα των μετασχηματισμών και των αλλαγών στο Σώμα που ν'ανταποκρίνονται στις δημιουργηθείσες ανάγκες μετέθεσαν την πλειοψηφία των στελεχών και αστυφυλάκων στο νεοϊδρυθέν λεγόμενο τμήμα επιφυλακής. Η υπηρεσία ήτο 8ωρος επιφυλακή εντός του τμήματος για την αντιμετώπιση εκτάκτου ανάγκης. Εδώ ανεπτύχθη, εκαλλιεργήθη και με μια μορφή κάπως οργανωμένη, διοχετεύετο το αντιδικτατορικό πνεύμα σ'όλο το Αστυνομικό Σώμα. Γι'αυτό και κατά τα έτη 1938-1939 έχουμε τις πρώτες περιορισμένες απολύσεις, ή απαγγελίες κατηγοριών για αριστερισμό αστυνομικών υπαλλήλων. Η κλίκα του τότε υφυπουργού Δημοσίας Ασφαλείας Μανιαδάκη κατόρθωσε να προσδιορίση τον πυρήνα της όλης αυτής δουλειάς και δύο ημέρες προτού οι Γερμανοί μπουν στην Αθήνα, απελύοντο του Αστυνομικού Σώματος «ως μη εμπνέοντες εμπιστοσύνην και ως ακατάλληλοι» δώδεκα περίπου κατώτεροι αστυνομικοί. Αυτό επροκάλεσε αναταραχή, γιατί επρόκειτο για αστυνομικούς με κύρος μέσα στο Σώμα, ικανότατους, πατριώτες, εξαιρετικούς χαρακτήρες. Όμως η απόλυση των μέσα σ'αυτές τις συνθήκες, δεν τους ξέκοψε με το Σώμα. Σύντομα οι περισσότεροι απ'αυτούς με εντολή της καθοδήγησης του ΕΑΜ ανέλαβον την οργάνωση των αστυνομικών στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο. ...Από τους 3500 άνδρες που είχε τότε το αστυνομικό Σώμα οργανώθηκαν στον ΕΑΜ Αθήνας-Πειραιά, χίλιοι επτακόσιοι (1700). Ήταν ό,τι εκλεκτό και τίμιο υπήρχε στο Σώμα. Αυτό αποτελεί διαπίστωση και ομολογία των ιδίων των ιθυνόντων στο Σώμα που έλεγαν: Ότι καλύτερο είχαμε μας το πήραν».
«Είναι ώρα να ταχθούμε με το μέρος του λαού»
Μια πληρέστερη εικόνα των γεγονότων και του κλίματος της απεργίας δίνει ο Χ. Τσούλας μέλος της τότε απεργιακής επιτροπής των αστυνομικών. Για τη δημοκρατικότητα που διέκρινε τους περισσότερους αστυνομικούς μας είπε: «Από τη φύση της δουλειάς τους, γίνονταν άμεσα ενήμεροι για την αδικία που υπήρχε ανάμεσα στις μάζες. Από την ίδια τη δουλειά τους. Έτσι άρχισαν να προβληματίζονται από το άδικο που έβλεπαν. Πολλοί φεύγανε από τα χωριά τους και βλέπανε μετά στην πόλη τους μεγαλοκαρχαρίες και προβληματίζονταν. Έπειτα, με την κατοχή που ήρθαν οι Γερμανοί και κατέλαβαν τα αστυνομικά τμήματα, ήταν ζόρικο το πράγμα. Δεν μπορούσε να το ανεχτεί ο κάθε τίμιος πατριώτης. Θυμάμαι κάποιο Χριστοδουλάκη, υπαστυνόμο Α', που με φώναξε χωρίς να ξέρει ότι είμαι οργανωμένος και μου είπε: «Είναι ώρα να ταχθούμε με το μέρος του λαού και όχι με τους Γερμανούς». Να δεις, έτσι τώρα που το λέμε, το Χριστοδουλάκη τον σκότωσε ο Καθρέφτης. Ο Καθρέφτης ήταν συνεργάτης των Γερμανών. Εκεί γύρω στο τέλος του '44, στην Ομόνοια, τον είδε ο Χριστοδουλάκης να φεύγει με αυτοκίνητο. Τον είχαν διευκολύνει να φύγει. Πήγε να τον πιάσει και ο Καθρέφτης τον πυροβόλησε -οπλισμένος κιόλας- και τον σκότωσε. Οι άλλοι αστυνομικοί που ήταν μαζί με τον Χριστοδουλάκη, σκότωσαν τον Καθρέφτη εκείνη τη στιγμή. Αλλά και άλλοι δημοκράτες αξιωματικοί υπήρχαν στο σώμα. Να, θυμάμαι, ο Διονύσης Δήμου, Αστυνόμος Α'. Τώρα έχει δικηγορικό γραφείο στον Πειραιά. Τότε, όταν έγινε η απεργία ήταν κιόλας στο βουνό, νομίζω διοικητής Πολιτοφυλακής Ηπείρου, στον ΕΛΑΣ. Και ο Γιάννης Παλαβός, Αστυνόμος Α', κι άλλοι».
Και το μηχανοκίνητο του Μπουραντά στην απεργία!
Η απεργία άρχισε πραγματικά στις 6 το πρωί και επεκτάθηκε ο'όλες τις υπηρεσίες. Συμμετείχε ακόμα και το μηχανοκίνητο τμήμα του Μπουραντά, που από τους 126 άντρες που περιλάμβανε, απέργησαν οι 115. Η αστυνομική διεύθυνση του Πειραιά δεν έλαβε μέρος από αδυναμίες της οργάνωσης, συμπαραστάθηκε όμως δυναμικά σε όλη τη διάρκεια της απεργίας. Το πρωί της 23ης Ιουνίου, καθήκοντα σκοπών στις πύλες και τηλεφωνητών, εκτελούσαν οι αξιωματικοί σ'όλα τα τμήματα και τις υπηρεσίες. Οι αστυφύλακες της τροχαίας πραγματοποιούν συγκέντρωση όπου κάνουν απόπειρα να μιλήσουν ο Αρχηγός του σώματος Κίνιας και ο αστυνομικός Διευθυντής Νέρης. Συναντούν την αποδοκιμασία των αστυφυλάκων και αποχωρούν. Η κατοχική κυβέρνηση Ράλλη μπροστά σ'αυτή την κατάσταση, προχωρά α'ένα ελιγμό. Αντικαθιστά την ίδια μέρα τον Κίνια με τον τέως Αστυνομικό Διευθυντή Α'Σαμπάνη και το Νέρη με τον Αστυνομικό Διευθυντή Βρανόπουλο. Και οι δυο αυτοί αξιωματικοί είχαν φήμη αντιμοναρχικών και η τοποθέτηση τους εντασσόταν σε μια προσπάθεια ιδεολογικής παγίδευσης των απεργών. Στο μεταξύ γίνονται συγκεντρώσεις στα αστυνομικά τμήματα όπου μιλούν εκπρόσωποι της οργάνωσης για τους λόγους της απεργίας και την τραχύτητα του αγώνα. Συνδέουν την απεργία με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και τηρούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των εκτελεσμένων πατριωτών. Σ'αυτές τις συγκεντρώσεις εκλέγουν επιτροπές αγώνα, αντιπροσώπους για την Κεντρική Επιτροπή Αγώνα και συντάσσουν πρωτόκολλο τιμής. Την ίδια μέρα, οι αντιπρόσωποι των τμημάτων συνεδριάζουν σε ένα καφενείο στη Λ. Αλεξάνδρας και εκλέγουν κεντρική Επιτροπή Αγώνα και τον πρόεδρο της. Ύστερα καταστρώνουν πρόγραμμα δράσης, ορίζουν συνδέσμους και συντάσσουν υπόμνημα. Τα μέλη εκείνης της απεργιακής επιτροπής όπως μας τα έδωσε ο Χ. Τσούλας ήταν: Ο Χ. Παπαναστασίου, πρόεδρος της επιτροπής, Μιχάλης Κωστόπουλος, Στράτος Λαμπρινάκος, Χρήστος Τσούλας, Λεωνίδας Εξαρχάκος κ.α. Ήταν περίπου 10-12 άτομα. Το βράδυ η επιτροπή επέδωσε το υπόμνημα στο νέο αρχηγό του σώματος Σαμπάνη και ζήτησε να τους παρουσιάσει στον Υπουργό.
Οι απεργοί στον «υπουργό»
Αυτός, αφού τους προειδοποίησε ότι ο υπουργός «πνέει μένεα εναντίον τους» τους υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει. Όντως η συνάντηση της επιτροπής με τον κουΐσλινγκ υπουργό Ταβουλάρη, πραγματοποιήθηκε στις 6 μ.μ. της 24ης Ιουνίου, δηλαδή την άλλη μέρα. Στο μεταξύ, παρασκηνιακά, είχε προκληθεί μεγάλος σάλος. Στο πολιτικό Γραφείο του Ράλλη είχαν συγκεντρωθεί ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας, της Χωροφυλακής και του Πυροσβεστικού σώματος με τους αρχηγούς τους. Μίλησαν ο Ράλλης και ο Ταβουλάρης, και ο τελευταίος επιτέθηκε με υβριστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον της διοίκησης του Αστυνομικού Σώματος, γιατί έχασε τον έλεγχο της κατάστασης και τώρα βρισκόταν η διοίκηση στα χέρια της Κεντρικής Επιτροπής Αγώνα.
Ο Ράλλης και η... κλειδαρότρυπα
Παραθέτουμε αυτούσιο το διάλογο που έγινε μεταξύ του υπουργού και της επιτροπής, όπως τον καταγράφει ο Χ. Παπαναστασίου: «Ο εξουσιοδοτημένος από την επιτροπή είπε στον Ταβουλάρη:- Σας ευχαριστούμε γιατί δεχτήκατε να μας ακούσετε. Τα αιτήματα μας είναι διατυπωμένα σε υπόμνημα. Ζητάμε να προβείτε στην λύση τους για να επιστρέψουμε στις υπηρεσίες μας. Φθάσαμε στην απεργία ως το εναπομείναν μέσο, μπροστά στην παντελή αδιαφορία των προϊσταμένων μας. Οι διαμαρτυρίες μας, οι αναφορές μας και τα υπομνήματα μας, μπήκαν στο αρχείο και είμεθα βέβαιοι ότι κανένα δεν έφθασε σε σας.

Ιωάννης Ράλλης (1878-1946), «πρωθυπουργός» κατά την εποχή της απεργίας των αστυνομικών. Μετά την Απελευθέρωση καταδικάστηκε σε θάνατο για δοσιλογισμό. Πέθανε από καρκίνο στις φυλακές.
Οι Προϊστάμενοι μας μόνο για τις ατομικές προαγωγές των συνωθούνται στον προθάλαμο του Γραφείου σας. Πιστεύουμε ότι θα προβείτε στη λύση των προβλημάτων μας αφού τώρα μαθαίνετε ποια είναι η κατάσταση μας.- Γιατί δεν ερχόσαστε σε μένα; ερώτησε ο Ταβουλάρης.- Γιατί απαγορεύεται εκ του κανονισμού η αυθαίρετη παρουσίασις.Παρεμβαίνων ο Διευθυντής του Υφυπουργείου Ασφαλείας Αστυνομικός Διευθυντής Λεονταρίδης επιβεβαιώνει αυτό. Ο Ταβουλάρης του λέγει «φύγε από εμπρός μου μη σε βλέπω». Απευθυνόμενος στην επιτροπή της λέγει:- Κατεβήκατε σε απεργία και εκσυγχρονίσατε αυτή με την Πανελλαδική των δημοσίων υπαλλήλων. Είσαστε κομμουνιστές».Ένα μέλος της επιτροπής διαμαρτύρεται εντόνως και ζητεί από τον υπουργό να ανακαλέσει. Σ'αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός Ράλλης που παρηκολούθη από την κλειδαρότρυπα του εγγύς ευρισκομένου δωματείου, ανοίγει την πόρτα αδιάφορος, και κάνοντας δήθεν ότι δεν γνωρίζει τίποτε, με ένα τσιγάρο στο στόμα απευθύνεται στον Ταβουλάρη και του λέγει:- Δώσε μου φωτιά Τάσο. Τι συμβαίνει; τι είναι αυτοί;- Είναι αστυνομικοί, απαντά ο υπουργός.- Μήπως είναι από τους απεργούς; ερωτά ο Ράλλης.- Όχι κύριε Πρόεδρε, είναι καλά παιδιά, είναι από εκείνους που δεν απήργησαν, απαντά ο Ταβουλάρης.- Είπα και εγώ... λέγει ο
Ράλλης.Ο Πρόεδρος της Επιτροπής προχωρεί ένα βήμα εμπρός από την επιτροπή και σε υψηλό τόνο λέγει στον Ράλλη.- Δια την αποκατάσταση της αλήθειας είμεθα υποχρεωμένοι, κύριε Πρόεδρε, να σας αναφέρομε, ότι είμεθα απεργοί, εκπρόσωποι όλων των τμημάτων και υπηρεσιών της αστυνομικής διευθύνσεως και ότι η απεργία είναι καθολική. Φαίνεται ότι σας υποβάλλουν ψευδείς εκθέσεις και σας αποκρύπτουν την αλήθεια.Επειδή το ύφος της ομιλίας ήτο έντονο και με χειρονομίες, το δε περιεχόμενο θαρραλέο, ο Ράλλης, αλλόφρων πλησιάζει τον ομιλήσαντα και του λέγει:- Σκασμός αυθαδέστατε θα διατάξω την σύλληψίν σου.- Τιμή μου κύριε Πρόεδρε,
 απαντά ο ομιλητής.Με άναρθρες κραυγές φεύγει ο Ράλλης και κλείνει την πόρτα μετά πάταγου.Ο Ταβουλάρης λέγει στον πρόεδρο της επιτροπής:- Εγώ πήγαινα να τα μπαλώ
σω και συ μου τα χάλασες.Άρχισε οξύτατη στοιχομυθία μεταξύ Ταβουλάρη και Επιτροπής. Απεκάλεσε τα μέλη της και πάλι κομμουνιστές και είπε:- Διέταξα την απόλυση τριακοσίων και θα απολύσω και άλλους.Μετά από όλα αυτά, η επιτροπή αποχώρησε αφού δήλωσε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη οξύτητα, μέχρι που να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα.
Η «κυβέρνηση» απειλεί με παραίτηση
Μόλις αποχώρησε η επιτροπή όλοι οι ανώτατοι αξιωματικοί, απροσπέλαστοι και στυγνοί μέχρι στιγμής, την περικύκλωσαν και άρχισαν να επικαλούνται... το μέλλον του σώματος και το δικό τους: ότι θα πάρουν το σώμα οι χωροφύλακες, ότι θα το πάρουν οι Ιταλοί, ότι οι απεργοί ήταν νέοι αλλά εκείνοι πως θα ζούσαν κ.λπ. Παράλληλα προσπάθησαν να διασπάσουν την επιτροπή χαρακτηρίζοντας τον Πρόεδρο αδιάλλακτο και τους υπόλοιπους... καλά παιδιά. Στο τέλος περνούν έντεχνα την επιτροπή σ'ένα δωμάτιο προς την έξοδο του Πολιτικού Γραφείου όπου περίμενε ο Ταβουλάρης. Γίνεται μια νέα συζήτηση που δεν καταλήγει πουθενά και η επιτροπή αποχωρεί. Την τέταρτη μέρα, 26 Ιουνίου, ο αγώνας έχει φτάσει στο αποκορύφωμα του. Απειλήθηκε παραίτηση της κυβέρνησης των κουΐσλινγκς. Κάθε προσπάθεια των ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών να διευθετηθεί η κατάσταση απέτυχε.
Παραδίνονται τα πιστόλια
Την ίδια εκείνη μέρα παίρνεται απόφαση να παραδώσουν οι απεργοί τα πιστόλια τους στις υπηρεσίες. Η αιτιολογία ήταν ότι αφού το Αρχηγείο είχε θέσει σε διαθεσιμότητα όλη την αστυνομική δύναμη και της στερούσε έτσι την αστυνομική ιδιότητα, η οπλοφορία ήταν παράνομη και σύμφωνα με την υπ'αριθμ. 13 προκήρυξη των Γερμανών, οι απεργοί χαρακτηρίζονταν σαν ένοπλοι αντάρτες. Η παράδοση των πιστολιών έγινε ταυτόχρονα στις 6 μ.μ. σ'όλα τα τμήματα. Η πειθαρχία των απεργών κλόνισε τους προϊσταμένους από τη μια μεριά, από την άλλη όμως τους χαροποίησε γιατί έτσι γίνονταν ακίνδυνοι. Αυτή η απόφαση που υιοθετήθηκε από παρεξήγηση, αποτέλεσε ένα σοβαρό λάθος όπως εντόπισε και το γραφείο του ΕΑΜ μόλις το έμαθε: «κάνατε σοβαρό λάθος, από αύριο θα έχουμε διώξεις».
Δαμασκηνός: οι αστυνομικοί δεν πρέπει να απεργούν
Στο μεταξύ συνεχίζονταν οι παραστάσεις στον Αστυνομικό Διευθυντή, στον Αρχηγό, σε πολιτικούς, κοινωνικούς και εκκλησιαστικούς παράγοντες. Γ'αυτό το θέμα ο Χ. Τσούλας θυμάται: «Πρώτ'απ'όλα πήγαμε στο Δαμασκηνό που μας είπε: «Οι αστυνομικοί δεν πρέπει να απεργούνε γιατί είναι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού». Γενικά η στάση του ήταν παθητική. Μετά ήλθαμε σ'επαφή με το σωματείο των Δημοσίων Υπαλλήλων και το σωματείο Αναπήρων που είχε μεγάλη δραστηριότητα στην Κατοχή- Οι αστυνομικοί δεν πρέπει να απεργούνε γιατί είναι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού.Γενικά η στάση του ήταν παθητική. Μετά ήλθαμε σ'επαφή με το σωματείο των Δημοσίων Υπαλλήλων και το σωματείο Αναπήρων που είχε μεγάλη δραστηριότητα στην Κατοχή».

Ο αρχιεπίσκοπος, και αργότερα αντιβασιλιάς, Δαμασκηνός.
Στις 27 του μήνα, την άλλη μέρα ακριβώς, άρχισαν οι συλλήψεις. Οι Ιταλοί μπλοκάρισαν μερικά τμήματα. Στο Α'αστυνομικό τμήμα ο υποδιοικητής οδήγησε τους Ιταλούς στο εστιατόριο του τμήματος, τους έδειξε τους απεργούς και οι Ιταλοί τους συνέλαβαν. Το ίδιο έγινε και στο Γ'αστυνομικό τμήμα από τον υποδιοικητή και στο ΙΓ'από το Διοικητή. Συνελήφθησαν 40 περίπου αστυνομικοί και παραπέμφθηκαν στο Ιταλικό στρατοδικείο όπου καταδικάστηκαν σε 20-50 χρόνια φυλακή και κλείστηκαν στις φυλακές της Καλλιθέας. Όλοι οι συλληφθέντες απεργοί κράτησαν λεβέντικη στάση και στο Στρατοδικείο και στις φυλακές μέχρι την απελευθέρωση τους.
Διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων
Στις 28 Ιουνίου, 6η μέρα της απεργίας, φάνηκαν συμβιβαστικές διαθέσεις από την πλευρά του Αρχηγείου και της κυβέρνησης. Η επιτροπή προσκλήθηκε στο Αρχηγείο στις 7 το βράδυ. Άρχισε ένας μαραθώνιος διαπραγματεύσεων με αλλεπάλληλες παραστάσεις και ιδιαίτερες συνεδριάσεις της επιτροπής σε διπλανό δωμάτιο. Το κεντρικό θέμα ήταν η διατύπωση της συμφωνίας. Η επιτροπή ζητούσε να σταλθεί διαταγή από τον Αρχηγό στη Διεύθυνση και από κει στα τμήματα και στις υπηρεσίες με το εξής περιεχόμενο: «Έπειτα από συμφωνία με την Επιτροπή η απεργία λύεται. Τα αιτήματα ετέθησαν προς μελέτην δια την λύσιν των και διώξεις δεν θα γίνουν, ειμή μόνον έπειτα από ανακρίσεις διενεργούμενος υπό ανωτάτου Δικαστού». Ο αρχηγός υποστήριζε ότι δε χρειάζεται έγγραφη διατύπωση. Η ώρα περνούσε και οι απεργοί συγκεντρωμένοι κατά τμήματα στην περιοχή τους περίμεναν πληροφορίες.
Το μόνο ρήγμα
Παράλληλα στις γραμμές των απεργών, συνέβησαν ορισμένα γεγονότα που δημιούργησαν στον Αρχηγό του σώματος την εντύπωση ότι η απεργία εκφυλίζεται. Οι σύνδεσμοι δηλαδή τριών τμημάτων δεν πήγαν στην Κεντρική Επιτροπή Αγώνα για να πληροφορηθούν την πορεία των διαπραγματεύσεων. Οι υπεύθυνοι των παραπόνων τμημάτων δεν μπόρεσαν ν'αντιμετωπίσουν τη λιποψυχία ορισμένων, υπαναχώρησαν και γύρω στις 11 το βράδυ παρουσιάστηκαν με όλη τη δύναμη των απεργών στα τμήματα τους για υπηρεσία. Κάτω από την εντύπωση αυτών των γεγονότων ο Αρχηγός του Σώματος έδιωξε τους απεργούς, λέγοντας τους ότι δεν κάνει καμιά συμφωνία μαζί τους. Αυτό το συμβάν, ήταν το μόνο ρήγμα που παρουσιάστηκε στη μονολιθικότητα του απεργιακού αγώνα.
Κλείνεται συμφωνία αλλά...
Την 7η και 8η μέρα, οι παραστάσεις συνεχίστηκαν στους πολιτικούς παράγοντες. Τέλος το μεσημέρι της 8ης μέρας, 30 Ιουνίου κλείστηκε συμφωνία μεταξύ της Κεντρικής Επιτροπής Αγώνα και του τότε πολιτικού παράγοντα του κόμματος των Φιλελευθέρων Μαρή, που ενεργούσε ως εντολοδόχος της κυβέρνησης. Στις 6 το απόγευμα, γίνανε συγκεντρώσεις σ'όλα τα τμήματα. Οι ομιλητές τόνισαν τη συνοχή και τη μαχητικότητα των απεργών καθώς και τη συμπαράσταση τους στην Επιτροπή και κατέληξαν ότι αυτοί οι δύο παράγοντες ήταν καθοριστικοί για τη νίκη που κέρδισαν. Μετά παρουσιάστηκαν όλοι για ανάληψη υπηρεσίας.
...απολύονται 450 αστυνομικοί
Η κυβέρνηση των κουΐνσλινγκς όμως αθέτησε τη συμφωνία και απόλυσε 450 κατώτερους αστυνομικούς. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η Κεντρική Επιτροπή Αγώνα, μετατράπηκε σε Κεντρική Επιτροπή Επαναφοράς των απολυμένων. Οι ανώτεροι είχαν πιστέψει ότι με τις απειλές οι Γερμανοί-Ιταλοί σαν αρχές κατοχής, θα ενημερώνονταν για τους καταλόγους των απολυμένων και θα τους έπιαναν όλους, θα διασπούσαν τους απεργούς και θα άρχιζαν οι διαρροές. Τίποτα τέτοιο δε συνέβη. Η συνοχή υπήρξε απόλυτη. Γίνονταν συνέχεια παραστάσεις σ'όλους τους αρμόδιους κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες και ταυτόχρονα σ'όλα τα αστυνομικά τμήματα οι εν ενέργεια αστυφύλακες ζητούσαν με ομαδικές παραστάσεις την επαναπρόσληψη των απολυμένων.
Η συνεργασία αστυνομικών-ΕΛΑΣ
Η παράνομη εφημερίδα ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΒΗΜΑ που έβγαινε συνέχεια, μια φορά τη βδομάδα, από την απεργία μέχρι την απελευθέρωση τα τρικ και οι προκηρύξεις κυκλοφορούσαν στα αστυνομικά τμήματα στους διαδρόμους, στα υπνοδωμάτια, παντού. Οι αστυφύλακες που ήταν εν ενέργεια και φυσικά οπλοφορούσαν, πλαισίωναν για περιφρούρηση τις δυναμικές συγκεντρώσεις των απολυμένων και τότε έγινε και ένα σοβαρό επεισόδιο σε βάρος του τότε Διοικητή του Μηχανοκίνητου. Για το ζήτημα της περιφρούρησης ο Χ. Τσούλας θυμάται:

«Τότε ήταν στην Αθήνα ο εφεδρικός ΕΛΑΣ. Βοηθούσαμε τον ΕΛΑΣ γιατί κι εμείς οι αστυνομικοί ένοπλοι είμαστε. Είχαμε συνεργασία για την περιφρούρηση, από τότε που μας πήραν τα πιστόλια και μετά. Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την καθοδήγηση του ΕΛΑΣ. Η οργάνωση της αστυνομίας σε συνεργασία με τον εφεδρικό του ΕΛΑΣ είχε κάνει δουλειά. Βλέπεις τους αστυνομικούς δεν τους υποπτεύονταν και είχαν κάνει καλή δουλειά με τις προκηρύξεις. Και κάτι άλλο σημαντικό. Η οργάνωση των σωμάτων ασφαλείας έβγαζε 2 φορές το 24ωρο δελτίο πληροφοριών. Ένα το πρωί για τα γεγονότα της νύχτας, και ένα το βράδυ για τα γεγονότα της μέρας. Έτσι η ηγεσία του ΕΑΜ και η ηγεσία του ΕΛΑΣ στην Αθήνα, ήξεραν τι συνέβαινε μέσ'την πόλη όλο το 24ωρο!»
Δυο μήνες αγώνας!
Ο αγώνας της επαναφοράς ενισχύθηκε οικονομικά από τους ευ ενέργεια αστυφύλακες της Αθήνας και του Πειραιά, τους πυροσβέστες και τους χωροφύλακες του τάγματος Μακρυγιάννη. Ακόμα, η επιτροπή πέτυχε σαν βοήθημα, τη χορήγηση ενός μισθού από την αρχιεπισκοπή και ενός άλλου, από το ταμείο Πολιτικών υπαλλήλων.

Ο σκληρός αυτός αγώνας κράτησε δυο μήνες και τέλειωσε με επιτυχία. 450 στελέχη, μέλη, οπαδοί και συμπαθούντες επανήλθαν στην Αστυνομία και αυτό αποτέλεσε μια σοβαρή επιτυχία του ΕΑΜ που καθοδήγησε αυτό τον αγώνα. Τα γεγονότα αυτά συντέλεσαν καθοριστικά στην ένταξη του μεγαλύτερου αριθμού των κατωτέρων αστυνομικών στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Οι προσπάθειες που έγιναν για να τοποθετηθούν αξιωματικοί των Σωμάτων Ασφαλείας σε μικτή υπηρεσία με τσολιάδες απέτυχαν. Ακόμα συλλήψεις και δολοφονικές απόπειρες εναντίον στελεχών της οργάνωσης του ΕΑΜ Αστυνομίας από την Ειδική Ασφάλεια καταπνίγηκαν στη γέννηση τους με άμεσες δυναμικές κινητοποιήσεις.
Η συνεισφορά του ΕΑΜ Αστυνομίας
Η συνεισφορά της οργάνωσης ΕΑΜ Αστυνομίας υπήρξε σοβαρή και πολύπλευρη σε όλη τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Ενδεικτικό γεγονός είναι η απελευθέρωση 56 αρρώστων αγωνιστών από την Ακροναυπλία. Να πως έγινε αυτή η περίφημη απόδραση όπως την περιγράφει ο Χ. Τσούλας που έλαβε μέρος σ'αυτή. «Την επιχείρηση σχεδίασε ο ΕΛΑΣ Αθήνας σε συνεργασία με την οργάνωση των Σωμάτων Ασφαλείας. Επικεφαλής της οργάνωσης των αστυνομικών ήταν ο Μιχάλης Κωστόπουλος. Συμμετείχαμε περίπου εφτά άνθρωποι: ο Παπαναστασίου , εγώ, ο Στράτος Λαμπρινάκος, ο Λεωνίδας Εξαρχάκος κ.ό. Από τον ΕΛΑΣ, επικεφαλής ήταν ο καπετάνιος του Α'σώματος Κωτσάκης. Φόρεσε λοιπόν ο Κωστόπουλος στολή συνταγματάρχη για να φαίνεται σπουδαίος, φοράγαμε κι εμείς τις στολές μας, κόψαμε τα σύρματα, κι αυτό ήταν: τους πήραμε και πάνε. Εξαφανίστηκαν κι ούτε που πήρε κανείς χαμπάρι ποιοι το κάναμε για να μας διώξουν».
Απολύσεις, φυλακές, εξο
ρίες
Μετά το χτύπημα των αναπήρων, με δύο διατάγματα της 19.12.43 καί της 31.12.43, απολύθηκαν 450 αστυνομικοί. Τα πειθαρχικά συμβούλια λειτουργούσαν συνεχώς και οι απολύσεις πλήθαιναν. Το 1946, με μια Συντονιστική Πράξη, οι απολύσεις έφτασαν στις 1400 περίπου. Από αυτούς, 200, στάλθηκαν εξορία στην Ικαρία, 90 στη Μακρόνησο και 30 στον Άη-Στράτη. Κρατήθηκαν εκεί από 4 έως 14 χρόνια και όπως γράφει ο Χ. Παπαναστασίου: «όσοι δεν στάλησαν σε εξορία ή φυλακή υπέστησαν ένα συνεχή εξοντωτικό διωγμό. Παρά ταύτα κρατήθηκαν ηθικά και στέκονται πιστοί στις επάλξεις της Δημοκρατίας».

Για να γραφτεί τούτο το άρθρο πολύτιμες στάθηκαν: 1) η γραπτή μαρτυρία του πρόεδρου της απεργιακής Επιτροπής Χ. Παπαναστασίου (περιοδικό «Εθνική Αντίσταση», που εκδιδόταν στις σοσιαλιστικές χώρες στις αρχές της δεκαετίας του 1960). 2) η προφορική μαρτυρία του Χ. Τσούλα (μέλους της απεργιακής επιτροπής) προς τη συντάκτρια του άρθρου. Τους ευχαριστούμε και τους δύο θερμά.
ΑΡΤΕΜΗ ΤΖΙΤΖΗ
ΤΟΤΕ...
1983

http://anemourion.blogspot.gr
Πίσω στα παλιά

ME KAYΣΩΝΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗΝ ΠΑΛΛΙΑ ...

ΠΑΡΑΘΥΡΟ

O KAIΡΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

$
0
0


ΤΡΙΤΗ   21  ΙΟΥΝΙΟΥ  2016
 ΩΡΑ  5:17  μμ   
 Θερμοκρασία      33 βαθμοί 
 Υγρασία               34     "
  www.lidoriki.com

"Ω.....ΕΛ.ΑΣ ΤΟ...ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ ...!!!!! "

$
0
0


Απ'όλα  φίλοι  μου  έχει  ο.."μπαξές "τα  βραδάκια  στο  Αλωνάκι , ειδικά..παρκαρίσματα  ΑΠΙΘΑΝΑ , ΚΡΙΜΑ  ΠΟΥ  ΟΙ  ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ  ΜΑΣ  ΠΕΡΝΑΝΕ  ΑΛΛΟΥ  ΤΙΣ...ΏΡΕς  ΤΟΥΣ , ΘΑ  ΜΑΘΑΙΝΑΝ ΠΟΛΛΑ  ΠΡΑΓΜΑΤΑ ...




ΧΘΕΣ  ΒΡΑΔΥ  ΦΙΛΟΙ  ΜΟΥ Η  ΒΑΘΕΙΑ  ΕΜΟΙΑΖΕ ΚΑΙ  ΒΡΩΜΟΎΣΕ  ΣΑΝ ..ΞΕΚΟΙΛΙΑΣΜΈΝΟΣ ... "ΑΧΟΡΤΑΑΓΟΣ ", ΕΊΧΑΝ  ΑΔΕΙΆΣΕΙ  ΣΤΟ  ΧΩΜΑ  ΟΙ  ΚΑΔΟΙ ΤΗΣ  ΠΛΑΤΕΙΑΣ  ΚΑΙ  ΓΙΝΌΤΑΝ ΤΟ..."ΕΛΑ  ΝΑ  ..ΔΕΙΣ  ΚΣΙ ΝΣ..ΜΥΡΙΣΕΙΣ...!!! "
ΚΑΛΑ ,ΟΙ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ  "ΑΡΧΟΝΤΕΣ "ΕΙΝΑΙ..,ΜΠΟΥΚΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ  ΔΕΝ...ΜΥΡΊΖΟΝΤΑΙ ;
  ΠΟΤΕ  ΕΠΙ  ΤΕΛΟΥΣ  ΘΑ  ΜΑΘΟΥΝ  ΝΑ  ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ  ΔΟΥΛΕΙΆ  ΤΟΥΣ ;;;
  www.lidoriki.com 

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ ...ΕΔΩ ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ ..

$
0
0


EKΔΡΟΜΕΣ - ΠΑΡΕΕΣ


Υπέροχη  παρεϊστικη φωτογραφία  της αρχής  δεκαετίας του ‘50 , βγαλμένη  μάλλον σε  εκδρομή   στο  Βελούχι , είναι  σχεδόν  όλες  οι..” Αρχές “  του ..τόπου , από  αριστερά Γκολφίνος  Γεωργικόπουλος , Δ/ντης  ΑΤΕ , δίπλα  η  γυναίκα  του η  Πιπίκα , πάνω  σειρά , Δημοσθένης  Παπαθανασόπουλος ή..” Ρεβέκκος “ , λόγω  ..γυναικός , η  Ρεβέκκα Παπαθανασοπούλου , η Μαρία  Παναγοπούλου , η  Βούλα  Δημολά , ο  Γιώργος  Παναγόπουλος , Διοικητής  Χωροφυλακής και  Γιάννης Δημολάς  , έμπορος . Καθισμένα τα  παιδιά  της  παρέας , Μίμης  Δημολάς , Κώστας  και  Μαίρη Γεωργικόπουλου και  ο  μικρός  Ηλίας Παναγόπουλος ..
Αρχείο  Ι.Δημολά  


Καλησπέρα  Λιδορικιώτες .
Καλησπέρα  φίλοι  του  χωριού  μας 
ΤΡΙΤΗ  ΣΗΜΕΡΑ  21  ΙΟΥΝΙΟΥ  2016
Ανατολή Ήλιου: 06:01
Δύση Ήλιου: 20:52
Σελήνη 16 ημερών

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/#ixzz4CE9SDlFG
ΣΑΝ   ΣΗΜΕΡΑ 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
μ. Χ.
1813

Ο Δούκας του Ουέλινγκτον, επικεφαλής αγγλικής δύναμης, νικά τον Ιωσήφ Βοναπάρτη και τους Γάλλους στη Μάχη της Βιτόριακαι τους εκδιώκει από την Ιβηρική Χερσόνησο. ΟΜπετόβενχαιρετίζει το γεγονός, γράφοντας τη σύνθεση «Wellington’s Victory, op. 91».
1913

Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου.
1942

Ένα γιαπωνέζικο υποβρύχιο επιχειρεί μέσα στο έδαφος των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αναδύεται στην επιφάνεια και βάλλει με 17 οβίδες κατά του οχυρού Στίβενς, που κατοπτεύει το στόμιο του ποταμού Κολάμπια στο Όρεγκον, προκαλώντας ελαφρές ζημίες.
1961

Ο χημικός κολοσσός Dow Chemical κατασκευάζει την πρώτη πρακτική συσκευή αφαλάτωσης θαλάσσιου ύδατος.
1970

Η Βραζιλία νικά την Ιταλία με 4-1 στο «Αζτέκα» της Πόλης του Μεξικού και κατακτά το 9ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.
1976

Οι ευρωκομουνιστές του Ενρίκο Μπερλίνγκουερ κερδίζουν τις εκλογές στην Ιταλία.
← 20 Ιουνίου
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/2106#ixzz4CE9gSha4
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 
μ. Χ.
1905

Ζαν Πολ Σαρτρ, γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας, που αρνήθηκε να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας που του απονεμήθηκε το 1964. (Θαν. 15/4/1980)
Αποφθέγματα
1950

Βασίλης Παπακωνσταντίνου, έλληνας τραγουδιστής, ο επονομαζόμενος και «Μπρους Σπρίνγκστιν της Ελλάδας».
1963

Σταύρος Κοντονής, έλληνας πολιτικός (ΣΥΡΙΖΑ).
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/2106#ixzz4CEAJC2fi
ΘΑΝΑΤΟΙ
μ. Χ.
1527

Νικολό Μακιαβέλι, πολιτικός στοχαστής από τη Φλωρεντία, που δίδαξε την άσκηση της πολιτικής εξουσίας χωρίς ηθικούς φραγμούς. (Γεν. 3/5/1469)
Αποφθέγματα
1954

Γκίντιον Σούντμπακ, αμερικανοσουηδός ηλεκτρομηχανολόγος, με καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη και εξέλιξη του φερμουάρ. (Γεν. 24/4/1880)
2001

Τζον Λι Χούκερ, αμερικανός μπλουζίστας. (Γεν. 22/8/1917)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/2106#ixzz4CEAZFDWW

Θερινό Ηλιοστάσιο


259
0
Ο υπολογισμός του έτους βασίζεται ως γνωστόν στην ετήσια τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο. Η τροχιά αυτή, που δημιουργεί τη διαδοχική εναλλαγή των εποχών του έτους, έχει τέσσερα καθοριστικά σημεία: την εαρινή ισημερία (20 ή 21 Μαρτίου), το θερινό ηλιοστάσιο (20 ή 21 Ιουνίου), τη φθινοπωρινή ισημερία (22 ή 23 Σεπτεμβρίου) και το χειμερινό ηλιοστάσιο (21 ή 22 Δεκεμβρίου). Οι ημερομηνίες αυτές ισχύουν για το Βόρειο Ημισφαίριο και οι αντίστροφες για το Νότιο.
Κάθε χρόνο στις 20 ή 21 Ιουνίου (21 Ιουνίου το 2016), ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του ουρανού στο βόρειο ημισφαίριο. Έτσι, παρατηρείται η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου για το βόρειο ημισφαίριο (θερινό ηλιοστάσιο, το λιοτρόπι, όπως το λέει ο λαός) και αντιστρόφως η μικρότερη ημέρα για το νότιο ημισφαίριο. Για το Βόρειο Ημισφαίριο είναι η επίσημη έναρξη του καλοκαιριού και για το Νότιο Ημισφαίριο του χειμώνα.

Λαογραφία

Η ημέρα του θερινού ηλιοστασίου γιορτάζεται από αρχαιοτάτων χρόνων στην Ευρώπη με τιμές στον φωτοδότη και ζωοδότη Ήλιο. Οι σύγχρονοι παγανιστές τιμούν ιδιαίτερα το θερινό ηλιοστάσιο με επίκεντρο το μεγαλιθικό μνημείο του Στόουνχετζ στην Αγγλία. Στον ελληνικό χώρο συνδυάζεται με τις φωτιές τ’ Αϊ Γιαννιούκαι τον Κλήδονα, δύο έθιμα που τελούνται την παραμονή του Γενεθλίου του Ιωάννου του Προδρόμου (23 Ιουνίου).
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/941#ixzz4CEAkPMpT


Ο «Άξων» στο έδαφος των ΗΠΑ

Ιαπωνικό υδροπλάνο Yokosuka E14Y
Ιαπωνικό υδροπλάνο Yokosuka E14Y
202
0
Οι επιθέσεις των δυνάμεων του Άξονα κατά του ηπειρωτικού εδάφους των ΗΠΑ στον Β'Παγκόσμιο Πόλεμοςήταν σπάνιες και με μηδαμινά αποτελέσματα, εξαιτίας της γεωγραφικής τους απόστασης από τα θέατρα των επιχειρήσεων σε Ασία και Ευρώπη. Η πολύνεκρη επίθεση στο Περλ Χάρμπορ (7 Δεκεμβρίου 1941), δεν θα μας απασχολήσει εδώ, επειδή σημειώθηκε στη νήσο Χαβάη, που εκείνη την εποχή δεν είχε το καθεστώς της Πολιτείας και βρισκόταν πλησιέστερα προς τις ιαπωνικές ακτές.
Οι Γιαπωνέζοι υπήρξαν πιο δραστήριοι από τους Γερμανούς στον τομέα αυτό και επιχείρησαν με διάφορους τρόπους να πλήξουν το ηπειρωτικό έδαφος των ΗΠΑ. Στις 23 Φεβρουαρίου 1942, το υποβρύχιο Ι-17 έβαλε κατά ενός πετροχημικού εργοστασίου στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνιας. Αν και οι ζημιές ήταν ελάχιστες, ο καπετάνιος του υποβρυχίου Νισίνο Κόζο ανέφερε στους προϊσταμένους του ότι η Σάντα Μπάρμπαρα φλέγεται. Οι ζημιές στο εργοστάσιο εκτιμήθηκαν σε μόλις 500 δολάρια.
Στις 21 Ιουνίου 1942, το ιαπωνικό υποβρύχιο Ι-26 υπό τον πλωτάρχη Ταγκάμι Μέιτζι αναδύθηκε στο δέλτα του ποταμού Κολούμπια και βομβάρδισε με οβίδες το στρατόπεδο Φορτ Στίβενς στο Όρεγκον, προκαλώντας ασήμαντες ζημιές στο γήπεδο μπέιζμπολ του στρατοπέδου. Κοντά στην περιοχή αυτή δύο μήνες αργότερα (9 Σεπτεμβρίου 1942) σημειώθηκε η πρώτη αεροπορική επίθεση σε αμερικανικό έδαφος. Ιαπωνικό υδροπλάνο τύπου Γιοκοσούκα Ε14Υ, με κυβερνήτη τον Νομπούο Φουτζίτα, έριξε 80 κιλά εμπρηστικών βομβών σε δασική έκταση στο βουνό Μάουντ Έμιλι, προκαλώντας ασήμαντες ζημιές. Η επίθεση επαναλήφθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1942, με πενιχρά και πάλι αποτελέσματα.

Ιαπωνικό εμπρηστικό αερόστατο
Πιο σοβαρή ήταν η επίθεση με εμπρηστικά αερόστατα από το Νοέμβριο του 1944 έως τον Απρίλιο του 1945. Οι Γιαπωνέζοι εξαπέλυσαν 9.000 εμπρηστικά αερόστατα, επωφελούμενοι ενός αεροστρόβιλου του Ειρηνικού. Πίστευαν ότι αυτά θα εκραγούν στην αμερικάνικη ενδοχώρα και θα προκαλέσουν σημαντικές ζημιές κυρίως σε δάση και οικίες. Μόνο 300 κατόρθωσαν να φθάσουν στον προορισμό τους. Οι ζημιές ήταν μικρές, αλλά έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πέντε παιδιά, επειδή τα εξέλαβαν ως παιγνίδια και μία γυναίκα από την περιέργειά της.
Οι Γερμανικές επιθέσεις έμειναν σχεδόν όλες στο στάδιο της απόπειρας. Επρόκειτο για περιπτώσεις σαμποτάζ. Μία ομάδα κατασκόπων, που δρούσε πριν από την είσοδο των ΗΠΑ στον πόλεμο, συνελήφθη από πράκτορες του FBI στις 29 Ιουνίου 1942 στη Νέα Υόρκη. Τα 33 μέλη της μοιράσθηκαν 300 χρόνια φυλακής.
Η δεύτερη προσπάθεια για σαμποτάζ στο έδαφος των ΗΠΑ έγινε το ίδιο διάστημα από άνδρες της Abwehr (Γερμανική Κατασκοπεία και Αντικατασκοπεία) του Φον Κανάρις, υπό την κωδική ονομασία Επιχείρηση Παστόριους. Στις 12 Ιουνίου 1942, το γερμανικό υποβρύχιο U-202 αποβίβασε στη Νέα Υόρκη μία τετραμελή ομάδα σαμποτέρ υπό τον Γκέοργκ Ντας, με διαταγή να ανατινάξει το υδροηλεκτρικό φράγμα του Νιαγάρα και άλλα εργοστάσια κοινής ωφελείας. Πέντε μέρες αργότερα, το υποβρύχιο U-584 αποβίβασε μια άλλη τετραμελή ομάδα σε ακτή της Φλώριδας, με σκοπό το σαμποτάζ σε δίκτυα υποδομών. Και οι 8 άνδρες της Abwehr έγιναν αντιληπτοί από την Ακτοφυλακή και συνελήφθησαν, δίνοντας πολύτιμα στοιχεία στους Αμερικανούς για τα σχέδια εισβολής του Χίτλερστις ΗΠΑ.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/282#ixzz4CEB3z9Ln

Χρήστος Νέγκας


1936 – 1981

Χρήστος Νέγκας
286
0
Έλληνας ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης.
Ο Χρήστος Νέγκας γεννήθηκε το 1936 στη Ζάκυνθο. Σπούδασε στις σχολές του Θεάτρου Τέχνης και του Κωστή Μιχαηλίδη. Την πρώτη του εμφάνιση στο σανίδι την έκανε στο θεατρικό έργο του Αλέκου Γαλανού «Κόκκινα Φανάρια», που σκηνοθέτησε το 1961 ο Αλέξης Δαμιανός και στο οποίο βασίστηκε η ομώνυμη ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη, μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου. Τελευταία του εμφάνιση στο θέατρο το 1979, στο θεατρικό έργο του Νίκου Τσιφόρου «Σταυροφορία».
Στη μεγάλη οθόνη πρωτοεμφανίσθηκε το 1960 στην ταινία του Κώστα Καραγιάννη «Το αγρίμι». Έπαιξε συνολικά σε 36 ταινίες και διακρίθηκε, κυρίως, σε ρόλους δραματικούς. Το 1966 κράτησε ένα μικρό ρόλο στην ελληνογαλλική παραγωγή «Ο Μαιγκρέ στην πιο μεγάλη του υπόθεση» («Une balle au coeur» ο πρωτότυπος τίτλος της).
Ο Χρήστος Νέγκας ασχολήθηκε και με τα κοινά των ηθοποιών. Τον Απρίλιο του 1981 εξελέγη ως ανεξάρτητος στο Δ.Σ. του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, όντας μέλος της κλαδικής των ηθοποιών της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα με το κύριο επάγγελμά του διατηρούσε και διαφημιστικό γραφείο.
Ο Χρήστος Νέγκας πέθανε, ενώ κολυμπούσε στην παραλία της Αναβύσσου, στις 21 Ιουνίου 1981, σε ηλικία 45 ετών. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε καρδιακή προσβολή.
Σχετικά
  • Κόρη του Χρήστου Νέγκα είναι η γνωστή ραδιοφωνική παραγωγός Αθηναΐς Νέγκα (γεν. 1974).
  • Ο δημοτικός θερινός κινηματογράφος της Ζακύνθου φέρει το όνομά του.
Φιλμογραφία
  • Το αγρίμι (1960)
  • Χίλιες παρά μια νύχτες (1960)
  • Ο μπαμπάς μου κι εγώ (1963)
  • Άπονη ζωή (1964)
  • Έκλαψα πικρά για σένα (1964)
  • Η μοδιστρούλα (1964)
  • Κάτι να καίει (1964)
  • Ο πολύτεκνος (1964)
  • Η δική σου μοίρα με σέρνει (1964)
  • Ορφανή στους πέντε δρόμους (1964)
  • Παιδί μου δεν αμάρτησα (1964)
  • Φεύγω με πίκρα στα ξένα (1964)
  • Πόνεσα πολύ για σένα (1964)
  • Η μοίρα μιας ορφανής (1965)
  • Το φυλαχτό της μάνας (1965)
  • Ο ουρανοκατέβατος (1965)
  • Κατάρα με δέρνει βαριά (1965)
  • Κλαίω και σ'αναζητώ (1965)
  • Φτωχολογιά (1965)
  • Une balle au coeur («Ο Μαιγκρέ στην πιο μεγάλη του υπόθεση», 1966)
  • Παράνομοι πόθοι (1966)
  • Αγάπη που δε σβήνει ο χρόνος (1966)
  • Αχάριστη (1966)
  • Εμείς οι αμαρτωλοί (1966)
  • Επιχείρηση Δούρειος Ίππος (1966)
  • Αντίζηλοι (1967)
  • Ο μεθύστακας του λιμανιού (1967)
  • Αντίο για πάντα (1967)
  • Δακρυσμένα μάτια (1967)
  • Καρδιές που ξέρουν ν’ αγαπούν (1967)
  • Τόσα όνειρα στους δρόμους (1968)
  • Για την τιμή και τον έρωτα (1969)
  • Η κραυγή μιας αθώας (1969)
  • Πληγωμένα νιάτα (1969)
  • Η μεγάλη Ανάσταση (1969)
  • Δώστε τα χέρια (1971)
  • Αέρα, αέρα, αέρα (1972)
  • Το χαμόγελο της Πυθίας (1979)
Τηλεοπτικές εμφανίσεις
  • Ξενοδοχείο ο 7ος ουρανός (1972, ΕΙΡΤ)
  • Κουσούρης (1973, ΥΕΝΕΔ)
  • Κρουαζιερόπλοιο (1973, ΕΙΡΤ)
  • Εύθυμες Νότες (1974, ΥΕΝΕΔ)
  • Φάκελος 38 (1978, ΕΡΤ)
Περί Πηγών...
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/849#ixzz4CEBUDzav

Νικολό Μακιαβέλι
1469 – 1527

Νικολό Μακιαβέλι
1414
0
Πολλοί τον θεωρούν ως τον πατέρα της σύγχρονης πολιτικής επιστήμης, άλλοι τον έχουν χαρακτηρίσει ως ένα κυνικό κτήνος, ταυτίζοντας το όνομά του με τη διαφθορά και τον αυταρχισμό.
Ο Νικολό ντι Μπερνάρντο ντι Μακιαβέλι (Niccolò di Bernardo dei Machiavelli), γεννήθηκε στη Φλωρεντία στις 3 Μαΐουτου 1469. Την εποχή εκείνη, η Ιταλία ήταν διαιρεμένη σε ανταγωνιζόμενες πόλεις-κράτη –μεταξύ των οποίων και η Ρώμη υπό τον Πάπα– και αντιμετώπιζε τις συνεχείς επεμβάσεις των ισχυρότερων της Ευρώπης. Από μικρός ο Μακιαβέλι ένιωσε μια έντονη έλξη για την πολιτική και παρακολουθούσε από κοντά τον μεταρρυθμιστή και δικτάτορα της Φλωρεντίας Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα. Όταν το 1498 αυτός εκτελέστηκε για την κριτική που άσκησε στον Πάπα Αλέξανδρο VI, ο Μακιαβέλι εισήλθε στα κυβερνητικά κλιμάκια ως γραμματέας και γρήγορα αναρριχήθηκε στην ιεραρχία.
Του ανατέθηκαν σημαντικές διπλωματικές αποστολές, για τις οποίες ταξίδεψε σ’ όλη την Ευρώπη και συναντήθηκε με αρκετές από τις μεγαλύτερες πολιτικές προσωπικότητες της εποχής του, ανάμεσά τους ο Πάπας και ο βασιλιάς της Γαλλίας. Τις μεγαλύτερες επιρροές τις δέχθηκε, όμως, από τον Καίσαρα Βοργία, έναν πανούργο και σκληρό άνθρωπο, εκ των ηγετών της παπικής πολιτείας. Ο Μακιαβέλι δεν συμφωνούσε με τις τακτικές του, ωστόσο πίστευε ότι με έναν κυβερνήτη σαν τον Βοργία οι Φλωρεντινοί θα μπορούσαν να ενώσουν την Ιταλία, κάτι που αποτελούσε όνειρο και στόχο του σ’ όλη τη ζωή του.
Το 1512, οι Μέδικοι επανήλθαν στην εξουσία, ανατρέποντας το δημοκρατικό καθεστώς, με τη βοήθεια των ισπανικών στρατευμάτων. Ο Μακιαβέλι απολύθηκε, υπέστη βασανιστήρια ως εχθρός τους και για μικρό διάστημα φυλακίστηκε. Κατόπιν αποσύρθηκε στο μικρό κτήμα του, λίγο έξω από τη Φλωρεντία, και περίμενε την κατάλληλη ευκαιρία για να επανέλθει στην πολιτική δράση. Την περίοδο της αναγκαστικής αργίας του, μελέτησε κλασικούς συγγραφείς και ιστορία, ιδίως της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. Στη συνέχεια συνδύασε τις εμπειρίες και τα διαβάσματά του και συνέγραψε σειρά βιβλίων πολιτικού και ιστορικού περιεχομένου, αλλά και θεατρικά έργα.
Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο ο Μακιαβέλι καταπιάστηκε με τη συγγραφή ήταν η ελπίδα του ότι τα βιβλία του θα τον βοηθούσαν να επανέλθει στην πολιτική σκηνή της Φλωρεντίας. Αυτόν τον σκοπό ο Μακιαβέλι δεν τον πέτυχε, αλλά τουλάχιστον ένα από αυτά τα έργα ξεπέρασε κατά πολύ τις επιδιώξεις και τις προσδοκίες του συγγραφέα του και του χάρισε την αθανασία. Ο «Ηγεμόνας» (Il principe), που γράφτηκε το 1513, επρόκειτο, τους κατοπινούς αιώνες, να καταστεί το εγκόλπιο αμέτρητων πολιτικών ανδρών αλλά και στοχαστών γενικότερα και να ασκήσει βαθιά επίδραση στις πολιτικές εξελίξεις όλων των εποχών.
«Το χάσμα ανάμεσα στο πώς θα έπρεπε να ζει κανείς και στο πώς πραγματικά ζει» έγραφε ο Μακιαβέλι «είναι τόσο μεγάλο, ώστε ο άνθρωπος που αμελεί αυτό που πραγματικά γίνεται προς χάριν αυτού που θα έπρεπε να γίνεται παίρνει το δρόμο προς την αυτοκαταστροφή και όχι προς την αυτοσυντήρηση». Επιτυχημένος ηγεμόνας, κατά τον Μακιαβέλι, είναι ο προικισμένος με αρετή (virtu, με τη σημασία της δύναμης και της ικανότητας προσαρμογής) και αυτός που ξέρει να αδράχνει τις ευκαιρίες που του προσφέρει η τύχη. Ο επιτυχημένος ηγεμόνας καθοδηγείται όχι από το θρησκευτικό δόγμα ή από τα ηθικά παραγγέλματα, αλλά από την αυστηρά ωφελιμιστική επιλογή των μέσων που είναι κατάλληλα για τους σκοπούς του. Μπορεί να χειραγωγεί τους νόμους που διέπουν την πολιτική συμπεριφορά και να διαμορφώνει την πορεία των γεγονότων, σύμφωνα με τα σχέδιά του.
Ο Ηγεμόνας απέκτησε θερμούς θαυμαστές, μεταξύ των οποίων πολλές ιστορικές προσωπικότητες όλων των εποχών, όπως ο Ερρίκος H’ ή ο Ζαν Ζακ Ρουσό, αλλά και ο Χίτλερκαι ο Μουσολίνι. Επέσυρε όμως και σφοδρές επικρίσεις για κυνισμό, καιροσκοπισμό και πανουργία, και οι κατακριτέες απόψεις αυτού του βιβλίου συμπυκνώνονται στον τόσο αρνητικό όρο «μακιαβελισμός», τον οποίο έπλασαν οι Γάλλοι και με τον οποίο κανένας πολιτικός δεν θα ήθελε να τον συσχετίζουν. Ο «Ηγεμόνας» περιλήφθηκε στον Κατάλογο των απαγορευμένων βιβλίων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Πικραμένος και απογοητευμένος, ο Νικολό Μακιαβέλι πέθανε στις 21 Ιουνίουτου 1527.
Περί Πηγών...
ΕΙΠΕ...

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/129#ixzz4CECPS4EQ


Γκίντιον Σούντμπακ

1880 – 1954

Γκίντιον Σούντμπακ
128
0
Αμερικανοσουηδός ηλεκτρομηχανολόγος, με καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη και εξέλιξη του φερμουάρ.
Ο Ότο Φρέντερικ Γεντεόν Σούντμπεκ (Otto Frederick Gideon Sundback), όπως προφέρεται το όνομά του στα σουηδικά, γεννήθηκε στις 24 Απριλίου 1880 στο Σμόλαντ της Σουηδίας. Ο πατέρας του ήταν πλούσιος γαιοκτήμονας της περιοχής κι έδωσε στο νεαρό Γκίντιον πλούσια μόρφωση. Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο μετέβη στη Γερμανία, όπου σπούδασε ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος στο Πολυτεχνείο του Μπίγκεν. Μόλις πήρε το πτυχίο του.  μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αρχικά, ο Σούντμπακ δούλεψε στην εταιρεία Westinghouse και από το 1906 στην Universal Fastener Company , η οποία κατασκεύαζε βίδες, καρφιά και συνδετήρες. Το 1909 παντρεύτηκε την κόρη του αφεντικού του Ελβίρα Άρονσον και ανέλαβε αρχισχεδιαστής της εταιρείας. Από το 1906 έως το 1914 ασχολήθηκε με την εξέλιξη του φερμουάρ, στην οποία αφιερώθηκε ψυχή τε και σώματι μετά τον θάνατο της γυναίκας του, το 1911. Ο Σούντμπακ στηρίχθηκε στην ανακαλύψεις παλιότερων μηχανικών, όπως των Ιλάιας Χάου, Μαξ Γουλφ και Γουίτκομπ Τζαντσον.
Το 1914 παρουσιάζει ένα μηχανισμό με την ονομασία «Hookless No.2», που αποτελείται από δύο σειρές δοντιών και μια λαβή - οδηγό, η οποία, όταν σύρεται προς τη μια πλευρά, κουμπώνει αναγκάζοντας το κάθε δόντι να μπει ανάμεσα στα δύο απέναντί του. Όταν η λαβή- οδηγός σύρεται προς την αντίθετη πλευρά, τα δόντια απελευθερώνονται και ο μηχανισμός ανοίγει. Είναι το φερμουάρ, όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Αρχικά, χρησιμοποιήθηκε στις μπότες αντί του άγκιστρου και από τη δεκαετία του ‘30 στα παντελόνια, τα φορέματα και αργότερα στις βαλίτσες.
Στις 20 Μαρτίου 1917  έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το φερμουάρ του αυτό, που το παρουσίασε με την ονομασία «Αποσπάσιμος Συνδετήρας» (Separable Fastener). Επίσης, σχεδίασε τη μηχανή για την κατασκευή του νέου φερμουάρ.
Ο Γκίντιον Σούντμπακ πέθανε πάμπλουτος στις 21 Ιουνίου 1954, σε ηλικία 74 ετών.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/464#ixzz4CECgPlA0


Η ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου (Μουντιάλ)

  • 9oΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ (ΜΕΞΙΚΟ, 1970)

Το 9ο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία
Το 9ο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία
176
5
Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε με τη συνάντηση Μεξικού - Σοβιετικής Ένωσης 0-0, που διεξήχθη στις 31 Μαΐου 1970 στο μεγαλόπρεπο στάδιο Αζτέκα στην Πόλη του Μεξικού. Στο ίδιο γήπεδο έπεσε η αυλαία του Μουντιάλ στις 21 Ιουνίουμε τον μεγάλο τελικό Βραζιλίας - Ιταλίας 4-1.
Το 9ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου ήταν το πρώτο που μεταδόθηκε τηλεοπτικά στη χώρα μας από την Κρατική Τηλεόραση. Κύριο χαρακτηριστικό του, η επιστροφή του τεχνικού και φανταιζί ποδοσφαίρου, που τόσο έλειψε στα Μουντιάλ της Χιλής και της Αγγλίας, όπου κυριάρχησε η δύναμη. Από την πλειονότητα των ειδικών θεωρείται ως το καλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο όλων των εποχών, ενώ η Βραζιλία των Πελέ, Τοστάο, Ζαϊρζίνιο και Ριβελίνο, η καλύτερη ομάδα όλων των εποχών.
71 ομάδες πήραν μέρος στον προκριματικό γύρο, που σημαδεύτηκε από την ποδοσφαιρική κόντρα της Ονδούρας με το Ελ Σαλβαδόρ, η οποία οδήγησε σε πολεμική αναμέτρησητις δύο χώρες της Κεντρικής Αμερικής. Η Ελλάδα έφθασε για πρώτη φορά στην ιστορία τόσο κοντά στην πηγή, αλλά νερό δεν ήπιε για μόλις ένα βαθμό. Συμμετείχε στον πρώτο προκριματικό όμιλο με αντιπάλους τη Ρουμανία, την Ελβετία και την Πορτογαλία. Με 2 νίκες, 3 ισοπαλίες και 1 ήττα και τέρματα 13-9 τερμάτισε δεύτερη, ένα βαθμό πίσω από τη Ρουμανία, που πήρε τελικά την πρόκριση. Η διαμάχη του προπονητή Νταν Γεωργιάδη με τον Δομάζο ίσως να έπαιξε ρόλο στον αποκλεισμό της Εθνικής, που είχε σπουδαίους παίκτες στη σύνθεσή της, όπως τους Καμάρα, Παπαϊωάνου, Κούδα, Σιδέρη, Δέδε, Μποτίνο και φυσικά τον Μίμη Δομάζο.
Τα αποτελέσματα της Εθνικής μας
  • Βασιλεία (22 Οκτωβρίου 1968): Ελβετία - Ελλάδα 1-0 (22'Κοντέν)
  • Πειραιάς (Στάδιο Καραϊσκάκη, 11 Δεκεμβρίου 1968): Ελλάδα - Πορτογαλία 4-2
    (18'Αουγκούστο, 32'Παπαϊωάννου, 40'Δέδες, 48'Τόρες αυτογκόλ, 61'Σιδέρης και 64'Εουσέμπιο)
  • Πειραιάς (Στάδιο Καραϊσκάκη, 16 Απριλίου 1969): Ελλάδα - Ρουμανία 2-2
    (52'Σιδέρης, 55'Ντουμιτράκε, 60'Δέδες, 67'Ντουμιτράκε)
  • Πόρτο (4 Μαΐου 1969): Πορτογαλία - Ελλάδα 2-2
    (69'Μποτίνος, 73'Ελευθεράκης, 80'Εουσέμπιο, 85'Περέζ)
  • Θεσσαλονίκη (Καυταντζόγλειο, 15 Οκτωβρίου 1969): Ελλάδα - Ελβετία 4-1
    (32'Κούδας, 39'και 49'Μποτίνος, 42'Σιδέρης, 77'Κούντελι)
  • Βουκουρέστι (16 Νοεμβρίου 1969): Ρουμανία - Ελλάδα 1-1
    (37'Ντερμπόσκι, 50'Δομάζος)
Η βαθμολογία του 1ου ομίλου
1.
Ρουμανία
7-6
8
2.
Ελλάδα
13-9
7
3.
Ελβετία
5-8
5
4.
Πορτογαλία
8-10
4
Στην τελική φάση του Μουντιάλ συμμετείχαν 16 ομάδες: 9 από την Ευρώπη, 5 από την Κεντρική και Νότια Αμερική, το Μαρόκο, που εκπροσώπησε την Αφρική και το Ισραήλ από τη ζώνη Ασίας / Ωκεανίας. Χωρίστηκαν σε 4 ομίλους των τεσσάρων ομάδων έκαστος. Δύο ομάδες θα περνούσαν από κάθε όμιλο στον προημιτελικό γύρο. Από εκεί και ως τον τελικό, οι αγώνες θα ήσαν νοκ-άουτ.
Από τον 1ο Όμιλο προκρίθηκαν η Σοβιετική Ένωση και το Μεξικό, από τον 2ο η Ιταλία και η Ουρουγουάη και από το 4ο η Δυτική Γερμανία και το Περού. Ο 3ος Όμιλος με τη συμμετοχή της Βραζιλίας και της κατόχου του τίτλου Αγγλίας, οι οποίες πήραν τελικά την πρόκριση, προσέφερε τις πρώτες αξιομνημόνευτες στιγμές του Μουντιάλ. Στον αγώνα Βραζιλίας - Τσεχοσλοβακίας 4-1 το σουτ του Πελέ κάτω από την σέντρα που έφυγε ελάχιστα έξω από την εστία του Βίκτορ, που θα μπορούσε να ήταν το γκολ του αιώνα, αν έμπαινε. Ο σπουδαίος βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής είχε συμμετοχή και στην απόκρουση του αιώνααπό τον άγγλο τερματοφύλακα Γκόρντον Μπανκς σε εξ επαφής κεφαλιά του στον αγώνα Αγγλίας - Βραζιλίας 0-1.

Η αφίσα της διοργάνωσης
Στο προημιτελικό γύρο, η Ουρουγουάη νίκησε 1-0 τη Σοβιετική Ένωση, η Βραζιλία συνέχισε τις σπουδαίες εμφανίσεις της με νίκη 4-2 επί του Περού, ενώ η Ιταλία συνέτριψε 4-1 το Μεξικό. Στο πιο σπουδαίο παιγνίδι των προημιτελικών, η Γερμανία των Μπεκενμπάουερ και Μίλερ νίκησε 3-2 και απέκλεισε την κάτοχο του τίτλου Αγγλία, παίρνοντας τη ρεβάνς για την ήττα της στον τελικό του 1966.
Στα ημιτελικά, η Βραζιλία νίκησε 3-1 την Ουρουγουάη με την απίθανη προσποίηση του Πελέ επί του τερματοφύλακα Μαζούρκεβιτς που όμως δεν κατέληξε σε γκολ, και η Ιταλία 4-3 τη Δυτική Γερμανία, σ'ένα συγκλονιστικό αγώνα, με απίστευτη διακύμανση, που έκοβε την ανάσα. Κρίθηκε στην παράταση, καθώς στην κανονική του διάρκεια έληξε ισόπαλος 1-1 με τους Γερμανούς να ισοφαρίζουν στο 90ο λεπτό.
Και φθάσαμε στις 21 Ιουνίουτου 1970, όταν στο στάδιο Αζτέκα της Πόλης του Μεξικού έγινε ο μεγάλος τελικός, με αντιπάλους τη Βραζιλία και την Ιταλία, που διεκδικούσαν τον τρίτο τίτλο τους. 108.000 θεατές παρακολούθησαν τον αγώνα, με διαιτητή τον ανατολικογερμανό Γκλέκνερ. Η σελεσάο του Μάριο Ζαγκάλο δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στηΣκουάντρα Ατζούρα του Φερούτσιο Βαλκαρέτζι. Τη συνέτριψε με 4-1 και ήταν αυτή που σήκωσε το τρίτο Κύπελλο της ιστορίας της. Τα τέρματα σημείωσαν οι: Πελέ (18'), Ζέρσον (65'), Ζαϊρζίνιο (70'), Κάρλος Αλμπέρτο (86'), ενώ για τους Ιταλούς είχε ισοφαρίσει ο Μπονισένια (37').
Οι συνθέσεις των δύο φιναλίστ:
  • ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Φέλιξ, Κάρλος Αλμπέρτο, Μπρίτο, Πιάζα, Εβεράλντο, Κλοντοάλντο, Ζέρσον, Ζαϊρζίνιο, Τοστάο, Πέλέ, Ριβελίνο.
  • ΙΤΑΛΙΑ: Αλμπερτόζι, Τσέρα, Μπούρνιτς, Μπερτίνι, Ροζάτο, Φακέτι, Ντομεγκίνι, Ματσόλα, Ντε Σίστι, Μπονινσένια, Ρίβα.
Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο γερμανός Γκερντ Μίλερ με 10 γκολ. Στο Μουντιάλ του Μεξικού έγινε για πρώτη φορά η χρήση της κίτρινης και κόκκινης κάρτας από τους διαιτητές.
Περί Πηγών...
← 6oΠαγκόσμιο Κύπελλο (Σουηδία, 1958)
10oΠαγκόσμιο Κύπελλο (Δ. Γερμανία, 1974) →
ΠΟΛΥΜΕΣΑ

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/157/195#ixzz4CECveIrf

ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ

Μαθητικές  κατασκηνώσεις  στο Γαλαξίδι  1954 , πρώτος  από  αριστερά  Ι.Μανέτας , Παν. Γεροδήμος , προτελευταίος  Γ.Παλαιολόγος  και  τελευταίος  Θύμιος Ξυλάγγουρας 
Αρχείο  Π.Γεροδήμου

Ο  ΑΥΡΙΑΝΟΣ ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ
Τετάρτη
22/6
03:00
20°C
68%
2 Μπφ BA
9 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
Πολύ Υψηλή δραστηριότητα κουνουπιών
09:00
28°C
51%
3 Μπφ BA
16 Km/h
ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ
Μέτρια δραστηριότητα κουνουπιών
15:00
30°C
31%
4 Μπφ BA
24 Km/h
ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
21:00
22°C
58%
1 Μπφ B
3 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
Πολύ Υψηλή δραστηριότητα κουνουπιών

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 
"ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ  Η  ΜΙΣΗ..ΑΡΧΟΝΤΙΑ "

Έτσι  έλεγααν  κάποτε  φίλοι  μου , οι  παλιότεροι και  φυσικά  λαι  έτσι  θα  ήταν , τώρα  όμως , τώρα  που  τα  χωριά  μας δεν  είναι  και  τόσο  καθαρά , τα πεζοδρόμια , οι πλατείες  και  οι  αυλές δεν  έχουν την  παλιά  ομορφιά , και  οι  παλιές  μάλιστα  πέτρινες  βρύσες , έχουν  τα ..σκουπιδάκια  τους ; τι μπορούμε  να πούμε ; 
   Δυστυχώς , η  καθαριότητα όπως  και πολλές  άλλες  εργασίες , τώρα  είναι..έργα των  περίφημων "εκλεγμένων "κομματικά  αρμοδίων με  αποτέλεσμα να  "ΓΙΝΟΝΤΑΙ  "ΑΓΓΑΑΡΕΙΕΣ..και  οι  χειρότερες  μέρες , από  άποψη  καθαριότητας ΕΙΝΑΙ  ΑΣΥΖΗΤΗΤΙ  ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ  ΚΑΙ  ΤΑ,,ΤΡΙΗΜΕΡΑ..
  Το  περασμένο  τριήμερο  φίλοι  μου ήταν του  Αγίου Πνεύματος και   λογικά θα  έπρεπε το  χωριό  μας  να  "ΛΑΜΠΕΙ "ΑΠΟ  ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ , ΔΥΣΤΥΧΏς  ΌΜΩΣ  ΟΛΟ  ΤΟ   ΧΩΡΙΟ  ΉΤΑΝ  ΣΕ  ΑΘΛΙΑ  ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ , ΑΦΟΥ  ΤΑ  ΓΕΛΑΔΙΑ  ΠΛΕΟΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ  ΔΡΟΜΟΥΣ , ΣΟΚΑΚΙΑ  ΚΑΙ..ΠΛΑΤΕΊΕΣ  ΣΕ  ΧΩΡΟ  ΕΝΑΠΟΘΕΣΗΣ  ΓΕΛΑΔΟΣΒΟΥΝΙΩΝ ..
  Και  σαν  να  μην  έφτανε  αυτό , Η  ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ  ΔΗΜΟΤΙΚΗ  ΥΠΗΡΕΣΙΑ  ΚΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ , ΤΑ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ   ΔΕΝ  ΜΑΖΕΥΕΙ  ΤΑ  ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ , ΜΕ  ΑΠΟΛΥΕΛΕΣΜΑ ,  ΤΑ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ  ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ  ΝΑ  ΕΡΘΕΙ  ΚΑΠΟΙΟΣ  ΞΕΝΟΣ  ΣΤΟ  ΧΩΡΙΟ  ΜΑΣ ,  ΝΑ  ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΊΖΕΙ  ΜΙΑ..."ΑΘΛΙΑ ..ΕΙΚΟΝΑ"..
  Δέν  ξέρουμε  τι  να  σκεφτούμε  φίλοι  μου , πολλά  μας  περνάνε απ'το  νου  μας , πολλά  ..τρελά  και  διάφορα , αλλά  σαν  το χθεσινό , τι  να  πεί  κανείς  
  ΧΘΕΣ  ΒΡΑΔΥ ΟΙ  ΚΑΔΟΙ ΤΗΣ  ΒΑΘΕΙΑΣ  ΗΤΑΝ   ΑΔΕΙΑΣΜΕΝΟΙ  ΣΤΗΝ  ΠΛΑΤΕΊΑ ΑΝΑΔΙΝΟΝΤΑΣ  ΜΙΑ  ΑΠΙΘΑΝΗ  ΒΡΩΜΑ ; ΤΙ  ΑΚΡΙΒΩΣ  ΕΙΧΕ  ΣΥΜΒΕΙ ΑΡΑΓΕ , ΠΑΝΤΩΣ  ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΚΆΠΟΙΕΣ "ΦΗΜΕΣ "ΠΩΣ  ΚΑΤΙ  ΔΕΝ  ΠΑΕΙ  ΚΑΛΑ  ΣΤΗΝ  ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΗ  ΚΑΘΑΡΙΩΤΗΤΑ , ΤΙ  ΝΑ  ΕΙΝΑΙ  ΑΥΤΟ  ΑΡΑΓΕ ; ΚΑΙ  ΟΛΟ  ΤΟ  ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ  ΑΥΤΑ  ΤΑ  ΧΑΛΙΑ  ΘΑ  ΕΧΟΥΜΕ ; 
  ΑΡΚΕΤΑ  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ  ΜΑΣ  ΕΧΟΥΝ  ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ  ΦΙΛΟΙ  ΜΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ..ΧΩΡΙΑΝΟΙ  ΜΑΣ  , ΔΕΝ  ΞΕΡΟΥΜΕ  ΠΟΥ  ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ , ΑΛΛΆ ...ΑΣ  ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ....
     Καλό  σας  απόγευμα 
   Απ'το  "Λιδωρίκι "με  αγάπη 
     www,kidoriki,com


THN ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΙΣ 11 π.μ ΣΤΟ NEKΡΟΤΑΦΕΙΟ ΛΕΥΚΑΣ Η ΤΑΦΗ ΤΟΥ ΑΕΊΜΝΗΣΤΟΥ ΔΗΜ.ΥΦΑΝΤΗ

$
0
0


Την  προσεχή  Πέμπτη  στις  11π.μ στο  Νεκροταφείο  Λεύκας , θα  γίνει  η κηδεία  του  αείμνηστου Δη, Υφαντή 
 www/lidoriki.com

ΘΥΜΑΣΤΕ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΤΗΝ ..."ΛΑΚΟΥΒΑ " ;;;;;

$
0
0

  Που.."ψαρέψαμε "καταμεσίς  στο  Αλωνάκι ;, 
Παραλίγο  να  το  κάνει  απόψε  το θαύμα  της , μάλιστα , αργά  το  βράδυ περνούσαν ο χωριανός  μας  αξιωματικός Δημ. Κοράκης  με  τη  σύντροφό  του και  η  κυρόα  έπεσε  μέσα 
   Δεν  γνωρίζουμε  αν  έπαθε  κάποια  σοβαρή  ζημιά , πάντως  θα  φροντίσουμε  να  μάθουμε και  φθσικά  θα σας  ενημερώσουμε , όπως  θα  ενημερώσουμε  τους  κ.κ.  ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΣ  ΓΙΑΑ  ΝΑ  ΦΡΟΝΤΊΣΟΥΝ ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟ ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΚΆΛΥΨΗ  ΤΗΣ  ΛΑΚΟΥΒΑΣ 



22.5.16


"Η...ΛΑΚΟΥΒΑ .."





Θυμάστε  αγαπημένοι μου  φίλοι , το  υπέροχο  τραγουδάκι "η λακούβα  "που  είχν γράψει οι.. "ΑΓΑΜΟΙ ΘΥΤΑΙ ΄"¨και  έκανε  μεγάλο σουξέ ..;  Ε  λοιπόν είναι  τόσο  επίκαιρο  που  λες και γράφτηκε  πρόσφατα και  μάλιστα  για  τη  λακούβα  που  υπάρχει  σο  Αλωνάκι  μας  , εκεί στην στάση των  αυτοκινήτων  και.."χάσκει "επικίνδυνα  περισσότερο  από ένα  χρόνο και  ευτυχώς δεν  έχει  συμβεί  κάποιοι ατύχημα .
   Το  ιστορικό της , είναι το..συνηθισμένο σο  Δήμο  μας , πριν από  κάμποσο  καιρό, 1-2 χρόνια περίπου ,στο  σημείο  αυτλό υπήρξε  βλάβη  στο  δίκτυο , που  επισκευάσηκε , μετά  από   πολλά..παρακάλια , αλλά  η  λακούβα  ΕΜΕΙΝΕ ΑΜΑΝΑΤΙ , δυστυχώς αυτή  είναι  η ..πρακτική του  ΔΑΉΜΟΥ  ΜΑΣ   "ΤΙΠΟΤΑ  ΔΕΝ  ΓΙΝΕΤΑΙ  ΣΩΣΤΟ  ΚΑΙ  ΣΤΗΝ ΩΡΑ  ΤΟΥ  ΤΟ  ΜΟΝΟ  ΠΟΥ  ΕΧΟΥΝ  ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ  6  ΧΡΟΝΙΑ  ΤΩΡΑ  "ΤΡΥΠΕΣ "ΣΤΟ...ΝΕΡΌ ΑΛΛΆ  ΚΑΙ ΣΤΗΝ  ΑΣΦΑΛΤΟ ...
   Πάντως , εκεί  που αποδείχηκε όμως  περίτρανα είναι  το  ότι  κατάφεραν να  ανοιξουν ΜΙΑ  ΠΕΛΩΡΙΑ  ΤΡΥΠΑ  ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ  ΚΟΡΒΑΝΑ , ΠΟΥ  ΕΝΩ  ΜΑΣ  ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΑΝ ΠΩΣ  ΕΙΧΑΜΕ  ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ !!!! ΔΙΑΒΑΣΤΕ  ΑΡΓΑ  ΚΑΙ  ΚΑΘΑΡΑ : ΠΕΟΝΑΣΜΑ  2.500.ΟΟΟe , ENΩ  ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ  ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΠΑΝΤΟΥ , ΣΕ  ΟΣΟΥΣ  ΜΛΙΛΆΝΕ  ΕΛΛΗΝΙΚΑ , ΑΛΒΑΝΙΚΑ , ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ  κ.α 
Απολαύστε  λοιόν  ην...τρύπα..



www.lidoriki.com

ΤΑΠΕΙΝΗ  ΜΑΣ  ΕΡΩΤΗΣΗ : ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΗΣ "ΑΝΑΞΑΡΤΗΤΗΣ  ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ "!!!! , ΠΟΤΕ  ΠΕΡΊΠΟΥ ΠΡΌΚΕΙΤΑΙ  ΝΑ ..ΒΟΥΛΏΣΕΤΕ  ΤΗΝ  ..ΤΡΥΠΑ  ;;;;; ΣΤΗΝ  ΕΠΟΜΕΝΗ  ΘΗΤΕΊΑ; .....ΑΜ...ΔΕΝ ΔΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ  ΥΠΆΡΧΞΕΙ ΤΕΤΟΙΟ  ..ΦΡΟΎΤΟ , ΤΟ    ΤΡΙΣ   ΕΞΑΜΑΡΤΕΊΝ ....@@@@@@@@@@@@@@

TO ΦΙΛΑΡΑΚΙ ΜΑΣ ...

$
0
0





"Προτεκτοράτο της ΕΕ με μια κυβέρνηση χωρίς εξουσία, χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο Πάμπλο Ινγκλέσιας τoυ ισπανικού κόμματος Podemos."
 Πίσω στα παλιά

ENA ...ΜΠΑΟΥΛΟ ΑΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΥΣ !!!

$
0
0
 Το είχαν για τραπεζάκι της τηλεόρασης

Ένα ξύλινο μπαούλο που ο ιδιοκτήτης του είχε αγοράσει έναντι 100 στερλινών το 1970 για να το χρησιμοποιεί ως έπιπλο τηλεόρασης, πωλήθηκε σε δημοπρασία για… 6,3 εκατ. στερλίνες!

Το «ξύλινο κουτί» ήταν στην πραγματικότητα μια εξαιρετικά σπάνια, γιαπωνέζικη αντίκα.

Η αξία της ανακαλύφθηκε όταν απεβίωσε ο ιδιοκτήτης του και τα παιδιά του ξεκαθάρισαν τα αντικείμενα που είχε στο σπίτι του, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

Το μπαούλο είναι φτιαγμένο από ξύλο κέδρου και χρυσό βερνίκι και χρονολογείται πίσω στο 1640.
Το Μουσείο Victoria and Albert στο Λονδίνο, το αναζητούσε σε όλον τον κόσμο από το 1941. Είναι ένα από τα 10 που υπάρχουν στον κόσμο, για πάνω από 40 χρόνια βρισκόταν σε ένα σπίτι στο South Kensington, σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από το συγκεκριμένο μουσείο, μέχρι που ο ιδιοκτήτης του μετακόμισε το 1986.

Το σπάνιο γιαπωνέζικο μπαούλο αγόρασε το μουσείο Rijksmuseum του Άμστερνταμ. Το εσωτερικό του είναι διακοσμημένο με χρυσό βερνίκι, αναπαριστώντας γιαπωνέζικους μύθους.


http://www.eirinika.gr

 Πίσω στα παλιά 

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΜΙΑΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΤΡΙΠΛΟΚΑΤΟΙΚΙΑΣ , ΕΤΩΝ 80

$
0
0



ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ


Πρατίνου και Αλκιμάχου, Παγκράτι. Μνήμη Μεσοπολέμου.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ε​​ίχα προσπεράσει μερικές πολυκατοικίες 50-60 ετών, από την εποχή της αθηναϊκής άνοιξης, όταν το βλέμμα μου σκάλωσε στη μεσοπολεμική κατοικία που βρήκα στη γωνία Πρατίνου και Αλκιμάχου. Πίσω μου, υπέρκομψες, παρά την ηλικία τους, οι πολυκατοικίες της Σπύρου Μερκούρη. Με τον φακό στο τζάμι των εισόδων τους, φωτογράφισα τα εσωτερικά τους, μοντερνιστικές φαντασίες, με μάρμαρα, μωσαϊκά, ξύλο, πλαστικό. Μαύρο, πράσινο, φωτεινό καστανό, γκρίζο με νερά, μπορντό και γαλάζιο, τα χρώματά τους. Μια αθηναϊκή λατρεία σε ένα βραχύβιο μέλλον.
Γεμάτος από το αστικό γούστο του 1960, που χρόνο με τον χρόνο βαθαίνει με μια θελκτική πατίνα, η μεσοπολεμική κατοικία στη γωνία Πρατίνου και Αλκιμάχου μού φάνηκε αρχικά παράταιρη, ξένη και ενδεχομένως ενοχλητική. Ηταν, ίσως, και η φθορά που έμοιαζε με δεύτερη επιδερμίδα, και που έδινε σε αυτήν τη διπλοκατοικία ή τριπλοκατοικία μιαν αύρα Εγγύς Ανατολής. Μπροστά μου είχα ένα κτίριο κατοικιών, χτισμένο μάλλον πριν από 80 χρόνια, από εκείνο τον απλό τύπο μιας μικροαστικής καθημερινότητας, που βλέπει κανείς και στο Κάιρο ή στην Αλεξάνδρεια, στη Βηρυτό ή στη Δαμασκό. Αν και η μήτρα του ήταν κεντροευρωπαϊκή, η εκδοχή του είχε φιλτραριστεί με την αύρα της Ανατολικής Μεσογείου. Ετσι, φάνταζε στα μάτια μου.
Και καθώς το παρατηρούσα, με το βλέμμα μου να περιεργάζεται, την ακανόνιστη και μάλλον άτεχνη μορφολογία, με τα δύο διαφορετικά έρκερ, τις προεξοχές δηλαδή με τα προτεταμένα παράθυρα και τους σκεπαστούς μασίφ εξώστες, άρχισα να μαλακώνω απέναντι σε αυτό το γηρασμένο σπίτι. Περισσότερο με συγκίνησε το παρόν του παρά το όποιο παρελθόν του, το οποίο άλλωστε περισσότερο μάντευα παρά γνώριζα. Το σπίτι είχε ζωή, σε απόσυρση, πίσω από κουρτίνες και πολύφυλλα παντζούρια. Σε ένα παράθυρο, επί της Αλκιμάχου, η τρίφυλλη μπαλκονόπορτα με το λευκό ξύλο ήταν στο κέντρο του εξώστη, με τον αρ ντεκό κυματισμό στο χρώμα ενός μεσοπολεμικού πράσινου, σαν τα κάγκελα στα παρτέρια του Ζαππείου. Φυτά, παλιομοδίτικα, σχημάτιζαν φουντωτές απολήξεις. Μια φραγκοσυκιά υπήρχε στην αριστερή άκρη.
Στην πρόσοψη της οδού Πρατίνου, οι επτά γλάστρες στο μπαλκόνι ήταν σαν μια κεραμική γιρλάντα, μπροστά από τα κλειστά παντζούρια, σε έξι πτυχώσεις, βαμμένα σε έντονο ραφ χρώμα, σαν τιρκουάζ με λίγο πράσινο. Ηταν τόσο έντονη η ανάγκη προσωπικής σφραγίδας, σε αυτά τα παράθυρα, που κατέληγε σε μια χειρονομία προς τον δρόμο σχεδόν συγκινητική. Εβλεπα, ήδη, το κτίριο αυτό με άλλα μάτια.
Και τότε πρόσεξα και τις στυλιστικές πινελιές του. Η εξώπορτα στην Πρατίνου, σε πλήρη αρ ντεκό οργάνωση, με το σφυρήλατο σίδερο στο πράσινο του Μεσοπολέμου, ήταν σαν από μονοχρωματική εκδοχή πίνακα του Μοντριάν. Και μετά είδα τα καμπυλωτά μπαλκόνια, εκείνης της αισθητικής υπερωκεανίου, και μου φάνηκε περίεργο να τα δω σε αυτό το κατά τα άλλα ταπεινό κτίσμα. Τα μπαλκόνια με τις καμπυλωτές απολήξεις είχαν τοποθετηθεί στην Αλκιμάχου σε μια τυφλή, σήμερα, όψη. Αλλά κάποτε, όταν χτίστηκε το σπίτι, τα μπαλκόνια αυτά θα είχαν απεριόριστη θέα προς τον Ιλισσό, την Ακρόπολη, την απλωσιά της Αθήνας. Εν τω μεταξύ, όμως, το διπλανό οικόπεδο χτίστηκε, και τα μπαλκόνια έμειναν δίχως ρόλο. Στάθηκα ξανά απέναντι σε αυτό το σπίτι. Δεν ξέρω αν ποτέ θα ανακαινιστεί. Είχε όμως ήδη επιτελέσει τον ρόλο του και μόνο με την παρουσία του.

ΣΤΟ ΔΡΟΣΕΡΟ ΚΑΙ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ...ΜΕ ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΝΕΡΟ

$
0
0




Οι ρεπόρτερ της «Βραδυνής» βάλθηκαν να ερευνήσουν σε βάθος τα του Αμαρουσίου. Μαζί τους και ‘μεις, μαθαίνουμε τόσα ενδιαφέροντα για το όμορφο αυτό χωριό εκείνης της παλιάς εποχής. 
«-Στο καλό παιδιά μου, κι’ ότι κι’ αν είσαστε εμείς μια φορά το φόρο τον έχομε πληρώσει στο δημόσιο.
Η απλοϊκή ταβερνιάρισσα του Μαρουσιού δεν ήθελε κατ’ ουδένα τρόπο να πιστεύση ότι είμεθα δημοσιογράφοι. Ούτε λίγο ούτε πολύ μας είχεν εκλάβει για φορατζήδες. Έτσι στη συζητησούλα που ανοίξαμε μέσα στο μαγαζάκι της γύρω από μια μισή μαρουσιώτικης ρετσίνας, η αγαθή γυναικούλα που μας σερβίριζε απαντούσε με μεγάλη επιφύλαξη στις ερωτήσεις μας.
Ο χαρτοφύλακας του σκιτσογράφου, ο συνοφρυωμένος συνάδελφος που μας έκανε παρέα, ο ξαφνικός ερχομός μας ντάλα μεσημέρι στο φτωχικό μαγαζάκι κάθε άλλο παρά ευνοϊκά μπορούσαν να διαθέσουν μια γυναικούλα του λαού με την απλοϊκή της μανταλιτέ και την έμφυτη δυσπιστία της προς τους ξένους που δέκα φορές έρχονται για να πάρουν και μία για να δώσουν.
Έτσι δεν μπορέσαμε να βγάλωμε και πολλά πράγματα από το πρωτότυπο ρεπορτάζ μιας ταβερνιάρισσας. Με το τσιγκέλι τα λόγια της. Μετρημένα. Όλα τάφερνε μαύρα και δύστυχα. Και σκεφθείτε πως εμείς πηγαίνοντας για ένα διασκεδαστικό ρεπορτάζ δεν πιστεύαμε να αναγκαστούμε να μιλήσωμε έτσι από την αρχή για την οικονομική κρίσι.
Αλλά το φαινόμενο είνε τόσο στυγνό τόσο πιεστικό πάνω στα στήθη των λαϊκών τάξεων, τόσο συνυφασμένο με όλες τις εκδηλώσεις της ζωής μας ώστε είμεθα υποχρεωμένοι να το αντικρύζωμε παντού. Για τους λόγους τούτους ακούσαμε την αγαθή κυρά-Θεμιστοκλήνα να μας λέη ότι είνε τρία χρόνια πώχει να νοικιάση το σπίτι της καλοκαίρι.
-Και δεν ζητάμε πολλά πράμματα παιδί μου, προσέθεσε.
-Καμμιά πεντακοσαριά δραχμές το μήνα τρία δωμάτια και κουζίνα. Αλλά πού; Κανείς δεν φαίνεται. Κι’ όμως τον φόρο τον πληρώνομε τακτικά στο Δημόσιο.
-Το μαγαζάκι όμως θα δουλεύη κυρά μου, έ;
-Τίποτα δεν κάνουμε. Άλλοτες όλος ο κόσμος ήξερε του Βοργιά την ταβέρνα. Τώρα ούτε γλεντζέδες έρχουνται ούτε κανείς.
Αυτά ήταν τα μόνα λόγια που αποσπάσαμε από την αμίλητη ταβερνιάρισσα. Απλά λόγια. Και αυτά καθ’ εαυτά και στον τρόπο που λεχθήκανε χαρακτηριστικά της φτώχειας που δέρνει τις λαϊκές τάξεις και που δεν μπορεί κανείς να δή ούτε στην Κηφισιά, ούτε στη Γλυφάδα, ούτε στον Πόρο, ούτε σε κανένα από τα κέντρα παραθερισμού της αριστοκρατίας μας. Απλούστατα γιατί το Μαρούσι κι’ ως προς τους ντόπιους κι’ ως προς τους παραθεριστάς δεν συγκεντρώνει παρά μικροαστική τάξι. Την τάξι δηλαδή που κυρίως υφίσταται τα αποτελέσματα της οικονομικής δυσχέρειας. Γι’ αυτό κι’ η νέκρα είνε γενική. Τα κέντρα καφενεία, ζυθεστιατόρια κλπ δεν έκαμαν ούτε πέρυσι, ούτε φέτος ελπίζουν να κάμουν σπουδαίες δουλειές.
-Αν πάη έτσι το πράμα, μας είπε ο διευθυντής ενός ζυθεστιατορίου της πλατείας Φιλελλήνων της ωραιότερης πλατείας του χωριού, αντίο Γλαρέντζα… Τώρα μάλιστα γίνεται κι’ ένα νέο κέντρο εδώ απέναντι στο αλσύλλιο της κοινότητος και που νοικιάστηκε 16000 σε κάτι ομογενείς από την Αμερική… Ας τους ευχηθούμε να κάμουν καλλίτερες δουλειές από μας. Αν τραβήξουν κόσμο ούτε μείς θάχουμε να χάσωμε.
-Τι θα είνε αυτό το κέντρο;
-Μα… δεν ξέρω. Πιο πολλές λεπτομέρειες θα μάθετε στα γραφεία της κοινότητος.
Αβάντι λοιπόν για τα γραφεία της κοινότητος. Αρχίζει όμως να σουρουπώνη και η κίνησις του χωριού να ζωντανεύη. Γραφική κίνησις επαρχιακής πόλεως με τα σουρουπώματα κάτω από τα πεύκα της οδού «Αρτέμιδος της Αμαρουσίας». Παρέες από κοριτσόπουλα και εφήβους βολτάρουν και ααληλοπειράζονται…
Η τελευταίες ηλιακές ακτίνες, η μυρωδιά των ανθέων των πορτοκαλιών, το πράσινο φόντο των απέραντων κήπων προσδίδουν κάποιαν ιδιαίτερην αγνήν ρωμαντικότητα στην ατμόσφαιρα του χωριού που μοιάζει τόσο λίγο με την ατμόσφαιρα των αριστοκρατικών κέντρων και που αποτελεί το άπαντον ενός ήσυχου ευτυχισμένου παραθερισμού μακρυά από κάθε θόρυβο και φασαρία.
Το γραφειάκι της κοινότητος εξ άλλου, χαριτωμένο κομψότατο, περιποιημένο εξωτερικώς και εσωτερικώς δίδει ένα συμπληρωματικό τόνο στη νοικοκυρευμένη ζωή του χωριού.
Μπαίνοντας ρωτάμε:
-Ο κ. Πρόεδρος;
-Είνε στα μελίσσια, μας απαντά ένας συμπαθέστατος κύριος. Μια απόδειξις του γεγονότος ότι ο πρόεδρος του χωριού δεν είνε κανένας αργόσχολος θεσιθήρας, επαγγελματίας «κ. Πρόεδρος».
Ο κύριος που μας υποδέχεται είνε ο γραμματεύς κ. Αλευρούσης. Πρόθυμος να υποβληθή σε δημοσιογραφική ανάκρισι.
-Λοιπόν για το κέντρον…
-Της πλατείας Φιλελλήνων;
-Μάλιστα.
-Θα γίνη ελπίζομε κάτι καλό. Να ένα μικρό μοντέρνο κέντρο που την ανοικοδόμησί του ανέλαβε μια εταιρεία από Αμερικανούς. Θα γίνη εκεί όπου το αλσύλλιον και ελπίζομε ότι θα καταστή δυνατόν να λειτουργήση κατά τα μέσα του καλοκαιριού. Οι Αμερικάνοι μας υπόσχονται πολλά. Μείς τους συστήσαμε να προσέξουν στο ζήτημα των τιμών. Να μη ανεβάσουν τας τιμάς των ποτών και των φαγητών στα επίπεδα που βρίσκονται σ’ άλλα προάστεια γιατί ο κόσμος έχει φτώχεια τώρα…
Κι’ εδώ λοιπόν η φτώχεια. Ας είνε.
-Κύριε Αλευρούση, δε μας λέτε μήπως έχετε κάμει καμμιά στατιστική των ξένων που έρχονται κάθε καλοκαίρι στο χωριό σας.
-Πλήρη στατιστική όχι. Τούτο δε γιατί δεν είνε εύκολο. Σε προχείρους όμως υπολογισμούς στηριζόμενος, μπορώ να σας πώ ότι χρονιά με τη χρονιά ο αριθμός ποικόλλει από 4-5000 άτομα. Είμεθα ευχαριστημένοι. Απ’ τους παραθεριστάς κερδίζει και η κοινότης γιατί αυξάνει η κατανάλωσις των τροφίμων, τα εισοδήματα των ιδιοκτητών οικιών που νοικιάζονται κ’ έτσι αι εκ των φόρων πρόσοδοί μας είνε αρκετά ικανοποιητικαί.
Έπειτα έχομε και το νερό. Εισπράττει η κοινότης απ’ αυτό 400.000 δρ το χρόνο.
-Τετρακόσιες χιλιάδες; Σαν πολλές…
-Είνε αρκετές. Ένα μεγάλο έσοδο. Προέρχεται από την τεσσαρακοντάλεπτο φορολογία κάθε στάμνας νερού που φεύγει για την Αθήνα ή τον Πειραιά.
-Πόσες δηλαδή στάμνες Αμαρουσιώτικου νερού καταναλίσκει η Αθήνα με τον Πειραιά;
-Κανένα εκατομμύριο… Κι’ όλο αυτό το νερό αντλείται από την «Αμαρυσία» πηγή, αυτήν ακριβώς που είνε στην κεντρική πλατεία.
-Τα ενοίκια πως πάνε κ. Αλευρούση;
-Η τιμές δεν είνε και πολύ ικανοποιητικές. Μπορείτε π.χ. να βρήτε σπίτι με 4-6 δωμάτια από 2-300 δρx το μήνα.
-Που αποδίδεται κυρίως την πτώσιν των ενοικίων;
-Αφ’ ενός μεν εις την κρίσιν, αφ’ ετέρου δε εις την δυσφήμισιν του Μαρουσιού ως διαμονής φυματικών. Δια την δυσφήμισιν αυτήν έχομεν λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να παύση ο κόσμος να νομίζη ότι το Μαρούσι είνε διαμονή φυματικών. Γι’ αυτό ακριβώς κατεδαφίζομε τις παράγκες της Μαγκουφάνας που είνε μια μεγάλη εστία μολύνσεως. Εξ άλλου και οι κάτοικοι λαμβάνουν κάθε μέτρον δια την προστασίαν των τα δε ξενοδοχεία έπαυσαν να δέχωνται φυματικούς.
Θα κάμωμε το Μαρούσι ένα από τα υγιεινότερα προάστεια των Αθηνών…
Δεν μένει παρά να ευχηθώμεν την πραγματοποίησιν της υποσχέσεως αυτής. Αξίζει το Μαρούσι ένα καλλίτερον μέλλον».
(«ΒΡΑΔΥΝΗ» 1931. Τ. Δέλας )  

http://www.paliaathina.com/gr
 Πίσω στα παλιά 

EN ΑΘΗΝΑΙΣ ..ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΑΒΒΑΤΟΓΡΑΔΟ

$
0
0



Και καλοκαίριαζε και Σάββατο σούρουπο το ταβερνάκι της γειτονιάς γέμιζε....

δηλαδή η αυλή του....παλιό σπίτι και σε ένα δωμάτιο έμενε και ο ιδιοκτήτης
ορκισμένο γεροντοπαλίκαρο.
Για όλα τα βαλάντια οι τιμές και έδινες παραγγελία χωρίς φόβο και χωρίς πάθος.
Μια αλιάδα με μπόλικο σκόρδο καμμιά ελιά...σαλάτα....πιάζ...σαρδέλες
και για τον άμαχο πληθυσμό μπιφτεκάκια στα κάρβουνα με ένα βουνό
τηγανιτές πατάτες.
Όλο και κάτι θα άφηναν τα πιτσιρίκια και οι μεγάλοι θα γυάλιζαν τα πιάτα
στη συνέχεια.
Ποιά ντροπή όλοι το ίδιο έκαναν.....
Και η ρετσίνα από το βαρέλι ....
Να γεμίζουν τα ποτήρια και εβίβα και καλή καρδιά....
Αν γλάρωνε κανένα πιτσιρίκι το πήγαιναν στο δωμάτιο του κάπελα
για ύπνο....οικογενειακή υπόθεση....άνθρωπος της γειτονιάς και αυτός.
Δεν αργούσε να πιάσει δουλειά και ο καλλιτέχνης με το τριμμένο κοστούμι.
Καθότανε σε μια γωνιά σε ένα τραπεζάκι και έβαζε μια μπουκιά στο στόμα του
δωρεά του καταστήματος... το νυχτοκάματο ήταν υπόθεση δική του.
Με την κιθάρα και το τσίγκινο πιατάκι άρχιζε την δουλειά του από τραπέζι
σε τραπέζι....με τραγούδια της εποχής.
Έτσι κάπως περνούσαν τότε στην γειτονιά...Σάββατο και απόβραδο.

Πίσω στα παλιά

MAΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ : ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

$
0
0



 
Τι αναφέρει η διοίκηση της Μαρινόπουλος για τις τελευταίες εξελίξεις. Πως παρουσιάζουν την εικόνα οι εργαζόμενοι.
Κωστής Χριστοδούλου
Ιούνιος 22 2016 17:43
Adtech Ad
Την σιωπή της αναγκάστηκε να σπάσει η διοίκηση της Μαρινόπουλος μετά από τον πανικό που έχει προκληθεί στην αγορά το ενδεχόμενο να πτωχεύσει η αλυσίδα συμπαρασύροντας μαζί της χιλιάδες παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις. Το απόγευμα της Τετάρτης προχώρησε σε μια συνοπτική ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία:
AdTech Ad
Η Μαρινόπουλος βρίσκεται εν μέσω του απαιτητικού και χρονοβόρου εγχειρήματος που στοχεύει στην επάνοδο της λειτουργίας της εταιρείας στην κανονικότητα, το συντομότερο δυνατόν.
Παραμένουμε σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες μας, για την ανάπτυξη ενός συνολικού στρατηγικού πλάνου που θα επιτρέπει στην εταιρεία όχι μόνο να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης.
Αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες μας παραμένουν η διασφάλιση των εργαζομένων μας, οι σχέσεις με τους προμηθευτές μας και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης με το καταναλωτικό κοινό, που μας στηρίζει σε μια πορεία 54  ετών.
Θα επανέλθουμε με σχετικές ενημερώσεις βάσει των εξελίξεων εντός των επόμενων εβδομάδων.
Σε έκδοση ανακοίνωσης προχώρησε σχεδόν την ίδια ώρα και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας η οποία μεταξύ των άλλων αναφέρει:
Χωρίς να υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση ή ενημέρωση από την εργοδοσία, οι χιλιάδες εργαζόμενοι βομβαρδίζονται από πληροφορίες για πιθανή ένταξη της εταιρείας σε κάποιο άρθρο "εξυγίανσης"ή πτώχευσης, όπως το άρθρο 99 ή το 106β, ώστε να υπάρξει προστασία από τους πιστωτές.
Πρόσθετη ανησυχία μας δημιουργεί η συνεχής έλλειψη βασικών εμπορευμάτων σε όλα τα καταστήματα της εταιρείας, τα άδεια ράφια -η κεντρική αποθήκη είναι άδεια- η έλλειψη αντικειμένου εργασίας, σύνηθες φαινόμενο η καθαριότητα και οι επιδιορθώσεις - αναστηλώσεις των άδειων καταστημάτων, από εμάς τους ίδιους.
Εμείς, οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον όμιλο “Μαρινόπουλο”, πληρώσαμε με αιματηρές θυσίες την ανάπτυξη της εταιρείας και τα χρόνια της υψηλής κερδοφορίας του και την εποχή της κρίσης με μειώσεις μισθών, ατομικές συμβάσεις, κλεισίματα καταστημάτων, μαζικές απολύσεις και το τελευταίο διάστημα με καθυστέρηση της καταβολής του μισθού μας που γίνεται τμηματικά σε 3 δόσεις.

Ο ρόλος των άλλων αλυσίδων

Εν τω μεταξύ εμπλοκή υπάρχει και σε ότι αφορά στην συμφωνία με την Σκλαβενίτης καθώς αυτήέχει κολλήσει στις υπηρεσίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Παράλληλα οι υπόλοιπες αλυσίδες φέρεται να πιέζουν ώστε να μην αποδεχθούν οι προμηθευτές "κούρεμα"των υποχρεώσεων της Μαρινόπουλος απέναντι τους στο σκεπτικό ότι σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι παίκτες του λιανεμπορίου υπήρξαν κύριοι στις συμφωνίες μαζί τους.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Βερόπουλος η οποία αν και είχε και αυτή σημαντικό άνοιγμα στους προμηθευτές ο όμιλος Metro της οικογένειας Παντελιάδη προχώρησε σε τραπεζικό δανεισμό ώστε να αποπληρωθούν οι προμηθευτές στο ακέραιο τους.
Δεν αποκλείεται λοιπόν καθώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο εργοδότη του λιανεμπορίου, αλλά και μία αλυσίδα η οποία αν προχωρήσει σε πτώχευση επηρεάζει  το μέλλον 1.000 και πλέον επιχειρήσεων - σ.σ. το άνοιγμα της Μαρινόπουλος στην αγορά εκτιμάται περίπου στο 1% του ελληνικού ΑΕΠ - να χρειαστεί να υπάρξει -ή να επιχειρηθεί - πολιτική παρέμβαση.

news247.gr

H ΛΑΚΟΥΒΑ ΒΡΗΚΕ ΤΟΝ "ΔΑΣΚΑΛΟ ΤΗΣ "...

$
0
0
Θυμάστε  φίλοι  μου την "επέροχη "λακούβα  στο  Αλωνάκι , που  ο Δήμος μας  την  είχε  "χαρακτηρίσει "σαν ..διατηρητέα , εδώ  και  κάμποσα  χρόνια ;
   Τρέξτε  αύριο  να την  φωτογαφίσετε γιατί  από μεθαύριο  δεν  θα  υπάρχει , διότι σήμερα  ο αγαπημένος  χωριανός  και φίλος εποχειρηματίας  Νικόλαος  Πέτρου , θα  την..εξαφανίσει....
με  δικά  του  έξοδα  και  προσωποή  εργασία ..ΤΟΝ   ΣΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ   ΘΕΡΜΑ 






  
         YMNOΣ ΣΤΟΥΣ  ΑΡΜΟΔΙΟΫΠΕΥΘΥΝΟΥΣ 

      Άχ ...βρε  σύντροφοι  .."σαϊνια " 
      τόσα  χρονια  στο..κουρμπέτι 
      και  δεν..μάθατε  να  φτιάξτε  
      ούτε  ένα..μερεμέτι ..;;;


  Έτσι , για  την ιστορία  αναφέρουμε , πως  η  κ. Κοράκη , πήγε  στο  Κ.Υ , και  της  επιδέθηκε το  τραύμα  στο  γόνατο.που  ευτυχώς  δεν  ήταν  σοβαρό ...
 Της  ευχόμαστε  περαστικά 

  www.lidoriki.com 


       

TI HTAN Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΚΛΑΑΝΙΟΛΑ ;

$
0
0

Μάθετε για το ιστορικό και τιμημένο όργανο απαγωγής των δύσοσμων αερίων εκτός δωματίου!


Ο,ΤΙ ΝΑ 'ΝΑΙBEST OF
11:38

07/10/2013
Τι ήταν η περίφημη κλανιόλα;
40
προσθήκη στα αγαπημένα


Η ιστορία μας αρχίζει (και τελειώνει φυσικά) στα Επτάνησα του περασμένου αιώνα, όπου οι ευγενείς σκαρφίστηκαν έναν ομολογουμένως ιδιαίτερο τρόπο για να απαλλαχθούν από τις δυσάρεστες αναθυμιάσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ναι, καλά καταλάβατε, η κλανιόλα ήταν απαραίτητο οικιακό σκεύος στα σπιτικά της υψηλής κοινωνίας των Επτανήσων, σαφώς ορισμένη στα προικοσύμφωνα της εποχής για το νυφικό κρεβάτι!
Η ιδιόρρυθμη συσκευή με την απλούστατη λειτουργία αποτελούταν από ένα χωνί και ένα μακρύ λάστιχο, το οποίο δεν χρησίμευε σε τίποτα άλλο από το να διοχετεύει τις ενοχλητικές οσμές της πορδής, που εγκλωβίζονται συνήθως κάτω από τα σκεπάσματα, μακριά από το κρεβάτι του αντρόγυνου.
Όσο κι αν ο όρος εγείρει σήμερα υποτιμητικές συνδηλώσεις, η ξακουστή κλανιόλα έζησε και βασίλεψε επί μακρόν στα Επτάνησα, με τον όρο να αντλεί την καταγωγή του από την κερκυραϊκή διάλεκτο, αν και οι ρίζες της χάνονται στα βάθη των ετών.

Το εργαλείο που κρατούσε τα πράγματα στην κρεβατοκάμαρα καθαρά και ευωδιαστά έφτανε μέχρι το παράθυρο, για να βρίσκουν τη λυτρωτική διέξοδό τους οι δυσώδεις αναθυμιάσεις της νύχτας. Συνήθως ήταν υφασμάτινο ή δερμάτινο, υπήρχαν ωστόσο και ασημένιες εκδοχές του.
Το καινοτόμο σύστημα εξαερισμού του κρεβατιού αποτελούσε μάλιστα απαραίτητο συμπλήρωμα της νυφιάτικης επτανησιακής προίκας, που όριζε ρητά την κλανιόλα στα απαραίτητα αξεσουάρ του κρεβατιού για το νιόπαντρο ζευγάρι: κοκετίνα με ντεστιέρες και μπαλντακί (κρεβάτι με κάγκελα και ουρανό δηλαδή), μαξιλάρια με ντεμέλες ρικαμάδες (μαξιλάρια με κεντημένες μαξιλαροθήκες), τσαγκούλι (δοχείο νυκτός), αναπαψόλια, σκαλνταλέτο και φυσικά η κλανιόλα (ή κλανιόρα), ο σωλήνας που κρέμεται πίσω από το κρεβάτι για την απομάκρυνση των δυσάρεστων οσμών.

Η κλανιόλα εισήχθη στην τάξη των επτανήσιων ευγενών από τους αριστοκράτες της Ευρώπης, κυρίως μέσω Ιταλίας («piritera»), όπου το οικιακό σκεύος χρησιμοποιούταν κατά κόρον. Ήταν μάλιστα η συχνή βρώση οσπρίων που επέβαλε τη χρήση της κλανιόλας στα σπιτικά των επτανήσιων ευγενών!
Εκδοχή της επτανησιακής κλανιόλας συναντούμε και στην Κύπρο, με το ένδυμα (που έμοιαζε με σκελέα) να φοριέται από τον άντρα και να δένεται σφιχτά στη μέση και τους αστραγάλους για να φυλακίζει εντός του τα δύσοσμα αέρια, τα οποία έβρισκαν διέξοδο από ελαστικό αγωγό εκτός δωματίου.

Ο θρύλος θέλει μάλιστα βασιλική κλανιόλα να βγαίνει σε δημοπρασία στον οίκο Sotheby's του Λονδίνου, απ'όπου και το κάτωθι απόσπασμα: «Το επόμενο αντικείμενο της συλλογής Γλύξμπουργκ, νούμερο 324 στους καταλόγους σας, είναι η χειροποίητη ασημένια κλανιόλα του Βασιλέως Γεωργίου του Β', κατασκευασμένη από τον οίκο Bochler του Αμβούργου το 1894. Τιμή εκκίνησης 75.000 στερλίνες. Ακούω 75.000;».

http://www.newsbeast.gr/

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ..

$
0
0
Καλημέρα  Λιδορικιώτες όλου  του  κόσμου
Καλημέρα  φίλοι του  χωριού  μας  και  της  εφημερίδας  μας 
ΠΕΜΠΤΗ  ΣΗΜΕΡΑ   23 ΙΟΥΝΊΟΥ  2016

Ανατολή Ήλιου: 06:01
Δύση Ήλιου: 20:52
Σελήνη 18 ημερών


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/#ixzz4CN9p329r
ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
μ. Χ.
1878

Οι αντιπρόσωποι των Μεγάλων Δυνάμεων στο συνέδριο του Βερολίνου αποδέχονται την παραχώρηση της Θεσσαλίας και τμήματος της Ηπείρου και συγκεκριμένα την περιοχή της Άρτας στην Ελλάδα. (5 Ιουλίουμε το νέο ημερολόγιο)
1894

Ιδρύεται στο Παρίσι από τον βαρόνο Πιερ Ντε Κουμπερτέν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Πρώτος της πρόεδρος αναλαμβάνει ο έλληναςΔημήτρης Βικέλας.
1902

Το όνομα «Mercedes» υιοθετείται για πρώτη φορά ως εμπορική επωνυμία από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler. Μερσέντες ονομαζόταν η κόρη του πάμπλουτου αυστριακού επιχειρηματία Εμίλ Γιέλινεκ, ο οποίος ζήτησε από τους υπευθύνους της εταιρείας να του κατασκευάσουν «ένα αυτοκίνητο για μετά το αύριο», στο οποίο έδωσε το όνομα της κόρης του. Σχεδόν ταυτόχρονα θα εισέλθει και στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.
1942

Οι πρώτοι κρατούμενοι για τα κρεματόρια του Άουσβιτς επιλέγονται μεταξύ των Εβραίων των Παρισίων.
1964

Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέουσυναντάται στο Λευκό Οίκο με τον αμερικανό πρόεδρο Λίντον Τζόνσον και ανθίσταται σθεναρά στις πιέσεις του τελευταίου να δεχτεί υποχωρήσεις στο Κυπριακό.
2004

Ο Μπομπ Ντίλαν αναγορεύεται σε διδάκτορα του Πανεπιστημίου Σεν Άντριους της Σκωτίας.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/2306#ixzz4CNADqTGb
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
μ. Χ.
1908

Μ. Καραγάτσης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Δημήτρη Ροδόπουλου, συγγραφέας. («Γιούγκερμαν», «Συνταγματάρχης Λιάπκιν») (Θαν. 14/9/1960)
Ιστορικά Ανέκδοτα
1912

Άλαν Τιούρινγκ, βρετανός μαθηματικός και κρυπτογράφος, από τους πρωτοπόρους της πληροφορικής, με σημαντικό έργο στους αλγόριθμους. (Θαν. 7/6/1954)
1936

Κώστας Σημίτης, έλληνας πολιτικός, που διετέλεσε πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/2306#ixzz4CNB7mKbQ
ΘΑΝΑΤΟΙ
μ. Χ.
1901

Ανδρέας Λασκαράτος, έλληνας ποιητής και σατιρικός συγγραφέας. (Γεν. 1/5/1811)
ΑποφθέγματαΙστορικά ΑνέκδοταΑνθολόγιο
1996

Ανδρέας Παπανδρέου, έλληνας πολιτικός, ιδρυτής του ΠΑΣΟΚκαι πρωθυπουργός (1981-1989, 1993-1996). (Γεν. 5/2/1919)
2005

Μανόλης Αναγνωστάκης, έλληνας ποιητής. (Γεν. 9/3/1925)
Ανθολόγιο
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/2306#ixzz4CNBRMNyS

ο χρονικό των σχέσεων Μεγάλης

Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης


0
Στις 23 Ιουνίου 2016 οι πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας καλούνται να αποφασίσουν με δημοψήφισμα αν επιθυμούν η χώρα τους να παραμείνει («Bremain») ή όχι («Brexit») στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι το δεύτερο δημοψήφισμα με το ίδιο περιεχόμενο στην ιστορία της χώρας.
Η Μεγάλη Βρετανία δεν ήταν από τις έξι χώρες που υπέγραψαν την Συνθήκη της Ρώμης (25 Μαρτίου 1957) με την οποία ιδρύθηκε η ΕΟΚ (σημερινή Ε.Ε). Για πρώτη φορά η Μεγάλη Βρετανία έκανε αίτηση ένταξης στις 9 Αυγούστου 1961 με πρωτοβουλία του Συντηρητικού πρωθυπουργού Χάρολντ ΜακΜίλαν. Όμως αντιμετώπισε την σθεναρά αντίσταση της Γαλλίας και συγκεκριμένα του προέδρου της στρατηγού Σαρλ Ντε Γκολ, ο οποίος δύο φορές έθεσε βέτο στην ένταξή της, την πρώτη στις 14 Ιανουαρίου 1963 και την δεύτερη στις 27 Νοεμβρίου 1967.
Ο Ντε Γκολ εκτιμούσε ότι «η φύση, η δομή και η πραγματικότητα της Μεγάλης Βρετανίας είναι διαφορετικές από εκείνες των ηπειρωτικών χωρών της Ευρώπης». Μα πάνω απ’ όλα, ο Γάλλος ηγέτης, διέβλεπε την πιθανότητα να απορροφηθεί η τότε ΕΟΚ από μια κολοσσιαία ατλαντική συμμαχία, κάτω από την εποπτεία και την καθοδήγηση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μετά την παραίτηση του Ντε Γκολ από την προεδρία (28 Απριλίου 1969) και τον θάνατό του (9 Νοεμβρίου 1970), άνοιξε και πάλι ο δρόμος για την ένταξη της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΟΚ, η οποία επιτεύχθηκε την Πρωτοχρονιά του 1973 μαζί  με την Ιρλανδία και την Δανία, επί πρωθυπουργίας του Συντηρητικού Έντουαρντ Χιθ.
Τον επόμενο χρόνο η Μεγάλη Βρετανία οδηγήθηκε σε διπλές εκλογές (20 Φεβρουαρίουκαι 10 Οκτωβρίου), τις οποίες κέρδισε το Εργατικό Κόμμα υπό τον Χάρολντ Ουίλσον, που ήταν εξαρχής επιφυλακτικό με την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ. Προεκλογικά, οι Εργατικοί είχαν δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευθούν τους όρους εισδοχής της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΟΚ, προκήρυξαν όμως δημοψήφισμα υπέρ της παραμονής ή μη της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΟΚ, όταν ανέλαβαν την εξουσία. Το δημοψήφισμα έγινε στις 5 Ιουνίου 1975 και απέβη συντριπτικά υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΟΚ (67.2% υπέρ, έναντι 32,8% κατά), παρότι στο έκτακτο συνέδριο του κυβερνώντος Εργατικού κόμματος (26 Απριλίου1975), οι σύνεδροι τάχθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΟΚ.
Κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 1983, το αντιπολιτευόμενο τότε Εργατικό Κόμμα, εντάσσει στο προεκλογικό του πρόγραμμα, το ζήτημα της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΟΚ. Η μεγάλη σε έκταση ήττα του από τους Συντηρητικούς της Μάργκαρετ Θάτσερ παγώνει το θέμα. Η «σιδηρά κυρία», θα πετύχει την μείωση της συμμετοχής της Μεγάλης Βρετανίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό (1984)  και θα αντιταχθεί στην ομοσπονδιακή εξέλιξη της ΕΟΚ (20 Σεπτεμβρίου 1988). Η Μεγάλη Βρετανία με ρήτρες εξαίρεσης δεν συμμετέχει στην ζώνη Σέγκεν και στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ).
Το ζήτημα της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είχε μετονομαστεί η ΕΟΚ με την Συνθήκη του Μάαστριχτ (7 Φεβρουαρίου 1992), επανέρχεται το 1997 από τον τραπεζίτη σερ Τζέιμς Γκόλντσμιθ, που κατέρχεται στις εκλογές της 9ης Απριλίου με το ευρωσκεπτιστικό «Κόμμα του Δημοψηφίσματος» («Referendum Party»). Αποτυγχάνει να περάσει το μήνυμά του, καθώς λαμβάνει το 2.6% των ψήφων και καμία έδρα, αλλά το θέμα παραμένει στην επικαιρότητα.
Το 2004 το επαναφέρει δυναμικά στο προσκήνιο ένα άλλος ευρωσκεπτιστικός και ξενοφοβικός σχηματισμός, το «Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου» (UKIP), που καταλαμβάνει την τρίτη θέση στις Ευρωεκλογές εκείνης της χρονιάς, την δεύτερη στις ευρωεκλογές του 2009 και την πρωτιά στις ευρωεκλογές του 2014, με ηγέτη τον αμφιλεγόμενο ευρωβουλευτή Νάιγκελ Φάρατζ. Ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό φιλελεύθερο, αλλά οι πολιτικοί επιστήμονες και ο Τύπος, τον χαρακτηρίζουν ακροδεξιό λαϊκιστή. 
Στις 23 Ιανουαρίουτου 2013, ο Συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, πιεζόμενος από την ευρωσκεπτιστική μερίδα του κόμματός του, υπόσχεται δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ, αν κερδίσει τις εκλογές του 2015. Οι Συντηρητικοί κερδίζουν ανέλπιστα την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της 7ης Μαϊουκαι στις 20 Φεβρουαρίου 2016, ο Κάμερον αναγγέλλει το δημοψήφισμα για τις 23 Ιουνίου, αφού προηγουμένως είχε αποσπάσει από την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε (19 Φεβρουαρίου), ένα «ειδικό καθεστώς» για την χώρα του.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/1122#ixzz4CNBfvERw

Μανόλης Αναγνωστάκης

1925 – 2005

Μανόλης Αναγνωστάκης
6833
0
Ένας από τους κορυφαίους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Ποιητής με πολιτική συνείδηση, φυλακίστηκε και καταδικάσθηκε σε θάνατο για τις ιδέες του και χαρακτηρίστηκε ως ο «ποιητής της ήττας», καθώς με τους στίχους του εξέφρασε τη διάψευση των οραμάτων της Αριστεράς. Το ποιητικό του έργο καθόρισε την ομάδα των στρατευμένων ποιητών της μεταπολεμικής ποίησης.
Ο Μανόλης Αναγνωστάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 9 Μαρτίουτου 1925. Σπούδασε Ιατρική και ειδικεύτηκε ως ακτινολόγος στη Βιέννη (1955-1956). Άσκησε το επάγγελμα του ακτινολόγου στη Θεσσαλονίκη και το 1978 μετεγκαταστάθηκε στην Αθήνα.
Πήρε μέρος στην Αντίσταση ως στέλεχος της ΕΠΟΝ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Για την πολιτική του δράση στο φοιτητικό κίνημα φυλακίστηκε στο διάστημα 1948-1951, ενώ το 1949 καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο.
Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1942 από το περιοδικό «Πειραϊκά Γράμματα». Εκτελώντας χρέη και αρχισυντάκτη, το 1944 συνεργάστηκε με το φοιτητικό περιοδικό «Ξεκίνημα» (1944), πόλο συσπείρωσης των προοδευτικών νέων λογοτεχνών της πόλης, και το 1945 εξέδωσε με δικά του έξοδα την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Εποχές». Αν και προχώρησε στην έκδοση μιας σειράς ποιητικών συλλογών τις επόμενες δεκαετίες, θα έπρεπε να περιμένει ως το 1979, σχεδόν 35 χρόνια μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου του, ώστε να δει να τυπώνεται η συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του χωρίς δικά του έξοδα.
Δημοσίευσε ποιήματα και κριτικά σημειώματα σε πολλά περιοδικά, ενώ είχε και πυκνή παρουσία στην εφημερίδα «Αυγή», με κείμενα για θέματα λογοτεχνικά και πολιτικά. Εξέδωσε το περιοδικό «Κριτική» (Θεσσαλονίκη, 1959-1961), υπήρξε μέλος της εκδοτικής ομάδας των «Δεκαοκτώ κειμένων» (1970), των «Νέων Κειμένων» και του περιοδικού «Η Συνέχεια» (1973).
Τα ποιήματα που ο Μανόλης Αναγνωστάκης άφησε πίσω του δημοσιευμένα είναι 88 και γράφτηκαν από το 1941 έως το 1971. Από το 1979 που κυκλοφόρησε ο συγκεντρωτικός τόμος των ποιημάτων του, και από το 1983 που κυκλοφόρησε ιδιωτικά το αυτοβιογραφικό σχόλιο «Y.Γ.» δεν υπήρξε καμία δημόσια παρέμβασή του.
«Στο αλλοιωμένο τοπίο της εποχής μας δεν θα ξαναγράψω», είχε ξεκαθαρίσει, γιατί «το έργο μου το ολοκλήρωσα. Επιλέγω τη σιωπή». Ίσως επειδή, όπως είχε πει σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, «η ποίηση είναι έργο της νεότητας. Χρειάζεται ενθουσιασμό, αυταπάτες, ψευδαισθήσεις. Αυτά τα έχουν οι νέοι. Όσο μεγαλώνεις, κατέχεις καλύτερα τα μέσα σου. Γίνεσαι τεχνίτης, αλλά ένα ποίημα δεν χρειάζεται να είναι τέλειο για να είναι καλό».
Ο Αναγνωστάκης είχε προαναγγείλει τη σιωπή του με τους στίχους:
Το θέμα είναι τώρα τι λες.
Καλά φάγαμε, καλά ήπιαμε.
Καλά τη φέραμε τη ζωή μας ως εδώ.
Μικροζημίες και μικροκέρδη συμψηφίζοντας.
Το θέμα είναι τώρα τι λες. (Στόχος, 1970)
Ποιήματά του μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ενώ μελοποιήθηκαν από συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μιχάλης Γρηγορίου, ο Γιάννης Μαρκόπουλος και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1986) και το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας (2002), ενώ αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το πιο γνωστό του ποίημα ήταν το Μιλώ, που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.
Η ποίηση του Μανόλη Αναγνωστάκη δεν είναι απαισιόδοξη. Όσο κι αν οι στίχοι του φτάνουν κάποτε στην απελπισία, στο βάθος του ορίζοντα διακρίνεται ένα φως που μοιάζει περισσότερο με την αναλαμπή της αυγής και λιγότερο με το λυκόφως. Η δύναμη του ποιητικού του έργου, υπερβαίνοντα τις κομματικές ταμπέλες, κατάφερε να εκφράσει την αβεβαιότητα, την αποξένωση, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης εποχής.
Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 2005, καταβεβλημένος από χρόνια αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα.
Διαβάστε
  • «Ποιήματα 1941-1971» (Εκδόσεις Νεφέλη)
  • Αλέξανδρου Αργυρίου: «Μανόλης Αναγνωστάκης: Νοούμενα και υπονοούμενα της ποίησής του» (Εκδόσεις Γαβριηλίδης)

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/174#ixzz4CNC3kv5e

Την παραμονή τ’ Αϊ-Γιαννιού


2541
0
Η παραμονή του γενεθλίου του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (24 Ιουνίου) χαρακτηρίζεται από πυρολατρικά και μαντικά έθιμα. Στα πυρολατρικά έθιμα ανάγονται οι φωτιές του Αϊ Γιαννιού του Φανιστή, ή Ριζικάρη ή Ριγανά, όπως ονομάζεται για την περίσταση ο Άγιος σε διάφορα μέρη της χώρας, ενώ στα μαντικά ξεχωρίζει ο Κλήδονας, η μολυβδομαντεία, η ονειρομαντεία κ.ά.
Οι φωτιές του Αϊγιαννιού, που μας είναι πιο οικείο ως έθιμο, ανάβονται συνήθως σε σταυροδρόμια κατά γειτονιές, με ανταγωνιστική διάθεση, καθώς κάθε γειτονιά θέλει να παρουσιάσει τη μεγαλύτερη φωτιά. Σε αυτή ρίχνονται εύφλεκτα άχρηστα αντικείμενα του σπιτιού και απαραιτήτως το μαγιάτικο στεφάνι. Μικροί και μεγάλοι πηδούν πάνω από τη φωτιά, κάνοντας μια ευχή για καλή υγεία και απαλλαγή από το κακό. Ο Κλήδονας (κληδών=οιωνός) είναι μία μαντική πράξη, που τελείται με σκοπό να φανερωθεί, ιδιαίτερα στις κοπέλες, το ριζικό ή η τύχη τους. Απαραίτητα συστατικά, μια στάμνα με «αμίλητο» νερό, ένα φρούτο ή κάποιο προσωπικό μικροαντικείμενο μιας κοπέλας.
Τα έθιμα αυτά της υπαίθρου είναι παγανιστικής προελεύσεως, που καταδικάζονται από την Εκκλησία (65ος Κανόνας της Πενθέκτης Συνόδου του 691) και τείνουν να εκλείψουν, αν δεν έχουν εκλείψει, σε μια εποχή έντονης αστικοποίησης. Ένας απόηχός τους ακούγεται ακόμη στο νοσταλγικό τραγούδι των Σπανού/Παπαδόπουλου «Στην Αριστοτέλους»:
...Και φωτιές ανάβανε στους μεγάλους δρόμους
τ’ Αϊ Γιάννη θα ’τανε θαρρώ...

Την ανάμνηση διασώζει και ο Γιώργος Σεφέρηςστο ποίημά του «Φωτιές του Αϊ Γιάννη»από τη συλλογή «Τετράδιο Γυμνασμάτων» (1940).
Ανάλογα έθιμα υπάρχουν και στους λαούς της Βόρειας Ευρώπης, που ανάγονται στην έλευση του καλοκαιριού (Θερινό Ηλιοστάσιο). Ο σπουδαίος ρώσος συνθέτης Μόδεστος Μουσόργκσκι έγραψε ένα συμφωνικό ποίημα, εμπνευσμένο από τους θρύλους και τις παραδόσεις της ημέρας, το οποίο ολοκλήρωσε στις 23 Ιουνίου 1867. Τίτλος του «Η Νύχτα του Αγίου Ιωάννη στο Φαλακρό Βουνό»και βασίστηκε σε διήγημα του Νικολάι Γκόγκολ, με ήρωα σ'ένα χωρικό, που είναι αυτόπτης μάρτυς ενός χορού δαιμόνων την παραμονή της γιορτής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο «Φαλακρό Βουνό» του Κιέβου.
Περί Πηγών...
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/634#ixzz4CNCW80MV

Η Μάχη της Δοϊράνης


531
0
Ένοπλη σύγκρουση μεταξύ ελληνικού και βουλγαρικού στρατού στις 23 Ιουνίου 1913, κατά τη διάρκεια του Β'Βαλκανικού Πολέμου. Αποτελεί συνέχεια της μάχης του Κιλκίς-Λαχανάκαι έληξε με περιφανή ελληνική νίκη.
Μετά την καθοριστικής σημασίας ήττα στο Κιλκίς-Λαχανά (19 - 21 Ιουνίου), οι βουλγαρικές δυνάμεις συμπτύχθηκαν και οργάνωσαν την άμυνά τους στα υψώματα νότια της λίμνης Δοϊράνης πάνω στο χωριό Βλαντάγια (σήμερα Ακρίτας Κιλκίς). Τις αποτελούσαν 19 τάγματα πεζικού της 2ας, 3ης και 6ης Μεραρχίας, καθώς και το ανάλογο πυροβολικό. Το ελληνικό Στρατηγείο έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την όσο το δυνατόν ταχύτερη εκκαθάριση όλης της περιοχής δυτικά του Στρυμόνα και νότια του Μπέλες από τις εχθρικές δυνάμεις και την απώθησή τους προς τα βορειοανατολικά, ώστε να επιτευχθεί επαφή με τους Σέρβους.
Την επιχείρηση για την εκπόρθηση της Δοϊράνης ανέλαβαν η 3η Μεραρχία υπό τον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Δαμιανό και η 10η Μεραρχία υπό τον συνταγματάρχη Λεωνίδα Παρασκευόπουλο. Λίγο μετά το μεσημέρι της 22ας Ιουνίου 1913, το 4ο Σύνταγμα Ευζώνων της 10ης Μεραρχίας επιτέθηκε και με εφ’ όπλου λόγχη κατέλαβε θέσεις των εχθρικών προφυλακών στο χωριό Βλαντάγια, ενώ το ελληνικό πυροβολικό απαντούσε στα βουλγαρικά πυρά. Η 3η Μεραρχία δεν ανέλαβε δράση εκείνη την ημέρα.
Η κύρια επίθεση των δύο ελληνικών μεραρχιών άρχισε νωρίς το πρωί της 23ης Ιουνίου. Την κύρια επίθεση εναντίον των οχυρωμένων θέσεων των Βουλγάρων ανέλαβαν μονάδες της 10ης Μεραρχίας. Όταν οι εύζωνοι του 5ου Συντάγματος κατέλαβαν με τη λόγχη τον σιδηροδρομικό σταθμό της Δοϊράνης, οι Βούλγαροι αντιλήφθηκαν ότι υπερφαλαγγίζονται και εγκατέλειψαν τις θέσεις πάνω στα υψώματα, υποχωρώντας προς τα βόρεια. Νωρίτερα είχε σιγήσει το πυροβολικό τους, κατόπιν των πυκνών και εύστοχων βολών του πυροβολικού της 3ης Μεραρχίας, το οποίο διοικούσε ο ταγματάρχης Κωνσταντίνος Γουβέλης. Πολλοί από τους Βούλγαρους στρατιώτες έπεσαν στη λίμνη για να σωθούν και πνίγηκαν.
Οι απώλειες της 10ης Μεραρχίας ανήλθαν σε 106 νεκρούς και 755 τραυματίες, ενώ της 3ης Μεραρχίας σε 146 νεκρούς και τραυματίες. Οι απώλειες του βουλγαρικού στρατού υπήρξαν ανυπολόγιστες, ενώ στο πεδίο της μάχης εγκατέλειψαν σημαντικό πολεμικό οπλισμό, ο οποίος περιήλθε στα χέρια των Ελλήνων.
Επόμενη αναμέτρηση Ελλήνων και Βουλγάρων, στη Βέτρινα (σημερινό Νέο Πετρίτσι Σερρών) στις 26 Ιουνίου 1913.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/635#ixzz4CNCnxa8m

 

Άλαν Τούρινγκ


1912 – 1954

Άλαν Τούρινγκ
2963
0
Διαπρεπής άγγλος μαθηματικός, θεωρητικός της Λογικής, κρυπτογράφος και πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της θεωρίας των υπολογιστών. Ο Τούρινγκ έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης πληροφορικής, καθόρισε τα κριτήρια της τεχνητής νοημοσύνης, αποκωδικοποίησε τους μυστικούς κώδικες του γερμανικού στρατού (γεγονός που έσωσε εκατομμύρια ζωές και συνέβαλε να λήξει ταχύτερα ο Β'Παγκόσμιος Πόλεμος) και σχεδόν έλυσε ένα βιολογικό αίνιγμα στη μορφογένεση, το οποίο ακόμη παραμένει ανεξιχνίαστο για τους ερευνητές.
Ο Άλαν Μάθισον Τούρινγκ (Alan Mathison Turing, ορθότερη προφορά: Τιούρινγκ) γεννήθηκε στη συνοικία Πάντιγκτον του Λονδίνου στις 23 Ιουνίου 1912. Ο πατέρας του ήταν υπάλληλος στη βρετανική αποικιοκρατική διοίκηση στην Ινδία κι επέστρεψε με τη σύζυγό του Έθελ στο Λονδίνο, επειδή ήθελαν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στη Μεγάλη Βρετανία. Όμως, η δουλειά του πατέρα του απαιτούσε να βρίσκεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Ινδία κι έτσι τα δύο παιδιά του ζεύγους Τούρινγκ  μεγάλωσαν με φίλους της οικογένειας στην Αγγλία, προκειμένου να μην διακινδυνεύσει η υγεία τους στις αποικίες.
Στα 13 του αποκαλύφθηκε το ταλέντο του Άλαν Τούρινγκ στα μαθηματικά, αν και τα γραπτά του χαρακτηρίζονταν από τους καθηγητές του «ακατάστατα και πρόχειρα». Το 1928, σε ηλικία 16 ετών, μελέτησε την εργασία του Άλμπερτ Αϊνστάινκαι όχι μόνο την κατάλαβε, αλλά προεξέτεινε τα ερωτήματα του Αϊνστάιν για τους νόμους του Νεύτωνα για την κίνηση, σ'ένα κείμενο το οποίο δεν δημοσιεύθηκε. Τα χρόνια εκείνα ανακαλύπτει την ομοφυλοφιλία του και ερωτεύεται ένα συμμαθητή του, ονόματι Κρίστοφερ Μόρκομ, ο οποίος όμως λίγους μήνες αργότερα πεθαίνει από βοοειδή φυματίωση, μετά από κατανάλωση μολυσμένου γάλακτος αγελάδας. Η απώλεια αυτή κλονίζει την πίστη του. Τον οδηγεί στον αθεϊσμό και στην πεποίθηση ότι όλα τα φαινόμενα έχουν υλιστική βάση.
Μετά το σχολείο γίνεται δεκτός στο Βασιλικό Κολλέγιο (King's College) του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, όπου σπουδάζει μαθηματικά, με καθηγητές, μεταξύ άλλων, τον μαθηματικό και οικονομολόγο Τζον Μέιναρντ Κέινς και τον συγγραφέα Ε. Μ. Φόρστερ. Το 1936 δημοσιεύει την πραγματεία «On Computable Numbers, with an Application to the Entscheidungsproblem», που αναγνωρίζεται ως το λαμπρότερο έργο του. Στο άρθρο αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχουν ορισμένα μαθηματικά προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν δια μιας σταθεράς, καθορισμένης διεργασίας, την οποία χαρακτήριζε ως διεργασία που μπορεί να εκτελεστεί από αυτόματη μηχανή. Αποδείκνυε, ακόμη, τη δυνατότητα κατασκευής μιας μηχανής γενικής χρήσης («Μηχανή Τούρινγκ»), η οποία, καταλλήλως προγραμματιζόμενη, θα μπορούσε να εκτελέσει το έργο οποιασδήποτε κατασκευασμένης για την επίλυση ειδικών προβλημάτων μηχανής. Αυτή ιδέα μια μηχανής γενικής χρήσης αποτέλεσε τη θεωρητική βάση για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που εμφανίστηκαν τη δεκαετία του '40.
Ο Τούρινγκ συνέχισε τις σπουδές του στα Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον στις ΗΠΑ και το 1938 αναγορεύτηκε διδάκτορας μαθηματικών, με τη διατριβή «Systems of Logic Based on Ordinals», υπό την επίβλεψη του καθηγητή Αλόνζο Τσερτς. Με την αποφοίτησή του δέχτηκε τη θέση του καθηγητή μαθηματικής λογικής που του προσφέρθηκε στο King's College, όπου και θα μπορούσε να είχε παραμείνει, αν δεν μεσολαβούσε ο Β'Παγκόσμιος Πόλεμος και η εφεύρεση της «μηχανής Τούρινγκ».
Την άνοιξη του 1940 προσέφερε τις υπηρεσίες του στη Σχολή Κωδίκων και Κρυπτογραφίας της βρετανικής κυβέρνησης, σε μια περίοδο που ο πρωθυπουργός Γουίνστον Τσόρτσιλβρισκόταν στα πρόθυρα απελπισίας. Οι Γερμανοί είχαν σπάσει τον αγγλικό κώδικα μετάδοσης σημάτων και με τις πληροφορίες που αποσπούσαν βύθιζαν τα πλοία του βρετανικού ναυτικού το ένα μετά το άλλο. Ο Τούρινγκ ενσωματώθηκε γρήγορα στην ομάδα και με την καθοριστική συνεισφορά του αποκρυπτογραφήθηκε ο κώδικας Enigma της Λουφτβάφε. Έτσι, εξουδετερώθηκε ο ραδιοφάρος  Knickebein, που κατηύθυνε τα γερμανικά βομβαρδιστικά στην Αγγλία.
Κάθε φορά που οι Γερμανοί τροποποιούσαν τους κωδικούς επικοινωνίας, ο Τούρινγκ τους αποκρυπτογραφούσε ολοένα και με μεγαλύτερη ευχέρεια. Έτσι, ο Τσόρτσιλ μάθαινε τα πάντα για τις επικείμενες κινήσεις των αντιπάλων του, για τα σχέδια εναντίον της Ελλάδας, ακόμη και για την Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα. Ο ρόλος του Τούρινγκ, όμως, ο οποίος για λόγους εθνικής ασφάλειας αναγνωρίστηκε πολύ μετά τον θάνατό του, υπήρξε καθοριστικός, τόσο για το σπάσιμο του κώδικα «Enigma», όσο και για τον σχεδιασμό ενός πρωτόγονου (για τα σημερινά δεδομένα) ηλεκτρονικού υπολογιστή, που αποκωδικοποιούσε με μεγάλη ταχύτητα τις επικοινωνίες των ναζιστών στον Ατλαντικό.
Το 1945, μετά τη λήξη του Β'Παγκοσμίου Πολέμου, προσελήφθη στο νεοϊδρυθέν Τμήμα Μαθηματικών του Βρετανικού Εργαστηρίου Φυσικής στο Λονδίνο, όπου του δόθηκε η δυνατότητα να κατασκευάσει την πρώτη αληθινή «μηχανή Τούρινγκ», την ονομαζόμενη ACE (Automatic Computing Engine). Γρήγορα, όμως, ανακάλυψε, προς μεγάλη δυστυχία του, ότι η γραφειοκρατία και οι αλλεπάλληλες αναβολές θα στέκονταν εμπόδιο στην πραγματοποίηση των ιδεών του και αποφάσισε να αποχωρήσει και να επιστρέψει στο Κέιμπριτζ.
Το 1948 εγκαταστάθηκε στο Μάντσεστερ, δεχόμενος πρόταση του τοπικού πανεπιστημίου για την κατασκευή ενός υπολογιστή, όπως τον περιέγραφε ο ίδιος σ'ένα δημοσίευμά του το 1939. Ήταν ο MADAM, όπως τον αποκάλεσε ο Τύπος (Manchester Automatic Digital Machine), ο υπολογιστής με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα μνήμης εκείνη την εποχή. Οι προσπάθειές του για την κατασκευή των πρώτων υπολογιστών και την ανάπτυξη των πρώτων μεθόδων προγραμματισμού υπήρξαν κεφαλαιώδους σημασίας. Υποστήριξε, επίσης, σθεναρά τη θεωρία ότι μπορούσαν να κατασκευαστούν υπολογιστές με ικανότητα σκέψης. Οι δημοσιεύσεις του έτυχαν ευρείας αναγνώρισης και αποτέλεσαν το θεμέλιο της έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη.
Λάτρης της βιολογίας, ο Τούρινγκ θα εφαρμόσει το μαθηματικό του ταλέντο στη μορφογένεση, δηλαδή πώς τα ζώα και τα φυτά αναπτύσσουν ορισμένα μοντέλα μορφών, όπως οι ρίγες της ζέβρας ή οι κηλίδες της αγελάδας, θεωρίες οι οποίες ακόμη απασχολούν τους βιολόγους. Το 1952 ο Τούρινγκ θα δημοσιεύσει το πρώτο μέρος της εργασίας του για τη μορφογένεση, η οποία θα παραμείνει ημιτελής.
Η ζωή του Τούρινγκ θα πάρει τραγική τροπή τον Ιανουάριο του 1952. Στο Μάντσεστερ, ύστερα από ληστεία στο σπίτι όπου κατοικούσε, ομολόγησε στην αστυνομία ότι διατηρούσε ερωτική σχέση με έναν από τους υπόπτους του εγκλήματος, ονόματι Άρνολντ Μάρεϊ. Οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις την εποχή εκείνη θεωρούνταν έγκλημα στη Μεγάλη Βρετανία και ο Τούρινγκ δικάστηκε και βρέθηκε ένοχος. Γλίτωσε τη φυλακή, αλλά υποβλήθηκε σε σειρά εμβολιασμών με ορμόνες οιστρογόνων, που σκόπευαν να «καταστείλουν» τις επιθυμίες του, με αποτέλεσμα να αναπτύξει γυναικομαστία και να παρουσιάσει συμπτώματα κατάθλιψης. «Μεγαλώνει το στήθος μου» έλεγε τρομαγμένος σ'έναν φίλο του.
Στις 7 Ιουνίου 1954, ο Άλαν Τούρινγκ βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του. Στο κομοδίνο υπήρχε ακουμπισμένο ένα μισοφαγωμένο μήλο, επαλειμμένο με κυάνιο. Ήταν μόλις 41 ετών. Φημολογείται ότι η γνωστή εταιρεία πληροφορικής Apple διάλεξε ως λογότυπό της ένα μισοφαγωμένο μήλο για να αποτίσει φόρο τιμής σε αυτή τη διάνοια της πρώιμης επιστήμης της Πληροφορικής.
Ο Τούρινγκ υπήρξε μια εκκεντρική προσωπικότητα στη συντηρητική αγγλική κοινωνία των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων. Ήταν εσωστρεφής, άθεος, δεινός μαραθωνοδρόμος (ένας τραυματισμός στο ισχίο τον απέκλεισε από τη βρετανική Ολυμπιακή ομάδα του 1948), εργαζόταν εκ θεμελίων (αγνοώντας την εργασία των προκατόχων του), δεν έκρυβε την ομοφυλοφιλία του και ούτε σεβόταν τα αυστηρά επιστημονικά «σύνορα» της εποχής του (όντας ένας «καθαρός» μαθηματικός, που εισέβαλε στα πεδία της μηχανικής και της ηλεκτρονικής).
Η αυξανόμενη απομόνωσή του, το δικαστικό σκάνδαλο, η αυτοκτονία του και το γεγονός ότι δεν κατάφερε ποτέ να επιβραβευθεί για το έργο του, το οποίο στο πλαίσιο του «Ψυχρού Πολέμου» ήταν σε μεγάλο μέρος του χαρακτηρισμένο ως απόρρητο, άφησαν τον ίδιο και το έργο του στη σκιά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/489#ixzz4CND8NZKu

Σπύρος Ζαγοραίος

1928 – 2014

Σπύρος Ζαγοραίος
41
0
Σπουδαίος λαϊκός ερμηνευτής, στιχουργός και συνθέτης.
Ο Σπύρος Ζαγοραίος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Ιουνίου 1928 και μεγάλωσε στον Άγιο Αρτέμιο (Γούβα) του Παγκρατίου. Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, που σημάδεψαν ανεξίτηλα τη ζωή του. Στη διάρκεια της κατοχής έχασε το ένα του χέρι, καθώς περιεργαζόταν μία χειροβομβίδα που βρήκε στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.
Γράμματα δεν έμαθε, αλλά η καλή φωνή του τον οδήγησε κατευθείαν στο λαϊκό τραγούδι. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1952 από την Αθήνα και μετά ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 άρχισε να τον συνοδεύει στο τραγούδι η σύζυγός του Ζωή και μαζί δημιούργησαν ένα από τα δημοφιλέστερα ντουέτα του λαϊκού τραγουδιού.
Συνεργάστηκε με τα σπουδαιότερα ονόματα της εποχής και ερμήνευσε επιτυχίες, που τραγουδιούνται μέχρι σήμερα: «Ε ντε λα μαγκέν ντε Βοτανίκ», «Άναψε το τσιγάρο», «Προσευχή», «Στης Λαρίσης το ποτάμι», «Τρελοκόριτσο», «Θα πεθάνω γλυκιά μου αγάπη», «Ντόλτσε βίτα», «Κατηγόρα με», «Έγιναν γκρίζα τα μαλλιά μου», «Οι γαρυφαλλιές», «Όλες είσαστε ίδιες», «Ο αλήτης», «Άδικα χάρε καρτερείς», «Η κούκλα», «Πάρτε κύριε λαχεία», «Ο ανάπηρος», «Ερωτιάρης», «Τον χάρο τον αντάμωσαν» και πολλά άλλα.
Πραγματοποίησε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού που ζουν Έλληνες. Έως και τα τελευταία σχεδόν χρόνια της ζωής του εξακολουθούσε την καλλιτεχνική του δραστηριότητα στο Αιγάλεω Αττικής, όπου διέμενε, και είχε δημιουργήσει κάτω από το σπίτι του το λαϊκό κέντρο «Εντελαμαγκέν».
Ο Σπύρος Ζαγοραίος πέθανε στις 20 Οκτωβρίου 2014, σε ηλικία 86 ετών. Τα τελευταία  χρόνια αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας με τη νόσο Πάρκινσον, που τον ταλαιπωρούσε. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε από το 2009, όταν έχασε τον γιο του σε ηλικία 49 ετών.
Περί Πηγών...
Μοιραστείτε το!
41
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/1037#ixzz4CNDUAqJs


Μια Νύχτα στο Φαλακρό

Βουνό

Μόδεστος Μουσόργκσκι
Μόδεστος Μουσόργκσκι
75
0
Συμφωνικό ποίημα του Μόδεστου Μουσόργκσκι, από τα δημοφιλέστερα έργα της ρωσικής λόγιας μουσικής. Είναι εμπνευσμένο από ένα διήγημα του συγγραφέα Νικολάι Γκόγκολ και βασίζεται σ'ένα ρωσικό θρύλο. Το έργο είχε μία μακρόχρονη συνθετική περιπέτεια.
Ο Μόδεστος Μουσόργκσκι (1839-1881) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ρώσους συνθέτες, μέλος της Ομάδας των Πέντε, που έθεσε τις βάσεις της ρωσικής εθνικής σχολής στη μουσική. Οι πρώτες ιδέες για τη σύνθεση του έργου κατέβηκαν στο μυαλό του Μουσόργκσκι το 1860, σε ηλικία 21 ετών. Ήθελε να γράψει μια όπερα με βάση το διήγημα του Γκόγκολ «Την παραμονή του Ιβάν Κούπαλα». Το διήγημα αναφέρεται σ'ένα χωρικό, που είναι αυτόπτης μάρτυς ενός χορού δαιμόνων την παραμονή της γιορτής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (23 Ιουνίου) στο Φαλακρό Βουνό (Λίσα Χόρα), κοντά στο Κίεβο. Οι ιδέες του αυτές δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.
Στις αρχές Ιουνίου 1867 ο Μουσόργκσκι άρχισε να γράφει το έργο υπό τη μορφή συμφωνικού ποιήματος (σύνθεση για ορχήστρα, που προσπαθεί να αποδώσει με μουσικά μέσα εξωμουσικό περιεχόμενο, για παράδειγμα εντυπώσεις από ανθρώπους, τοπία, ζωγραφικούς πίνακες ή λογοτεχνικά έργα), το οποίο τελείωσε μέσα σε 12 ημέρες, στις 23 Ιουνίου. Του έδωσε τον τίτλο Η Νύχτα του Αγίου Ιωάννη στο Φαλακρό Βουνό. Γεμάτος χαρά για τη δημιουργία του διακήρυξε: «είναι ένα αυθεντικά ρωσικό επίτευγμα, πλήρως απελευθερωμένο από τις γερμανικές επιρροές… γεννημένο στο ρωσικό χώμα και μεγαλωμένο, όπως το ρώσικο καλαμπόκι».
Όμως, γρήγορα προσγειώθηκε στην πραγματικότητα, όταν ο μέντοράς Μίλι Μπαλακίρεφ (μέλος της Ομάδας των Πέντε) στάθηκε ιδιαίτερα επικριτικός για το έργο. Η πρώτη εκδοχή έμεινε στο συρτάρι και δεν εμφανίσθηκε παρά μόνο το 1868.
Το 1872 ο Μουσόργκσκι αναθεώρησε το έργο. Του προσέθεσε χορωδιακά μέρη και το ενσωμάτωσε στη συλλογική όπερα - μπαλέτο Μλάντα, που ολοκληρώθηκε πολύ αργότερα. Το 1880 επεχείρησε την τρίτη αναθεώρηση του Φαλακρού Βουνού και το ενσωμάτωσε στην ανολοκλήρωτη όπερά του Το Παζάρι του Σοροσνίτζι.
Η προγραμματική βάση του έργου από τον Μουσόργκσκι είναι: Θορυβώδεις υπερφυσικές φωνές. Εμφάνιση των Πνευμάτων του Σκότους και του Θεού Τσέρνομπογκ. Δοξαστικό του Μαύρου Θεού. Μαύρη Λειτουργία. Γιορτή των Μαγισσών, που διακόπτεται από τους ήχους μιας μακρινής καμπάνας της εκκλησίας του χωριού. Τα Πνεύματα εξαφανίζονται. Αυγή.
Το 1881 ο αλκοολικός Μουσόργκσι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 42 ετών και οι φίλοι του προσπάθησαν να βάλουν σε τάξη το αδημοσίευτο και ανολοκλήρωτο έργο του. Ο φίλος του συνθέτης Ρίμσκι - Κόρσακοφ (μέλος της Ομάδας των Πέντε) ανέλαβε να ενορχηστρώσει το έργο, το οποίο έκανε πρεμιέρα στις 27 Οκτωβρίου 1886 στην Αγία Πετρούπολη. Η εκδοχή του Ρίμσκι - Κόρσακοφ είναι αυτή που ακούγεται σήμερα στις αίθουσες συναυλιών και τις ηχογραφήσεις.
Το έργο του Μουσόργκσκι απασχόλησε πολλούς σύγχρονους μουσικούς.Ο διάσημος μαέστρος Λέοπολντ Στοκόφσκι παρουσίασε τη δική του εκδοχή το 1940 για τις ανάγκες της ταινίας κινουμένων σχεδίων του ΝτίσνεϊΦαντασία. Ο ιάπωνας συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής Ισάο Τομίτα γοητεύτηκε από το έργο και ο Ντάγκλας Γκάμλι το χρησιμοποίησε στο σάουντρακ της ταινίας Asylum (1972).
Η ντίσκο εκδοχή του Φαλακρού Βουνού ακούστηκε στο σάουντρακ της ταινίας «Πυρετός το Σαββατόβραδο» (1977), ενώ το γερμανικό progressive/ death metal συγκρότημα Mekong Delta μας έδωσε τη χεβιμεταλάδικη άποψη  για το έργο, στο άλμπουμ Dances of Death (1990).
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/183#ixzz4CNDkiAmf

Ο  ΑΥΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ

meteo.gr

Παρασκευή
24/6
03:00
19°C
83%
2 Μπφ BA
9 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
Πολύ Υψηλή δραστηριότητα κουνουπιών
09:00
27°C
58%
5 Μπφ BA
35 Km/hΡιπές ανέμου55 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
15:00
29°C
47%
5 Μπφ BA
35 Km/hΡιπές ανέμου55 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
21:00
24°C
70%
2 Μπφ BA
9 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
Πολύ Υψηλή δραστηριότητα κουνουπιών

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 
"ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ..ΦΥΤΑ ", ΜΑΪΝΤΑΝΟΙ , ΠΑΡΕΟΥΛΕΣ ΚΑΙ...ΛΑΚΟΥΒΕΣ ..." 
   Απ'όλα  φίλοι  μου  έχει  η  ζωή μας  , η  καθημερινότητά  μας , κι'όσο  η  ζωή  μας  δυσκολεύει , τόσο  πιο πολυ  ..νοιώθουμε, πως τα  παραπάνω συστατικά επηρεάζουν τη ζωή  μας  πολλές  φορές  μάλιστα  προς  το..χειρότερο ..
   Αν καλομελετήσουμε  φίλοι  μου  την ταλαίπωρη  ζωή  μας , σίγουρα θα  διαπιστώσουμε εύκολα , πως υπάρχουν πάρα πολλοί "μαϊντανοί "σ'αυτή , που  κουμαντάρουν λίγο-πολύ , την  καθημερινότητά  μας , και  οι  οποίοι δεν  έχουν κάποια  ιδαίτερα προσόντα και  γνώσεις...
   Ακόμα  σοβαρό  ρόλο παίζουν στη  ωή  μας  και διάφορες  "παρεούλες "που  άγνωστο  απο  που...αντλούν την  εξουσία και , ενώ  δεν  έχουν κάποιες  ικανότητες , καθοδηγούν  τη  ζωή  μας  , ιδίως  στις  μικρές ..κλειστές  κοινωνίες ..
   Η αναρίχησή τους είναι...περίεργη και ανεξήγητη , και  όμως  είναι  πραγματικά ...αστεία , από  κάθε  άποψη και  αξίζει κάποια  στιγμή να  μελετήσουμε  το  θέμα και  μα  είστε  βέβεοι πως  θα  γελάσουμε  στο  τέλος  .
   Ένα  άλλο  όμως  απόγευμα , εσείς  βέβαια  μέχρι τότε  "μελετήστε "την  κοινωνικοπολιτιστικη ζωή του  χωριού  μας και  θα  δείτε ποιές  είναι  αυτές οι ..αστείες ,,παρείτσες που  θέλουν  ναα  μας,,κουμαντάρουν.!!! και  φυσικά  θα  γελάσετε  πάρα  πολύ ..

   Καλό  σας  απόγευμα 
 www.lidoriki.com

ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΑ ΣΤΑ..ΠΕΤΑΧΤΑ ..

$
0
0

   TO   ΓΕΛΙΟ  ΤΗΣ.. "ΛΑΚΟΥΒΑΣ  "ΘΑ  ΠΕΣΕΙ...
ΕΠΙ   ΤΕΛΟΥΣ !!!  ΛΥΘΗΚΕ ΤΟ  ΠΡΟΒΛΗΜΑ  ΤΗΣ  ΛΑΚΟΥΒΑΣ  ΣΤΟ  .."ΑΛΩΝΑΚΙ "...!!!


  ΑΠΟΛΎΤΩΣ  ΣΥΝΕΠΉΣ  στην  προθεσμία που  έθεσε ο  αγαπητός χωριανός Νίκος  Πέτρου για την  "ΠΑΡΑΔΟΣΗ "της  περίφημης λακούβας , που ταλαιπωρούσε τους  Λιδοφικιώτες  ΤΡΙΑ  ΧΡΟΝΙΑ  ΤΩΡΑ ..

Την  "παρέδοσε "σε αρίστη κτάσταση  ΧΘΕΣ   ΒΡΑΔΥ...

Ας ετοιμαστούνε τώρα τα ..."ΣΑϊΝΙΑ  "ΤΟΥ  ΔΗΜΟΥ 
ΝΑ  ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΤΗΝ ΚΟΡΔΕΛΑ.....
ΝΑ  ΠΑΕΙ  Η...ΝΤΟΜΑΤΑ
ΣΥΝΝΕΦΟ ...!!!!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ  ΤΗ  ΛΑΚΟΥΒΑ ΑΥΡΙΟ
Viewing all 7971 articles
Browse latest View live